Welke therapie heb jij nou echt baat bij gehad?

17-02-2025 14:40 78 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zit al een tijd niet lekker in mijn vel. Zo, dat is er uit.
En ik ben er klaar mee, wil met mezelf aan de slag.

Nu zit ik weleens vaker niet lekker in mijn vel maar kan ik mij altijd nog optrekken aan dingen die wel leuk zijn en goed gaan, maar nu loop ik op alle manieren vast. Te lang financiële stress, werkstress die niet door mij veroorzaakt wordt maar waar ik wel mee te dealen heb. 1 van mijn kinderen zit niet lekker in haar vel, ben niet blij met mijn huis, niet blij met mijn vriendschappen, met mijn relatie.. en ik blijf in een cirkeltje hangen.

Nu kan ik natuurlijk naar de huisarts, maar dan denk ik tja wat gaat hij zeggen dan? Ben ooit eens bij de POH'er geweest na mijn scheiding 10 jaar terug maar daar had ik ook niet echt veel aan.

Ik wil echt graag met mezelf aan de slag, maar zie even door de bomen het bos niet meer waar te beginnen. Vandaar dat ik hier eens wilde vragen wat jou écht geholpen heeft?

Wat ik nu wel doe:
- voldoende slaap proberen te behalen, in ieder geval op tijd naar bed
- wandelen buiten om mijn gedachten op een rij te zetten, frisse lucht en beweging of gewoon ff de tranen te laten stromen. Soms loop ik ook lekker met een vriendin
-gewoon doorwerken aan de dingen waar ik wél invloed op heb
-er over praten met vriendinnen
- ben op zoek gegaan naar nieuwe vriendschappen online en er is een voorzichtig startend groepje aan het ontstaan.

Maar heb het gevoel dat ik er zelf niet goed genoeg uit kom, vandaar dat ik dacht aan hulp van een ander. Maar wie die ander dan moet zijn?

Dank je wel voor het meedenken in ieder geval!
Alle reacties Link kopieren Quote
Schematherapie in een groep onder begeleiding van een klinisch psycholoog.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik denk dat het ook goed is om een hulpvraag te gaan formuleren. Wil je beter om kunnen gaan met stress? Wil je beter beslissingen kunnen maken zodat ergens de stress minder wordt?
Hoe is je jeugd geweest? Zijn er nog dingen die je daar uit wilt verwerken? Heb je later in je leven te maken gehad met trauma en wil je daarvoor EMDR?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ingewikkelde vraag! Ik heb verschillende therapieën gevolgd. De meeste gewoon in de 1e lijns psychologie. Een daarvan was ACT. Uiteindelijk zette dat geen zoden aan de dijk en ben ik via een ADHD diagnose naar bijbehorende therapie nu met schematherapie bezig :p

Het begon in ieder geval met een doorverwijzing van de huisarts naar de bij hen aangesloten psycholoog. Dus geen praktijkondersteuner oid. Dat was al heel fijn! Ik ging voor stress en bevallingstrauma en het bleek meer rommel uit mijn jeugd te zijn.

Ik zou je wel adviseren om een soort hulpvraag op te stellen. Als in "ik wil weer plezier hebben in dagelijkse dingen" of "ik wil minder chaos ervaren". En dan daarmee naar de HA gaan. Zonder afbreuk te willen doen aan al die goede coaches die er vast en zeker zijn, ik zou eerst de "officiële" route bewandelen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb heel veel gehad aan schematherapie, maar dat zegt natuurlijk niets over jouw hulpvraag en of het helpend kan zijn voor jou.

Het is goed om een hulpvraag te formuleren en als je dat lastig vindt, dan is de POH misschien toch een goede 1e stap.

Succes!
Alle reacties Link kopieren Quote
Acceptatie.

Tegenwoordig heet dat ACT, niet helemaal hetzelfde.

Mijn ervaring is dat veranderen niet je doel moet zijn, maar vooral inzicht krijgen in jezelf en waarom je bepaalde problemen hebt.
En vervolgens accepteren dat je nu eenmaal niet perfect bent en proberen je leven zo in te richten dat het zo goed mogelijk past bij jouw sterke en zwakke kanten.
Onsterfelijk Verheven
Alle reacties Link kopieren Quote
@tornmesje dat klinkt wel als het soort therapie waar je niet zomaar bij aan kunt schuiven toch?
Alle reacties Link kopieren Quote
@martje en @miepmans goeie, er is 1 terugkerend thema in mijn leven en dat is omgaan met afwijzing/ mezelf goed genoeg vinden. Dus daar moet ik mijn hulpvraag op formuleren denk ik en dan gaat "de beerput" vanzelf open.

Maar dat thema komt eigenlijk wel terug op alle vlakken in mijn leven en dan voornamelijk in vriendschappen en relaties. Vinden ze mij wel leuk genoeg? En als iemand dan een afspraak afzegt dat ik dat gelijk heel persoonlijk neem. En in mijn hoofd weet ik dat het nergens op slaat maar toch... en dan kan ik mezelf zo in de weg zitten.

Mijn jeugd was op het eerste gezicht gewoon oke, al groeit bij mij wel het vermoeden dat mijn moeder narcistisch is. Die wil nogsteeds veel invloed hebben op mijn leven, en ook al wil ik het niet lukt het onbewust dan nogsteeds.

Relaties zijn allemaal gestrand omdat de partners uiteindelijk vreemdgingen, en in mijn langste relatie was ik al jaren niet happy maar hakte geen knoop door. Deze partner leek overigens qua doen en laten wel op mijn moeder

@fidanzata, dat is misschien ook nog wel een idee, om de POH te "gebruiken" om samen de hulpvraag helder te krijgen.

@solomio ik zal eens kijken naar dat ACT, dank je! En je hebt zeker gelijk. Mijn omgeving kan ik niet veranderen maar wel hoe ik er mee om ga
Alle reacties Link kopieren Quote
Is er een mogelijkheid om de oorzaken aan te pakken? Therapie klinkt nu meer als symptoombestrijding. Voorbeeld: je bent niet blij met je huis. Is verhuizen een optie?
Als je minder wil moeten, moet je minder willen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Nee verhuizen is geen optie, ik kan wel weer blij worden met mijn huis. Maar ik kan nu de kleine dingen niet bedenken en dan vind ik alles kut. Wil ik mijn woonkamer knusser maken maar loop ik als een zombie in de winkel omdat alles mij nu overweldigd en ik niet weet wat ik wil etc.

Ik denk echt wel dat teruggaan naar de overtuigingen (uit mijn jeugd?) de angel wel uit de uitdagingen van nu kunnen halen. Staat er misschien een beetje vaag maar hoop dat je snapt wat ik er mee bedoel?
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik uiteindelijk, na heel veel omzwervingen, schematherapie: viewtopic.php?t=507625&p=35566726&start=#p35566726
Alle reacties Link kopieren Quote
Tja er is geen enkele reguliere vorm van therapie waar je “zomaar even kan bijschuiven” sowieso gaat de route vaak anders jij kan niet zeggen: “ik wil die therapie” maar via een verwijzing van je huisarts ga je (inderdaad wellicht met POH) doelen opstellen en vandaar uit verder wordt er gekeken welke therapie (kan ook liggen aan een mogelijke diagnose) aansluit bij jouw hulpvraag.

Het enige wat mij echt goed geholpen heeft is schematherapie maar dan juist individueel. In een groep hielp bij mij juist niet dus het is echt heel erg persoonlijk.
Liefhebben
is meer
lief
dan hebben
Alle reacties Link kopieren Quote
De correcte therapie is afhankelijk van hulpvraagstelling maar nog meer van diagnose.

Ik heb diverse vormen van therapie gehad, allen hielpen ze tijdelijk.
Waarom? Omdat ik ASS blijk te hebben, niets mis met de vormen van therapie die werden gegeven maar wel met de insteek en aanpak.
Nu we het weten kan er gericht behandeld worden en dat scheelt een berg.
Alle reacties Link kopieren Quote
Eerst schematherapie, veel door ontdekt. Een periode later hypnotherapie. En voor een specifieke vraag een familie opstelling. Veel aan gehad. Maar ook jezelf de tijd en ruimte gunnen. Zonder dat kom je er niet denk ik.
Alle reacties Link kopieren Quote
Realiseer je ook dat er enorme wachtlijsten zijn voor de ggz en dat er een duidelijke diagnose moet zijn wil je worden doorverwezen en voor vergoeding in aanmerking komen.
Tegenwoordig word je niet zomaar doorverwezen bij 'niet lekker in je vel zitten'. Kans is dus groot dat je bij de POH terechtkomt.
Tien jaar geleden had je daar niet veel aan, misschien nu wel?
Alle reacties Link kopieren Quote
Solomio schreef:
17-02-2025 15:23
Acceptatie.

Tegenwoordig heet dat ACT, niet helemaal hetzelfde.

Mijn ervaring is dat veranderen niet je doel moet zijn, maar vooral inzicht krijgen in jezelf en waarom je bepaalde problemen hebt.
En vervolgens accepteren dat je nu eenmaal niet perfect bent en proberen je leven zo in te richten dat het zo goed mogelijk past bij jouw sterke en zwakke kanten.


Beste advies!
loesje** wijzigde dit bericht op 17-02-2025 16:58
1.54% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Bij mij ook schematherapie.

Ik heb hierdoor woorden kunnen geven aan waar ik soms tegenaan loop, de patronen die er zijn herkennen, en dan dus ook zelf nagaan wat ik nu nodig heb om uit dat patroon te stappen.

Dit maakt niet dat ik nooit slecht in mijn vel zit, maar wel dat ik daar dan op kan acteren. En uiteindelijk ook accepteren dat ik veel emoties soms heb en die ook bij mijn kleurrijke palet hoor van wie ik ben.
Alle reacties Link kopieren Quote
Moeilijk te zeggen zo.

Toen ik me ooit aanmeldde voor therapie vond ik dat er niet zo veel met me aan de hand was.

Ik zag wel dat ik vast liep in mijn leven. Soms depressief was geweest. Maar ik kon ook altijd wel doorzetten of iets anders proberen, veel sporten, verhuizen, nieuwe relatie, ander werk.

Het leven had alleen geen glans. Maar wist ik veel wat die glans dan zou moeten zijn, en of dat haalbaar zou zijn, of dat ik gewoon ondankbaar was.

Dus je ziet zelf soms niet zo goed wat je probleem is, of wat je doel zou kunnen zijn. Ik zou me ook bezwaard voelen om naar een huisarts te gaan zo lang ik nog kan werken.

Anyway ik ben naar een vrijgevestigde psychotherapeut gegaan, dat kan ook. Eerst kennismaken en daarna een verwijzing van de huisarts vragen. Therapie was niet leuk, intensief, slopend, schematherapie gedaan.

Wees voorbereid dat het leven niet leuker of makkelijker wordt door therapie. Het werd bij mij de eerste 10 jaar veel moeilijker. Als je moeder narcistische kenmerken heeft, kan er idd een beerput opengaan en dat is heftig.
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor mij was dat schematherapie (meer in vrije vorm).
Ook heeft het geholpen duidelijk te weten wie ik ben en wat ik dus nodig heb en hoe ik 'werk'. Die vragen heb ik ook duidelijker kunnen beantwoorden mbv een professional. Daar gaat wel een open houding tav van jezelf aan vooraf. Klinkt misschien logisch, maar dat heb ik niet altijd gehad.
Alle reacties Link kopieren Quote
SweetFirefly schreef:
17-02-2025 15:56
Is er een mogelijkheid om de oorzaken aan te pakken? Therapie klinkt nu meer als symptoombestrijding. Voorbeeld: je bent niet blij met je huis. Is verhuizen een optie?
Je draait het precies verkeerd om. Bij therapie pak je de oorzaak aan, en verhuizen is symptoombestrijding.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb tig therapieën gehad. Maar alleen schematherapie heeft geholpen.

En ik ben misschien wat kort door de bocht, maar voor schematherapie komen eigenlijk alleen "zware gevallen" in aanmerking. Mensen met trauma's, borderliners, een gewelddadige jeugd, dat soort werk.

Ik ken jou verder natuurlijk niet, maar voordat je aan dat soort heftige therapieën gaat denken (waarvan je echt niet bij de huisarts kunt zeggen "dat gaat mij helpen, dus dat wil ik"), praat eerst een tijdje met de POH'er. Misschien kun je van hem/haar wel tools krijgen om je leven te herinrichten, en is het helemaal niet nodig om een traject bij een psycholoog aan te gaan. Maar dat weet ik dus niet, dat weet niemand hier. Gewoon je hulpvraag bij de POH'er neerleggen dus, en dan eens verder kijken.
You show me the way. To the 13th star.
Alle reacties Link kopieren Quote
SweetFirefly schreef:
17-02-2025 15:56
Is er een mogelijkheid om de oorzaken aan te pakken? Therapie klinkt nu meer als symptoombestrijding. Voorbeeld: je bent niet blij met je huis. Is verhuizen een optie?

Dit lijkt me heel raar advies. Verhuizen is toch juist symptoombestrijding. Therapie maakt de onderliggende problemen juist zichtbaar. Niet het symptoom maar de oorzaak. Of denk je dat mensen met een depressie daar van afkomen door gewoon wat vaker iets leuks te gaan doen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Voor mij deed schematherapie dan weer helemaal niets. Geen enkele therapie eigenlijk, behalve EMDR voor traumaverwerking.

Acceptatie en adaptatie, dat is bij mij het enige dat écht helpt.
Alle reacties Link kopieren Quote
Schematherapie en ACT worden het meest benoemd dus daar ga ik mij sowieso verder in verdiepen.
Daarnaast dan toch maar naar de POH om de hulpvraag scherp te krijgen, want er is meer aan de hand dan alleen niet lekker in mijn vel zitten natuurlijk, Ik zit niet lekker in mijn vel omdat "de beerput" zoals ik het altijd noem aan het borrelen is. En zoals al werd gezegd, misschien gaat het nu beter daar dan 10 jaar geleden.

@ibi ik snap het hoop dat ik niet zelf zomaar even kan kiezen, in ieder geval niet als je bijv via GGZ aan de slag gaat. Ik ben er eigenlijk een beetje vanuit gegaan dat ik zelf iets moet zoeken en betalen (wat helemaal prima is) en dan is het wel fijn dat ik een beetje weet wat er "te koop" is.

@bijtie ik sta er een beetje hetzelfde in. Toch heb ik altijd wel het gevoel gehad dat als ik écht aan de slag zou gaan met mijzelf die beerput open gaat. Dat is precies waarom therapieën als hypno, regressie en dat soort dingen niet werken omdat mijn hoofd toch ergens de boel saboteert. Eerst een kennismaking met een therapeut en dan naar de huisarts ga ik ook even over nadenken.

ah 13th star, het is dus een hele zware therapie. Dan kom ik idd toch weer bij de POH uit...

Dank voor jullie reacties allemaal!
Alle reacties Link kopieren Quote
13th_Star schreef:
17-02-2025 19:24
Ik heb tig therapieën gehad. Maar alleen schematherapie heeft geholpen.

En ik ben misschien wat kort door de bocht, maar voor schematherapie komen eigenlijk alleen "zware gevallen" in aanmerking. Mensen met trauma's, borderliners, een gewelddadige jeugd, dat soort werk.

Ik ken jou verder natuurlijk niet, maar voordat je aan dat soort heftige therapieën gaat denken (waarvan je echt niet bij de huisarts kunt zeggen "dat gaat mij helpen, dus dat wil ik"), praat eerst een tijdje met de POH'er. Misschien kun je van hem/haar wel tools krijgen om je leven te herinrichten, en is het helemaal niet nodig om een traject bij een psycholoog aan te gaan. Maar dat weet ik dus niet, dat weet niemand hier. Gewoon je hulpvraag bij de POH'er neerleggen dus, en dan eens verder kijken.
Dat vind ik inderdaad wat kort door de bocht ;-)
Ik heb geen trauma, heb geen borderline, geen gewelddadige jeugd oid gehad en toch veel baat hierbij gehad. Net als veel andere mensen die ik ken.
Ik denk juist dat schematherapie of de onderliggende principes bij veel problematiek ingezet kunnen worden.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven