![](/styles/viva/public/images/pijler_images/150x150rounded/icons-150x150-werk&studie-01.png)
Hoeveel uur werken als moeder
zondag 18 juli 2021 om 23:21
Op dit moment werk ik 28 uur per week. En ik zit een beetje op mij heen te kijken voor een andere baan. Nu heb ik een leuke en uitdagende vacature gezien, maar deze vacature is dus voor 32 uur. Ik heb dit voorgelegd aan mijn man, maar die vindt dit eigenlijk teveel.
Nu kwam hij er dus mee dat hij zelfs 28 uur teveel vindt en eigenlijk zou willen dat ik 16 uur per week ga werken.
Financieel gezien hoef ik niet te werken, maar ik vind het toch ook wel belangrijk zelf te werken, en mocht er wat gebeuren om wat voor reden dan ook, dat ik dan Financieel onafhankelijk ben.
Aan de ene kant snap ik hem wel, maar aan de andere kant werkt hij ook heel veel en dat is wel normaal.
We hebben 1 dochter van bijna 3.
En ik vroeg me hierdoor af hoeveel uur werken jullie met kinderen?
Nu kwam hij er dus mee dat hij zelfs 28 uur teveel vindt en eigenlijk zou willen dat ik 16 uur per week ga werken.
Financieel gezien hoef ik niet te werken, maar ik vind het toch ook wel belangrijk zelf te werken, en mocht er wat gebeuren om wat voor reden dan ook, dat ik dan Financieel onafhankelijk ben.
Aan de ene kant snap ik hem wel, maar aan de andere kant werkt hij ook heel veel en dat is wel normaal.
We hebben 1 dochter van bijna 3.
En ik vroeg me hierdoor af hoeveel uur werken jullie met kinderen?
dinsdag 27 juli 2021 om 15:57
Ik denk, en ik bedoel het niet beledigend, dat de meeste mensen ongeëmancipeerde denkbeelden hebben zonder dat ze het weten. Het zijn denkbeelden die zo normaal zijn dat mensen niet zien dat ze geslachtsafhankelijk zijn. Zoals de veelheid aan reacties hierboven die stellen dat als zij als vrouw minder of meer willen werken hun man dat allemaal prima vindt. Dat is geen neutrale overtuiging; dat is een overtuiging die voortkomt uit het idee dat werken voor vrouwen optioneel is en voor mannen verplicht, en dat ongeemancipeerdheid vooral bestaat uit mannen die vrouwen hun wil opleggen.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
dinsdag 27 juli 2021 om 16:14
Dit dus, ik denk dat we er allemaal wel eens een ongeemancipeerde opmerking uit gooien.Thalas schreef: ↑27-07-2021 15:57Ik denk, en ik bedoel het niet beledigend, dat de meeste mensen ongeëmancipeerde denkbeelden hebben zonder dat ze het weten. Het zijn denkbeelden die zo normaal zijn dat mensen niet zien dat ze geslachtsafhankelijk zijn. Zoals de veelheid aan reacties hierboven die stellen dat als zij als vrouw minder of meer willen werken hun man dat allemaal prima vindt. Dat is geen neutrale overtuiging; dat is een overtuiging die voortkomt uit het idee dat werken voor vrouwen optioneel is en voor mannen verplicht, en dat ongeemancipeerdheid vooral bestaat uit mannen die vrouwen hun wil opleggen.
dinsdag 27 juli 2021 om 17:04
Daar heb je gelijk in.
![Wink ;-)](./../../../../smilies/icon_e_wink.gif)
Moraal van het verhaal (mijn verhaal) ik ben blij dat mijn vriend gewoon in 2021 leeft en daarnaar handelt. Hij vindt parttime werken geen probleem. (Had het vandaag zelfs over 20 uur per week.)
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
dinsdag 27 juli 2021 om 17:07
Jup..Dreamer schreef: ↑27-07-2021 13:29Dat is dat ingesleten patroon, waar ik al eerder aan refereerde. Iets wat in de maatschappij nog steeds leidend lijkt te zijn, waardoor ik me afvraag in hoeverre het 'vrije keus' is, als een vrouw ervoor kiest niet te werken.
Wat veel stellen tegenkomen en hier ook benoemd is: de man krijgt applaus als hij een dag minder gaat werken en de vrouw krijgt bij een aanstelling van hetzelfde aantal uren de vraag hoe ze het doet/volhoudt en vooral of ze niet veel van haar kinderen mist. Hoe geëmancipeerd je ook opgroeit, bijna iedereen heeft zoiets wel eens meegemaakt. En allerlei voorbeelden in de maatschappij, laten zien dat kinderen de zorg van de vrouw zijn.
Mannen gaan (later) werken, dat is geen vraag. Maar als vrouw en moeder krijg je die vraag wel. En bij genoeg inkomen is het dus ook de vrouw, bij wie de baan 'optioneel' is, voor veel mensen.
![Neutral :-|](./../../../../smilies/icon_neutral.gif)
dinsdag 27 juli 2021 om 17:18
Ik denk dat dat ook echt voortkomt uit het feit dat in het algemeen mannen meer verdienen bij vrouwen. Tenminste, in mijn omgeving zijn bij alle stellen degene die het minste verdient minder gaan werken nadat ze kinderen kregen, dus ook de mannen waarbij hun vrouw meer verdient.Thalas schreef: ↑27-07-2021 15:57Ik denk, en ik bedoel het niet beledigend, dat de meeste mensen ongeëmancipeerde denkbeelden hebben zonder dat ze het weten. Het zijn denkbeelden die zo normaal zijn dat mensen niet zien dat ze geslachtsafhankelijk zijn. Zoals de veelheid aan reacties hierboven die stellen dat als zij als vrouw minder of meer willen werken hun man dat allemaal prima vindt. Dat is geen neutrale overtuiging; dat is een overtuiging die voortkomt uit het idee dat werken voor vrouwen optioneel is en voor mannen verplicht, en dat ongeemancipeerdheid vooral bestaat uit mannen die vrouwen hun wil opleggen.
dinsdag 27 juli 2021 om 17:55
CHL schreef: ↑27-07-2021 17:18Ik denk dat dat ook echt voortkomt uit het feit dat in het algemeen mannen meer verdienen bij vrouwen. Tenminste, in mijn omgeving zijn bij alle stellen degene die het minste verdient minder gaan werken nadat ze kinderen kregen, dus ook de mannen waarbij hun vrouw meer verdient.
Ik denk eigenlijk dat het andersom is.
dinsdag 27 juli 2021 om 18:49
Ik denk dat je dat niet zo generaliserend kunt zeggen, al zal het zeker in een flink aantal gevallen zo zijn. Bij ons is het altijd een samenloop van omstandigheden geweest. Mijn man was net een eigen bedrijf gestart waar ontzettend veel uren in zaten toen ik zwanger raakte, ik vond mijn werk niet leuk (3 dagen per week ging nog net, van meer werd ik doodongelukkig), dus was het niet gek dat ik minder werkte toen er kinderen kwamen. Sindsdien heb ik tig banen gehad waarvan er niet een mij voldoening gaf of blij maakte. Dus ben ik toen de kinderen klein waren veel thuis geweest. Had ik een goede en leuke baan gehad of was het financieel harder nodig geweest, dan was het een heel ander verhaal geweest. Nu ben ik weer aan het studeren en waarschijnlijk zijn over een paar jaar de rollen omgedraaid. Dan hoop ik toch op zijn minst 32 uur per week te kunnen gaan werken en gaat hij een heel stuk minder werken. Maar ook weer omdat die gelegenheid zich voor ons allebei voordoet. En ik vind het ook niet zo gek dat, wanneer de man een stuk meer verdient dan de vrouw (wat helaas toch echt nog steeds veel voorkomt), stellen er ook in deze tijd voor kiezen om financieel meer zekerheid te hebben en dat de vrouw dan dus minder gaat werken. Dan houd je toch meer over. In ons geval zouden we er bij een gelijk aantal uren duizenden euro’s per maand op achteruit gaan. Was ons salaris omgekeerd en werd ik ook nog eens gelukkig van mijn werk, dan hadden we de keuze ook omgekeerd gemaakt.Thalas schreef: ↑27-07-2021 15:57Ik denk, en ik bedoel het niet beledigend, dat de meeste mensen ongeëmancipeerde denkbeelden hebben zonder dat ze het weten. Het zijn denkbeelden die zo normaal zijn dat mensen niet zien dat ze geslachtsafhankelijk zijn. Zoals de veelheid aan reacties hierboven die stellen dat als zij als vrouw minder of meer willen werken hun man dat allemaal prima vindt. Dat is geen neutrale overtuiging; dat is een overtuiging die voortkomt uit het idee dat werken voor vrouwen optioneel is en voor mannen verplicht, en dat ongeemancipeerdheid vooral bestaat uit mannen die vrouwen hun wil opleggen.
dinsdag 27 juli 2021 om 21:09
Ik denk dat mannen onder meer meer verdienen dan vrouwen omdat wij als maatschappij min of meer onbewust nog steeds vinden dat mannen werken om voor hun gezin te zorgen. Mannen die net een kind hebben gekregen krijgen vaker opslag of promotie, ze werken gemiddeld meer dan voor de komst van hun kind en ze voelen daarnaast ook meer druk na een geboorte om financieel voor hun gezin te zorgen. Ik denk dat mensen niet die overtuiging hebben omdat mannen meer verdienen, maar dat mannen meer verdienen omdat mensen menen dat mannen financieel voor hun gezin moeten zorgen.
dinsdag 27 juli 2021 om 21:16
Thalas schreef: ↑27-07-2021 21:09Ik denk dat mannen onder meer meer verdienen dan vrouwen omdat wij als maatschappij min of meer onbewust nog steeds vinden dat mannen werken om voor hun gezin te zorgen. Mannen die net een kind hebben gekregen krijgen vaker opslag of promotie, ze werken gemiddeld meer dan voor de komst van hun kind en ze voelen daarnaast ook meer druk na een geboorte om financieel voor hun gezin te zorgen. Ik denk dat mensen niet die overtuiging hebben omdat mannen meer verdienen, maar dat mannen meer verdienen omdat mensen menen dat mannen financieel voor hun gezin moeten zorgen.
Ah ja dat zou misschien wel kunnen. Ik zag daar laatst een interessant filmpje over: https://youtu.be/5pBTaZfMFmY .
Al vind ik het persoonlijk en in mijn directe omgeving dat moeilijk voor te stellen. Maar misschien dat het in het algemeen wel zo is, maar ik heb het idee dat veel vrouwen in het algemeen dit zelf ook zo zien? Vooral als ik de documentaire ‘waarom werken vrouwen niet’ moet geloven, vooral de mensen die werden geïnterviewd op straat…
dinsdag 27 juli 2021 om 21:22
Daar heb je ook wel gelijk in. Al denk ik dat het dan een vicieuze cirkel is geworden, dus zo houdt het zich ook wel in stand.Thalas schreef: ↑27-07-2021 21:09Ik denk dat mannen onder meer meer verdienen dan vrouwen omdat wij als maatschappij min of meer onbewust nog steeds vinden dat mannen werken om voor hun gezin te zorgen. Mannen die net een kind hebben gekregen krijgen vaker opslag of promotie, ze werken gemiddeld meer dan voor de komst van hun kind en ze voelen daarnaast ook meer druk na een geboorte om financieel voor hun gezin te zorgen. Ik denk dat mensen niet die overtuiging hebben omdat mannen meer verdienen, maar dat mannen meer verdienen omdat mensen menen dat mannen financieel voor hun gezin moeten zorgen.
woensdag 28 juli 2021 om 00:19
Ik las ooit een mooi onderzoek, waarin naar statistieken werd gekeken. ‘De man’ is over het algemeen het oudst en verdient ‘dus’ meer, was de conclusie. En daarom denkt dan de jongere partner, de vrouw dus meestal, dat het handiger is als zij dan minder gaat werken.Thalas schreef: ↑27-07-2021 21:09Ik denk dat mannen onder meer meer verdienen dan vrouwen omdat wij als maatschappij min of meer onbewust nog steeds vinden dat mannen werken om voor hun gezin te zorgen. Mannen die net een kind hebben gekregen krijgen vaker opslag of promotie, ze werken gemiddeld meer dan voor de komst van hun kind en ze voelen daarnaast ook meer druk na een geboorte om financieel voor hun gezin te zorgen. Ik denk dat mensen niet die overtuiging hebben omdat mannen meer verdienen, maar dat mannen meer verdienen omdat mensen menen dat mannen financieel voor hun gezin moeten zorgen.
woensdag 28 juli 2021 om 12:57
Thalas schreef: ↑27-07-2021 15:57Ik denk, en ik bedoel het niet beledigend, dat de meeste mensen ongeëmancipeerde denkbeelden hebben zonder dat ze het weten. Het zijn denkbeelden die zo normaal zijn dat mensen niet zien dat ze geslachtsafhankelijk zijn. Zoals de veelheid aan reacties hierboven die stellen dat als zij als vrouw minder of meer willen werken hun man dat allemaal prima vindt. Dat is geen neutrale overtuiging; dat is een overtuiging die voortkomt uit het idee dat werken voor vrouwen optioneel is en voor mannen verplicht, en dat ongeemancipeerdheid vooral bestaat uit mannen die vrouwen hun wil opleggen.
Precies
En door het optionele van die baan van de vrouw, vraag ik me altijd of hoe vrij die vrije keus is om thuis te blijven. Voor meisjes/vrouwen is het bijna altijd de vraag "wat ga je doen als er kinderen komen", wanneer je een kinderwens hebt. Die vraag wordt een jongens/mannen niet zo snel gesteld. En als die gesteld wordt is het niet, blijf je werken of niet, maar blijf je fulltime werken of niet.
Later is nu
woensdag 28 juli 2021 om 13:01
Ook als je dat soort zaken weglaat verdient een man gemiddeld meer dan een vrouw.gianna schreef: ↑28-07-2021 00:19Ik las ooit een mooi onderzoek, waarin naar statistieken werd gekeken. ‘De man’ is over het algemeen het oudst en verdient ‘dus’ meer, was de conclusie. En daarom denkt dan de jongere partner, de vrouw dus meestal, dat het handiger is als zij dan minder gaat werken.
woensdag 28 juli 2021 om 14:51
Ik ken toch best veel mensen die voor allebei 4 dagen hebben gekozen toen er kinderen kwamen. Wel allemaal hoger opgeleide mensen (hbo/wo). Ook van de jongeren die ik ken die nu net een paar jaar werken, denk ik niet dat bij hen zo snel de vrouw veel minder zal gaan werken en de man niet.Dreamer schreef: ↑28-07-2021 12:57Precies
En door het optionele van die baan van de vrouw, vraag ik me altijd of hoe vrij die vrije keus is om thuis te blijven. Voor meisjes/vrouwen is het bijna altijd de vraag "wat ga je doen als er kinderen komen", wanneer je een kinderwens hebt. Die vraag wordt een jongens/mannen niet zo snel gesteld. En als die gesteld wordt is het niet, blijf je werken of niet, maar blijf je fulltime werken of niet.
woensdag 28 juli 2021 om 18:58
Maar men zegt óók dat de vrouw minder gaat werken omdat zij de minst verdienende is. Goed, logisch. Geld bepaalt meestal, omdat mensen zich het niet kunnen permitteren om geld niet te laten bepalen.
Maar zoals ik al zei, vrouwen zijn gemiddeld hoger opgeleid. Hoe komt het dan dat zij dan toch minder verdienen dan hun partner? Waardoor ze dus minder gaan werken als er kinderen komen?
Maar zoals ik al zei, vrouwen zijn gemiddeld hoger opgeleid. Hoe komt het dan dat zij dan toch minder verdienen dan hun partner? Waardoor ze dus minder gaan werken als er kinderen komen?
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 28 juli 2021 om 18:59
Wat ik vooral heb geleerd van de afgelopen jaren, is dat het bijna niet te doen is om allebei 4 dagen te werken en behoorlijke reisafstand te hebben. Ik herinner me vooral stress van files, op tijd bij de opvang zijn, etc. Wat ga je doen als je allebei nog een vergadering van 17:00 tot 18:00 hebt, met drie kwartier reistijd en mogelijk file of een uitvallende trein?
Ik vind het idee van allebei 4 dagen werken een prachtige theorie, maar bij ons werkte dat gewoon niet.
Uiteindelijk is mijn man minder gaan werken (van 36 naar 28 uur) omdat ik een mooie carrièrekans kreeg en hij makkelijker minder kon werken dan ik. Maar ik denk dat het oprecht moeilijk is als je allebei ambitie hebt.
Ik vind het idee van allebei 4 dagen werken een prachtige theorie, maar bij ons werkte dat gewoon niet.
Uiteindelijk is mijn man minder gaan werken (van 36 naar 28 uur) omdat ik een mooie carrièrekans kreeg en hij makkelijker minder kon werken dan ik. Maar ik denk dat het oprecht moeilijk is als je allebei ambitie hebt.
![](https://forum.viva.nl/styles/viva/theme/images/placeholder.gif)
woensdag 28 juli 2021 om 19:24
LauraRoar schreef: ↑28-07-2021 18:59Wat ik vooral heb geleerd van de afgelopen jaren, is dat het bijna niet te doen is om allebei 4 dagen te werken en behoorlijke reisafstand te hebben. Ik herinner me vooral stress van files, op tijd bij de opvang zijn, etc. Wat ga je doen als je allebei nog een vergadering van 17:00 tot 18:00 hebt, met drie kwartier reistijd en mogelijk file of een uitvallende trein?
Ik vind het idee van allebei 4 dagen werken een prachtige theorie, maar bij ons werkte dat gewoon niet.
Uiteindelijk is mijn man minder gaan werken (van 36 naar 28 uur) omdat ik een mooie carrièrekans kreeg en hij makkelijker minder kon werken dan ik. Maar ik denk dat het oprecht moeilijk is als je allebei ambitie hebt.
Je moet dan ook allebei de ambitie hebben, en de passende baan om elke dag op tijd naar huis te gaan omdat je daar ook verplichtingen hebt.
Dat betekent dat je in je werk nooit spontaan langer kunt blijven omdat jij degene bent die de kinderen moet halen. Dat kan lastig zijn als je leidinggevende dat niet accepteert. En je moet 100% van je partner op aan kunnen.
En dan nog ben je heel kwetsbaar, file, storing openbaar vervoer etc.
Ik denk wel dat corona hier uiteindelijk veel in gaat betekenen. Ieder twee dagen thuis en twee dagen op kantoor gaat misschien al makkelijker. Of werken op andere tijden in andere roosters. Ik heb onlangs een tijd 4x7 gewerkt. Toch de continuïteit van er vier dagen zijn en ook altijd op tijd thuis om te koken/eten. Man werkte thuis, dus als ik vergadering had begon hij al aan het eten.
Daardoor zoveel rust ervaren dat ik het achteraf jammer vond dat dat niet kon toen onze kinderen klein waren.
woensdag 28 juli 2021 om 20:12
Hoezo hij wil dat je 16 uren gaat werken? Schrijf jij hem ook voor hoeveel uren hij nog mag werken?Calimero88 schreef: ↑18-07-2021 23:21
Nu kwam hij er dus mee dat hij zelfs 28 uur teveel vindt en eigenlijk zou willen dat ik 16 uur per week ga werken.
donderdag 29 juli 2021 om 07:00
Thalas schreef: ↑27-07-2021 21:09Ik denk dat mannen onder meer meer verdienen dan vrouwen omdat wij als maatschappij min of meer onbewust nog steeds vinden dat mannen werken om voor hun gezin te zorgen. Mannen die net een kind hebben gekregen krijgen vaker opslag of promotie, ze werken gemiddeld meer dan voor de komst van hun kind en ze voelen daarnaast ook meer druk na een geboorte om financieel voor hun gezin te zorgen. Ik denk dat mensen niet die overtuiging hebben omdat mannen meer verdienen, maar dat mannen meer verdienen omdat mensen menen dat mannen financieel voor hun gezin moeten zorgen.
2 jaar terug vertelde een moeder van 3 kinderen mij dat in het bedrijf waar zij werkte een man promotie kreeg boven haar, omdat hij voor een gezin te zorgen had. Dat is haar echt zo gezegd. Haar jongste was toen ergens tussen de 5 en de 10 geloof ik.
Later is nu