![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Deeltijd werkende vrouwen
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 12 april 2023 om 08:30
Ik lees het steeds vaker in het nieuws en ik merk dat ik me er mateloos aan irriteer. De artikelen die vrouwen proberen te stimuleren om meer te gaan werken, zodat de gaten beter worden opgevuld en beter voor de economie enz.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
zondag 16 april 2023 om 16:43
Ik denk dat het al een stuk zou schelen als werkgevers een omscholing of extra begeleiding mogelijk zouden maken, in plaats van iemand met minder of verouderde ervaring niet aan te nemen. Veel opleidingen zijn niet te betalen of je moet al een werkgever hebben om daar het praktijkgedeelte te doen.nicole123 schreef: ↑16-04-2023 16:21Misschien kan je buurvrouw wel van 16 naar 24 of van 24 naar 32 met een bepaalde stimulans. Of dat nou belastingtechisch is, of in arbeidsomstandigheden, of meer zorgtaken bij de man, of opleiding/omscholing, noem maar op. Zijn mensen met kleine parttime banen bang dat ze persoonlijk gedwongen zullen worden meer te werken, als ze toegeven dat er binnen de groep parttimers bij sommigen nog wel iets te winnen valt qua uren?
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 16:44
Pofpoffertje schreef: ↑16-04-2023 16:38Eens.
Ik heb de pabo gedaan en het was een makkelijke opleiding. We hadden tentamens bordschrijven, de pedagogiek die we kregen was simpel en dan heb ik het nog niet over de taal- en rekentoets. Deze laatsten waren niet moeilijk (het is geen wo wiskunde, zeg maar) en ik heb ze met weinig voorbereiding foutloos gemaakt.
Eerlijk gezegd denk ik dat het niveau van de pabo veel te laag is. Het was dat ik echt heel graag in het primair onderwijs wilde werken, maar met een vwo-achtergrond was deze opleiding saai en veel te makkelijk. In mijn studietijd bestond de academische pabo nog niet, maar daar had ik waarschijnlijk voor gekozen als het er was geweest. Nu sta ik al ruim twintig jaar voor de klas en heb ik het idee dat het niveau van de pabo nog meer is gedaald.
Ik hoor helaas heel veel mensen die het niveau zwaar vinden. Misschien is dit een directe oorzaak van een mindere kwaliteit van onderwijs de laatste jaren? En dit bedoel ik niet als aanval naar de onderwijs sector toe maar veel kinderen nu hebben moeite met lezen en rekenen. Was dit altijd al zo of is dit probleem met de jaren groter geworden waardoor leerlingen van de PABO nu meer moeite hebben met de opleiding? Een oprechte vraag hoor. Hopelijk lees je hem ook zo...
zondag 16 april 2023 om 16:44
Inderdaad
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 16:45
MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 16:23Sorry dat is zeker niet mijn bedoeling. Ik doelde op ondersteunend werk in de zorg en BSO. Bijvoorbeeld met opruimen. Voor degenen die dit zouden willen en kunnen. En dat van de SW indicatie was een voorbeeld op iets wat mogelijk was.
En nee ik weet heel goed dat niet iedereen die thuiszit ongeschoold is net zoals ik ook weet dat niet iedereen geschikt is voor de cruciale sectoren.
Het enige wat ik weet is dat het sociale stelsel onder druk staat. En dat er enorme personeelstekorten zijn. Een oplossing kan zijn mensen te stimuleren meer te werken. In deze campagne dus de vrouwen maar een 32+32 regeling zou ik als ideaal zien.
Dat zou best een oplossing kunnen zijn voor de werkdruk.
Als onderwijsassistent is dat soms ook even een taak die erbij hoort.
Ik kwam in een vorige baan regelmatig binnen in een klas waar dan niet de les was waar ik voor was ingepland. Hoe fijn als je dan even mee aanpakt. Gastles kunstzinnige vorming en dan gaat de gastdocent weg en zit je als leerkracht met een berg zooi. Hoe fijn als er dan iemand even mee aanpakt.
zondag 16 april 2023 om 16:45
Mij ook, ik ben voor goed kwalitatief onderwijs, zowel op inhoud (leerkrachten die geen d/t fouten maken bijvoorbeeld) als op pedagogiek/didactiek.Chienandalou schreef: ↑16-04-2023 16:37Maar afschaling van benodigde competenties van pedagogisch medewerkers van kinderopvang tot leraar lijkt me voor de lange termijn het meest onzalige plan ooit.
Ik zie echter wel wat in het beter mogelijk maken om de functies van onderwijsassistent en BSO medewerker te combineren. Dat is een mooie kans om af te komen van die vervelende 'paar uurtjes per dag maar wel de hele week beschikbaar zijn' contracten voor mensen die eigenlijk wel meer zouden willen werken maar bij wie dat niet past bij hun werkgever. Dat kun je dan aanvullen met mensen die wat minder willen of niet zo belastbaar zijn in te zetten op piekmomenten. Met het steeds meer in zwang komen van 'brede scholen' waar onderwijs en opvang binnen dezelfde muren plaatsvinden liggen daar wel kansen.
En als zo'n onderwijsassist-BSO-medewerker dan tijdens die BSO uren ook nog eens huiswerkbegeleiding/muziekles/schaken/sportclinics of waar diens talenten ook naar liggen zou aanbieden dan is het helemaal winst, want dan ontzorg je ouders en maak je opvang voor kinderen en ouders aantrekkelijker.
nicole123 wijzigde dit bericht op 16-04-2023 16:51
16.47% gewijzigd
zondag 16 april 2023 om 16:46
Jij wil de wisen juist lager stellen, waarom?MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 16:32Maar het is al een HBO opleiding... hoe hoger wil je de eisen leggen? Vgm is het merendeel van de mensen op theoretisch vlak niet in staat om een HBO opleiding te volgen, wat natuurlijk helemaal okee is want de tekorten zijn in alle sectoren en lager/hoger geschoold vind ik vreselijke termen.
Het enige wat ik zeg is dat de theoretische kennis alleen niet voldoende is om ook daadwerkelijk goed les te kunnen geven. Het lesgeven an sich is echt een vak apart, dat leer je niet in boeken en daarom pleit ik voor betere praktijkbegeleiding. Naast de theorie.
Daarnaast is de PABO juist een opleiding waarin studenten vanaf jaar 1 allang stage lopen. En dan hebben we het ook nog alleen over het basisonderwijs. Ook in het middelbaar onderwijs zijn grote tekorten.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 16:47
Dan moet het niveau van de pabo dus nog verder omhoog.MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 16:44Ik hoor helaas heel veel mensen die het niveau zwaar vinden. Misschien is dit een directe oorzaak van een mindere kwaliteit van onderwijs de laatste jaren? En dit bedoel ik niet als aanval naar de onderwijs sector toe maar veel kinderen nu hebben moeite met lezen en rekenen. Was dit altijd al zo of is dit probleem met de jaren groter geworden waardoor leerlingen van de PABO nu meer moeite hebben met de opleiding? Een oprechte vraag hoor. Hopelijk lees je hem ook zo...
zondag 16 april 2023 om 16:50
Chienandalou schreef: ↑16-04-2023 16:37Echt, je maatschappelijke betrokkenheid om echt deze discussie aan te gaan en ik m te proberen naar oplossingen te kijken vind ik echt fantastisch! Maar probeer ook even te kijken naar waar wat vandaan komt en hoe dingen nu helaas lopen zoals ze lopen.
Maar afschaling van benodigde competenties van pedagogisch medewerkers van kinderopvang tot leraar lijkt me voor de lange termijn het meest onzalige plan ooit.
Ja echt he, ik zie het al voor me, een docent die met zijn/haar voeten op het bureau zit en de leerlingen het zelf laat uitzoeken in het kader van leren leren, of kinderleidster die kleine kleuters in een zandbak laat vechten om een zand schep, want ja de wat zwakke aardige kleuter moet maar leren opkomen voor zichzelf, zo gaat het in het volwassen leven er ook aan toe. Zo iets...
Ik bloei op van een kop koffie!
zondag 16 april 2023 om 16:51
Het niveau van de stof? Of de gevraagde opdrachten?MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 16:44Ik hoor helaas heel veel mensen die het niveau zwaar vinden. Misschien is dit een directe oorzaak van een mindere kwaliteit van onderwijs de laatste jaren? En dit bedoel ik niet als aanval naar de onderwijs sector toe maar veel kinderen nu hebben moeite met lezen en rekenen. Was dit altijd al zo of is dit probleem met de jaren groter geworden waardoor leerlingen van de PABO nu meer moeite hebben met de opleiding? Een oprechte vraag hoor. Hopelijk lees je hem ook zo...
Ik hoorde laatst een meisje klagen dat ze voor een vak binnen een paar weken een kleuterklas een toneelstuk moest laten opvoeren, dat ze eerst zelf moest schrijven, en waar ze ook zelf de kostuums voor moest naaien. En die kleuters mocht ze dan een paar uur per week lenen. Dat is weer een ander soort van zwaar. Geen idee of dit de pabo was, maar anders letterlijk en figuurlijk een dramaopleiding.
zondag 16 april 2023 om 16:51
Je denkt het inderdaad, maar dat klopt niet. Je loopt bijna anderhalf jaar tot 2 jaar stage op scholen in je opleiding van 4 jaar. De universiteit is een ander verhaal.MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 16:15Nou ja in eerste instantie wel meer geld maar dan moet je bezuinigingen op andere zaken.
Ik denk dat de lerarenopleiding beter aan moet sluiten op de praktijk. Ik hoor teveel mensen afhaken na het 1e of 2e jaar omdat de praktijk tegen valt. Dat begint al met de stage. Laat die kandidaten de stage doen daar waar hun voorkeur ligt. Wil je liever met bovenbouw, laat de stage daar ook plaatsvinden en andersom.
De PABO is een HBO opleiding. Natuurlijk ga ik hier niet zitten beweren dat dit onnodig is maar ik denk wel dat mensen die geen HBO niveau aankunnen qua leren wel in staat kunnen zijn om les te geven. Lesgeven zelf is een vak apart. Dat leer je niet uit een boekje maar in de praktijk. En daar mag of moet een betere begeleiding zijn om problemen snel te signaleren. Als ik kijk in mijn branche heb ik wel de hele wegenverkeerswet moeten leren maar het daadwerkelijk lesgeven niet. Je moet een stage lopen van 40 uur en daarna een les geven en je hebt je papiertje. Maar daarna begint het pas.
Ik denk, let op denk, dat er teveel nadruk ligt op theoretische kennis en te weinig op de didactiek. Te weinig begeleiding in de praktijk. Ook wanneer je net begint is het fijn een supervisor te hebben die nog met je meekijkt ipv in het diepe te worden gegooid. (Dit is speculatie want ik weet niet of dit in het onderwijs in de praktijk gebeurd).
Ik ging theorieles geven voor 20+ kandidaten van 17/18 jaar en heb dit echt in de praktijk in mijn eentje moeten leren. De kennis was aanwezig maar hoe dit op een leuke interessante manier over te brengen niet, plus hoe ga je om met de lastige leerlingen?
En leuk hoor dat studenten hun eigen klassen kunnen kiezen bij de stage. En dan? Studeren ze af en hebben ze niets te kiezen. Dat valt dan rauw op je dak als je moet dealen met klassen die wat meer voeten in de aarde hebben dan brugklasser die met je mee groeien.
En extra handjes die ondersteunend kunnen werken zou helemaal prima zijn. Maar hoe denk je dat scholen die moeten betalen dan? Waar gaan ze nog meer op bezuinigen dan?
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 16:54
Chienandalou schreef: ↑16-04-2023 16:37Echt, je maatschappelijke betrokkenheid om echt deze discussie aan te gaan en ik m te proberen naar oplossingen te kijken vind ik echt fantastisch! Maar probeer ook even te kijken naar waar wat vandaan komt en hoe dingen nu helaas lopen zoals ze lopen.
Maar afschaling van benodigde competenties van pedagogisch medewerkers van kinderopvang tot leraar lijkt me voor de lange termijn het meest onzalige plan ooit.
Dat laatste is ook zeker niet wat ik voor ogen heb. Excuus wanneer het wel zo geschreven was.
En ja door het verleden en die crisissen en de behandeling van werkgevers naar werknemers toe zijn we nu met zijn allen in deze situatie belandt. En ik denk ook dat we daarvan moeten leren als maatschappij maar zeker als overheid dat wanneer er een nieuwe crisis komt de overheid zorgt voor voldoende werkgelegenheid en dit dus niet alleen neerlegt bij werkgevers en de werknemers die zonder pardon naar huis worden gestuurd. Mannen meer stimuleren om in de zorg en onderwijs te gaan werken, ook terug te gaan naar 32 uur per week zodat vrouwen ook de kans krijgen meer te gaan werken wanneer ze dit willen. Hopelijk gaat dat niet meer gebeuren maar ik denk dat dit ijdele hoop is.
En de oplossing voor dit probleem is ook niet binnen 1 jaar geregeld. Hier gaan jaren overheen en ondertussen zijn wij (deze generatie) de dupe van de tekorten in de met name cruciale beroepen. Dus de oplossingen die wij gaan bedenken helpen slechts de volgende generatie. Ik denk dat dat ook nog mee kan spelen bij velen. Het heeft voor mij toch geen nut meer dus waarom zou ik mijn best doen? Een mentaliteitsverandering zou sowieso gewenst zijn bij mannen en vrouwen. Inzien dat je niet alleen voor jezelf werkt maar voor de gehele maatschappij en dat wat voor werk je ook doet jij een verschil maakt daarmee in het leven van iemand anders. Minder individualisering meer besef van collectiviteit.
Maarja, hoe krijg je dat voor elkaar? Misschien zou de overheid daar een campagne op moeten maken ipv zich nu vnml te richten op vrouwen die idd weer de zwarte Piet toebedeeld krijgen.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 16:56
Idd, laten we alsjeblieft de eisen niet verlagen zodat iedereen die kinderen zo leuk vindt de PABO kan halen. Belangrijke vereiste, dat je iets met kinderen hebt. Maar je moet ook iets over willen brengen, les willen geven, ook aan kinderen die het niet in een keer snappen, ook aan kinderen die het twee jaar eerder zelf al hadden uitgevonden. Taal en rekenen zelf ook leuk vinden zodat je dat enthousiast kan overbrengen. Ipv stiekem bang zijn voor cijfers.cuculuscanorus schreef: ↑16-04-2023 16:38Jij stelde, tenzij ik echt heel slecht kan lezen, dat mensen die geen hbo-niveau aankunnen wel in staat zijn les te geven. Maar daar bedoel je niet mee dat je het onderwijs open wilt stellen voor mensen die geen hbo-niveau af kunnen ronden. Ik vind het moeilijk te begrijpen wat je dan wel bedoelt.
Ik wil inderdaad alleen minimaal hbo-geschoold personeel voor de klas. Dat betekent dus ook dat je geen leerkracht of leraar kunt worden als je geen passend diploma haalt. Dat lijkt me verdrietig voor sommige mensen, maar juist wenselijk voor het onderwijs. Ik wil ook niet geopereerd worden door een heel lieve meneer die geen medische opleiding heeft kunnen afronden, maar wel heel goed kan luisteren naar mijn klachten. Ik wil ook niet dat mijn nieuwe verwarmingsketel wordt geïnstalleerd voor iemand die niet weet wat koolmonoxidevergiftiging is en hoe je dat kunt voorkomen.
Natuurlijk moet je vooral in de praktijk leren hoe je moet lesgeven en moeten beginnen docenten goed begeleid worden. Maar het niveau van de opleidingen omlaag brengen is geen oplossing, net zoals oneindig laten herkansen.
Het is echt geen lastige opleiding. Verre van. Als je die rekentoets niet haalt zijn er legio andere opties om ook "iets leuks met kinderen" te doen.
Kleuteropleiding mag wat mij betreft wel weer een aparte opleiding worden. En daar zou dan geen rekentoets voor nodig zijn. Wel gewoon een havo-diploma om toegelaten te worden.
zondag 16 april 2023 om 16:57
Dit lijkt mij ook veel efficiënter, het zou mooi zijn als zoiets gerealiseerd kan worden, zonder al teveel bureaucratische rompslomp.nicole123 schreef: ↑16-04-2023 16:45Mij ook, ik ben voor goed kwalitatief onderwijs, zowel op inhoud (leerkrachten die geen d/t fouten maken bijvoorbeeld) als op pedagogiek/didactiek.
Ik zie echter wel wat in het beter mogelijk maken om de functies van onderwijsassistent en BSO medewerker te combineren. Dat is een mooie kans om af te komen van die vervelende 'paar uurtjes per dag maar wel de hele week beschikbaar zijn' contracten voor mensen die eigenlijk wel meer zouden willen werken maar bij wie dat niet past bij hun werkgever. Dat kun je dan aanvullen met mensen die wat minder willen of niet zo belastbaar zijn in te zetten op piekmomenten. Met het steeds meer in zwang komen van 'brede scholen' waar onderwijs en opvang binnen dezelfde muren plaatsvinden liggen daar wel kansen.
En als zo'n onderwijsassist-BSO-medewerker dan tijdens die BSO uren ook nog eens huiswerkbegeleiding/muziekles/schaken/sportclinics of waar diens talenten ook naar liggen zou aanbieden dan is het helemaal winst, want dan ontzorg je ouders en maak je opvang voor kinderen en ouders aantrekkelijker.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:00
RodeTulip schreef: ↑16-04-2023 16:50Ja echt he, ik zie het al voor me, een docent die met zijn/haar voeten op het bureau zit en de leerlingen het zelf laat uitzoeken in het kader van leren leren, of kinderleidster die kleine kleuters in een zandbak laat vechten om een zand schep, want ja de wat zwakke aardige kleuter moet maar leren opkomen voor zichzelf, zo gaat het in het volwassen leven er ook aan toe. Zo iets...
Ach kom nu zeg je het enorm gechargeerd en dat was totaal niet wat ik bedoelde. Er zijn ook mensen die de PABO gedaan hebben en gewoon de stof niet juist over kunnen brengen. Het is een combinatie van theorie en praktijk. En als je wat minder goed bent in de theorie zegt dat niet vanzelfsprekend iets over de praktijk. Even voor de duidelijkheid de PABO moet gewoon een HBO opleiding blijven.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:01
nicole123 schreef: ↑16-04-2023 16:45Mij ook, ik ben voor goed kwalitatief onderwijs, zowel op inhoud (leerkrachten die geen d/t fouten maken bijvoorbeeld) als op pedagogiek/didactiek.
Ik zie echter wel wat in het beter mogelijk maken om de functies van onderwijsassistent en BSO medewerker te combineren. Dat is een mooie kans om af te komen van die vervelende 'paar uurtjes per dag maar wel de hele week beschikbaar zijn' contracten voor mensen die eigenlijk wel meer zouden willen werken maar bij wie dat niet past bij hun werkgever. Dat kun je dan aanvullen met mensen die wat minder willen of niet zo belastbaar zijn in te zetten op piekmomenten. Met het steeds meer in zwang komen van 'brede scholen' waar onderwijs en opvang binnen dezelfde muren plaatsvinden liggen daar wel kansen.
En als zo'n onderwijsassist-BSO-medewerker dan tijdens die BSO uren ook nog eens huiswerkbegeleiding/muziekles/schaken/sportclinics of waar diens talenten ook naar liggen zou aanbieden dan is het helemaal winst, want dan ontzorg je ouders en maak je opvang voor kinderen en ouders aantrekkelijker.
Dat is wel een heel goed idee inderdaad. Hoop dat iemand van de politiek hier mee leest!
zondag 16 april 2023 om 17:03
Helemaal eens hoor. Dat is ook wat ik opperde met stimuleren met combineren opvang/bso/ondersteunend school om zo toch die medewerkers ook echt een 32 uurs functie te kunnen bieden.nicole123 schreef: ↑16-04-2023 16:45Mij ook, ik ben voor goed kwalitatief onderwijs, zowel op inhoud (leerkrachten die geen d/t fouten maken bijvoorbeeld) als op pedagogiek/didactiek.
Ik zie echter wel wat in het beter mogelijk maken om de functies van onderwijsassistent en BSO medewerker te combineren. Dat is een mooie kans om af te komen van die vervelende 'paar uurtjes per dag maar wel de hele week beschikbaar zijn' contracten voor mensen die eigenlijk wel meer zouden willen werken maar bij wie dat niet past bij hun werkgever. Dat kun je dan aanvullen met mensen die wat minder willen of niet zo belastbaar zijn in te zetten op piekmomenten. Met het steeds meer in zwang komen van 'brede scholen' waar onderwijs en opvang binnen dezelfde muren plaatsvinden liggen daar wel kansen.
En als zo'n onderwijsassist-BSO-medewerker dan tijdens die BSO uren ook nog eens huiswerkbegeleiding/muziekles/schaken/sportclinics of waar diens talenten ook naar liggen zou aanbieden dan is het helemaal winst, want dan ontzorg je ouders en maak je opvang voor kinderen en ouders aantrekkelijker.
Maar daar werd dus op gereageerd met dat ‘thuiszitters’ die uurtjes maar moeten kunnen opvangen en dat (even gechargeerd) je ook best zonder pabo voor de klas kunt staan.
chienandalou wijzigde dit bericht op 16-04-2023 17:04
0.47% gewijzigd
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:04
Nou, die hebben juist wel iets te kiezen. Als ik besluit dat ik perse groep 7 wil, en op die en die dagen, in een straal van 5 km rondom mijn huis, met een supermarkt in de buurt zodat ik direct na werk, en noem nog wat onzinnige wensen dan kan ik zo uit 5 scholen kiezen.broodtrommel schreef: ↑16-04-2023 16:51Je denkt het inderdaad, maar dat klopt niet. Je loopt bijna anderhalf jaar tot 2 jaar stage op scholen in je opleiding van 4 jaar. De universiteit is een ander verhaal.
En leuk hoor dat studenten hun eigen klassen kunnen kiezen bij de stage. En dan? Studeren ze af en hebben ze niets te kiezen. Dat valt dan rauw op je dak als je moet dealen met klassen die wat meer voeten in de aarde hebben dan brugklasser die met je mee groeien.
En extra handjes die ondersteunend kunnen werken zou helemaal prima zijn. Maar hoe denk je dat scholen die moeten betalen dan? Waar gaan ze nog meer op bezuinigen dan?
Iemand kan tijdens die eerste jaren in een groep mooi de basisvaardigheden aanscherpen, oudergesprekken oefenen, leren omgaan met het lvs, contacten met externen leren, groepsplannen leren schrijven etc etc. En zodra het jasje comfortabel begint te zitten overstappen naar een andere groep en daar ervaring in opdoen.
zondag 16 april 2023 om 17:06
Ik werk parttime zodat ik voor mijn kinderen en mijn ernstig zieke vader kan zorgen,dat is juist omdat ik collectiviteit belangrijk vindt en ik me verantwoordelijk voel voor de mensen om me heen.Een mentaliteitsverandering zou sowieso gewenst zijn bij mannen en vrouwen. Inzien dat je niet alleen voor jezelf werkt maar voor de gehele maatschappij en dat wat voor werk je ook doet jij een verschil maakt daarmee in het leven van iemand anders. Minder individualisering meer besef van collectiviteit.
Fulltime gaan werken en de rest laten stikken, is juist een teken van individualisering.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:07
Dit zou echt super zijn. Dat alvast een deel is nagekeken. Je niet zelf lijmpotjes hoeft te vullen. Het papier op maat snijden. Op jacht naar het lamineerapparaat of kopieerdampen opsnuiven. Dat vind ik altijd zo zonde van mijn tijd.nicole123 schreef: ↑16-04-2023 16:45Mij ook, ik ben voor goed kwalitatief onderwijs, zowel op inhoud (leerkrachten die geen d/t fouten maken bijvoorbeeld) als op pedagogiek/didactiek.
Ik zie echter wel wat in het beter mogelijk maken om de functies van onderwijsassistent en BSO medewerker te combineren. Dat is een mooie kans om af te komen van die vervelende 'paar uurtjes per dag maar wel de hele week beschikbaar zijn' contracten voor mensen die eigenlijk wel meer zouden willen werken maar bij wie dat niet past bij hun werkgever. Dat kun je dan aanvullen met mensen die wat minder willen of niet zo belastbaar zijn in te zetten op piekmomenten. Met het steeds meer in zwang komen van 'brede scholen' waar onderwijs en opvang binnen dezelfde muren plaatsvinden liggen daar wel kansen.
En als zo'n onderwijsassist-BSO-medewerker dan tijdens die BSO uren ook nog eens huiswerkbegeleiding/muziekles/schaken/sportclinics of waar diens talenten ook naar liggen zou aanbieden dan is het helemaal winst, want dan ontzorg je ouders en maak je opvang voor kinderen en ouders aantrekkelijker.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:08
Chienandalou schreef: ↑16-04-2023 17:03Helemaal eens hoor. Dat is ook wat ik opperde met stimuleren met combineren opvang/bso/ondersteunend school om zo toch die medewerkers ook echt een 32 uurs functie te kunnen bieden.
Maar daar werd dus op gereageerd met dat ‘thuiszitters’ die uurtjes maar moeten kunnen opvangen en dat (even gechargeerd) je ook best zonder pabo voor de klas kunt staan.
Ik denk dat je met dat laatste mij bedoelde maar het klinkt erg oneerbiedig zoals je het schrijft. De mensen die thuis zitten en niet aan het werk kunnen voor 4 of 8 uur per week zou je kunnen stimuleren om ondersteuning te bieden in cruciale beroepen op piekuren. Wat dus vroeger met een SW indicatie kon. Ik heb nergens geopperd dat ongeschoolde mensen dan maar voor de klas moeten gaan staan of de complete verzorging van iemand over te nemen. Het was slechts een hersenspinsel om de leerkracht, verpleegkundige, BSO/KDV medewerker te ontzien in werkdruk met taken die niet direct noodzakelijk zijn en zo dus de werkdruk te verlagen.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:11
Quincy2 schreef: ↑16-04-2023 16:51Het niveau van de stof? Of de gevraagde opdrachten?
Ik hoorde laatst een meisje klagen dat ze voor een vak binnen een paar weken een kleuterklas een toneelstuk moest laten opvoeren, dat ze eerst zelf moest schrijven, en waar ze ook zelf de kostuums voor moest naaien. En die kleuters mocht ze dan een paar uur per week lenen. Dat is weer een ander soort van zwaar. Geen idee of dit de pabo was, maar anders letterlijk en figuurlijk een dramaopleiding.
Ja goeie zal er eens naar vragen wanneer ik diegenen weer zie! Ben eerlijk gezegd wel erg benieuwd naar hun antwoorden. Het wordt ook terloops vermeld tijdens mijn werk en echt tijd om door te vragen heb ik niet altijd maar vind het wel een interessant vraagstuk.
zondag 16 april 2023 om 17:13
Red je het dan ook zonder financiele aanvulling? Zo ja, dan zit je in de gelukkige omstandigheid dat je ofwel part time genoeg verdient (lang niet iedereen heeft die luxe, dus daarmee gefeliciteerd) ofwel je levenstandaard zo laag ligt dat je dit kunt bekostigen.Spinkeltje schreef: ↑15-04-2023 14:46Hij werkt ook parttime en al zouden we uit elkaar gaan dan red ik het ook. En hij ook.
Maar als jouw relatie voorbij gaat en je hebt vanalles ineens 2 nodig (2 huizen bijv.), kan je het dan ook zelf bekostigen? Dat is nl. mijn vraag erachter. Niet of je het nu allemaal binnen de relatie krijgt rondgebreid. Dan heb je 1 huur of hypotheek, 1 x een gezinsaanslag voor heffingen, 1 x een vakantie voor het gezin wat je kostenwijs door twee deelt.
Als je alleen komt te staan, kun je dan ook alles zelf betalen? Of heb je en/of hij dan wel de toeslagen nodig? Of ga je dan wel meer werken, zodat anderen dit niet voor jullie hoeven te betalen? Want ik krijg het gevoel dat je niet per se wil horen wat anderen hier aan kritische vragen over stellen. Je hebt nl. enerzijds de vraag of men moreel iets vindt van part time werken uberhaupt (daar vind ik niet zoveel van) of dat men iets vindt van part time werken als dat betekent dat je ergens anders indirect je handje moet ophouden dmv toeslagen, vrijstellingen, aanvullingen op het inkomen dus eigenlijk. Daar vind ik nl. wél iets van.
