Werk & Studie alle pijlers

"Per ongeluk" ontslagen, wat zijn de gevolgen?

27-01-2009 20:37 17 berichten
Alle reacties Link kopieren
Per 1 februari ga ik mijn huidige baan combineren met een andere baan. Eind november heb ik mijn ontslag ingediend omdat ik een opzegtermijn had van 3 maanden. Omdat ik nog niet precies wist wat mijn einddatum zou worden (in overleg met de directie zou besloten worden of ik me aan de wettelijke opzegtermijn moest houden of dat ik eerder zou kunnen vertrekken, wat gelukkig het geval is) heb ik in de brief gezet dat ik per 1 december ontslag nam, dus rekening houdend met de 3 maanden opzegtermijn. Daar is het mis gegaan, want bij de administratie hebben ze me dus ook per 1 december ontslagen. En dit terwijl de financieel directeur mijn brief mondeling heeft toegelicht en er bij heeft gezegd dat ik per 1 feb minder zou gaan werken en dat het een deelontslag betrof.

afijn, om een lang verhaal kort te maken: Bij de afdeling PZ hebben ze opdracht gegeven me per 1 december te ontslaan en dat is dus ook gebeurd, echt superirritant. Nou betreft het een fout en is het natuurlijk geen probleem om me weer in dienst te krijgen, maar ik vraag me af wat voor gevolgen dit heeft. Alles is waarschijnlijk stopgezet: pensioen, verzekeringen, etc.. Ik maak me daar best zorgen over. En dat staat nog los van het feit dat ik deze maand geen salaris heb ontvangen, maar goed, ik neem aan dat ze dat snel op zullen lossen. Maar waar zal ik op moeten letten cq rekening mee moeten houden?

Ik ben behoorlijk pissig trouwens.
Alle reacties Link kopieren
Normaal gesproken zeg je dat je per "datum" ontslag neemt. Die datum is dan inclusief de opzegtermijn. Dus in jouw geval had je in de brief die je (waarschijnlijk) in november gemaakt hebt 1 februari moeten vermelden. Misschien handig voor de volgende keer.



Voor de rest kan ik je helaas niet helpen.
Alle reacties Link kopieren
Ja, daar ben ik nu ook achter. Toen ik die brief aan mijn leidinggevende overhandigde heb ik dat er ook bij gezegd, dat ik niet zeker wist welke datum ik erin moest zetten. Inderdaad handig om te weten voor een eventuele volgende keer, maar nu zit ik met de gebakken peren.
Alle reacties Link kopieren
Ik neem aan dat je gewoon weer in dienst wordt genomen voor de betreffende periode en dat net als voorheen alle sociale lasten, pensioen etc zal worden betaald. Kijk op de volgende loonstroken en vergelijk deze met de voorgaande. Ik dnek niet dat je je zorgen moet gaan maken over dat soort afdrachten. Ze zullen heus niet alleen je nettoloon betalen maar gewoon de hele bups net als bij de rest van het personeel...
Ruil hem in voor een ED! Veilig en warm. Dat is wat je nodig hebt!
Alle reacties Link kopieren
Kan je die details over pensioen en verzekering niet gewoon navragen bij P en O?
Ik snap best dat het heel vervelend is als dingen fout gaan, maar in alle eerlijkheid, de fout ligt bij jezelf. Bij P&O zullen vast meer brieven binnenkomen en ik vind het niet zo raar dat ze daar vooral naar de brief kijken en in alle hectiek kunnen vergeten dat erbij verteld is dat de brief niet klopt. Zeker als dat verhaal enigzins onduidelijk is geweest.



Als het wordt gecorrigeerd, dan zal alles met terugwerkende kracht terug gedraaid worden. Dat betekent dan ook dat pensioen en verzekeringen gewoon weer hersteld worden en jij je dus nergens ongerust over hoeft te maken.



Dat dit niet direct gebeurd is, is waarschijnlijk omdat in de meeste bedrijven maar eens per maand een "salarisrun" kan worden uitgevoerd. Dat betekent dat alle eventuele fouten in de ene maand pas de maand daarop gecorrigeerd kunnen worden. (De meeste bedrijven hebben contracten met bedrijven die de salarisstroken verwerken en die werken nu eenmaal vaak zo).
Alle reacties Link kopieren
Op wie of wat ben je pissig?
Alle reacties Link kopieren
De brief komt niet overeen met de wil en dit is ook dusdanig vooraf gecommuniceerd met de baas (die overal van op de hoogte was en die wist wat ze bedoelde). Hij had dus ter plekke het een en ander kunnen of laten corrigeren.



Het lijkt me dat TO dan dus niet helemaal zelf aansprakelijk is:

- de brief komt niet overeen met haar wil en de manager wist dat tijdig

- de manager heeft blijkbaar niet voldoende ingegrepen (terwijl je dat van hem wel had mogen verwachten).



Het is een domme actie van TO, maar volgens mij was vooraf in ieder geval bij haar baas duidelijk wat de bedoeling van de brief was, dus het lijkt me dat ze alles wel weer helemaal recht mogen trekken. Bovendien werkt TO er nog steeds op dit moment, hebben ze haar laten werken, dus is er de een of andere vorm van arbeidsovereenkomst aanwezig (al dan niet schriftelijk, daarover kun je nog twisten).
Alle reacties Link kopieren
Nee, het was inderdaad niet slim om per 1 december mijn ontslag in te dienen (weet ik nu), maar ik heb er toen dus bij gezegd dat ik die datum had gekozen omdat ik toen nog niet wist wat mijn opzegtermijn zou zijn. Dus ik heb er gewoon niet bij stil gestaan dat het zulke gevolgen zou hebben. Bovendien dateert de brief van eind november en dan zouden ze bij de administratie toch ook wel moeten snappen dat ik niet van de ene op de andere dag ontslag kan nemen omdat er een opzegtermijn van 3 maanden geldt.



Hm... het is jullie zeker wel duidelijk dat ik nog nooit eerder ergens mijn ontslag heb ingediend?

Maar goed, zo te lezen hoef ik me niet echt zorgen te maken, gelukkig. Bedankt voor jullie reacties!
Alle reacties Link kopieren
Boebele,



Ik zou even langsgaan bij P&O, of anders hen even bellen. Meestal zijn zij precies op de hoogte van pensioenen en alles daaromtrent.

In meeste organisaties voelt het als een ongeschreven regel niet naar P&O te gaan, maar vaak werkt het ook voor P&O het handigst rechtstreeks te communiceren.



Stel je vragen aan P&O, het gaat namelijk vaak om maatwerk en je antwoord zul je hier niet snel vinden. Over andere P&O-gerelateerde zaken kun je jezelf ook informeren via intermediar.nl of pwnet.nl.



Succes met je situatie!
volgens mij is het een illusie om te denken dat direct na de ontvangst van een ontslagbrief meteen je pensioen etc wordt stopgezet. Daar gaat meestal wel wat tijd overheen. Dikke kans dus dat ze er nog niet eens aan toe zijn gekomen om dat door te geven aan het pensioenfonds. (ik heb er zelf eens bijna een jaar op moeten wachten....)



t was mss niet zo handig van je, maar bij degene die de brief las had ook een belletje kunnen gaan rinkelen. (volgende keer dat soort brieven even door iemand anders laten lezen voor je ze verstuurt?) Maar het komt ongetwijfeld goed hoor!
Alle reacties Link kopieren
quote:Puccini schreef op 27 januari 2009 @ 23:17:

Boebele,

In meeste organisaties voelt het als een ongeschreven regel niet naar P&O te gaan, maar vaak werkt het ook voor P&O het handigst rechtstreeks te communiceren.





Verder eensch met de post, maar hierbij had ik even een 'huh?'-Erlebnis...



In veel organisaties is namelijk juist afgesproken dat de lijnmanager verantwoordelijk is voor zijn personeel en in staat zou moeten zijn om vragen van medewerkers op te lossen. De manager beantwoordt dus vragen en indien hij er niet uitkomt, neemt hij zelf contact op met P&O/HR. In deze situatie treedt HR op als adviseur aan het lijnmanagement en de staf, en ligt de operationele verantwoordelijkheid in die lijn. Het stelt HR in staat om meer strategisch te adviseren en haalt de 'wissewasjes' bij ze weg, waardoor er meer structurele zaken als opleidingen, formatieplannen, etc ingevoerd kunnen worden.

(Helaas echter treden veel lijnmanagers deze afspraak met voeten en verwijzen klakkeloos door naar HR, waardoor alle goede ontwikkel-voornemens lekker in duigen vallen... maar dat terzijde).



Lekker auff topic maar even ter verdediging van mijn vak ....
Ik zou wel even een nieuwe brief sturen met nieuwe datum en gegevens erbij en refereren aan de eerste brief. Dan weet je zeker dat e.e.a. zwart op wit staat en ook bij de organisatie bekend is.
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp helemaal niet waarom je je ontslag indient als je minder wilt werken in je huidige baan. Je gaat toch gewoon minder uur werken, dan blijf je toch in dienst?
@Roelfien

Als je minder uren wilt werken, dan zul je daar zelf een schriftelijk verzoek voor in moeten dienen. Voor de werkgever is het belangrijk om in het dossier het bewijs te hebben dat jij op eigen verzoek minder gaat werken. En dat noemen ze dan in vaktermen inderdaad een verzoek voor "deeltijdontslag" (je vraagt dus formeel ontslag voor de uren die je minder wilt gaan werken).
quote:Tia Dalma schreef op 27 januari 2009 @ 23:31:

[...]





Lekker auff topic maar even ter verdediging van mijn vak ....Dankjewel! :-)
quote:boebele schreef op 27 januari 2009 @ 22:25:

Bovendien dateert de brief van eind november en dan zouden ze bij de administratie toch ook wel moeten snappen dat ik niet van de ene op de andere dag ontslag kan nemen omdat er een opzegtermijn van 3 maanden geldt.

Als er een opzegtermijn van 3 maanden geldt, dan is het niet zo dat dit ook altijd toegepast wordt. Een werkgever mag dan eisen dat je nog 3 maanden blijft, maar als je het er in goed onderling overleg over eens kunt worden dat je eerder weg mag, dan kan dat dus ook.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven