Werk & Studie alle pijlers

werkgever weigert vakantie

15-11-2008 23:53 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
Hoi allemaal,



In januari begin ik met een nieuwe baan en mijn man en ik willen graag in december nog 9 dagen op vakantie.

Mijn man is sinds januari begonnen, en heeft sindsdien eigenlijk nog geen vakantie opgenomen.



We willen in de periode voor kerst gaan, dus op zich is dat vlak voor de enorme drukte.

Bovendien hebben ze hem op alle feestdagen in december ingezet.



Maar nu komt het mooiste....de vakantie aanvraag is geweigerd.



Binnen mijn eigen werk heb ik hier nooit eerder mee te maken gehad, du ik vraag mij af: mag een werkgever dat zomaar doen?



Volgens mij moet je de mogelijkheid krijgen om je vakantie op te nemen binnen een jaar.
quote:return_of_kreng schreef op 17 november 2008 @ 18:15:

[...]

daar is een bepaalde juridische term voor die ik nu ff niet paraat hebIk denk dat jij het driekwart dwingend recht bedoelt?
Alle reacties Link kopieren
quote:Sanmi schreef op 16 november 2008 @ 18:46:

[...]





Tuurlijk kijken collega's wel naar de persoonlijke situatie van de collega's, maar soms is het gewoon ook even genoeg. De mannen hebben nu zoiets van: en nu zijn wij aan de beurt. Jammer maar helaas.



Tevens zou het voor collega's inderdaad ook fijner zijn als ze op de hoogte zijn van de thuissituatie. Kijk... ze hoeven niet alles te weten. Een beetje privacy mag ook wel, maar soms kweekt wat extra informatie net even meer begrip.



Ja, dan kan is ook wel begrijpelijk...maar dat betekent natuurlijk weer niet dat het wel balen is in dit soort situaties.



Mwah, openheid naar collegae ben ik zelf terughoudend in, om hen natuurlijk niet te laten gissen en het een eigen verhaal laten leiden kan je wel wat vertellen, maar uit ervaring weet ik dat je daar ook mee moet uitkijken....op een gegeven moment is ook het begrip daar voor op.Een leidinggevende op de hoogte stellen vind ik zelf weer in de meeste gevallen aan te raden.
Alle reacties Link kopieren
quote:DTJ schreef op 17 november 2008 @ 14:58:

Ik snap dat de situatie voor jullie balen is, maar het is niet anders. Wel slimmer om bv van tevoren te reserveren



Wij hebben afgelopen zomer ook geen vakantie gehad. Dit moest nl lang van tevoren gepland worden en dus heb ik de laatste 2 weken schoolvakantie gereserveerd (man volgt nl nog een opleiding dus kan buiten schoolvakanties niet weg en ivm de studielast van de opleiding en zijn eigen werk ook eigenlijk alleen in de zomervakanties). Alleen kreeg hij juni voor de zoveelste keer een keelontsteking en kon hij precies in onze vakantie terecht voor het verwijderen van zijn amadelen. Daar ging ook onze vakantie. Ik heb ook dus ook maar doorgewerkt en mijn dagen bewaard en heb dit jaar ook nog geen vrij gehad.



Nu hebben wij september een huis gekocht waarvan de overdracht eind december is en ik dan dus heel graag 2 weken vrij wil (omdat manlief die periode heel druk is met werk en school en het meeste op mij neer gaat komen). Helaas heeft mijn collega (die in de zomer ook 4 weken vrij gehad heeft) begin september overlegd of ze met kerst 2 weken vrij mocht. Toen vond ik het prima (want ik had niets), maar nu krijgen wij dan net de sleutel en wil ik ook graag vrij zijn.

Jammer maar helaas, ik moet schipperen met een paar dagen extra vrij, omdat zij geboekt heeft. En terecht. Omdat ik niet eerder kan plannen hoeft zij haar vakantie niet te annuleren!



Tip: reserveer in ieder geval ruim van tevoren een paar weken vrij (ook al weet je nog niet zeker of je wel weg kunt). Mocht je toch niet weg kunnen, dan kun je (een tijdje van tevoren) wellicht aangeven dat je wel wilt werken.

Ik kan me best voorstellen dat anderen hun vrije dagen niet op willen offeren. Natuurlijk vraagt je man er niet voor om ziek te zijn. Maar ze moeten al inspringen wanneer hij ivm ziekte uitvalt. Dat is noodzaak. Maar inspringen omdat hij op het laatste moment vrij wil in een drukke periode ligt veel moeilijker. Zou ik zelf ook hebben hoor.



Dit is gelijk een hele wijze les voor de volgende keer.

Nee, is natuurlijk ook niet de bedoeling dat anderen hun vakantie voor ons zouden moeten annuleren. Dat zou wel heel erg zijn....



Zij werken in teams en vaak is het wel zo dat er over capaciteit is.

We voorzien nu al dat het achteraf wel had gekund zeg maar.

Vaak staan ze met teveel mensen dan nodig is en worden er een paar naar huis gestuurd.



Maar moet je nu ook gaan verbouwen of kan je daar op een later tijdstip wel langer vrij voor krijgen?

Wij hadden toen echt een maand nodig, ik was 2 weken vrij en mijn man had die hele maand gelukkig vrij ( was toen andere werkgever).



Bij mijn werkgever zijn ze gelukkig zeer flexibel, ook bij mijn nieuwe werkgever.Er moet gewoon backup zijn en dat regel je onderling.
Alle reacties Link kopieren
quote:return_of_kreng schreef op 17 november 2008 @ 18:15:

[...]





Het is niet waar dat een wet altijd boven de CAO gaat. daar is een bepaalde juridische term voor die ik nu ff niet paraat heb ( ben geen jurist) maar in sommige gevallen gaan CAO-bepalingen wel degelijk boven de wettelijke bepaling. Bij voorbeeld in de flexwet is vastgelegd dat er in de CAO mag worden afgeweken van de 3x3x3-regel en dat in dat geval de cao bindend is.



Als je zo ontzettend last-minute je vakantie aankondigd, kan ik me voorstellen dat er niets meer te regelen is. overigens is het helemaal niet zo vreemd om wanneer je in een nieuwe baan begint snel vakantie op te nemen als je de reis al geboekt zou hebben. ik heb ook wel eens bij een sollicitatiegesprek aangegeven dat ik de tweede maand van mijn nieuwe dienstverband weg zou gaan, wegens een verre reis die ik al een half jaar vantevoren geboekt had. helaas ben je daar nu ook wat laat mee dus mss een idee voor volgende keer. En id gewoon nu al je vakntie voor september volgend jaar vastleggen.



Volgens mij is het Burgelijk wetboek leidend, maar goed ben ook geen jurist dus zou dat moeten uitzoeken.



Ik had in feite wel aan kunnen geven dat ik een vakantie in februari gepland had. Maar aangezien ik liever die eerste maanden geconcentreerd met mijn werk bezig wil zijn en het ook zo is dat ik tussendoor weg moet naar het ziekenhuis, heb ik de keuze gemaakt die te annuleren.
@Donna



Je kunt er echt vanuit gaan dat de CAO "boven de wet" staat, maar je zou eens kunnen googelen op "driekwart dwingend recht" als je er meer over wilt lezen.



Verder valt het me op dat je heel vaak schrijft "ik wil", "ik wil niet" en "ik kies er voor". Even los van de situatie van jouw echtgenoot, krijg ik inmiddels het beeld dat alle andere alternatieven die eventueel een oplossing zouden kunnen bieden (na de kerstperiode op vakantie, in het voorjaar op vakantie, enz) door jou van de hand worden gewezen omdat jij je prioriteiten anders stelt (je nieuwe baan, IVF, enz). Ik wilde je daar toch even op wijzen omdat het je wellicht helpt om te accepteren dat de vakantie even moet wachten als jij je realiseert dat je wel keuzes hebt maar dat jij je prioriteiten anders stelt.
Alle reacties Link kopieren
hahaha nummerzoveel, ja klopt dat ik dat inderdaad doe.

Maar dat heeft meer te maken met het feit dat ik het bij mijzelf houd, als je begrijpt wat ik bedoel.



Misschien komt het over alsof het is wat ik wil en voorschrijf, maar dat is dus niet zo.



Het punt is gewoon dat ik niet mijn hele hebben en houden hier op het net kan gooien, moet veel details weglaten waardoor het overkomt alsof ik het precies wil zoals het volgens mij moet.



Nou hopelijk verduidelijkt dat meer waarom ik vanuit de ik vorm beredeneer.

En waarom het erg onflexibel overkomt, er spelen gewoon veel meer dingen mee die ik liever voor mezelf hou.



Thanx voor de tip, heb nog nooit van driekwart dwingend recht gehoord. Weer wat geleerd.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
dubbelpost.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
ok, gaat niet helemaal goed geloof ik.
Ach, dat gebeurt wel vaker...
Alle reacties Link kopieren
Ik wil mijn punt duidelijk maken
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 17 november 2008 @ 19:09:

[...]





Toetyfroety, het is helemaal niet erg om iets heel stellig te beweren, maar het komt intelligenter over als je dat alleen doet bij zaken waar je verstand van hebt. Een CAO staat namelijk wel degelijk "boven de wet" voor zover de inhoud daarvan binnen de kaders van het algemene arbeidsrecht (of ambtenarenrecht) zijn vastgesteld.Iets stellig beweren, als mijn zinnetje al begint met Dat weet ik nog zo net niet!
Alle reacties Link kopieren
No sweat



Vakantie gaat door, leidinggevende vond het grote onzin om die paar dagen geen vrij te geven.



Helaas, is alleen de vakantie die we op het oog hadden inmiddels volgeboekt hahaha...nuja ga nu lekker verder zoeken.
Alle reacties Link kopieren
In ieder geval wel fijn voor jullie dat het nog gelukt is met die vrije dagen. En echt waar, vaak krijg je veel meer begrip als een werkgever begrijpt dat er omstandigheden spelen waardoor je wat minder breed in de alternatieven zit qua vakantie. Wat men niet weet, daar heeft men ook geen begrip voor.



En voor wat betreft het BW en de CAO, dat heeft nummerzoveel al keurig uitgelegd. Het is inderdaad zo dat er alleen van een art. in het BW afgeweken mag worden als het BW zelf bepaalt dat bijvoorbeeld er in een CAO vanaf geweken mag worden.
Alle reacties Link kopieren
Mooi dat t opgelost is
Fijn dat het opgelost is, ik wens jullie een fijne vakantie!
Alle reacties Link kopieren
quote:Donna schreef op 17 november 2008 @ 21:17:

[...]





Dit is gelijk een hele wijze les voor de volgende keer.

Nee, is natuurlijk ook niet de bedoeling dat anderen hun vakantie voor ons zouden moeten annuleren. Dat zou wel heel erg zijn....



Zij werken in teams en vaak is het wel zo dat er over capaciteit is.

We voorzien nu al dat het achteraf wel had gekund zeg maar.

Vaak staan ze met teveel mensen dan nodig is en worden er een paar naar huis gestuurd.



Maar moet je nu ook gaan verbouwen of kan je daar op een later tijdstip wel langer vrij voor krijgen?

Wij hadden toen echt een maand nodig, ik was 2 weken vrij en mijn man had die hele maand gelukkig vrij ( was toen andere werkgever).



Bij mijn werkgever zijn ze gelukkig zeer flexibel, ook bij mijn nieuwe werkgever.Er moet gewoon backup zijn en dat regel je onderling.



Tis natuurlijk wel frustrerend als je naar huis gestuurd wordt omdat het rustig is, terwijl je geen vakantie kunt krijgen. Aan de andere kant kun je niet altijd inschatten hoe druk het is (Want dan hadden ze er wel minder ingepland).



We gaan misschien de keuken vernieuwen en dan gelijk uitbouwen, maar dat weten we nog niet zeker. Zo wie zo wat schilderwerk en muren 'spachtelputzen' (maar op zich ziet het huis er verder netjes uit en in prima staat). En natuurlijk alles verhuizen (het grootste deel is nu opgeslagen op 2 verschillende adressen (familie)). Al met al toch altijd een hoop werk en manlief heeft echt geen tijd (3 avonden naar school, 1 dag stage en daarnaast 4 dagen werken en in het weekend stage voorbereiden en werkstukken maken).

Het gaat gewoon allemaal wat langer duren en ik krijg het heel druk :-). Maar het is voor ons eigen plekje en dan is dat niet erg!

Ik kan trouwens over het algemeen prima vrij krijgen hoor. Maar je hebt met de verhuizing zelf gewoon wat dagen nodig, zeker omdat we maar 3 dagen hebben om alles over te brengen (29-12 sleutel en 31-12 sleutel van ons huidige appartement inleveren. Ik vind het onzin om een maand langer voor niets huur te betalen).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven