Kraamzorg; op welke tijdstippen?

05-01-2012 19:58 40 berichten
Alle reacties Link kopieren
Over 4,5 week ben ik uitgerekend van een zoon



We hebben al een zoon van 2, en aangezien ik net de intake voor de kraamzorg heb gehad, vroeg ik me af wat nou handig is qua tijden dat je zo iemand in huis hebt. Ik heb de standaardindicatie van 49 uur, bij mijn zoon kwam ze om 8 uur 's morgens, en ging ze tegen 17 uur weer weg.

Dit hebben we in overleg zo besloten, omdat we eigenlijk geen idee hadden wat handig of gebruikelijk was.



Het beviel wel prima zo, maar ik vroeg me af of er mensen zijn die om de een of andere reden voor andere begin en eindtijden hebben gekozen, en wat daar handig, of juist niet, aan was.



Ik ben benieuwd
Alle reacties Link kopieren
quote:stukje_cake schreef op 05 januari 2012 @ 21:35:

Mijn kraamzorg stond al om 8 uur 's ochtends op de stoep. Ik vond dat best jammer, had zo graag uitgeslapen. Dochter sliep toch heel veel, dus uitslapen had best gekund. De laatste 2 dagen heb ik mijn man uit bed laten gaan om de deur open te doen.



Ik heb mijn man álle dagen uit bed laten gaan om de deur open te doen



Maar goed, bij zoon 1 had dat idd gekund, maar nu begint de dag sowieso al wel rond half 7, dus dat probleem heeft onze zoon al voor ons opgelost
Alle reacties Link kopieren
Keizersnede dus maar 5 dagen kraamzorg gekregen. Ik heb ook geen extra dagen afgenomen, maar de verloskundige had wel alvast de aanvraag goedgekeurd.



Kraamverzorgster kwam hier ook tussen half 8 en 8, wat ons betreft veel te vroeg. Ik had geen oog dichtgedaan in het ziekenhuis en mijn vriend moest de nachtvoedingen doen, want ik kon niet uit bed komen vanwege mijn hechtingen. We hebben de wekker moeten zetten om voor haar op te zijn, terwijl zoon nog sliep. Ze kwam maar 3 uur per dag, dus vanaf 11 uur waren we weer verlost.



De laatste dag kregen we een andere, ik denk als ik die 5 dagen had gehad dat ik al eerder de kraamzorg had gevraagd of ik van de kraamzorg af kon. Die was echt vreselijk! Ze had voor het gemak ook maar een parkeerkaartje voor 2 uur gekocht, maar wel 3 uur op d'r urenlijstje genoteerd..... Vriend en ik hebben het nog over d'r, ondanks dat ze er dus maar 2 uur was. Haar enige tip: babyzwemmen kan, babymassage ook, maar ik vind het niks en baby's vinden er toch niks aan.
Alle reacties Link kopieren
Is kraamzorg eigenlijk "verplicht"? Ik heb geen kinderen dus ik weet echt helemaal niks, maar als ik dit hierboven lees dan is klinkt het bij sommigen als een groot ongemak.



De mensen die het jammer vinden dat ze zo vroeg komt terwijl je je slaap goed kan gebruiken, of na elke dag blij waren dat ze weer weg was.... kon je haar niet 'wegsturen' na een paar dagen?



Ik kan me een beetje voorstellen dat je zelf lichamelijk er zo aan toe bent dat je hulp nodig hebt, maar het klinkt niet per sé aantrekkelijk..
Alle reacties Link kopieren
Hier 2 weken gelden bevallen van kind nummer 2.

De kraamhulp was er van 8 tot 2, ook ivm de kerst.

Ik vond het heerlijk zo, mijn man was ook vrij en voor de oudste was het wel fijn om ook alleen met papa, mama en de baby te zijn. Ik heb haar zelfs wel eens eerder weg gestuurd!
Alle reacties Link kopieren
@nieuwe maan: je kan de kraamzorg gewoon wegsturen hoor, heb ik bij de eerste ook uiteindelijk gedaan. Het vervelende is alleen, dat je hormonen door je lijf gieren en je nog bij aan het komen bent van de bevalling, dat je echt niet je assertieve zelf bent
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zwanger van nummer twee en ook al een beetje over de kraamverzorgster aan het nadenken. Bij de eerste kwam ze na 9 uur, want ze stond in de file. Ze kon dus ook niet aangeven hoe laat ze er was, dat was wel irritant. Manlief ging om 8 uur de deur uit en dan kon ik gaan zitten wachten tot de kraam er was voor ik weer terug naar bed kon. Ik liep namelijk niet zo snel en moest daar twee trappen voor af.



Ze deed ook niet zo veel vond ik. Ik weet wel dat het geen huishoudster is, en ze deed precies wat ze moest doen, maar zette geen stap te veel. Je hoort wel eens over kraamverzorgsters die de keukenkastjes poetsen, die fruithapjes of smoothies voor je maken, maar niets van dat alles. Als ze haar taken af had ging ze mijn tijdschriften zitten lezen. Achteraf gezien hadden we haar dan naar huis moeten sturen, maar ja.



We hebben haar vooral gebruikt om 's middags bij te kunnen slapen. Dan ging ik (en in het weekend beiden) van 1 tot 3 slapen ofzo en kon zij in die tussentijd voor de baby zorgen.
1+1=2
Alle reacties Link kopieren
quote:FullHouse schreef op 06 januari 2012 @ 12:03:

@nieuwe maan: je kan de kraamzorg gewoon wegsturen hoor, heb ik bij de eerste ook uiteindelijk gedaan. Het vervelende is alleen, dat je hormonen door je lijf gieren en je nog bij aan het komen bent van de bevalling, dat je echt niet je assertieve zelf bentAh vandaar. Ik ben echt best benieuwd hoe dat bij mij zal gaan werken als het zover is
Alle reacties Link kopieren
Ik had niet eens bedacht dat je haar weg kon sturen. Stom hè? Ik vond het ook wel gezellig hoor maar soms dan zat ze een beetje te wachten tot het 3 uur was en ze weg kon. Hoe zit dat dan met haar uren enzo als je haar naar huis stuurt?
Alle reacties Link kopieren
Bij de tweede kwam ze om 9 uur, dat vond ik wel een beetje laat, maar snap ook wel dat ze niet veel eerder dan dat beginnen. Mijn man ging om half 8 de deur uit en dan zat ik 1,5 uur met een peuter en een baby alleen en dat vond ik erg lastig in het begin. Ik kwam echt handen te kort de eerste dagen. Gelukkig kwam mijn moeder daarom elke ochtend om half 8 om mij te helpen opstarten. Na de kraamweek heeft ze dat ook nog een paar dagen gedaan zelfs, echt heerlijk.
..
[quote]nieuwemaan11 schreef op 05 januari 2012 @ 23:58:

Is kraamzorg eigenlijk "verplicht"? Ik heb geen kinderen dus ik weet echt helemaal niks, maar als ik dit hierboven lees dan is klinkt het bij sommigen als een groot ongemak.



Ik vind kraamzorg de grootste luxe die ik ooit heb meegemaakt. De was wordt gedaan en gestreken, het huis wordt schoongemaakt en ze lette op de kinderen als ik ging rusten. Bij de derde hoefde ze niet veel meer uit te leggen, maar het was geweldig dat ze er was.

Ik heb drie keer een hele fijne kraamhulp gehad.

En de tijden dat ze kwam was in overleg met ons.
Alle reacties Link kopieren
Hoi meiden!

Even nog een kleine aanvulling over de werktijden...

ik ben zelf al 9 jaar werkzaam als kraamverzorgende in de omgeving Rotterdam bij een grote organisatie.

Wij moeten tussen 8 en 9 beginnen van 'de baas' omdat als er 's middags bv een werkopdracht bij kan komen.

Over t algemeen draai je bij t normale 49 uur pakket de eerste dagen 8 uur.

Dus dan is het bv 9-17 uur.

Dan volgen er een aantal kortere dagen...3,4 of 5 uur en die middagen kunnen we dus opgeroepen worden voor de middag.

Dus het is niet altijd onwil dat de kraamverzorgster op tijd begint!

Het is trouwens heel gebruikelijk dat we een sleutel meekrijgen...ik kom zachtjes binnen...luister aan de trap en als het stil is ga ik zo stil mogelijk beneden aan de gang...ontbijtje voorbereiden, vaatwasser legen, stoffen, iets aan t eten doen...de rust van het kraamgezin is me heilig!
Alle reacties Link kopieren
Wat het wegsturen betreft dat is een teer punt....dat mag nl officieel niet....'vroeger' mocht dat wel als het gezin gewoon voor al je uren tekende was het oke..

maar ze zijn er bij de organisatie waar ik werk heel streng op schijnt met de aansprakelijkheid te maken te hebben als er wat gebeurt in de uren dat je er had horen te zijn...de verantwoording heb je dus in die uren.

En daarbij zegt mijn baas...t is ook nog eens fraude....dus....helaas....

Wat het verplicht zijn betreft weet niet hoe het officieel is maar in praktijk is er vanuit de verloskundige gewoon de voorwaarde dat er kraamzorg is (desnoods de minimale zorg van 3 uur oer dag) omdat er dingen moeten worden geobserveerd die voor een leek niet altijd goed in te schatten zijn...o.a drinkgedrag, geel zien, plas en ontlastingpatroon, hechtingen, baarmoederstand etc.

Als er geen kraamzorg zou zijn moest de verloskundige elke dag langs komen.
Alle reacties Link kopieren
Huh? Fraude? Ik zette aan het einde van de periode mijn handtekening onder de uren die de kraamverzorgster had gewerkt. Dus als ze eerder wegging, waren dat ook minder uren. Wie pleegt er dan fraude?
Of het fraude is of niet ligt nogal aan het administratieve systeem.



Mijn kraamverzorgster zei bij aanvang al dat wanneer zij eerder weg wordt gestuurd, zij de overeengekomen uren wel zal schrijven. Ze zal dan wel de standaard-contract-uren (die 49) hebben bedoeld, die default in haar planning staan. Ik weet namelijk heel goed hoe die systemen in elkaar zitten, ik maak ze zelf immers.



Mijn kraamverzorgster boekte dan ook qua personeelsurenregistratie haar voltalig aantal uren voor mij waar ik recht op had, maar qua productie boekte ze de werkelijkheid. Zodat ook inzichtelijk wordt voor het management dat haar werkuren niet overeenkomen met haar geplande productie. Een verschil in geplande productie en daadwerkelijke productie leidt tot voer voor evaluatie. Aan die evaluatie ligt het verslag ten grondslag, een verslag dat ik ondertekend heb. Daaruit valt op te merken dat ik gewoon minder zorg nodig had dan verwacht, dat gebeurt wel vaker, ook andersom.



Het is niet zo raar dat zij haar geplande uren ook daadwerkelijk boekt. Zij is immers niet inplanbaar voor anderen tijdens de uren waar ik als zorgvragende recht op heb en zij heeft vaak ook weinig invloed of die uren nou wel of niet worden gemaakt (als zij daar wel invloed op heeft dan wordt dat wel duidelijk tijdens de evaluatie).



De manier van zorgregistratie is aan ongelooflijke veel regels gebonden en interfacet bijna real time met zorgkantoren en verzekeraars. Zij dwingen ook de gescheiden registratie van werkuren en productie af.



Geloof me, als je wilt frauderen, dan is een handen-aan-het-bed-baan een van de slechts mogelijke keuzes
Alle reacties Link kopieren
Hoi Vl43inder,

't is nog al een verhaal van die uren....klinkt behoorlijk ingewikkeld hoor en zo werkt het bij ons in ieder geval niet...en echt het gebeurt natuurlijk mij ook weleens dat ik zowat de deur uitgeduwd wordt (haha) en soms dus ook maar ga maar echt lekker voelt het niet hoor dus het komt bij mij vrijwel nooit voor!

En uren terug draaien als je in het gezin bent mag alleen maar na een heel traject...via planning, team managers soms achterwacht pppfff

begrijp t ook wel gezinnen nemen de volledige uren, gaan bevallen en willen dan opeens de helft...maar de kraamverzorgsters zijn wel ingeroosterd gebaseerd op de aanvragen...en dat kost geld voor de organisatie...

ik denk dat er n grote taak ligt bij heldere voorlichting van de intakers zodat er een bewuste keus gemaakt kan worden!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven