Werk & Studie alle pijlers

Zeven vinkjes

11-01-2024 11:37 714 berichten
Gewoon uit nieuwsgierigheid, en wellicht onderwerp voor discussie:

Hoeveel vinkjes heb jij, en heb je de indruk dat je daardoor inderdaad voor- of nadeel hebt in het bereiken van een bepaalde (machts- of inkomens-)positie?

Je kan het hier testen:
https://7vinkjes.nl

En aangezien TO aftrapt: 7 vinkjes, en ja, ik denk dat het daardoor voor mij aanzienlijk makkelijker is/was om te komen waar ik nu ben.
Mensen met topbanen (en dan denk ik bv aan een CEO) worden onder meer goed betaald vanwege de verantwoordelijkheid die ze dragen. Maar wat zie ik in mijn omgeving gebeuren? CEO neemt rampzalige beslissing, en opeens wordt op alles bezuinigd, behalve op zijn bonus ...
Alle reacties Link kopieren Quote
Een vriendin van me werkt in de zorg voor mensen met een dodelijke spierziekte. Er is al jaren te weinig personeel, dus ze werkt structureel over, ook 's nachts, en ze is al jaren niet meer op vakantie geweest. Als zij niet werkt gaan er mensen dood, zo simpel is het. Is dat dan niet hard werken? En is dat geen verantwoordelijkheid? Ik vind het stuitend hoogmoedig om te denken dat hard werken en zware verantwoordelijkheid zijn voorbehouden aan mensen die veel geld verdienen.
Een concreet vb van de invloed van de afwezigheid van vinkjes. Onze Poolse poetsvrouw kwam me vragen wat ze moest doen met haar zoon, die per se Latijn wilde gaan doen op school. Kind spreekt thuis Pools, heeft zichzelf Russisch geleerd door te gamen !, haalt mooie punten voor Nederlands en is barslecht in wiskunde. Poetsvrouw met de handen in het haar want met Latijn kan je toch niks?

(Dankzij mijn overtuigingskracht doet hij inmiddels Latijn :-)
Alle reacties Link kopieren Quote
Samarinde schreef:
14-01-2024 14:06
Ik heb het boek niet gelezen, ga ik misschien wel doen nu, maar hij heeft toch ook geen oplossing? Ik heb in dit topic tenminste weinig concrete ideeën voorbij zien komen. Maar ik ben wel benieuwd: hoe ziet Joris een betere toekomst voor zich?

Erken privileges en, beter nog, de achterstanden en mogelijke gevolgen voor mindervinkers. En geef die wat vaker de kans, het woord, het vertrouwen. En erken de worstelingen.

Ongelijkheid behandelen met gelijkheid pakt net zo verkeerd uit als gelijkheid behandelen met ongelijkheid. Maar ja, dat riekt soms naar geformaliseerde positieve discriminatie of een voorkeursbeleid met de standaard reflex 'harder je best doen joh', terwijl die informele positieve discriminatie ook al onbewust alomtegenwoordig is. Er zijn net zoveel excuus Guzen als Truzen.
It won't stop until you wise up
Hard werken is (in mijn ogen) vooral; het gevoel hebben dat je op dat moment liever iets anders zou doen (vs je werk met hart en ziel doen) - het gevoel hebben dat je lichamelijke en mentale krachten worden uitgeput (vs uitdaging ervaren, dingen leren, jezelf ontplooien).

Veel uren kloppen is niet hetzelfde als hard werken.

Mensen met topfuncties houden allicht weinig tijd over voor zichzelf maar met een echte topfunctie wordt dat gecompenseerd, chauffeur of zelfs maar taxi ipv zelf moeten rijden of trein of bus, ik noem maar wat).

In mijn ogen is middenmanagement trouwens de pineut ;-) Wél verantwoordelijkheid, niét alle uitvoerende werk kunnen delegeren.
Samarinde schreef:
14-01-2024 14:06
Ik heb het boek niet gelezen, ga ik misschien wel doen nu, maar hij heeft toch ook geen oplossing? Ik heb in dit topic tenminste weinig concrete ideeën voorbij zien komen. Maar ik ben wel benieuwd: hoe ziet Joris een betere toekomst voor zich?
Ik heb zijn boek gelezen, en hem een aantal keer gesproken. Zijn oplossing is niet van het soort “doe A, dan gebeurt B, en dan doe je C en dan is het opgelost”. Maar kernelementen van zijn oplossing zijn wel:

1. Zie als geprivilegieerde man of vrouw (ja, ook de 6-vinkers) in dat je privileges hebt. En erken dat je bereikt wat je bereikt mede omdat jouw groep de norm bepaalt. Stop met doen alsof iedereen dat kan bereiken, als je maar hard genoeg werkt. Anders gezegd: doe je ogen eens open.
2. Doe wat je kan om mensen met minder privilege naar voren te schuiven voor de kansen, mogelijkheden en posities die voor jouw “soort” zoveel makkelijker bereikbaar zijn. Doe zelf eens een stapje terug.
3. Onderken hoeveel wilskracht, talent, werklust, mensen hebben die met minder privilege toch veel bereiken. Waardeerd dat naar waarde, en stel de normen voor wat “goed” is bij in overeenstemming met die waarneming.

Ik bedoel het echt niet onaardig, maar als ik jouw berichten lees, denk ik dat je bij stap 1 al aardig wat te winnen hebt. En ja, “iedereen” moet dat doen, en “ze” doen toch niks? Maar ieder individu dat tenminste een stapje zet, draagt bij aan de oplossing.

En let op, de oplossing is NIET dat mensen met privilege de mensen zonder privilege wel eens zullen leren hoe ze ook zo ver kunnen komen. Coaching is niet nodig, zelden nuttig. Kansen geven is nodig.
Wat ook weer zo is, is dat ik vrij veel mensen ken die zich inzetten voor asielzoekers, en dat zijn altijd de mensen met veel geld. Zíj kunnen concreet iets betekenen, door geld te doneren, te helpen met het opzetten van een bedrijfje, hun netwerk en expertise aan te bieden, Nederlandse les te geven, studiebeurzen en uitkeringen aan te vragen, hun tijd vrij te maken enzovoort. Zij kunnen het zich namelijk veroorloven. Maar ze doen het wel. Dankzij de topbaan die ze hadden (en waarmee ze vroeg konden stoppen, ofwel omdat ze vlak voor de top vastliepen, ofwel omdat ze 'binnen' zijn, ofwel allebei. En soms ook omdat ze een erfenis hebben gekregen of iets dergelijks).

Wat dat betreft zie ik om me heen eigenlijk wél veel betrokkenheid. Mensen zijn zich zeker wel bewust van hun geprivilegieerde positie. Dat zie je ook terug in hun stemgedrag. Maar het probleem is een beetje dat ook hiervoor geldt dat zij het zich kunnen veroorloven. Zij zullen er geen cent minder om verdienen. En het vinkjes-probleem zal er niet mee worden opgelost, denk ik. Omdat de 7 vinkjes verankerd zijn in een bepaalde cultuur, of een bepaald milieu. En hoe je dát verandert? Ik ben wel benieuwd of Joris Luijendijk daar een antwoord op heeft.
Isolde schreef:
14-01-2024 14:28
Ik denk eigenlijk wel dat we hier in Vlaanderen toch een stuk egalitairder zijn dan in Nederland. Veel dokters, tandartsen, advocaten die ik ken hebben als ouder of grootouder een cafébaas, boer etc. Arbeidersachtrgrond zie je wel minder.
Grappig, dat had ik echt totaal niet verwacht! Juist dat dat daar veel ongebruikelijker zou zijn dan in Nederland.
Het zou je kunnen verrassen hoeveel de cultureel antropoloog begrijpt van cultuur :)

Het gegeven dat privilege een rol speelt is niet verankerd in een bepaald milieu, het is wel zo dat een bepaald milieu privilege geeft, omdat dat milieu al tijden de facto aan de macht is.

Dat doorbreken begint bij het doorbreken van die machtspositie. Asielzoekers helpen met het opzetten van een bedrijfje is prachtig. Maar Eslem Yilmaz die mavo, havo, hbo, universiteit heeft gedaan, en nu al jaren blijft hangen in haar carrière omdat ze steeds net niet dat project of die opdracht krijgt waarmee ze kan laten zien hoe goed ze is naar voren schuiven voor een interessante positie, commissie, opdracht, waarbij jij als 7-vinker donders goed weet dat als het mis gaat jij er ook op wordt aangekeken, is misschien nog net iets nuttiger.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oh Samarinde, wat zit jij vast in je bubbel zeg, ongelooflijk.

Hier in het dorp is een het juist een vrouw in de bijstand die zich heel november en december inzet om voor andere mensen in armoede een kerstpakket te maken. Juist een arbeidsongeschiktverklaarde heeft zich aangemeld als taalmaatje voor een Syrisch gezin. Etc etc
Als jij denkt dat alleen mensen met veel geld zich inzetten voor asielzoekers en andere mensen in armoede kijk je echt helemaal niet goed.
Coffee is never my cup of tea
Isolde schreef:
14-01-2024 14:28
Ik denk eigenlijk wel dat we hier in Vlaanderen toch een stuk egalitairder zijn dan in Nederland.
Ik denk dat de adel in Vlaanderen nog leeft en betekenis heeft. Je kan tandarts worden, maar kan je ook de bestuursvoorzitter worden van KBC, AB Inbev, Colruyt of Tessenderlo Group?
Samarinde schreef:
14-01-2024 14:16
Ter verduidelijking: onder 'topbanen' versta ik de allerhoogste functies die je binnen een multinational, bank, ziekenhuis, de overheid enzovoort kunt bekleden. Banen die macht en invloed met zich meebrengen. Niet iemand die in het management-team zit van een middelgroot bedrijf. Wel iemand die in de Raad van Bestuur zit van een bank. Bijvoorbeeld.
Ja, precies, over die wereld gaat het dus...

Terwijl lang niet álle zevenvinkers dus in die "topbanen" zitten. En ik had hem opgevat als: "Wáár je als twee-drie-vier-vinker etc. ook zal zitten, werk je (samen) met een zevenvinker of heb je een zevenvinker in je omgeving dan zal diegene zich per definitie beter voelen, beter gewaardeerd worden en bevoorrechter zijn dat jij óóit kunt worden.

Maar dat is dus niet de boodschap. :D
Marianneke schreef:
14-01-2024 15:08
Oh Samarinde, wat zit jij vast in je bubbel zeg, ongelooflijk.

Hier in het dorp is een het juist een vrouw in de bijstand die zich heel november en december inzet om voor andere mensen in armoede een kerstpakket te maken. Juist een arbeidsongeschiktverklaarde heeft zich aangemeld als taalmaatje voor een Syrisch gezin. Etc etc
Als jij denkt dat alleen mensen met veel geld zich inzetten voor asielzoekers en andere mensen in armoede kijk je echt helemaal niet goed.
Specifiek over privilege en asielzoekers: waarom is een spreidingsbeleid nodig? Welke gemeente verzet zich het hardst tegen de komst van asielzoekers? Precies.
Alle reacties Link kopieren Quote
Oude_Man_2 schreef:
14-01-2024 15:07
Het zou je kunnen verrassen hoeveel de cultureel antropoloog begrijpt van cultuur :)

Het gegeven dat privilege een rol speelt is niet verankerd in een bepaald milieu, het is wel zo dat een bepaald milieu privilege geeft, omdat dat milieu al tijden de facto aan de macht is.

Dat doorbreken begint bij het doorbreken van die machtspositie. Asielzoekers helpen met het opzetten van een bedrijfje is prachtig. Maar Eslem Yilmaz die mavo, havo, hbo, universiteit heeft gedaan, en nu al jaren blijft hangen in haar carrière omdat ze steeds net niet dat project of die opdracht krijgt waarmee ze kan laten zien hoe goed ze is naar voren schuiven voor een interessante positie, commissie, opdracht, waarbij jij als 7-vinker donders goed weet dat als het mis gaat jij er ook op wordt aangekeken, is misschien nog net iets nuttiger.

:kneel:

Als al die zevenvinkers in topposities nou eens buiten hun eigen netwerk zouden kijken voor een nieuw lid van de Raad van Bestuur, of voor een toppromotie of als nieuwe partner, dat zou helpen inderdaad.
Coffee is never my cup of tea
Alle reacties Link kopieren Quote
Isolde schreef:
14-01-2024 14:28
Ik denk eigenlijk wel dat we hier in Vlaanderen toch een stuk egalitairder zijn dan in Nederland. Veel dokters, tandartsen, advocaten die ik ken hebben als ouder of grootouder een cafébaas, boer etc. Arbeidersachtrgrond zie je wel minder.

Onze studentenclubs zijn veel minder 'noodzakelijke netwerken'. Je hebt de gewone facvulteitsverenigingen die sociale activiteiten organiseren en die totaal niet eitair zijn, waar je vrienden maakt maar die vrienden kan je evengoed in de aula maken. En dan heb je de lintjesclubs, met regionale inslag (de studenten uit stad X), meestal enkel voor jongens, en met een stigma van rabiaat flamingant, racistisch, conservatief etc. Daar lid van zijn pleit eerder tegen je.

Ik vind het zo pijnlijk dat Sanda Dia dacht dat hij bij zo'n club moest om het te maken in het leven. Terwijl hij met zijn ingenieursdiploma overal terecht had gekund, of hij nu paars, groen of geel was.
Ik moest ook aan hem denken bij het lezen van dit topic, hij had de 7-vinkjes niet en het is verschrikkelijk hoe opboksen tegen die 7-vinkjes hem zijn leven heeft gekost..
Moondag schreef:
14-01-2024 15:12
Ik moest ook aan hem denken bij het lezen van dit topic, hij had de 7-vinkjes niet en het is verschrikkelijk hoe opboksen tegen die 7-vinkjes hem zijn leven heeft gekost..
En tegelijk illustreert het hoe de daders dankzij hun privilege makkelijk er van af kwamen. Dus om nu te beweren dat dit in België niet zo speelt, ik waag daar anders over te denken.
Alle reacties Link kopieren Quote
Er is misschien meer sociale mobiliteit mogelijk in België, ja
Veritas vos liberabit
Alle reacties Link kopieren Quote
Dahlia74 schreef:
14-01-2024 12:16
Netwerk, al vanaf jongs af aan leren 7 vinkers te netwerken. Dat gaat automatisch, hun ouders doen dat ook. Minders vinker die omhoog willen moeten leren netwerken en zelf een netwerk opbouwen, terwijl de 7 vinkers dat netwerk vaak al hebben.
En dat is mij toch iets te kort door de bocht. Een vader hebben die de pabo heeft gedaan en als leraar op een basisschool werkt (hoogopgeleid dus) is niet te vergelijken met een vader die advocaat is.

Een witte, hetero jongen uit Delfzijl met een vader die basisschoolleraar is en een moeder zonder opleiding, heeft na zijn universitaire opleiding alle 7 vinkjes, maar hij is echt niet zo vreselijk bevoorrecht.

Bovendien is 'witheid' een heel raar criterium. Joden tellen als wit, Arabieren als zwart, terwijl ze genetisch niet van elkaar te onderscheiden zijn. Een Amerikaans idee wordt op de Nederlandse situatie geplakt. Dat werkt niet. Roemenen mogen wit zijn, net als Oekraïners, maar die hebben het in Nederland ook zwaar, net zo zwaar als Turken. Ze kunnen het beter 'westers' noemen.
Het is denk ik ook puur deels veiligheid of angst misschien zelfs. Met het binnenhalen van een andere zevenvinker lijken ze - ongeacht prestaties of capaciteiten - een zekerheid te hebben dat diegene erbij past. Zoals Luyendijk ook schetst dat hij zichzelf zo anders voelde door bepaalde grapjes, taalkundige toespelingen etc. omdat hij daar niet mee was opgegroeid en alle mannen met een Engelse achtergrond en scholing wel, ook al kwamen zij ook uit de bovenlaag van de samenleving.

Denk dat echt wel meespeelt als mensen de keuze voor een kandidaat moeten gaan maken.
En (en dit wordt niet bij die vinkjes genoemd, weet niet of dit in het boek gaat voorkomen, ben pas net begonnen) dat zélfs geboorteplaats binnen Nederland meespeelt. Of dat Barlaes Gymnasium Amsterdam eerder op de ja-stapel komt dan Regionale Scholengemeenschap Harlingen. Ook al heb je het op de universiteit beter gedaan.
Isolde schreef:
14-01-2024 14:45
Hard werken is (in mijn ogen) vooral; het gevoel hebben dat je op dat moment liever iets anders zou doen (vs je werk met hart en ziel doen) - het gevoel hebben dat je lichamelijke en mentale krachten worden uitgeput (vs uitdaging ervaren, dingen leren, jezelf ontplooien).

Veel uren kloppen is niet hetzelfde als hard werken.

Mensen met topfuncties houden allicht weinig tijd over voor zichzelf maar met een echte topfunctie wordt dat gecompenseerd, chauffeur of zelfs maar taxi ipv zelf moeten rijden of trein of bus, ik noem maar wat).
(…) een chauffeur is er om tijd (=geld) te besparen.

Verder eens met de stelling dat hard werken lang niet voor iedereen zwaar is.
anoniem_65e99d3b2a0d8 wijzigde dit bericht op 14-01-2024 19:05
Reden: Herkenbaarheid
41.24% gewijzigd
Laura1992 schreef:
14-01-2024 15:19
En dat is mij toch iets te kort door de bocht. Een vader hebben die de pabo heeft gedaan en als leraar op een basisschool werkt (hoogopgeleid dus) is niet te vergelijken met een vader die advocaat is.
Denk dat bij dat eerste vinkje ook vooral gedacht moet worden aan "minimaal 1 academisch geschoolde ouder".
HBO ligt doorgaans dichter bij MBO dan bij universiteit.
Marianneke schreef:
14-01-2024 15:08
Oh Samarinde, wat zit jij vast in je bubbel zeg, ongelooflijk.

Hier in het dorp is een het juist een vrouw in de bijstand die zich heel november en december inzet om voor andere mensen in armoede een kerstpakket te maken. Juist een arbeidsongeschiktverklaarde heeft zich aangemeld als taalmaatje voor een Syrisch gezin. Etc etc
Als jij denkt dat alleen mensen met veel geld zich inzetten voor asielzoekers en andere mensen in armoede kijk je echt helemaal niet goed.
Dat was het enige wat mij is bijgebleven van die docu over die ultrarechtse mensen: dat die mensen naast hun denkbeelden vaak praktisch juist heel veel doen voor anderen die het lastig hebben. Zamelen van alles in voor hun net in nl aangekomen buren, etc.
Dat viel me ook op toen ik in een 'arme' buurt woonde.
Als er wat was werd er binnen no time door juist de armste/meest behoeftige mensen van alles geregeld voor een ontruimde buur, uit huis geplaatste kinderen etc.
Die zitten er middenin. Ik zit nu in een best fancy buurt en we weten onderling niet eens waar we de oude spullen moeten laten.
Heel lucratief om hier met de vuilnisdagen rond te rijden, vooral babykamers staan er compleet.
Hele juichende apps als iemand een buurtiniatief op spoor komt voor arme mensen een buurtje verder (5 minuten lopen).
En die vragen na een tijdje dan ook of we willen stoppen met spullen brengen want het is te veel.
Marianneke schreef:
14-01-2024 15:08
Oh Samarinde, wat zit jij vast in je bubbel zeg, ongelooflijk.

Hier in het dorp is een het juist een vrouw in de bijstand die zich heel november en december inzet om voor andere mensen in armoede een kerstpakket te maken. Juist een arbeidsongeschiktverklaarde heeft zich aangemeld als taalmaatje voor een Syrisch gezin. Etc etc
Als jij denkt dat alleen mensen met veel geld zich inzetten voor asielzoekers en andere mensen in armoede kijk je echt helemaal niet goed.
Ik kan niet kijken naar wat ik niet zie, natuurlijk. Maar de vraag in dit topic was of 7-vinkers iets dóen aan de ongelijkheid, en daarop is dit mijn antwoord. Ja, dus. Maar ik denk niet dat het iets verandert aan het probleem van de 7 vinkjes.
Alle reacties Link kopieren Quote
Brombaer schreef:
14-01-2024 15:24
Denk dat bij dat eerste vinkje ook vooral gedacht moet worden aan "minimaal 1 academisch geschoolde ouder".
HBO ligt doorgaans dichter bij MBO dan bij universiteit.
Dat zou inderdaad beter zijn. Maar dan mis ik nog vinkjes voor lichamelijke gezondheid, woonplaats en ADHD/autisme e.d.

Maar zo'n Joris Luyendijk kan zich echt helemaal niets voorstellen bij hoe mensen in Delfzijl of Heerlen leven, dus logisch dat hij dat weggelaten heeft.
Isolde schreef:
14-01-2024 14:28
Ik denk eigenlijk wel dat we hier in Vlaanderen toch een stuk egalitairder zijn dan in Nederland. Veel dokters, tandartsen, advocaten die ik ken hebben als ouder of grootouder een cafébaas, boer etc. Arbeidersachtrgrond zie je wel minder.

Onze studentenclubs zijn veel minder 'noodzakelijke netwerken'. Je hebt de gewone facvulteitsverenigingen die sociale activiteiten organiseren en die totaal niet eitair zijn, waar je vrienden maakt maar die vrienden kan je evengoed in de aula maken. En dan heb je de lintjesclubs, met regionale inslag (de studenten uit stad X), meestal enkel voor jongens, en met een stigma van rabiaat flamingant, racistisch, conservatief etc. Daar lid van zijn pleit eerder tegen je.

Ik vind het zo pijnlijk dat Sanda Dia dacht dat hij bij zo'n club moest om het te maken in het leven. Terwijl hij met zijn ingenieursdiploma overal terecht had gekund, of hij nu paars, groen of geel was.
Zo'n verdrietig verhaal.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven