Werk & Studie alle pijlers

Welke toekomst na de Vrije School?

19-11-2008 17:02 48 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik probeer me een beetje te verdiepen in het vrije school onderwijs en vraag me af hoe het gaat na de 6e klas. Sluiten reguliere scholen voor V.O aan op de vrije basisschool, of ben je genoodzaakt om ook je V.O op een vrije school te volgen?

En na het V.O? Wat ben je geworden? Ik weet van mensen die automatisch een creatief vak in zijn gerold, maar zijn er ook mensen die na deze vorm van onderwijs in een sector zijn beland die niet valt onder de 'zachtere' sectoren? Ik ben erg benieuwd naar ervaringen!
...
Het verschil zit hem in hoe de lesstof wordt aangeboden, niet in de inhoud.
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof daar geen sikkepit van Stephanietje. Ik denk zelf dat een reguliere school beter is, maar goed, dat doet er niet toe. Maar dat mensen die op een reguliere school hebben gezeten minder belangstelling voor de wereld om zich heen zouden hebben, vind ik echt kul. Dat ligt gewoon aan je karakter.



Ik heb op strenge christelijke scholen gezeten en studeer filosofie met zoveel uitgebreide keuzevakken dat het schier onmogelijk is om niets van de wereld om je heen te weten, en bovendien heb ik me suf gelezen en gereisd. Dus neuh, die hele vrije school had voor mij geen verschil uitgemaakt.
Alle reacties Link kopieren
hallo vlammetje,

ik werk in het regulier voortgezet onderwijs en heb verschillende leerlingen in mijn klassen die van de VS komen, zowel van primair onderwijs als voortgezet. mijn ervaring: het ligt bij een VS nog meer dan bij 'regulier' onderwijs aan je kind.

Ik heb leerlingen die heel goed en breed opgeleid zijn door de vrije school, en erg gedisciplineerd kunnen werken, maar helaas zie ik er ook veel -de meerderheid- die naar mijn school komen omdat ze het niet redden.

De vrije school moet zich inderdaad aan dezelfde eisen houden als het overige voortgezet onderwijs, maar er staat niet per vak vastgelegd hoeveel uren er moet worden gegeven, en op welke manier (daarom kan iets als 'iederwijs' ook bestaan, helaas)



kortom: is je kind zelfstandig, leergierig en breed geinteresseerd, en dan niet alleen in sterrenkunde, en mandala schilderen, maar ook in wiskunde en talen, doe het vooral. twijfel je daaraan, dan zou ik het er niet op gokken....



Overigens zijn het wel hele vriendelijke, beleefde en sociaal sterke leerlingen, iets waar het de andere kids nog wel eens aan ontbreekt.....



succes met je keuze!
Alle reacties Link kopieren
quote:vlammetje schreef op 19 november 2008 @ 17:02:

Ik probeer me een beetje te verdiepen in het vrije school onderwijs en vraag me af hoe het gaat na de 6e klas. Sluiten reguliere scholen voor V.O aan op de vrije basisschool, of ben je genoodzaakt om ook je V.O op een vrije school te volgen?





Vriend zegt: De overstap van vrije school basisschool naar reguliere V.O. is moeilijker dan naar de universiteit. Dan ben je ouder en is het toch makkelijker om zelf te kiezen. Op mijn 12e wilde ik toch graag bij het bekende VS systeem blijven. Ik heb daarom ook het V.O. bij de VS gevolgd. Ik heb ook andere scholen bezocht maar voelde mij daar niet thuis. Plus dat ik het gevoel had dat ik op bepaalde gebieden een kleine achterstand had die ik uiteindelijk wel op de VS ingehaald heb maar die bij het reguliere VO waarschijnlijk moeilijker waren geweest om bij te spijkeren.

Ik ben afgestudeerd Amerikanist, van andere klasgenoten weet ik van een iemand dat die European Studies heeft gestudeerd en mijn zusje zit op de kunstacademie. Het is dus vrij divers waar de mensen heen gaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb op een vrije basisschool gezeten en ben er nog altijd blij mee. Ik heb gemerkt dat ik daar heel veel algemene kennis heb opgedaan (ik weet bv veel over mythes ed wat puur daarvan komt) en ik liep zelfs voor met wiskunde en duits toen ik naar een reguliere middelbare school ging (dit om het extra jaar te omzeilen wat nu is afgeschaft). Het is wel goed mogelijk om gewoon je vwo in 6 jaar halen op een vrije school en het is zeker niet zo dat je alleen maar de zachtere beroepen in rolt. Het moet je liggen maar dan heb je er veel voordeel van.
Alle reacties Link kopieren
Mijn tip: kijk naar je kind. Wat heeft hij/zij nodig en welke school kan dat bieden. Kies niet vanuit je eigen idealen. Mijn ouders hebben dat wel gedaan en ik ben dus samen met mijn zus op de Vrije School beland. Mijn zus en ik verschillen enorm en onze herinneringen over de Vrije School dus ook. Ik vond het vreselijk en was blij dat ik naar een reguliere middelbare school mocht. Mijn zus was precies andersom. Zij vond de Vrije school geweldig en onze reguliere middelbare school helemaal niet leuk. Toch was zij degene die de met gemak een Gymnasium diploma heeft gehaald en ik de HAVO heb gedaan. Gewoon een kwestie van verschillende leerstijlen. Mijn zus kwam op de Vrije School beter tot haar recht, zat lekker in haar vel en maakte daardoor denk ik de overstap het vervolgonderwijs vrij makkelijk. Ik was onzeker, snapte niet echt wat er op de Vrije School van me werd verwacht en ik vond het best lastig om te wennen aan de middelbare school. Ik liep achter op de rest en heb keihard moeten werken om in te lopen. Dat is wel gelukt, doordat ik op de middelbare school goed ben begeleid.



Uiteindelijk zijn we allebei wel goed terecht gekomen hoor. Mijn zus is laatst gepromoveerd en doet kankeronderzoek.

Ik heb de PABO gedaan, heb een aantal jaar in Nederland gewerkt en werk nu alweer een poosje op een internationale school in het buitenland. Ik denk dat ik een bredere kijk op de wereld en meer verschillende interesses heb dan mijn zus. Zij heeft weer heel veel verstand van haar vakgebied en is in mijn ogen een stuk slimmer dan ik. Wie is er nu meer succesvol? Ik durf het niet te zeggen. Wel denk ik wel eens dat ik een betere start had kunnen hebben. Maarja, dat zullen we nooit zeker weten!



Succes met kiezen!
anoniem_66547 wijzigde dit bericht op 19-11-2008 20:36
Reden: tikfoutje
% gewijzigd
Af en toe een huppeltje op de plaats is ook ok
Alle reacties Link kopieren
hoi



Ik heb zelf ook op een vrije school gezeten, alleen tijdens de basisschool periode. Ivm een verhuizing ben ik naar een reguliere middelbare school gegaan. De overstap was voor mij niet lastig! Ik ken verschillende mensen die ook het vo op de vrije school gevolgd hebben, verschillende daarvan volgen nu een studie aan de uv.

Ik denk dat de keuze, net zoals de keuze van andere onderwijsstomingen, moet liggen aan je levensvisie en aan het gevoel van je kind. (kan me dit niet meer herinneren, maar ken het verhaal van mn moeder): zij is met mij bij 2 verschillende scholen wezen kijken. Bij de vrije school was ik meteen op me gemak.

Het klopt wel wat Stephanietje zegt er is veel veranderd de afgelopen jaren en het vrije school systheem. Ik ken ook alleen maar de oude stijl. Wat ik weet van de 'nieuwe' stijl is dat het inderdaad meer lijkt op het reguliere systheem.

Ik heb altijd wel het gevoel gehad dat de vrije school mij een stuke extra mee gegeven heeft qua algemene kennis. Dit komt mij nog steeds van pas!

oja ik ben inmiddels afgestudeerd aan de PABO.

Groetjes
Alle reacties Link kopieren
Je hebt al veel reacties, maar vroeg specifiek naar mensen die VS hebben gedaan, ook VO en waar die terecht zijn gekomen. Ik ken in ieder geval 1 persoon die die route heeft gedaan, daarna Havo en VWO en toen een betastudie, promotie en doet nu erg beta onderzoek. Dus de harde, technische kant kan zeker.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben van vrije school (oude systeem) naar gymnasium gegaan, dus alles is mogelijk. Ze hadden alijd het extra jaar, omdat er naast de standard vakken taal rekenen schrijven etc. ook veel aandacht was aan tekenenm, eurythmie, boetseren en andere handvaardigheden. Ik vond de overstap qua kennis niet groot, wel qua houding...waar ik zat, was er veel meer een wij en ons gevoel, iedereen ging met iedereen om, er waren geen buitenbeentjes en iedereen was aardig voor elkaar, dat miste ik op het gym nog wel eens. Dat was voor mij een veel hardere 'wereld' waar ik in kwam...(en van mijn klas met misschien 20-25 kinderen zijn er zeker 5 naar gym. gegaan, dus niet ondergemiddeld)

Achteraf vind ik het erg jammer dat ik de VO van de VS niet gedaan heb, en dat terwijl ik in een stad woon met een VS VO!

Ik zou minj kinderen zeker op de VS doen...voor mij was het een geweldige school....
Alle reacties Link kopieren
Mijn vriend heeft begin jaren 90 een paar jaar op een middelbare vrije school gezeten. Hij heeft een gewone basisschool gedaan. Hij heeft er veel van geleerd, vooral extraverter worden door toneel enzo.

Maar toen hij vervolgens na een conflict wegging en naar een reguliere middelbare school ging, wisten ze zijn niveau amper in te schatten. Hij is in havo 3 geplaatst terwijl hij al 17 was. Had vooral een achterstand op talen. Frans nog nooit gehad en Engels nooit enige grammatica. Nederlandse spelling was ook beroerd. Hij heeft vervolgens wel zijn havo gehaald. Hij noemt er positieve dingen van, maar wil onze (toekomstige) kinderen er niet heen laten gaan.
Alle reacties Link kopieren
Ik doe nu HBO en heb ook VS gedaan.



Fijn iedere ochtend dat gedicht opblaten. Joepie.
Alle reacties Link kopieren
Hoi Vlammetje,



Zo ging het bij mij:

ik heb de basis onderwijs op de vrije school gevolgd en de eerste 3 jaar middelbaar onderwijs (havo/vwo). Ik had hier destijds voor gekozen omdat ik de sfeer op die school fijn vond en omdat ik het niet zag zitten om op een grote school rond te lopen. Vanwege de reistijd (in mijn stad was geen middelbare vrije school) heb ik er uiteindelijk toch voor gekozen om naar het regulier onderwijs (vwo) over te stappen zodat ik gewoon in mijn woonplaats naar school kon.

Het viel mij wel op dat bij het regulier onderwijs wat ik gevolgd heb de lat lager dag dan bij de vrije school waar ik op zat.

Ik miste inderdaad op mijn nieuwe school wel een beetje de extra vakken, maar ik heb er het beste van proberen te maken. Ik heb het Natuur en Techniek profiel gevolgd met als keuze vakken filosofie, informatica en culturele kunstzinnige vorming 3 (beeldende vorming) om toch nog een beetje een brede opleiding te hebben.

Op mijn nieuwe middelbare school miste ik toneel wel een beetje. Wat de docenten op mijn nieuwe school bewonderenswaardig vonden wat ik geleerd had op de vrije school was dat als ik terugkeerde na ziekte dat ik dan alle behandelde stof had bijgewerkt zodat ik niet achter liep.

Waar ik zelf vooral heel blij mee was, is dat ik op de vrije school vanaf groep 3 (klas 1 op z'n vrije schools) engels en duits kreeg (daar beginnen ze zo vroeg mee zodat je bekend raakt met de klanken denk ik) en het laatste jaar ook frans.

Daar heb ik nu nog steeds profijt van.

Een voordeel van mijn nieuwe middelbare school was dat er verplichte uren stonden voor het bezoeken van vevolg opleidingen. Ik weet niet of er op mijn vrije school ook op die manier werd voorbereid op een vervolg opleiding.

Na het behalen van mijn vwo diploma heb ik de volgende studies overwogen: Industrieel ontwerpen, civile techniek, psychologie, filosofie, kunst academie en scheikunde.

Op het moment studeer ik scheikunde (bachelor opleiding) aan de universiteit en hoop ik binnenkort afgestudeerd te zijn. Ben van plan na de zomer te beginnen met een aansluidende master opleiding (Chemistry & Physics). Toekomst perspectief: onderzoek, promoveren, les geven, bedrijfsleven (breed begrip..); er is van alles mogelijk. Wat ik straks waarschijnlijk doe: onderzoek en/of promoveren.



Mijn conclusie is dat je gerust over kunt stappen op regulier onderwijs. De verplichte vakken bij de vrije school en het regulier onderwijs hetzelfde zijn, maar dat de vrije school meer extra vakken verplicht stelt dan het regulier onderwijs.

Ook denk ik dat de uiteindelijke studie keuze afhangt van de interesses van de leerling en niet samenhangt met het soort onderwijs wat deze gevolgd heeft.



Wat een ontzettend lang verhaal, maar dan heb je ook wat ;)
Alle reacties Link kopieren
quote:Digitalis schreef op 19 november 2008 @ 18:12:

Ik geloof daar geen sikkepit van Stephanietje. Ik denk zelf dat een reguliere school beter is, maar goed, dat doet er niet toe. Maar dat mensen die op een reguliere school hebben gezeten minder belangstelling voor de wereld om zich heen zouden hebben, vind ik echt kul. Dat ligt gewoon aan je karakter.



Ik heb op strenge christelijke scholen gezeten en studeer filosofie met zoveel uitgebreide keuzevakken dat het schier onmogelijk is om niets van de wereld om je heen te weten, en bovendien heb ik me suf gelezen en gereisd. Dus neuh, die hele vrije school had voor mij geen verschil uitgemaakt.Ik snap er niks van dat je denkt dat een reguliere school, een school waarbij vaak dus enkel naar het cognitieve wordt gekeken, als beter ziet. Heb je de verhalen hieronder gelezen? Van mensen die er een bredere algemene kennis van hebben gekregen en meer aandacht hadden voor sociale dingen? Dát is dus wat de vrije school extra biedt, naast de gewone vakken waarin je nu gewoon eindexamen doet. Ik zeg niet dat mensen die interesse niet ontwikkelen op een gewone school, maar ik denk wel dat mensen op een vrije school eerder die kant op zullen gaan.



Het verhaal van die vriend, dat hij achterliep in talen etc vind ik heel vreemd, juist omdat je op de vrije school op de basisschool standaard vanaf groep 3 engels en duits en vanaf groep 7 frans hoort te krijgen.
Er zijn tegenwoordig veel reguliere basisscholen die ook aan extra dingen doen, zoals bijvoorbeeld maandafsluiting d.m.v. toneelstukken of andere sociale activiteiten. Veel reguliere basisscholen zijn echt niet meer alleen gericht op leren zonder aandacht voor andere dingen.



Ik denk dat het heel erg afhangt van hoe je kind is. Als je kind zelfstandig is, zelf structuur aan kan brengen, zichzelf in de gaten kan houden, weinig begeleiding qua lesstof nodig heeft, dingen snel oppakt, creatief is en van sociale dingen houdt, dan zit je op de vrije school goed. Is je kind dat niet, dan kan je hem/haar geen slechtere start bieden dan de vrije school.
Alle reacties Link kopieren
quote:Stephanietje schreef op 22 november 2008 @ 23:19:

[...]



Het verhaal van die vriend, dat hij achterliep in talen etc vind ik heel vreemd, juist omdat je op de vrije school op de basisschool standaard vanaf groep 3 engels en duits en vanaf groep 7 frans hoort te krijgen.Ja maar hij heeft dus geen vs basisschool gedaan. Hij heeft een jaar of drie middelbare vrije school gedaan.
Alle reacties Link kopieren
quote:Branwen76 schreef op 23 november 2008 @ 11:00:

Als je kind zelfstandig is, zelf structuur aan kan brengen, zichzelf in de gaten kan houden, weinig begeleiding qua lesstof nodig heeft, dingen snel oppakt, creatief is en van sociale dingen houdt, dan zit je op de vrije school goed. Is je kind dat niet, dan kan je hem/haar geen slechtere start bieden dan de vrije school.



De dingen die jij opsomt zijn absoluut niet typisch VS. Zelfstandigheid, dingen snel oppakken zichzelf in de gaten houden.. Ik snap niet dat je dat noemt als eigenschappen die een kind op de VS nodig heeft! Daar worden de dingen natuurlijk aangeleerd, zoals lezen, en snel oppakken is dus juist géén must daarin. Op een reguliere school wordt een kind geacht binnen zoveel weken te kunnen lezen en schrijven, op een VS maak je eerst uitgebreid kennis met de letters en cijfers.

Zelfstandigheid? De VS is 1 van de weinige plekken waar een kleuter nog kleuter mag zijn. Daar mogen ze spelen om te spelen, niet om er al vanalles in te proppen aan kennis. Een vriendin van mij werd deze week gebeld omdat haar dochter van 5 nog geen letters onthoud...hallo?! Op de VS zijn stricte regels en er is een groot groepsgebeuren. Die zelfstandigheid vind je veel meer in Dalton en Jenaplan onderwijs waar een kind een week krijgt om bepaalde werkjes af te maken naar eigen inzicht.

Zelf structuur aanbrengen? Op de VS drááit het om ritme en structuur! Dagopening en een dagafsluiting, vaste volgordes enz. Als je een kind hebt die zelf geen ritme aan kan brengen en dat wél nodig heeft zit op de VS (over het algemeen) juist helemaal op zijn plek.



Ik heb heel sterk het idee dat jij denkt dat 'Vrij' staat voor 'Laat maar gaan'. Dat of je haalt de onderwijssystemen door elkaar..
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde mijn kinderen ook naar de VS doen. Helaas konden manlief en ik het hier niet over eens worden en is het een andere school geworden. Ik vind het nog steeds jammer.

De school waar de kinderen nu zitten is ook goed hoor, maar ik denk dat ze op de VS net wat beter tot hun recht zouden komen. Je moet er als ouders wel beiden achter staan vind ik.
Alle reacties Link kopieren
Grappig, vaak zijn de negatieve verhalen over de VS van 'horen zeggen' en niet uit directe hand...fijn dat er wel meer mensen erg positief over zijn...Wat wellicht een groot verschil maakt is dat je op de VS een leraar hebt die meegaat (je hebt dus de hele basisschool lang dezelfde leraar) wat erop neer komt dat je of 7 jaar een hele goeie leraar hebt, of als je het minder treft, 7 jaar een rotleraar hebt...misschien dat daarom ook sommige verschillen ontstaan...over het onderwijs...
Mijn broer heeft op de vrije school gezeten en heeft dit dus aan den lijve ondervonden. Toen wij gingen verhuizen ging hij naar een reguliere school en had hij - al na maar een paar jaar basisschool - een grote achterstand. Omdat hij - met uitzondering van het sociale - al die genoemde eigenschappen niet had viel hij steeds meer achter. Voor hem dus totaal ongeschikt, de vrije school.
Alle reacties Link kopieren
Kijk naar je kind, maar ook naar wat je zelf wilt. Op de VS wordt veel van ouders verwacht! Denk aan het vieren van al die feesten (sint joris, sint maarten, palmpasen, sint jan, advent en adventsmarkt). En het is voor kinderen niet fijn als ouders er niet 100% achter staan want commentaar zal je kind (en jij) vast krijgen. Ik vond dat wel eens lastig, al die vragen van kinderen uit de buurt, ooms en tantes etc. Maar omdat mijn ouders naar ons toe altijd heel positief erover waren zonder supernegatief over andere scholen te worden had ik geen last van al dat commentaar.



Ik heb op de VS onderbouw gezeten, toen nog t/m klas 7 (extra jaar na groep 8/klas 6 was er toen nog). Ik heb om heel veel verschillende redenen gekozen voor een klein gymnasium. De overgang viel erg mee, maar ik wilde ook zo graag leren uit echte boeken en lessen volgens een rooster krijgen en weg uit de ongeorganiseerde chaos. Ik had alleen wat achterstand bij wiskunde, maar ik ben op de basisschool dan ook heel veel ziek geweest. Voorsprong bij de talen. En ik was dus een jaar ouder door dat extra jaar.



Mijn broer en zus hebben allebei ook het VO op de VS gedaan en beiden VWO gedaan, mijn zusje in de Tweede Fase toen die net was ingevoerd. Ze hebben zes jaar op het VO gezeten, net als klasgenoten die havo deden (dan ben je dus 2 jaar ouder als je naar het hbo gaat: 1 jaar extra basisschool en 1 jaar extra VO - kan zijn dat het nu anders is). Mijn broer is daarna naar de universiteit voor de Humanistiek gegaan waar idd veel VS-leerlingen zitten. Mijn zusje studeert sociale geografie op de uni.



Ik vond een nadeel van het VS-onderwijs het strikt klassikale onderwijs, waarbij alleen extra aandacht was voor de achterblijvertjes. Heb me echt doodverveeld!!! Maar nogmaals, ik weet niet hoe het nu is. Ik sta er niet negatief tegenover voor ons aanstaande kindje, maar wel bijzonder kritisch. Het zou voor mij erg afhangen van de resultaten van de school en die zijn tegenwoordig echt wel te meten en op te vragen bij bijv. de inspectie. En in de eerste plaats zou het van mijn kind afhangen.

Succes!
Alle reacties Link kopieren
toekomst na de vrije school?



geen



sorry, maar ik vind het echt een driewerf kutschoolsysteem om nog maar te zwijgen van die griezel steiner.
Alle reacties Link kopieren
Bedankt voor jullie reacties! Ik ben nog steeds aan het nadenken. Misschien ga ik hier wel eens een bezoekje aanvragen om de school te bekijken. Helaas is de vrije school voor voortgezet onderwijs in zutphen hier de meest dichtbijzijnde, en zelfs die is 50 minuten treinen... Wat ik hier lees is het geen beste school. Ik heb er zelf vroeger drie dagen proefgedraaid en was niet erg onder de indruk van het niveau daar... ik denk dus nog maar even verder!
...
Alle reacties Link kopieren
Mijn nichtje heeft vrije basisschool gedaan en is daarna begonnen op een vrije middelbare school. Na twee jaar vroeg ze haar ouders of ze naar een gewone middelbare school mocht. Dat had niet te maken met de manier waarop de leerstof werd aangeboden, daar had ze op dat moment geen mening over. Maar het kwam door praktische overwegingen: een kind wil graag ook vriendjes en vriendinnetjes in de buurt hebben wonen. Mijn nichtje moest met de bus naar de grote stad, terwijl al haar buurtgenootjes naar een gewone school gingen.



Zij is vanwege haar intelligentie ingestroomd op een gewoon VWO (klas 2) en was slim genoeg om zichzelf (met hulp van wat leraren) in een redelijke tijd bij te spijkeren. Maar er moest dus wel behoorlijk gespijkerd worden, want ze had een flinke achterstand in de stof.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven