Werk & Studie alle pijlers

Hoeveel uur werken als moeder

18-07-2021 23:21 416 berichten
Alle reacties Link kopieren
Op dit moment werk ik 28 uur per week. En ik zit een beetje op mij heen te kijken voor een andere baan. Nu heb ik een leuke en uitdagende vacature gezien, maar deze vacature is dus voor 32 uur. Ik heb dit voorgelegd aan mijn man, maar die vindt dit eigenlijk teveel.

Nu kwam hij er dus mee dat hij zelfs 28 uur teveel vindt en eigenlijk zou willen dat ik 16 uur per week ga werken.

Financieel gezien hoef ik niet te werken, maar ik vind het toch ook wel belangrijk zelf te werken, en mocht er wat gebeuren om wat voor reden dan ook, dat ik dan Financieel onafhankelijk ben.

Aan de ene kant snap ik hem wel, maar aan de andere kant werkt hij ook heel veel en dat is wel normaal.

We hebben 1 dochter van bijna 3.

En ik vroeg me hierdoor af hoeveel uur werken jullie met kinderen?

Hoeveel uur werken jullie met kinderen

Totaal aantal stemmen: 489

Niet (5%)
1 t/m 16 uur (3%)
17 t/m 24 uur (17%)
25 t/m 32 uur (29%)
32 + (46%)
TO, er zit 168 uur in een week. Daarvan slaap je er 56 en werk je er in jouw ideale baan 32. Blijft over: 80 uur om tijd met je kind door te brengen. En dan zou je alsnog terug gaan naar 16 uur…?
okkervil schreef:
19-07-2021 10:04

Een kennis van mij werkt fulltime. Toen zij haar eerste kind kreeg was haar man werkloos. Hij heeft later wel weer werk gevonden, maar hij werkt al jaren 20 uur en ze zijn er beiden tevreden over. Hoeveel shit zij wel niet over zich heen krijgt. Echt ongelofelijk. Vooral omdat haar kinderen net zo veel op de opvang zitten als kinderen waarbij het andersom is.
Herkenbaar… Mijn man krijgt applaus omdat hij 28-32 uur werkt (zzp’er), ik krijg als fulltimer continu commentaar en ben zelfs een keer door het consultatiebureau aangesproken op mijn werkuren.

Ik moet wel zeggen dat ik het voorrecht heb dat bij ons veel kan. Ik ga in september terug van 40 naar 36 uur (met vaste vrije dag) en ook over thuiswerken wordt niet moeilijk gedaan.
Kind ziek? “Ga maar, die uren haal je vast wel weer in.” Keertje te veel gewerkt? “Neem lekker een middag vrij.” Is het goed als ik dit in de avonduren even afmaak en nu twee uur eerder wegga? “Ja joh, doe lekker.”

Iedereen werkt hard, het werk komt altijd af en het is fijn dat de directie een positief mensbeeld heeft. Ik weet dat dat niet overal kan, bijvoorbeeld omdat je echt op locatie moet werken of omdat je een baas hebt die thuiswerken niet toestaat.
Alle reacties Link kopieren
LauraRoar schreef:
22-07-2021 06:23
Herkenbaar… Mijn man krijgt applaus omdat hij 28-32 uur werkt (zzp’er), ik krijg als fulltimer continu commentaar en ben zelfs een keer door het consultatiebureau aangesproken op mijn werkuren.
Echt hoe durft zo'n bureau!
TinyTiny schreef:
22-07-2021 09:09
Echt hoe durft zo'n bureau!
Ik ben nieuwsgierig waar deze opmerking gemaakt werd. Ik verwacht dat het niet in de Randstad was.
Alle reacties Link kopieren
TinyTiny schreef:
22-07-2021 09:09
Echt hoe durft zo'n bureau!
Consultatiebureau heb ik altijd lief geglimlacht en ja geknikt en daarna mijn eigen ding gedaan. Ik moest mijn dochter minder flessen geven als baby want ze groeide te hard. Beetje honger was niet erg vonden ze…ze was vijf maanden dus hè! En dus niet dik maar lang. Ging te snel vonden ze. Minder eten daar kon je het mee afremmen :-? :blabla: :byee:
Alle reacties Link kopieren
Altea schreef:
22-07-2021 21:59
Ik ben nieuwsgierig waar deze opmerking gemaakt werd. Ik verwacht dat het niet in de Randstad was.

Waarom? Hier in mijn Randstad worden moeders die nooit komen omdat vader gaat, expliciet verzocht om langs te komen en andersom gebeurt dat nooit. De consultatiebureauarts zelf werkt maar drie dagen, in verband met haar kinderen. De Randstad is echt geen verlichte hypergeemancipeerde enclave.
Alle reacties Link kopieren
Ik werk 24 uur, mijn man 36 uur. Voor ons prima. Waarom leeft jouw man in de jaren 50 van de vorige eeuw? Als jij je droombaan tegenkomt, waarom zou jij daar niet voor mogen gaan? Kan hij eventueel ouderschapsverlof opnemen :-D
Alle reacties Link kopieren
Thalas schreef:
23-07-2021 09:57
Waarom? Hier in mijn Randstad worden moeders die nooit komen omdat vader gaat, expliciet verzocht om langs te komen en andersom gebeurt dat nooit. De consultatiebureauarts zelf werkt maar drie dagen, in verband met haar kinderen. De Randstad is echt geen verlichte hypergeemancipeerde enclave.

En buiten de randstad werken vrouwen ook wel meer dan 16 uur hoor.

TO, nu ik dan toch reageer: de opmerking "hoeveel uur werken als moeder" schoot mij gelijk enorm in het verkeerde keelgat. Je bent beide ouder, niet jij alleen. Dat je vervolgens een man hebt, die vindt dat jij maar minder moet gaan werken, daar gaan m'n haren van overeind staan. Hij is 'de man' en zal wel even beslissen van hoe en wat (zo komt het over) Hij is 'de man' en zorgt 'dus' voor inkomen en jij als 'de vrouw' uiteraard voor de kinderen. Leuk dat je werkt, voor een zakcentje, maar hij moet er geen last van hebben.

Dat lees ik erin, en of dit nu waar is of niet, het komt niet gelijkwaardig over. Of vertel jij hem ook hoeveel uur hij mag werken?
Overleg? Oke. Denkt hij dat zoveel uren te zwaar worden in combinatie met huishouden? Goed, hoe gaan JULLIE dat opvangen. Hij wat meer doen, hulp inhuren, hij nog wat meer doen. Het kan allemaal. Niet het "probleem" van meer uren alleen bij jezelf leggen.

De vraag "hoeveel uur werk je als moeder" zou naar mijn idee alláng niet meer zo gesteld moeten worden.
Later is nu
Dreamer schreef:
23-07-2021 10:26
TO, nu ik dan toch reageer: de opmerking "hoeveel uur werken als moeder" schoot mij gelijk enorm in het verkeerde keelgat. Je bent beide ouder, niet jij alleen.
....

De vraag "hoeveel uur werk je als moeder" zou naar mijn idee alláng niet meer zo gesteld moeten worden.

Dit. Ik schrik gewoon van zo'n titel. Moet mijn dochter in zo'n cultuur opgroeien? Verandering begint bij hoe je zelf tegen dingen aankijkt!

Ik werk 32 uur, mijn man ook. Hij in een sector en een functie waar dat zogenaamd ab-so-luut niet kan, amahoela, het kan bijna altijd. Het zijn keuzes en een kwestie van je rug recht houden. Ik ervaar de verdeling werk-kinderen nooit als heel zwaar. Soms is het even hectisch, soms zou ik echt wel liever een dag met mijn kinderen knuffelen in plaats van werken. Zeker als ze moe zijn of niet lekker of als het mooi weer is. Dan neem iik een verlofdag en ik heb ook een periode een dag per week ouderschapsverlof opgenomen omdat ik meer van ze wilde genieten. En dat kan dus gewoon. Daar is verlof voor.

En zo gaat het prima en hebben we meer dan genoeg tijd en aandacht voor de kinderen. Als ze straks beiden naar school gaan dan speelt het helemaal niet meer. Dan is er helemaal geen reden meer om maar 2-3 dagen te werken
anoniem_639dcde78f69d wijzigde dit bericht op 23-07-2021 10:45
10.61% gewijzigd
Mijn man ging zeker 70% van de keren naar het consultatiebureau en wij hebben nooit een vraag of commentaar daarop gehad. Het zou niet gekker moeten worden zeg, dan hadden ze toch wel een formele klacht aan hun broek gekregen.


Mag ik vragen waarom de vrouwen die hier geconfronteerd werden met seksisme door het consultatiebureau daar geen melding van hebben gemaakt? Of geen klacht ingediend? Als je nisk doet moet je niet klagen.
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
23-07-2021 10:39
Ik werk 32 uur, mijn man ook. Hij in een technische sector en een functie waar dat zogenaamd ab-so-luut niet kan, amahoele, het kan bijna altijd. Het zijn keuzes en een kwestie van je rug recht houden.

Op mijn werk kon het 20 jaar geleden ook zogenaamd niet. Totdat een collega een rechtszaak aanspande. Toen bleek het ineens wel te kunnen, zelfs redelijk probleemloos en inmiddels werkt de helft van de collega’s niet fulltime. Ik ben geneigd het als onzin te zien als mensen (eigenlijk zijn dit altijd mannen) beweren dat ze niet 4 dagen per week kunnen werken.
Man1991 schreef:
19-07-2021 13:09
Dat zou best een overweging kunnen zijn. Overigens ook een begrijpelijke overweging in mijn optie.
Ik werk bewust 40 uur en mijn vriendin 24 uur. Wanneer ik een dag minder werk kost dat netto bijna € 800,-- en in haar geval de helft.
Mocht mijn vriendin echter 32 uur willen werken, hetgeen ze niet wil omdat ze het ook belangrijk vindt om de jaren waarin ons kind jong is haar van dichtbij te zien opgroeien, zou ik haar hierin ondersteunen. In dat geval zouden we extra kinderopvang afnemen.

Je zult samen de balans moeten vinden. Niets meer, niets minder.
Mijn vriend heeft ook een hogere uurloon. Dat komt niet omdat hij een man is, maar omdat hij eenmaal hoger is geschoold dan ik (hij wo master, ik hbo). Maar het gaat niet alleen om geld, toch? Als het alleen daar om zou gaan zou hij fulltime werken en ik parttime. Nu werkt hij 36 uur en ik werk 32 uur. Maar dat is ook omdat ik 1 dag in de week een studie volg. Dus die vrije dag voor mij is er niet om het huishouden te doen.

Overigens, doordat jouw vriendin minder werkt verdient ze dus ook nog minder.
MevrouwFreckles schreef:
19-07-2021 22:54
Ik heb niet alle reacties gelezen maar het lijkt mij echt heel fijn als ik niet "hoef" te werken voor de inkomsten. Ik zou dan zelf kiezen voor 12 uurtjes, 2 x 6 uur, zodat ik de kinderen kan brengen en halen naar de opvang en er ben als ze thuis zijn. Ik zou de kinderen wel 2 dagen in de week naar de opvang brengen, voor hun ontwikkeling, omdat ik denk dat het belangrijk voor ze is om ook even niet thuis zijn, in een andere omgeving. En ik heb dan even tijd voor mezelf en die tijd zou ik dan deels gebruiken om te werken. Ik had dit eerder ook nooit van mezelf verwacht, maar het gaat zo snel, ze worden zo snel groot, en mijn werk vind ik momenteel gewoon minder belangrijk. Tja... Dan maar ouderwets. Ik teken ervoor hoor!

Maar je zou je kind dus wel 2 dagen per week naar de opvang brengen. Ik breng mijn kind 3 dagen per week naar de opvang en week 32 uur. Ik haal en breng ze ook altijd, om en om met mijn man want die wil de kinderen ook graag zien..
Is die ene dag dan zo'n verschil?

Niet voldoende verschil voor mij om inkomsten en carrièreperspectieven voor op het spel te zetten.
Man1991 schreef:
19-07-2021 13:09
Dat zou best een overweging kunnen zijn. Overigens ook een begrijpelijke overweging in mijn optie.
Ik werk bewust 40 uur en mijn vriendin 24 uur. Wanneer ik een dag minder werk kost dat netto bijna € 800,-- en in haar geval de helft.
Mocht mijn vriendin echter 32 uur willen werken, hetgeen ze niet wil omdat ze het ook belangrijk vindt om de jaren waarin ons kind jong is haar van dichtbij te zien opgroeien, zou ik haar hierin ondersteunen. In dat geval zouden we extra kinderopvang afnemen.

Je zult samen de balans moeten vinden. Niets meer, niets minder.

l
Maar dat is bij ons niet anders. Mijn man verdient ook 2 x zoveel als ik, desondanks werken we beiden 32 uur. We hebben zelfs nooit uitgerekend wat het zou schelen als ik een dag minder en hij een dag meer zou werken. Als je prima rondkomt dan is het niet zo relevant imo en dan wegen andere belangen zwaarder, namelijk dat ik werken en onafhankelijkheid fijn vind (ook al zit ik nu niet in mijn droombaan) en hij gelijkwaardig de zorg wil hebben over onze kinderen (wat toch echt wat anders is dan je kind 'veel zien' omdat je thuiswerkt).

Ik vind de salaris argumenten pas relevant worden als een andere keuze betekent dat je moeite krijgt met rondkomen. Maar mijn man is dan ook gek op zijn kinderen en wil ze verzorgen en opvoeden.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het altijd al opvallend gevonden dat zo veel vrouwen die op Viva schrijven een aanzienlijk lager uurloon hebben dan hun mannelijke partner. Dan plaats je jezelf bij een bepaald type man al snel in een underdogpositie.
Alle reacties Link kopieren
Lauren schreef:
23-07-2021 12:48
Ik heb het altijd al opvallend gevonden dat zo veel vrouwen die op Viva schrijven een aanzienlijk lager uurloon hebben dan hun mannelijke partner. Dan plaats je jezelf bij een bepaald type man al snel in een underdogpositie.

Ik vind het opvallend dat er op Viva wordt gedaan alsof het zo bevreemdend is dat andere vrouwen geen gelijk gedeelde, geëmancipeerde financiële en praktische huishouding voeren met hun partners. En dat er wordt gedaan alsof vrouwen die dat niet hebben zich zouden moeten schamen voor hun ongeëmancipeerde levensinrichting. Gemiddeld genomen verdienen àlle vrouwen minder dan mannen voor hetzelfde werk. Het is dus volledig in lijn met de landelijke trend dat dat hier ook het geval is.
Alle reacties Link kopieren
Thalas schreef:
23-07-2021 13:08
Ik vind het opvallend dat er op Viva wordt gedaan alsof het zo bevreemdend is dat andere vrouwen geen gelijk gedeelde, geëmancipeerde financiële en praktische huishouding voeren met hun partners. En dat er wordt gedaan alsof vrouwen die dat niet hebben zich zouden moeten schamen voor hun ongeëmancipeerde levensinrichting. Gemiddeld genomen verdienen àlle vrouwen minder dan mannen voor hetzelfde werk. Het is dus volledig in lijn met de landelijke trend dat dat hier ook het geval is.
Eens.

Doe vooral waar jij je lekker bij voelt. Maar laat je daarbij niet leiden door manlief / omgeving; kennelijk vinden mannen het ouderwetse rollenpatroon erg lekker en sturen ze graag daarop aan. Met allerlei praktische argumenten. Waar ze vaak aan voorbij gaan is dat werken soms ook bijdraagt aan levensgeluk omdat je jezelf kunt onderhouden, daardoor altijd vrij bent in het maken van keuzes (!), meer gespreksstof hebt, jezelf waardevoller vindt en het dus je zelfvertrouwen opkrikt, je door meer uren te draaien meer kans hebt op promotie waardoor je nóg lekkerder gaat enz.

Als bovenstaand voor jou niet van toepassing is, en je vind het fijn om veel bij de kids te zijn en het huishouden te doen? Príma! Moet je doen. Doe waar jij je lekker bij voelt. Zolang het maar JOUW keuze is en niet een keuze die eigenlijk door je omgeving, vriendinnen of juist manlief erg wordt aangereikt.

Ikzelf word erg ongelukkig van veel thuis zijn, huishouden doen en veel met de kids doen. Laat mij maar lekker werken. Ik werk dus mijn hele leven al voltijds. Veel commentaar op gehad, altijd, maar so what. Beste vriendin heeft gekozen om volledig bij de kinderen te zijn. Práchtig. Ik zie hoe zij dáár van geniet. Nou, mooi toch?! Zolang het maar je vrije, eigen keuze is!
Alle reacties Link kopieren
Muurbloempje115 schreef:
23-07-2021 11:46
Mijn vriend heeft ook een hogere uurloon. Dat komt niet omdat hij een man is, maar omdat hij eenmaal hoger is geschoold dan ik (hij wo master, ik hbo). Maar het gaat niet alleen om geld, toch? Als het alleen daar om zou gaan zou hij fulltime werken en ik parttime. Nu werkt hij 36 uur en ik werk 32 uur. Maar dat is ook omdat ik 1 dag in de week een studie volg. Dus die vrije dag voor mij is er niet om het huishouden te doen.

Overigens, doordat jouw vriendin minder werkt verdient ze dus ook nog minder.
Het zijn simpelweg keuzes die je met je partner moet bespreken en samen maakt. Zij wil graag twee dagen per week met ons kind thuis zijn.
Ik heb die behoefte zelf minder. Als ze echter 32 uur zou willen werken dan is dat voor mij geen bezwaar zoals dit wel het geval is in de situatie van TO. In zo'n geval zoek je samen opnieuw naar een passende oplossing. Je zoekt naar een invulling waarbij de zorg rondom het kind en de inkomenssituatie optimaal is en voor beide partners naar tevredenheid is ingevuld. In ons geval is dat 40 uur / 24. Het is ook een stuk makkelijker praten als je beide nagenoeg gelijk verdient. Dan kun je makkelijker allebei een dag minder werken.
Parella schreef:
23-07-2021 12:05
l
Maar dat is bij ons niet anders. Mijn man verdient ook 2 x zoveel als ik, desondanks werken we beiden 32 uur. We hebben zelfs nooit uitgerekend wat het zou schelen als ik een dag minder en hij een dag meer zou werken. Als je prima rondkomt dan is het niet zo relevant imo en dan wegen andere belangen zwaarder, namelijk dat ik werken en onafhankelijkheid fijn vind (ook al zit ik nu niet in mijn droombaan) en hij gelijkwaardig de zorg wil hebben over onze kinderen (wat toch echt wat anders is dan je kind 'veel zien' omdat je thuiswerkt).

Ik vind de salaris argumenten pas relevant worden als een andere keuze betekent dat je moeite krijgt met rondkomen. Maar mijn man is dan ook gek op zijn kinderen en wil ze verzorgen en opvoeden.
Dit!
Ik vind wel dat "we kunnen het ons veroorloven/hoef niet te werken voor het geld" pas opgaat als de wel werkende garant staat voor de niet werkende als de relatie over is. Oftewel partneralimentatie zolang nodig is. Dat zou in mijn optiek pas "we kunnen het ons veroorloven" zijn.
Dat je er beiden van bewust bent wat de consequenties kunnen zijn van dat rollenpatroon.
Alle reacties Link kopieren
Parella schreef:
23-07-2021 12:05
l
Maar dat is bij ons niet anders. Mijn man verdient ook 2 x zoveel als ik, desondanks werken we beiden 32 uur. We hebben zelfs nooit uitgerekend wat het zou schelen als ik een dag minder en hij een dag meer zou werken. Als je prima rondkomt dan is het niet zo relevant imo en dan wegen andere belangen zwaarder, namelijk dat ik werken en onafhankelijkheid fijn vind (ook al zit ik nu niet in mijn droombaan) en hij gelijkwaardig de zorg wil hebben over onze kinderen (wat toch echt wat anders is dan je kind 'veel zien' omdat je thuiswerkt).

Ik vind de salaris argumenten pas relevant worden als een andere keuze betekent dat je moeite krijgt met rondkomen. Maar mijn man is dan ook gek op zijn kinderen en wil ze verzorgen en opvoeden.
Helemaal eens met jouw post. Hetzelfde hier. Man verdient veel meer dan ik (want ander vakgebied), we werken beiden 4 dagen en hebben zorg en werk dus verdeeld.
Alle reacties Link kopieren
Thalas schreef:
23-07-2021 13:08
Ik vind het opvallend dat er op Viva wordt gedaan alsof het zo bevreemdend is dat andere vrouwen geen gelijk gedeelde, geëmancipeerde financiële en praktische huishouding voeren met hun partners. En dat er wordt gedaan alsof vrouwen die dat niet hebben zich zouden moeten schamen voor hun ongeëmancipeerde levensinrichting. Gemiddeld genomen verdienen àlle vrouwen minder dan mannen voor hetzelfde werk. Het is dus volledig in lijn met de landelijke trend dat dat hier ook het geval is.

Je sneer laat ik even voor wat die is, maar dat het in lijn is met de landelijke trend vind ik dus juist vreemd. Omdat hier bovengemiddeld geëmancipeerde vrouwen rondlopen, zou je (ik) denken dat dit zich ook in de praktijk uitbetaalt in gelijkwaardige financiële verhoudingen.
Alle reacties Link kopieren
nessemeisje schreef:
23-07-2021 14:05
Helemaal eens met jouw post. Hetzelfde hier. Man verdient veel meer dan ik (want ander vakgebied), we werken beiden 4 dagen en hebben zorg en werk dus verdeeld.

Maar dat is een heel andere situatie dan wat je hier vaak leest: de vrouw gaat minder werken omdat de man een hoger uurloon heeft. Mijn man heeft ook een lager uurloon en werkt evenveel als ik. Ik zou dat nooit als argument gebruiken om zelf meer te werken en mijn man minder. Maar andersom gebeurt dat wel. Het zou dan aan te raden zijn voor een vrouw om het risico om in een laagbetaalde baan terecht te komen, zo klein mogelijk te maken. Dat lijkt mij heel emanciperend.
Alle reacties Link kopieren
Lauren schreef:
23-07-2021 14:20
Maar dat is een heel andere situatie dan wat je hier vaak leest: de vrouw gaat minder werken omdat de man een hoger uurloon heeft. Mijn man heeft ook een lager uurloon en werkt evenveel als ik. Ik zou dat nooit als argument gebruiken om zelf meer te werken en mijn man minder. Maar andersom gebeurt dat wel. Het zou dan aan te raden zijn voor een vrouw om het risico om in een laagbetaalde baan terecht te komen, zo klein mogelijk te maken. Dat lijkt mij heel emanciperend.
Ja, mee eens. Ik heb zat voorbeelden gezien in mijn werkomgeving. Vrouw gaat minder werken want hij verdient meer (en kan zogenaamd niet minder werken) en terwijl hij mooie kansen krijgt wordt haar baan steeds minder uitdagend. Want als je drie of twee dagen werkt is er echt geen tijd meer voor bijscholing en kun je niet verder groeien. Terwijl de skills er wel waren. Zo zonde.
Alle reacties Link kopieren
nessemeisje schreef:
23-07-2021 14:27
Ja, mee eens. Ik heb zat voorbeelden gezien in mijn werkomgeving. Vrouw gaat minder werken want hij verdient meer (en kan zogenaamd niet minder werken) en terwijl hij mooie kansen krijgt wordt haar baan steeds minder uitdagend. Want als je drie of twee dagen werkt is er echt geen tijd meer voor bijscholing en kun je niet verder groeien. Terwijl de skills er wel waren. Zo zonde.

Precies, het wordt dan een spiraal naar beneden. Terwijl zo’n vrouw eigenlijk een heel goed verdienvermogen heeft als ze 4 dagen zou werken.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven