Werk & Studie
alle pijlers
Duits en Frans niveau school
maandag 4 november 2024 om 11:22
Wat mij opvalt bij mijn eigen kind na 2 jaar Frans en Duits gehad te hebben, dat ze die taal echt niet kan spreken. Ook bij het kijken naar Duitse tv heeft ze geen idee.
Ik kan me van vroeger herinneren dat ik in de 4e boeken moest lezen en ook spreekbeurten in die talen moest doen en maak me er een beetje zorgen om of ze dat niveau ooit gaat halen. Is het niveau gewoon lager dan vroeger of geven scholen gewoon meer aandacht aan Engels of hangt het gewoon van de school of het kind af?
Ik kan me van vroeger herinneren dat ik in de 4e boeken moest lezen en ook spreekbeurten in die talen moest doen en maak me er een beetje zorgen om of ze dat niveau ooit gaat halen. Is het niveau gewoon lager dan vroeger of geven scholen gewoon meer aandacht aan Engels of hangt het gewoon van de school of het kind af?
woensdag 6 november 2024 om 14:46
Er was toch toen ook zo'n campagen 'Kies exact' ofzo?Lady*Voldemort schreef: ↑06-11-2024 13:36Bij ons niet hoor. Niet één.
Maar die school bestaat nog en intussen denken ze er gelukkig heel anders over.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
woensdag 6 november 2024 om 14:49
Ik heb als jaren ‘90 tiener in elk geval al minder parate kennis opgedaan ten opzichte van mijn ouders. Slag bij Nieuwpoort weet ik nog net, maar mijn ouders dreunen zo van alles op van wat ze in de jaren ‘50 en ‘60 hebben geleerd op basis- en voortgezet onderwijs. Nu was ik wel een bijzonder ongeïnteresseerde tiener, dus ik kan mezelf niet als standaard nemen, maar toch. Volgens mij deed men op de hbs ook in meer vakken eindexamen.Ginevra schreef: ↑06-11-2024 14:17Dat vermoeden heb ik wel (en ik werk in het hbo dus zie veel instroom vanuit vo) . Maar als je dat zegt dan komen er altijd mensen met dat verhaal van Socrates en de jeugd van tegenwoordig, met verhalen over 21st century skills en over hoe nutteloos kennis is, dus die discussie laat ik maar meestal aan me voorbij gaan.
woensdag 6 november 2024 om 14:52
Ja klopt. En die startte precies twee jaar nadat ik mijn pakket moest kiezen. Daar ben ik nog best een tijdje kribbig over geweest.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
woensdag 6 november 2024 om 14:52
Ik snap dat verhaal van Socrates wel, en er zal heus een kern van waarheid inzitten. Maar ik heb toch ook begrepen dat Nederlands onderwijs niet best is. Kennis is niet nutteloos, de soort kennis kan nutteloos zijn. Maar een beetje algemene ontwikkeling, dat de aarde rond is, en waarom dat waar is en hoe je dat zelf kunt zien, waarom Trump een gevaar is voor de democratie en wat er bedoeld wordt wanneer hij vergeleken wordt met Hitler, lijkt mij meer dan noodzakelijk. Onderwijs dus, kennis overbrengen. Kinderen zelf leren nadenken, en dan heb je toch een feitelijk raamwerk nodig, een beetje standplaatsgebondenheid. Inzicht in andere talen, zodat je het ziet wanneer je vertaalprogramma een fout maakt. Een beetje kunnen hoofdrekenen, zodat je ziet dat je loonstrook niet klopt.Ginevra schreef: ↑06-11-2024 14:17Dat vermoeden heb ik wel (en ik werk in het hbo dus zie veel instroom vanuit vo) . Maar als je dat zegt dan komen er altijd mensen met dat verhaal van Socrates en de jeugd van tegenwoordig, met verhalen over 21st century skills en over hoe nutteloos kennis is, dus die discussie laat ik maar meestal aan me voorbij gaan.
woensdag 6 november 2024 om 14:52
Tegenwoordig doen ze juist in meer vakken eindexamen dan mijn vroeger (diploma 1992).Lorem_Ipsum schreef: ↑06-11-2024 14:49Ik heb als jaren ‘90 tiener in elk geval al minder parate kennis opgedaan ten opzichte van mijn ouders. Slag bij Nieuwpoort weet ik nog net, maar mijn ouders dreunen zo van alles op van wat ze in de jaren ‘50 en ‘60 hebben geleerd op basis- en voortgezet onderwijs. Nu was ik wel een bijzonder ongeïnteresseerde tiener, dus ik kan mezelf niet als standaard nemen, maar toch. Volgens mij deed men op de hbs ook in meer vakken eindexamen.
woensdag 6 november 2024 om 14:53
Die parate kennis is volgens mij best belangrijk. Wanneer je meer feiten kent, valt nieuwe kennis ook gemakkelijker te onthouden omdat je het kunt beredeneren door feiten die je al kent.Lorem_Ipsum schreef: ↑06-11-2024 14:49Ik heb als jaren ‘90 tiener in elk geval al minder parate kennis opgedaan ten opzichte van mijn ouders. Slag bij Nieuwpoort weet ik nog net, maar mijn ouders dreunen zo van alles op van wat ze in de jaren ‘50 en ‘60 hebben geleerd op basis- en voortgezet onderwijs. Nu was ik wel een bijzonder ongeïnteresseerde tiener, dus ik kan mezelf niet als standaard nemen, maar toch. Volgens mij deed men op de hbs ook in meer vakken eindexamen.
woensdag 6 november 2024 om 15:04
Nou ja, dat is gewoon zo gelopen. Ik ben nog wel begonnen aan een universitaire studie (orthopedagogiek) maar gaandeweg merkte ik dat ik daar eigenlijk niks aan vond dus toen ben ik gaan werken. En met alleen een gymnasiumdiploma kun je nou eenmaal niet zo veel Jarenlang van het ene productiebaantje naar het andere gehopt en uiteindelijk bij de wasserij blijven hangen, maar daar is het echt geen straf hoor. Voor een productieomgeving heb ik er echt belachelijk veel verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en afwisseling. Het is alleen jammer dat het zo slecht betaaltPelle schreef: ↑06-11-2024 13:39Even een zijspoor hoor. Maar ik kan jouw werk zo niet matchen met jouw opleiding. Ik bedoel het niet lullig, ik weet niet hoe ik het beter kan formuleren. Al voordat ik jouw opleiding wist (dat weet ik eigenlijk nu pas), had ik dat eigenlijk al. Dat ik jouw schrijven niet kon matchen met jouw baan. Ik hoop dat je snapt wat ik bedoel, niks ten nadele van jouw werk.
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
woensdag 6 november 2024 om 15:07
Slimme meid is op haar toekomst voorbereid?
Was dat enkel om voor defensie te kiezen of om exact te kiezen?
Qua parate kennis... dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik vond dat ik best veel parate kennis had, maar niet zoveel over bijvoorbeeld de Nederlandse geschiedenis, wel over andere zaken. Mijn neefje heeft weer hele andere parate kennis dan ik.
Daarnaast heb je altijd mensen met een brede algemene ontwikkeling en mensen die... dat niet hebben.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
woensdag 6 november 2024 om 15:13
Mijn broer heeft mavo gedaan (eind jaren 80). Die kan mijn kinderen op het vwo echt niet helpen met wiskunde hoor. Een moeder van een vriend van mijn zoon, die zelf uitblonk in natuurkunde en wiskunde B, kon haar zoon niet helpen met wiskunde B. Ze heeft mij toen wel eens voorbeelden gestuurd, ik kon er ook niks van maken. Geschiedenis is nu lastiger dan vroeger, vroeger was het gewoon feitjes stampen, nu moet je verbanden leggen. Ik zie zelf echt niet dat het niveau naar beneden is gegaan. Ik had op mijn eindexamen wis A een 9,5, maar ik kan echt niet zomaar even examen doen.ninanoname schreef: ↑06-11-2024 14:43Het is niet heel veel meer inderdaad, dat zeg ik.
Toen ik jong was, ging 3% van de kinderen naar de hogeschool of universiteit. Dat aandeel is nu een stuk hoger, de voorzichtigste cijfers hebben het nog over 14%. Of het middelbaar onderwijs is zo goed geworden dat veel meer kinderen toegang hebben tot hoger onderwijs, of de eisen om op het hbo of wo toegelaten worden zijn lager. Ik weet het niet, maar het onderwijs is hier niet al te best, dus ik denk dat het makkelijker is om op het hbo of wo terecht te komen. Diploma-inflatie dus.
3% lijkt me sterk, ik vraag me af hoe je daarbij komt. Over 1981 kom ik al percentages tegen van 11%. Vroeger was er beperkter leerplicht, geen startkwalificatie en voor vrouwen vond men het al helemaal niet nodig om te studeren. Dat zijn de voornaamste redenen dat het percentage nu veel hoger is. Onderwijs wordt steeds belangrijker gevonden.
woensdag 6 november 2024 om 15:20
Zoiets dacht ik ook wel. En ik geloof heus wel dat op elke werkplek je kwaliteiten wel boven komen drijven.Lady*Voldemort schreef: ↑06-11-2024 15:04Nou ja, dat is gewoon zo gelopen. Ik ben nog wel begonnen aan een universitaire studie (orthopedagogiek) maar gaandeweg merkte ik dat ik daar eigenlijk niks aan vond dus toen ben ik gaan werken. En met alleen een gymnasiumdiploma kun je nou eenmaal niet zo veel Jarenlang van het ene productiebaantje naar het andere gehopt en uiteindelijk bij de wasserij blijven hangen, maar daar is het echt geen straf hoor. Voor een productieomgeving heb ik er echt belachelijk veel verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en afwisseling. Het is alleen jammer dat het zo slecht betaalt
Maar ik vroeg het me wel eens af. Nu weet ik het. Als jij op je plek zit, is het uiteraard helemaal prima.
woensdag 6 november 2024 om 15:34
Dat waren verschillende campagnes.
Kies exact --> om meisjes te interesseren exacte vakken te kiezen
He man he meid etc --> kies voor defensie
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid --> om meisjes ervan te overtuigen dat ze een diploma moesten halen, omdat ze ergens eind jaren 80 ook geacht werden te kunnen gaan werken. Voor die tijd was het zo dat als een stel een uitkering had, alleen de man sollicitatieplicht had. De vrouw niet. Toen dat gelijkgetrokken werd was de boodschap: meisjes, zorg dat je ook een inkomen kunt verdienen, zorg dat je een diploma haalt.
woensdag 6 november 2024 om 15:47
Oh wauw. Je hoeft geen liefhebber te zijn van (vertaalde) literatuur natuurlijk, maar om glashard te beweren dat literatuur overbodig is en opgedoekt kan worden… dan ziet het er niet best uit voor onze cultuurnoppenkoning99 schreef: ↑06-11-2024 13:38Een vriend van mij was op zakenreis in China en kwam bij een man die helemaal geen Engels kon. De man gaf hem een VR bril die hij opzette, en terwijl hij Chinees/Mandarijn praatte kwam de vertaling in het Engels in real time in zijn beeld, zonder vertraging. Als AI en Chatgpt zich nog even doorontwikkeld krijg je dit in alle talen en vormen. Een andere taal leren wordt dan compleet zinloos.
Ik neem aan dat je de studie Nederlands ook afdoet als overbodig; ik ken wel wat Neerlandici die regelmatig horen: “Huh, Nederlands?! Maar je kan toch allang Nederlands?!”
woensdag 6 november 2024 om 15:48
Nee, dat er meer kinderen naar hogeschool of universiteit gaan is ook gewoon omdat er meer mogelijkheden zijn. Mijn ouders waren de eersten in hun familie die studeerden, ik ben alweer een generatie daarna. Mijn vader had eigenlijk de boerderij over moeten nemen, maar kon goed leren en mocht door. Maar in een ander gezin had dat heel anders kunnen lopen.ninanoname schreef: ↑06-11-2024 14:43Het is niet heel veel meer inderdaad, dat zeg ik.
Toen ik jong was, ging 3% van de kinderen naar de hogeschool of universiteit. Dat aandeel is nu een stuk hoger, de voorzichtigste cijfers hebben het nog over 14%. Of het middelbaar onderwijs is zo goed geworden dat veel meer kinderen toegang hebben tot hoger onderwijs, of de eisen om op het hbo of wo toegelaten worden zijn lager. Ik weet het niet, maar het onderwijs is hier niet al te best, dus ik denk dat het makkelijker is om op het hbo of wo terecht te komen. Diploma-inflatie dus.
En zijn zussen hebben allemaal praktische opleidingen in iets van zorg of onderwijs gedaan, waar sommigen waarschijnlijk heus wel hadden kunnen studeren. Maar het kwam gewoon niet ter sprake. Dat zou nu anders gaan. Bovendien groeide ik nu al op in een gezin waar ouders gestudeerd hadden, ik heb daarvoor geen barrières hoeven doorbreken.
anoniem_677683ba4a1a0 wijzigde dit bericht op 06-11-2024 15:51
5.45% gewijzigd
woensdag 6 november 2024 om 15:51
Precies dat soort campagnes en maatregelen hebben ervoor gezorgd dat meer mensen doorleren. Vooral vrouwen. Mijn moeder had bijvoorbeeld makkelijk hbo of uni gekund. Maar meisjes met haar sociale achtergrond gingen naar de huishoudschool, met hoge uitzondering mocht ze naar de mulo. Veel later heeft ze alsnog hbo gedaan. Niet omdat het later makkelijker was, maar omdat ze vroeger niet de kans heeft gekregen.Ginevra schreef: ↑06-11-2024 15:34Dat waren verschillende campagnes.
Kies exact --> om meisjes te interesseren exacte vakken te kiezen
He man he meid etc --> kies voor defensie
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid --> om meisjes ervan te overtuigen dat ze een diploma moesten halen, omdat ze ergens eind jaren 80 ook geacht werden te kunnen gaan werken. Voor die tijd was het zo dat als een stel een uitkering had, alleen de man sollicitatieplicht had. De vrouw niet. Toen dat gelijkgetrokken werd was de boodschap: meisjes, zorg dat je ook een inkomen kunt verdienen, zorg dat je een diploma haalt.
woensdag 6 november 2024 om 15:51
Ja, zonde he? Kennis die niet overgedragen wordt, gaat gewoon verloren. Als het alleen nog maar in boeken staat en niemand leest ze omdat het moet, dan is over 50 jaar die kennis enkel nog oud papier.Claire45 schreef: ↑06-11-2024 15:47Oh wauw. Je hoeft geen liefhebber te zijn van (vertaalde) literatuur natuurlijk, maar om glashard te beweren dat literatuur overbodig is en opgedoekt kan worden… dan ziet het er niet best uit voor onze cultuur
Ik neem aan dat je de studie Nederlands ook afdoet als overbodig; ik ken wel wat Neerlandici die regelmatig horen: “Huh, Nederlands?! Maar je kan toch allang Nederlands?!”
woensdag 6 november 2024 om 15:52
Uiteindelijk is het eigenlijk al sinds de oudheid zo gegaan, culturen ontwikkelen zich en gaan weer verloren. Zo is het leven.ninanoname schreef: ↑06-11-2024 15:51Ja, zonde he? Kennis die niet overgedragen wordt, gaat gewoon verloren. Als het alleen nog maar in boeken staat en niemand leest ze omdat het moet, dan is over 50 jaar die kennis enkel nog oud papier.
woensdag 6 november 2024 om 16:15
Dat is zo, en je hoeft niet krampachtig alles te willen behouden. Maar als cultuur verloren gaat doordat het onderwijs zo zakelijk wordt dat enkel zaken met direct nut en directe opbrengst nog kunnen bestaan, dan is dat verarming en kaalslag. En als het eenmaal weg is, is het te laat om nog te behouden.Lorem_Ipsum schreef: ↑06-11-2024 15:52Uiteindelijk is het eigenlijk al sinds de oudheid zo gegaan, culturen ontwikkelen zich en gaan weer verloren. Zo is het leven.
woensdag 6 november 2024 om 16:45
Ah bedankt. Effe gegoogled, in die tijd van die slogan was ik daar nog een beetje te jong voor. Begin basisschool. Maar het heeft toch indruk gemaakt.Ginevra schreef: ↑06-11-2024 15:34Dat waren verschillende campagnes.
Kies exact --> om meisjes te interesseren exacte vakken te kiezen
He man he meid etc --> kies voor defensie
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid --> om meisjes ervan te overtuigen dat ze een diploma moesten halen, omdat ze ergens eind jaren 80 ook geacht werden te kunnen gaan werken. Voor die tijd was het zo dat als een stel een uitkering had, alleen de man sollicitatieplicht had. De vrouw niet. Toen dat gelijkgetrokken werd was de boodschap: meisjes, zorg dat je ook een inkomen kunt verdienen, zorg dat je een diploma haalt.
Als klagen telde als werk, dan had mijn ex zich ook moeiteloos een Mercedes kunnen veroorloven.
woensdag 6 november 2024 om 17:16
Huh? Ik dacht dat die al liep toen ik mijn pakket moest kiezen, maar blijkbaar niet.Lady*Voldemort schreef: ↑06-11-2024 14:52Ja klopt. En die startte precies twee jaar nadat ik mijn pakket moest kiezen. Daar ben ik nog best een tijdje kribbig over geweest.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
woensdag 6 november 2024 om 17:18
woensdag 6 november 2024 om 17:18
Hell, ik heb het zelfs nagekeken!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kies_exact
'Denk nou niet: "Ik ben te min, mijn leven heeft geen zin."
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
Want de kerst-klok luidt ook voor zo'n ei als jij.'
(Herman Finkers)
woensdag 6 november 2024 om 17:20
woensdag 6 november 2024 om 17:21
Ow, toen was ik dus al een paar jaar van de middelbare school af.Lady*Voldemort schreef: ↑06-11-2024 17:18Hell, ik heb het zelfs nagekeken!
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kies_exact
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
woensdag 6 november 2024 om 17:22
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Een_sli ... voorbereid
Opvolger van Kies Exact dus.
Opvolger van Kies Exact dus.
Those who choose the lesser evil forget quickly that they chose evil.
Hannah Arendt
Hannah Arendt
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in