Werk & Studie alle pijlers

Door ziekte je huidige functie niet meer kunnen uitoefenen

21-02-2008 20:01 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo!



Ik wil het volgende eens met jullie bespreken. Ik had het vandaag met een collega over het volgende. Zij werkt net als ik als managementass. Nu is zij vorig jaar een aantal maanden uitgevallen tgv een chronische darmziekte (colitis). Zij heeft nu weer klachten en vreest dat ze haar huidige (zeer hectische) functie niet meer aan kan ivm deze klachten. Ik meen eens gehoord te hebben dat je via het UWV in aanmerking kunt komen voor een soort van aanvullende uitkering indien je door ziekte een baan op een lager niveau moet gaan uitoefenen.



Dit is nu ff het verhaal in een notedop. Heeft er hier iemand ervaring met zo'n situatie???



Groeten chantalle
Ik ben bang dat ik je moet teleurstellen. Als jouw collega uitvalt wegens ziekte, dan zal zij samen met jullie werkgever er eerst 2 jaar lang alles aan moeten doen om weer aan het werk te gaan. Dat kan zijn in het eigen aangepaste werk of in ander werk, binnen of buiten het bedrijf waar jullie nu werken. Pas na die 2 jaar mag jullie werkgever haar ontslaan (als hij zich keurig aan de regels heeft gehouden tenminste, is dat niet het geval dan kan het zijn dat hij verplicht wordt om het salaris van je collega nog wat langer door te betalen en alsnog aan zijn inspanningsverplichtingen te voldoen).



Is het echt hopeloze zaak, wordt je vriendin ontslagen en komt zij zonder werk te zitten, dan kan zij pas aanspraak gaan maken op een WIA uitkering. Kan ze gedeeltelijk wel werken, dan kan zij gedeeltelijk salaris verdienen en wordt dat mogelijk aangevuld tot het plafond van de WIA-uitkering (uit mijn hoofd is dat 70% van het laatstverdiende salaris). Dat zal echter alleen het geval zijn, wanneer zij minimaal voor 35% arbeidsongeschikt wordt verklaard. En dan kijken ze niet alleen naar de geschiktheid voor haar eigen functie, maar ook naar haar geschiktheid voor andere functies. Als er 3 beroepen in Nederland te vinden zijn, die zij wel gewoon helemaal uit zou kunnen voeren, dan wordt zij helaas gewoon arbeidsgeschikt verklaard. (Of er in die beroepen ook werk te vinden is, daar kijkt het UWV niet naar).



Kun je hier iets mee?
Alle reacties Link kopieren
dank je wel voor deze duidelijke reactie!!!
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel; zo zwart-wit ligt het ook niet helemaal. Bij het vinden van 3 geschikte functies houdt het niet op. Men kijkt daarna naar de verdiencapaciteit bij deze functies. Vervolgens worden de 3 potentiele verdiencapacteiten gemiddeld. Dit wordt afgezet tegen het inkomen dat iemand had in het jaar voorafgaande aan de eerste ziektedag. Het verschil in het oude inkomen en het nieuwe theoretische verdiencapaciteit bepaald de mate van arbeidsongeschiktheid.



Het is dus mogelijk dat er 3 functies gevonden worden en iemand tóch gedeeltelijk tot zelfs 80-100% arbeidsongeschikt wordt bevonden. Simpelweg omdat het verschil in verdiencapaciteit te groot is. Denk bijv. aan iemand die voor ziekte een inkomen van 3000,- netto had en nu geschikt bevonden wordt voor functies waar een verdiencapaciteit van rond de 1800,- aan gekoppeld is. Het verschil van 1200,- is 40%. Gevolg; 40% arbeidsongeschikt. Dit is het directe gevolg van het feit dat de WIA, net als zijn voorgangers, een inkomensverzekering is.



Blijkt overigens iemand in de praktijk méér te verdienen dan uit de theoretisch berekende verdiencapaciteit leek, dan zal naar het daadwerkelijke nieuwe inkomen gekeken worden om de mate van arbeidsongeschiktheid te beoordelen.
vandaag ga ik van alles kunnen
@ Roosvrouw



Je hebt helemaal gelijk. Ik heb het eenvoudig gehouden in mijn uitleg omdat het restverdiencapaciteit-verhaal het voor erg veel mensen ontzettend ingewikkeld maakt, maar wat je zegt klopt natuurlijk helemaal.



Overigens schat ik de kans niet groot dat een voormalig management-assistente met darmklachten onvoldoende restverdiencapaciteit zal hebben om (geheel of gedeeltelijk) afgekeurd te worden.
Alle reacties Link kopieren
Hmm, hangt van de mate van colitus af, de genoten opleiding, uiteraard het inkomen en domweg ook de personen die je bij het uwv treft. Ik heb het zien gebeuren in de heftigere verhalen (veelal gedeeltelijk arbeidsongeschikt bevonden), zowel binnen de WAO als WIA. De laatste is uiteraard door de 'drempel' op 35% lastiger.



Voor ons is het denk ik lastig om in te schatten. Zelf zou ik me vooral richten op de eventuele voordelen van de 'status' arbeidsgehandicapt. Zeker voor mensen die, minimaal gedeeltelijk, werken kan die status voordelen hebben als we praten over nodige aanpassingen, scholing etc. Bij een darmziekte zou (gedeeltelijk) thuis werken wellicht een optie kunnen zijn. Een UWV die daarvoor de klap voor een werkgever (gedeeltelijk) opvangt is dan erg prettig. Er kunnen aan de stempel arbeidsgehandicapt ook nadelen kleven, maar dit eens goed in kaart brengen om te bekijken of het nuttig kan zijn om deze 'status' aan te vragen kan nooit kwaad.
vandaag ga ik van alles kunnen
De REa-statusarbeidsgehandicapt zoals die er was in met invoering vcan de WIA ook afgeschaft, of iig geloten voor nieuwe gevallen. Bij een arbeidscongeschiktheidspercentage van minder dan 35% worden werkgever en werknemer geacht om er samen uit te komen. Pas wanneer iemand dadwerkelij mer dan 535% Ao is, dan pas ontstaat er recht op geld van UWV.



Dank u wel, meneer de Geus.
Alle reacties Link kopieren
Echt KIEW? Wat een ongelooflijke sof zeg! Das nou ronduit dom bezig zijn, zeker als je roept mensen (zo lang mogelijk) aan het werk te willen hebben.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Misschien is het praktischer om even op de uwv site te kijken want bovenstaande informatie klopt niet helemaal. Als klikt dan zit je gelijk op de goede pagina waar je uitleg krijgt over recht wia, geen recht wia, wga en iva.



http://www.uwv.nl/particu..._WIA_uitkering/index.aspx



Groeten Lotte
anoniem_58286 wijzigde dit bericht op 22-02-2008 21:30
Reden: link bleek wel te werken...
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Nogmaals mijn dank voor alle reacties!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven