Werk & Studie alle pijlers

Help! Ik moet een presentatie geven.

25-04-2021 16:07 58 berichten
Alle reacties Link kopieren
Enige tijd geleden ben ik met een HBO opleiding gestart, en ik vroeg me toen af waar ik in vredesnaam aan was begonnen, ik vond het veel en zwaar.
Ondertussen heb ik het eerste blok afgerond, en ik heb alle tentamens in 1 keer gehaald, ik heb de kneepjes van het slim studeren onder de knie, en ik weet nu dat in de avond studeren voor mij het beste werkt.

Vanwege de corona hebben we online les, maar na de zomervakantie wordt het waarschijnlijk weer fysiek, en dan komen we aan bij het onderdeel presenteren 😳 oftewel mijn worst nightmare.
De laatste keer toen ik een spreekbeurt moest doen was op de lagere school, en dat ging over cavia's, terwijl ik nooit een cavia had aangeraakt.

Het zweet breekt me uit bij het idee een presentatie te moeten geven, ik heb zelf te vaak presentaties bijgewoond, waarbij de techniek de spreker in de steek liet, de spreker op zijn of haar beurt wil vooral uitstralen "rustig " te blijven, terwijl de oplettende kijker allang de paniek in de ogen heeft gesignaleerd.
Tactieken door de doen alsof iedereen in zijn onderbroek zit, die helpen bij mij niet, want ik kan dat niet visualiseren.

Dus mijn vragen zijn:

-Wie geeft er wel eens presentaties, voor een stuk of 12 man?

-Hoe ga je om met haperende beamers
( bestaan die dingen nog) of andere techniek?

- Hoe ga je om met lastige vragen? van die ene betweter, die toevallig net iets teveel van jouw onderwerp weet.

- Tot slot wie houd er ook niet van presenteren???


-
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
Thalas schreef:
25-04-2021 18:52
Ik geef wel eens lezingen in theaters, mijn max was 400 mensen. De lol is vertellen over dingen waar je veel van weet. Dan is het niet zo spannend. Het helpt om enthousiast te zijn en om techniek maar bijzaak te laten zijn: leuk als het werkt, maar het gaat om je verhaal, niet om de plaatjes. De techniek heeft bij mij overigens nog nooit gehaperd, dus ik zou me daar niet zo druk om maken. Doe gewoon enthousiast, dan is het leuk :)
De teckniek heeft bij mij heel vaal gehaperd, maar ik werk op een hele ouderwetse school. De truc is om je niet afhankelijk te maken van de techniek.
Alle reacties Link kopieren
jo12345 schreef:
25-04-2021 16:25
Verdere tips:

-Voorbereiding is alles, als je onzeker bent schrijf je tekst dan gewoon helemaal uit. (En wees daarna vooral niet bang om tijdens de presentatie lekker te gaan improviseren!)
-Zorg dat je de stof waar het over gaat ook echt beheerst.
-Zorg dat je iets anders verteld als dat er op je slides staat. Niets is zo slaapverwekkend als iemand die de tekst staat op te lezen van een beamer. Gebruik de slides dus voor illustraties en het aangeven van het hoofdonderwerp.
-Pauzes. Een verhaal wordt tien keer zo sterk als je het juiste tempo aan kunt houden. Dus: soms langzamer, dan weer iets sneller en vooral op het juiste moment een pauze tussen zinnen. Kijk maar eens een willekeurige toespraak van Barack Obama terug, hij is werkelijk de koning van de pauzes en tempowisselingen.
-Het beantwoorden van vragen: wees gewoon eerlijk als je iets niet helemaal weet.

Oooeh ja, dank je wel voor deze tip, deze man kan presenteren als de beste, maar hij is ook ontzettend charismatisch, je hangt als luisteraar aan zijn lippen, ook al vertelt hij over kaas.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
Hecamel schreef:
25-04-2021 16:50
Wat mij heel goed heeft geholpen is beseffen dat bijna niemand een perfecte presentatie geeft. Behalve mensen die over hun passie praten.
Ik heb ooit een presentatie van oud generaal der strijdkrachten van Uhm bijgewoond en echt kippenvel hoe die man vertelt. Maar verder nog nooit iemand dat zien evenaren.

Mijn tip is dus, verwacht niet dat je het perfect doet, verwacht niet dat je op alles antwoord kan geven, verwacht niet dat alles werkt.
Expect the worst, go for the best.
Ja dat klopt, mensen die over hun passie praten die hebben ook een bepaalde energie om zich heen, je wordt er vrolijk van.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
tyche schreef:
25-04-2021 17:34
Haperende techniek
1. Het is de ondersteuning van je verhaal, maar de presentatie doe jij, niet de slides. Zorg dus dat je je verhaal goed genoeg kent om het ook zonder techniek te kunnen. Zo'n plan B is waarschijnlijk helemaal niet nodig, maar het scheelt zorgen daarover.
2. Kijk of het mogelijk is om van tevoren alles klaar te zetten, te oefenen met aansluiten, schakelen, etc. Is een studiegenoot eerder aan de beurt? Kijk de kunst af of vraag hulp.
3. Mail je presentatie naar jezelf of sla hem op in een cloudlocatie. Waarschijnlijk is er een smartboard aanwezig en is het een kwestie van inloggen en je presentatie aanklikken.

Lastige vragen
1. Je ben student, geen expert. Als jij de inhoud van je presentatie goed voorbereidt, weet je genoeg.
2. Zie vragen niet als een test van je kennis maar als gedeelde interesse: jullie doen dezelfde studie en zijn samen op zoek naar kennis. Iemand die inhoudelijke vragen stelt is dus geïnteresseerd in jouw verhaal. Leuk!
3. De meeste vragen komen dus van studiegenoten die dit specifieke onderwerp minder goed bestudeerd hebben dan jij. Dus waarschijnlijk kun je de meeste vragen beantwoorden.
4. Als je het antwoord niet weet is dat niet erg, niets om je voor te schamen. Oriander geeft een goede suggestie om daar op te antwoorden. Aanvulling:
"Dat weet ik niet precies, maar op basis van wat ik net noemde bij onderwerp X zou het kunnen werken als Y". "Ik begrijp je vraag niet helemaal, bedoel je situatie A of B?"
5. Tenzij je iets heel raars doet, is iedereen dit zo weer vergeten. De meeste mensen zijn meer bezig met spanning rond hun eigen presentatie dan fileren hoe de jouwe ging. Een beetje zenuwen laten zien is niet erg, en voor veel mensen in je groep vast herkenbaar.

Ja klopt inderdaad, want zelf onthou ik ook niet van anderen wat er toen precies was mis gegaan, maar het zit vooral in mijn hoofd. Wanneer ik een presentatie bijwoon weegt de inhoud van de presentatie zwaarder dan het gedrag van de spreker.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
Hier mijn antwoorden, ik hoop dat je er wat aan hebt.

-Wie geeft er wel eens presentaties, voor een stuk of 12 man?

Ik geef regelmatig presentaties, voor groepen van 4 tot 200 man. Ik begrijp goed dat je het spannend vindt. Ik heb nog steeds weleens lichte plankenkoorts. Ik geef trouwens presentaties aan een divers publiek, van een schoolklas tot aan de directie van een bedrijf.

-Hoe ga je om met haperende beamers
( bestaan die dingen nog) of andere techniek?

Je moet zorgen dat je niet teveel afhankelijk bent van de techniek. Het gaat om jouw verhaal. Vaak wordt de beamer (of iets anders) wel verzorgd door de school of is er een technisch persoon in de buurt die het kan fixen. En zo niet? Dan heb ik vooraf mijn sheets voor iedereen geprint in hand-outs. In het uiterste geval werken we gewoon met papier. Ik wacht ook niet tot het probleem is opgelost, ik begin gewoon alvast. Desnoods met een voorstelrondje.

Techniek met Zoom/Teams oid kan ook nog wel eens mis gaan. Daarvoor geldt hetzelfde: stuur iedereen vooraf de presentatie zodat ze die voor zich kunnen houden.

- Hoe ga je om met lastige vragen? van die ene betweter, die toevallig net iets teveel van jouw onderwerp weet.

Jij weet sowieso het meest van het onderwerp want jij hebt de presentatie voorbereid en jij bent ook de baas over de omvang van het onderwerp. Wil je het hebben over het Rijksmuseum en iemand vraagt naar de handel en wandel van Rembrant, zeg dan gewoon: interessante vraag, maar dat gaat een beetje ver om in deze presentatie verder toe te lichten. Of stel een wedervraag: wat is jouw mening hierover? Kun je je vraag toelichten? En vervolgens geef jij zelf ook een antwoord, maar iets dat binnen jouw onderwerp en expertise past. Voor de toehoorders is het ook totaal niet interessant als zo'n betweter net te diep op het onderwerp in wil gaan. Er zijn er ook genoeg die hun eigen kennis willen etaleren nadat ze hun vinger hebben opgestoken. Reageer dan gewoon met iets als 'dank voor je bijdrage, het is altijd leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent.'

- Tot slot wie houd er ook niet van presenteren???
Ik denk heel veel mensen, dus ook de mensen die naar jou komen luisteren. Ze begrijpen het dus best!
Alle reacties Link kopieren
Veel tips al gegeven in dit topic. Ik denk vaak: what's the worst that could happen?
- techniek faalt -> Dan vertel je toch gewoon het verhaal?
- Black-out? Daar heb je een spiekbriefje voor
- mensen hebben moeilijke vragen? Wat je niet direct kan beantwoorden kun je van aangeven dat je er later op terug komt.
- scheur je uit je broek? Dat is echt pech, maar gok dat de kans nihil is.

Wat hier eerder al was aangegeven wat betreft techniek: test het van tevoren, zorg dat je het lokaal en waar mogelijk online hebt staan, zodat er verschillende opties zijn. Qua vragen: het is jouw onderwerp, jij kent de materie. Kan is klein dat je vragen krijgt die je echt niet kunt beantwoorden.
Verder wat je zelf al aangaf, de inhoud valt echt het meeste op. Uiteraard zijn er echte kunstenaars in presenteren (vaak Amerikanen), maar dat niveau hoef je niet te hebben. Door het steeds meer te doen, zal je wel steeds verder verbeteren.
Hier ook iemand met een hekel aan presentaties:
- Mij helpt het om de presentatie een keer hardop te doen thuis. Ik merk dan vanzelf wat de stukken zijn waar ik vastloop en die kan ik dan aanpassen.
- Meeste hoge scholen hebben een digitaal bord, dus geen gepruts met beamers of wat dan ook. Techniek faalt dus niet
- Niemand luistert toch, alleen de docent. De meeste studenten zijn vooral met zichzelf bezig of lezen je presentatie af van je powerpoint en luisteren minder naar jou.
- Als je een vraag niet weet, kan je dat gewoon zeggen. Dan zeg je "sorry daar weet ik het antwoord niet op." Vaak beantwoordt de docent de vraag dan. 9/10x zijn het namelijk irrelevante vragen maar gewoon interessantdoenerij en dat heeft de docent ook wel door.
- Ik heb mensen gezien die bijna overgeven of van hun stukje gingen tijdens de presentatie, die hebben zichzelf even geëxcuseerd en zijn naar de gang gelopen. Kwamen een paar minuten later terug om het alsnog te doen. Helemaal niemand doet daar raar over, iedereen herkent de angst. 5 minuten later is ook iedereen het vergeten.
- Als ik heel zenuwachtig ben, slik ik valeriaan. Ik weet niet of het een placebo-effect geeft, maar mij help het wel.
- Gewoon doen!! Het komt echt wel goed. Als je eenmaal begint, vergeet je al je zenuwen. Hoe vaker je het doet, hoe minder stressvol het wordt.
Alle reacties Link kopieren
luiwammes schreef:
26-04-2021 13:07
Hier mijn antwoorden, ik hoop dat je er wat aan hebt.

-Wie geeft er wel eens presentaties, voor een stuk of 12 man?

Ik geef regelmatig presentaties, voor groepen van 4 tot 200 man. Ik begrijp goed dat je het spannend vindt. Ik heb nog steeds weleens lichte plankenkoorts. Ik geef trouwens presentaties aan een divers publiek, van een schoolklas tot aan de directie van een bedrijf.

-Hoe ga je om met haperende beamers
( bestaan die dingen nog) of andere techniek?

Je moet zorgen dat je niet teveel afhankelijk bent van de techniek. Het gaat om jouw verhaal. Vaak wordt de beamer (of iets anders) wel verzorgd door de school of is er een technisch persoon in de buurt die het kan fixen. En zo niet? Dan heb ik vooraf mijn sheets voor iedereen geprint in hand-outs. In het uiterste geval werken we gewoon met papier. Ik wacht ook niet tot het probleem is opgelost, ik begin gewoon alvast. Desnoods met een voorstelrondje.

Techniek met Zoom/Teams oid kan ook nog wel eens mis gaan. Daarvoor geldt hetzelfde: stuur iedereen vooraf de presentatie zodat ze die voor zich kunnen houden.

- Hoe ga je om met lastige vragen? van die ene betweter, die toevallig net iets teveel van jouw onderwerp weet.

Jij weet sowieso het meest van het onderwerp want jij hebt de presentatie voorbereid en jij bent ook de baas over de omvang van het onderwerp. Wil je het hebben over het Rijksmuseum en iemand vraagt naar de handel en wandel van Rembrant, zeg dan gewoon: interessante vraag, maar dat gaat een beetje ver om in deze presentatie verder toe te lichten. Of stel een wedervraag: wat is jouw mening hierover? Kun je je vraag toelichten? En vervolgens geef jij zelf ook een antwoord, maar iets dat binnen jouw onderwerp en expertise past. Voor de toehoorders is het ook totaal niet interessant als zo'n betweter net te diep op het onderwerp in wil gaan. Er zijn er ook genoeg die hun eigen kennis willen etaleren nadat ze hun vinger hebben opgestoken. Reageer dan gewoon met iets als 'dank voor je bijdrage, het is altijd leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent.'

- Tot slot wie houd er ook niet van presenteren???
Ik denk heel veel mensen, dus ook de mensen die naar jou komen luisteren. Ze begrijpen het dus best!

Nou en of ik iets aan jouw antwoorden heb, dank je wel. Maar betrek jij je publiek ook wel eens bij jouw presentatie, dmv vragen stellen?
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Miskotto schreef:
25-04-2021 16:07
Dus mijn vragen zijn:

-Wie geeft er wel eens presentaties, voor een stuk of 12 man?

Ja, met regelmaat. En ook vaak aan vakexperts die meer weten dan ikzelf.

-Hoe ga je om met haperende beamers

Goede voorbereiding. Zorg dat je tijdig je presentatie ingeleverd/ opgestuurd hebt of zelf aanwezig bent, zodat er tijd en ruimte is om uit te testen. Zorg dat je je verhaal goed kent en desnoods uitgeprinte hand-outs hebt zodat je ook zonder techniek je verhaal kunt doen. Voorbereiding is in deze echt alles.

- Hoe ga je om met lastige vragen? van die ene betweter, die toevallig net iets teveel van jouw onderwerp weet.

Voor mij is dat orde van de dag, omdat ik veel presenteer voor (mede) vak-experts. Afhankelijk van het doel van de presentatie:
  • De discussie/ vraag terug leggen in de zaal zodat er juist interessante input komt (kan alleen als je een zaal hebt waar de kennis en kunde ook aanwezig is)
  • Eerlijk zeggen: ik weet het antwoord niet, interesante vraag! Ik ga het verder uitzoeken en zal er later (per mail) op terug komen/ aan degene zelf vragen hoe diegene dit ziet/ aangeven dat dit niet onderzocht is, maar wel een erg interessante vervolg vraag is oid.
  • Nooit antwoorden gaan verzinnen die je niet weet! Dan ga je haperen, onwaarheden vertellen etc en kun je je eigen verhaal onderuit halen. Het is geen schande om geen direct antwoord te hebben op specifieke vragen. Dat hoeft ook helemaal niet!
- Tot slot wie houd er ook niet van presenteren???
Ik hield niet van presenteren en was er ook erg bang voor. Ik ben het juist daarom veel gaan doen tijdens mijn studie en ben trainingen gaan volgen. Inmiddels vind ik het zelfs leuk en ik weet dat ik er goed in ben :-) Maar ook ik blijf zenuwachtig en de ene keer gaat het vloeiender dan de andere keer. In perioden dat ik veel voor groepen sta (tegenwoordig digitaal) gaat het makkelijker, als ik het weer even niet gedaan heb moet ik weer even 'inkomen'.

Onthou dat vrijwel iedereen zenuwachtig is voor presentaties. Ik weet dat ik te snel ga praten als ik nerveus ben en las daarom express korte adem pauzes in middels de opbouw van mijn powerpoints. Zo geef ik mezelf de rust die ik nodig heb en ga ik niet ratelen. Dus mijn tip aan jou: wat gebeurt er als je zenuwachtig bent en wat zijn je valkuilen? En vervolgens: wat heb je nodig om dit te ondervangen? Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk.

-
Alle reacties Link kopieren
Miskotto schreef:
26-04-2021 11:32
Oooeh ja, dank je wel voor deze tip, deze man kan presenteren als de beste, maar hij is ook ontzettend charismatisch, je hangt als luisteraar aan zijn lippen, ook al vertelt hij over kaas.
Dat is dus het grappige, dat charismatische dat is echt 90% techniek. Barack is echt heel erg goed in spreken. Daar is hij niet mee geboren, dat is gewoon heel hard werken. En van die man kun je echt heel veel leren!

Variaties in hard-zacht, snel-langzaam, pauzes, intonatie, lichaamstaal, gezichtsuitdrukking, hij gebruikt het allemaal om de boodschap over te brengen.
Dat kun je leren.
Ik heb er echt veel aan gehad om toespraken van hem terug te kijken.

Wat overigens heel grappig is, is dat hij werkelijk geen woord van wat hij uitspreekt zelf geschreven heeft.
Daar had hij een geniale speechschrijver voor. Maar door de techniek van Barack, lijkt het of het recht uit zijn eigen hart komt.
Alle reacties Link kopieren
Je hebt op de middelbare school nooit hoeven presenteren? Hoe kan dat?
“We should make no mistake. Without concerted actions, the next generation will be roasted, toasted, fried and grilled.” - Christine Lagarde, IMF
Alle reacties Link kopieren
Mijn nachtmerrie kwam uit, ik bleek ineens ingedeeld te zijn in de grote zaal met 500 mensen ipv. zijzaal. Zegt professor vlak voor het opkomen " niet grafiek x laten zien, hé". Djeez die zat er wel in, mijn knikkende knieën bonkten tegen het katheder.
Mijn aantekeningen met potlood waren niet te zien onder het leeslampje,

Voelde me echt mislukt, en weet je wat mijn boodschap, passie, betrokkenheid bij het onderwerp en project was overgekomen. Zoveel positieve reacties, oké technisch niet perfect, juist door je houding en inzet kreeg je aandacht.

Wat al eerder gezegd is: sta er voor waar je voor gaat. De aloude regel breng het zo dat ook de buuf of tante Truus het begrijpt, is een ouwe gouwe, Succes!
Alles sal reg kom
Alle reacties Link kopieren
Miskotto schreef:
26-04-2021 15:48
Nou en of ik iets aan jouw antwoorden heb, dank je wel. Maar betrek jij je publiek ook wel eens bij jouw presentatie, dmv vragen stellen?
Ja, dat doe ik op verschillende manieren om de presentatie levendig te houden. Het ligt aan het publiek wat ik doe: een vraag aan de zaal, een stelling waarbij mensen hun handen kunnen opsteken, een casus bespreken etc. De input kun je op de een of andere manier altijd wel in je verhaal passen. Mensen vinden dat vaak wel leuk. Ik heb gemerkt dat mensen die ik bijvoorbeeld zakelijke trainingen geef niet alleen voor de droge inhoud komen, maar juist de originele voorbeelden en de interactie maken de presentatie leuk. Dat zie je vaak ook in Ted talks.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind met alles: als je het moet forceren dan laat het alsjeblieft.
Een grapje van een hark-meneer: viel dood. Was daarom ongemakkelijk. Terwijl het geen slechte grap was.

Ik heb ooit een presentatie cursus gevolgd, voor de beginnende presentator:
Alles uitschrijven
Tien keer presentatie oefenen.
Toen bleek ik wel verhaalvast maar moest ik de volgorde stroomlijnen.

Soms vind ik het leuk om een heel moeilijk plaatje te laten zien, dan is iedereen snel wakker. Ik heb het alleen nodig om te laten zien dat iets een essentieel onderdeel is. De opluchting is altijd groot als ik zeg dat ik de rest laat zitten.

Ik stel zo min mogelijk vragen, want de antwoorden vallen vaak tegen: te weinig.
Wat veiliger is voor de groep is hand omhoog steken bij ja/ nee vragen. En als niemand iets opsteekt kun je nog derde groep " geen mening" erin gooien, dan moeten ze wel in beweging komen.
Alle reacties Link kopieren
jo12345 schreef:
26-04-2021 16:39
Dat is dus het grappige, dat charismatische dat is echt 90% techniek. Barack is echt heel erg goed in spreken. Daar is hij niet mee geboren, dat is gewoon heel hard werken. En van die man kun je echt heel veel leren!

Variaties in hard-zacht, snel-langzaam, pauzes, intonatie, lichaamstaal, gezichtsuitdrukking, hij gebruikt het allemaal om de boodschap over te brengen.
Dat kun je leren.
Ik heb er echt veel aan gehad om toespraken van hem terug te kijken.

Wat overigens heel grappig is, is dat hij werkelijk geen woord van wat hij uitspreekt zelf geschreven heeft.
Daar had hij een geniale speechschrijver voor.
Maar door de techniek van Barack, lijkt het of het recht uit zijn eigen hart komt.
Petje af voor hem dan.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
CleopatraVII schreef:
26-04-2021 17:01
Je hebt op de middelbare school nooit hoeven presenteren? Hoe kan dat?
Toen hadden we spreekbeurten over een willekeurig onderwerp, dat was een kwestie van een lege toiletrol meenemen en daar iets over vertellen, vragen kreeg je niet, want niemand luisterde.
Nu moet ik op HBO presenteren, dus die lege toiletrol daar kom ik niet meer mee weg,( denk ik)
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
luiwammes schreef:
26-04-2021 18:20
Ja, dat doe ik op verschillende manieren om de presentatie levendig te houden. Het ligt aan het publiek wat ik doe: een vraag aan de zaal, een stelling waarbij mensen hun handen kunnen opsteken, een casus bespreken etc. De input kun je op de een of andere manier altijd wel in je verhaal passen. Mensen vinden dat vaak wel leuk. Ik heb gemerkt dat mensen die ik bijvoorbeeld zakelijke trainingen geef niet alleen voor de droge inhoud komen, maar juist de originele voorbeelden en de interactie maken de presentatie leuk. Dat zie je vaak ook in Ted talks.
Dit zou ik ook wel willen, interactie met de klas, maar als presentator moet je wel de leiding zien te houden, is het niet? Voor het geval iedereen door elkaar begint te praten.
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
Alle reacties Link kopieren
Miskotto schreef:
26-04-2021 21:04
Dit zou ik ook wel willen, interactie met de klas, maar als presentator moet je wel de leiding zien te houden, is het niet? Voor het geval iedereen door elkaar begint te praten.
Interactie moet je alleen doen als je goed kan inschatten wat je presentatie met de groep doet. Ik geef trainingen voor mensen die zich echt in het onderwerp willen verdiepen. Die doen wel mee, zitten er niet omdat het moet. Als je bang bent dat iedereen door elkaar gaat praten, doe dan een of twee ja/nee stellingen. Zorg wel dat je iets met de input van de klas doet. Als mensen alsnog door je presentatie heen praten, wat ik bij 12 mensen niet zou denken, geef dan aan dat je graag verder gaat met de presentatie en dat je probeert aan het eind nog ruimte te maken voor vragen en discussie.
Alle reacties Link kopieren
Miskotto schreef:
26-04-2021 21:00
Toen hadden we spreekbeurten over een willekeurig onderwerp, dat was een kwestie van een lege toiletrol meenemen en daar iets over vertellen, vragen kreeg je niet, want niemand luisterde.
Nu moet ik op HBO presenteren, dus die lege toiletrol daar kom ik niet meer mee weg,( denk ik)
Dat lijkt mij dus heel erg lastig! Hoe kan je nou een enthousiast verhaal vertellen over een nietszeggend onderwerp tegen een klas die het totaal niet boeit. Je presentatie voor een hbo klas is misschien makkelijker dan je denkt, omdat je iets vertelt dat wel boeit.
Alle reacties Link kopieren
Ik schrijf altijd mijn verhaal uit, van woord tot woord. Inclusief eventueel zogenaamd spontaan grapje of losse manier van praten (spreektaal). Daar maak ik een PowerPoint bij. Weinig tekst en veel plaatjes (overzichten, weergaves, grafieken, tabellen, alles wat ik vertel wordt visueel weergeven), maar wel altijd een hulp woord erin gesneaked waar ik op kan terug vallen als ik het even kwijt ben. Dat leer ik dan uit mijn hoofd en ik maak nog een klein spiekbriefje voor echte nood. Ik vond presentaties op de basisschool en middelbare school de hel, maar op het HBO en de uni ben ik er zo mee dood gegooid (voor zalen vol gesproken ook) dat het me nu niet zoveel meer boeit. Wel spannend, maar geen hel meer, ik roggel het wel.

Tips:
- Geen volzinnen of hele teksten in je PowerPoint, want dan gaan mensen dat zitten lezen in plaats van luisteren. Of nog erger, je zit het te lezen maar de verteller zapt al door en dan heb je ook nog eens niet geluisterd waar het over ging dus weet je helemaal niks.

- Geen plaatjes die niks met wat je NU vertelt te schoften hebben in je PowerPoint. Verschijnt er een tabel in beeld, dan leg je die meteen uit en betrek je hem in je verhaal. Anders gaat je publiek die tabel zitten uitvogelen en luistert dan dus niet meer. Erger is als je eindelijk de tabel snapt en de verteller rept er met precies een half woord over en zapt dan door.

- Niks vasthouden. Geen tafel, geen pen, niks. Je gaat er onbewust mee zitten kutten en het vasthouden van een meubel straalt onzekerheid uit. Zet je benen dicht naast elkaar, anders kun je onbewust gaan staan wiegen en dat is heel irritant om naar te kijken. Kijk de zaal door, gewoon naar de muren achterin, ramen, gangpaden. Je hoeft niet persé iemand recht in zijn giechel te kijken, maar doe alsof je tegen onzichtbare mensen praat in plaats van tegen je PowerPoint presentatie, muur of de grond.

- Doe je presentatie voor het eggie in je huis (met PowerPoint en aanwijzen en zo) en zet een timer. Ver over de tijdslimiet gaan is heel slordig, maar na 5 minuten uitgeluld zijn als je een half uur hebt gekregen is ook niks.




.
Alle reacties Link kopieren
Miskotto schreef:
26-04-2021 21:00
Toen hadden we spreekbeurten over een willekeurig onderwerp, dat was een kwestie van een lege toiletrol meenemen en daar iets over vertellen, vragen kreeg je niet, want niemand luisterde.
Nu moet ik op HBO presenteren, dus die lege toiletrol daar kom ik niet meer mee weg,( denk ik)
Ik weet niet hoe het op het hbo zit, maar op de universiteit kan bijna niemand écht goed presenteren. Als je een aantal presentaties hebt gezien van medestudenten zal je al snel het idee hebben "ach, dat kan ik ook wel". Zolang je er niet uit ziet alsof je ieder moment een paniekaanval gaat krijgen, of in huilen uit gaat barsten van de stress, dan hebben mensen al gauw het idee dat je het goed doet. Vooral op het begin. Hoe verder je in de opleiding komt, hoe beter het presenteren gaat bij jou en je medestudenten.

Veel mensen zeggen hier trouwens om je verhaal uit je hoofd te leren, maar dit doet vaak echt af aan de presentatie vind ik. Ik zou eerder een outline maken en deze outline oefenen maar wel in verschillende vormen (dus niet jezelf forceren iedere keer hetzelfde verhaal te vertellen). Je moet niet bang zijn dat een presentatie incompleet is, dat je dingen vergeet te vermelden, want vaak wordt er dan wel naar gevraagd. En dat soort vragen zijn de vragen die je sowieso kan beantwoorden. Jij bent de expert op het onderwerp, jij hebt al die tijd erin gestoken, dus zolang de antwoorden niet afwijken van je onderwerp kun je ze zeer waarschijnlijk gewoon beantwoorden. Alle vragen die te ver buiten je onderwerp vallen, daar kun je dat gewoon bij vermelden. Is niet erg.
Alle reacties Link kopieren
CriticalProblem schreef:
27-04-2021 08:40
Ik weet niet hoe het op het hbo zit, maar op de universiteit kan bijna niemand écht goed presenteren. Als je een aantal presentaties hebt gezien van medestudenten zal je al snel het idee hebben "ach, dat kan ik ook wel". Zolang je er niet uit ziet alsof je ieder moment een paniekaanval gaat krijgen, of in huilen uit gaat barsten van de stress, dan hebben mensen al gauw het idee dat je het goed doet. Vooral op het begin. Hoe verder je in de opleiding komt, hoe beter het presenteren gaat bij jou en je medestudenten.

Veel mensen zeggen hier trouwens om je verhaal uit je hoofd te leren, maar dit doet vaak echt af aan de presentatie vind ik. Ik zou eerder een outline maken en deze outline oefenen maar wel in verschillende vormen (dus niet jezelf forceren iedere keer hetzelfde verhaal te vertellen). Je moet niet bang zijn dat een presentatie incompleet is, dat je dingen vergeet te vermelden, want vaak wordt er dan wel naar gevraagd. En dat soort vragen zijn de vragen die je sowieso kan beantwoorden. Jij bent de expert op het onderwerp, jij hebt al die tijd erin gestoken, dus zolang de antwoorden niet afwijken van je onderwerp kun je ze zeer waarschijnlijk gewoon beantwoorden. Alle vragen die te ver buiten je onderwerp vallen, daar kun je dat gewoon bij vermelden. Is niet erg.
Ik doe dat om te voorkomen dat ik verval in knullig gestuntel omdat ik 3 kwart van mijn verhaal ben vergeten te zeggen, of alles door elkaar heb verteld zonder rode draad. Ik kom hier niet om de popie jopie uit te hangen, ik kom er om mijn onderzoek goed uit te leggen op een manier dat het verhaal overkomt en blijft hangen. Als ik het verhaal uitschrijf en leer weet ik dat ik alles vertel wat ik wil vertellen op de juiste manier. Helemaal in het begin van mijn studie, toen ik nog moest wennen aan Engels presenteren, was dat echt nodig.
Jij hebt al veel goede adviezen gekregen. De volgende Tedx Talk (in Eindhoven) bevat ook wat goede tips https://www.youtube.com/watch?v=BmEiZad ... =TEDxTalks
Let op: video begint bij seconde 17, (geen idee waarom), je moet hem zelf vanaf begin zetten.
Ik heb overigens minder moeite met moeilijke vragen, dan met vragen die kant noch wal raken. Ligt het dan aan de vragensteller die een bepaald idee kwijt wil die niet direct met het gepresenteerde te maken heeft, of heb ik het dan zo slecht uitgelegd?
.
anoniem_27844 wijzigde dit bericht op 16-06-2021 16:25
99.80% gewijzigd

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven