Werk & Studie alle pijlers

Je moet wel haast bovenmenselijk zijn, lijkt het....

03-10-2023 13:58 81 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik zoek ervaringen van mensen die hetzelfde ervaren en hier een draai aan hebben weten te geven. Ik loop in mijn loopbaan van nu 10 jaar vroeg of laat telkens tegen hetzelfde aan. Ik krijg als reactie dat ik te weinig in contact sta met mijn gevoel, te taakgericht ben, andere mensen merken iets aan mij (mijn verwarring en niet weten hoe ik een en ander dan wel bereik, want op mijn manier 'hoi dit zijn je actiepunten, tot woensdag' lukt het niet), houden afstand, ik blijf in verwarring achter waarom mensen niet doen wat ze zwart op wit beloven, en de ander die op de een of andere manier het spel wel in de vingers heeft, gaat er met de hoofdprijs vandoor. Ik ben dit zo zat. Misschien ligt het aan een grote organisatie waar ik nu in werk (semi-overheid & it), misschien ligt het aan mijn functie (projectleider), misschien ligt het aan mij, maar ik vind het zo vreselijk vermoeiend. Waarom voldoe ik niet gewoon zoals ik ben? Hoe bestaat het dat er mensen zijn die werk invullen zonder ook maar iets van de inhoud te weten en volledig op een mooie vorm hoge ogen scoren? Mijn werkopvatting is misschien te simpel voor de realiteit: je hebt jaardoelen, je vult die op elke managementlaag weer wat concreter in, en je organiseert de boel zo met elkaar dat je mooie resultaten met elkaar boekt en successen met je naaste collega's viert. Maar dan komt telkens weer dat gelul over relatie en gevoel naar boven, pfffff, zo vreselijk vermoeiend. Echt, je moet wel haast bovenmenselijk zijn om blijkbaar te functioneren op dit niveau, volledig door hebben hoe anderen in elkaar zitten, afgestudeerd psycholoog, jurist en econoom tegelijkertijd zijn. Zo lijkt het nu een beetje. Die mensen bestaan toch niet? En je kunt toch niet de hele week zitten netwerken, je moet toch ook regelmatig je mail en je telefoon bijwerken en gewoon productie opleveren op papier/PDF? En natuurlijk, ik vind het hartstikke leuk om collega's te zien en bij te praten, maar toch, het is al moeilijker post-corona, en elke keer weer draaien mensen hier hun kont voor hun verantwoordelijkheden weg omdat ze kennelijk iets niet vertrouwen of geen relatie met mij voelen. Ik kan toch moeilijk 1500 collega's leren kennen?

Zijn er andere mensen die dit herkennen? Ik kan het even niet duidelijker maken. Ik heb al eens een training persoonlijk leiderschap gedaan, ben daar ietsje wijzer van geworden maar om nou te zeggen dat ik allerlei openbaringen heb ervaren, nou nee. Schiet u maar. Wat heb jij gedaan om je gevoel meer in je werk te leggen toen je eenmaal medior was?
Gecompartimenteerde troep is ook een vorm van opruimen.
Oh ja, kantoorpolitiek is bij ons ook een ding. Wie betrek je wel en niet, en voelt die zich niet gepasseerd. Schurkt het onderwerp niet ook aan diens vakgebied, of hoort die klant niet hoofdzakelijk bij die en die? Of ook altijd leuk, twee mensen die vanwege hun expertise wel met elkaar samen moeten werken aan iets, maar die elkaar eigenlijk het licht niet in de ogen gunnen.

Ik ben vaak the middle man, en ik kan er eigenlijk best om lachen. Niemand spreekt die dingen uit natuurlijk, maar die dingen weet je gewoon als je ergens een aantal jaar werkt. Ik kan er soms echt lol in hebben, alle beleefdheden over en weer, terwijl je aan alles merkt dat ze elkaar niet moeten.
Laura1992 schreef:
04-10-2023 22:12
Bij mij op kantoor zijn het niet zozeer de kletspraatjes die ze van me verwachten, maar inderdaad het hele kantoorpolitiek-gedoetje. Wie moet je waarvoor vragen, hoe zorg je dat iedereen doet wat jij wilt, begeleiding van stagiaires, hoe ga je met persoon x om et cetera.
Maar als je hier geen trek in hebt dan moet je dus geen pl worden want het is juist als pl je hoofdtaak om de kantoorpolitiek te managen.

Iedereen laten doen wat jij wilt zou geen doel moeten zijn. Een project afronden op de beste manier mogelijk is het doel. En heel vaak hebben projectleden daar veel slimmere ideeën over dan jij. Mensen naar jouw pijpen laten dansen geeft meestal niet de beste resultaten. Tenzij je in het leger zit ofzo.
Ik weet niet waar dat “iedereen laten doen wat jij wil” precies vandaan komt. Gaat dit nog over de openingspost? Want die lees ik heel anders.
Laura1992 schreef:
04-10-2023 22:12
Bij mij op kantoor zijn het niet zozeer de kletspraatjes die ze van me verwachten, maar inderdaad het hele kantoorpolitiek-gedoetje. Wie moet je waarvoor vragen, [b]hoe zorg je dat iedereen doet wat jij wilt, begeleiding van stagiaires, hoe ga je met persoon x om et cetera.
Het staat gewoon in de post waar ik op reageerde.
Aha! Overheen gelezen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik ben projectcoördinator en werk veel met projectleiders. Degene die kort maar krachtig aangeeft hoe hij het hebben wil is degene die zijn zaakjes op orde heeft en die van de hoed en de rand weet.
Die van de praatjes zijn, weten vaak veel minder en hebben hun zaken niet op orde. Vroeg of laat komt dit wel boven drijven is mijn ervaring.
Die eerste PL is daarentegen veel slechter in contact leggen met organisaties waarvan hij afhankelijk is en daardoor ontstaat geregeld minder goodwill/medewerking en soms problemen achteraf die voorkomen hadden kunnen worden.
Misschien bedoelen ze zoiets? Al vind ik “bij je gevoel moeten komen” wel heel zweverig klinken.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven