Werk & Studie alle pijlers

Lerarenopleiding aan het hbo/wo

28-12-2008 11:54 69 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik denk eraan om na mijn hbo opleiding pedagogiek een lerarenopleiding te gaan volgen om les te gaan geven op het voortgezet onderwijs. Ik neig er naar om dan wederom voor het hbo te kiezen, omdat je dan echt gericht wordt opgeleid om les te gaan geven. En dat kan ook verkort na een andere hbo opleiding. Maar aan de andere kant heb ik nu niet veel moeite met het hbo zelf en lijkt het wo mij wel een uitdaging. En ik zou het denk ik ook niet erg vinden om nog een paar jaar te studeren. Dan wil ik dus waarschijnlijk Nederlandse taal en cultuur gaan studeren. En dan later ervoor kiezen om het onderwijs in te gaan. Mijn vraag is wie er een lerarenopleiding doet op het hbo (mag ook een ander vak dan Nederlands zijn) en hoe dit bevalt? Is het pittig/een uitdaging want dat zou ik wel fijn vinden. En zijn er ook mensen die Nederlandse taal en cultuur studeren? En hoe bevalt dat? Is het pittig? Ik ben namelijk bang dat -hoewel ik mijn hbo studie redelijk goed doorloop- het wo toch iets te hoog gegrepen is voor mij. Mensen die iets anders nuttigs te zeggen hebben over het werken in het voortgezet onderwijs, mogen ook gerust hun mening geven. Alvast mijn hartelijke dank.
Alle reacties Link kopieren
Ja, ik dus ook, behalve als ze kinderen wil. Dan heeft het onderwijs wel degelijk een aantal voordelen



Ik denk dat het een verstandige zet is om WO Nederlands te gaan doen. Afgaand op wat ik om me heen hoor van mensen die het studeren, is het goed te doen: niet al te pittig, goed te combineren met bijbaantjes, wil je bij een bepaald vak meer de diepte in dan kan dat, maar wil of kan je dat niet, dan haal je het doorgaans ook wel.



Na afloop van je studie kun je dan zelf kiezen of je het onderwijs in wilt of iets anders gaan doen. En mocht je na een paar jaar onderwijs toch wat anders willen, dan gaat dat met WO Nederlands een stuk beter dan met een specifieke leraarsopleiding, denk ik.



Succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
Laat ik eens even lekker positief er tussendoor komen. Ik werk in de onderbouw van een vmbo school en vind 't geweldig!



Ben na m'n gymnasium een taal- en cultuurstudie gaan doen (laat even in het midden welke) omdat ik op havo/vwo niveau les wilde gaan geven. Heb eigenlijk helemaal niet verder gekeken omdat er op mijn gymnasium vanuit gegaan werd dat je na die school naar de uni zou gaan.



Tijdens het tweede jaar van m'n studie was ik het echt vreselijk zat. Was alleen maar met middeleeuwse teksten bezig en m'n hele toekomstperspectief leek onbereikbaar. Na m'n 3 jaar BA moest ik nog een tweejarige educatieve MA gaan doen en pas daarin zou ik gaan kennismaken met het onderwijs. Ik heb toen besloten de overstap te maken naar het 'makkelijke' HBO. Inderdaad, het niveau ligt niet hoog, ik spreek de taal die ik gestudeerd heb absoluut niet vloeiend, maar voldoende om het volledige vmbo les te geven. Qua pedagogiek en didaktiek kreeg ik op het HBO veel meer dan ik hoorde van mijn oud-studiegenoten die wel de educatieve master waren gaan doen. Nou, meer, in ieder geval toegepaster. Op het HBO was het vooral erg toegespitst op de lesmethoden die veel gebruikt werden, wat natuurlijk erg handig is.



De HBO studie bestaat voor een groot deel ook uit stages, waardoor je er snel achter bent of het je ligt of niet. Ik sta nu 3 jaar voor de klas en sinds 1,5 jaar kan ik zeggen dat ik het echt helemaal super vind! Al het gezeur en geklaag in het onderwijs laat ik lekker langs me heen gaan, het werken met 'mijn' leerlingen maakt alles goed. Ik ben totaal geen politieagent, de leerlingen in onze onderbouw zijn voornamelijk erg schattig en spontaan. Ze vertellen je echt alles! Nu werk ik wel op een school die alles vrij goed voor elkaar heeft (voor een mentoraat in de onderbouw krijg je bijvoorbeeld 80 uur + een mentoruur elke week, dat is volgens mij lang op alle scholen niet zo). We hebben op school ook veel werkplekken, waardoor ik bijna al mijn voorbereiding en nakijkwerk op school kan doen. Hooguit 5x per jaar komt er een ouder(spreek)avond bij, maar dat wist ik vantevoren, dus daar heb ik ook geen problemen mee. We eten dan ook altijd met collega's. Ik kan 't ook goed combineren met de zorg voor m'n dochter, want ik kan 'r altijd tussen 16.30 en 17.00 van het kdv ophalen waardoor ik nog aardig wat tijd met 'r samen heb voor ze naar bed gaat.



Tja, en de diepgang... ik merk wel dat ik kennis mis, maar doordat ik nu een paar jaar op het vmbo lesgeef, is m'n hele droom van een eerstegraads bevoegdheid halen en lesgeven op havo/vwo weg. Ik vind het vmbo een uitdaging en wil er (voorlopig) echt niet weg. Ik ga dus ook geen eerstegraadsopleiding doen, maar ga me verder verdiepen in leerlingenzorg/rt/onderwijsvernieuwing etc. ik ben er nog niet precies over uit. Maar ik heb absoluut mijn plek gevonden.
Alle reacties Link kopieren
Eensch met Leraar, ik zou trouwens altijd sowieso voor WO kiezen, maar goed, het gaat nu om Mijnlief.



En juist als je kinderen hebt, zou ik NIET voor het onderwijs kiezen, want dan heb je meer aan een goedbetaalde baan. Kinderen kosten namelijk een hoop geld.
Alle reacties Link kopieren
Ja klopt, ik zat te denken aan mensen (meestal vrouwen) die de 'halve' zijn in het anderhalfverdienersmodel. Je ziet in het onderwijs veel vrouwen die goed rondkomen omdat hun man een goed verdienende baan heeft. Verdient je partner wat minder of heb je geen partner, dan is een andere sector beter (tevens een van de redenen waarom ik het onderwijs uit ga: ik ben alleenverdiener en verwacht in een andere sector met meer vrije tijd hetzelfde te verdienen)
Alle reacties Link kopieren
Op zich voelt het ook wel zoals Elisabeth zegt, bij mij. Ook ik vind het leuk op het HBO, heb een lieve baas, leuke collega's en heerlijke studenten. Maar het plaatje erom heen, dat ik al schetste, van de onzekerheid en het lage loon - hoewel ik als enige kostwinner overigens niet klaag daarover - maakt het vak onaantrekkelijk, en ook dat collega's minder blij zijn.



Elisabeth, ga gewoon voor die WO studie. Want ook dat had ik wel na mijn HBO, dat ik gewoon meer wilde weten, waarom bepaalde dingen zo zijn. Bepaalde fouten gemaakt worden en hoe je dan kan uitleggen waarom het fout is, en wat ze moeten doen om het te verbeteren. Jij krijgt waarschijnlijk een verkort programma, met je lesgeven en je voorgaande studie. Gewoon doen!
Alle reacties Link kopieren
quote:Flinterke schreef op 28 december 2008 @ 13:21:

Mijnlief, ik heb bijna mijn studie pedagogiek afgerond en ga volgend jaar een lerarenopleiding op het HBO volgen. Ik heb inmiddels zelf voor de klas gestaan in de onderbouw, vmbo basis en kader met Lwoo en vmbo-t. Ik wil ook aan deze groep leerlingen lesgeven.



Ik heb voor mijzelf heel duidelijk gesteld dat mijn werkplezier niet afhankelijk is van het geld dat ik ervoor krijg. Dat maakt voor mij de keuze anders, om mij heen hoor ik inderdaad dan andere banen beter betaald krijgen.



De sfeer tussen de leerkrachten kun je vergelijken met de sfeer tussen collega's onderling. In het onderwijs moet je tegen veranderingen kunnen. Daarnaast merk ik dat wanneer je een team treft met meer oudere collega's dit wel invloed heeft op de sfeer in negatieve zin.



Oke, dat klinkt positief! Kun je de lerarenopleiding dan verkort doen? Wel pittig lijkt me dat, om aan die doelgroep les te gaan geven. Maar heb je dan gedurende je pedagogiek stages al les mogen geven?



Leraar, dankjewel. Ik neig er ook meer naar om te kiezen voor het wo. Het enige waar ik mee zit, is dat het dan toch nog echt wel wat jaartjes studeren wordt. Op zich niet zo heel erg, maar ik weet niet of ik het na twee jaar dan niet helemaal beu ben. Maar we zullen zien.



Zamirah, dat klinkt niet echt positief, jouw ervaringen in het onderwijs, jammer. Ik ben mij er ook zeker van bewust dat het werk niet afgelopen is na de laatste les. Mag ik vragen hoelang je in het onderwijs gewerkt hebt?



Parnell, dat is goed dat je dat zegt, dat je die theorie nauwelijks krijgt op het hbo. Ik heb namelijk meegekregen dat je juist daar naast de inhoudelijke kennis ook leert hoe je het overbrengt op kinderen zodat ze geboeid raken etc. Onderwijskunde is misschien een goede optie, heb ik al eerder naar gekeken. Maar als ik daarmee aankom bij de familieleden die in het onderwijs zitten, kijken ze me allemaal aan of ik gek ben geworden haha. Dan zijn ze bang dat ik zo'n type wordt die wel eens zal komen vertellen welke nieuwe onderwijsvernieuwing er nu weer op het programma staat, maar onderwijskunde is natuurlijk veel meer dan dat...
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het wel jammer om dit allemaal te lezen. Kijk dat ik het onderwijs uit ga, soit, da's 1 persoon minder. Maar dat hier een gemotiveerd iemand voor het onderwijs wil kiezen en eigenlijk zo ongeveer iedereen zegt: "nee, begin er niet aan" is voor het onderwijs als geheel wel zorgelijk. Wat nog zorgelijker is is dat je twee jaar geleden in alle kranten las dat de politiek zich bewust was van dit probleem en er allerlei mooie rapporten kwamen over wat er zou moeten gebeuren om goeie, gemotiveerde, goed opgeleide mensen het onderwijs in te krijgen en ze te houden. Vervolgens is er met die rapporten vrijwel niets gedaan. Dan krijg je dus dit.....echt jammer en zorgelijk.



Straks is het niet meer mijn probleem, want ik werk dan niet meer in het onderwijs en heb geen kinderen die gaan lijden onder de dalende kwaliteit. Maar toch vind ik het erg, ook al is het in principe mijn probleem niet.
Alle reacties Link kopieren
Zeker is onderwijskunde meer dan dat. Je kan er vooral ook beleidsmatig mee aan de slag. Wij hadden bij ons op het werk ook een dame met onderwijskunde. Zij begeleidde de accreditaties bijvoorbeeld, maar stelde ook de evaluaties op van de opleidingen en mocht over de uitkomsten ook nota's ed schrijven. Je kán er beleidsmatig veranderingen mee maken, maar je kan ook het beleid uitvoeren en verbeteren!
Alle reacties Link kopieren
quote:Muis66 schreef op 28 december 2008 @ 13:59:

Op zich voelt het ook wel zoals Elisabeth zegt, bij mij. Ook ik vind het leuk op het HBO, heb een lieve baas, leuke collega's en heerlijke studenten. Maar het plaatje erom heen, dat ik al schetste, van de onzekerheid en het lage loon - hoewel ik als enige kostwinner overigens niet klaag daarover - maakt het vak onaantrekkelijk, en ook dat collega's minder blij zijn.



Elisabeth, ga gewoon voor die WO studie. Want ook dat had ik wel na mijn HBO, dat ik gewoon meer wilde weten, waarom bepaalde dingen zo zijn. Bepaalde fouten gemaakt worden en hoe je dan kan uitleggen waarom het fout is, en wat ze moeten doen om het te verbeteren. Jij krijgt waarschijnlijk een verkort programma, met je lesgeven en je voorgaande studie. Gewoon doen!Bedoel je niet mijnlief, de TO? Want ik gaf in m'n post aan echt niet voor een WO studie te voelen. Daarbij, de opleiding die ik zou moeten doen om een eerstegraads bevoegdheid te halen ligt momenteel volledig op z'n gat. Zelfs de docenten geven aan dat je momenteel beter die opleiding niet kunt gaan doen omdat 't complete chaos is...
Alle reacties Link kopieren
Elisabeth24: dat klinkt inderdaad lekker positief! Fijn dat jij je plek daar hebt gevonden. Ik denk inderdaad ook dat het hbo veel toegepaster is, dat is een voordeel. Aan de ene kant denk ik: ja lesgeven is wel echt een vak apart en dan is die hbo lerarenopleiding wel toegepaster. Maar de echte vakkennis zal je halen op het wo. Moeilijk moeilijk...
Alle reacties Link kopieren
Elisabeth, haalde je inderdaad een beetje door elkaar aan met TO. Je gaf wel aan dat je kennis miste, daardoor zat ik op het verkeerde spoor. Bedoelde je de kennis van je taal, of de onderwijsvernieuwing/leerlingenzorg?
Alle reacties Link kopieren
Het heeft mij ook veel slapeloze nachten gekost hoor Vond 't eerst een afgang om voor het hbo te gaan, maar nu blijkt voor mij de weg met een tussenstapje (hbo-werken-verdere kennis vergaren over leerlingenzorg etc. maar níet in een 1e graadsopleiding doen) de goede weg. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn!
Alle reacties Link kopieren
quote:Muis66 schreef op 28 december 2008 @ 14:06:

Elisabeth, haalde je inderdaad een beetje door elkaar aan met TO. Je gaf wel aan dat je kennis miste, daardoor zat ik op het verkeerde spoor. Bedoelde je de kennis van je taal, of de onderwijsvernieuwing/leerlingenzorg?Allebei, maar ik ben er nu achter dat ik me liever meer verdiep in onderwijsvernieuwing/leerlingenzorg. Ik weet niet of ik dat ook gedaan zou hebben als ik op havo/vwo had lesgegeven. Op het vmbo kom je gewoon een heel anders soort leerling tegen met zijn eigen problematieken. Daar ga ik me graag in verdiepen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Elisabeth24 schreef op 28 december 2008 @ 14:06:

Het heeft mij ook veel slapeloze nachten gekost hoor Vond 't eerst een afgang om voor het hbo te gaan, maar nu blijkt voor mij de weg met een tussenstapje (hbo-werken-verdere kennis vergaren over leerlingenzorg etc. maar níet in een 1e graadsopleiding doen) de goede weg. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn!



Hoeft niet. Ik heb eerst ook HBO gedaan, weliswaar anders, in de zin van vertalen, maar daarna WO. Onze studenten komen soms in het eerste jaar ookv an het WO naar ons. Er zijn studenten die van het WO in het eerste jaar naar ons, het HBO komen. En dan het verkorte traject voor WO volgen en dan na het HBO weer naar het WO gaan. Soort van stoelendans, maar dan met genoeg stoelen.



Ik zou zelf Univ niet gered hebben zonder HBO. Op het HBO is mijn denkniveau echt omhoog gegaan en heb ik geleerd strak en planmatig te werken en studeren en dat te combineren. Ik was al lekker klaargestoomd en in 'vorm' voor WO. Was ik gelijk met WO begonnen, was ik verzopen en ondergegaan. Ik had dit langere traject nodig om te groeien (ook in persoonlijke zin).
Alle reacties Link kopieren
quote:Elisabeth24 schreef op 28 december 2008 @ 14:06:

Het heeft mij ook veel slapeloze nachten gekost hoor Vond 't eerst een afgang om voor het hbo te gaan, maar nu blijkt voor mij de weg met een tussenstapje (hbo-werken-verdere kennis vergaren over leerlingenzorg etc. maar níet in een 1e graadsopleiding doen) de goede weg. Maar dat hoeft natuurlijk niet voor iedereen zo te zijn!Goed dat jij je weg hebt gevonden. Leerlingenzorg spreekt mij ook erg aan, dat zou voor mij ook zeker een optie zijn (om dat te combineren met lesgeven), aangezien ik ook al zeker wat kennis daarover heb door mijn opleiding pedagogiek.
Alle reacties Link kopieren
quote:Muis66 schreef op 28 december 2008 @ 14:01:

Zeker is onderwijskunde meer dan dat. Je kan er vooral ook beleidsmatig mee aan de slag. Wij hadden bij ons op het werk ook een dame met onderwijskunde. Zij begeleidde de accreditaties bijvoorbeeld, maar stelde ook de evaluaties op van de opleidingen en mocht over de uitkomsten ook nota's ed schrijven. Je kán er beleidsmatig veranderingen mee maken, maar je kan ook het beleid uitvoeren en verbeteren!Ja, dat klinkt wel goed ja. Maar ik wil niet alleen bezig zijn met beleid. Maar het verbeteren van beleid spreekt mij wel aan, maar ik denk dat het misschien toch iets teveel op afstand is. Ik wil graag een band opbouwen met jongeren en als onderwijskundige ben je natuurlijk toch meer indirect bezig met jongeren/kinderen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Elisabeth24 schreef op 28 december 2008 @ 14:02:

[...]

Daarbij, de opleiding die ik zou moeten doen om een eerstegraads bevoegdheid te halen ligt momenteel volledig op z'n gat. Zelfs de docenten geven aan dat je momenteel beter die opleiding niet kunt gaan doen omdat 't complete chaos is...





Rest my case...!!!





Elisabeth, 80 uur voor een mentoraat is niet zo veel. Op mijn vorige school kreeg je daar 100 uur voor. Maar ik wil geen mentor meer zijn, en ben blij dat ik het nu niet meer ben.



Ik heb ook een sterk vermoeden dat de sfeer op een school regio-gebonden is. Ik heb in de Randstad gewerkt, en dat was echt te heftig.

Maar misschien is het in bijvoorbeeld Gelderland een stuk rustiger?
Alle reacties Link kopieren
Leraar, het is inderdaad triest.



Ik werk nu 5 jaar in het onderwijs, en om mij heen knappen velen af.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mijnlief schreef op 28 december 2008 @ 14:12:

[...]





Ja, dat klinkt wel goed ja. Maar ik wil niet alleen bezig zijn met beleid. Maar het verbeteren van beleid spreekt mij wel aan, maar ik denk dat het misschien toch iets teveel op afstand is. Ik wil graag een band opbouwen met jongeren en als onderwijskundige ben je natuurlijk toch meer indirect bezig met jongeren/kinderen.Heb je in zekere zin gelijk in. Maar ik weet ook dat onze onderwijskundige veel met de klassenvertegenwoordigers sprak, de studentenverenigingen enzo.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben dit jaar begonnen om mn bevoegheid Nederlands te halen. 2e graads. Was vorig schooljaar een van de vele onbevoegde docenten in het VO. Ik heb PABO gedaan hiervoor, daardoor valt voor mij veel pedagogiek weg en kan je dus niet vertellen of dat veel/nuttig is wat je zou krijgen.

Ik heb er zelf nooit over gedacht om een WO-opleiding te doen, vooral omdat ik weet dat ik aan de onderbouw les wil geven. Bij ons op school zijn er heel weinig docenten die 1e graads bevoegd zijn, maar wel in de onderbouw werken.

Weet jij waar je voorkeur ligt, Mijnlief? Misschien dat dat ook nog meespeelt in je overwegingen?

Ik merk bij ons op school wel dat de oudere docenten negatiever zijn dan jongere docenten. Maar heeft ook te maken met heel veel gedoe op school nu, wat vooral docenten die al jaren op deze school werken aan het hart gaat.
Alle reacties Link kopieren
Wat is het verschil dan tussen de HBO en WO-opleidingen en de Pabo?
Alle reacties Link kopieren
De pabo is een lerarenopleiding voor het basisonderwijs. WO en HBO zijn voor bovenbouw en onderbouw voortgezet onderwijs, middelbare school dus.
Alle reacties Link kopieren
Ik weet het niet zeker, maar kom jij met een afgeronde HBO-bacheloropleiding niet in aanmerking voor een premaster? Dan zou je nog maar twee jaar hoeven studeren voor een uiversitaire titel. Je zou eens kunnen navragen bij een van de universiteiten.

Als je echt in het onderwijs wilt gaan - wat anderen je volgens mij afraden - dan zou ik hoe dan ook voor de WO-variant gaan. Je hebt dan meer mogelijkheden.

Succes met je keuze.
Alle reacties Link kopieren
quote:Christiane04 schreef op 28 december 2008 @ 15:21:

Ik weet het niet zeker, maar kom jij met een afgeronde HBO-bacheloropleiding niet in aanmerking voor een premaster? Dan zou je nog maar twee jaar hoeven studeren voor een uiversitaire titel. Je zou eens kunnen navragen bij een van de universiteiten.

Als je echt in het onderwijs wilt gaan - wat anderen je volgens mij afraden - dan zou ik hoe dan ook voor de WO-variant gaan. Je hebt dan meer mogelijkheden.

Succes met je keuze.



Ja, dat kan, die pre-master. Het hangt van je vooropleiding af en eventuele EVC's maar dat kan. Feitelijk, als je bijv. naar Elisabeth's situatie kijkt en als voorbeeld neemt, zou zij bijv. ook een zij-instromer kunnen zijn bij een WO die dan een aangepast programma volgt om zo alsnog haar WO + eerstegraads te behalen.

Het is altijd zinvol om even met een studiecoordinator te gaan praten en je CV mee te nemen en overige opleidingen. Ik kreeg op de univ ook vrijstelling voor 1 jaar bijvakken op grond van mijn PR en Marketingdiploma en daarnaast ook vrijstellingen op grond van de HBO-opleiding.
Alle reacties Link kopieren
Misschien wel fijn om te weten dat je (als je geen recht meer hebt op studiefinanciering) van de IB-groep een ""tegemoetkoming leraren" kan krijgen als je een lerarenopleiding doet. Een gift van maximaal 1200 euro. Kan je twee keer aanvragen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven