Werk & Studie alle pijlers

solliciteren: wat vertellen bij hiaat en geen opleiding?

13-05-2023 21:29 111 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
N.a.v. mijn andere topic + het feit dat ook ik graag gebruik wil maken van de markt om te kijken of ik een carriere stap kan maken, wil ik graag een voor mij gevoelige vraag bespreekbaar maken.

Ik heb jarenlang (door eigen onzekerheid) onder mijn nivo gewerkt en pas de afgelopen jaren als ZZP er opgeklommen in werkzaamheden. Het opklimmen heb ik bereikt door te laten zien wat ik in mijn mars heb en niet door diploma's. Mijn werk wordt echter niet heel goed betaald, mijn opdrachtgevers zijn gewend dat ik altijd voor weinig geld bereid was complexere klussen te doen en ik hoef nu niet bij deze opdrachtgevers ineens met eisen te komen. Zo kennen ze mij niet (ik werk met best wat bokito mannen die altijd het hoogste woord voeren en ik kan de vragen al dromen die ik dan krijg) en zo wil ik mezelf ook niet presenteren daar.

Ik wil graag mijn wat verlegenere imago van me afschudden, vers beginnen en ergens anders mijn 'nieuwe zelf' op de markt aanbieden. Daarvoor zoek ik uberhaupt in een wat vriendelijker werkgebied. Dat is mij bevallen en ik wil er graag blijven plakken.

Maar nu mijn probleem: ik ben half veertig, heb geen HBO opleiding afgemaakt vanwege goede redenen en kom dus als groentje binnenvallen. Toch is mijn nivo HBO (+) en heb ik verder geen twijfel over of ik bepaalde dingen aan zal kunnen. ik vind het uiteraard niet erg om op MBO nivo te beginnen. Daar vind ik mijn weg ongetwijfeld ook, maar ook daar zullen er logischerwijs verwachtingen zijn. Ik ben door mijn achtergrond gewend om autodidactisch in werk te staan, altijd geweest, dus snel de benodigde kennis erbij slepen om vast aan de gang te kunnen en verder leer ik goed in de praktijk).
Er bieden zich nu arbeidsmarkt kansen aan waar ik gebruik van wil maken, nu ik mezelf de afgelopen twee jaar steeds serieuzer ben gaan nemen.

Maar, hoe moet ik mezelf verkopen? Ik voel me in vergelijking met andere leeftijdgenoten heel klein als je daar bij mij naar doorvraagt (waarom heb je geen opleiding afgemaakt? waarom ben je er een paar jaar tussenuit geweest) en ik weet niet zo goed welke antwoorden ik zou moeten geven die NIET maken dat ik al meteen op de NEE stapel beland. Hoe hebben anderen dit gedaan, of als je een werkgever bent, hoe kijk je hier zelf tegenaan?

Laat ik erbij vertellen (dat vind ik belangrijk om mee te wegen) dat niemand dit op het eerste oog achter mij zoekt. Iedereen denkt dat ik gestudeerd heb en vast ergens een dikke baan heb (not en not). Dat heeft te maken met hoe ik blijkbaar overkom en in welke kringen ik me ongetwijfeld begeef. Als piet, truus en sofia gestuurdeerd hebben, dan ik vast ook. Dat maakt ook dat het voor mij als zo'n struikelblok voelt, omdat ik denk dat de verwachting er ligt en daardoor de verbazing groter zal zijn. Dan wil ik graag wegkruipen. Mijn overkomen aan de buitenkant en hoe ik me voel aan de binnenkant, kloppen dus niet helemaal. Dit wil ik graag in lijn brengen met elkaar, maar zonder dat dit arbeidskansen heel sterk limiteert.

Hoe kan ik die kloof overbruggen en geen valste verwachtingen wekken en toch ook niet mijn eigen glazen ingooien? Wat waarderen jullie in een sollicitatiebrief of gesprek? Ik hoop dat jullie mij willen helpen. Ik wil af van die twee verschillende Hoerabanaans. Ik wil graag trots op mezelf kunnen zijn, zonder me groter te maken dan ik ben of me kleiner te voelen dan nodig is. Als de tip is: ga coaching doen, dan wil ik dat ook graag overwegen, maar dan hoop ik dat jullie een goede tip hiervoor hebben ; )
thistle schreef:
14-05-2023 08:55
Je kan toch ook de vragen naar je verleden ombuigen naar het heden. Nee, ik heb toen de opleiding niet afgemaakt. Inmiddels heb ik mezelf deze kennis en vaardigheden eigen gemaakt door....
Met een antwoord als dat je niet uit boeken leert krijg ik twijfels of je schriftelijke informatie wel kan verwerken. Je kan beter de nadruk leggen op wat je wel kan.
Maar krijg je na een bepaald moment in je carrière überhaupt nog dat soort kritische vragen over opleidingen?

Onafgemaakte studies zijn meer een probleem als je jonger bent, maar na veel werkervaring toch niet meer zo?

Soms kan het een vereiste zijn, maar dan worden er verder geen uitgebreide gesprekken aan gewijd volgens mij.
DG2015 schreef:
14-05-2023 13:34
Dit was ik net ook aan het typen. Als zzp'er voer je inderdaad geen sollicitatiegesprekken. Het zijn gesprekken tussen iemand die een dienst aanbiedt en een potentiële opdrachtgever. Die zijn in mijn ervaring veel meer ingestoken op de aanname dat je goed bent in wat je doet en een het ontdekken in hoeverre jouw dienst en ervaring aansluit op waar zij naar zoeken.

Mijn cv ziet er ook niet uit als een klassiek cv, maar is veel meer ingericht als een brochure en gegroepeerd op mijn aanbod (dienst x, dienst y, dienst z...), met daaronder in omgekeerd chronologische volgorde de projecten waaraan ik heb gewerkt en wat ik daarbinnen heb gedaan. Daar hoeven je opleidingen niet eens op te staan (wat mij betreft onzinnige info als geboortedatum en burgerlijke staat vermeld ik ook allemaal niet). Bijkomend voordeel voor als TO zich zorgen maakt over een gat in haar cv, is dat je op die manier een gat ook niet een oogopslag ziet. Maar ook ik denk niet dat een gat relevant is, zeker niet als je sindsdien veel ervaring hebt opgedaan.
Dit soort dingen noem ik ook allemaal niet. Ik ben wel afgestudeerd, maar het jaar van afstuderen heb ik er ook niet op staan. Soms moet je wel een en ander uploaden in een portal ofzo, maar op mijn cv staan die details allemaal niet.

Heb sowieso een niet-relevante studie gedaan, waar ik niet graag mee te koop loop. Dan zijn certificaten als PRINCE2 of Six Sigma in mijn vak eigenlijk belangrijker.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hebben jullie geen jaartallen bij de werkervaring? Mijn relevante ervaring begint in 1996 dus dan weet iedereen dat ik geen 30 ben. De jaren daarvoor (zes) heb ik samengevat. Er stond eerst 6 tussen haakjes, maar daar maakt hij een duiveltje van.
KamilleT schreef:
14-05-2023 15:51
Hebben jullie geen jaartallen bij de werkervaring? Mijn relevante ervaring begint in 1996 dus dan weet iedereen dat ik geen 30 ben. De jaren daarvoor (zes) heb ik samengevat. Er stond eerst 6 tussen haakjes, maar daar maakt hij een duiveltje van.
Bij werkervaring wel. Maar veel heb ik er allang weer afgehaald
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik vind dat je goed bezig bent en de goede tips over het hiaat ga ik niet herhalen.

Wel een kanttekening:

Je bent er heel stellig in dat je een HBO-plus niveau hebt.

Juist die stellige overtuiging is voor mij een reden om eraan te twijfelen. Hoe hoger mensen opgeleid zijn, hoe beter ze vaak ook de betrekkelijkheid daarvan inzien, en begrijpen dat je zelfs met een passend opleidingsniveau soms toch niet goed kunt functioneren in een bepaalde baan.

Niveau is een samenstel van kennis en vaardigheden.
Niet alleen vakmatige kennis, maar ook algemene ontwikkeling, taalbeheersing (Nederlands, Engels), rapporteren, presenteren, samenwerken met medestudenten, culturele vorming, zelfreflectie, enz.
Jij hebt in de praktijk misschien sommige aspecten beter leren beheersen dan mensen die een opleiding hebben afgemaakt, maar andere wellicht ook niet.

Ik word ook een beetje ongemakkelijk van het deel van je post waarin je aangeeft dat iedereen denkt dat je gestudeerd hebt. Als ik dat lees denk ik dat niet. O.a. door de aanname zonder voorbehoud en het taalgebruik. Ik denk eerder dat je gewaardeerd wordt om wie je bent en wat je zelf bereikt hebt. Dat is ook fijner eigenlijk.

Ik zou dus als ik jou was het concept " HBO plus niveau" loslaten in je hoofd, en specifiek benoemen welke vaardigheden en kennis je hebt die van belang zijn voor de uitoefening van deze functie.

En jezelf niet tekort doen, maar ook durven erkennen dat je sommige dingen misschien niet zo goed kunt/moet leren. Een realistisch zelfbeeld vind ik altijd juist een reden om iemand wel aan te nemen

Succes!
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
14-05-2023 15:51
Hebben jullie geen jaartallen bij de werkervaring? Mijn relevante ervaring begint in 1996 dus dan weet iedereen dat ik geen 30 ben. De jaren daarvoor (zes) heb ik samengevat. Er stond eerst 6 tussen haakjes, maar daar maakt hij een duiveltje van.
Jawel, maar werkervaring van 30 jaar geleden vind ik niet relevant en laat ik ook gewoon weg. Zelfde met een kunstacademie-opleiding waar ik Quark XPress en zo leerde. Dat gebruik ik al jaren niet meer. Daar zit echt niemand op te wachten.

Mijn CV is 1 A4 en alleen de afgelopen 10 jaar staan er op.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dat is wel grappig om terug te lezen, want voor ik ZZPer werd, heb ik een aantal keer gesolliciteerd waarbij ik steevast te horen kreeg dat er vast iets niet kon kloppen, omdat mijn CV maar 1 pagina was. Ik ben echt een paar keer opgebeld met de vraag waar de rest was.
Alle reacties Link kopieren Quote
Hoerabanaan schreef:
14-05-2023 19:24
Dat is wel grappig om terug te lezen, want voor ik ZZPer werd, heb ik een aantal keer gesolliciteerd waarbij ik steevast te horen kreeg dat er vast iets niet kon kloppen, omdat mijn CV maar 1 pagina was. Ik ben echt een paar keer opgebeld met de vraag waar de rest was.
Meen je. Nog nooit meegemaakt. Ik heb geen heel hoogdravende carrière of zo maar ik vind het ook totaal niet relevant dat ik in 1995 bij de Appie achter de kassa zat en in 2000 in een internet-cafe werkte. Ik pas mijn CV aan aan de positie, als in ik benadruk wat belangrijk is voor de functie waarop ik solliciteer. Ook niet-relevante toestanden als hobby's, geboortedatum en burgerlijke staat laat ik achterwege.
Ik heb best veel werkgevers gehad, want ik werk overal maar een paar jaar. Dan wordt een cv al snel onnodig lang als je ook al je junior rollen benoemt en beschrijft.
Alle reacties Link kopieren Quote
nitflex schreef:
14-05-2023 15:15
Maar krijg je na een bepaald moment in je carrière überhaupt nog dat soort kritische vragen over opleidingen?

Onafgemaakte studies zijn meer een probleem als je jonger bent, maar na veel werkervaring toch niet meer zo?

Soms kan het een vereiste zijn, maar dan worden er verder geen uitgebreide gesprekken aan gewijd volgens mij.
Ja, wij vragen er wel naar. Vier-vijf jaar ploeteren voor je studie met een erkend diploma als bewijs van je kennis en vaardigheden is echt wel wat anders dan jezelf benoemen tot HBO+. Heb je je studie net niet afgerond en heb je daarna relevante werkervaring opgedaan, dan kan je het voordeel van de twijfel krijgen.
Alle reacties Link kopieren Quote
Waarmee ik maar wil aangeven dat er naar mijn idee echt nog steeds werkgevers of opdrachtgevers zijn die expliciet vragen hebben over je achtergrond die verder gaat dan 10 jaar geleden. Zeker als je uit een CV kunt opmaken dat een opleiding niet is afgerond.

Ik ga iig proberen om te oefenen met mensen die nog recent hebben gesolliciteerd of toch maar iets van coaching doen van een of twee gesprekken om er wat meer in te komen en op een natuurlijk en ontspannen manier om te gaan op het onderwerp waar ik stress van krijg.

@Thistle, zelfbenoemd HBO(+) is natuurlijk op basis van mijn werkzaamheden, niet omdat ik denk dat dit beter klinkt.
thistle schreef:
15-05-2023 05:52
Ja, wij vragen er wel naar. Vier-vijf jaar ploeteren voor je studie met een erkend diploma als bewijs van je kennis en vaardigheden is echt wel wat anders dan jezelf benoemen tot HBO+. Heb je je studie net niet afgerond en heb je daarna relevante werkervaring opgedaan, dan kan je het voordeel van de twijfel krijgen.
Ah oké, in mijn sector is opleiding sowieso een vereiste, dat wordt door een extern bureau geverifieerd, dus dat is gewoon een gegeven, daar worden verder geen woorden meer aan vuil gemaakt, tenzij net afgestudeerd.
Hoerabanaan schreef:
15-05-2023 08:36
Waarmee ik maar wil aangeven dat er naar mijn idee echt nog steeds werkgevers of opdrachtgevers zijn die expliciet vragen hebben over je achtergrond die verder gaat dan 10 jaar geleden. Zeker als je uit een CV kunt opmaken dat een opleiding niet is afgerond.

Ik ga iig proberen om te oefenen met mensen die nog recent hebben gesolliciteerd of toch maar iets van coaching doen van een of twee gesprekken om er wat meer in te komen en op een natuurlijk en ontspannen manier om te gaan op het onderwerp waar ik stress van krijg.

@Thistle, zelfbenoemd HBO(+) is natuurlijk op basis van mijn werkzaamheden, niet omdat ik denk dat dit beter klinkt.
10 jaar terug wel, maar als midden veertiger, (af)gestudeerd begin jaren 2000, is je eerste baan wel wat langer dan 10 jaar geleden. En over het algemeen heb je sinds die baan wel wat ingewikkelder dingen gedaan.
anoniem_65b76fd3af17f wijzigde dit bericht op 15-05-2023 08:55
4.59% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren Quote
Daarmee heb je dan je eigen vraag beantwoord Nitflex of er kritische vragen worden gesteld over opleidingen? Ja dus. De persoon die niet de juiste opleiding heeft, is er bij jullie dus al uitgefilterd door dat externe buro. Dan is het ook logisch dat je er zelf geen vragen meer over hoeft te stellen. Ik zou waarschijnlijk niet door de ballotage commissie komen dan.
Hoerabanaan schreef:
15-05-2023 08:55
Daarmee heb je dan je eigen vraag beantwoord Nitflex of er kritische vragen worden gesteld over opleidingen? Ja dus. De persoon die niet de juiste opleiding heeft, is er bij jullie dus al uitgefilterd door dat externe buro. Dan is het dus ook logisch dat je er zelf geen vragen meer over hoeft te stellen. Ik zou waarschijnlijk niet door de ballotage commissie komen dan.
Dat bedoel ik dus juist, de keus om een kandidaat met of zonder opleiding uit te nodigen heb je al vooraf gemaakt toch.
Alle reacties Link kopieren Quote
KamilleT schreef:
14-05-2023 15:51
Hebben jullie geen jaartallen bij de werkervaring? Mijn relevante ervaring begint in 1996 dus dan weet iedereen dat ik geen 30 ben. De jaren daarvoor (zes) heb ik samengevat. Er stond eerst 6 tussen haakjes, maar daar maakt hij een duiveltje van.
Ja, dat heb ik wel en mijn foto is makkelijk online te vinden, dus ik verberg mijn leeftijd niet echt, maar zo maak je het toch wat meer over je werk dan over jou als persoon.
Mijn cv is niet helemaal volledig, alleen wat relevant is of waar ik trots op ben staat erop. Dat betekent niet per se dat het allemaal heel recent is; ik heb ook projecten van twintig jaar geleden op mijn cv staan, maar dat zijn belangrijke projecten die ook een beeld geven van met wie ik heb samengewerkt.
"I'm gonna see if you know the words to this song. If you don't you better ask somebody!"
Alle reacties Link kopieren Quote
Ik heb ook geen opleiding en een gat in mijn CV, ben nog wel een stuk jonger dan jij. De laatste jaren wordt er eigenlijk al niet meer om gevraagd, maar voorheen zei ik dan dat ik er aan toe was om te gaan werken en dat ik niet-relevante werkervaring zoals bijbaantjes weg heb gelaten. Ja, een halve leugen eigenlijk, maar het werkte wel. De uitleg dat ik een mega schooltrauma heb doordat ik weg zat te kwijnen met mijn bizar hoge IQ en daardoor ook nog eens alle zin in het leven verloor valt vast iets minder goed.
Alle reacties Link kopieren Quote
Je maakt het jezelf veel te lastig. Zoveel mensen die opgeklommen zijn zonder de juiste papieren! Gewoon zeggen dat je erin bent gerold, was verder (toen) geen opleiding nodig. Wel een tip: check je Nederlands. Gestuurdeerd is geen woord. Het is gestudeerd. Misschien dat een sollicitatietraining helpt om krachtiger over te komen. Je komt op de een of andere manier een beetje down over, te veel in het negatieve, terwijl je juist moet focussen op hoe je jezelf profileert, dus benadruk je sterke kanten, wat je gedaan hebt en waar je goed in bent.
Alle reacties Link kopieren Quote
Gestuurdeerd is iid geen woord. Geen idee waarom dat er staat 😄. Ik check niet altijd de spelling als ik typ op mijn telefoon en soms staat er iets anders.

Dat ik down overkom, dat is goed om terug te horen. Nou ja, niet goed, maar wel nodig. Zo wil ik natuurlijk niet overkomen en zo voel ik me doorgaans niet. Merk wel dat bepaalde stukjes uit het leven (zoals werk en kansen) mij raken aan mijn eigen onzekerheid. Terwijl als ik eenmaal het werk doe die onzekerheid niet meer voel. Heel vreemd hoe het kan dat ik daarin 2 stukjes heb, het zekere en onzekere naast elkaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
Update: ik heb een aantal hele leuke vacatures gezien. Ik zou het heel fijn vinden als ik jullie brein mag lenen en sparren. Ik wil eigenlijk een disclaimer erbij zetten en dat is dat het mij niet helpt om opmerkingen te maken in de trant van 'als je dat al moet vragen of als je dat al niet weet, dan heb je ook geen reden om te solliciteren'. Dat mag de partij doen die mijn CV leest, maar nu is dat niet helpend. het is juist de bedoeling om te weten wat de bedoeling is van zo'n brief en CV.

Ja, ik ben hierdoor onzeker en dat hoeft niet uit te maken. Als ik dat maar niet ben als ik aan het werk ben. Ja, ik ben zoekende. Ja, ik heb last van brainfreeze en fog, want hoe moet ik het uitleggen. ja, ik moet nog groeien en leren.
Maar nee, ik twijfel niet over mijn capaciteiten. Ik twijfel wel aan of ik het over kan brengen.

Dus, aantal vacatures, veelal met de naam projectleider. Kunnen jullie mij helpen met voorbeelden geven waarin ik in privé situaties zou kunnen aangeven waarin ik ervaring heb met projectleider? Ik vind het erg moeilijk om te bedenken bij mezelf wat nu goede voorbeelden zijn.
Alle reacties Link kopieren Quote
Een projectleider doet o.a. het volgende
Het einddoel voor ogen houden
Plannen
Communiceren
Problemen oplossen

Heb je daarvan voorbeelden?
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren Quote
Als je een sollicitatiebrief klaar hebt, kan je een apart topic openen
en vragen of 2-3 forummers je brief willen lezen.
Ik heb dat wel eens gedaan, als lezer. Brief (zonder echte namen) via PB naar mij. Mijn opmerkingen via PB weer terug.

Zeker in het weekend zijn er altijd wel een paar lieve forummers die hiertoe bereid zijn.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren Quote
Het komt goed hoor. Ik heb alle vertrouwen in je.
Het VIVA-forum is op geen enkele wijze aansprakelijk, noch kan verantwoordelijk worden gehouden voor welke geleden schade dan ook welke voortvloeit uit de door Explorista geschreven posts in enig topic.
Alle reacties Link kopieren Quote
Explorista schreef:
01-06-2023 20:12
Als je een sollicitatiebrief klaar hebt, kan je een apart topic openen
en vragen of 2-3 forummers je brief willen lezen.
Ik heb dat wel eens gedaan, als lezer. Brief (zonder echte namen) via PB naar mij. Mijn opmerkingen via PB weer terug.

Zeker in het weekend zijn er altijd wel een paar lieve forummers die hiertoe bereid zijn.
Ik heb mijn brief zo goed als af. En er gaan er waarschijnlijk nog velen volgen. Dus op zich zou dat wel fijn zijn. Ik heb idd even opgezocht wat de taken van projectleiders zijn, maar ik weet gewoon écht niet of ik iets prive heb meegemaakt die daar onder vallen. Ik neem aan dat ze geen vakantie plannen voor het hele gezin bedoelen :proud:

Ik voel me soms wel projectleider als het aankomt op de problematiek van onze oudste, waarbij ik doorlopend chef aanstuur ben richting alle instanties (en me kapot erger aan ongeveer de helft, maar dat lijkt me niet bepaald handig om te vermelden) en al het geregel en bemoeienis wat daarbij komt kijken. Maar ik vermoed dat zoiets ook niet het nivo is van een gemeente. Enig idee aan wat voor soort voorbeelden ik dan moet denken?
En ik voel me ook projectleider in mijn eigen leven als het aankomt om vanuit niets weer te beginnen met werken als ZZP'er en daarin een netwerk en contacten te hebben opgebouwd. Maar than again geef ik in mijn sollicitatiebrief aan dat ik wil overstappen naar langer durende projecten en een projectleider op gebied van ZZP zou dat dan misschien juist wél voor elkaar hebben moeten krijgen. Wat is wijsheid? Welk nivo moet het hebben qua complexiteit? Want feitelijk bekeken valt heel veel dan onder project en leiden. Zelfs boodschappen doen en eten koken. Van micro managen naar macro, hoe moeilijk ga je?
Alle reacties Link kopieren Quote
Explorista schreef:
01-06-2023 20:13
Het komt goed hoor. Ik heb alle vertrouwen in je.
Dat is lief van je, ik wil snel volgen :cat:

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven