![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Deeltijd werkende vrouwen
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 12 april 2023 om 08:30
Ik lees het steeds vaker in het nieuws en ik merk dat ik me er mateloos aan irriteer. De artikelen die vrouwen proberen te stimuleren om meer te gaan werken, zodat de gaten beter worden opgevuld en beter voor de economie enz.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
Ik irriteer me er vooral aan, omdat het voelt alsof de overheid weer een idee door mijn strot probeert te duwen. Alsof dat deeltijd werken opeens niet meer het juiste is.
Ben ik de enige die dit zo ziet/ervaart?
Het is maar een nieuwsartikel, maar het valt me op dat ze op deze manier steeds meer proberen beetje bij beetje proberen dingen door te duwen.
Wat ik met dit topic wil; even spuien en misschien dat jullie ook nieuwsartikelen hebben waar je je aan irriteert en dit willen delen.
maandag 17 april 2023 om 22:49
Heb je echt niet door dat de meeste parttimers de rest van de tijd ook gewoon meedoen? Of is zorg voor kinderen en ouderen ineens geen werk meer als je er geen geld voor krijgt?Andersom schreef: ↑17-04-2023 22:35Jij moet haast wel een trol zijn die nu slap van het lachen achter zijn/haar pc zit.
Niemand hier pusht een ander om onhaalbare dingen te doen. Er wordt nagedacht hoe je mensen (als groep) kunt motiveren om meer te gaan werken.
Op dit moment zijn er te weinig mensen om al het werk dat gedaan moet worden te doen, dus moet 'iedereen' zijn of een steentje bijdragen.
Zie de maatschappij als een voetbalteam. Als er eentje maar de hele wedstrijd wil spelen, en de rest wil maar slechts 40 tot 60 minuten meedoen dan verlies je geheid.
maandag 17 april 2023 om 22:51
Bedankt voor het perspectief.Rosanna1985 schreef: ↑17-04-2023 22:44Nu is het wel zo dat in een context waar (bijna) iedereen fulltime werkt, veel dingen zichzelf wel reguleren. Tenminste dat is toch mijn ervaring hier in België.
Geen school die nog een oudergesprek voorstelt om 15u, ze weten goed genoeg dat de ouders dan op hun werk zijn en dus niet zomaar kunnen komen. Kan trouwens voor de leraar ook niet als de school om 15u30 (basisschool) of 16u (middelbare school) pas uit is.
Dus oudergesprekken, kennismakingsmomenten voor kleuters... zijn gewoon na 17u of in het weekend. En ja, dan moet de leraar wel eens 's avonds werken, maar uiteindelijk zijn die oudergesprekken vaak maar 10 minuten dus kunnen ze veel ouders op een avond spreken. Is er echt een probleem, dan kan je als ouder al eens vrij nemen voor een langer gesprek.
Werkgevers worden er ook wel automatisch flexibeler van. Iedereen zit in hetzelfde schuitje en loopt tegen dezelfde problemen aan: kind dat plots ziek is, auto die plots naar garage moet, verwarming die plots stuk is en de hersteller moet komen... Als de baas op zo'n momenten niet flexibel is, gooit die zijn/haar eigen ruiten in, want die loopt zelf gewoon ook tegen die problemen aan. Vaak genoeg een mannelijke baas gehad in een kantooromgeving, wiens vrouw fulltime werkte in zorg of onderwijs. Als er dan plots één van zijn eigen kinderen ziek was, wist hij goed genoeg dat het toch echt wel hij was die zou moeten thuis werken die dag, want zijn vrouw zit in een job waarin ze niet kan thuis werken. Dus een beetje normale baas weigert het dan ook niet aan zijn medewerkers, anders zou hij ongetwijfeld commentaar krijgen dat hij andere regels gebruikt voor zichzelf als voor zijn medewerkers.
Moet je naar een dokter die niet 's avonds werkt: kom die dag gewoon een uurtje vroeger of blijf een uurtje later en ga gewoon midden op de dag. Of werk thuis die dag als de dokter dichter bij huis zit. Of haal die tijd op een andere dag in als dat beter uitkomt.
Als je natuurlijk beide in een sector zit die minder flexibel is en/of waar thuiswerk niet mogelijk is, dan wordt het moeilijker. In zo 'n gevallen zie je vaak dat de grootouders heel veel opvangen, maar als je die optie ook niet hebt is het inderdaad moeilijk.
Het zou mooi zijn als dit zich allemaal zelf reguleerde als dit verandert.
Ik heb net even gegoogled en zag dat van de werkende mensen in uw land ongeveer 64% fulltime werkt.
Dat vind ik toch wel minder dan bijna allemaal. Er zal dan dus toch veel opgevangen worden door de 36% die dat niet doet (en de huisvrouwen die er neem ik aan ook nog wel zijn).
Wel las ik daarbij ook dat dit percentage fulltime werkende omhoog is gegaan en vind ik het mooi om te zien dat er meer flexibiliteit is ontstaan.
maandag 17 april 2023 om 22:53
Niemand zegt dat deeltijd werkende vrouwen de oorzaak van het probleem zijn, maar de oplossing van het probleem. In mijn ogen toont het maar weer aan dat zonder vrouwen de wereld niet blijft draaien.Harmonikaatje schreef: ↑17-04-2023 22:38Waar heb ik het nu weer over lijfstraffen gehad?Ik heb het juist eerder gehad over dat we niet terugwillen naar de tik met de lineaal.
Jij begon zelf over 24/7. Dat is niet alleen flexiblere werktijden overdag. Dat is toch echt duidelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week. Ik zei al dat ik het verder met je eens was, toen je dat verduidelijkte.
Weet niet wat er kinderachtig aan is. Ik ben het zat dat er steeds naar deeltijd werkende vrouwen gewezen wordt als oorzaak van allerlei problemen en ik hoop dat deeltijd werkende vrouwen zich niet al te veel aantrekken van dat ze nu weer onder druk gezet worden.
Ik werk deeltijd en doe daarnaast een voltijds studie. Dus technisch gezien werk ik fulltime. Maar ik weet mijn werk zo te plannen dat ik 32 uur maak in 3,5 dag. Ik begin vroeg, breng kind naar school, als kind na school gaat spelen, dan werk ik dan nog 2 uur door, is ze alleen thuis, dan is het afhankelijk van hoeveel werk ik te doen heb of ik wel of niet aan het werk ga. Als het er op neer komt dat ik in de middag niet zoveel gedaan krijg, dan werk ik in de avond nog ff een uurtje door. 1 dag in de week ben ik vrij, de ochtend gebruik ik om te studeren en in de avond studeer ik. Mijn kind krijgt meer dan genoeg aandacht en 1 dag in de week gaat ze naar de BSO. En dat vindt ze de leukste dag van de week. Een andere dag in de week is vader thuis aan het werk of vrij.
Nu vind ik mijn werk niet zo leuk dat ik dat fulltime wil doen, maar als ik mijn studie heb afgerond, dan zal ik waarschijnlijk wel fulltime gaan werken, en mijn uren dan slim indelen. In de avond rapporten uitwerken, in de middag thuis zijn en in de ochtend afspraken doen.
Mijn punt is dat jij ervan uit lijkt te gaan dat het het een of het ander is, maar als je een beetje flexibel bent, dan kan je je uren prima zo indelen dat je thuissituatie er niet onder te lijden heeft.
Wat er gevraagd wordt is een andere manier van denken, niet meer tussen 9-17 werken, maar flexibel met je tijd omgaan. Soms vroeger in de ochtend, soms in de avond nog even wat afmaken.
Daarbij zijn er meer dan genoeg werkgevers die niet eens verwachten dat je daadwerkelijk 36 uur aanwezig bent, zo lang het werk dat je levert maar goed is en op tijd is afgerond.
maandag 17 april 2023 om 22:56
Ik ben het hiermee eens. Hoe meer de discussie voortduurt, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat het niet in ons belang is om meer te werken. De maatschappij is er ook niet op gebouwd dat beide ouders met jonge kinderen veel werken.Harmonikaatje schreef: ↑17-04-2023 21:29Dus nu moeten mensen ook in de nacht gaan werken, omdat anderen willen dat iedereen fulltime werkt.
Maar goed, dan is er minder opvang nodig, want mama is thuis (maar wel aan het slapen omdat ze om middernacht weer begint).
Des te meer ik hier lees, des te meer ik overtuigd raak dat het opeens willen pushen van moeders om allemaal fulltime te werken, een slecht idee is en dat er heel wat belangrijk werk wordt verzet door niet fulltime werkende vrouwen.
Als pa en ma steeds andere roosters hebben, thuis aanwezig zijn op verschillende momenten en moe zijn op andere tijden, dan is dat ook niet bevordelijk voor de voortplanting.
maandag 17 april 2023 om 22:57
Dit is precies wat ik zei:Chienandalou schreef: ↑17-04-2023 22:4724/7 heeft te maken met verdelen. Als beide partners binnen 9-17 ma-vrij moeten werken en opvang regelen, is dat logischerwijze lastiger dan wanneer beiden of een van beiden zijn/haar werkuren kan verdelen over 24/7. Zo moeilijk is die som niet. En dus zou je daar een oplossing in net die halve/hele dag extra werken kunnen opvangen. voor werkende ouders En ja, jij had het wel over bravere kinderen toen de liniaal nog werd toegepast, welk alternatief nu nodig is voor ál die ontspoorde kinderen dat daarom niemand meer leraal wil worden en dat kinderen nu maar van school moeten worden verwijderd bij wangedrag en elders ‘heropgevoed’ moeten worden. Als je zo kort door de bocht denkt hoop ik écht dat jij geen kinderen hebt en/of met kinderen werkt.
Hoe denk jij het wangedrag te kunnen oplossen op scholen?
Vroeger kregen ze een paar tikken met de lineaal en toen was 99,9% van de leerlingen veel braver en respectvoller dan nu. Zelfde gold voor de ouders. Dat moeten we niet terugwillen, maar wat dan wel?
Ik zeg dus heel duidelijk: Dat moeten we niet terugwillen
Niet terugwillen
Niet
NIET
Begrijp je het nu?
Jij hebt dus of niet goed gelezen of je liegt gewoon dat je barst.
maandag 17 april 2023 om 22:57
Maar dat doen fulltimers toch ook? De zorg voor kinderen en ouderen stopt daarmee niet ineens, zij delen hun tijden alleen anders en flexibeler in.
Niet alle ouders die fulltime werken sturen hun kinderen 5 dagen naar de opvang, laten hun ouders opnemen in verzorgingstehuizen. Zij doen dat ook gewoon naast hun werk.
maandag 17 april 2023 om 23:00
Ja, dus?
Ze geven honderjarigen al geen grote kadoos meer omdat het te vaak voorkomt tegenwoordig en de jongere generatie (30 minners)willen/durven er niet meer aan te beginnen. Dit is namelijk én een tijdelijk probleem én een globaal luxe probleem. Of wil je ze gaan dwingen? Of moeten Japanners eens wat meer buiten hun eigen cultuur en landsgrenzen gaan kijken om het arbeidspotentieel op te lossen ? Of gaan kijken hoe we in de wereld wat meer kunnen verdelen?
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
maandag 17 april 2023 om 23:00
In België werkt maar 64.5% van de vrouwen. 35.5 werkt dus helemaal niet. De arbeidsparticipatie van vrouwen is hiermee lager dan in Nederland.
Voor de vrouwen die wel werken in België telt een gemiddelde werkweek 34 uur. In Nederland noemen we dit parttime.
In Nederland werken vrouwen gemiddeld 29 uur. Het verschil is dus maar een halve dag per week.
Voor de vrouwen die wel werken in België telt een gemiddelde werkweek 34 uur. In Nederland noemen we dit parttime.
In Nederland werken vrouwen gemiddeld 29 uur. Het verschil is dus maar een halve dag per week.
maandag 17 april 2023 om 23:00
Kan je uitleggen waarom de maatschappij er niet op gebouwd is dat beide ouders veel werken?
Ik denk juist dat de maatschappij er nu klaar voor is. Je kan thuis werken, je mag je eigen tijden indelen, je kan online met iedereen in overleg, er is opvang.
maandag 17 april 2023 om 23:03
Nee, als ik fulltime zou werken, dan zou ik niet 24 uur intensieve mantelzorg per week kunnen geven en voor mijn eigen kinderen kunnen zorgen, zoals ik al jaren doe.Hecamel schreef: ↑17-04-2023 22:57Maar dat doen fulltimers toch ook? De zorg voor kinderen en ouderen stopt daarmee niet ineens, zij delen hun tijden alleen anders en flexibeler in.
Niet alle ouders die fulltime werken sturen hun kinderen 5 dagen naar de opvang, laten hun ouders opnemen in verzorgingstehuizen. Zij doen dat ook gewoon naast hun werk.
Een keer een boodschap doen voor je oude moeder kan prima naast een fulltime werkweek, maar als de zorg intensiever wordt, dan gaat het niet meer.
Misschien niet te snel iets roepen als je zelf ergens nog geen ervaring mee hebt?
maandag 17 april 2023 om 23:04
“Vroeger kregen ze een paar tikken met de lineaal en toen was 99,9% van de leerlingen veel braver en respectvoller dan nu.”Harmonikaatje schreef: ↑17-04-2023 22:57Dit is precies wat ik zei:
Hoe denk jij het wangedrag te kunnen oplossen op scholen?
Vroeger kregen ze een paar tikken met de lineaal en toen was 99,9% van de leerlingen veel braver en respectvoller dan nu. Zelfde gold voor de ouders. Dat moeten we niet terugwillen, maar wat dan wel?
Ik zeg dus heel duidelijk: Dat moeten we niet terugwillen
Niet terugwillen
Niet
NIET
Begrijp je het nu?
Jij hebt dus of niet goed gelezen of je liegt gewoon dat je barst.
Dit is een zéér kwaijke misvatting en als je dat als ‘norm’ zet tegen de zogenaamde losgeslagen jeugd van nu, dan ben je wel een beetje af in mijn ogen.
Hoe kóm je erbij dat kinderen toen braver waren en meer respect hadden?
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
maandag 17 april 2023 om 23:06
Hoe weet jij nu of ik daar wel of geen ervaring mee heb?Sujatmi schreef: ↑17-04-2023 23:03Nee, als ik fulltime zou werken, dan zou ik niet 24 uur intensieve mantelzorg per week kunnen geven en voor mijn eigen kinderen kunnen zorgen, zoals ik al jaren doe.
Een keer een boodschap doen voor je oude moeder kan prima naast een fulltime werkweek, maar als de zorg intensiever wordt, dan gaat het niet meer.
Misschien niet te snel iets roepen als je zelf ergens nog geen ervaring mee hebt?
maandag 17 april 2023 om 23:08
Je probeert er nu nog een draai aan te geven, maar je zat dus gewoon glashard te liegen over wat ik wel en niet zei.Chienandalou schreef: ↑17-04-2023 23:04“Vroeger kregen ze een paar tikken met de lineaal en toen was 99,9% van de leerlingen veel braver en respectvoller dan nu.”
Dit is een zéér kwaijke misvatting en als je dat als ‘norm’ zet tegen de zogenaamde losgeslagen jeugd van nu, dan ben je wel een beetje af in mijn ogen.
Hoe kóm je erbij dat kinderen toen braver waren en meer respect hadden?
Als je die discussie terugleest, zie je juist dat ik een andere oplossing aandroeg en daar kwam toen een discussie van of straffen wel of niet helpt.
Daarbij zei ik, in tegenstelling tot wat jij dus zei, dat we dat oude systeem niet terugwillen.
Dat je het niet met me eens bent over iets anders is een ander ding, maar je zat gewoon te liegen en dan ben je voor mij dus erg af.
harmonikaatje wijzigde dit bericht op 17-04-2023 23:09
0.91% gewijzigd
maandag 17 april 2023 om 23:09
Even nuanceren: er is wel degelijk deeltijds werk mogelijk in België, maar dat zit geconcentreerd in bepaalde sectoren. Je kan waarschijnlijk wel deeltijds werken in een supermarkt, horecazaak of op een middelbare school waar de school gewoon niet meer uren heeft voor jouw vak. Maar in veel andere sectoren (waaronder de privésector en kantooromgevingen) is voltijds werken gewoon de norm en kan je gewoon geen deeltijds contract krijgen (of zal je heel raar bekeken worden als je het wel vraagt, of zal je dan gewoon hetzelfde werk in minder uren doen aangezien er geen vervanging wordt gezocht).Sujatmi schreef: ↑17-04-2023 23:00In België werkt maar 64.5% van de vrouwen. 35.5 werkt dus helemaal niet. De arbeidsparticipatie van vrouwen is hiermee lager dan in Nederland.
Voor de vrouwen die wel werken in België telt een gemiddelde werkweek 34 uur. In Nederland noemen we dit parttime.
In Nederland werken vrouwen gemiddeld 29 uur. Het verschil is dus maar een halve dag per week.
Vrouwen die níet werken, dat zie ik in mijn omgeving eigenlijk niet onder jonge ouders. Wel bij 60+ers die altijd thuisblijfmoeder geweest zijn.
In mijn eigen omgeving zie ik dat eigenlijk alle jonge ouders voltijds werken, eventueel tijdelijk met een dag ouderschapsverlof per week. Maar dat is dan nog steeds een fulltime contract, en je kan die dag ouderschapsverlof per week maar 20 maanden per kind krijgen (zowel vaders als moeders).
Bij die niet-werkende vrouwen kunnen natuurlijk ook de vluchtelingen meegeteld zijn die hier (nog) niet kunnen werken omdat ze de taal nog moeten leren.
Daarnaast is deeltijds werken ook minder aantrekkelijk dan in Nederland omdat het sociaal vangnet écht naar rato is van het aantal uren dat je werkte, en dus niet gewoon naar rato van wat je verdiende, en het dus écht je eigen probleem is als je het daardoor met een te lage ziekteuitkering of pensioen moet doen. Daardoor wordt het ook minder gedaan.
Verder vraag ik me af of mensen die door ziekte niet werken meegenomen zijn in deze cijfers?
rosanna1985 wijzigde dit bericht op 17-04-2023 23:27
33.16% gewijzigd
maandag 17 april 2023 om 23:12
Dat is een kleiner verschil dan ik dacht. Maar die 5 uur per week scheelt best wel heel veel als je het allemaal bij elkaar optelt. 5 uur per week x 4,6 miljoen werkende vrouwen = 2,3 miljoen uren extra per week op de arbeidsmarkt! Daar kun je aardig wat patiënten mee verzorgen, kinderen in onderwijzen, etc. Als je iets kunt bedenken waarmee je het makkelijker maakt om die extra uren te werken (betere arbeidsomstandigheden, lagere werkdruk, meer autonomie, betere opvang, clubjes integreren in de opvang, goedkopere opvang, flexibeler werken, meer zorgen door mannen, financiële voordelen, noem maar op) dan heb je een arbeidspotentieel van 2,3 miljoen extra uur per week dat je extra kunt aanboren.
Ik zie in dezelfde statistieken dat mannen gemiddeld 39,4 uur per week werken. Dat vind ik heel veel en er zit dus nog een flinke kloof tussen man en vrouw hierin, wat de tekorten in sectoren waar veel vrouwen werken versterkt. Als bij stellen de man nou eens gemiddeld 3 uur minder gaat werken en de vrouw 3 uur meer (dan is het nog niet gelijk, want 32 om 36) dan scheelt dat denk ik ook al een hoop.
maandag 17 april 2023 om 23:15
Maar om zeker te zijn of die vergelijking klopt, zouden we dus wel moeten weten of vrouwen die door ziekte niet werken meegenomen zijn in de cijfers.
maandag 17 april 2023 om 23:18
Daar heb je een punt, dat is altijd een lastige bij het vergelijken van landen. De cijfers moeten wel over hetzelfde gaan en niet bij het ene land dit en bij het andere land dat meten. Maakt op zich verder niet uit voor mijn betoog dat je met 5 uur extra werken een arbeidspotentieel van 2,3 miljoen uur per week aanboort. Geef als overheid elk huishouden waarin mensen werken een robotstofzuiger en het eerste half uur van die 5 is binnen.Rosanna1985 schreef: ↑17-04-2023 23:15Maar om zeker te zijn of die vergelijking klopt, zouden we dus wel moeten weten of vrouwen die door ziekte niet werken meegenomen zijn in de cijfers.
nicole123 wijzigde dit bericht op 17-04-2023 23:21
23.70% gewijzigd
maandag 17 april 2023 om 23:19
Je snapt mijn punt niet; jouw uitgangspunt is dat kinderen toen braver en respectvoller waren door oa die liniaal en dat je die liniaal niet meer wil en dus een alternatief zoekt om net zulke brave en resectvolle kinderen in de klas te hebben als toen. Dáár reageer ik op. Maar hoe kom je erbij dat die kinderen toen braver en respectvoller waren (evt. door die liniaal)?Harmonikaatje schreef: ↑17-04-2023 23:08Je probeert er nu nog een draai aan te geven, maar je zat dus gewoon glashard te liegen over wat ik wel en niet zei.
Als je die discussie terugleest, zie je juist dat ik een andere oplossing aandroeg en daar kwam toen een discussie van of straffen wel of niet helpt.
Daarbij zei ik, in tegenstelling tot wat jij dus zei, dat we dat oude systeem niet terugwillen.
Dat je het niet met me eens bent over iets anders is een ander ding, maar je zat gewoon te liegen en dan ben je voor mij dus erg af.
Daarnaast heb je het wel degelijk over wegsturen en heropvoeden gehad. Ik lieg nergens, chargeer misschien soms, maar ik vond het zulke bizarre uitingen/gedachten dat ik daar van schrik.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
maandag 17 april 2023 om 23:25
Harmonikaatje is niet de enige die het daarover gehad heeft. Ik heb het ook daarover gehad, maar dan wel in een context waar er al een ander kind fysiek gewond was geraakt. Dan vind ik heropvoeden helemaal niet zo raar.Chienandalou schreef: ↑17-04-2023 23:19Daarnaast heb je het wel degelijk over wegsturen en heropvoeden gehad. Ik lieg nergens, chargeer misschien soms, maar ik vond het zulke bizarre uitingen/gedachten dat ik daar van schrik.
maandag 17 april 2023 om 23:26
De emancipatiemonitor van 2022 over werkgelegenheid, arbeidsngeschiktheid, arbeidsparticipatie en onbenut arbeidspotentieel (dit betekent mensen die wel beschikbaar zijn voor meer uren, maar om een of andere reden niet maken)nicole123 schreef: ↑17-04-2023 23:12Dat is een kleiner verschil dan ik dacht. Maar die 5 uur per week scheelt best wel heel veel als je het allemaal bij elkaar optelt. 5 uur per week x 4,6 miljoen werkende vrouwen = 2,3 miljoen uren extra per week op de arbeidsmarkt! Daar kun je aardig wat patiënten mee verzorgen, kinderen in onderwijzen, etc. Als je iets kunt bedenken waarmee je het makkelijker maakt om die extra uren te werken (betere arbeidsomstandigheden, lagere werkdruk, meer autonomie, betere opvang, clubjes integreren in de opvang, goedkopere opvang, flexibeler werken, meer zorgen door mannen, financiële voordelen, noem maar op) dan heb je een arbeidspotentieel van 2,3 miljoen extra uur per week dat je extra kunt aanboren.
Ik zie in dezelfde statistieken dat mannen gemiddeld 39,4 uur per week werken. Dat vind ik heel veel en er zit dus nog een flinke kloof tussen man en vrouw hierin, wat de tekorten in sectoren waar veel vrouwen werken versterkt. Als bij stellen de man nou eens gemiddeld 3 uur minder gaat werken en de vrouw 3 uur meer (dan is het nog niet gelijk, want 32 om 36) dan scheelt dat denk ik ook al een hoop.
https://longreads.cbs.nl/emancipatiemon ... 22/werken/
Samenvatting:
Gaan vrouwen steeds meer werken?
Sinds 2014 neemt het aandeel vrouwen met werk toe. De groei was in de coronajaren 2020 en 2021 minder sterk, maar het verschil met mannen bleef afnemen. De arbeidsduur van vrouwen is, na een stagnatie in 2020, in 2021 verder gestegen. Vrouwen in de leeftijd waarop velen van hen kinderen krijgen, werken tegenwoordig gemiddeld meer uren dan vroeger. Wel is het verschil in arbeidsduur tussen vrouwen en mannen nog ruim een werkdag. Jonge mannen werken al meer uren dan jonge vrouwen en gaan niet korter werken als er kinderen komen. Vrouwen vinden betaald werk net zo vaak belangrijk als mannen, maar zijn minder gericht op carrière maken en werken bij voorkeur in deeltijd.
Willen mannen minder werken?
Ruim 2 op de 10 voltijdswerkende mannen zouden minder uren willen werken dan ze doen, terwijl bijna 1 op de 10 deeltijdwerkende vrouwen hun werkweek zou willen uitbreiden en daarvoor direct beschikbaar is. En als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, wil bijna twee derde van de vrouwen meer werken. Ze willen het vooral als ze hun werk beter kunnen aanpassen aan hun privéleven of als het huishoudensinkomen niet meer toereikend is. De zorg voor huishouden of kinderen is een belangrijke reden voor vrouwen om in deeltijd te werken, maar niet de hoofdreden waarom zij niet op zoek zijn naar werk en niet direct kunnen beginnen. Dat is, net als bij mannen, ziekte of arbeidsongeschiktheid. Er zijn 2 keer zoveel vrouwen als mannen die niet zoeken en niet beschikbaar zijn. Tegelijkertijd zit er meer onbenut arbeidspotentieel bij niet-werkende vrouwen dan bij niet-werkende mannen: zij zijn vaker direct beschikbaar of hebben vaker recent gezocht.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
maandag 17 april 2023 om 23:31
Grappig, want dit verzin je er dus ook bij.Chienandalou schreef: ↑17-04-2023 23:19Je snapt mijn punt niet; jouw uitgangspunt is dat kinderen toen braver en respectvoller waren door oa die liniaal en dat je die liniaal niet meer wil en dus een alternatief zoekt om net zulke brave en resectvolle kinderen in de klas te hebben als toen. Dáár reageer ik op. Maar hoe kom je erbij dat die kinderen toen braver en respectvoller waren (evt. door die liniaal)?
Daarnaast heb je het wel degelijk over wegsturen en heropvoeden gehad. Ik lieg nergens, chargeer misschien soms, maar ik vond het zulke bizarre uitingen/gedachten dat ik daar van schrik.
In de post die deze discussie begon, zei ik juist:
Aangezien het hier ook veel over het onderwijs ging, denk ik dat er nieuwe, strengere regels moeten zijn voor wangedrag in de klas. En daarmee bedoel ik niet leerlingen die stiekem even kletsen of dat soort normale dingen, maar echt de leraar uitschelden, compleet geen respect hebben of dingen vernielen.
Nergens heb ik het dus over 'net zulke brave en resectvolle kinderen in de klas te hebben als toen'.
Het enige wat ik over een lineaal heb gezegd, is dat we dat niet moeten terugwillen.
NIET.
En dat was nadat de discussie al allerlei andere kanten op was gegaan.
maandag 17 april 2023 om 23:45
“Vroeger kregen ze een paar tikken met de lineaal en toen was 99,9% van de leerlingen veel braver en respectvoller dan nu.”Harmonikaatje schreef: ↑17-04-2023 23:31Grappig, want dit verzin je er dus ook bij.
In de post die deze discussie begon, zei ik juist:
Aangezien het hier ook veel over het onderwijs ging, denk ik dat er nieuwe, strengere regels moeten zijn voor wangedrag in de klas. En daarmee bedoel ik niet leerlingen die stiekem even kletsen of dat soort normale dingen, maar echt de leraar uitschelden, compleet geen respect hebben of dingen vernielen.
Nergens heb ik het dus over 'net zulke brave en resectvolle kinderen in de klas te hebben als toen'.
Het enige wat ik over een lineaal heb gezegd, is dat we dat niet moeten terugwillen.
NIET.
En dat was nadat de discussie al allerlei andere kanten op was gegaan.
Wat bedoel je dan wél hiermee?
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
maandag 17 april 2023 om 23:50
Ze poneert feit A ("vroeger kregen ze tikken met de liniaal") en feit B ("vroeger waren de leerlingen braver").Chienandalou schreef: ↑17-04-2023 23:45“Vroeger kregen ze een paar tikken met de lineaal en toen was 99,9% van de leerlingen veel braver en respectvoller dan nu.”
Wat bedoel je dan wél hiermee?
Al de rest heb je er zelf van gemaakt.
En als je denkt dat feit B niet klopt (dat de leerlingen dus vroeger niet braver waren) dan kan je dat gerust zeggen en er je argumenten voor geven.
maandag 17 april 2023 om 23:56
Bedankt, Rosanna1985.Rosanna1985 schreef: ↑17-04-2023 23:50Ze poneert feit A ("vroeger kregen ze tikken met de liniaal") en feit B ("vroeger waren de leerlingen braver").
Al de rest heb je er zelf van gemaakt.
En als je denkt dat feit B niet klopt (dat de leerlingen dus vroeger niet braver waren) dan kan je dat gerust zeggen en er je argumenten voor geven.
Dat leg je goed uit.
Daarbij komt dat ik in dezelfde post twee keer vroeg om oplossingen aan andere users:
Hoe denk jij het wangedrag te kunnen oplossen op scholen?
Vroeger kregen ze een paar tikken met de lineaal en toen was 99,9% van de leerlingen veel braver en respectvoller dan nu. Zelfde gold voor de ouders. Dat moeten we niet terugwillen, maar wat dan wel?
Dat praten over oplossingen was de hele context van die post, waarbij ik dus (nogmaals) heel duidelijk aangaf dat oude systeem niet te willen.
harmonikaatje wijzigde dit bericht op 17-04-2023 23:59
37.00% gewijzigd
maandag 17 april 2023 om 23:59
Door ‘en toen’ te schrijven suggereert het wel degelijk een oorzaak/gevolg situatie.Rosanna1985 schreef: ↑17-04-2023 23:50Ze poneert feit A ("vroeger kregen ze tikken met de liniaal") en feit B ("vroeger waren de leerlingen braver").
Al de rest heb je er zelf van gemaakt.
En als je denkt dat feit B niet klopt (dat de leerlingen dus vroeger niet braver waren) dan kan je dat gerust zeggen en er je argumenten voor geven.
Maar nee, ik denk idd niet dat men vroeger braver en respectvoller was. Kan ook geen cijfers daarover vinden. Inde klas klas zelf leek het misschien wel zo, maar gehoorzaam gedrag uit angst is wmb niet braver en respectvoller.
Wanna grow up to be
Be a debaser
Be a debaser
![Gebruikersavatar](/styles/viva/theme/images/no_avatar.gif)
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in