Ik ben blij dat die aanvullingen er zijn, maar die zouden ze van mij afhankelijk mogen maken naar de verhouding inkomen naar arbeid. En niet sec. inkomen.
zondag 16 april 2023 om 17:15
Is helaas niet mijn ervaring. Ik kon niet rondkomen in het onderwijs dus ben iets anders gaan doen. En een aantal klasgenoten ook. Toen was de vergrijzing alleen nog niet ingezet, maar we komen dus ook niet terug.NoPepsiPlease schreef: ↑16-04-2023 17:04Nou, die hebben juist wel iets te kiezen. Als ik besluit dat ik perse groep 7 wil, en op die en die dagen, in een straal van 5 km rondom mijn huis, met een supermarkt in de buurt zodat ik direct na werk, en noem nog wat onzinnige wensen dan kan ik zo uit 5 scholen kiezen.
Iemand kan tijdens die eerste jaren in een groep mooi de basisvaardigheden aanscherpen, oudergesprekken oefenen, leren omgaan met het lvs, contacten met externen leren, groepsplannen leren schrijven etc etc. En zodra het jasje comfortabel begint te zitten overstappen naar een andere groep en daar ervaring in opdoen.
En onderwijs is meer dan enkel de PABO.
zondag 16 april 2023 om 17:15
Je zal om kennis over te brengen toch echt veel van de theorie moeten weten. Uitleggen is echt een vak apart en je moet een flink boven de stof staan om het goed en duidelijk over te brengen. Niet alleen aan de leerlingen die het niet snel begrijpen, maar ook aan kinderen die aan een half woord genoeg hebben.MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 17:00Ach kom nu zeg je het enorm gechargeerd en dat was totaal niet wat ik bedoelde. Er zijn ook mensen die de PABO gedaan hebben en gewoon de stof niet juist over kunnen brengen. Het is een combinatie van theorie en praktijk. En als je wat minder goed bent in de theorie zegt dat niet vanzelfsprekend iets over de praktijk. Even voor de duidelijkheid de PABO moet gewoon een HBO opleiding blijven.
Ik denk dat je het vak van een goede leraar erg onderschat. Helaas helpt het niveau van de pabo daar ook niet bij moet ik eerlijk zeggen. In mijn vrije tijd heb ik nog een studie orthopedagogiek en een hb-opleiding voor het po gedaan, maar genoeg collega's die dat niet doen of willen.
Het beste zou zijn om de kleuters weer los te trekken van de basisschool en een aparte opleiding voor kleuterleerkrachten op te richten. Zoiets als de oude KLOS ofzo. Kleuters zijn een compleet andere tak van sport dan de midden- en bovenbouw en niet iedereen is geschikt voor alle bouwen in het basisonderwijs. Ik ook niet. Zo vond ik mijn stage bij de kleuters echt niet leuk en vind ik het helemaal niets om les te geven aan de kleintjes. Dat geldt voor meer mensen, maar gek genoeg begin je op de meeste scholen met een of twee jaar een kleutergroep. Andersom geldt hetzelfde: genoeg mensen die de bovenbouw niet leuk vinden en het liefst kleuters lesgeven.
Een poffertje is geen oliebol.
zondag 16 april 2023 om 17:18
AI en robots gaan hopelijk alles oplossen. Ben je meteen af van dat, schijnbaar gebrekkige, intrinsieke en extrinsieke motivatieprobleem van die deeltijd vrouwen. De tirades op luiaards, princessen en andere bankzitters mag ik graag lezen. Blijft klein bier in het verhogen van de arbeidsparticipatie. Vergrijzing is volgens mij het probleem. En als misantroop ben ik nu eenmaal dol op (passieve) krimp. Leef om te werken en werk zonder te leven.
tantejuut wijzigde dit bericht op 16-04-2023 17:19
0.22% gewijzigd
'balans leidt tot glans'
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in