Werk & Studie alle pijlers

Rooster wordt niet afgestemd op kinderopvang

02-09-2007 14:30 95 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik ben al jaren werkzaam als verpleegkundige. Afgelopen week heb ik een conflict gekregen met mijn leidinggevende omdat zij niet meer van plan is om mijn rooster (en dat van alle andere collega moeders/vaders) aan te passen aan de dagen waarop ik opvang heb voor mijn kinderen. In de praktijk kwam het erop neer dat ik van de zeven dagen per week, twee dagen niet beschikbaar was (ik werk 24 uur per week). Maar daaraan wenst ze nu niet meer mee te werken. Het verweer van mijn leidinggevende was dat ze het rooster niet meer rond krijgt (gaat al jaren goed) en dat ik als ik het niet geregeld krijg maar opzoek moet gaan naar een baan met regelmaat. Daarbij liet ze ook nog eens doorschemeren dat ze niet op werkende moeders zat te wachten want ze heeft genoeg nieuwe aanwas. Ik ben erg verbijsterd ook omdat ze zelf nota bene ook moeder is en omdat er in de zorg heel veel vrouwen werkzaam zijn dus onze afdeling zal niet alleen staan met dit probleem. Daarom ben ik benieuwd naar hoe dit op andere banen waarin onregelmatig gewerkt wordt geregeld is zodat ik haar hier hopelijk mee om haar oren kan slaan!!!!!!
Alle reacties Link kopieren
Ik zou is met je collega's rond de tafel gaan zitten, want als het al jaren zo gaat kan dat volgens mij niet zomaar teruggedraaid worden. En ik neem aan dat jou leidinggevende zelf ook iemand boven zich heeft staan ga daar anders mee praten maar zorg wel dat je je collega,s meekrijgt samen sta je toch sterker. En is er anders misschien een vertrouwenspersoon op het werk waar je mee kan praten want ik neem aan dat niemand er mee gebaat is als iedereen massaal zijn ontslag neemt of in de ziektewet gaat zitten omdat ze met de opvang van hun kids zitten. Maar laat je iig niet zomaar afschepen hoor. Sterkte ermee.
Alle reacties Link kopieren
In mijn baan moet ik ook altijd de roosters maken en in ons filiaal zijn er drie medewerksters die kinderen hebben waarvan er twee 28 uur werken en eentje maar 15 uur. Met de moeders van 28 uur heb ik nooit problemen en ze hebben de opvang goed geregeld met backups voor als de oppasmoeders zelf niet kunnen, maar die van 15 uur werkt maar 2 dagen in de week en die moet altijd op de vaste dagen dat ze werkt met de kids naar dokter, tandarts noem het maar op! En dat is erg vervelend en met haar houd ik nu dus geen rekening meer met het maken van de roosters dat ook in overleg met mijn rayonmanager! Ik vind dat als je personeel met kinderen hebt je daar goede afspraken over moet maken! Vind het ook belachelijk zoals jouw leidinggevende hier mee omgaat! Is het altijd goed gegaan of zijn er mischien ook mensen die misbruik maken van de situatie, want dan kan ik me haar frustratie voorstellen,maar ook dan kan ze hier anders mee omgaan! Ik zou het eerst proberen onderling en met andere collega's te bespreken en anders naar haar leidinggevende. Wat is de bedrijfsvoering qua inroostering en kinderen bij jullie?
Ik ken jouw cao niet, maar bij mij op het werk (detailhandel) is het zo dat als je gedurende een bepaalde periode (volgens mij drie maanden) op vaste dagen wel of niet werkt, je die dagen mag 'claimen'...

De sfeer wordt er natuurlijk niet beter op als je dat op hoge poten gaat doen, maar misschien kun je aangegeven dat je graag je vaste vrije dagen houdt en dat je daar recht op hebt (alleen als dat volgens je cao zo is haha), maar dat je in geval van nood IN OVERLEG bereid bent om eens bij te springen, bijvoorbeeld in de vakanties of bij langdurige ziekte.

Vind dat zoiets altijd van twee kanten moet komen: leidinggevende heeft begrip voor werkende moeders, dat die vaak aan vaste tijden van kinderopvang gebonden zijn, en de werknemer heeft er begrip voor dat een leidinggevende incidenteel 'krap zit' en wat extra hulp kan gebruiken.
Alle reacties Link kopieren
Het lukt me steeds niet om op jullie te reageren (ik krijg geen toegang) ik hoop dat het nu lukt!
Alle reacties Link kopieren
Het is eindelijk gelukt om te reageren. Bedankt voor jullie tips en reacties! (ook al staat het onderwerp bij een verkeerd topic!, ik heb al gevraagd om het te verplaatsen). Ik zal inderdaad met mijn collega's en ons hoofd gaan praten. Ook denk ik dat ze inderdaad wat opgefokt was door enkele collega's die soms wel erg veel onnodige privileges willen hebben. En ik hoop in de cao terug te die regel over de vaste dagen terug te vinden!
Alle reacties Link kopieren
Hoi Marretje,



hier vind je een paar links naar een CAO. ik weet natuurlijk niet onder welke je valt, maar dat weet je zelf wel natuurlijk ;-)



http://digitalecao.virtu....pag/default.asp?pag_id=19



http://verzorgende.fol.nl/cao/cao.htm
Alle reacties Link kopieren
Zover bij mij bekend heeft elke cao in de zorg (bij onregelmatig dienstverband) de regel dat je recht hebt op één vast vrij dagdeel per week en één vast vrije dag als je studie doet en that's it, dus ws kan je wat betreft cao nergens op terug vallen. Je kan dan dus geen recht ontlenen aan vaste werkdagen.

Wel is het zo dat je leidinggevende op deze manier niet handig bezig is, omdat er al jaren een cultuur heerst waarin er vaste werkdagen liggen, wanneer je op deze manier alles om gaat gooien, riskeer je veel ontslagen omdat mensen dit niet gaan pikken en niet te vergeten de werksfeer, vind het een ondoordachte manier van haar dit zo te doen.

Als het echt niet anders zou kunnen i.v.m het rooster zou ze met een beetje fatsoen dit in een teamvergadering opgooien en het probleem laten zien van het rooster en vandaaruit met het team kijken wat hier mee en aan gedaan kan worden.

Er zit een vreemd luchtje aan op de manier dat het nu gaat.

Ik zou toch eens goed bij je collega's gaan informeren hoe zij hier tegenaan kijken!
Alle reacties Link kopieren
Hoi!



Werk zelf ook als verpleegkundige, werk full-time. Moet heel eerlijk zeggen dat toen ik las dat jij bijvoorbeeld 2 vaste dagen in de week niet hoeft te werken, ik wel even dacht: zo, dat is luxe geregeld bij jullie!

Ik snap dat het voor jou en je collega's flink balen is dat dit nu wordt teruggedraaid (en dan met name de manier waarop dit nu gebeurt), maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het op een gegeven moment niet meer haalbaar is om zo dienstlijsten rond te krijgen. Want er zullen natuurlijk steeds meer mensen komen die dan bepaalde dagen liever niet willen of niet kunnen werken. En daarbij: in de zorg weet je gewoon dat onregelmatig werken erbij hoort...(en vind ik ook niet dat je je baas kunt verplichten om jou vrij te geven op dagen dat je geen kinderopvang hebt. Je kiest natuurlijk zelf voor kinderen.....)

Wij mogen allemaal 1 dagdeel in de week aangeven (en vaak gaat dat dan om een avond) die je standaard vrij wilt hebben, bijvoorbeeld ivm sport. En ook dat gaat nog wel eens mis helaas.

Wij hebben wel een aantal 'flex-werkers', en die hebben vaak wel hun bepaalde 'voorkeuren' voor diensten (bijvoorbeeld liever geen dagdienst door de week). Vaak wordt wel geprobeerd hier rekening mee te houden, maar moet er wel bij zeggen dat dat vaak mensen zijn met heel kleine contracten (dus echt voor het 'opvullen' van de dienstlijst, heel hard gezegd....)



Wat ik me wel afvraag: heb je ooit iets op papier laten zetten met betrekking tot die afspraak van die 2 vaste dagen vrij? Want als dat zo is sta je misschien sterker. Anders denk ik niet dat je veel te 'eisen' hebt.

Iemand anders schreef dat je in de detailhandel kunt eisen dat je vaste dagen krijgt als je 3 maanden zo gewerkt hebt: voor zover ik weet werkt dit in de zorg absoluut niet zo, onregelmatigheid hoort er gewoon bij.



Ik hoop in elk geval dat je er uit komt met je leidinggevende, want het is natuurlijk een vervelende situatie zo! Veel succes in elk geval, en laat je nog even weten hoe het is afgelopen?



Groetjes Pien!
pien252 wijzigde dit bericht op 05-09-2007 14:34
Reden: foutje
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Wellicht een hele naieve gedachten door een leek hoor, maar wanneer je iets over de gezondheidszorg hoort, gaat het vaak over het tekort aan personeel. Het lijkt mij dan toch logisch dat je je aanpast aan werknemers met kinderen en hier extra moeite voor doet. Als deze werknemers hun heil ergens anders gaan zoeken omdat ze het niet meer kunnen bolwerken, ontstaat er toch een nog groter tekort aan personeel?
Alle reacties Link kopieren
soesa, inderdaad hoor je vaak over personeelstekort in de zorg. Mijn ervaring is dat er over het algemeen wel reacties komen op vacatures, maar dat er met grote regelmaat een vacaturestop is ivm bezuinigingen. Personeel dat in die periode weg gaat mag dan dus ook niet vervangen worden, en vaak zie je dat er eigenlijk al een tekort aan personeel was, wat ivm diezelfde bezuinigingen al niet werd opgelost. Op zo'n moment moet je dus gewoon hetzelfde werk doen met minder personeel.



Er worden inderdaad wel eens afspraken met personeel gemaakt (zoals TO) inderdaad met name om personeel aan te trekken. Dat is vaak in de periodes dat er opeens weer veel personeel aangenomen mag worden en er te weinig 'aanbod' is. Maar met dit soort 'oplossingen' werk je jezelf (als afdeling) vaak in de nesten, omdat het natuurlijk nog wel wat is als iemand die 3 dagen in de week werkt, er al 2 dagen niet kan zijn. En vaak zijn er dan meerdere mensen die dit soort wensen hebben. Je hebt dan wel veel personeel, maar wel met een 'maar'. Je krijgt op een gegeven moment de dienstlijst niet meer rond.



Bij ons waren ook een aantal mensen met dit soort afspraken, maar die mensen zijn er allemaal wél uitgegaan toen er weer eens bezuinigingen waren (indien die mensen nog geen vast contract hadden) En de afdeling was vaak blij dat ze er op zo'n 'eenvoudige' wijze van af konden.....
Alle reacties Link kopieren
Ik kan me voorstellen dat je er niet blij mee bent. Maar aan de andere kant heb je de jaren dat er wél rekening mee gehouden werd, in een luxepositie verkeerd. Wat staat er in je arbeidscontract over je uren? 24 uur, maar staat er verder in over welke dagen en op welke manier die worden verspreid? Ik ben bang dat je in jouw branche, die bekend staat om de onregelmatige uren, niet hard kunt maken dat je een verworven recht hebt doordat het rooster steeds op o.a. jouw opvangtijden werd gebaseerd. Zou je niet beter wat anders qua opvang kunnen regelen? Wat voor opvang heb je, en hoe oud is je kind/zijn je kinderen? Er zijn genoeg kinderdagverblijven met flexibele opvang. Het kdv waar mijn kinderen zaten, hadden een speciale flexgroep voor kinderen van ouders die in het ziekenhuis er vlakbij werkten. Heb je een partner, en in hoeverre kan hij zich aanpassen? De opvang hoeft toch niet alleen om jouw werk te draaien (of andersom) als je een partner hebt?
Alle reacties Link kopieren
Ik begrijp je probleem wel, en wat ik nu ga zeggen bedoel ik echt niet zo verkeerd als het waarschijnlijk overkomt.



Maar ik vind het persoonlijk geen taak van je werkgever om rekening te houden met jouw kinderen. Dat dat de afgelopen jaren zo geweest is, daar mag je je handen mee dichtknijpen, maar jij hebt besloten dat je ondanks de kids wil werken. Ik heb zelf geen kinderen, en heb bij mijn vorige werkgever bijvoorbeeld regelmatig meegemaakt dat mensen geen vakantie konden krijgen, omdat mensen met kinderen op dat moment zonodig vrij moesten hebben omdat de kids vakantie hadden. Om maar even een voorbeeld te noemen.



Ik vind dat als je besluit te werken als je kinderen hebt,dat dat je eigen pakkie an is, en niet dat van een ander. Regel anders andere opvang, bijvoorbeeld een gastouder om maar wat te noemen.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor alle reacties. Ik begrijp dat een aantal van jullie vinden dat ik in een luxe positie verkeer en dat het mijn eigen keuze is om kinderen te krijgen en te willen werken.Ten eerste heb ik toen ik drie jaar geleden werd aangenomen gevraagd of het mogelijk was om twee dagen per week niet ingeroosterd te kunnen worden. Deze dagen zijn toen afgestemd op de andere teamleden zodat niet iedereen bijvoorbeeld maandag en dinsdag vrij is. Omdat ik maar 24 uur per week werk vind ik dit geen uitzonderlijke vraag, er blijven vijf dagen per week over waarop ik kan werken (alle diensten). Daarbij werk ik heel onregelmatig dus bijvoorbeeld de ene week vijf dagen en de andere week drie. Persoonlijk vind ik dit geen luxe situatie. Ik heb inderdaad zelf kinderen gewild maar als iedere moeder in de zorg zou stoppen met werken zou er (zoals Soesa ook schrijft) een heel groot probleem zijn. Het blijft een echt vrouwenberoep (bij ons werken vier mannen)en er werken dus heel veel moeders op mijn afdeling. Een aantal van hen heeft gekozen voor een gastouder gezin maar ook dan ben je niet 100% flexibel omdat een gastouder ook wensen voor bepaalde dagen heeft. Er is een kinderdagverblijf verbonden aan het ziekenhuis, maar dit is helaas niet voor 24 uurs opvang! Ik moet overdag om 7.30 uur beginnen maar de creche gaat dan pas open! In mijn directe omgeving zit verder geen kinderdagverblijf met 24 uurs opvang) .Ik vind mijn werk ontzettend leuk en wil helemaal niet stoppen. Echter iedere maand stress hebben omdat ik niet weet hoe ik mijn opvang rond krijg lijkt me vreselijk. Als ik echter lees hoe het er bij jouw op de afdeling aan toe gaat Pien heb ik inderdaad nog geluk. Maar hoe doen die moeders bij jou op de afdeling het dan?

Ik ga morgen nogmaals met mijn leidingevende praten en zal laten weten hoe het verlopen is.
Alle reacties Link kopieren
44pje schreef op 06 september 2007 @ 18:33:

Maar ik vind het persoonlijk geen taak van je werkgever om rekening te houden met jouw kinderen



jij hebt besloten dat je ondanks de kids wil werken.



Ik vind dat als je besluit te werken als je kinderen hebt,dat dat je eigen pakkie an is, en niet dat van een ander.



Regel anders andere opvang, bijvoorbeeld een gastouder om maar wat te noemen.




Bij mij komt het inderdaad verkeerd over.



Vooral de zin:" Jij hebt besloten dat je ondanks je kinderen wilt werken". Huh??? Is het inmiddels niet je plicht om te werken in deze maatschappij (tenminste dat is mij als voormalig thuisblijfmoeder vaak voor de voeten gegooid), ongeacht of je kinderen hebt, je zieke ouders moet verzorgen of noem maar op? Werken is de norm! Het niet werken wanneer je kinderen hebt is een luxe positie waar sommige ouders voor kunnen kiezen, maar zeker niet iedereen.



Ik vind het dus wel zeker dat een werkgever tot in het redelijke rekening moet houden met werkgevers met kinderen. Als het hebben van kinderen puur en alleen het 'pakkie an' is van de ouders, dan worden kinderen een soort luxe artikel waar alleen mensen in de juiste positie voor kunnen kiezen.



Overigens, wanneer het al jaren zo geregeld is en er nu geen rekening meer mee gehouden wordt, is opvang regelen niet altijd zo makkelijk hoor. Wat dacht je van wachttijden? De juiste soort opvang in de buurt, want flexibele opvang is lang zoveel niet beschikbaar als regulieren opvang tussen 8:00 en 18:00!



Iets meer begrip zou m.i. dus wel op zijn plaats zijn, vooral door mensen zonder kinderen. Ik merk soms dat hun inlevingsvermogen erg klein is of onwelwillend!
Alle reacties Link kopieren
marretje23 schreef op 06 september 2007 @ 19:58:

Bedankt voor alle reacties. Ik begrijp dat een aantal van jullie vinden dat ik in een luxe positie verkeer en dat het mijn eigen keuze is om kinderen te krijgen en te willen werken.Ten eerste heb ik toen ik drie jaar geleden werd aangenomen gevraagd of het mogelijk was om twee dagen per week niet ingeroosterd te kunnen worden. Deze dagen zijn toen afgestemd op de andere teamleden zodat niet iedereen bijvoorbeeld maandag en dinsdag vrij is. Omdat ik maar 24 uur per week werk vind ik dit geen uitzonderlijke vraag, er blijven vijf dagen per week over waarop ik kan werken (alle diensten). Daarbij werk ik heel onregelmatig dus bijvoorbeeld de ene week vijf dagen en de andere week drie. Persoonlijk vind ik dit geen luxe situatie. Ik heb inderdaad zelf kinderen gewild maar als iedere moeder in de zorg zou stoppen met werken zou er (zoals Soesa ook schrijft) een heel groot probleem zijn. Het blijft een echt vrouwenberoep (bij ons werken vier mannen)en er werken dus heel veel moeders op mijn afdeling. Een aantal van hen heeft gekozen voor een gastouder gezin maar ook dan ben je niet 100% flexibel omdat een gastouder ook wensen voor bepaalde dagen heeft. Er is een kinderdagverblijf verbonden aan het ziekenhuis, maar dit is helaas niet voor 24 uurs opvang! Ik moet overdag om 7.30 uur beginnen maar de creche gaat dan pas open! In mijn directe omgeving zit verder geen kinderdagverblijf met 24 uurs opvang) .Ik vind mijn werk ontzettend leuk en wil helemaal niet stoppen. Echter iedere maand stress hebben omdat ik niet weet hoe ik mijn opvang rond krijg lijkt me vreselijk. Als ik echter lees hoe het er bij jouw op de afdeling aan toe gaat Pien heb ik inderdaad nog geluk. Maar hoe doen die moeders bij jou op de afdeling het dan?

Ik ga morgen nogmaals met mijn leidingevende praten en zal laten weten hoe het verlopen is.




Hoi Marretje,



Wij werken dus met 'flex-werkers', Die werken echt maar heel weinig (soms maar 2 dagen per maand!!), en over het algemeen wordt met hun wel rekening gehouden hoor volgens mij. De meeste moeders willen bv door de week het liefste late diensten draaien, en vaak is het niet zo moeilijk om daarmee rekening te houden.

Verder hebben we natuurlijk de 'gewone' parttimers, en vaak hebben die ouders of een vaste oppas, die flexibel zijn in de dagen dat ze kunnen oppassen. Of ze kiezen voor een kinderdagverblijf dat tegen 7.00 open gaat, of hebben het geluk dat hun man 's ochtends de kinderen weg brengt naar de oppas/creche oid.

En als er bv. iemand op het laatste moment gevraagd wordt om te komen werken (bv ivm ziekte) en iemand moet zijn kinderen bv nog naar school brengen, dan mogen ze gewoon een uurtje later beginnen.



Ik kan me er wel wat bij voorstellen dat dit niet altijd makkelijk is!
Alle reacties Link kopieren
Soesa schreef op 07 september 2007 @ 08:51:

[...]





Bij mij komt het inderdaad verkeerd over.



Vooral de zin:" Jij hebt besloten dat je ondanks je kinderen wilt werken". Huh??? Is het inmiddels niet je plicht om te werken in deze maatschappij (tenminste dat is mij als voormalig thuisblijfmoeder vaak voor de voeten gegooid), ongeacht of je kinderen hebt, je zieke ouders moet verzorgen of noem maar op? Werken is de norm! Het niet werken wanneer je kinderen hebt is een luxe positie waar sommige ouders voor kunnen kiezen, maar zeker niet iedereen.



Ik vind het dus wel zeker dat een werkgever tot in het redelijke rekening moet houden met werkgevers met kinderen. Als het hebben van kinderen puur en alleen het 'pakkie an' is van de ouders, dan worden kinderen een soort luxe artikel waar alleen mensen in de juiste positie voor kunnen kiezen.



Overigens, wanneer het al jaren zo geregeld is en er nu geen rekening meer mee gehouden wordt, is opvang regelen niet altijd zo makkelijk hoor. Wat dacht je van wachttijden? De juiste soort opvang in de buurt, want flexibele opvang is lang zoveel niet beschikbaar als regulieren opvang tussen 8:00 en 18:00!



Iets meer begrip zou m.i. dus wel op zijn plaats zijn, vooral door mensen zonder kinderen. Ik merk soms dat hun inlevingsvermogen erg klein is of onwelwillend!




Nou, om eerlijk te zijn zijn mensen met kinderen ook wel eens erg onwelwillend!!

Willen bv altijd vrij in de vakantieperiode, en vinden dat ze daar recht op hebben omdat ze kinderen hebben. Hallo!!!!! Ik wil ook wel eens vrij zijn in bv. de herfstvakantie. Omdat dan veel van mijn vriendinnen ook vrij zijn (die allemaal les geven en dus schoolvakanties vrij hebben). Willen allemaal vrij zijn met sinterklaasavond (ik vind pakjesavond ook gezellig!!) Vinden dat ze maar de helft van de feestdagen hoeven te werken 'want is niet gezellig voor man en kids'

Zitten vaak enige tijd voor het eind van de dagdienst al te klagen dat ze toch zo écht wel weg moeten want de kids komen uit school 'hallo, volgens mij hebben we het werk nog niet af!!', of komen 's morgens rustig (zonder overleg) op hun dooie gemak te laat binnenlopen 'want de kids.....'Oh ja, of jij dan even bij hun wilt beginnen met medicijnen delen/opnames doen zodat ze zelf even rustig kan lezen'

Kunnen met grote regelmaat niet ruilen vanwege....juist: de kids (terwijl je vaak merkt dat collega's zonder kinderen veel moeite voor je proberen te doen om wél te kunnen ruilen. Ondanks het feit dat ze al vele dagen gewerkt hebben/nu een 'rotdienstlijst' krijgen tgv wisselende diensten/zelf ook dingen hebben afgesproken die dag of avond)



Natuurlijk zijn niet álle moeders zo, maar toch komen bovenstaande situaties bij ons erg vaak voor!!
Alle reacties Link kopieren
Pien, ik ben het helemaal met je eens hoor dat er ouders zijn die misbruik maken van hun ouderschap om het voor henzelf gemakkeljker te maken. Die zal je altijd hebben, net zo goed je altijd mensen blijft houden die profiteren van een uitkering en daarnaast gewoon zwart een maandsalaris verdienen. Maar dat neemt voor mij niet weg dat kinderen krijgen een onderdeel van de maatschappij is. Is zelfs van essentieel belang lijkt mij om een maatschappij te behouden. (We stevenen nu al af op een ontzettende vergrijzing in Nederland). Zoals ik al zei vind ik kinderen krijgen geen luxe positie. Iedereen zou in staat moet zijn om die wens te kunnen vervullen en daarbij ook begrip van de hele maatschappij kunnen krijgen, dus ook van een werkgever (nogmaals, zonder daar misbruik van te maken!!!).

En ja, ik vind ook dat mensen met kinderen de kans moeten krijgen om in de school vakantie vrij te kunnen hebben. Het is geworven recht, maar vind het eigenlijk vrij asociaal van mensen die geen kinderen hebben om ouders dit te misgunnen. Zij kunnen immers elk gewenst moment (even generaliseren he, zijn natuurlijk altijd uitzonderingen dat mensen zonder kinderen ook gebonden zijn). Besef wel dat wanneer je geen gebruik kan maken van de schoolvakantie, je absoluut niet op een ander moment kan. Je hebt zo de onderwijsinspectie op je dat en de boetes zijn niet misselijk (terecht vind ik overigens).



Dat neemt niet weg dat ik vind dat ouders net zoveel begrip moeten hebben voor de werkgever en collega's en niet op het laatste moment komen aankakken, volgende week ben ik vrij want schoolvakantie. Sinterklaas e.d. kun je ook heel goed in overleg doen en mee eens dat een ouder die ook moet kunnen inleveren.



Ik heb zelf ook kinderen en mijn directe collega niet. Gelukkig heeft zij veel begrip voor mij en heeft ze een lang geplande vakantieweek geofferd omdat mijn zoon deze week voor het eerst naar school gaat en ik daar graag bij wil zijn. Andersom ben ik net zo bereid om voor haar net zo te doen.



Het is m.i. dus geven en nemen van zowel ouders, werkgever en collega's, maar wanneer er star wordt gezegd dat colleg's/werkgevers niet om kinderen gevraagd hebben en dat het daarom ook hun pakkie an niet is, blijft er weinig over van het geven en nemen!
Alle reacties Link kopieren
Vind het een beetje raar dat het ' rooster' van de kids leidend is boven het ' rooster van het werk' .

Ik denk nl dat het werkrooster toch echt voorrang krijgt en daarop aangepast de opvang regeling van de kids gezocht kan worden.

Ik plan ook alles om het werk heen, het werk is leidend en ik vind dat mensen tegenwoordig wel eens doen of hun inzet bij werk een soort gunstverlening is.



Daarentegen vind ik ook dat als een werkgever daar aan tegemoet KAN komen, hij dat ook moet doen. dat is dus ook jaren lang gebeurd bij TO. Helaas nu niet meer, vind het erg makkelijk om vanuit de positie van werknemer te zeggen dat het nu ook heus nog wle kan, je weet als werknemer niet alles lijkt me.

misschien dat het 50/50 kan, als in alle redelijkheid overlegd kan worden, tenminste enkele vaste dagen proberen te houden, 1 vaste dag in de week en de rest flexibel?



vind het wel goed dat er naar je recht gekeken wordt mbt cao etc, maar vind dat er tegenwoordig erg snel naar recht gekeken wordt en minder snel naar plicht.
Alle reacties Link kopieren
Pien252 schreef op 07 september 2007 @ 09:38:

[...]





Nou, om eerlijk te zijn zijn mensen met kinderen ook wel eens erg onwelwillend!!

Willen bv altijd vrij in de vakantieperiode, en vinden dat ze daar recht op hebben omdat ze kinderen hebben. Hallo!!!!! Ik wil ook wel eens vrij zijn in bv. de herfstvakantie. Omdat dan veel van mijn vriendinnen ook vrij zijn (die allemaal les geven en dus schoolvakanties vrij hebben). Willen allemaal vrij zijn met sinterklaasavond (ik vind pakjesavond ook gezellig!!) Vinden dat ze maar de helft van de feestdagen hoeven te werken 'want is niet gezellig voor man en kids'

Zitten vaak enige tijd voor het eind van de dagdienst al te klagen dat ze toch zo écht wel weg moeten want de kids komen uit school 'hallo, volgens mij hebben we het werk nog niet af!!', of komen 's morgens rustig (zonder overleg) op hun dooie gemak te laat binnenlopen 'want de kids.....'Oh ja, of jij dan even bij hun wilt beginnen met medicijnen delen/opnames doen zodat ze zelf even rustig kan lezen'

Kunnen met grote regelmaat niet ruilen vanwege....juist: de kids (terwijl je vaak merkt dat collega's zonder kinderen veel moeite voor je proberen te doen om wél te kunnen ruilen. Ondanks het feit dat ze al vele dagen gewerkt hebben/nu een 'rotdienstlijst' krijgen tgv wisselende diensten/zelf ook dingen hebben afgesproken die dag of avond)



Natuurlijk zijn niet álle moeders zo, maar toch komen bovenstaande situaties bij ons erg vaak voor!!




Dit zijn dus inderdaad ook de ervaringen die ik over het algemeen gehad heb, waardoor ik deze mening heb. Ik vind wel dat je werkgever rekening mag houden met je kinderopvang, maar als het niet anders kan, is dat jammer maar helaas. En dat kinderloze mensen rekening moeten houden met mensen met kinderen, dat is onzin. Ik heb dat jarenlang gedaan, tussen kerst en oud en nieuw werken, want kids van collega's hadden vakantie, diensten overnemen, want kinderen komen uit school, enz, enz.



En als ik dan een middagje vrij moet hebben, willen diezelfde mensen nooit ruilen. Ik ben gestopt met vakanties en dergelijke afstemmen op andermans kinderen. Nogmaals, ik zeg niet dat iedereen zo is, maar er zijn er ontzettend veel die het zo doen.



En ja, het is tegenwoordig eigenlijk wel nodig om ook te werken om alles te kunnen bekostigen, maar je werkgever en collega's zijn niet verantwoordelijk voor jouw priveverplichtingen naar mijn idee.
Ik zou naar het hogere management stappen en een klacht indienen. Belachelijk. Deze afspraken zijn in het verleden gemaakt, en kunnen nu niet opeens teruggedraaid worden, en zeker niet op deze manier.

En dat ze zegt dat je mag uitkijken naar een andere baan omdat ze genoeg aanwas heeft vind ik echt een opmerking die je niet mag maken als leidinggevende. Echt slecht.
Alle reacties Link kopieren
Het lijkt me dat in het geval van TO er tijdens de sollicitatie met haar afspraken zijn gemaakt over haar dienstverband, waarbij het neer kwam op dat ze 2 dagen per week niet beschikbaar zou zijn en dat die 2 dagen in overleg met haar werkgever verder vastgesteld zijn toen.



Dat is onafhankelijk van de leidinggevende die er op dat moment was, onafhankelijk van de persoon die haar aangenomen heeft, want die afspraak is dan ook gewoon bindend voor het bedrijf, de werkgever zelf, gemaakt. Als ik het goed heb.



Dat er nu een andere leidinggevende komt, doet niets af aan die voorwaarde die gemaakt is ten opzichte van haar contract. De leidinggevende moet gewoon die 2 dagen respecteren. Het enige probleem is echter waarschijnlijk dat die afspraak van 2 dagen standaard vrij hebben mogelijk niet schriftelijk vastgelegd is toendertijd en dan heb je een wat lastiger probleem om aan te tonen dat dat een onderdeel van je contract was op het moment dat je dat aanging (en de werkgever mag de arbeidsvoorwaarden niet zomaar eenzijdig omgooien). Ze kan zich wel beroepen op de afgelopen jaren waaruit duidelijk zou moeten blijken dat ze inderdaad normaal gesproken niet op die 2 dagen werkte, dat duidt ook al wel redelijk in de richting van een dergelijke afspraak.



Alhoewel ik zeker begrijp dat het voor degene die roosters maakt lastig is op deze manier, is het volgens mij gewoon zakelijk gezien een arbeidsvoorwaarde die TO bedongen heeft bij het aangaan van haar contract. Heeft niets te maken met het wel/niet kinderen hebben (dat is uiteraard wel de reden voor TO om die 2 dagen vrij te willen hebben, maar dat staat eigenlijk los van de afspraak die toendertijd gemaakt is). En deze voorwaarde dient de leidinggevende te respecteren.
Alle reacties Link kopieren
Ik had vandaag een afspraak met mijn leidinggevende om alles nog eens te bespreken (en na tips van jullie en ook voordat ik naar mijn hoofd stap). Vooral omdat het inderdaad gek vind dat een afspraak die al jaren staat opeens teruggedraaid wordt en ik eigenlijk nog het meest geschrokken ben van haar houding dat ze werkende moeders liever kwijt dan rijk is omdat ze genoeg nieuwe aanwas heeft. Alsof mijn jarenlange ervaring opeens helemaal niet belangrijk is. Helaas had ze vrij genomen want haar zoontje was ziek!!! Volgende week hoop ik meer succes te hebben.
Alle reacties Link kopieren
Heeft ze ook echt genoeg nieuwe aanwas? Of bluft ze daar maar?
Ik zou denk ik zodra de leidinggevende er weer is meteen een nieuw gesprek aanvragen, want dit soort dingen moet echt uitgesproken worden en naar mijn idee kunnen eerder gemaakte afspraken niet zomaar teruggetrokken worden.

Dit houdt overigens niet in dat ik helaas ook de ervaring heb dat mensen met kinderen vaak misbruik maken van het feit dat ze kinderen hebben. Ik heb op mijn oude werk vaak meegemaakt dat ik vrij vroeg voor een tentamenperiode, ver van te voren, maar dat dit ook gedeeltelijk een schoolvakantie was... Nou dan kreeg ik de hele clan van moeders over mij heen: want hoe haalde ik het in mijn hoofd in de voor hun zo heilige schoolvakantie vrij te nemen. Helaas vond mijn leidinggevende ook dat kinderen voor tentamens gingen en dus kreeg ik dan geen vrij, maar de moeders wel, ook al hadden zij pas later vrij gevraagd.

Ook was ik altijd diegene die niet moeilijk deed over ruilen, avond of weekenddiensten, maar kon ik een keer echt niet? Nee dan was er niemand van de ouders die bereid was mijn dienst te werken, ook al was manlief gewoon thuis bij de kinderen. Want ja ze hadden kinderen he?

Omdat ik naast mijn baan studeerde was ik ook gebonden aan schoolvakanties, maar dat was gewoonweg pech, want ik had geen kinderen.

Ben nu nog steeds blij dat ik daar niet meer werk :-)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven