Verloskundige

18-01-2012 12:49 78 berichten
Ik ben nu 13 weken zwanger en gisteren voor de tweede keer bij de vk geweest. Ik heb een beetje een dubbel gevoel nu over de afspraak.



In onze gemeente loopt nu een proef dat vrouwen met overgewicht onder behandeling van de gynaecoloog worden gesteld, verplicht naar de diëtiste moeten en dat hun gewicht tweewekelijks door de verpleegkundige in de gaten wordt gehouden.



Ik ben bij de gynaecoloog geweest, maar hij vond mij niet dusdanig zwaar dat ik onder dit protocol val en heeft me terugverwezen naar de vk.



Gisteren ben ik dus bij de vk geweest. Er werd erg gehamerd op de gevaren van mijn overgewicht ondanks het feit dat de gyn geen verhoogd risico zag. Ze zijn bang voor aangeboren afwijkingen en zw.diabetes.



Ik moet, ondanks mijn misselijkheid, min of meer verplicht naar de diëtiste. Ik eet alleen bijna niets, dus wat daar het nut van is weet ik niet. Ook willen ze dat ik toch een GUO laat doen. De gyn zag daar geen indicatie voor.



En bloeduitslagen waren goed, maar ik had een bloedsuikerspiegel van 3,1 niet nuchter. Was prima volgens de vk, maar thuis kwam ik erachter dat het gevaarlijk laag is. Daar is niets van gezegd.



Ik weet even niet hoe ik dit aan moet pakken. Het hele gesprek leek om mijn gewicht te draaien (en de kans op een groot kind) terwijl ik vanwege mijn misselijkheid weinig tot niets eet. Bij mijn dochter had ik dat ook en zij was (en is) heel klein en tenger en heeft juist ondergewicht waar ze voor behandeld wordt.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb aan het begin van de zwangerschap ook het advies gekregen om naar de dietist te gaan. Ik was ook behoorlijk te zwaar (BMI 34). Reden daarvoor was volgens de vk dat ik –vanwege dat te hoge BMI- niet teveel aan mocht komen.

Prima, ik wilde ook niet tonnetje rond worden tijdens de zwangerschap (dat soort visioenen had ik altijd, niet tonnetje rond van het kind, maar van het vele eten). Ik ben gegaan en ik heb handvatten gekregen die bij mij pasten. Ik kreeg er ’s morgens geen boterham in, prima dus ik at ’s morgens een portie zuivel (yoghurt al dan niet met all bran o.i.d.).

Ik heb het niet gezien als een dieet, maar als stok achter de deur om niet alles te gaan eten wat los en vast zat. Bij mij heeft het gewerkt. Ben overigens tot de 26 weken ofzo naar de dietist blijven gaan.



Maar als je echt geen heil ziet in een dietist –wat je goed recht is- kunnen zij mij inziens je niet dwingen om te gaan maar blijft het een ‘dringend advies’. Vind je de houding van de vk omtrent al dan niet dietist niet prettig, zou ik inderdaad overstappen. Misschien wel even informeren hoe andere praktijken hiermee omgaan (de gyn die aangeeft dat het geen probleem is maar zelf het wel een probleem blijven vinden) omdat je zegt dat het een project binnen de gemeente is.



Oh en lees nog iets over de kosten van de dietist: ‘mijn’ dietist is niet zo duur hoor. Ik geloof iets van 15 euro per kwartier (vriend gaat inmiddels mee –ben na de zwangerschap bij de dietist terug gegaan- en die moest een deel zelf betalen. Ze declareert wel de halve afspraak bij mij en de andere bij hem).
Alle reacties Link kopieren
Dat is mijn ervaring ook, dat een dietiste geen enorme kosten met zich mee brengt. Ben verbaasd over de bedragen die hier genoemd worden.
Alle reacties Link kopieren
ik heb niet alle berichten gelezen, alleen de openings topic, hoe naar ook al die extra begeleiding en aandacht is, het is jammer genoeg een onderkent probleem. Zwangerschapsdiabest maar ook andere complicaties als pre eclampie kunnen hele nare gevolgen hebben. Zelf heb ik een kindje verloren in de 37ste week mede door niet herkende zwangerschapsdiabetes, ik zou zo graag de tijd terug draaien, en dergelijke zorg hebben ontvangen, en ook ik was tijdens die zwangerschap echt heel bewust van mijn eten en drinken hoor!. Probeer het het vanuit een andere bril te zien, en ht positief te benaderen dat jouw kindje, door deze extra begeleiding de zelfde kansen krijgt op een gezonde start als een baby van een moeder met een "normaal" gewicht. Misschien met deze gedachten in je achterhoofd, is het makkelijker te accepteren dat je gewicht zo belangrijke rol lijkt te spelen in het verhaal bij de verloskundige.



na dit kindje heb ik nog 2 kinderen gekregen, die zijn dankzij die extra begeleiding beiden kern gezond ter wereld gekomen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven