Werk & Studie alle pijlers

Stage, blijven of weggaan?

17-02-2009 12:42 29 berichten
Alle reacties Link kopieren
message deleted.
Alle reacties Link kopieren
Lijkt me handig om te weten wat voor stage het is en voor hoe lang. Ik ben destijds mijn stage ingegaan met het idee: hier ga ik alles uithalen. Ik heb dus keihard gewerkt, met het gevolg dat ze me heel graag wilden houden maar ook dat ik er toch redelijk overwerkt ben weggegaan. Maar nu weet ik wel precies wanneer ik ook maar in de richting van overwerkt-worden ga en kan ik het op de rem staan. ook daar was het niet heel erg goed geregeld.

Misschien kan jij zelf een structuur opzetten voor jezelf zodat je daar je handvaten hebt. Ik denk dat het een hele goede leerschool zal zijn, want ook in de echte grote wereld moet je vaak heel veel zelf doen. En als jij je structuur hebt opgezet, misschien kan je proberen dat in jouw afdeling door te voeren. En duidelijk aangeven dat wanneer je een afspraak maakt, dat jij dan een bevestigings e-mail stuurt en dat je van ze verwacht dat ze erop reageren. Ik zou de handdoek nog niet na pas twee weken in de ring gooien, maar dat ben ik.
Alle reacties Link kopieren
Als een bedrijf zeer chaotisch werkt is mijn ervaring dat dit patroon al zeer lang aanwezig is binnen een bedrijf en vanuit de top niet anders word aangepakt. Zulke veranderingen moeten meestal bovenaan beginnen en daar zul je als stagaire niet zo maar bij kunnen komen. Afhankelijk van waarom jij daar zit natuurlijk. Sommige bedrijven zien helemaal niet dat ze inefficient en chaotisch bezig zijn, en dan kan jij dat nog tig keer vinden, als het niet vanuit daar komt dan houd het op.



Ik zou kijken in hoeverre dat chaotisch echt effect heeft op je stage en de opdracht die je daar moet maken. Als het alleen is dat jij je er aan ergert maar dat de opdracht prima gedaan kan worden, dan zou ik blijven zitten. Je kunt dan dus prima afstuderen. Aan jou de uitdaging om met dat chaotische om te gaan. Hoort ook allemaal bij het proces van leren en ergens mee om gaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:poezens schreef op 17 februari 2009 @ 12:42:

Hallo iedereen,



Ik zit een beetje met een dilemma vandaar deze post op het viva forum, ik vraag me af wat jullie ervan vinden.



Ik zit in het derde jaar van een HBO opleiding en loop nu stage bij een bedrijf. Ik ben deze week begonnen aan mijn tweede week alleen weet ik niet zeker of het me bevalt.



Het is best wel een chaotisch bedrijf waar iedereen met dingen bezig is en wat ze dus ook van mij verwachten. Ik heb nu een opdracht gekregen die ik moet uitwerken en that's it. Zo van, nou je hebt wat te doen en we zien wel wanneer je het af hebt.

Tsja, dat hoort nu eenmaal bij werk. Dat is het verschil met je schoolopdrachten. Stel je een beetje assertief op en vraag wanneer je je opdracht moet inleveren en of je de randvoorwaarden goed hebt begrepen. Je kan aan de slag en tadaaa... probleem opgelost.



Er is dus helemaal geen structuur of planning. Als je bijvoorbeeld een afspraak inpland dan moet je daarna nog twee keer vragen of ze het wel hebben gezien. De begeleiding is eigenlijk gewoon heel slecht.

Vergeet niet dat de mensen in een bedrijf gewoon een baan hebben en dat het begeleiden van stagiaires daarbij komt. Het is niet de kern van hun functie over het algemeen. Oftewel: dan moet je gewoon twee keer navragen of ze het hebben gezien: wederom een kwestie van assertiviteit.



Ik had hier gisteren een gesprek over met mijn stagebegeleider op school en die zei dat ik beter een stage kan gaan zoeken bij een bedrijf dat gestructureerd werkt en betere begeleiding bied.

Als je het jezelf heel makkelijk wil maken misschien wel. Je kan begeleiding afdwingen. En in de meeste stages leer je meer van zelf initiatief nemen, bepaalde zaken afdwingen (o.a. begeleiding en tijd van mensen) dan van een uitgekauwde stage waar je verveelde begeleider niets anders te doen heeft dan jou op je nek te zitten.

Vergeet ook niet dat de meeste stagebegeleiders van school geen zin hebben in een stagiair met gezeik op zijn/haar stage en liever adviseren om een makkelijke stage toe zoeken, dat is althans mijn ervaring geweest.



Aan de ene kant denk ik dat ik dat ook beter kan doen, maar aan de andere kant... ik zit hier nog maar twee weken dus wat niet is kan misschien nog komen. Aan de andere kant weer, als het niet komt dan zit ik hier vijf maanden lang...

Wat is nu 5 maanden, die vliegen voorbij. Je zit er amper, geef het gewoon een kans.



De mensen zijn wel ontzettend aardig en ze hebben al allemaal dingen voor me geregeld, werkplek enzo en dan voel ik me best wel schuldig als ik denk aan weggaan.

Ze zijn dus duidelijk bereid je de kans te geven en willen je helpen... zo slecht is de begeleiding dan ook weer niet.



Maar ja als ik hier blijf hangen dan denk ik dat ik hen meer kan leren (hoe breng je, je bedrijf op orde) dan dat zij mij wat kunnen leren.

Zo zo, lekker ambitieus...je wil nu al weg rennen maar bent toch in de overtuiging dat jij als stagiair het een stuk beter weet. Nou, ga je gang zou ik zeggen en zet de organisatie op zijn kop met jouw doortastende, overtuigende en aardschokkende stagerapport!



Dus dilemma, blijf ik bij het chaotische bedrijf met de aardige mensen of stel ik ze teleur en ga ik op zoek naar een andere stage?



Zijn er mensen die ook zo'n situatie hebben meegemaakt? En wat hebben jullie toen gedaan?



Op je laatste vraag terug te komen: ja, been there, done that. Denk dat je meer leert van een stage waar het nogal chaotisch is. Kan je tenminste in sollicitatiegesprekken aantonen met voorbeelden dat je in dergelijke omgevingen prima functioneert.



De stages waar ik het minst heb geleerd waren de organisaties waar al 100 stagiaires waren geweest, alles al "onderzocht" was en er toch niets ging veranderen. Waar ik heb meeste heb geleerd: de stage waar niets georganiseerd was, alles ad hoc ging en niemand tijd had voor mijn begeleiding. Ik heb goed gebaald op sommige momenten (weer afspraken afgezegd, weer benodigde info niet aanwezig etc) maar uiteindelijk heb ik dik tevreden een goede stage gelopen én onwijs veel geleerd.



Nu heb ik regelmatig stagiaires begeleid en ik "heb ze" het liefst assertief, initiatiefrijk, zelfstandig en een tikkie brutaal. Niet van die zeikerds die direct naar de opleiding rennen als ik door deadlines niet aan de verplichte 40 minuten begeleiding kom in die week



Vergeet even niet dat je een stagiair bent en dat de organisatie niet om jou draait maar jij om de organisatie...
Alle reacties Link kopieren
Het kan zijn dat je nu in het diepe gegooid wordt; zwemmen of verzuipen! Maar als je dan zwemt, verzuip je nooit weer!
Alle reacties Link kopieren
In de organisatie waar ik veel voor werk is chaos standaard. Afgelopen jaar hadden we een stagiaire die in het begin hoofdschuddend rondliep, alles wat we deden ging zo anders dan hoe zij het had geleerd en het leek haar allemaal niet erg productief. Aan het eind van haar stage vertelde ze dat ze haar mening had bijgesteld, de manier waarop wij het doen werkt voor onze organisatie, en zij had er veel van geleerd.



Zo kan het dus ook. En als HBO-er lijkt het me een pluspunt als je in kunt spelen op een chaotische situatie, en je er in staande kunt houden!
Alle reacties Link kopieren
Bij ons zijn er ook geregeld stagiaires. Het verschil in resultaat zit vooral in hoe zij een en ander aanpakken. Als ze ervoor open staan, hebben ze hier een geweldige stage, ondanks dat het een hectisch, druk en stressvol bedrijf is. En dat kan op een stagiair als chaotisch overkomen, reken maar dat dat niet zo is! Overigens van de 14 mensen die hier op dit kantoor werken, hebben er 12 stage bij ons gelopen!!!



Als je het niet goed aanpakt (geen initiatieven neemt, afwachten tot het beter wordt, denken dat je hen wat kan leren, denken dat je het beter weet of beter bent, denken dat je wijzer bent dan zij), heb je een rot periode waarin je zeer weinig leert. Stel je open op. Vraag hoe het komt dat ze het zo aanpakken, leer van ze! Een bedrijf drijft nooit op chaos alleen. Geloof me!



Stel je leergierig op, stel vragen, vraag aan die ene leukere collega hoe zij het aan zal pakken en verwacht geen uitgekauwd advies. Doe het met de kruimels. Van deze stage kun je super veel leren. Stel je vragen, doe er je voordeel mee. Iedereen heeft wel eens 5 minuten tijd iets met je door te nemen, je iets uit te leggen, je op weg te helpen. En wees assertief. Zie je een collega het druk hebben, leg je werkje opzij en ga helpen. Zo krijg je een beter beeld wat het werk in houdt en krijg je leukere taken naar je toegeschoven. Waak ervoor dat je geen huishoudmiep wordt, vergeet alleen niet ook eens koffie te halen!



je kan hier echt een super goede stage van maken als je je assertief blijft opstellen.
Volg je hart. Dat klopt.
Alle reacties Link kopieren
Hmm ik ben het niet echt eens met sommige bovenstaande berichten, omdat ik het 'aan heb gekeken', maar het echt een rampstage voor mij was. Kreeg er enorm veel stress van uiteindelijk en zat echt in een enorme dip daarom. Heb me in totaal wel een jaar daar echt slecht door gevoeld.



Mijn advies: kaart dit aan bij je stagebegeleider op je stage. Als ze je wat waard vinden gaan ze hier iets mee doen, dus aan hun reactie kun je al veel ontdekken over hoe het bedrijf in elkaar steekt.



Tot slot: volg je intuitie!!!

Mijn stagebedrijf deed in het begin poeslief, tot ik er achter kwam dat ze over alles en iedereen roddelden (ook over mij en het andere personeel). En dat terwijl ze zo lief deden...
Alle reacties Link kopieren
Hallo wederom,



Ik zal ten eerste even zeggen dat ik echt wel initiatief toon. Als ik iets niet weet of iet snap dat vraag ik het meteen. Als ik niets te doen heb zeg ik dat ook meteen en vraag ik of er iets is wat ik kan doen.



Misschien moet ik inderdaad gewoon wennen aan de werkwijze. Als ik kijk naar de meeste reacties dan zou het beter zijn als ik zou blijven. Ik snap ook wel dat de meeste mensen het hier super druk hebben (er werken hier ongeveer 9 tot 10 mensen) en daarom dus geen tijd hebben om mij bij alles te begeleiden. Op zich hoeft dat van mij ook niet maar het verschilt zo erg van school waar je regels hebt en structuur en duidelijke deadlines etc.



Misschien ligt het ook aan mijn stagebegeleider op school, zij verschilt ook heel erg van de mensen waar ik nu mee werk. Ze zijn hier heel informeer en zij is best wel formeel dus vandaar dat ze misschien vind dat ik iets anders zou moeten zoeken.



Ik heb trouwens geen opdracht. Mijn afstudeeropdracht ga ik volgend jaar doen, op dit moment loop ik alleen stage voor de ervaring. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat school ook vind dat ik hier wat geleerd heb.
Alle reacties Link kopieren
quote:poezens schreef op 17 februari 2009 @ 14:28:

Hallo wederom,



Ik zal ten eerste even zeggen dat ik echt wel initiatief toon. Als ik iets niet weet of iet snap dat vraag ik het meteen. Als ik niets te doen heb zeg ik dat ook meteen en vraag ik of er iets is wat ik kan doen.

Dat is een mooi begin, nu gaan kijken wat je ZELF wil gaan doen daar en vraag of je mag meewerken. Dan toon je echt initiatief en interesse. Dat is iets anders dan vragen om een werkje/klusje wat een ander voor jou moet gaan bedenken... *Daarbij is er niks zo vervelend als een stagiaire die enkel vraagt "wat kan ik nu doeeeeen??,*'



Misschien moet ik inderdaad gewoon wennen aan de werkwijze. Als ik kijk naar de meeste reacties dan zou het beter zijn als ik zou blijven. Ik snap ook wel dat de meeste mensen het hier super druk hebben (er werken hier ongeveer 9 tot 10 mensen) en daarom dus geen tijd hebben om mij bij alles te begeleiden. Op zich hoeft dat van mij ook niet maar het verschilt zo erg van school waar je regels hebt en structuur en duidelijke deadlines etc.

Yep, welcome to the real world...dat is gewoon even wennen. Tijdens je werk wordt niet alles voorgekauwd en uitgestippelt, tenminste als je op een beetje niveau werkt. Aangezien je een HBO studie volgt mag van jou verwacht worden dat je hier mee kan omgaan/als de sodemieter mee om leert te gaan...



Misschien ligt het ook aan mijn stagebegeleider op school, zij verschilt ook heel erg van de mensen waar ik nu mee werk. Ze zijn hier heel informeer en zij is best wel formeel dus vandaar dat ze misschien vind dat ik iets anders zou moeten zoeken.

Nee, het ligt niet aan je begeleidster van school, het probleem zit bij jou, nu niet gaan afschuiven op een ander!!!.

Denk je dat je na je afstuderen enkel te maken hebt met mensen van een bepaald soort??? Sterker nog, de twee verschillende types die jij beschrijft kan je op 1 kantoor tegen komen, mee in een vergadering zitten of in een team moeten samenwerken, get used to it!



Ik heb trouwens geen opdracht. Mijn afstudeeropdracht ga ik volgend jaar doen, op dit moment loop ik alleen stage voor de ervaring. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat school ook vind dat ik hier wat geleerd heb.

Wederom NEE. Het is de bedoeling dat JIJ er iets van leert..niet of school dit vindt. Geen uitvluchten gaan verzinnen omdat je moet wennen/leren omgaan met een bedrijfscultuur die je niet kent.

Daarbij, als dit een meewerkstage is denk ik toch echt dat je er gewoon je schouders onder moet zetten en moet laten zien dat je daadwerkelijk HBO niveau waard bent. Vergeet aub je eisen rondom regeltjes, handjes vasthouden en duidelijk omschreven omdrachten en weer daadwerkelijk initiatiefrijk (zie mijn voorbeeld bovenin), en toon een actieve houding..
Alle reacties Link kopieren
Je kunt het toch gewoon met je stagebegeleider bespreken? En als jij zelf met initiatieven komt waarop zij efficienter te werk kunnen gaan, word dit des te meer gewaardeerd.
Alle reacties Link kopieren
Dan zal TO eerst zelf mee moeten werken anders is het niet bepaald geloofwaardig om advies te gaan zonder in de praktijk iets te hebben gepresteerd...
Alle reacties Link kopieren
Het is niet alsof ik nog nooit bij een bedrijf heb gewerkt ofzo hoor. Ik heb drie en een half jaar bij een groot bedrijf gewerkt (welliswaar andere sector) waar het er heel anders aan toe ging. Daar kreeg je gewoon duidelijke taken en richtlijnen. En op mijn vorige stage hield iedereen zich ook gewoon aan de afspraken en kreeg ik goede begeleiding.



Ik vind dat niet alles vanuit mijn kant hoeft te komen. Als bedrijf weet je dat wanneer je een stagiair aanneemt je daar begeleiding voor moet regelen.



En wat vinden jullie van radio aan op de werkvloer want die staat hier de godganse dag (hard) aan. Ik kan me hierbij erg slecht concentreren maar er werd al gezegd vanuit het bedrijf dat ik daar maar aan moest wennen omdat die hier altijd aan staat en de meeste mensen zich daarbij goed kunnen concentreren. Ik ben blijkbaar een van de weinige die zich slecht kan concentreren met muziek aan.
Alle reacties Link kopieren
je klinkt eigenlijk een beetje als de stagaire die ik eens meegemaakt heb. Die dacht al heel snel dat t haar werk was om de MBO-ers die daar werkten opdrachten te geven omdat zij met HBO bezig was "en dus opdrachten moest kunnen geven".

Die hebben wij als mbo-er maar heel snel duidelijk gemaakt dat opdracht geven pas kan als je weet hoe je t aanneemt.

en ja op school leer je de theorie van de praktijk,zelfs in de praktijklessen als je daar later op terugkijkt

Als bij het bedrijf zo gewerkt wordt krijgen ze niks klaar.

en ik ben bang dat jij als stagaire of als minderheid , aan de radio zult moeten wennen (daar heb ik zelf dus ook problemen mee helaas)

En als jouw vorige stage zo goed gestructureerd was , is het misschien wel goed om eens een hele andere bedrijfscultuur te hebben, Om te zien dat iedere medaille twee kanten heeft.
De waarheid is dat iedereen zomaar wat probeert
Alle reacties Link kopieren
zit een beetje met hetzelfde probleem...ook tweede week van mijn stage...maar mijn hele week heb ik alleen maar gegoogled...bij alles wat ik moet dien zegt stagebegeleider...kijk maar...anders zoek je maar op google...(ik doe een HBO opleiding Marketing) over de markt waar ze in zitten, hoe bepaalde programma's werken...of ik krijg een antwoord van o dat weet ik niet, zoek maar op op google...Alle voorstellen die ik doe worden afgekapt...(bijvoorbeeld enquete om klantevredenheid te bekijken --> hoeft niet, we weten hoe tevreden klanten zijn, financiele analyse...--> weet niet of we die gegevens we vrij willen geven...) zo loop ik elke keer tegen weerstand op...heb zelf paar jaar fulltime gewerkt voordat i kmet hbo opleiding ben begonnen, dus tis niet dat ik niet weet wat ik doe...



Daarnaast moet zij met drie stagiaires werken, en iemand voor haar eigen baan inwerken, terwijl zij max 20 uur per week werkt...krijg het idee dat ik en andere stagiaire meer een blok aan haar been zijn dan anders...pffff tis bij nos nu vakantie dus kan met school geen contact opnemen....



Suggesties?
Alle reacties Link kopieren
Ik moet zeggen dat ik veel berichten hier best wel negatief vindt, net alsof ik denk dat ik alles beter weet ofzo. Dat weet ik helemaal niet, ik zeg alleen dat ik het er allemaal zo chaotisch vind gaan. Ik word hier zelf gewoon heel onzeker van want ik weet hierdoor niet wat ze van me verwachten (no guidelines). Ik voel me gewoon heel doelloos tussen al die mensen die het razend druk hebben met vanalles en WEL weten wat ze moeten doen en wat hun taak is.



Ik heb wel al een paar keer dingen gevraagd, zoals gisteren maar toen kreeg ik een " moet dat per se nu, want ik heb zo een brainstorm" naar mijn hoofd geslingerd. En dan zeg ik dat ik mijn taken meer gespecificeerd op papier moet zetten (stageplan) en dan zeggen ze " ja natuurlijk, gaan we straks naar kijken" maar vervolgens komen ze er niet meer op terug en moet je er weer twee keer naar vragen.



Aan Gelukkig meisje,



Je zit dus een beetje in dezelfde soort situatie maar dan wel op een ander gebied (ik loop stage bij een reclamebureau). Ik zou zowieso contact opnemen met mijn stagebegeleider als ik jou was want als het bijvoorbeeld fout dreigt te gaan dan weet ze in ieder geval waar het door komt en dat het niet aan jou ligt (want jij toon wel initiatief). Misschien dat je een andere begeleider kunt vragen op je stage (ik kan dat niet want er werken maar 9 mensen) of er zowieso met haar over praten. Ik moet zowieso in week 4 of 5 een gesprek hebben met mijn begeleider bij mijn stage om te vragen hoe ze vinden dat ik het doe en wat ik ervan vindt etc.

Ik wil eigenlijk niet weg omdat de mensen wel heel aardig zijn verder en omdat ze al veel dingen voor me hebben moeten regelen. Aan de andere kant, als mijn gevoel niet verandert en als ik er na 4 a 6 weken nog steeds niet goed bij voel, dan ga ik wel wat anders zoeken.
Alle reacties Link kopieren
ja, bij mij werken maar 4 mensen! (o ja en 3 stagiaires...beetje rare verdeling vind ik zelf...alle drie uit hetzelfde instituut) dat meisje is momenteel bezig haar baan over te dragen aan een nieuwe persoon (hij is dus personeelslid 5 maar zij gaat dus weg) en wil dat even afwachten....ik moet een marketingplan schrijven met een ¤0 budget...niet echt motiverend.....
Alle reacties Link kopieren
Nee dat klinkt niet echt lekker nee.



Ikzelf zit er best wel mee omdat ik me gewoon op dit moment echt niet gelukkig voel binnen dit bedrijf. Maar er moeten ook allemaal contracten getekend worden etc. waardoor ik des te meer het gevoel krijg dat ik er niet meer onderuit kan (mocht ik ermee willen stoppen). En het hele dag achter een bureautje zitten valt me ook heel erg tegen, plus het feit dat ik met iemand op een kamer zit die soort van overloopt van het werk en dus nooit een gezellig praatje maakt of wat dan ook. De andere stagiaires zijn wel aardig maar die zitten er nog maar 8 of 7 weken want die doen een meeloopstage.



Van mijn kant is er ook best wel stress want ik moet hier wel 5 maanden zitten en aan het eind moet ik bij school kunnen aantonen dat ik goed genoeg ben. Ik baal er gewoon echt van want tot nu toe ga ik elke dag met tegenzin heen.



Wel vaag dat er bij jou maar vier mensen werken. Wij mogen vanuit school geeneens werken bij een bedrijf met minder dan vijf medewerkers.



Zit je er zelf ook aan te denken om wat anders te zoeken of niet?
Hmm dit klinkt een beetje als mijn de bedrijven waar ik stage heb gelopen vroeger.

Ook druk, geen structuur en begeleiding op school die vonden dat ik maar beter ergens anders stage kon gaan lopen.

Heb ik niet gedaan; ik heb voor mezelf structuur aangebracht in mijn werkzaamheden, initiatief getoond en heb waanzinnig hard gewerkt. Het gevolg was dat iedere stageplek mij graag een baan wilde bieden na afloop van de stage.

Tuurlijk was het soms moeilijk, maar ik ben tot op de dag van vandaag dat ik alles (veel) zelf moest uitzoeken; ik heb zooooooveel (over mijzelf) geleerd.
Ik sluit me aan bij anderen die al aangaven dat dit juist een heel belangrijke leerschool voor je kan zijn en ik zou je dus zeker aanraden om te blijven, misschien wel juist omdat je het zo moeilijk vindt. Dat is namelijk juist een situatie waarin je veel kunt leren.



Bovendien is mijn ervaring dat het in geen enkel bedrijf, hoe goed en strak alles ook is geregeld, zo zal zijn dat je uitgebreid ingewerkt wordt en aan het handje wordt genomen als je een functie op HBO-niveau wilt doen. Er wordt in deze wereld gewoon steeds meer van je verwacht dat je zelf je weg vindt. En zelfs als het bedrijf het goed had willen regelen, dan zul je zien dat degene die jou in had moeten werken net ziek wordt, onverwachts een dringende klus moet klaren of vertrekt. Er is altijd wel wat.



Alhoewel ik me heel goed kan voorstellen dat het een ramp is als je als stagiaire in zo'n situatie terecht komt (en dat jedaar ook erg onzeker van kunt worden) kun je dit ook zien als een enorme kans. Het is een kans om de stage helemaal naar je eigen hand te zetten en te doen en te leren wat jij graag wilt doen en leren. Als niemand je vertelt wat je moet doen, dan is de kans groot dat ze blij zijn als je zelf wat oppakt om hun werkdruk te verminderen. En juist in dit soort situaties kun je dat aardig manipuleren.



Luister eens naar wat er om je heen gebeurt. Waar zijn al die anderen zo enorm druk mee? En wat kun (en wil!) jij daarvan overnemen? Schuw ook vooral de rotklussen niet. Een mailing in enveloppen stoppen lijkt misschien een rotklus, maar het geeft je ook de gelegenheid om ongestoord te luisteren naar waar de rest mee bezig is, wat te leren over het bedrijf en de projecten en te inventariseren waar jouw kansen liggen om ook iets bij te dragen. Idem dito geldt voor het opnemen van de telefoon als de receptioniste even lunchen is ofzo.



Voor wat betreft je eigen leerdoelen zou ik mij ook niet te druk maken, het is maar net wat je er zelf van maakt. De theorie leer je wel uit de boeken, je zit juist op stage om de praktijk te leren. En de werkpraktijk is meer dan het afronden van concrete projecten, het is ook het werken op zich.



Wat jij nu bijvoorbeeld als leerdoelen zou kunnen omschrijven is het leren:

- omgaan met een chaotische werkplek;

- om kansen te zien en te benutten voor je eigen ontwikkeling;

- werken met mensen die anders denken en doen dan jij;

- leren zelfstandig te werken;

- leren zelf te herkennen hoe je waarde toe kunt voegen.



Ik hoop dat je hier iets aan hebt / mee kunt.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor de reacties weer.



Op zich wil ik ook wel doorzetten en ze hebben wel opdrachten voor me maar ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Ik ga me nu eerst maar eens richten op een presentatie die gepland staat voor maandag. Dat lukt me denk ik wel.



Het probleem is dat mijn gevoel zo blijft opspelen, wat ik ook doe hoe positief ik ook probeer te denken, ik heb de hele dag het gevoel alsof ik een varken ben dat naar de slachtbank moet. Ik ben gewoon lichtelijk in paniek geloof ik, bang dat ik het niet goed doe, bang dat als ik zeg dat ik klaar ben en niets te doen heb dat ze zeggen van ' je weet toch wat je taken zijn, zoek het uit'.



Ik voel me gewoon niet prettig, ik voel me de hele dag alsof ik in huilen zou kunnen uitbarsten en ik krijg het gevoel niet weg. Daardoor schiet het werk ook niet echt op en kan ik niet goed functioneren. Ik kan me hierdoor niet goed richten op mijn stage, ik ben alleen maar bezig de hele dag met het tegengaan van dit gevoel. Daarom zit ik eraan te denken iets te zoeken wat dichter bij huis is omdat ik me dan waarschijnlijk toch fijner voel.



Ik probeer echt door te zetten en op mijn tanden te bijten maar het lukt me gewoon zo slecht.
Alle reacties Link kopieren
ik zou ook willen zeggen; ga ervoor, probeer er zoveel mogelijk van te leren, en zorg ervoor dat je interessante dingen aanpakt/meemaakt/meeloopt/etc.

Maar als je je de hele dag niet fijn voelt, in huilen kunt uitbarsten en het gewoon verschrikkelijk vindt en daarbij heb je het al een paar weken aangekeken dan zou ik toch even goed nadenken hoe belangrijk de stage is. Als jij het zelf niet erg vind een nieuwe stage te moeten beginnen, je begeleleider van school is het daar mee eens en het geeft je een opgelucht gevoel om er zo over na te denken dan zou ik dat doen.

Máár toch weer, niet te snel opgeven! Ik kan je gevoel niet voelen, dus zelf goed nadenken!
Alle reacties Link kopieren
quote:poezens schreef op 19 februari 2009 @ 09:30:

Ik voel me gewoon niet prettig, ik voel me de hele dag alsof ik in huilen zou kunnen uitbarsten en ik krijg het gevoel niet weg. Daardoor schiet het werk ook niet echt op en kan ik niet goed functioneren. Ik kan me hierdoor niet goed richten op mijn stage, ik ben alleen maar bezig de hele dag met het tegengaan van dit gevoel. Daarom zit ik eraan te denken iets te zoeken wat dichter bij huis is omdat ik me dan waarschijnlijk toch fijner voel.





Als je stagebedrijf daar geen begrip voor toont, dan zou ik weg gaan. Was precies hetzelfde bij mij. Ik heb het wel afgemaakt, maar als ik aan het begin had geweten wat ik nu weet, had ik het echt niet gedaan.



Dat wil overigens niet zeggen dat ik er niet van geleerd heb- ik heb er juist heel veel van geleerd. Maar ik heb er 'mijzelf' voor een heel jaar voor moeten inleveren. Ik kon mezelf niet zijn, was niet gelukkig (ook de eerste periode na de stage niet) en heb door die stress zelf fysieke problemen ondervonden.
Ik snap wel wat je bedoelt, ik heb dat gevoel ook wel eens gehad (niet bij stage maar bij detachering. Mij hielp het om mijn eigen concrete leerdoelen op te schrijven op zeg maar de x-as en de taken/mogelijkheden/activiteiten die ik volgens het bedrijf moest doen op de y-as. Toen zette ik kruisjes in het veld tussen de x-as en de y-as om te zien waar onze beide doelen elkaar raakten.



Vervolgens maakte ik een kort plan van aanpak, niet meer dan 1 A4tje. En dat plan kun je dan even overleggen met je begeleider van school of van de stage zelf. Niet eens zo zeer voor goedkeuring maar meer als spiegel voor jezelf.



De volgende stap is het benoemen van concrete activiteiten. Bijvoorbeeld "3 uur meelopen met collega x", "verslagje schrijven over meelopen met collega x". In dat verslagje moeten dan jouw leerdoelen worden belicht, aangezien je geen concreet einddoel vanuit het bedrijf zelf hebt.



Als je voor jezelf je input - process - output op een rijtje zet, dan zal je merken dat je veel minder last hebt van de chaos van de rest, ook als er uiteindelijk niemand anders naar je plan kijkt.



Het is waarschijnlijk handiger om je aan te passen aan de rest van de werknemers om meer resultaat te krijgen. Dus niet verschillende keren om formele feedback vragen, maar gewoon tussendoor, bij het koffiezetapparaat, op een borrel, etc.



Doodoener: als je steeds hetzelfde vraagt, krijg je steeds hetzelfde antwoord. Gooi het eens over een andere boeg, waar de rest wel ontvankelijk voor is. Je zal merken dat je communicatief flexibel opstellen veel meer resultaat oplevert. Kan ook een leerdoel op zichzelf zijn trouwens.



Flexibel communiceren is iets dat je op school vaak niet leert omdat de variatie onder types binnen 1 klas gewoonweg niet groot genoeg is om op te oefenen.
Alle reacties Link kopieren
Wat grappig is, is dat mijn opleiding juist heel erg gericht is op samenwerken, projecten met z'n allen doen etc. Hierdoor heb ik al meerdere malen met verschillende mensen gewerkt. Toch merk je op een gegeven moment dat je met de een goed op kunt schieten en met de ander niet dus uiteindelijk werk je toch steeds met dezelfde personen samen. Als je zelf je teams mag samenstellen zoals bij ons op school.



Eigenlijk is dat inderdaad niet goed want hierdoor leer je niet samenwerken met mensen die totaal anders zijn of waar je niet goed mee om kunt gaan. Vorig jaar had ik wel een conflict met een paar mensen uit mijn groep maar de oplossing is dan makkelijk, volgend blok gewoon niet meer samenwerken. Op stage kan dat gewoon niet.



Ik denk zelf ook wel dat ik hier beter kan blijven. Ik denk echt dat ik qua werk ook veel van ze kan leren. Op dit moment is het nare gevoel weg en dan kan ik wel functioneren. Probleem is alleen dat het gevoel komt en gaat en dat ik het niet kan controleren, dat is gewoon zo vervelend. Vroeger had ik best wel veel doorzettingsvermogen maar het is net alsof dat als sneeuw voor de zon is weggesmolten. Wanneer dat is gebeurd weet ik niet maar als dingen moeilijk worden dan wil ik het liefst hard wegrennen.



Ik denk dat ik het zowieso nog even twee weken moet aanzien.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven