Werk & Studie
alle pijlers
Deeltijd werkende vrouwen
woensdag 12 april 2023 om 08:30
Ik lees het steeds vaker in het nieuws en ik merk dat ik me er mateloos aan irriteer. De artikelen die vrouwen proberen te stimuleren om meer te gaan werken, zodat de gaten beter worden opgevuld en beter voor de economie enz.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
woensdag 12 april 2023 om 10:08
Om me heen merk ik dat fulltime werken steeds vaker een noodzaak wordt. Ik heb meerdere vrienden die al een aantal jaar 4 dagen werkten en nu toch weer naar 5 gaan, vanwege de stijgende kosten of omdat ze anders geen woning kunnen vinden. Dat gaat om dertigers zonder kinderen.
Zelf worstel ik daar ook mee: ik wilde weer naar 4 dagen want beter voor mijn gezondheid met een chronische aandoening, maar vanwege de kosten blijf ik toch maar 5 dagen werken.
Ik denk dat dit voor steeds meer mensen zal gelden en dan is het probleem zo opgelost. Of juist niet, want ik word regelmatig gevraagd om terug voor de klas te gaan vanwege de tekorten maar van dat inkomen kan ik maar net rondkomen, dus ga niet terug
anoniem_646f50a3aa01a wijzigde dit bericht op 12-04-2023 10:13
33.66% gewijzigd
woensdag 12 april 2023 om 10:11
Ik definieer fulltime persoonlijk niet als van maandag 9 uur t/m vrijdag 5 uur, 36 uur vind ik ook fulltime. Als stel kun je beide 36 uur werken en 1 of 2 middagen de kinderen uit school halen. Dan heb je nog 1-3 dagen opvang nodig. In heel drukke tijden (als je bijv ook nog mantelzorg ernaast hebt of een zorgintensief kind) zou je naar beide bijna-fulltime kunnen gaan, dus 32 uur. Ouders die niet op kantoortijden werken en/of flexibel thuis kunnen werken hebben weer andere mogelijkheden. Als op de school van mijn kinderen de juffen die nu 2 of 3 dagen werken (dat doen ze bijna allemaal) naar 4 of 4,5 dag zouden gaan dan zouden ze acuut geen problemen meer hebben met tekorten.Subnautica schreef: ↑12-04-2023 10:01Als ouders beide fulltime moeten werken wie vangt dan de kinderen op?
woensdag 12 april 2023 om 10:11
Eens hoor. Het verbaast me alleen hoe gemakkelijk vrouwen zich erbij neerleggen dat zij al het onbetaalde werk opknappen en zelfs voor de ouders van hun partner zorgen. Ik vind het moeilijk om me in te leven in zo'n taakverdeling.Altijdlente202 schreef: ↑12-04-2023 10:04Eens. Altijd de vrouwen die het een of het ander moeten doen, meer voor zichzelf opkomen, meer werken, meer voor je kinderen kiezen. Laten we het in plaats daarvan eens wat makkelijker maken voor vrouwen. Dan zullen we zien hoe goed het gaat lopen.
Maar ergens is het natuurlijk gek dat mijn focus daarop ligt en niet op de mannen die het ok vinden dat hun bloedeigen ouders worden verzorgd door hun vrouw in plaats van dat ze zelf die verantwoordelijkheid voelen.
woensdag 12 april 2023 om 10:13
Dit inderdaad.Sujatmi schreef: ↑12-04-2023 10:08Sowieso lost het niks op. In een huis waar twee ouders fulltime werken, wordt veel meer gebruikgemaakt van betaald personeel dat al het werk opvangt dat deze mensen niet meer kunnen doen. Denk aan een wekelijkse boodschappenservice, eten dat in restaurants wordt gemaakt en bezorgd, een schoonmaker, extra kinderopvang, extra betaalde zorg voor ouder wordende ouders, betaalde krachten om het vrijwilligerswerk op te vangen dat parttimers niet meer kunnen doen en ga zo maar door.
Vroeger had je één inkomen en één iemand die de andere taken deed.
Als je nu twee fulltime inkomens deed vallen die taken niet ineens weg, het zijn er wel minder dan vroeger want bijvoorbeeld het huishouden kost minder tijd, maar veel dingen gaan gewoon door.
Bullshitbanen verminderen lost meer op dan mensen meer laten werken, dan krijg je alleen maar grotere tekorten in bepaalde sectoren.
Ik heb zelf ook een baan die tegen de bullshit aan zit (ik voeg wel wat toe, maar de maatschappij zou ook prima functioneren zonder die toevoeging) maar ik ga dat salaris echt niet inruilen voor harder werken voor minder geld in de zorg bijvoorbeeld.
woensdag 12 april 2023 om 10:13
Kinderen gaan niet direct naar school. De eerste 4 jaar zul je een andere oplossing moeten bedenken. Vaak komen er 2-3 kinderen om de 1-4 jaar, dus dan ben je zo 6-10 jaar bezig voordat het hele zooitje op school zit.nicole123 schreef: ↑12-04-2023 10:11Ik definieer fulltime persoonlijk niet als van maandag 9 uur t/m vrijdag 5 uur, 36 uur vind ik ook fulltime. Als stel kun je beide 36 uur werken en 1 of 2 middagen de kinderen uit school halen. Dan heb je nog 1-3 dagen opvang nodig. In heel drukke tijden (als je bijv ook nog mantelzorg ernaast hebt of een zorgintensief kind) zou je naar beide bijna-fulltime kunnen gaan, dus 32 uur. Ouders die niet op kantoortijden werken en/of flexibel thuis kunnen werken hebben weer andere mogelijkheden. Als op de school van mijn kinderen de juffen die nu 2 of 3 dagen werken (dat doen ze bijna allemaal) naar 4 of 4,5 dag zouden gaan dan zouden ze acuut geen problemen meer hebben met tekorten.
woensdag 12 april 2023 om 10:15
Vrouwen zijn vaker financieel afhankelijk. En mannen/ kinderen/ maatschappij zijn vaker afhankelijk van deze groep vrouwen, omdat zij 'onzichtbare' taken doen, zoals mantelzorgen, voor ziek kind zorgen, op school helpen, zorgen dat thuis alles geregeld is enz enz enz. Er wordt vaak naar financiën gekeken naar hoe belangrijk iemand zijn taak is, maar als mens kun je ook heel nuttig zijn met onbepaalde activiteiten. Daar mag best wat meer oog voor zijn.
woensdag 12 april 2023 om 10:16
Goed punt en helemaal mee eens.apiejapie schreef: ↑12-04-2023 10:15Vrouwen zijn vaker financieel afhankelijk. En mannen/ kinderen/ maatschappij zijn vaker afhankelijk van deze groep vrouwen, omdat zij 'onzichtbare' taken doen, zoals mantelzorgen, voor ziek kind zorgen, op school helpen, zorgen dat thuis alles geregeld is enz enz enz. Er wordt vaak naar financiën gekeken naar hoe belangrijk iemand zijn taak is, maar als mens kun je ook heel nuttig zijn met onbepaalde activiteiten. Daar mag best wat meer oog voor zijn.
woensdag 12 april 2023 om 10:20
Dat is waar. Fulltime werkende mannen zijn afhankelijk van vrouwen die hen hierin faciliteren. Hun (schoon)moeder die een dag oppast, de schoonmaker die hun huis schoonmaakt (99% is vrouw), hun eigen vouw die het merendeel van het huishouden op zich neemt en de kinderen verzorgt en overal naartoe brengt en hen laat slapen in de nacht als er tandjes doorkomen.apiejapie schreef: ↑12-04-2023 10:15Vrouwen zijn vaker financieel afhankelijk. En mannen/ kinderen/ maatschappij zijn vaker afhankelijk van deze groep vrouwen, omdat zij 'onzichtbare' taken doen, zoals mantelzorgen, voor ziek kind zorgen, op school helpen, zorgen dat thuis alles geregeld is enz enz enz. Er wordt vaak naar financiën gekeken naar hoe belangrijk iemand zijn taak is, maar als mens kun je ook heel nuttig zijn met onbepaalde activiteiten. Daar mag best wat meer oog voor zijn.
Waarom wordt altijd alleen de kant benadrukt waarin vrouwen financieel afhankelijk zijn? En niet de kant waarin mannen in praktische zin afhankelijk zijn?
woensdag 12 april 2023 om 10:22
In die eerste 4 jaar zie ik in mijn omgeving dat grootouders veel inspringen, die zijn dan over het algemeen nog vitaal. En verder heb je als je beiden 36 uur werkt maximaal 4 dagen opvang nodig en minder als je het flexibel regelt (bijv met deels ‘s avonds thuiswerken of een van de twee niet op kantoortijden). Voor één leidster op de opvang kunnen 3 tot 12 stellen werken (afhankelijk van de leeftijd van het kind). Of je doet 32+32 in die jaren, kan ook. Maar wat ik om me heen zie is heel veel ouders die ook als de kinderen op de basisschool zitten in een ongelijk anderhalfverdieners model zitten van een die man 40 uur werkt en de vrouw 16-24 uur werkt. En dat kan en mag hoor, het hoeft van mij niet allemaal fulltime, ieder z’n eigen keuze. Maar laten we er wel op een gelijke manier naar kijken en over oordelen, onafhankelijk of iemand man of vrouw is. Dat zou volgens mij een hoop onnodige hordes wegnemen.
woensdag 12 april 2023 om 10:24
Kinderen zitten niet tot 5 uur op school. Hier is 40 uur fulltime en geen 36 dus daar ga je al met je 2 vrije middagen. Grootouders die oppassen moet je ook net hebben. Veel mensen hebben dat niet hoor.nicole123 schreef: ↑12-04-2023 10:22In die eerste 4 jaar zie ik in mijn omgeving dat grootouders veel inspringen, die zijn dan over het algemeen nog vitaal. En verder heb je als je beiden 36 uur werkt maximaal 4 dagen opvang nodig en minder als je het flexibel regelt (bijv met deels ‘s avonds thuiswerken of een van de twee niet op kantoortijden). Voor één leidster op de opvang kunnen 3 tot 12 stellen werken (afhankelijk van de leeftijd van het kind). Of je doet 32+32 in die jaren, kan ook. Maar wat ik om me heen zie is heel veel ouders die ook als de kinderen op de basisschool zitten in een ongelijk anderhalfverdieners model zitten van een die man 40 uur werkt en de vrouw 16-24 uur werkt. En dat kan en mag hoor, het hoeft van mij niet allemaal fulltime, ieder z’n eigen keuze. Maar laten we er wel op een gelijke manier naar kijken en over oordelen, onafhankelijk of iemand man of vrouw is. Dat zou volgens mij een hoop onnodige hordes wegnemen.
woensdag 12 april 2023 om 10:27
Dat ontken ik toch helemaal niet? Ik geef notabene aan dat het mij goed lijkt de banen waar veel vrouwen in werken (zorg bv) beter te waarderen en de lonen omhoog te gooien. Dat lijkt mij namelijk nog nuttiger dan 'oog hebben voor' aangezien je daar niet van kan eten.apiejapie schreef: ↑12-04-2023 10:15Vrouwen zijn vaker financieel afhankelijk. En mannen/ kinderen/ maatschappij zijn vaker afhankelijk van deze groep vrouwen, omdat zij 'onzichtbare' taken doen, zoals mantelzorgen, voor ziek kind zorgen, op school helpen, zorgen dat thuis alles geregeld is enz enz enz. Er wordt vaak naar financiën gekeken naar hoe belangrijk iemand zijn taak is, maar als mens kun je ook heel nuttig zijn met onbepaalde activiteiten. Daar mag best wat meer oog voor zijn.
woensdag 12 april 2023 om 10:27
Maar 2 of 3 dagen werken kan toch alleen als je een partner hebt die goed verdient? Ik kom uit het basisonderwijs, maar bijna alle 45- collega’s werkten 4 dagen. Meestal in combinatie met een partner die ook 4 dagen werkt. Ik heb één vriendin die 3 dagen werkt als leerkracht, maar haar partner werkt 5 dagen en ze heeft twee heel jonge kinderen. Zodra die naar school gaan wil zij ook weer 4 dagen werken.nicole123 schreef: ↑12-04-2023 10:11Ik definieer fulltime persoonlijk niet als van maandag 9 uur t/m vrijdag 5 uur, 36 uur vind ik ook fulltime. Als stel kun je beide 36 uur werken en 1 of 2 middagen de kinderen uit school halen. Dan heb je nog 1-3 dagen opvang nodig. In heel drukke tijden (als je bijv ook nog mantelzorg ernaast hebt of een zorgintensief kind) zou je naar beide bijna-fulltime kunnen gaan, dus 32 uur. Ouders die niet op kantoortijden werken en/of flexibel thuis kunnen werken hebben weer andere mogelijkheden. Als op de school van mijn kinderen de juffen die nu 2 of 3 dagen werken (dat doen ze bijna allemaal) naar 4 of 4,5 dag zouden gaan dan zouden ze acuut geen problemen meer hebben met tekorten.
woensdag 12 april 2023 om 10:29
En naast kinderopvang heb je ook nog gewoon het huishouden, de boodschappen, koken, klussen in huis, de tuin onderhouden etc.
Kun je ook allemaal hulp voor inhuren maar dat kost dan ook weer arbeidsuren dus de vraag blijft of het totaal aantal in te vullen arbeidsuren minder wordt als mensen meer uren gaan werken.
Kun je ook allemaal hulp voor inhuren maar dat kost dan ook weer arbeidsuren dus de vraag blijft of het totaal aantal in te vullen arbeidsuren minder wordt als mensen meer uren gaan werken.
woensdag 12 april 2023 om 10:30
Waar ik me aan irriteer is dat er zoveel vacatures zijn voor maximaal 24 uur of minder. Dan klinkt de baan zo leuk maar nee dan is het maximaal 24 uur maar wel flexibel zijn tot 40 uur. Op zich nog geen probleem als het goed betaald maar meestal kan je er als single niet van rondkomen.
En dan lees je zo'n artikel en denk je goh hoe zou dat nou toch komen?!
En dan lees je zo'n artikel en denk je goh hoe zou dat nou toch komen?!
woensdag 12 april 2023 om 10:30
Solomio schreef: ↑12-04-2023 09:11Ik denk dat 40 uur p/w voor veel mensen teveel is, zonder dat er dan meteen sprake is van een 'beperking'.
En wat dat werk betreft: er is ook in de media aandacht voor de explosieve groei van 'onzin'beroepen.
Het aantal coaches bijv is echt idioot hoog.
Die zouden natuurlijk ook wat zinnigers kunnen gaan doen.
Eens maar je kunt mensen eenvoudig weg niet dwingen een bepaald beroep uit te oefenen. Slechts motiveren.
Aangezien meer vrouwen dan mannen in de zorg, onderwijs en kinderopvang werken zullen daar de tekorten ook aangevuld worden. Dus er komen meer mensen werken op een KDV wat weer meer plaats geeft voor kinderen van mensen die in de zorg werken wat er weer voor zorgt dat de zorg en onderwijs minder belastend zijn/worden voor degenen die er nu werken. Vele handen maken licht werk. En ja er is veel weg bezuinigd maar feit is wel dat er een stress grotere vraag naar zorg en onderwijs is/komt. Dan zul je toch mensen meer moeten motiveren om meer te werken.
40 uur per week is mss veel maar iedereen standaard 36 uur kom je al een heel eind. Denk ik.
woensdag 12 april 2023 om 10:32
Ik vind het minstens net zo kwalijk dat zo’n enorm percentage mannen ‘praktisch afhankelijk’ is van hun vrouw dan dat hun vrouw financieel afhankelijk is van hun man. Dat vrouwen geacht worden voor hun schoonouders te mantelzorgen en de man die verantwoordelijkheid voor zijn bloedeigen ouders niet oppakt. Dat vaders het niet als hun taak zien om dingen voor hun eigen kinderen te regelen en te zorgen dat de gymkleren mee gaan, een cadeautje voor een kinderfeestje gekocht wordt, het kind verkleed naar school kan op juffendag, het schoolreisje door kan gaan, etc. Je hoeft dit soort dingen niet per se allebei evenveel te doen, maar ik vind het apart dat het in de maatschappij steevast als een vrouwentaak wordt bestempeld. Allebei ongeveer evenveel verantwoordelijkheid nemen lijkt me eigenlijk niet meer dan logisch als het net zo goed zijn als haar kinderen zijn. En ook dat als de een (deels) wegvalt door bijv ziekte, scheiding, zorg voor stervende ouders of zelf overlijden de ander makkelijk in kan springen. Financieel én praktisch. En dan is praktisch misschien nog wel belangrijker, want voor financieel hebben we als maatschappij meer vangnetten dan voor de praktische zaken.apiejapie schreef: ↑12-04-2023 10:15Vrouwen zijn vaker financieel afhankelijk. En mannen/ kinderen/ maatschappij zijn vaker afhankelijk van deze groep vrouwen, omdat zij 'onzichtbare' taken doen, zoals mantelzorgen, voor ziek kind zorgen, op school helpen, zorgen dat thuis alles geregeld is enz enz enz. Er wordt vaak naar financiën gekeken naar hoe belangrijk iemand zijn taak is, maar als mens kun je ook heel nuttig zijn met onbepaalde activiteiten. Daar mag best wat meer oog voor zijn.
woensdag 12 april 2023 om 10:33
Mensen zijn heel hard het onderwijs uitgejaagd, je krijgt ze alleen terug als je ze iets anders gaat bieden.
Ik vind het altijd ingewikkeld. Ik wil me niet bemoeien met individuele keuzes. Tegelijkertijd zie ik dat bepaalde keuzes vervelende gevolgen kunnen hebben. De vriendin die thuisblijfmoeder is en al tien jaar uit het arbeidsproces is, heeft niet veel als haar man haar uit huis zet. Ze komt er vast, maar het is een vervelende route.
Ik vind het altijd ingewikkeld. Ik wil me niet bemoeien met individuele keuzes. Tegelijkertijd zie ik dat bepaalde keuzes vervelende gevolgen kunnen hebben. De vriendin die thuisblijfmoeder is en al tien jaar uit het arbeidsproces is, heeft niet veel als haar man haar uit huis zet. Ze komt er vast, maar het is een vervelende route.
woensdag 12 april 2023 om 10:36
Dit hadden wij ook, alle 4 de grootouders werkten nog toen onze kinderen baby/peuter waren. Toch hebben wij altijd 32-32 gewerkt, met dus 3 dagen kdv. En nu doen we hetzelfde, maar hebben we de luxe dat we onze pt dag kunnen verspreiden over 2 middagen. Zo zijn 'we' 4 middagen thuis en dus maar 1 dag opvang nodig. Het enige nadeel vind ik dat er veel druk ligt op het weekend (sporten, boodschappen, wassen, sociale afspraken, langs de bieb, wat halen in de stad), omdat we daar onvoldoende aan toe komen doordeweeks (avonden zijn toch ook beperkt als er altijd 1 iemand thuis moet zijn). In een vrije ochtend zou ik veel voor elkaar kunnen krijgen en zou er meer tijd voor echt ontspannen zijn in het weekend. Ik vind dus wel dat je met dit schema redelijk veel energie van jezelf moet hebben om het rond te breien (en dan werken man en ik dus niet eens ft).AnAppleADay schreef: ↑12-04-2023 10:27Grootouders werken vaak ook nog zelfs als de kinderen jong zijn.
woensdag 12 april 2023 om 10:39
Ik zeg ook nergens dat ze tot 5 uur op school zitten. Of en waar fulltime 40 of 36 uur is doet verder niet zo ter zake. Het is ook niet zo dat iedereen per se 40 uur zou moeten werken, helemaal niet. Als meer mensen 36 uur werken, of 32 uur ipv 24 uur, dan lost dat ook al veel tekorten op. Ik heb zelf ook nooit grootouders gehad die structureel oppasten, dus ja, dat weet ik. Wij losten het op met betaalde kinderopvang. Diverse mensen om mij heen losten het wel (deels) op met grootouders. Mijn punt is niet dat iedereen dat zou kunnen, maar dat de druk op de kinderopvang als geheel hierdoor minder groot is dan sommigen het hier schetsen.Subnautica schreef: ↑12-04-2023 10:24Kinderen zitten niet tot 5 uur op school. Hier is 40 uur fulltime en geen 36 dus daar ga je al met je 2 vrije middagen. Grootouders die oppassen moet je ook net hebben. Veel mensen hebben dat niet hoor.
woensdag 12 april 2023 om 10:40
Wat is de reden dat je man niet minder gaat werken?Lente19251003- schreef: ↑12-04-2023 09:08Ik vind het stom, dat gezeur over parttime werkende vrouwen. Ik werk parttime en mijn man fulltime. We hebben een zorgintensief kind, maar net niet ‘erg’ genoeg om PGB te krijgen. Geen familie die iets kan betekenen, dus dat betekent gewoon dat één van ons twee er voor hem moet zijn. Naschoolse opvang, in welke vorm dan ook, ging namelijk niet. Dus leuk hoor, als ik meer zou moeten werken. Maar zorg dan voor een goed plekje voor kinderen die meer zorg nodig hebben. Dat is er namelijk in veel gevallen niet. En wat dacht je van alle gesprekken en behandelingen die ALTIJD onder werktijd zijn? Want gemeentes, psychologen, gespecialiseerde fysio’s, samenwerkingsverbanden etc werken niet ‘s avonds. Wie doet die gesprekken dan, als ik fulltime werk?
En daarnaast, wie zorgt er dan dat mijn stervende moeder zorg en aandacht krijgt. De thuiszorg die een uurtje per dag komt om haar te wassen en aan te kleden? En wie brengt mijn schoonmoeder naar het ziekenhuis voor haar ogen, als ze zelf niet mag rijden?
Dus nee, kom bij mij niet aan dat ik meer uren zou moeten maken. Als al mijn onbetaalde zorgwerk ook mee zou tellen, dan maak ik veeeel meer dan 40 uur. Ik krijg er alleen geen geld voor.
woensdag 12 april 2023 om 10:44
Ik denk ook dat dat komt omdat een vrouw dat liever wil vanuit haarzelf dan een man. Bij mijn vriendinnen is het (met 1 uitzondering) wel allemaal zo. Zij zijn 24 uur per week gaan werken omdat ze het ook gewoon leuk vinden met de kinderen bezig te zijn. Zij zeggen allemaal moet er niet aan denken meer te werken. Aan de man wordt het niet eens gevraagd. Althans dat is mijn ervaring.
woensdag 12 april 2023 om 10:45
Onze omgevingen verschillen daar blijkbaar in dan, ik zie hier nog veel het ‘ouderwetse’ anderhalfverdienersmodel van juffen die 2-3 dagen werken met een fulltime werkende man. En juffen die geen kinderen hebben, maar alsnog maar 3 of 4 dagen werken. Er zijn nul fulltimers. Als de juffen hier net zoals in jouw omgeving zouden gaan werken was het tekort hier opgelost.plekk schreef: ↑12-04-2023 10:27Maar 2 of 3 dagen werken kan toch alleen als je een partner hebt die goed verdient? Ik kom uit het basisonderwijs, maar bijna alle 45- collega’s werkten 4 dagen. Meestal in combinatie met een partner die ook 4 dagen werkt. Ik heb één vriendin die 3 dagen werkt als leerkracht, maar haar partner werkt 5 dagen en ze heeft twee heel jonge kinderen. Zodra die naar school gaan wil zij ook weer 4 dagen werken.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in