Werk & Studie alle pijlers

Kinderopvang; gerichte opleiding wettelijk verplicht?

09-11-2007 11:17 10 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hallo allemaal,

ik heb al eens eerder een soortgelijk onderwerp geopend, maar die is al zo ver weggezakt, dat ik even een nieuwe plaats.



Ik heb al maar dan 5 jaar ervaring in de kinderopvang en heb sinds begin van dit jaar ook een leidinggevende functie op dit gebied (met kinderen met ontwikkelings- en gedragsproblematiek). Ik ben er op mijn huidige werk een beetje "ingerold": ik heb een (academisch) Bachelordiploma Talen, maar dus geen gerichte sociale opleiding. Mijn huidige werkgever zag genoeg competenties bij mij, om me die baan toch te geven.

Nu wil ik naar een andere (leidinggevende) baan in de kinderopvang solliciteren en krijg een beetje het gevoel, dat mijn niet-gerichte opleiding het probleem gaat worden. Vandaag ergens heengebeld vanwege een vacature, waar ik te horen kreeg, dat ik "ongediplomeerd niet kan solliciteren".

Bedoelde deze mevrouw, dat het wettelijk verplicht is een sociale opleiding te hebben afgerond (in de CAO Kinderopvang/Gehandicaptenzorg vind ik daarover niets specifieks) ?

Of zou ik door mijn werkervaring (en zeer positieve beoordeling van mijn huidige werkgever) toch kans maken een functie binnen de kinderopvang te krijgen?

Ik ben op dit moment een beetje ontmoedigd. Graag ervaringen en/of reakties van medewerkers en/of werkgevers in de kinderopvang, die weten hoe dit precies zit.



Alvast bedankt!
Als je een vast contract met je werkgever hebt, kan je ook je laten bijscholen. Zo heb ik ook diverse cursussen door werkgevers gefinanceerd gekregen. Als je direct met de kinderen werkt, moet je inderdaad gediplomeerd zijn, niet vanwegen een CAO, maar om het beroep zelf te kunnen uitoefenen. Je functie is echter leidingevend. Je werkt dus in principe niet direct met de kinderen; je hoeft dus niet gediplomeerd te zijn. Je kan het met het onderwijs vergelijken. Je moet lesbehoefdheid hebben om voor de klas te staan, maar je hebt niets nodig om leiding in een school aan de docenten te geven.
Alle reacties Link kopieren
@Mefs, dat is volgens mij niet helemaal waar. Het ligt er toch aan wat je functie inhoudt. Als je ook over het pedagogisch beleid gaat kan ik me voorstellen dat je er niet zonder gerichte diploma op kan reageren. Maar als jij al 5 jaar werkervaring hebt en je huidige werkgever is tevreden zou ik wel gewoon proberen. Ik heb ook zonder diploma alleen met een propedeuse van pedagogiek gesolliciteerd in de kinderopvang. Eigenlijk zou ik daar dus niet mogen werken maar ik ben wel aangenomen in die tijd. Dus probeer het gewoon!
Zou je zelf je kind graag achterlaten bij iemand die niet gediplomeerd is in de kinderopvang?



Andermans kinderen zijneen hele verantwoordelijkheid en ik kan me best voorstellen dat een organisatie daar heel voorzichtig mee is. Net zoals je idd een lesbevoegdheid moet hebben om voor de klas te stan lijkt het me logisch dat je een diploma moet hebben om kinderen op te vangen. met een propedeuse pedagogiek zit je dan meer in de richting denk ik dan met een talenstudie.



Als je nu een vast contract hebt vind ik het advies om aan je baas om een cursus te vragen zodat je wel een diploma krijgt, best een hele goede.

Er bestaan ook regelingen waarbij je met opgebouwde ervaring in een baan voor bepaalde opleidingen en vakken vrijstellingen kunt krijgen, zodat een opleiding veel korter duurt.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor je reaktie, Mefs. Zo had ik het nog niet bekeken.

Ik werk op dit moment echter wel direkt met kinderen. Ik heb dan wel een leidinggevende functie, maar die bestaat voor de helft uit kantoor- en coördinatiewerk en dus voor de helft uit het direkte kontakt met de kindergroep. Ik wil naar een baan in de buitenschoolse opvang solliciteren. Ik heb nog eens gekeken en in de functiebeschrijving staat inderdaad niets over het direkte kontakt met kinderen, maar ik was er vanuit gegaan dat dat een bestanddeel van de functie is (misschien vergis ik me).

Wat jij dus eigenlijk zegt is: met een "fout" diploma zal ik eerder voor functies worden afgewezen, die met de direkte begeleiding van kinderen te maken hebben (zoals pedagogisch medewerkster) dan voor de leidinggevende functies binnen deze sector, omdat daar naar andere kwaliteiten (administratie, onderhouden van contacten met ouders e.d.) wordt gekeken?



Of praat ik het nu mooi om mezelf hoop te geven ;-) ;-) ...?



@ Ambrosia: ja, zo ben ik dus ook aan mijn huidige baan gekomen.
Alle reacties Link kopieren
Krengiserweer schreef op 09 november 2007 @ 13:01:

Zou je zelf je kind graag achterlaten bij iemand die niet gediplomeerd is in de kinderopvang?





Als deze persoon jarenlange ervaring aan kan tonen, ja, ik zie niet in waarom niet?

Ik heb het al vaak genoeg meegemaakt, dat personen bij mij solliciteerden, die een gerichte sociaalpedagogische opleiding deden, maar absoluut geen geschikte omgang met de kinderen hadden.

Ik heb bepaalde cursussen gevolgd op mijn huidige werk, zoals "verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid bij aktiviteiten met kinderen" en een een cursus opvoedingsadvies/omgang met ouders.

Dat organisaties heel voorzichtig zijn bij het aannemen van mensen met een niet-doelgerichte opleiding vind ik ook heel normaal. Ik vraag me gewoon af, of ik me dus moet voorbereiden op allerlei afwijzingen, of dat ik toch een kans maak.
[quote]Krengiserweer schreef op 09 november 2007 @ 13:01:

Zou je zelf je kind graag achterlaten bij iemand die niet gediplomeerd is in de kinderopvang?



Ik wel, en soms zelfs liever. De oppas van mijn dochter heeft geen diploma, maar wel 18 jaar ervaring als moeder.
Lieniepienie, je zou denke dat je met een verkeerde diploma eerder afgewezen wordt. Dat is niet altijd het geval (of het moet een hele "foute" diploma zijn). Ik heb helemaal geen ervarin en geen diploma voor P&O. Toch is de inhoud van mijn brieven en soms het nabellen overtuigend genoeg om steeds uitgenodigd te worden. Ik zou zeggen, probeer het maar. Niet geschoten... En geloof in je zelf. Denk je dat je zo'n baan goed aankan? Dan straal je het uit.
Dus je hebt wel cursussen en certificaten, waarmee je kunt aantonen dat je wel kennis hebt. dat is heel iets anders dan azlleen maar eenn propedeuse.



ik weet niet hoe de markt in de kinderopvang is. Als ze veel sollicitaties krijgen zullen ze de mensen met relevant diploma denk ik eerder uitnodigen dan mensen zonder. mocht er op dit moment echter een personeelstekort zijn, dan maak je al heel wat meer kans. Solliciteren kun je altijd, je kunt hooguit afgewezen worden.
Alle reacties Link kopieren
Hi!

Ik werk zelf in de kinderopvang als groepsleidster (of pedagogisch medewerker zoals dat tegenwoordig heet).

Ik weet dat je als leidster die dus direct met de kinderen in aanraking komt, wel echt een relevant diploma moet hebben. In de CAO staat een hele rij opleidingen genoemd die voldoen.

De KDV's worden de laatste tijd naar mijn idee ook uitgebreider gecontroleerd door de GGD en dan bekijken ze ook de bevoegdheden van de leidsters. Ze rapporteren dat allemaal en wanneer er iets niet klopt krijgt het KDV een bepaalde tijd waarin ze 'het probleem' moeten gaan oplossen.

Op een kdv waar ik ooit heb gewerkt kwam de GGD twee leidsters tegen die niet de goede diploma's hadden en daar is toen een heel gedoe over geweest.



Maar of je voor een baan als vestigingshoofd of teamleidster of iets dergelijks ook een relevant diploma nodig hebt, weet ik niet. Denk het niet, maar het is wel mooi meegenomen denk ik als je dat wel hebt.

We zijn op ons kdv bezig een nieuwe teamleidster aan te nemen en ik ben gevraagd om in de soll.commissie deel te nemen. Mijn leidinggevende heeft brieven geselecteerd die ik dus ook te lezen krijg en daar zitten er ook bij die geen specifieke opleiding hebben wb de kinderopvang.



Groet!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven