Werk & Studie alle pijlers

Vraag over onderwijs, wie kan me helpen?

18-09-2008 20:18 27 berichten
Alle reacties Link kopieren
Misschieen wel een hele stomme vraag, maar ik ben in Duitsland opgegroeit en daar zit het schoolsysteem compleet anders in elkaar.



Ik weet dat je die 2 systeme (NL en Duits) niet met elkaar kunt vergelijken, toch wil ik de grote lijnen weten.



Zo zijn leraren in Duitsland academisch opgeleid en hier in NL niet begrijp ik. Maar geven dan NL'e docenten dan echt les in alle vakken met HBO niveau?!

Ik bedoel het niet denegrerend, toch vind ik dat best vreemd als ik aan vakken denk zoals Natuurkunde, Wiskunde, Biologie etc. (dus de wetenschappelijke vakken).



En hier gaan kinderen al met 4 jaar naar school (in Duitsland met 6 of 7 jaar). Kan me eigeblijk niet voorstellen dat een kind met 4 jaar al aan school toe is (uitzonderingen daargelaten).

Wordt dan meteen onderwijs gegeven of gaat dat gelijdelijk?

Of wordt er dan in de eerste groepen nog gewoon gespeeld?

Denk niet dat er meteen met lezen/schijven begonnen wordt....



Nou, dat zijn dan de eerste vragen. Als iemand mij een klein schets zou kunnen geven hoe het onderwijs georganiseerd is zou ik er heel blij mee zijn!

Googelen leverde namelijk alleen maar meer vragen op :'-(



Alvast bedankt!
Alle reacties Link kopieren
@ Kroesje: haha, thanx. Nee ben geen kleuterjuf geweest, maar weet wel hoe het onderwijs daar in elkaar steekt hoor!



Wat advies betreft: de CITO is zeker niet heilig! De leerkracht heeft altijd een gesprek met de ouders en kan ook beslissen een ander advies te geven dat wat er uit de CITOscore is gekomen (natuurlijk gebeurd dit niet zo vaak, want de cito geeft wel een aardige weergave van het kunnen van een leerling, maar er zijn ook andere factoren die mee kunnen spelen...)
Alle reacties Link kopieren
DivaLaViva schreef op 21 september 2008 @ 18:51:

Ik wil even reageren: hoewel in Nederland de Cito-toets een steeds grotere rol gaat spelen en soms wel alles bepalend kan zijn voor toelating heb je als ouder toch altijd wel een gesprek hierover met de leerkracht. En die komt dan met een advies en motiveert dat. Op het aanmeldingsformulier bij de middelbare school wordt dan ook gevraagd of je het eens bent met het advies.

In Duitsland heb je als ouder veel minder kontakt met school en zie je aan de resultaten van huiswerk/toetsen op welk niveau je kind functioneert. Er is geen overleg. En het advies van de leerkracht is heilig. Daarom zijn Gute Note in Duitsland zo belangrijk.



Groetjes,



Zwarte Raaf
Maar doet de middelbare school er wel wat mee, met dat je het als ouders oneens bent? Want daar gaat het natuurlijk om, je kan wel zeggen het oneens te zijn maar als er niets mee gebeurd is dat natuurlijk weinig relevant.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven