Werk & Studie
alle pijlers
Zeven vinkjes
donderdag 11 januari 2024 om 11:37
Gewoon uit nieuwsgierigheid, en wellicht onderwerp voor discussie:
Hoeveel vinkjes heb jij, en heb je de indruk dat je daardoor inderdaad voor- of nadeel hebt in het bereiken van een bepaalde (machts- of inkomens-)positie?
Je kan het hier testen:
https://7vinkjes.nl
En aangezien TO aftrapt: 7 vinkjes, en ja, ik denk dat het daardoor voor mij aanzienlijk makkelijker is/was om te komen waar ik nu ben.
Hoeveel vinkjes heb jij, en heb je de indruk dat je daardoor inderdaad voor- of nadeel hebt in het bereiken van een bepaalde (machts- of inkomens-)positie?
Je kan het hier testen:
https://7vinkjes.nl
En aangezien TO aftrapt: 7 vinkjes, en ja, ik denk dat het daardoor voor mij aanzienlijk makkelijker is/was om te komen waar ik nu ben.
zondag 14 januari 2024 om 11:15
Ik begrijp het advies maar liegen over achternaam zou ik niet doen. Zou wel proberen om achternaam te wijzigen naar de achternaam van mijn moeder in dit geval.Ladara schreef: ↑14-01-2024 09:07Een kennis van me geeft Nederlands op een mbo en ze raadt haar studenten aan bij om in sollicitatiebrieven voor stages alle ogenschijnlijke vinkjes uit te buiten die ze hebben. Als hun moeder Nederlands is: haar achternaam gebruiken. Als ze een licht uiterlijk hebben: foto erbij. Als ze ook een voornaam hebben die in Nederland gangbaar is: die gebruiken. Anders worden ze niet aangenomen. Heel erg schrijnend.
Geen motto
zondag 14 januari 2024 om 11:49
Mijn man vindt dat inderdaad ook irritant, we hebben er ook wel eens een discussie over gehad. Omdat hij inderdaad dacht dat het ‘minachting’ was als mensen dat tegen hem zeiden en omdat ik dat niet geloofde. Dit omdat ik het zelf dus ook zo knap van hem vindt en er totaal geen slechte bedoelingen bij heb en me niet kon voorstellen dat anderen dat wel zouden hebben. Maar ik begrijp inmiddels wel dat zelfs mijn goedbedoelde complimenten niet lekker kunnen vallen en dat dat misschien wel met mijn achtergrond/ omgeving te maken heeft. Een wijze les en mijn wereld is sowieso verrijkt door mijn man met zijn familie en vrienden, ik zou hier anders niet mee in aanraking zijn gekomen en dit heeft mijn blik op allerlei zaken wel verruimd.
zondag 14 januari 2024 om 11:57
Ik ben wel benieuwd wat je bedoelt met viervinkers die zelfs de 4 vinkjes niet verdienen.Vuur schreef: ↑14-01-2024 00:51Ik denk dat een één of tweevinker met een goede baan verder is gekomen dan een 7 vinker die het met de paplepel naar binnen gegoten heeft weten te krijgen. En dan heb je nog 7 vinkers die hard werken en viervinkers die zelfs de 4 vinkjes niet verdienen en alles daar tussen in.
zondag 14 januari 2024 om 11:59
zondag 14 januari 2024 om 12:14
Mijn (geadopteerde) kinderen - met een kleurtje - hebben meerdere keren het tegenovergestelde ondervonden. Ze hebben een Nederlandse voor- en achternaam, spreken accentloos Nederlands, worden opgeroepen voor sollicitatiegesprek en dan wordt er gestameld: 'Eh, bent ú Marietje Jansen? Oh ... eh... ' Dan moeten ze zichzelf alsnog bewijzen dat ze 'gewoon' normale Nederlanders zijn, 'gewoon' goed zijn opgeleid en hun vak verstaan.
zondag 14 januari 2024 om 12:16
Netwerk, al vanaf jongs af aan leren 7 vinkers te netwerken. Dat gaat automatisch, hun ouders doen dat ook. Minders vinker die omhoog willen moeten leren netwerken en zelf een netwerk opbouwen, terwijl de 7 vinkers dat netwerk vaak al hebben.The_Architect schreef: ↑14-01-2024 10:06Er zijn inderdaad interimmers die er een bende van maken. Ik begrijp ook nooit zo goed hoe die weer aan een volgende klus komen.
zondag 14 januari 2024 om 12:20
Dit, je hebt zoveel strepen voor als 7 vinker. Het vergt veel doorzettingskracht om ook op die plek te komen, je moet zoveel meer leren wat een 7 vinker van huis uit al heeft meegekregen.florence13 schreef: ↑14-01-2024 09:36eens.
Ik heb dit zo ervaren, het kan wel, maar je bevind je gewoon in veel lastigere situaties, dingen die voor anderen 'vanzelf' gaan, gingen dat voor mij niet en dat vereist niet alleen dat je hard werkt, maar ook dat je je heel erg moet aanpassen omdat je constant op achterstand staat door gebrek aan kennis over 'hoe het werkt en wie je kent'. Daarbij zijn er ook best wel wat vooroordelen:
'kan ze toch niet', 'zal wel niet lukken gezien...', 'zou je dat wel doen, dat red je niet'.
zondag 14 januari 2024 om 12:25
Fysieke arbeid lijkt me zwaar maar je kunt het niet vergelijken met geestelijke/intellectuele arbeid natuurlijk, dus daar had ik het niet over. Ik reageerde op iemand die het ‘stuitend’ noemde dat 7-vinkers met een topbaan beweren dat ze hard werken. Ik zei toen dat hard werken (op school en de universiteit) voor dit soort mensen een gegeven is, omdat je ook als 7-vinker moet opboksen tegen alle andere 7-vinkers om bovenaan te komen. Want iedereen in je omgeving is slim, geprivilegieerd, sportief, knap, sociaal en kent de regels van het spel, dus de concurrentie is moordend en hoewel die 7 vinkjes zo iemand daar gebracht hebben, komt hij alleen bovenaan als hij nóg beter is dan al die andere superslimme figuren.Montana schreef: ↑14-01-2024 04:35Ik zit de discussie nog eens te lezen en kan me haast niet voorstellen dat dit echt is. Ik heb hier al op gereageerd, maar wil het gewoon nog eens doen, omdat ik haast niet geloof dat je dit echt meent.
Wat doet iemand met één vinkje dan bijvoorbeeld? Werkt die minder hard?
Hoe meet je eigenlijk hoe hard iemand werkt? Doe je dat aan de hand van quota? Dat kan als je productiewerk doet, dan kun je dat meten, maar anders?
Of iemand met wel vijf vinkjes, maar die in de zorg werkt, of in een fabriek werkt, of iets wat niet wordt gezien als topbaan, werkt die dan minder hard?
Iemand die zwaar lichamelijk werk doe, die twee vinkjes heeft, werkt volgens jou dus minder hard dan iemand die zeven vinkjes heeft en een kantoorbaan heft?
Hoe meet jij hoe hard iemand werkt?
Eigenlijk zeg ik dus dat de 7-vinkers met een topbaan harder werken dan de 7-vinkers die onderweg naar de top zijn blijven steken en ik denk dat ze ook harder (efficiënter en met meer focus) werken dan heel veel andere mensen met 7 of 6 of 5 of 4 vinkjes. Omdat ze wel moeten. Het gaat vaak namelijk om heel erg veel geld.
Zelf werk ik in de culturele sector. Daar gaat het niet om veel geld, het gaat zelfs om weinig geld of gewoon om verlies. Er wordt niet hard gewerkt. Echt helemaal niet hard gewerkt. Want er gaat weinig geld in om, er staat dus niet zoveel op het spel.
Afgelopen week was ik uitgenodigd door mijn agent om samen met 5 andere schrijvers over ons werk en onze ervaringen te praten. Het draaide uit op één grote klaagzang over de traagheid en de onverschilligheid bij uitgeverijen en redacteuren. Iemand had een manuscript ingeleverd en moest 5 maanden (!!) wachten tot de redacteur het had gelezen en vervolgens bleek tijdens het gesprek dat hij niet was toegekomen aan de laatste vijf hoofdstukken, terwijl het om een plot-gedreven roman ging. Let wel: in die 5 maanden kan een schrijver niet verder, die zit in de wachtstand. Deze ervaring hadden wij allemaal. Er wordt op uitgeverijen niet gewerkt omdat er weinig geld in omgaat. Weinig winst wordt gemaakt. Dat is in de gezondheidszorg en bij de overheid niet heel anders (kantoorwerk bedoel ik, de mensen in loondienst die vanachter hun bureau denken: poeh, zo laat alweer?). Daar zitten ook 7-vinkers tussen, trouwens. Dus ik doelde met ‘hard werken’ op degenen met een topbaan.
Ik begrijp het wel, hoor. Maar hard werken is echt iets anders en dat gebeurt alleen als er méér geld kan worden verdiend, niet als de dingen toch wel hun gangetje blijven gaan. En ja, op boerenbedrijven, in de bouw en in fabrieken enzovoort wordt lichamelijk zwaar werk verricht, maar dat kun je niet vergelijken met een topbaan, en die opmerking (‘stuitend’) sloeg op topbanen.
zondag 14 januari 2024 om 12:50
Je trekt mijn reactie uit zijn verband. Ik schreef dat ik het stuitend vind als een zevenvinker aangeeft ver gekomen te zijn door hard te werken. Met minder vinkjes was hij namelijk niet op die plek gekomen (met even hard werken).Samarinde schreef: ↑14-01-2024 12:25Fysieke arbeid lijkt me zwaar maar je kunt het niet vergelijken met geestelijke/intellectuele arbeid natuurlijk, dus daar had ik het niet over. Ik reageerde op iemand die het ‘stuitend’ noemde dat 7-vinkers met een topbaan beweren dat ze hard werken. Ik zei toen dat hard werken (op school en de universiteit) voor dit soort mensen een gegeven is, omdat je ook als 7-vinker moet opboksen tegen alle andere 7-vinkers om bovenaan te komen. Want iedereen in je omgeving is slim, geprivilegieerd, sportief, knap, sociaal en kent de regels van het spel, dus de concurrentie is moordend en hoewel die 7 vinkjes zo iemand daar gebracht hebben, komt hij alleen bovenaan als hij nóg beter is dan al die andere superslimme figuren.
Eigenlijk zeg ik dus dat de 7-vinkers met een topbaan harder werken dan de 7-vinkers die onderweg naar de top zijn blijven steken en ik denk dat ze ook harder (efficiënter en met meer focus) werken dan heel veel andere mensen met 7 of 6 of 5 of 4 vinkjes. Omdat ze wel moeten. Het gaat vaak namelijk om heel erg veel geld.
Zelf werk ik in de culturele sector. Daar gaat het niet om veel geld, het gaat zelfs om weinig geld of gewoon om verlies. Er wordt niet hard gewerkt. Echt helemaal niet hard gewerkt. Want er gaat weinig geld in om, er staat dus niet zoveel op het spel.
Afgelopen week was ik uitgenodigd door mijn agent om samen met 5 andere schrijvers over ons werk en onze ervaringen te praten. Het draaide uit op één grote klaagzang over de traagheid en de onverschilligheid bij uitgeverijen en redacteuren. Iemand had een manuscript ingeleverd en moest 5 maanden (!!) wachten tot de redacteur het had gelezen en vervolgens bleek tijdens het gesprek dat hij niet was toegekomen aan de laatste vijf hoofdstukken, terwijl het om een plot-gedreven roman ging. Let wel: in die 5 maanden kan een schrijver niet verder, die zit in de wachtstand. Deze ervaring hadden wij allemaal. Er wordt op uitgeverijen niet gewerkt omdat er weinig geld in omgaat. Weinig winst wordt gemaakt. Dat is in de gezondheidszorg en bij de overheid niet heel anders (kantoorwerk bedoel ik, de mensen in loondienst die vanachter hun bureau denken: poeh, zo laat alweer?). Daar zitten ook 7-vinkers tussen, trouwens. Dus ik doelde met ‘hard werken’ op degenen met een topbaan.
Ik begrijp het wel, hoor. Maar hard werken is echt iets anders en dat gebeurt alleen als er méér geld kan worden verdiend, niet als de dingen toch wel hun gangetje blijven gaan. En ja, op boerenbedrijven, in de bouw en in fabrieken enzovoort wordt lichamelijk zwaar werk verricht, maar dat kun je niet vergelijken met een topbaan, en die opmerking (‘stuitend’) sloeg op topbanen.
Geen motto
zondag 14 januari 2024 om 13:07
Ja, oké. Maar hij hééft dus hard gewerkt. Harder dan de concurrerende 7-vinkers. Dat hij zich niet realiseert dat hij geluk heeft gehad met die 7 vinkjes, kun je hem eigenlijk niet verwijten, vind ik. Jij vindt jouw opvoeding en omgeving ook normaal - dat is wat je kent. Het is jouw wereld, jouw referentiekader. Jij staat er vast ook niet elke dag bewust bij stil dat je ongelooflijk veel geluk hebt gehad dat je in Nederland bent geboren; als mensen jou complimenteren met je carrière, of je mooie huis, of je vakantie naar Zuid-Frankrijk, zeg je er toch ook niet bij dat het eigenlijk onrechtvaardig is en dat het je is komen aanwaaien omdat je toevallig in een rijk land bent geboren? Terwijl dat wel de waarheid is. Maar het is tegelijkertijd jouw 'normaal'.
zondag 14 januari 2024 om 13:09
Nou echt he.Oude_Man_2 schreef: ↑14-01-2024 12:58Ik vind het wel een mooie demonstratie van het 6/7-vinkers frame
Ik denk dat die veeteelthouder met zijn ‘alleen maar fysieke arbeid’ haar echt keihard uitlacht, als ze klaagt dat haar man vaak ook moet werken als ze in hun vakantiehuisje in Frankrijk zijn.
zondag 14 januari 2024 om 13:16
Ik denk dat mensen op boerenbedrijven het zwaarder hebben en harder werken dan wie ook, net als mensen in de verpleging, in de bouw enzovoort, dus die vergelijking zal ik nooit maken. In mijn post had ik het over topbanen in combinatie met die 7 vinkjes. Dat is ook hard werken, op een totaal andere manier, onvergelijkbaar dus. Maar volgens mij zei ik dat al in mijn post.__appelbloesem__ schreef: ↑14-01-2024 13:09Nou echt he.
Ik denk dat die veeteelthouder met zijn ‘alleen maar fysieke arbeid’ haar echt keihard uitlacht, als ze klaagt dat haar man vaak ook moet werken als ze in hun vakantiehuisje in Frankrijk zijn.
zondag 14 januari 2024 om 13:50
Voor een 11-jarige: eens.Samarinde schreef: ↑14-01-2024 13:07Ja, oké. Maar hij hééft dus hard gewerkt. Harder dan de concurrerende 7-vinkers. Dat hij zich niet realiseert dat hij geluk heeft gehad met die 7 vinkjes, kun je hem eigenlijk niet verwijten, vind ik. Jij vindt jouw opvoeding en omgeving ook normaal - dat is wat je kent. Het is jouw wereld, jouw referentiekader. Jij staat er vast ook niet elke dag bewust bij stil dat je ongelooflijk veel geluk hebt gehad dat je in Nederland bent geboren; als mensen jou complimenteren met je carrière, of je mooie huis, of je vakantie naar Zuid-Frankrijk, zeg je er toch ook niet bij dat het eigenlijk onrechtvaardig is en dat het je is komen aanwaaien omdat je toevallig in een rijk land bent geboren? Terwijl dat wel de waarheid is. Maar het is tegelijkertijd jouw 'normaal'.
Voor iemand in een positie van macht of invloed, nogal treurig
zondag 14 januari 2024 om 13:55
Dan is het treurig gesteld met de mensheid. Maar dat is geloof ik ook de conclusie van Joris Luijendijk. Dat het niet vanzelfsprekend is dat mensen (ongeacht vinkjes) héél veel verder kijken dan hun eigen achtertuin of neus.Oude_Man_2 schreef: ↑14-01-2024 13:50Voor een 11-jarige: eens.
Voor iemand in een positie van macht of invloed, nogal treurig
zondag 14 januari 2024 om 13:58
Je zou hem eens moeten lezen en spreken, als dat je hele afdronk is. Het is treurig en dat was het dan? Joris zal dat niet bevestigen
zondag 14 januari 2024 om 14:02
Overigens: mijn man heeft geen topbaan, hoor. Hij is zelfstandig ondernemer, daar heb je bij lange na geen 7 vinkjes voor nodig.__appelbloesem__ schreef: ↑14-01-2024 13:09Nou echt he.
Ik denk dat die veeteelthouder met zijn ‘alleen maar fysieke arbeid’ haar echt keihard uitlacht, als ze klaagt dat haar man vaak ook moet werken als ze in hun vakantiehuisje in Frankrijk zijn.
zondag 14 januari 2024 om 14:06
Ik heb het boek niet gelezen, ga ik misschien wel doen nu, maar hij heeft toch ook geen oplossing? Ik heb in dit topic tenminste weinig concrete ideeën voorbij zien komen. Maar ik ben wel benieuwd: hoe ziet Joris een betere toekomst voor zich?Oude_Man_2 schreef: ↑14-01-2024 13:58Je zou hem eens moeten lezen en spreken, als dat je hele afdronk is. Het is treurig en dat was het dan? Joris zal dat niet bevestigen
zondag 14 januari 2024 om 14:07
Dus er wordt alleen hard gewerkt als het om veel geld gaat?Samarinde schreef: ↑14-01-2024 12:25Fysieke arbeid lijkt me zwaar maar je kunt het niet vergelijken met geestelijke/intellectuele arbeid natuurlijk, dus daar had ik het niet over.
[...]
Eigenlijk zeg ik dus dat de 7-vinkers met een topbaan harder werken dan de 7-vinkers die onderweg naar de top zijn blijven steken en ik denk dat ze ook harder (efficiënter en met meer focus) werken dan heel veel andere mensen met 7 of 6 of 5 of 4 vinkjes. Omdat ze wel moeten. Het gaat vaak namelijk om heel erg veel geld.
Zelf werk ik in de culturele sector. Daar gaat het niet om veel geld, het gaat zelfs om weinig geld of gewoon om verlies. Er wordt niet hard gewerkt. Echt helemaal niet hard gewerkt. Want er gaat weinig geld in om, er staat dus niet zoveel op het spel.
Hoe kun je dit rijmen met de zorg, politie, onderwijs? Daar wordt m.i. juist keihard gewerkt door de mensen die het werk uitvoeren en véél minder door de 7-vinkers die in de besturen zitten. Die vergaderen zich weliswaar suf, zijn lekker bezig met beleidsmatig kwesties maar lopen zeker niet de benen uit het lijf en draaien geen extra diensten door personeelsgebrek ....
zondag 14 januari 2024 om 14:11
Dat is precies wat ik zei.Joyce48 schreef: ↑14-01-2024 14:07Dus er wordt alleen hard gewerkt als het om veel geld gaat?
Hoe kun je dit rijmen met de zorg, politie, onderwijs? Daar wordt m.i. juist keihard gewerkt door de mensen die het werk uitvoeren en véél minder door de 7-vinkers die in de besturen zitten. Die vergaderen zich weliswaar suf, zijn lekker bezig met beleidsmatig kwesties maar lopen zeker niet de benen uit het lijf en draaien geen extra diensten door personeelsgebrek ....
zondag 14 januari 2024 om 14:16
Ter verduidelijking: onder 'topbanen' versta ik de allerhoogste functies die je binnen een multinational, bank, ziekenhuis, de overheid enzovoort kunt bekleden. Banen die macht en invloed met zich meebrengen. Niet iemand die in het management-team zit van een middelgroot bedrijf. Wel iemand die in de Raad van Bestuur zit van een bank. Bijvoorbeeld.
zondag 14 januari 2024 om 14:20
Stellen dat mensen met topfuncties harder werken vind ik zéér kort door de bocht. Vaak krijgen ze niet alleen zeer ruim betaald, hun werk draagt ook bij tot hun ontplooing, hun status, biedt een uitdaging, vaak doen ze het ook gewoon heel graag. Dan noem ik die vele uren, die vaak strategisch denken en overleggen zijn, niet zwaarder dan het werk van een secretaresse die haar bakje leeg moet zien te krigen binnen haar werkdag of iemand die de hele dag aan de kassa zit.
Er is een groot verschil tussen 60 uur per week aan je eigen carrière timmeren en dertig of veertig uur per week ten dienste staan van anderen.
Mensen die lekker de hele dag op internet zitten in de kantoortuin zijn ook aan het uitsterven hoor. Veel te weinig mankracht overal. Mensen die zoals ik overdag vaak op internet zitten omdat ze veel vrijheid hebben halen hun werk gewoon op andere momenten in. Haast overal moet meer worden gedaan met minder mensen.
Er is een groot verschil tussen 60 uur per week aan je eigen carrière timmeren en dertig of veertig uur per week ten dienste staan van anderen.
Mensen die lekker de hele dag op internet zitten in de kantoortuin zijn ook aan het uitsterven hoor. Veel te weinig mankracht overal. Mensen die zoals ik overdag vaak op internet zitten omdat ze veel vrijheid hebben halen hun werk gewoon op andere momenten in. Haast overal moet meer worden gedaan met minder mensen.
zondag 14 januari 2024 om 14:28
Ik denk eigenlijk wel dat we hier in Vlaanderen toch een stuk egalitairder zijn dan in Nederland. Veel dokters, tandartsen, advocaten die ik ken hebben als ouder of grootouder een cafébaas, boer etc. Arbeidersachtrgrond zie je wel minder.
Onze studentenclubs zijn veel minder 'noodzakelijke netwerken'. Je hebt de gewone facvulteitsverenigingen die sociale activiteiten organiseren en die totaal niet eitair zijn, waar je vrienden maakt maar die vrienden kan je evengoed in de aula maken. En dan heb je de lintjesclubs, met regionale inslag (de studenten uit stad X), meestal enkel voor jongens, en met een stigma van rabiaat flamingant, racistisch, conservatief etc. Daar lid van zijn pleit eerder tegen je.
Ik vind het zo pijnlijk dat Sanda Dia dacht dat hij bij zo'n club moest om het te maken in het leven. Terwijl hij met zijn ingenieursdiploma overal terecht had gekund, of hij nu paars, groen of geel was.
Onze studentenclubs zijn veel minder 'noodzakelijke netwerken'. Je hebt de gewone facvulteitsverenigingen die sociale activiteiten organiseren en die totaal niet eitair zijn, waar je vrienden maakt maar die vrienden kan je evengoed in de aula maken. En dan heb je de lintjesclubs, met regionale inslag (de studenten uit stad X), meestal enkel voor jongens, en met een stigma van rabiaat flamingant, racistisch, conservatief etc. Daar lid van zijn pleit eerder tegen je.
Ik vind het zo pijnlijk dat Sanda Dia dacht dat hij bij zo'n club moest om het te maken in het leven. Terwijl hij met zijn ingenieursdiploma overal terecht had gekund, of hij nu paars, groen of geel was.
zondag 14 januari 2024 om 14:31
Ik denk dat dat eigenlijk niet onbewust is. De boodschap is inderdaad: met jouw achtergrond hoor je er niet bij, dus doe maar alsof je een andere achtergrond hebt of verzwijg hem.
ladara wijzigde dit bericht op 14-01-2024 14:31
0.21% gewijzigd
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in