Werk & Studie alle pijlers

Overwerkavondje baas betaald 50%

13-12-2008 09:11 88 berichten
Alle reacties Link kopieren
Halloo ik heb vraagje, ik heb overgewerkt vanwege proefavond in de winkel. Ik werk normaal gewoon overdag en er word geeist dat iedereen er is. Nou heb ik gewerkt van 18 uur tot bijna 23 uur, en tussendoor ongeveer zelf even 20 min rondgelopen van de tijd om zelf even te kijken wat er was. Verder geen pauze of wat dan ook gehad, vind ook dat ik echt gewerkt heb ipv mooi weer loop te spelen. Nou heb ik hem nadien gevraagd hoe dat zat met vergoeding van die uren, hoe dat geregeld word.

Hij zei ik de helft van de uren en jij de andere helft van de uren.

Ik was totaal verbaast met dit antwoord, en ben weg gelopen.

Later tegen collega verteld en zo ging het verder kwam het bij de baas terecht waarop hij ongeveer door flipte.



Hij vond dat wij niet half wisten hoe goed wij het hadden bij hem.



Het is toch geen onredelijke vraag, maar niemand van de collega's durfde het te vragen hoe en wat. Snap nu waarom. Er waren een paar hele dreigende opmerking naar mij, en hij begon te schreeuwen waar ik ondersteboven van ben.



Ik hoef voor zijn omzet toch niet voor niets te gaan werken, en als dat wel zo was. Dan vond ikdat het van te voren wel gemeld mocht worden. Ik ken wel leuke dingen te doen op vrije avond.



Met vriendelijke groetjes Ana
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 13 december 2008 @ 10:02:

[...]



Daar zou ik als werknemer dus écht niet mee accoord gaan! Als je op 'n tijd dat 't jou niet schikt moet opdraven om overwerk te doen, dan wil je die tijd voor tijd wel op kunnen nemen naar eigen keus om extra lang op reis te kunnen gaan bijv. en niet dat je op willekeurige momenten verplicht vrij moet nemen. Erg slechte regeling.



Dan vooral niet in de zorg gaan werken. Prima regeling als je hem omdraait: je werkt nu extra uren zodat je in, ik noem mar iets, mei, 5 weken vrij kan zijn.

Wat mij betreft helder: je werkt x uur per jaar. Maakt niet uit wanneer als je aan het einde van het jaar maar op 0 staat (begint met negatief saldo).
@Elninjoo



Het is mij bekend dat voor jou het leven volledig zwart/wit is. Helaas is dat in het arbeidsrecht niet zo geregeld.
Alle reacties Link kopieren
Ana, jou situatie is vreemd. Je werkte je contracturen al dus tijd voor tijd is wat je minimaal zou moeten krijgen lijkt me.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 13 december 2008 @ 10:02:

[...]



Daar zou ik als werknemer dus écht niet mee accoord gaan! Als je op 'n tijd dat 't jou niet schikt moet opdraven om overwerk te doen, dan wil je die tijd voor tijd wel op kunnen nemen naar eigen keus om extra lang op reis te kunnen gaan bijv. en niet dat je op willekeurige momenten verplicht vrij moet nemen. Erg slechte regeling.



Zeker nu met de crisis gebeuren dit soort dingen, ookal staat het niet in de cao.

Je kunt dan balen dat je als er productie is moet overwerken om zo uren te sparen voor als er geen klap te doen is (en dus bijvoorbeeld een bedrijf of een fabriek een week dicht is), maar het zorgt er wel voor dat je kunt blijven werken bij dat bedrijf en dat zo'n bedrijf niet genoodzaakt is je te ontslaan.

In veel sectoren is het (nu) niet anders en zijn ze afhankelijk van pieken en dalen in de productie bijvoorbeeld.



Tsja, en als het dan deze regeling is of dat je helemaal zonder baan zit... dan liever dit denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel, ik had jou post nog niet gezien. Is het dan zo dat baas ook tijd niet hoeft te vergoeden (in het incidentele geval dus?)?
@Suze



Ja, dat klopt. Maar nogmaals, het woordje "incidenteel" is wel echt van belang. Eens per week of eens per maand is natuurlijk niet incidenteel, eens per jaar is dat wel.



En ter aanvulling: het moet dus ook gaan om zwaarwegend bedrijfsbelang. Iedereen op zondagavond iets laten doen wat ook gewoon tijdens werkuren gedaan kan worden, is geen zwaarwegend bedrijfsbelang. Iets doen wat alleen buiten werkuren gedaan kan worden, zou wel als zwaarwegend bedrijfsbelang aangemerkt kunnen worden. (Uiteraard afhankelijk van de omstandigheden van het geval).
Alle reacties Link kopieren
Nummerzoveel, duidelijk! Dank je.

Ik dacht dat het dan meer over eens een half uurtje, uurtje langer zitten ging ofzo.

Aan de ander kant: bij ons wordt een aantal keren per jaar een groot feest georganiseerd (zomer bbq,winter winterfeest enz) en dan werk ik ook gewoon zonder betaald te worden. Eigenlijk helemaal niet echt raar dus. Na ja, het is maar net wat je voor je baas over hebt, maar dat is ook de strekking van de rest van je verhaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 13 december 2008 @ 14:57:

@Elninjoo



Het is mij bekend dat voor jou het leven volledig zwart/wit is. Helaas is dat in het arbeidsrecht niet zo geregeld.





Ik neem aan de we elkaar niet persoonlijk kennen.

Maar ben wel zwart/wit denker, en heb daar ook soms wel last van. Kan dingen moeilijk los laten, maar heeft meer met onrecht, ook in dit geval te maken. Nog niet eens zo zeer over de uren maar de manier waarop er gereageerd word.

We leven toch in een land van vrijheid van meningsuiting. Er kan toch immers in mijn ogen gewoon over gepraat worden.

Ik heb op een postagentschap gewerkt en dus ook van de regeltjes en wetten. Op zulke plekken moet je dus wel standvastig van mening zijn en dus zwart/wit en recht/krom.
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 13 december 2008 @ 14:43:

@Anastacia



Ik begrijp helemaal wat je bedoelt en dat het onrechtvaardig is om onbetaald te moeten overwerken. En als je het mij vraagt, dat is het ook! Maar incidenteel mag een werkgever dus wel degelijk een beroep doen op extra inspanning door de werknemer, als dat voor de zaak nodig is, zonder dat daarvoor ook extra loon betaalt "moet" worden.



Nogmaals, dat mag dus niet zomaar elke week. Het moet dan wel echt om de uitzonderingen gaan die de regel bevestigen. En aangezien het in jouw geval eens per jaar betreft, is dat dus niet direct teveel gevraagd.



Ik denk ook dat je er zelf anders in zou staan als je werkgever er zelf heel anders mee om zou gaan. Stel nou dat je een hele gave baan en een echte super werkgever hebt. Altijd attent, altijd flexibel, betaalt keurig op tijd de salarissen, enz. En die werkgever vraagt op een gegeven moment of alle collega's - wegens onverwachte drukte - een keer een avondje extra willen komen werken. Hij regelt drankjes en lekker eten voor de hele ploeg, het is gezellig en het werk schiet lekker op, en na afloop krijgt iedereen een bosje bloemen als welgemeend bedankje voor de extra inspanning. Zou je er in dat geval ook over vallen als die extra uren niet betaald worden?



Ik verwacht dat je het met mij eens bent het in dit laatste voorbeeld al een heel ander verhaal zou worden. Als je een goede en leuke werkgever hebt, dan is een keer wat extra doen al veel minder een probleem. Het moet niet elke week gebeuren natuurlijk, maar eens per jaar... waarschijnlijk wordt zoiets een heel gezellige avond en vind iedereen het leuk om ook eens wat terug te kunnen doen.



Kortom, afgezien van recht of onrecht, denk ik dat jullie baas gewoon een nare werkgever is en dat jullie daardoor terecht niet staan te springen om extra onbetaald werk.Nee zo heb ik totaal geen problemen met werken, maar reactie op reacite in dit geval nu. En duidleijkheid vooraf is hier het belangrijkste wat er is .
@Anastacia



Mijn opmerking was niet aan jouw adres bedoeld maar aan die van Elninjoo. Zij post hier regelmatig en heeft over bepaalde dingen een sterke mening. Daar is op zich ook helemaal niets mis mee, maar soms werken dingen gewoon anders, Over het algemeen is wetgeving juist erg zwart/wit, maar arbeidsrecht vormt daarop een uitzondering.Daar zitten ook wat dingen in die wel degelijk aan interpretatie of de subjectiviteit van rechters onderhevig zijn.
Een proefavond voor de kerst lijkt mij niet echt vallen onder zwaarwegend bedrijfsbelang. Als je normaal 20 uur per week werkt, en nu met deze avond erbij 24 uur moet je dat gewoon uitbetaald krijgen of er tijd voor terug krijgen (dat je volgende week maar 16 uur werkt bijvoorbeeld). Als je voor niks wilt werken was je wel vrijwilligerswerk gaan doen. Bij ons was ook gister bij de AH en de C1000 een proefavond met kerstrecepten enzo, ik neem aan dat dat personeel niet allemaal voor niks staat te werken (of voor de helft van het geld).
Alle reacties Link kopieren
Ossie dat hoop ik niet voor hun, dat ze voor niets werken.

Ik val ook onder een van hun, probeer nog anoniem hier te schrijven vandaar.

Hoop niet dat ik hier weer trammeland van krijg.



Het was voor mij zeker werken om produkten te promoten, en hele avond krom staan om dingen in bekers te scheppen en kramen op en af te breken.

Ongeveer aan 450 man toetjes uitgedeeld.



Bedankt nummerzoveel, ik voelde me gelijk aangesproken.

Gelukkig maar.
Zeg ossiepossie, ik heb het hele topic nog eens door gelezen, maar ik vraag me echt af waar die "proefavond" nu opeens toch vandaan komt!?



Waarschijnlijk krijgen de medewerkers van de AH en C1000 daar inderdaad gewoon voor betaald. In extra openingsuren maakt de baas ook extra omzet en dus moet hij - lijkt mij - het personeel dan ook gewoon uit kunnen betalen. Anders wordt het wanneer het zou gaan om het personeel zelf dat een avondje mag proeven in een verder gesloten winkel.
Dat van die proefavond staat in de 1e zin van de openingspost:



" ik heb overgewerkt vanwege proefavond in de winkel"
Ah, ok, dank voor je verwijzing! En kan er op zo'n avond dan ook van alles gekocht/besteld worden? Of is het meer een soort van open receptie / promotieavond idee?
Precies weet ik het niet maar veel supermarkten hebben de dagen voor kerst extra lange openingstijden en tijdens die avonden staan er in de winkels kraampjes met kleine bakjes soep, kaasfondue/stokbrood, kleine bakjes met dessert, carpaccio, toastjes, kerststol e.d. gewoon om te proeven (en het doel is natuurlijk dat de omzet verhoogd wordt doordat mensen enthousiast worden door het proeven).

Anastacia zegt hierboven ook:

" Het was voor mij zeker werken om produkten te promoten, en hele avond krom staan om dingen in bekers te scheppen en kramen op en af te breken.

Ongeveer aan 450 man toetjes uitgedeeld."

Dat lijkt me gewoon een avond werken om de omzet te verhogen voor de baas.

Ik zou gewoon met de collega's gezamenlijk een gesprek aangaan met de baas en zeggen dat jullie zulke avonden (net als een balansavond) gewoon betaald willen hebben. Samen sta je sterk.
Anastacia, je kan ook naar het Juridisch Loket bellen, deze kan je op werkdagen tot 20.00 bereiken. Het is gratis, en ze kunnen je precies vertellen wat je rechten als werknemer nou zijn en of je baas goed zit.

Heb ik afgelopen week ook gedaan, zo sta je een stuk sterker. En laat even weten hoe je collega's reageerden. Hoop dat julie er uitkomen.
Alle reacties Link kopieren
Ik begin nu pas een beetje wakker te worden dus ik lees nu pas dat anastacia parttime werkt dus dan kun je helemaal niet van overwerk spreken maar van meer uren. Daarnaast ging het om een proefavond en dat is natuurlijk al lang van te voren door de baas georganiseerd. Overwerk mag je niet inroosteren en dat heeft hij dan volgens mij wel gedaan. Hier even een definitie van de abvakabo omtrent overwerk:



Wat is overwerk?

Overwerk is het incidenteel meer uren werken dan in de arbeidsovereenkomst is afgesproken. Incidenteel; geeft aan dat het om een afwijking van de normale situatie moet gaan. Wanneer overwerk wordt ingeroosterd, is er geen sprake van overwerk, maar van een bezettingsprobleem. Overwerk kan niet zomaar geweigerd worden. De wet zegt dat de werknemer zich redelijk moet opstellen, zeker als het bedrijfsbelang in het geding is. In veel cao;s worden oudere werknemers vrijgesteld van de verplichting tot overwerk. In de meeste cao's staan afspraken over toeslagen (extra salaris of extra vrije tijd) voor overwerk. Deze toeslagen variëren tussen de 25 en 50 procent. Bij deeltijders is vaak pas sprake van overwerk als er meer uren gewerkt wordt dan de normale arbeidsduur in het bedrijf. De uren die een parttimer meer werkt dan is afgesproken in de arbeidsovereenkomst, zijn meer-uren;. Over die meer-uren moet de werkgever, naast het gewone uurloon, vakantietoeslag en pensioenopbouw betalen. De nieuwe Arbeidstijdenwet maakt geen onderscheid meer tussen de normale arbeidstijd en overwerk, bevat geen definitie van overwerk en stelt dus ook geen grenzen voor de normale arbeidstijd volgens rooster.
Alle reacties Link kopieren
jojo, ja het is een proefavond in een van die winkels. Waar koks voor ingehuurd worden, en andere bedrijven uit steden/dorpen ook een plek hebben. Dan is wel al het vaste personeel aanwezig voor het opzetten afbreken van de kramen. En aanbieden van bepaalde produkten.



Het gaat mij nog niet eens zo zeer om dat ik 125% of 200% uitbetaald moet hebben. Maar tijd voor tijd is ook goed, 4,5 uur werken is werken.

Hij zei ook die avond nou als al die klanten al hun produkten met de kerst hier komen kopen, ben ik super tevreden.



Dus het doel is omzet verhogen.

Ben benieuwd hoe de andere winkelketens dat uitbetalen.

Dus als iemand dit leest dan hoor ik dat graag.



Groetjes Ana
@Anastacia



Als ik dit zo lees, dan vind ik wel degelijk dat jullie de uren minimaal 100% uitbetaald / in tijd voor tijd terug moeten krijgen. Het begrip "proefavond" zei mij niet zoveel (ik las er in eerste instantie zelfs overheen) maar het is dus gewoon een commerciele actie van jouw werkgever. Intentie is om met zo'n avond veel geld te verdienen en dus vind ik het terecht dat hij jullie die uren dan ook gewoon vergoed. Bovendien betreft het hier geen "incident" (waar in Jojo haar stukje ook aan gerefereerd wordt) maar gewoon een werkavond waar jullie voor ingeroosterd staan.



Kortom, toch het advies om met zijn allen sterk te staan en 100% vergoeding/tijd voor tijd te vragen!
Alle reacties Link kopieren
Ten eerste eens met de meesten hier dat je baas verkeerd heeft gehandeld en dat het (juist omdat het ingeroosterd is), een vreemde gang van zaken is.



Wel een algemene opmerking over overwerk: ik werk op kantoor en daar wordt overwerk naar mijn weten bijna nooit uitbetaald. En persoonlijk heb ik daar ook geen problemen mee. Ik snap daarom vaak de ophef niet over een uurtje hier en daar. Ik heb bijv ook als bijbaan (15 uur) in een winkel gewerkt en dan konden mensen enorm moeilijk doen over het kwartiertje na sluitingstijd. Ik kon me daar nooit zo druk om maken. Net als ik nu regelmatig ook wel iets meer dan 40 uur werk zonder dat uitbetaald te krijgen. Als je lol hebt in je werk, en het geven en nemen is, dan kan het mij niet zo boeien die paar uurtjes.



Ik heb nu bijv. variabele werktijden (beginnen tussen 07.30 en 9.00, acht uur werken) maar ga lang niet altijd na stipt acht uur naar huis. Ik blijf regelmatig wat langer zitten (half uurtje, uurtje) als het druk is. Niemand die me daartoe dwingt, dat zal dan het verschil misschien zijn? Ik blijf dan liever een half uur langer zitten, zodat ik weet dat ik alles geregeld heb, dan de volgende dag weer met stress te beginnen. Ik heb wel een fijne werkgever, en als ik dus eens een uur eerder weg moet voor het een of ander, is er ook niemand die er wat van zegt. Dat is dan geen tijd voor tijd ofzo (want ik hou de overuren niet bij), maar meer flexibiliteit van twee kanten.



Nou ja, lang verhaal om te zeggen dat ik de ophef niet zo snap. Ik krijg die uren niet in tijd voor tijd, niet in geld, en toch maak ik ze soms, en dan zonder morren. En nee, ik heb ook geen topsalaris.
If at first you do not succeed, try doing it the way your wife told you.
@Zusje



Ik denk dat het bezwaar van TO niet zo zit in de uren als wel in de ronduit onbeschofte manier van doen van de werkgever!
Alle reacties Link kopieren
Dat snap ik Nummerzoveel en daar ben ik ook helemaal mee eens. Ik vind het zeker niet normaal noch fair zoals de werkgever van TO handelt.



Mijn opmerking verder kwam meer voort uit het onderwerp overwerk an sich, wat je op deze pijler wel vaker voorbij ziet komen.
If at first you do not succeed, try doing it the way your wife told you.
Alle reacties Link kopieren
De meeste winkelmedewerkers hebben te maken met een CAO die doorgaans algemeen verbindend is verklaard voor de gehele branche. De kans dat één van die CAO's in dit geval van toepassing is lijkt me aanzienlijk. Het is de moeite waard om dat eerst eens uit te zoeken.
quote:nummerzoveel schreef op 13 december 2008 @ 15:05:

@Suze



Ja, dat klopt. Maar nogmaals, het woordje "incidenteel" is wel echt van belang. Eens per week of eens per maand is natuurlijk niet incidenteel, eens per jaar is dat wel.



En ter aanvulling: het moet dus ook gaan om zwaarwegend bedrijfsbelang. Iedereen op zondagavond iets laten doen wat ook gewoon tijdens werkuren gedaan kan worden, is geen zwaarwegend bedrijfsbelang. Iets doen wat alleen buiten werkuren gedaan kan worden, zou wel als zwaarwegend bedrijfsbelang aangemerkt kunnen worden. (Uiteraard afhankelijk van de omstandigheden van het geval).



Toch klopt dit volgens mij niet. Dit staat op Arbeidsrechter.nl:



quote:Een redelijke en billijke uitleg kan met zich meebrengen dat de overgewerkte uren uitbetaald moeten worden. Dit kan zich bijvoorbeeld voordoen, als de werkgever meewerkt aan het registreren van de overgewerkte uren, waarbij hij de suggestie (heeft ge)wekt dat deze uren te zijner tijd uitbetaald worden. Medewerkers met een niet leidinggevende functie die per uur betaald worden, kunnen er in beginsel vanuit gaan dat ook de overgewerkte uren uitbetaald worden (6.3.3.5.B.).



In andere omstandigheden kan een redelijke en billijke uitleg met zich meebrengen dat de overgewerkte uren niet uitbetaald moeten worden. Ontvangt een leidinggevende per maand een vaste beloning, dan kan de situatie zo zijn dat bij deze (hoge) vergoeding een beloning is inbegrepen voor (incidenteel) overwerk (all-in salaris). Goed werknemerschap houdt in dat je overwerk niet altijd mag weigeren, maar volgens mij heeft dat niets te maken met het uitbetalen van overuren. Zou toch raar zijn, je bent toch geen vrijwilliger. Andersom zou het trouwens net zo raar zijn: af en toe een paar uur korter werken op kosten van de baas.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven