Werk & Studie
alle pijlers
Zeven vinkjes
donderdag 11 januari 2024 om 11:37
Gewoon uit nieuwsgierigheid, en wellicht onderwerp voor discussie:
Hoeveel vinkjes heb jij, en heb je de indruk dat je daardoor inderdaad voor- of nadeel hebt in het bereiken van een bepaalde (machts- of inkomens-)positie?
Je kan het hier testen:
https://7vinkjes.nl
En aangezien TO aftrapt: 7 vinkjes, en ja, ik denk dat het daardoor voor mij aanzienlijk makkelijker is/was om te komen waar ik nu ben.
Hoeveel vinkjes heb jij, en heb je de indruk dat je daardoor inderdaad voor- of nadeel hebt in het bereiken van een bepaalde (machts- of inkomens-)positie?
Je kan het hier testen:
https://7vinkjes.nl
En aangezien TO aftrapt: 7 vinkjes, en ja, ik denk dat het daardoor voor mij aanzienlijk makkelijker is/was om te komen waar ik nu ben.
zondag 14 januari 2024 om 17:14
Dat laatste weet ik niet, maar ik weet wel dat wij op onze opleiding de groepjes studenten die bijv gaan versnellen vanwege goede resultaten,Laura1992 schreef: ↑14-01-2024 15:41Precies.
Een lesbische dochter van Dilan Yesilgoz heeft maar een paar vinkjes, maar de wereld ligt in feite voor haar open.
We moeten oppassen dat we niet alles in ras trekken wat eigenlijk cultuur is. Het is niet het lichaam van een Turk wat het voor hem moeilijk maakt, maar het feit dat hij een andere cultuur heeft meegekregen dan de dominante. Hij weet niet hoe hij zich moet gedragen, omdat hij het thuis anders is gewend. Ook heeft hij geen netwerk. Voor een dochter van Yesilgoz geldt dat allemaal niet, die is precies even kansrijk als een dochter van Rutte.
en die vanuit huis veel voor studie/werk goeds meekrijgen ook van (deels) surinaams/Antilliaans/Afrikaanse afkomst zijn.
Die ontlopen de 'witte' studenten niet zoveel in soorten vakanties (gaan ook skieen bijvoorbeeld, of niet naar een thuisland op vakantie), netwerk, niveau werk van ouders etc.
Maargoed, dat is 'maar' mbo.
Je merkt dat het vaak ligt in het soort beroep, inkomen ouders etc.
En dan nog grote verschillen, wij noemen het altijd het 'wie komt er op de fiets' criterium.
De school met het meest volle fietsenhok heeft de meest begerenswaardige student/leerling hier, lijkt wel.
We hebben in het gebouw een hogere opleiding en die studenten komen allemaal op de fiets, net zoals de meeste studenten met de betere resultaten.
De rest komt in dure Miro achtige autootjes, op de scooter of met de auto.
Dat verschil is heel gek.
zondag 14 januari 2024 om 17:15
Eh, dat onderscheid máák ik gewoon, meermaals bovendien: het allerzwaarste werk wordt gedaan door mensen in de landbouw, de verpleging, de bouw enzovoort. Speciaal voor jou nog maar een keerMontana schreef: ↑14-01-2024 15:48Iemand anders zei het al, jij zit echt vast in een bubbel. Een bubbel waarin alleen mensen aan de top hard werken. Omdat het om hele belangrijke dingen gaat. Om veel geld. Miljoenen.
Als ik lees wat jij schrift en hoe jij denkt, snap ik niet dat je het echt meent. Ik vind het heel raar dat jij hard werken linkt aan veel geld.
Je vergeet die verpleegkundige in de thuiszorg die misschien twee vinkjes heeft, maar veel harder werkt dan iemand met zeven vinkjes.
Waarom kun je zwaar lichamelijk werk niet vergelijken met iemand die een topbaan heeft? Wie bepaalt eigenlijk wat een topbaan is?
Denk je dat het in een fabriek niet om geld gaat? Of op een boerenbedrijf?
Daar moet ook geld worden verdiend.
Het ging specifiek om mensen met 7 vinkjes in topbanen. Niet om mensen met minder vinkjes en niet om andere banen. Je kunt banen sowieso niet met elkaar vergelijken; iemand die geniet van zijn loeidrukke 80-urige werkweek werkt gevoelsmatig minder hard dan iemand die huilend naar zijn parttime baantje gaat. Maar ook dat hadden we al vastgesteld.
zondag 14 januari 2024 om 17:30
Je weet dat er ook gymnasia buiten de randstad zijn? Denk je dat iemand als Sander Schimmelpenninck gehinderd is door zijn geboorteplaats?Brombaer schreef: ↑14-01-2024 16:21Met "achterstandswijk" heb je waarschijnlijk de doelgroep te pakken die dus niet op nummer 1 al een vinkje scoort. Maar ook in de periferie kan iemand best 7 vinken scoren. Waarschijnlijk is diegene niet in een achterstandswijk opgegroeid, maar in een betere wijk, maar ook dan zal het bij de totaalsom uitmaken of jij op een prestigieus gymnasium in Den Haag of Amsterdam hebt gezeten of atheneum in een onbekend provincieplaatsje op een mega-scholengemeenschap.
Al heet je allebei Tim Jansen, ben je wit, hetero en is je vader huisarts.
Edit:
Wat ik bedoel is dat ik ervan overtuigd ben dat de Tim Jansen met Maerlant Lyceum of Barlaes Gymnasium sneller het gevoel heeft dat hij goed past in de zeven-vinkers-wereld, dan een Tim Jansen met VWO van een scholengemeenschap uit Almelo. Zeker als hij bij de sollicitatie met een zwaar accent praat. Ook al heeft de laatste betere resultaten behaald op de universiteit. Ongetwijfeld spelen hobby's en liefhebberijen ook nog mee en heeft cello spelen en roeien een ander imago dan trompet spelen bij de fanfare en carnavalsliefhebber zijn.
Ik weet zeker dat ik in mijn loopbaan voordeel heb gehad van de genoemde vinkjes, maar ik heb echt nooit nadeel ondervonden dat ik op een gymnasium buiten de randstad heb gezeten… Sowieso is de ‘7-vinkerswereld’ veel groter dan wat hier gesuggereerd wordt.
zondag 14 januari 2024 om 17:34
In eerste instantie was 'spreekt ABN' 1 van de vinkjes, later heeft hij dat vervangen door 'VWO gevolgd'. Hij heeft het wat bijgeslepen gaandeweg, in het proces tot aan de voltooiing van zijn boek. Zo af en toe kom je nog wel dat ABN spreken tegen in oude blogs etc over de zeven vinkjes.
Coffee is never my cup of tea
zondag 14 januari 2024 om 17:56
Misschien handig om te bedenken dat het in dit topic gaat om mensen met 7 vinkjes die een topbaan hebben. Topbanen komen maar weinig voor in de culturele sector, omdat er - het spijt mij dat ik het slechte nieuws moet brengen - weinig geld in omgaat.xynix schreef: ↑14-01-2024 16:56Hoe krijg je het bij elkaar. En jij werkt in de cultuur? Je weet wel, die sector waarin structureel onbetaald wordt overgewerkt? Waarin mensen jongleren met 3 banen tegelijk om maar hun werk te kunnen blijven maken? Wist je dat kunststudenten van alle studenten de meeste uren maken?
Ik zou je even wat linkjes naar onderzoek willen geven maar ik ben te moe. Van het overwerken voor weinig.
Bedenk in elk geval dat de cultuursector veel groter is dan de literaire wereld.
Ik zei dat er daarom aan bureaus (in de cultuur, bij de overheid, in de zorg) niet erg hard gewerkt wordt. Aan bureaus, nogmaals. Niet door de kunstenaars, de politie, de verpleging. Die werken zich rot. Maar achter de schermen zitten heel veel mensen met een best aardig salaris niks te doen. Geen topbanen, hè? Maar wel die redacteur die een manuscript moet lezen en daar gerust een klein halfjaar voor uittrekt. Waarom? Omdat ook bij een uitgeverij geld moet worden verdiend en bij de uitgeverij uit mijn voorbeeld wordt dat geld verdiend (zoals bij de meeste uitgeverijen) door één ster-auteur.
Ik vertel toch niks nieuws? En iedereen snapt toch ook waaróm het zo werkt? Je telt pas mee als je geld oplevert en in de culturele sector levert vrijwel niemand geld op en daarom wordt er achter de schermen (niet ervoor!!) gewoon niet zo hard gewerkt en krijg je als ‘kunstenaar’ (even ruim genomen) geen rooie cent betaald.
anoniem_65e99d3b2a0d8 wijzigde dit bericht op 14-01-2024 19:10
Reden: Herkenbaarheid
Reden: Herkenbaarheid
17.21% gewijzigd
zondag 14 januari 2024 om 18:29
Dat denk ik echt, sterker, ik weet het zeker.Charlotte717 schreef: ↑14-01-2024 15:19Er is misschien meer sociale mobiliteit mogelijk in België, ja
Ik heb het nu even over Vlaanderen omdat de situatie anders is in Wallonië (en België veel minder voelt als een uniform land dan jullie soms denken
De meeste Vlamingen stammen af van boeren (19de en begin 20ste eeuw), er zijn niet van die geslachten met chique naam/handelsadel zoals in Nederland. Uiteraard wel echte adel, maar daar hoor en merk je heel weinig van, zelfs met 87 vinkjes.
Ik ken iemand met een absolute topfunctie (lees: luncht privé met de koning) en die is getrouwd met de dochter van een garagist. Heel veel hoogleraren zijn de zoon (of dochter) van iemand die niet gestudeerd heeft.
Ik denk dat de àllerbelangrijkste vink de opleiding van je ouders is (of het openstaan van hen voor opleiding). Anders moet je al uit sterk hout gesneden zijn, zoals politica meryem almaci die braaf ja zei tegen het advies om snid en naad te gaan volgen en zich vervolgens inschreef voor Latijn-Grieks. Hoedje af.
Edit: er was natuurlijk bij de Vlamingen ook altijd een (Franssprekende) bourgeoisie, een deel van mijn voorouders komen daaruit. Vandaar heb ik bv meegekregen: het erin stampen van (tafel)manieren. Ik schrik me nog steeds dood als ik in een vergadering iemand zie geeuwen zonder zijn/haar mond te bedekken, haha. En in The Crown vind ik het totaal ongeloofwaardg als Harry en William met volle mond praten. Dat kan volgens mij niet, in het echt
Of misschien is het net wel heel (klein)burgerlijk om belang te hechten aan manieren, dat kan ook
zondag 14 januari 2024 om 18:30
Samarinde, misschien heb je het zelf niet door, maar je anonimiteit gaat redelijk aan gort met alles wat je vertelt. Ik heb geen zin in de moeite, maar ik denk dat ik met een beetje moeite intussen wel kan identificeren wie je bent.
Maakt mij niet uit, en nogmaals, ik ga er geen energie in steken. Maar ik hoop wel dat je bewust zo duidelijk herkenbaar bent.
Maakt mij niet uit, en nogmaals, ik ga er geen energie in steken. Maar ik hoop wel dat je bewust zo duidelijk herkenbaar bent.
zondag 14 januari 2024 om 19:02
Dank, ik vind het niet héél erg om herkend te worden maar ja, liever niet, dus ik ga wat wissenOude_Man_2 schreef: ↑14-01-2024 18:30Samarinde, misschien heb je het zelf niet door, maar je anonimiteit gaat redelijk aan gort met alles wat je vertelt. Ik heb geen zin in de moeite, maar ik denk dat ik met een beetje moeite intussen wel kan identificeren wie je bent.
Maakt mij niet uit, en nogmaals, ik ga er geen energie in steken. Maar ik hoop wel dat je bewust zo duidelijk herkenbaar bent.
zondag 14 januari 2024 om 19:11
Die fiets is ook een uiting van in welke sociale kudde je je bevindt, vrees ik. Scooters werden in mijn gymnasiumtijd al gezien als vreselijk ordinair (een sputterend oud barrel kon nog net, maar zo'n nieuw glimmend geval niet).Surebaby schreef: ↑14-01-2024 17:14En dan nog grote verschillen, wij noemen het altijd het 'wie komt er op de fiets' criterium.
De school met het meest volle fietsenhok heeft de meest begerenswaardige student/leerling hier, lijkt wel.
We hebben in het gebouw een hogere opleiding en die studenten komen allemaal op de fiets, net zoals de meeste studenten met de betere resultaten.
De rest komt in dure Miro achtige autootjes, op de scooter of met de auto.
Dat verschil is heel gek.
zondag 14 januari 2024 om 19:13
en daarom komen 3 en 4 vinkers daar vaak niet terecht. Die snappen dat namelijk al lang en hun ouders hebben hun allang vertelt dat je daar niet van kunt leven, dat betaalt de huur namelijk niet. Dus ik kan me zo voorstellen dat daar weinig mensen werken die geen 6 of 7 vinker zijn, want je moet de financiele armslag hebben om dit uberhaupt te kunnen doen.Samarinde schreef: ↑14-01-2024 17:56
Ik vertel toch niks nieuws? En iedereen snapt toch ook waaróm het zo werkt? Je telt pas mee als je geld oplevert en in de culturele sector levert vrijwel niemand geld op en daarom wordt er achter de schermen (niet ervoor!!) gewoon niet zo hard gewerkt en krijg je als ‘kunstenaar’ (even ruim genomen) geen rooie cent betaald.
zondag 14 januari 2024 om 19:14
Het staat bij de illustratie van de zeven vinkjes.Brombaer schreef: ↑14-01-2024 16:15Dat is niet wat er staat en vind ik ook iets heel anders.
Ook een nul-vinker kan opgegroeid zijn in een warm nest. En zal bevoorrechter opgroeien dan een nulvinker uit een gewelddadig of problematisch nest.
En een 7-vinker die weliswaar al meteen 1 vink scoort op "academische, welgestelde ouder" zal - denk ik - meer hinder ondervinden wanneer hij te maken krijgt met problematiek thuis of een "kille opvoeding" dan iemand die gevrijwaard is van problematiek in het ouderlijk huis en beide ouders als warm, betrokken en liefdevol zal omschrijven.
Hoewel ik ook niet uitsluit dat juist in die "topbanen" zevenvinkers zitten die juist vanwege niet zo'n fantastische achtergrond het gevoel hebben te wíllen presteren en een andere zevenvinker sneller tevreden is.
Geen motto
zondag 14 januari 2024 om 19:28
Klopt. Mijn ouders vertelden mij dat ook wel, daarom klaag ik er ook niet over: ik wist waar ik aan begon én ik heb de financiële armslag. Maar de huur kan ik niet betalen van mijn werk. Geen van mijn collega’s (op een enkeling na).florence13 schreef: ↑14-01-2024 19:13en daarom komen 3 en 4 vinkers daar vaak niet terecht. Die snappen dat namelijk al lang en hun ouders hebben hun allang vertelt dat je daar niet van kunt leven, dat betaalt de huur namelijk niet. Dus ik kan me zo voorstellen dat daar weinig mensen werken die geen 6 of 7 vinker zijn, want je moet de financiele armslag hebben om dit uberhaupt te kunnen doen.
zondag 14 januari 2024 om 19:32
precies, om dergelijk werk te kunnen doen heb je dus kapitaal uit iets anders nodig om te kunnen leven. Veelal is dat vanuit ouders. Ik gun het iedereen van harte, daar gaat het niet om, ik hoop mijn kind ook financieel te kunnen helpen als hij ouder is. Maar die mogelijkheid heb ik zelf nooit gehad, ik zou dus nooit de keuze hebben kunnen maken voor een dergelijk beroep (niet dat ik ook maar op enigerlei wijze geschikt zou zijn voor iets cultureels/creatiefs)
zondag 14 januari 2024 om 19:51
Het zijn niet alleen 6- en 7-vinkers die het zich kunnen veroorloven, maar voor bijna alle ‘kunstenaars’ geldt bij mijn weten dat ze er betaald werk naast doen: journalistiek of onderwijs (schrijvers), televisie of reclame (regisseurs), lesgeven of commerciële opdrachten (muzikanten, dansers, schilders, fotografen). Het lullige is wel dat de leukste opdrachten weer het slechtst betalen, en het is heel moeilijk om die twee dingen te combineren. Het bestbetaalde werk gaat altijd voor, dus in die zin ben je vooral bezig met geld verdienen voor de ‘kunst’ die je door deadlines en tijdgebrek niet meer kunt makenflorence13 schreef: ↑14-01-2024 19:32precies, om dergelijk werk te kunnen doen heb je dus kapitaal uit iets anders nodig om te kunnen leven. Veelal is dat vanuit ouders. Ik gun het iedereen van harte, daar gaat het niet om, ik hoop mijn kind ook financieel te kunnen helpen als hij ouder is. Maar die mogelijkheid heb ik zelf nooit gehad, ik zou dus nooit de keuze hebben kunnen maken voor een dergelijk beroep (niet dat ik ook maar op enigerlei wijze geschikt zou zijn voor iets cultureels/creatiefs)
zondag 14 januari 2024 om 20:45
Pas wel op dat je een 4-vinker niet automatisch gaat zien als iemand uit een gezin waar geen kapitaal is, geen krant gelezen wordt en geen belang aan onderwijs wordt gehecht.florence13 schreef: ↑14-01-2024 19:32precies, om dergelijk werk te kunnen doen heb je dus kapitaal uit iets anders nodig om te kunnen leven. Veelal is dat vanuit ouders. Ik gun het iedereen van harte, daar gaat het niet om, ik hoop mijn kind ook financieel te kunnen helpen als hij ouder is. Maar die mogelijkheid heb ik zelf nooit gehad, ik zou dus nooit de keuze hebben kunnen maken voor een dergelijk beroep (niet dat ik ook maar op enigerlei wijze geschikt zou zijn voor iets cultureels/creatiefs)
Als biseksuele vrouw met kunstacademie sta je al op 3-0 "achterstand" ten opzichte van een heteroseksuele broer met TU, terwijl je uit hetzelfde nest komt.
Uit mijn ouderlijk nest is slechts één van de zes een zevenvinker, maar ik beschouw ons allemaal toch eigenlijk als even bevoorrecht...
zondag 14 januari 2024 om 21:33
dat is ook wel waar, het is ook allemaal helemaal niet zo zwart wit natuurlijk. Mijn man is een 7 vinker, maar komt uit een vrij doorsnee gezin (moeder was thuisblijf moeder van 3 kinderen, vader heeft hbo gedaan) dan heb je echt geen enorme vetpot. Net zoals een 4 vinker best wel heel wat cultureel kapitaal kan hebben en ook monetair kapitaal.Brombaer schreef: ↑14-01-2024 20:45Pas wel op dat je een 4-vinker niet automatisch gaat zien als iemand uit een gezin waar geen kapitaal is, geen krant gelezen wordt en geen belang aan onderwijs wordt gehecht.
Als biseksuele vrouw met kunstacademie sta je al op 3-0 "achterstand" ten opzichte van een heteroseksuele broer met TU, terwijl je uit hetzelfde nest komt.
Uit mijn ouderlijk nest is slechts één van de zes een zevenvinker, maar ik beschouw ons allemaal toch eigenlijk als even bevoorrecht...
Als ik kijk naar mijn eigen ouders heb ik een 1 vinker en een 2 vinker, mijn broer en ik zijn 3 vinkers, maar mijn zoon zou op basis van de vinken die je op 5 jarige leeftijd al af kan vinken al een 4 vinker zijn (opleiding + seksuele voorkeur weten we natuurlijk nog niet)
De categorieen zijn eigenlijk te groot om te kunnen generaliseren.
zondag 14 januari 2024 om 23:07
Zo ook de 7-vinker. Ik ken aardig wat mannen die alle vinkjes hebben en die totaal niet voldoen aan het totaalpakket: ze hebben psychische problemen of redden het financieel niet in de kunstwereld of ze lijden onder een overheersende en veeleisende vader, en ga zo maar door. Het zijn echt de uitzonderingen die de top bereiken. Vaak hebben die mannen niet alleen alle vinkjes maar ook een meedogenloosheid en een eerzucht waar je koud van wordt. Dat zou je ook een psychisch probleem kunnen noemen, maar aan de top is dat een voordeelBrombaer schreef: ↑14-01-2024 20:45Pas wel op dat je een 4-vinker niet automatisch gaat zien als iemand uit een gezin waar geen kapitaal is, geen krant gelezen wordt en geen belang aan onderwijs wordt gehecht.
Als biseksuele vrouw met kunstacademie sta je al op 3-0 "achterstand" ten opzichte van een heteroseksuele broer met TU, terwijl je uit hetzelfde nest komt.
Uit mijn ouderlijk nest is slechts één van de zes een zevenvinker, maar ik beschouw ons allemaal toch eigenlijk als even bevoorrecht...
zondag 14 januari 2024 om 23:45
Ik hoorde laatst Steffy Roos de Maine op de radio.
Zij noemt zichzelf graag selfmade miljonair. Onder andere op haar eigen site. Ook meldt ze regelmatig in interviews dat haar moeder vroeger in de bijstand zat.
Ze verkoopt hier ook zelfhulpboeken mee. Onder andere hoe je de sociale ladder kan beklimmen.
Maar goed, dat ze is opgegroeid met een alleenstaande moeder in de bijstand is maar het halve verhaal.
Haar moeder begon toen Steffy op de basisschool zat aan een rechtenstudie en haar moeder begon later een letselschadebureau. Dit letselschadebureau nam Steffy direct na haar studie over.
Ik vind het interessant hoe iemand een vinkje kan wegpoetsen. En dat ook journalisten meegaan in dat frame. Van dat 'selfmade' klopt weinig.
Zij noemt zichzelf graag selfmade miljonair. Onder andere op haar eigen site. Ook meldt ze regelmatig in interviews dat haar moeder vroeger in de bijstand zat.
Ze verkoopt hier ook zelfhulpboeken mee. Onder andere hoe je de sociale ladder kan beklimmen.
Maar goed, dat ze is opgegroeid met een alleenstaande moeder in de bijstand is maar het halve verhaal.
Haar moeder begon toen Steffy op de basisschool zat aan een rechtenstudie en haar moeder begon later een letselschadebureau. Dit letselschadebureau nam Steffy direct na haar studie over.
Ik vind het interessant hoe iemand een vinkje kan wegpoetsen. En dat ook journalisten meegaan in dat frame. Van dat 'selfmade' klopt weinig.
maandag 15 januari 2024 om 00:38
Ik heb geen tijd om alle 17 pagina's van dit topic te lezen, dus ik weet niet of dit al aan de orde is geweest. Maar het is een misverstand om te denken dat Joris Luyendijk met de 7 vinkjes een groep (mannen) probeerde te identificeren die bevoorrecht zijn. Integendeel, hij geeft juist aan dat deze 3% van onze samenleving op achterstand staan.
Een mooi en lang interview waarin dit aan bod kwam is hier te beluisteren:
https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-m ... -luyendijk
Natuurlijk zit die 3% wel degelijk op invloedrijke posities, en hebben ze macht. Maar dat is niet het punt dat hij wilde maken in zijn boek.
Een mooi en lang interview waarin dit aan bod kwam is hier te beluisteren:
https://www.nporadio1.nl/podcasts/het-m ... -luyendijk
Natuurlijk zit die 3% wel degelijk op invloedrijke posities, en hebben ze macht. Maar dat is niet het punt dat hij wilde maken in zijn boek.
maandag 15 januari 2024 om 11:57
Ik heb er 6. En ik ben me er heel bewust van dat ik daardoor makkelijker kansen krijg. Wordt bijvoorbeeld snel aangenomen, krijg vaak het voordeel van de twijfel, mensen geloven me op mijn woord.
Tegelijkertijd merk ik ook dat mijn ouders allebei uit een lager middenstandsmilieu komen en zich opgewerkt hebben. Heb op veel verschillende plekken gewerkt. Hoe dichter bij de macht, hoe meer mensen met (soms nergens op slaand) vanzelfsprekend zelfvertrouwen er rondlopen. Dat heb ik niet, heb altijd het gevoel dat ik me moet bewijzen.
Maar goed, verder niks te klagen want heb met veel dingen enorm mazzel gehad.
Tegelijkertijd merk ik ook dat mijn ouders allebei uit een lager middenstandsmilieu komen en zich opgewerkt hebben. Heb op veel verschillende plekken gewerkt. Hoe dichter bij de macht, hoe meer mensen met (soms nergens op slaand) vanzelfsprekend zelfvertrouwen er rondlopen. Dat heb ik niet, heb altijd het gevoel dat ik me moet bewijzen.
Maar goed, verder niks te klagen want heb met veel dingen enorm mazzel gehad.
maandag 15 januari 2024 om 12:49
Ik heb hem ook wel even ingevuld en kom uit op 6 vinkjes (ik ben een vrouw). Geen verassing. En natuurlijk heb ik als blanke, hoogopgeleide vrouw uit een redelijk welgestelde en hoog opgeleide familie, een dubbele universitaire studie in NL en studie buiten NL een streep voor en dat is een privilege ten opzichte van mensen met minder streepjes. En daar heb ik zelf natuurlijk niets voor hoeven doen (nou ja, studeren dan).
A lie doesn't become truth, wrong doesn't become right, and evil doesn't become good, just because it's accepted by a majority.
maandag 15 januari 2024 om 12:57
Dat vind ik vooral zo'n opvallende factor ja. Dat vanzelfsprekende zelfvertrouwen. Dat maakt dat als er iets niet lukt ze veel makkelijker denken:
- tja, als de client niet meewerkt houdt het op
- tja, sommige dingen heb je niet in de hand, niet alles slaagt
- maar dit of dat is wel gelukt en meer kun je vaak ook niet verwachten bij zo'n client/project/ vraagstuk.
En dan heel vanzelfsprekend wel de factuur sturen of een volgend project aangaan.
Terwijl ik veel sneller denk 'het is niet gelukt, dan zal ik het wel niet goed gedaan hebben'. En me dan afvragen of ik wel een factuur kan sturen of een volgend project aan moet gaan.
Dat zelfvertrouwen is sommige mensen veel meer met de paplepel ingegoten en ik denk dat dat bij zevenvinkers wel vaker het geval is.
maandag 15 januari 2024 om 13:16
@ ginevra,
Ja, dit heb ik idd vaak gezien. De meeste mensen leveren prima werk hoor. Je kunt wel met veel wegkomen als je het zelfverzekerd presenteert, ook als het eigenlijk verprutst hebt. Van een drol een gebakje maken.
Als ik verantwoordelijkheid heb, voel ik die ook sterk. Tot mijn stomme verbazing blijkt er een slag mensen rond te lopen die wel verantwoordelijkheid heeft maar het totaal niet voelt. En ja, dat waren vaak de 7 vinkers.
Overigens werkte ik ook met kinderen met weinig vinkjes. Zijn helemaal niet dom. Hebben wel vaak weinig hulp en steun van thuis. Er zijn lage verwachtingen van ze. En ouders die soms erg in stress zitten. Helpt echt niet me.
Ja, dit heb ik idd vaak gezien. De meeste mensen leveren prima werk hoor. Je kunt wel met veel wegkomen als je het zelfverzekerd presenteert, ook als het eigenlijk verprutst hebt. Van een drol een gebakje maken.
Als ik verantwoordelijkheid heb, voel ik die ook sterk. Tot mijn stomme verbazing blijkt er een slag mensen rond te lopen die wel verantwoordelijkheid heeft maar het totaal niet voelt. En ja, dat waren vaak de 7 vinkers.
Overigens werkte ik ook met kinderen met weinig vinkjes. Zijn helemaal niet dom. Hebben wel vaak weinig hulp en steun van thuis. Er zijn lage verwachtingen van ze. En ouders die soms erg in stress zitten. Helpt echt niet me.
maandag 15 januari 2024 om 14:50
Ik denk dat dat zevende vinkje vooral doorslaggevend is in dit gevalGinevra schreef: ↑15-01-2024 12:57Dat vind ik vooral zo'n opvallende factor ja. Dat vanzelfsprekende zelfvertrouwen. Dat maakt dat als er iets niet lukt ze veel makkelijker denken:
- tja, als de client niet meewerkt houdt het op
- tja, sommige dingen heb je niet in de hand, niet alles slaagt
- maar dit of dat is wel gelukt en meer kun je vaak ook niet verwachten bij zo'n client/project/ vraagstuk.
En dan heel vanzelfsprekend wel de factuur sturen of een volgend project aangaan.
Terwijl ik veel sneller denk 'het is niet gelukt, dan zal ik het wel niet goed gedaan hebben'. En me dan afvragen of ik wel een factuur kan sturen of een volgend project aan moet gaan.
Dat zelfvertrouwen is sommige mensen veel meer met de paplepel ingegoten en ik denk dat dat bij zevenvinkers wel vaker het geval is.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in