![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Deeltijd werkende vrouwen
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 12 april 2023 om 08:30
Ik lees het steeds vaker in het nieuws en ik merk dat ik me er mateloos aan irriteer. De artikelen die vrouwen proberen te stimuleren om meer te gaan werken, zodat de gaten beter worden opgevuld en beter voor de economie enz.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
zondag 16 april 2023 om 17:18
Het betaalt inderdaad slecht. Ik werk vier dagen (en wil geen vijf!) en mijn salaris is met twintig jaar ervaring prima. Niet goed, maar we kunnen leuke dingen van het geld dat ik in het laatje breng. Mijn man zijn salaris gaat op aan de vaste lasten voor het hele gezin.broodtrommel schreef: ↑16-04-2023 17:15Is helaas niet mijn ervaring. Ik kon niet rondkomen in het onderwijs dus ben iets anders gaan doen. En een aantal klasgenoten ook. Toen was de vergrijzing alleen nog niet ingezet, maar we komen dus ook niet terug.
En onderwijs is meer dan enkel de PABO.
Een poffertje is geen oliebol.
zondag 16 april 2023 om 17:20
Mensen die die 4 of 8 uurtjes niet kúnnen werken doen dat ook niet. En binnen WIA zijn mensen die dat eventueel wel kunnen vrij om dat ook te doen, al jaren, die regeling bestaat dus al. Maar wel in volwaardige functies. En daar hadden we het toch over? Hoe we mensen kunnen stimuleren naar werk/meer werk? En hoe je van een functie binnen BSO een 32 uursbaan en daardoor aantrekkelijkheid kunt makem!? Dat ondersteunen wat je nu zegt zou zeker prettig zijn, levert alleen niet direct werkgelegenheid en breidt de bso capaciteit niet uit. Binnen participatiewet zijn er wel ondersteunde functies. Het nadeel is dat dat vaak een carrousel blijkt. Na een half jaar ‘stage’ moet je weg omdat dat bedrijf liever de volgende stagiaire voor ondersteuning wil ipv die oersoon die net die stage heeft gedaan een betaalde functie aan te bieden. Als stage mogelijkheid binnen een arbeidstraject met uitzicht op baan? Ja! Dat zou helpen.MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 17:08Ik denk dat je met dat laatste mij bedoelde maar het klinkt erg oneerbiedig zoals je het schrijft. De mensen die thuis zitten en niet aan het werk kunnen voor 4 of 8 uur per week zou je kunnen stimuleren om ondersteuning te bieden in cruciale beroepen op piekuren. Wat dus vroeger met een SW indicatie kon. Ik heb nergens geopperd dat ongeschoolde mensen dan maar voor de klas moeten gaan staan of de complete verzorging van iemand over te nemen. Het was slechts een hersenspinsel om de leerkracht, verpleegkundige, BSO/KDV medewerker te ontzien in werkdruk met taken die niet direct noodzakelijk zijn en zo dus de werkdruk te verlagen.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
zondag 16 april 2023 om 17:21
Ik denk dat de berg 'bullshitbanen' ook een groot aandeel hebben in het tekort aan arbeidskrachten. Ik zeg niet dat iedereen een baan van maatschappelijk nut moet hebben, maar genoeg banen zouden zo geschrapt kunnen worden.TanteJuut schreef: ↑16-04-2023 17:18AI en robots gaan hopelijk alles oplossen. Ben je meteen af van dat, schijnbaar gebrekkige, intrinsieke en extrinsieke motivatieprobleem van die deeltijd vrouwen. De tirades op luiaards, princessen en andere bankzitters mag ik graag lezen. Blijft klein bier in het verhogen van de arbeidsparticipatie. Vergrijzing is volgens mij het probleem. En als misantroop ben ik nu eenmaal dol op (passieve) krimp. Leef om te werken en werk zonder te leven.
Met je laatste zin ben ik het niet eens.
![Smile :)](./../../../../smilies/smile.gif)
pofpoffertje wijzigde dit bericht op 16-04-2023 17:21
5.86% gewijzigd
Een poffertje is geen oliebol.
zondag 16 april 2023 om 17:21
Eens met dat eerste. Wat betreft dat laatste snap ik het voordeel ervan, maar ben ik er dan wel voor om het op z'n minst makkelijk te maken om een combi-opleiding / latere bijscholing te doen, waarmee je voor én kleuters én midden/bovenbouw gekwalificeerd bent. Of een overlap, dat je voor groep 1-3 of 3-8 kunt kiezen. Want ten eerste maakt het hebben van 2 gescheiden opleidingen de arbeidsmarkt veel inflexibeler, er zijn immers genoeg juffen en meesters die wel wat met zowel kleuters als oudere kinderen hebben. Ten tweede zie ik een probleem wat betreft scholen die de kleuters niet meer strikt scheiden van groep 3-8. Steeds meer scholen tegenwoordig (stam)groepen/units 2/3 of 1/2/3. Beetje jammer als je in die groepen als specifieke kleuteronderwijsdocent geen les zou mogen geven.NoPepsiPlease schreef: ↑16-04-2023 16:56Idd, laten we alsjeblieft de eisen niet verlagen zodat iedereen die kinderen zo leuk vindt de PABO kan halen. Belangrijke vereiste, dat je iets met kinderen hebt. Maar je moet ook iets over willen brengen, les willen geven, ook aan kinderen die het niet in een keer snappen, ook aan kinderen die het twee jaar eerder zelf al hadden uitgevonden. Taal en rekenen zelf ook leuk vinden zodat je dat enthousiast kan overbrengen. Ipv stiekem bang zijn voor cijfers.
Het is echt geen lastige opleiding. Verre van. Als je die rekentoets niet haalt zijn er legio andere opties om ook "iets leuks met kinderen" te doen.
Kleuteropleiding mag wat mij betreft wel weer een aparte opleiding worden. En daar zou dan geen rekentoets voor nodig zijn. Wel gewoon een havo-diploma om toegelaten te worden.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:23
Pofpoffertje schreef: ↑16-04-2023 17:15Je zal om kennis over te brengen toch echt veel van de theorie moeten weten. Uitleggen is echt een vak apart en je moet een flink boven de stof staan om het goed en duidelijk over te brengen. Niet alleen aan de leerlingen die het niet snel begrijpen, maar ook aan kinderen die aan een half woord genoeg hebben.
Ik denk dat je het vak van een goede leraar erg onderschat. Helaas helpt het niveau van de pabo daar ook niet bij moet ik eerlijk zeggen. In mijn vrije tijd heb ik nog een studie orthopedagogiek en een hb-opleiding voor het po gedaan, maar genoeg collega's die dat niet doen of willen.
Het beste zou zijn om de kleuters weer los te trekken van de basisschool en een aparte opleiding voor kleuterleerkrachten op te richten. Zoiets als de oude KLOS ofzo. Kleuters zijn een compleet andere tak van sport dan de midden- en bovenbouw en niet iedereen is geschikt voor alle bouwen in het basisonderwijs. Ik ook niet. Zo vond ik mijn stage bij de kleuters echt niet leuk en vind ik het helemaal niets om les te geven aan de kleintjes. Dat geldt voor meer mensen, maar gek genoeg begin je op de meeste scholen met een of twee jaar een kleutergroep. Andersom geldt hetzelfde: genoeg mensen die de bovenbouw niet leuk vinden en het liefst kleuters lesgeven.
Maar dat laatste is eigenlijk precies wat ik bedoel alleen beter omschreven.
En ja ik weet dat je theoretisch boven de stof moet staan om een les te kunnen geven. Je moet ook altijd je antwoorden direct paraat hebben en niet eerst op moeten zoeken dat staat nogal klungelig is mijn ervaring. Ik onderschat het vak helemaal niet. Juist niet. Maar ik denk gewoon dat lesgeven an sich hele andere kwaliteiten vereist dan alleen de theorie goed kennen/kunnen. Iedere leerling vereist een andere aanpak, dat moet je als leerkracht kunnen herkennen. Dan moet je daar ook feeding voor hebben en dat is wat ik bedoel te zeggen.
zondag 16 april 2023 om 17:25
Ik kan me er helemaal in vinden, MITS je dan de tering naar de nering zet met het inkomen dat je hebt. En niet verwacht dat je dan wel gecompenseerd wordt tot een wenselijk minimum, wat door anderen moet worden opgebracht. Als je zo stoer bent om te roepen dat je het leven moet kunnen inrichten naar eigen wens, dan wordt het inkomen ook een bijkomende eigen verantwoordelijkheid. Kunnen we dat dan met elkaar eens zijn? Dat het niet een doen waar je zelf zin in hebt én dan uit de staatsruif willen eten wat door anderen opgebracht moet worden.Spinkeltje schreef: ↑15-04-2023 15:04Voor die mensen heb je de toeslagen e.d Ik ben er helemaal voor dat iedereen zijn of haar leven zo kan inrichten zoals bij diegene past. Ook mensen met een minimumloon. Dat is ook het beste voor de samenleving uiteindelijk. Veel meer mensen zijn dan tevreden, zijn niet te zwaar belast en zijn psychisch gezonder doordat men het leven indeelt zoals bij diegene past.
zondag 16 april 2023 om 17:25
Je haalt nu de klassenassistent en onderwijsassistent door elkaar. De klassenassistent vult de lijmpotjes en snijdt papier, de oa kijkt na, begeleidt kinderen, legt eventueel stof nog eens (of anders) uit, neemt toetsen af, en corrigeert deze enzovoort. Maar helaas maken scholen hier geen geld voor vrij helaas... Bovendien zit je als oa al heel snel aan het eind van je schaal, en die is al niet zo heel rijkelijk gevuld....NoPepsiPlease schreef: ↑16-04-2023 17:07Dit zou echt super zijn. Dat alvast een deel is nagekeken. Je niet zelf lijmpotjes hoeft te vullen. Het papier op maat snijden. Op jacht naar het lamineerapparaat of kopieerdampen opsnuiven. Dat vind ik altijd zo zonde van mijn tijd.
Overigens is de combi oa en bso wel leuk, maar eigenlijk niet haalbaar. De bso-medewerker start vóór einde schooltijd vaak. En de oa is helaas echt niet klaar als de bel gaat. Bovendien hebben veel scholen gewoon geen geld (over) voor oa.
Ik ben groot voorstander van de terugkomst van de kleuterkweek! Hoewel ik met mijn diploma en ervaring in theorie zo voor de klas zou kunnen, zou ik echt heel graag de kweek doen. Ik zal de eerste zijn die zich inschrijft!
zondag 16 april 2023 om 17:29
En als je nou eens naar buiten je eigen persoonlijke situatie kijkt? Niet iedereen die parttime werkt heeft een ernstig zieke vader. Die mensen kunnen misschien wel een dag meer werken, als ze op een goede manier gestimuleerd/gefaciliteerd worden. Jij betrekt het post na post enkel op jezelf, maar als sommige parttimers meer gaan werken dan ben je ook al een eind. Niemand hier zegt dat alle parttimers maar gedwongen fulltime moeten werken, niemand zegt dat jij dat persoonlijk moet. Dat jij persoonlijk het helemaal niet wil is al 20 pagina's duidelijk.Sujatmi schreef: ↑16-04-2023 17:06Ik werk parttime zodat ik voor mijn kinderen en mijn ernstig zieke vader kan zorgen,dat is juist omdat ik collectiviteit belangrijk vindt en ik me verantwoordelijk voel voor de mensen om me heen.
Fulltime gaan werken en de rest laten stikken, is juist een teken van individualisering.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:30
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑16-04-2023 17:25Je haalt nu de klassenassistent en onderwijsassistent door elkaar. De klassenassistent vult de lijmpotjes en snijdt papier, de oa kijkt na, begeleidt kinderen, legt eventueel stof nog eens (of anders) uit, neemt toetsen af, en corrigeert deze enzovoort. Maar helaas maken scholen hier geen geld voor vrij helaas... Bovendien zit je als oa al heel snel aan het eind van je schaal, en die is al niet zo heel rijkelijk gevuld....
Overigens is de combi oa en bso wel leuk, maar eigenlijk niet haalbaar. De bso-medewerker start vóór einde schooltijd vaak. En de oa is helaas echt niet klaar als de bel gaat. Bovendien hebben veel scholen gewoon geen geld (over) voor oa.
Ik ben groot voorstander van de terugkomst van de kleuterkweek! Hoewel ik met mijn diploma en ervaring in theorie zo voor de klas zou kunnen, zou ik echt heel graag de kweek doen. Ik zal de eerste zijn die zich inschrijft!
Of je combineert ze!
Ik ben leerkrachtondersteuner en doe dat allemaal wel zoals het uitkomt.
En dat de bso eerder begint dan dat de oa klaar is op school is ook maar een manier om roosters te maken.
Waar een wil is kun je dat prima roosteren. Moet je alleen niet de oa al om 8:00 uur laten beginnen want de bso is niet om 16:30 klaar.
zondag 16 april 2023 om 17:35
Mijn beste vriendin en ik (halverwege de veertig) hebben beiden een HBO gedaan. Zei is eerst naar PABO gegaan, ik naar een andere opleiding. Zij vond het véél te simpel en is na het tweede jaar naar een andere opleiding overgestapt waar ze meer uitdaging vond. Ik herken de verhalen over knutsel-les, netjes schrijven en simpele rekensommetjes maken uit haar verhalen. Didactiek en pedagogiek waren lessen op laag nivo. Dat de PABO (toen) zwaar was, heb ik nooit gehoord. Voor mij viel dat altijd onder de HBO pret opleidingen, net als SPH toendertijd. Dat PABO inmiddels zwaar is, zal denk ik te maken hebben met het gebrek aan begeleiding voor de klas in soms veel te chaotische klassen waar tig nivo's door elkaar lopen en allerlei extra curriculum activiteiten die ook nog ergens tussen geprakt moeten worden én de grote berg administratie.MrsMorrison schreef: ↑16-04-2023 16:44Ik hoor helaas heel veel mensen die het niveau zwaar vinden. Misschien is dit een directe oorzaak van een mindere kwaliteit van onderwijs de laatste jaren? En dit bedoel ik niet als aanval naar de onderwijs sector toe maar veel kinderen nu hebben moeite met lezen en rekenen. Was dit altijd al zo of is dit probleem met de jaren groter geworden waardoor leerlingen van de PABO nu meer moeite hebben met de opleiding? Een oprechte vraag hoor. Hopelijk lees je hem ook zo...
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:36
Ik zou dan ook een bso/klassenassistentcombi zien zitten. Voor de taken die een onderwijsassistent mag doen zijn niet alle bso-leidsters geschikt. En die taken kunnen dan prima onder schooltijd tot een uurtje of 14.00, waarna ze de bso gaan voorbereiden.Irish_Wasser_Woman schreef: ↑16-04-2023 17:25Je haalt nu de klassenassistent en onderwijsassistent door elkaar. De klassenassistent vult de lijmpotjes en snijdt papier, de oa kijkt na, begeleidt kinderen, legt eventueel stof nog eens (of anders) uit, neemt toetsen af, en corrigeert deze enzovoort. Maar helaas maken scholen hier geen geld voor vrij helaas... Bovendien zit je als oa al heel snel aan het eind van je schaal, en die is al niet zo heel rijkelijk gevuld....
Overigens is de combi oa en bso wel leuk, maar eigenlijk niet haalbaar. De bso-medewerker start vóór einde schooltijd vaak. En de oa is helaas echt niet klaar als de bel gaat. Bovendien hebben veel scholen gewoon geen geld (over) voor oa.
Ik ben groot voorstander van de terugkomst van de kleuterkweek! Hoewel ik met mijn diploma en ervaring in theorie zo voor de klas zou kunnen, zou ik echt heel graag de kweek doen. Ik zal de eerste zijn die zich inschrijft!
zondag 16 april 2023 om 17:38
Als men in kansen en mogelijkheden denkt in plaats van 'het moet exact zoals het nu gaat' dan is dit echt wel mogelijk. Het gebeurt ook al, alleen wel nog maar op kleine schaal. Een onderwijsassistent kan ook ingezet worden tot bijv 2 uur of half 3 's middags. Beter 90% van de schooltijd dan helemaal niet. Juist binnen deze functie is tot het einde van de schooldag er zijn niet essentieel, want ze zijn niet in hun eentje voor een klas verantwoordelijk. Of het voorbereiden van de BSO gebeurt door BSO-krachten die wel enkel BSO draaien en de onderwijsassistent stapt samen met de kinderen over van de school naar de BSO. Als je een BSO in de school hebt en organisaties die goed samenwerken dan is de combinatie denk ik juist prima mogelijk.Irish_Wasser_Woman schreef: ↑16-04-2023 17:25Overigens is de combi oa en bso wel leuk, maar eigenlijk niet haalbaar. De bso-medewerker start vóór einde schooltijd vaak. En de oa is helaas echt niet klaar als de bel gaat.
nicole123 wijzigde dit bericht op 16-04-2023 17:47
0.15% gewijzigd
zondag 16 april 2023 om 17:41
Of juist wel, want om 16:30 zijn er vaak al aardig wat kinderen opgehaald, waardoor je een leidster minder nodig hebt. Aan het eind van de dag zijn echt niet alle leidsters er nog (waardoor de uren per dag die ze gemiddeld draaien dus nog minder zijn dan de aangeboden BSO uren per dag).
zondag 16 april 2023 om 17:45
Op zich vind ik het in de discussie over leerkrachten best bijzonder dat je niet zelf zou mogen kiezen voor welke klassen je wilt staan. Ook al is er maar een leeftijdsverschil van 6-7 jaar van de jongste leerling tot de oudste leerling, dit leeftijdsverschil maakt of je kinderen op schoot hebt zitten, traantjes wegveegt en wc ongelukjes opvangt of dat je kinderen seksuele voorlichting geeft en laat nadenken over keuzes die de rest van hun leven kunnen beinvloeden. Deze doelgroep is net zo divers als een verpleegkundige die altijd met passie op hartbewaking staat, vraagt dit jaar te draaien op oncologie. Euh, nee, dat verzoek vraag je niet van vpk. Waarom dan wel van docenten?broodtrommel schreef: ↑16-04-2023 16:51
En leuk hoor dat studenten hun eigen klassen kunnen kiezen bij de stage. En dan? Studeren ze af en hebben ze niets te kiezen. Dat valt dan rauw op je dak als je moet dealen met klassen die wat meer voeten in de aarde hebben dan brugklasser die met je mee groeien.
hoerabanaan wijzigde dit bericht op 16-04-2023 17:46
0.43% gewijzigd
zondag 16 april 2023 om 17:45
Kan ook. Of je maakt er nieuwe functies van. Een basis-assistent die op school de taken van klassenassistent doet en op de BSO de reguliere taken. En een plus-assistent die op school de taken van onderwijsassistent doet en op de BSO ook extra's biedt, zoals muziekles, sport, toneel, huiswerkbegeleiding, etc.NoPepsiPlease schreef: ↑16-04-2023 17:36Ik zou dan ook een bso/klassenassistentcombi zien zitten. Voor de taken die een onderwijsassistent mag doen zijn niet alle bso-leidsters geschikt. En die taken kunnen dan prima onder schooltijd tot een uurtje of 14.00, waarna ze de bso gaan voorbereiden.
zondag 16 april 2023 om 17:49
Of, zoals het hier in België vaak gaat: je doet eerst huiswerkbegeleiding op school en de eigenlijke BSO start pas om 16u30 à 17u. Die oa kan dan bvb. ingezet worden voor de huiswerkbegeleiding.nicole123 schreef: ↑16-04-2023 17:41Of juist wel, want om 16:30 zijn er vaak al aardig wat kinderen opgehaald, waardoor je een leidster minder nodig hebt. Aan het eind van de dag zijn echt niet alle leidsters er nog (waardoor de uren per dag die ze gemiddeld draaien dus nog minder zijn dan de aangeboden BSO uren per dag).
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:50
Dat klinkt echt heel goed. Maakt het voor leerkrachten ook makkelijker om te besluiten die 4e dag toch wel te doen.nicole123 schreef: ↑16-04-2023 17:45Kan ook. Of je maakt er nieuwe functies van. Een basis-assistent die op school de taken van klassenassistent doet en op de BSO de reguliere taken. En een plus-assistent die op school de taken van onderwijsassistent doet en op de BSO ook extra's biedt, zoals muziekles, sport, toneel, huiswerkbegeleiding, etc.
zondag 16 april 2023 om 17:50
Vaak kan dat wel denk ik maar dan kan je dus niet eender welke job aannemen. Als je voor elke klas opgeleid bent, ben je ruimer inzetbaar. Maar dan staat het je alsnog vrij om een job voor een klas die je minder graag doet niet aan te nemen natuurlijk.Hoerabanaan schreef: ↑16-04-2023 17:45Op zich vind ik het in de discussie over leerkrachten best bijzonder dat je niet zelf zou mogen kiezen voor welke klassen je wilt staan.
zondag 16 april 2023 om 17:51
Ik heb niet alle reacties gelezen, ga alleen in op de TO.
Ik werk zelf gemiddeld zo'n 80 uur per week (twee bedrijven), maar dat is niet echt representatief en ik stoor me ook aan de campagne tegen het parttime werken. Als je dat nou wilt en het is financieel haalbaar, dan moet dat toch kunnen? Zeker als je jonge kinderen hebt en nog meer zeker als die meer dan gemiddelde zorg nodig hebben dan wel niet terechtkunnen/niet gedijen op een reguliere school en BSO, en je netwerk (opa's/oma's) ook niet zo heel groot dan wel bereid is, is fulltime werken (dan ga ik uit van 36-40 uur per week) bijna niet te doen. Het zou denk ik juist goed zijn als bijna iedereen parttime zou werken, bijvoorbeeld vier dagen in de week. Nu is er een personeelstekort, maar dat zal heus wel weer een keer andersom zijn. Ik ben 55 en heb twee periodes in mijn leven meegemaakt dat er vrijwel geen banen waren. Het moet toch een beetje eerlijk verdeeld worden. Nu een klein stapje extra zetten zal misschien wel mogelijk zijn voor mensen die maar weinig uren werken. Maar men zou niet direct moeten verlangen dat iedereen fulltime gaat werken, er is echter nog heel veel mogelijk tussen weinig uren en fulltime.
Ik werk zelf gemiddeld zo'n 80 uur per week (twee bedrijven), maar dat is niet echt representatief en ik stoor me ook aan de campagne tegen het parttime werken. Als je dat nou wilt en het is financieel haalbaar, dan moet dat toch kunnen? Zeker als je jonge kinderen hebt en nog meer zeker als die meer dan gemiddelde zorg nodig hebben dan wel niet terechtkunnen/niet gedijen op een reguliere school en BSO, en je netwerk (opa's/oma's) ook niet zo heel groot dan wel bereid is, is fulltime werken (dan ga ik uit van 36-40 uur per week) bijna niet te doen. Het zou denk ik juist goed zijn als bijna iedereen parttime zou werken, bijvoorbeeld vier dagen in de week. Nu is er een personeelstekort, maar dat zal heus wel weer een keer andersom zijn. Ik ben 55 en heb twee periodes in mijn leven meegemaakt dat er vrijwel geen banen waren. Het moet toch een beetje eerlijk verdeeld worden. Nu een klein stapje extra zetten zal misschien wel mogelijk zijn voor mensen die maar weinig uren werken. Maar men zou niet direct moeten verlangen dat iedereen fulltime gaat werken, er is echter nog heel veel mogelijk tussen weinig uren en fulltime.
Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.
zondag 16 april 2023 om 17:53
Ja, heynicole123 schreef: ↑16-04-2023 17:38Als men in kansen en mogelijkheden denkt in plaats van 'het moet exact zoals het nu gaat' dan is dit echt wel mogelijk. Het gebeurt ook al, alleen wel nog maar op kleine schaal. Een onderwijsassistent kan ook ingezet worden tot bijv 2 uur of half 3 's middags. Beter 90% van de schooltijd dan helemaal niet. Juist binnen deze functie is tot het einde van de schooldag er zijn niet essentieel, want ze zijn niet in hun eentje voor een klas verantwoordelijk. Of het voorbereiden van de BSO gebeurt door BSO-krachten die wel enkel BSO draaien en de onderwijsassistent stapt samen met de kinderen over van de school naar de BSO. Als je een BSO in de school hebt en organisaties die goed samenwerken dan is de combinatie denk ik juist prima mogelijk.
![Wink ;)](./../../../../smilies/wink.gif)
![Wink ;)](./../../../../smilies/wink.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:55
Op dit vlak is nog veel winst te behalen.nicole123 schreef: ↑16-04-2023 17:45Kan ook. Of je maakt er nieuwe functies van. Een basis-assistent die op school de taken van klassenassistent doet en op de BSO de reguliere taken. En een plus-assistent die op school de taken van onderwijsassistent doet en op de BSO ook extra's biedt, zoals muziekles, sport, toneel, huiswerkbegeleiding, etc.
zondag 16 april 2023 om 17:56
Oh, ik deed het als lko ook allemaal hoor! Het maakte mij echt níks uit, het werk moest gewoon gedaan worden. Maar ik hoorde te vaak mij benoemd worden als klassenassistent, en zonder deze groep te kort te willen doen, ik was wel even een poepie hoger opgeleid, met een grotere verantwoordelijkheid vooral.Andersom schreef: ↑16-04-2023 17:30Of je combineert ze!
Ik ben leerkrachtondersteuner en doe dat allemaal wel zoals het uitkomt.
En dat de bso eerder begint dan dat de oa klaar is op school is ook maar een manier om roosters te maken.
Waar een wil is kun je dat prima roosteren. Moet je alleen niet de oa al om 8:00 uur laten beginnen want de bso is niet om 16:30 klaar.
En die roosters zijn de verantwoordelijkheid van werkgevers, en we weten allemaal dat de meeste hier "niet zo'n zin"' in hebben in deze branches....
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 17:59
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑16-04-2023 17:56Oh, ik deed het als lko ook allemaal hoor! Het maakte mij echt níks uit, het werk moest gewoon gedaan worden. Maar ik hoorde te vaak mij benoemd worden als klassenassistent, en zonder deze groep te kort te willen doen, ik was wel even een poepie hoger opgeleid, met een grotere verantwoordelijkheid vooral.
En die roosters zijn de verantwoordelijkheid van werkgevers, en we weten allemaal dat de meeste hier "niet zo'n zin"' in hebben in deze branches....
Eens hoor dat dit de taak is van de werkgever echter moet die ook roeien met de riemen die die heeft. Je kunt je roosters wel zo gunstig mogelijk in wollen vullen voor iedereen maar met een personeelstekort is dat ook heel lastig. Het is een beetje een cirkel waarin we zitten. In alle branches uiteindelijk.
zondag 16 april 2023 om 18:03
Ik heb eens zitten kijken naar de schalen en tredes in het onderwijs en jij verdient dan toch minimaal 4500 euro op basis van een ft aanstelling?Pofpoffertje schreef: ↑16-04-2023 17:18Het betaalt inderdaad slecht. Ik werk vier dagen (en wil geen vijf!) en mijn salaris is met twintig jaar ervaring prima. Niet goed, maar we kunnen leuke dingen van het geld dat ik in het laatje breng. Mijn man zijn salaris gaat op aan de vaste lasten voor het hele gezin.
Dat is 3600 bruto voor 0.8 fte en 2800 netto per maand, daar komt nog vakantiegeld en een eindejaarsuitkering bij.
Ik vind 2800 euro netto geen klein bedrag voor een parttime functie. Mocht je partner hetzelfde verdienen dan zit je samen op 5600 euro netto per maand.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
zondag 16 april 2023 om 18:22
Irish_Wasser_Woman schreef: ↑16-04-2023 17:56Oh, ik deed het als lko ook allemaal hoor! Het maakte mij echt níks uit, het werk moest gewoon gedaan worden. Maar ik hoorde te vaak mij benoemd worden als klassenassistent, en zonder deze groep te kort te willen doen, ik was wel even een poepie hoger opgeleid, met een grotere verantwoordelijkheid vooral.
En die roosters zijn de verantwoordelijkheid van werkgevers, en we weten allemaal dat de meeste hier "niet zo'n zin"' in hebben in deze branches....
Tja, als ik een ding geleerd heb is het dat je zelf ook dingen naar je toe kunt trekken en je actief kunt inzetten voor de invulling van je eigen rooster.
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in