Werk & Studie alle pijlers

Overwerkavondje baas betaald 50%

13-12-2008 09:11 88 berichten
Alle reacties Link kopieren
Halloo ik heb vraagje, ik heb overgewerkt vanwege proefavond in de winkel. Ik werk normaal gewoon overdag en er word geeist dat iedereen er is. Nou heb ik gewerkt van 18 uur tot bijna 23 uur, en tussendoor ongeveer zelf even 20 min rondgelopen van de tijd om zelf even te kijken wat er was. Verder geen pauze of wat dan ook gehad, vind ook dat ik echt gewerkt heb ipv mooi weer loop te spelen. Nou heb ik hem nadien gevraagd hoe dat zat met vergoeding van die uren, hoe dat geregeld word.

Hij zei ik de helft van de uren en jij de andere helft van de uren.

Ik was totaal verbaast met dit antwoord, en ben weg gelopen.

Later tegen collega verteld en zo ging het verder kwam het bij de baas terecht waarop hij ongeveer door flipte.



Hij vond dat wij niet half wisten hoe goed wij het hadden bij hem.



Het is toch geen onredelijke vraag, maar niemand van de collega's durfde het te vragen hoe en wat. Snap nu waarom. Er waren een paar hele dreigende opmerking naar mij, en hij begon te schreeuwen waar ik ondersteboven van ben.



Ik hoef voor zijn omzet toch niet voor niets te gaan werken, en als dat wel zo was. Dan vond ikdat het van te voren wel gemeld mocht worden. Ik ken wel leuke dingen te doen op vrije avond.



Met vriendelijke groetjes Ana
Alle reacties Link kopieren
Fijne baas heb je. Bij ons wordt overwerk niet vergoed in geld maar in tijd voor tijd. Tevens zorgen ze voor eten en er zijn koeken of iets dergelijks. Dan krijgen de thuisblijvers (partners of de medewerker zelf als die alleen is) nog een bloemetje. Dit bloemetje is overigens niet voor regulier overwerk, maar wel als er een zaterdag gewerkt moet worden ivm een speciaal project. (wij werken normaal van ma-vrij)
Alle reacties Link kopieren
Heb je die dag zelf ook al gewerkt, of was het een verschuiving??



Normaal gesproken is het zo, dat als het een verschoven dienst is, je dat als een normale dienst betaald krijgt. Heb je die dag al gewerkt, dan mag je verwachten dat je de uren gewoon doorbetaald krijgt, ofwel in geld, ofwel in vrije tijd.



Dat je de helft van je avond in je vrije tijd zou moeten staan is niet correct. Je moet je nu afvragen wat je baan je waard is.



Als je open kaart wilt spelen zeg je hem dat je de volgende keer dat je ziek bent, die uren zult verrekenen door een dag langer ziek te zijn dan noodzakelijk. Wil je geen open kaart spelen doe je dat ook maar houd je je mond erover dicht.



Ik heb ook zo'n baas gehad. En ik heb vlug verder gesolliciteerd. Maar dat was wel in een tijd dat de banen toch wat makkelijker te krijgen waren.
Alle reacties Link kopieren
Ik was ook tevreden geweest met tijd voor tijd.

Maar daar ging ik ook min of meer van uit, dat overuren betalen zullen ze wel niet doen.

Word ik zwaar belast door belasting dus dat had van mij ook niet gehoeven.



Maar we hebben het niet over mij dat ik nou topsalaris heb, maar ja daar zitten vaak de overuren al bij het salaris in.

Ik zit boven het minimumloon.

Er werk ook nooit op feestdagen, en alleen door de weeks 20 uur per week.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb die dag wel vrij gehad, maar andere ochtend wel op de stoep heel vroeg om 7.45 uur. Die week gewoon wel de 20 uur gemaakt die ik altijd maak. Dus de avond was extra.



Ik hoop nog een keer zwanger te worden en een zwangerschap uit te dragen, dus ik wacht nog even met andere baan zoeken.



En daarbij vind ik dat ik wel heel hard werk voor mijn geld. Ik werk continu op de turbastand zoals ik het altijd noem vanwege de drukte altijd. Dit zeg vanwege zijn opmerking dat hij vond dat wij het veel ste goed hadden bij hem.

Ik heb gezegd dat ik er ook hard genoeg voor werk.
Als je na 18 uur of in weekenden moet werken, hoort het salaris 125 tot 200% te bedragen. Dit mits je een contract hebt voor alleen overdag.



Vind het dus ronduit onbeschoft van je baas om hier niets tegen over te stellen. Als hij geen beloning geeft voor avond/weekendwerk dan zal geen enkel personeelslid nog 's avonds voor hem over willen werken.



Overigens kun je idd beter tijd voor tijd vragen of vragen of overuren zwart worden uitbetaald. Anders ben je idd voor de belastingdienst aan 't werk en da's natuurlijk ook niet de bedoeling.
Alle reacties Link kopieren
De enige 2 keren dat ik ziek ben geweest was in 2,5 jaar tijd dat ik nu 2 miskramen heb gehad en met de 1e miskraam met een week na curretage weer aan het werk was. En laatste miskraam wat langer over gedaan, na 2 weken begonnen met half ziektewet, half werk. En daarna 3 weken tot 15 uur gewerkt, terwijl ik voor de helft nog in de ziektewet zat. Dus ik was na 6 weken na misrkaam weer volledig aan het werk. En daarbij ook nog heel ziek gaan werken antibiotica en prednison gekregen vanwege ziekte. Dus ik vind mezelf erg maar dan ook erg loyaal. Ok hij was van zijn kant ook begripvol, door 3 weken aangepast werk te geven. Dit om het soms te confronterend was om met direct klanten te werken die wisten dat ik zwanger was. En mij vroegen hoe het met me ging.

Paar keer huilend weg gelopen, vandaar was erg emotioneel op dat moment. En soms nog moeilijk er mee.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 13 december 2008 @ 09:40:

Als je na 18 uur of in weekenden moet werken, hoort het salaris 125 tot 200% te bedragen. Dit mits je een contract hebt voor alleen overdag. .



In mijn CAO staat dat het pas geldt na 20.00 uur, de onregelmatigheidstoeslag. Ik ga nu ook een avond in de week werken tot 20.00 uur, maar extra geld krijg ik niet.



Maar als je tot 23.00 uur moet werken, lijkt het met niet meer dan normaal dat je wel ORT krijgt. Voor de helft van het geld werken is schandalig, in ieder geval.
Alle reacties Link kopieren
Dat je boven het minimum loon zit zegt helemaal niks. Papalelie heeft meer dan het dubbele van het minimum. Maar die werkt dan ook al jaaaaaaaaaaaaaaaaren voor die zelfde baas, en heeft daarnaast diverse opleidingen gevolgd. Overwerk wordt tot 120 uren opgespaard zodat het bedrijf mensen in slappe tijden naar huis kan sturen, vanaf die 120 uren krijgen ze het betaald, en inderdaad, zwaar belast. Bovenstaande is overigens vastgelegd in de bedrijfs CAO.



Als dit een eenmalige actie is van je baas zou ik het laten zitten en die uren op een ander moment terug nemen. Ook niet netjes, maar uiteindelijk niet minder netjes dan het niet uitbetalen ervan.



Wel apart trouwens. De meesten betalen dit soort uren gewoon braaf uit.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb trouwens zo'n vermoeden dat als hij werkelijk maar de helft betaald, de volgende proefavond de helft van het personeel buikgriep heeft.....
Alle reacties Link kopieren
Niemand durft daar wat te zeggen, en hoe is dat bij jou mannetje geregeld die avond Lelie??

Werken hun ook 50% eigen tijd.

Dit was het 2e jaar proefavond, vorig jaar kreeg ik net nadien misrkaam. Dus toen niet gevraagd hoe het ging.En dit jaar wisten zeker 5 collega's niet hoe dit vorig jaar en dit jaar opgelost zou worden. Baas is nog al opvliegend dus iedereen kijkt wel uit. Of ze kruipen hem in het gat.



Vind tijd voor tijd prima, hoef ook niet meer onderste uit de kan.

Maar voor nop werken doe ik ook niet.



En ik kan het niet terug nemen dmv eerder weg gaan een uur, want elk uur word afgetrokken van snipperuren.
quote:mamalelie schreef op 13 december 2008 @ 09:44:

Overwerk wordt tot 120 uren opgespaard zodat het bedrijf mensen in slappe tijden naar huis kan sturenDaar zou ik als werknemer dus écht niet mee accoord gaan! Als je op 'n tijd dat 't jou niet schikt moet opdraven om overwerk te doen, dan wil je die tijd voor tijd wel op kunnen nemen naar eigen keus om extra lang op reis te kunnen gaan bijv. en niet dat je op willekeurige momenten verplicht vrij moet nemen. Erg slechte regeling.
Alle reacties Link kopieren
Ben het helemaal met eninjoo eens.

Zo word ik ook in januari en februari eerder naar huis gestuurd omdat het rustig is. Mag je dat weigeren, of ben je dat verplicht als ze het vragen. Wil liever in de zomer een uur of 2 eerder weg. Ik werk altijd tot 18 uur, dus 16 uur weg in de zomer is dan lekkerder. Maar ja dat kan dan niet.



Ik neem vaak 20 uur mee naar het volgende jaar, maar werk nooit over dus het zijn bij mijn geen overuren. Maar gewoon snipper uren.
Alle reacties Link kopieren
@ Elninjoo Opsparen van uren en dit later opnemen zijn flexuren en in veel sectoren is dit heel erg gebruikelijk.

En de regel dat je salaris hoger moet zijn in het weekend of 's avonds die ken ik niet (behalve uit cao's , afspraak in je contract of bedrijfsreglement)
De werkgever is niet verplicht om overuren uit te betalen, laat staan tegen een extra toeslag. In CAO's kan het beter geregeld zijn, en dan heb je dus mazzel, maar incidenteel overwerk mag elke werkgever aan zijn medewerkers opdragen en hoeft niet extra uitbetaald te worden.



Wat het "waar heb je recht op" verhaal betreft, sta je dus helaas niet zo sterk. Het is daarom altijd handig om dit soort dingen vooraf te overleggen in plaats van achteraf de deksel op je neus te krijgen.



Ik vind overigens wel dat er in geval sprake is van onfatsoenlijk gedrag van de werkgever. Het is weinig professioneel om boos te worden op een werknemer die een normale vraag stelt en niet helemaal tevreden is met het antwoord.



Voor wat betreft het opnemen van meeruren, is het vrij gebruikelijk dat mensen dat doen op "rustige momenten" of zo snel mogelijk na het ontstaan van die uren. Een werkgever die er mee instemt om uren te sparen en op te nemen op een tijd dat het je wel uitkomt is dus een goede werkgever.



(Overigens doe ik dat als werkgever ook, want ik vind dat het geven en nemen is. Ben het ermee eens dat je erg geholpen bent als werknemers extra helpen als het nodig is en dat ze dan op moeten kunnen nemen als het hun uitkomt. Maar dat is dus mijn persoonlijke mening en niet hoe het "juridisch" geregeld zou moeten worden).
Alle reacties Link kopieren
Als jij uren werkt dan moeten die gewoon betaald worden óf je moet die uren op een ander moment op kunnen nemen, zeker in een winkel oid.



Kijk als je een directeursfunctie oid hebt, dan weet je dat overuren er bij horen, maar dat kun je niet verwachten in een dergelijke functie.



Verwachtten dat je de helft van de avond in je vrije tijd staat vind ik ronduit belachelijk.
@Lika

Los van het feit dat ik het er niet mee eens ben als persoon, is het dus wel degelijk zo dat een baas dat wel mag verwachten. Incidenteel, niet structureel natuurlijk. Maar eens per jaar een avondje. dat is echt niet te gortig.
Dus de baas zijn opvliegendheid wordt beloond, doordat niemand er meer iets van durft te zeggen. En aangezien zijn gedrag hem 'loont', zal hij nooit dit gedrag afleren.



Eigenlijk zouden jullie met zn allen een gesprek moeten aangaan, maar ik weet dat in de praktijk de meeste mensen dat toch niet aandurven.

Of je zou kunnen zeggen; beste baas, ik wil graag even met je praten, wanneer heb je tijd voor me. Dan kan jij zeggen dat je de situatie erg vervelend en onwenselijk vindt, en als hij weet dat je weer in eigen tijd gaat werken, je dat graag van te voren wilt weten. En dat het voor jou niet acceptabel is dat er zo tegen je geschreeuwd word.

Nu kan ik natuurlijk makkelijk praten, ik zit niet in deze situatie, en weet dat zoiets vreselijk moeilijk is.

Het is te hopen dat je je werk leuk vind, want je baas lijkt me een zeer onaangenaam persoon, die duidelijk nog heel wat te leren heeft.
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel, het ergste is dat hij niet normaal reageerd.

En zichzelf niet in de hand heeft zoals ik dat vaker zie.

En dat ik snap dat niemand er naar durft te vragen.

Zijn woorden was dat hij nu bij mij met de zweep om ging en mij in de gaten ging houden.



Het is een man die totaal geen tegenspraak duld of krijgt.



En ik ben maar simpel cassieere dus het zit ook niet bij mijn functie om over te werken of wat dan ook. We moeten zaterdagavond belansen, ben nu al bang om te vragen hoe hij dat gaat betalen uitkeren. Of is dat ook 50% hem en mij.

Ik heb wel leukere dingen als balansen. Ik werk om geld te verdienen sorry maar dat is de enige reden. Anders deed ik wel vrijwilgerswerk als ik het geld niet nodig had.
@Anastacia



Zoals ik eerder ook al schreef, vind ik de manier van handelen van jouw baas ook onbeschoft. Meer het is wat reizende ook al schrijft, samen zouden jullie sterk kunnen staan. Als niemand iets durft te zeggen omdat hij dan zo boos wordt, dan zouden jullie eigenlijk met zijn allen duidelijk moeten maken dat hij zich zo niet kan gedragen. Misschien vindt hij een medewerker niet zo belangrijk, maar als al zijn personeel tegelijk weigert iets te doen (of zelfs dreigt op te stappen) dan heeft hij toch echt wel een probleem! En als hij dan voet bij stuk zou houden, dan krijgt hij nog waar hij recht op heeft ook!



Kunnen jullie dat niet proberen voor het balansen? Dat jullie samen vragen hoe hij van plan is om de uren voor het balansen uit te betalen? En dat jullie, als hij weer 50/50 roept, zeggen dat jullie dan niet komen werken? Formeel is dat weliswaar werkweigering en een reden voor ontslag. Maar ik denk dat als dit voor een rechter zou belanden, dat een rechter dan zou zeggen "Meneer, u verwacht wel erg veel van uw medewerkers! U wilt ze niet uitbetalen en als ze daar wat van vinden dan scheldt u ze de huis vol. U heeft met uw gedrag uw eigen glazen ingegooid".



(En tot slot, ook een cassiere mag incidenteel gevraagd worden om over te werken).
Alle reacties Link kopieren
mooi gezegde: "elke baas krijgt het personeel, wat hij verdient". Als hij zo met jullie omgaat krijgt hij er ongemotiveerd personeel voor terug.



Ben het met mijn voorgangers eens dat jullie om de tafel moeten met de baas. Inventariseer dus onder je collega's of je daar steun voor kan krijgen bij je collega's en wie de meest aangewezen personen zijn omdan dit namens het personeel te doen. Je moet namelijk van te voren om misverstanden te voorkomen afspraken maken hoe het zit met overwerk.



Val je trouwens niet onder een cao eingelijk???
Alle reacties Link kopieren
Ik ben toen ik daar gaan werken zonder contract begonnen, ze hebben mij gevraagd. Ik heb meerdere malen gevraagd om contract ja ja dat kwam wel. Maar ja ik weet juridich gezien dat dat geen reden kan zijn om mij nu zo te onslaan.

Heb aantoonbaar al 2,5 jaar loon ontvangen. En werk op vaste dagen. Omdat ik ouder ben en veel mensen kende, hebben ze mij gevraagd.



Wat betreft samen gesprek aan gaan zal dat moeilijk worden, ik denk dat we met zijn drieen zijn die wel de mond open durfen doen. Anderen houden echt mond of ze kruipen elkaar in de ****.



Maandag ga ik met andere collega praten, die ook al eens poging tot praten heeft gewaagt.

Is ook niet zo goed afgelopen.



Nummerzoveel:

Maar overuren totaal niet uitbetalen, is toch niet normaal lijkt me. Tijd voor tijd is ook prima, maar dat je voor de uren dat je werkt en gevraagd word. Is een baas denk ik toch verplicht te betalen. Welke regeling is dan nog daar aan toe. Hij mag er ook vrij voor terug geven 4 uur werken = 4 snipperuren.

Altans dat neem ik aan.
Alle reacties Link kopieren
Wel fijn dat jullie overigens zo reageren, daar kan ik wat mee. En word ik er wat rustiger van, kan dat soort reacties moeilijk los laten.



Ik kan gewoon niet zo tegen conflicten/woorden.
@Anastacia



Ik begrijp helemaal wat je bedoelt en dat het onrechtvaardig is om onbetaald te moeten overwerken. En als je het mij vraagt, dat is het ook! Maar incidenteel mag een werkgever dus wel degelijk een beroep doen op extra inspanning door de werknemer, als dat voor de zaak nodig is, zonder dat daarvoor ook extra loon betaalt "moet" worden.



Nogmaals, dat mag dus niet zomaar elke week. Het moet dan wel echt om de uitzonderingen gaan die de regel bevestigen. En aangezien het in jouw geval eens per jaar betreft, is dat dus niet direct teveel gevraagd.



Ik denk ook dat je er zelf anders in zou staan als je werkgever er zelf heel anders mee om zou gaan. Stel nou dat je een hele gave baan en een echte super werkgever hebt. Altijd attent, altijd flexibel, betaalt keurig op tijd de salarissen, enz. En die werkgever vraagt op een gegeven moment of alle collega's - wegens onverwachte drukte - een keer een avondje extra willen komen werken. Hij regelt drankjes en lekker eten voor de hele ploeg, het is gezellig en het werk schiet lekker op, en na afloop krijgt iedereen een bosje bloemen als welgemeend bedankje voor de extra inspanning. Zou je er in dat geval ook over vallen als die extra uren niet betaald worden?



Ik verwacht dat je het met mij eens bent het in dit laatste voorbeeld al een heel ander verhaal zou worden. Als je een goede en leuke werkgever hebt, dan is een keer wat extra doen al veel minder een probleem. Het moet niet elke week gebeuren natuurlijk, maar eens per jaar... waarschijnlijk wordt zoiets een heel gezellige avond en vind iedereen het leuk om ook eens wat terug te kunnen doen.



Kortom, afgezien van recht of onrecht, denk ik dat jullie baas gewoon een nare werkgever is en dat jullie daardoor terecht niet staan te springen om extra onbetaald werk.
quote:nummerzoveel schreef op 13 december 2008 @ 14:43:

Maar incidenteel mag een werkgever dus wel degelijk een beroep doen op extra inspanning door de werknemer, als dat voor de zaak nodig is, zonder dat daarvoor ook extra loon betaalt "moet" worden. Waarom mag dat? Voor wat hoort wat. Dus als je voor 36 uur betaald wordt dan is dat voor 36 uur, niet voor 40-44 uur. Waarom zou een baas dat voor niks moeten krijgen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven