Werk & Studie alle pijlers

Ontslag nemen zonder andere baan te hebben. Wel / niet doen?

03-01-2008 23:08 41 berichten
Hallo allemaal,



Een tijdje geleden heb ik een topic geopend "met angst naar je werk; onzeker gemaakt door leidinggevende". In dit topic heb ik verteld over mijn leidinggevende, de slechte sfeer op het werk en hoeveel spanningen ik hiervan kreeg. Ik heb twee weken in de ziektewet gezeten en nu heb ik al twee weken vakantie. Deze afstand heeft mij goed gedaan en ik voelde me weer stukken beter... Maar maandag moet ik weer terug en ik merk sinds een dag of twee dat dit weer veel spanningen oplevert: ik ben bang, slaap er 's nachts niet van etc....M.a.w.: het is duidelijk dat ik in deze situatie echt niet verder kan.



In mijn vorige topic heb ik aangegeven dat ik niet van plan ben om lang in de ziektewet te blijven en dat ik graag wil werken, met name omdat mijn spanningsklachten werkgerelateerd zijn. Ik ben inmiddels druk aan het solliciteren en ik heb verschillende dingen lopen. Door de feestdagen is e.e.a. vertraagd; bedrijven en organisaties draaien niet bepaald op volle toeren. Ik heb dus nog geen andere baan. Desondanks wil ik aankomende maandag ontslag gaan nemen. Ik word zo ongelukkig van deze baan, dit gaat echt niet langer meer.



Vandaag ben ik langs verschillende uitzendbureaus gegaan. Mijn kansen op een tijdelijke baan zijn erg groot (ze kunnen niets garanderen, maar wisten vrijwel zeker dat er voor mij voldoende zou zijn).Ik wil dus de gok wagen om mijn contract te beeindigen, mijn rechten op een uitkering e.d. te laten gaan om tijdelijk via een uitzendbureau te werken tot ik een baan heb gevonden, waarvan ik het gevoel heb dat het bij me past. Maar.... mijn hele omgeving raadt dit af: "geef nooit je baan op, voor je een andere hebt".



Wat zouden jullie doen? Ik ben druk aan het solliciteren, dus wie weet word ik binnen nu en twee weken ergens aangenomen.... en als het niet zo is, kan ik via het uitzendbureau echt wel aan het werk. Maar ik krijg allerlei doemgedachten: wat als ik een auto-ongeluk krijg nadat ik mijn baan heb opgezegd? Moet ik dan de bijstand in? Ik haat het dat ik opeens van deze doemgedachten krijg.... hoe kan ik nu een juiste keuze maken?



Hopelijk heeft iemand een advies of herkent iemand deze situatie... Alvast hartelijk bedankt!!! Ik zal mijn vorige topic even "uppen".



Satire
Waarschijnlijk heb je sowieso een oipzegtermijn. heb je een verdienende partner?

als je een tijdelijk contract hebt, kan het ook zo zijn dat je niet tussentijds kan opzeggen, maar gewoon je contract moet uitdienen. zoek dat eerst even na.

Hoe lang zou je het zonder inkomen kunnen stellen?
Alle reacties Link kopieren
Heb je kinderen waar je voor verantwoordelijk bent? En inderdaad hoelang zou je het zonder inkomen kunne stellen.



Je gezondheid en geest is belangrijk hoor en als deze baan/leidinggevende je zo ongelukkig maakt en je hebt verder niet al te grote verantwoordelijkheden dan zou ik ook ontslag nemen als ik jou was.
Alle reacties Link kopieren
Ben je bij de bedrijfsarts geweest? Ik las even snel in je andere topic dat je voor de kerst weer beter gemeld bent, maar als ik het zo lees, dan ben je dat nog helemaal niet - in elk geval niet voor deze baan. Dat is niet leuk, dat is flink slikken, ik weet het. Ik heb zelf van augustus t/m november in de ziektewet gezeten, heb de maand december verlof opgenomen en heb ontslag genomen per 1 januari.



Ik zou je eigenlijk adviseren om je morgen weer ziek te melden en een afspraak te maken met de bedrijfsarts. Hem/haar je klachten voorleggen, en bijvoorbeeld voorstellen om deze maand in de ziektewet te blijven, en per 1 februari (als dat mogelijk is!!) ontslag te nemen. Geeft jou net een paar weken meer tijd en ruimte. En zéker omdat je werkgever in jouw situatie een behoorlijke bijdrage heeft geleverd aan je ziek-zijn, zou ik me daar geen seconde schuldig over voelen.
-
Ik heb geen kinderen. Ik woon samen, maar mijn partner kan momenteel niet financieel voor mij instaan (wel huur enzo), omdat hij een eigen bedrijf opstart. Mijn inkomen in de dragende kracht. Na uitbetaling van mijn vakantiegeld en met spaargeld kan ik een maand of drie leven. Ik studeer namelijk naast mijn fulltime baan, dat brengt kosten met zich mee...



Ik heb een opzegtermijn van drie maanden. Als ik eerlijk ben, denk ik dat ik wel eerder uit dienst kan. Ik ben namelijk van plan om in de ziektewet te blijven... Ik weet dat dit lullig klinkt en het is echt niet mijn intentie om niet te werken of lui te zijn of wat dan ook: ik werk graag en ik wil werken. Maar ik KAN niet meer werken op mijn huidige baan, ik word daar angstig en doodongelukkig. Voor meer info, kun je mijn andere topic lezen.



Ik geef er dus de voorkeur aan om mijn baan te beeindigen per 1 maart. Tot die tijd blijf ik in de ziektewet en zoek ik heeeeel actief naar een andere baan. (Ik heb volgende week al een sollicitatiegesprek, verder wacht ik nog op bericht van 4 andere sollicitaties). Heb ik 1 maart niets anders, ga ik via het uizendbueau werken en zoek ik op mijn gemak naar een baan die bij me past...



Ik ben niet zozeer bang voor de financien. Ik ben meer bang voor: wat als ik mijn baan opzeg en er gebeurt in de tussentijd iets met me? Wat zijn dan mijn rechten? Neem ik onnodige risico's?
He Anemoon, heb jij ontslag genomen zonder een andere baan te hebben?
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij hoef je voor die periode niet bang te zijn. Voorheen wel, dan was je alleen verzekerd als je werkte óf als je bijverzekerd was. Nu heb je gewoon standaard een verzekering. Als je onverwachts werkloos blijft, wordt bij de berekening van je uitkering het gemiddelde over een langere periode berekend. Waar zit je nog meer over in dan? Arbeidsongeschiktheid moet je sowieso apart verzekeren. En je hebt misschien een pensioengaatje.



Ik zou zelf niet op deze manier opzeggen. Is er een mogelijkheid om met P&O rond de tafel te gaan zitten? Neer te leggen, dat je ziekteklachten werkgerelateerd zijn en je daardoor niet kúnt werken? Wellicht kun je dan samen een soort schikkingsvoorstel opstellen waarin de daadwerkelijke oorzaak geschreven wordt en je je recht op een uitkering behoudt. En kunnen jullie samen afwijken van die drie maanden opgezegtermijn.



Succes!
Ha CL2, als ik opzeg, raak ik mijn rechten op een uitkering kwijt. daar ben ik bang voor. Ik wil geen uitkering; als ik niet anders heb, ga ik via het uitzendbureau aan de slag. Maar wat als er in de tussentijd iets gebeurt met mij? Daar ben ik bang voor...



Met P&O om de tafel heeft weinig zin... mijn leidinggevende is degene die daarover gaat. Hij is degene die voor mij het probleem is.... Ik kan het proberen, maar ik schat mijn kansen laag in.... Bovendien klap ik dicht, zodra hij gaat schreeuwen of boos wordt...
Alle reacties Link kopieren
-
-
Als je je baan opzegt heb je een bepaalde periode nawerking; 30 dagen, als je in die periode iets overkomt kom je gewoon in de ziektewet en betaalt UWV 70% van je laatste salaris. Als het langer dan die 30 dagen duurt voor je weer en baan hebt, dan krijg je dus helemaal niets als je ziek wordt, ook geen bijstand als je partner meer verdiend dan het minimumloon.



Dus een klein risico is er wel. Maar ja als je zo ongelukig bent, dan zou ik het gewoon wel proberen. mss heb je een nieuwe baan voordat je opzegtermijn om is.
Alle reacties Link kopieren
Ben je misschien lid van een vakbond? Die kunnen je misschien ook wel adviseren...
-
He krengiserweer, als dat zo is, zou dat idee mij erg veel opluchting geven, just in case.... Kun je mij vertellen waar je deze info vandaan hebt? Ik zou het graag even nalezen. Als dit waar is, zeg ik maandag mijn baan meteen op per 1 maart!!!!!!!!

(Ik heb overigens een uitwerktermijn van drie maanden, maar ik denk dat mijn werkgeven mij wel eerder laat gaan. Ik heb namelijk al eerder gespreken aangevraagd, waarin ik heb aangegeven niet te kunnen werken in deze omstandigheden')

Thanx!
Alle reacties Link kopieren
Hoi hoi, oké P&O is misschien niet de makkelijkste oplossing. Toch zou ik het proberen. Heb je toevallig een rechtsbijstandverzekering? Mocht dat het geval zijn, dan kan iemand van hen wellicht een brief opstellen naar je leidinggevende. Volgens mij kun je sowieso op bepaalde punten om wat informatie/advies vragen. Wie weet is er een afspraak te maken over je directe vertrek zodra je een andere baan hebt gevonden. Lijkt me voor je werkgever toch ook aantrekkelijk. Nu heeft ie iemand op de loonlijst staan die niet werkt.



Als je zelf opzegt, ben je in ieder geval je rechten kwijt, dus misschien is het een optie???



En ja, als er tussendoor iets met je gebeurt (ik begrijp niet goed waar je aan denkt), als in een ongeluk of iets, dan heb je a) je eigen verzekeraar en b) moet je zelf een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten hebben (of je nu een baan hebt of niet).
Alle reacties Link kopieren
Ooow wacht, je bedoelt natuurlijk 'gewoon' je inkomsten. Stom. Zit veel verder te denken. Excuus!



Krengiserweer; is die 30 dagen standaard of per CAO verschillend? Ik weet er ook van, maar het voorbeeld wat ik ken betreft drie maanden recht op 70% van het laatstverdiende loon.
Alle reacties Link kopieren
En de bedrijfsarts? Die kan wellicht ook adviseren en/of bemiddelen.
-
Ha CL2,

Ik bedoelde inderdaad het volgende: ik zeg op per 1 maart en ik heb geen andere baan.... half febrauri word ik opeens ziek, breek ik een been, krijg ik een auto-ogeluk en ik ben opeens voor bijvoorbeeld een paar maanden uit de running..... wat dan? Moet ik dan in de bijstand?



Ik hoop dat ik de regel van Krengiserweer kan nalezen. Dat betekent dat als ik per 1 maart opzeg, ik per 1 april een baan koet hebben, zonder risico's te lopen als er onverhoopt wat gebeurt.... dat lukt ik zeker wel!!
Ha anemoon,



Ik heb tegen de bedrijfsarts gezegd dat ik uit dienst wilde. Hij dacht dat ik - gezien mijn achtergrond en opleiding- inderdaad wel op redelijk korte termijn ander werk zou vinden. Hij dacht ook dat dit beter voor mij was. Hij ondersteunt mijn voorstel om in de ziektewet te blijven of vrijgesteld te worden van arbeid als ik dan zelf mijn contract opzeg.

Als mijn leidinggevende een onredelijke datum voorstelt (bijv. per direct ofzo), kan ik terugkomen en zal hij bemiddelen. In eerste instantie moet ik er zelf uitkomen met leidinggevende.
Ik ga trouwens naar bed. Thanx voor jullie reacties! Het doet met goed en hopelijk slaap ik iets rustiger nu.... Ik kom morgen weer lezen hier.



Truste!!
Alle reacties Link kopieren
Satire, op www.sozawe.nl kun je onder uitkeringen 'ziektewet' kiezen, daar staat volgens mij informatie waar je wat aan hebt.



Ik lees nog even verder!
Hoi Satire,



Ik heb niet zoveel kennis kennis van hoe het juridisch allemaal gaat maar lees je eigen zin even terug over je leidinggevende:



Bovendien klap ik dicht, zodra hij gaat schreeuwen of boos wordt...



Om alleen om met zo iemand om de tafel gaan zitten, lijkt me niet zo handig. Je kunt altijd iemand meenemen! En dan het liefst iemand die kennis van zaken heeft (vakbond?) en dit soort gedrag niet toestaat. Als je alleen bent, sta je blijkbaar toe dat iemand zo tegen je tekeer gaat. Joh, dat laat je toch niet over je heen komen?



Wat je angsten betreft: je denkt erg donker. Je bent bang voor een auto-ongeluk, je been breken of wat dan ook. Niet doen meisje!

Praktisch alles waar je bang voor bent, gebeurt niet. Wil jij je leven laten leiden en kansen niet nemen door dingen die hoogstwaarschijnlijk niet gebeuren? Het kan maar houd daar rekening mee. Maar laat je daardoor niet weerhouden of sterker nog: overspannen raken omdat je blijft in een omgeving die dat veroorzaakt.

Nou ja, eigenlijk wil ik gewoon zeggen: geloof in jezelf, laat niet tegen je schreeuwen en ga ervoor!



Succes.
.
Alle reacties Link kopieren
Ik zou het contract opzeggen, je hebt sowieso een opzeg termijn, afhankelijk van je contract is dat 1 tot 2 maanden. Houdt er wel rekening mee dat je geen uitkering krijgt als je zelf ontslag neemt, dit krijg je alleen als je ontslagen wordt. Maar als daar tegenover staat dat je al aan t solliciteren bent en dat je een grote kans maakt om de eerste periode via een uitzendbureau te gaan werken gewoon doen.



Zoals liefje boven me al zegt, het leven is te kort om je te lang zo te voelen alleen door iets dergelijks als je leidinggevende, je maakt op een dag veel uur op je werk, kun je het beter doorbrengen bij een leuk bedrijf en zoals monsterboard ook al filosofisch zegt, er is altijd een betere baan dus hop naar je nieuwe job.
Ik heb het wel gedaan. Ik werd zo ongelukkig van mijn baan dat ik na een dag nadenken mijn ontslagbrief heb geschreven en de volgende dag ontslag heb genomen. Wat een opluchting! Ik had geen andere baan, wel een partner met een inkomen. Dus het was wel even op te vangen. Maar ik bleek vlak na mijn ontslag zwanger te zijn (handig..). Via Randstad kreeg ik een hele leuke maar helaas tijdelijke baan. Ik heb daar gewerkt tot aan mijn verlof, daarna heel even een uitkering gehad maar ik had al snel na mijn verlof weer een nieuwe baan (waar ik nog steeds werk). Dus alles is goed gekomen. En ik vond het erg stoer van mezelf dat ik tegen alle adviezen in voor mezelf heb gekozen destijds, was een goede beslissing!



Succes.
Alle reacties Link kopieren
Hi, ook ik heb mijn baan opgezegd voor ik een nieuwe had. Intussen wat uitzendwerk gedaan en daarna snel een nieuwe baan gevonden. Was ook wel weer een voordeel, want ik kon natuurlijk snel beginnen, terwijl andere kandidaten met een opzegtermijn te maken hadden. Wat mij behoorlijk tegenviel is het wantrouwen van werkgevers naar mensen die hun baan opzeggen zonder nieuwe baan. Bij elke gesprek heb ik hier vragen over gekregen. Alsof het iets abnormaals zou zijn??? Maar werkgevers vinden het verdacht denk ik. Wel handig als je daar een goed antwoord op hebt. Succes!
Alle reacties Link kopieren
Helemaal eens met lieffie83. Dit klinkt echt vreselijk ongezond meid.

De arbeidsmarkt op dit moment is super dus je vindt echt wel weer iets anders.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven