20.000 bouwvakkers werkloos door kunduzcoalitie

19-05-2012 13:14 53 berichten
Alle reacties Link kopieren
http://www.telegraaf.nl/d ... oopt_miljarden_mis__.html

De nekslag voor de bouw: 20.000 bouwvakker raken baan kwijt met dank aan de kunduzcoalitie.
quote:rococo schreef op 19 mei 2012 @ 14:23:

[...]





Ze weten best dat deze gevolgen er zijn hoor. Vervelend, maar dat is bezuinigen dan ook.

Je kunt er wel over zeuren maar misschien is het contructiever een alternatief te verzinnen. (eentje waar IEDEREEN blij mee is, succes alvast)Ik heb nog niemand blij horen of zien reageren op het JSF project en daar gaat 8 miljard in om. De mogelijkheden zijn er dus.
Alle reacties Link kopieren
quote:Cateautje schreef op 19 mei 2012 @ 14:24:

[...]



Ik heb nog niemand blij horen of zien reageren op het JSF project en daar gaat 8 miljard in om. De mogelijkheden zijn er dus.Dat is meteen al een voorbeeld.
quote:wynette schreef op 19 mei 2012 @ 14:28:

[...]





Dat is meteen al een voorbeeld.Maar dat hebben er al meerdere geroepen hier naar aanleiding van de linken die zijn neer gezet.
Dat JSF-project. Het zou een flinke kostenpost schelen als dat van de baan zou zijn, maar uiteindelijk zet het absoluut geen zoden aan de dijk omdat het geen hervorming betreft.
quote:jukebox schreef op 19 mei 2012 @ 14:34:

Dat JSF-project. Het zou een flinke kostenpost schelen als dat van de baan zou zijn, maar uiteindelijk zet het absoluut geen zoden aan de dijk omdat het geen hervorming betreft.Nee misschien, maar wel een zeer forse besparing.
Misschien. De meningen over hoeveel het echt zou besparen zijn lopen uiteen.



En ik ben geen voorstander van het afbreken van lopende contracten.
Wat ik een prachtige hervorming vind, is het terugdraaien van de personeelsposities in de zorg. Het is absurd dat specialisten zich tegenwoordig in laten huren door het ziekenhuis. Volgens mij is het een beter en goedkoper plan om ze weer gewoon in loondienst te laten werken. Ook hoorde ik in de media om de huisartsen weer gewoon een salaris te geven en ze niet meer te laten werken op basis van betaling per consult.
Eens.
Alle reacties Link kopieren
Ik zie inderdaad in dit akkoord de tendens om geld dáár weg te halen waar zo weinig mogelijk mensen getroffen worden, zodat ze steun houden van de meerderheid.



Hetzelfde bijvoorbeeld bij verhoging van de AOW-leeftijd. Verreweg de meesten hebben nog veel tijd om hiermee rekening te houden, maar als je in de WAO/WIA zit en je had wat geld bijelkaar gespaard voor je oude dag, moet je dat eerst opmaken voor je inde bijstand mag, en dan heb je pech als je bijna geen pensioen opgebouwd hebt.
it's a big club and you ain't in it
quote:rionyriony schreef op 19 mei 2012 @ 14:56:

Ik zie inderdaad in dit akkoord de tendens om geld dáár weg te halen waar zo weinig mogelijk mensen getroffen worden, zodat ze steun houden van de meerderheid.



Hetzelfde bijvoorbeeld bij verhoging van de AOW-leeftijd. Verreweg de meesten hebben nog veel tijd om hiermee rekening te houden, maar als je in de WAO/WIA zit en je had wat geld bijelkaar gespaard voor je oude dag, moet je dat eerst opmaken voor je inde bijstand mag, en dan heb je pech als je bijna geen pensioen opgebouwd hebt.Inderdaad en de sociale dienst mag ook nog eens bepalen in welke snelheid je dat gespaarde geld mag opmaken.
quote:rionyriony schreef op 19 mei 2012 @ 14:56:

Ik zie inderdaad in dit akkoord de tendens om geld dáár weg te halen waar zo weinig mogelijk mensen getroffen worden, zodat ze steun houden van de meerderheid.





Wat is er mis het het idee zo min mogelijk mensen te treffen?



Maar wees niet bang hoor, je zit er naast. Niemand (!) zal gespaard worden door de crisis/bezuinigingen. Echt niemand.
Alle reacties Link kopieren
Volslagen lulartikel.



Waarom zouden mensen nu opeens geen huis meer kopen dan? Wat is er aan de hypotheekrenteaftrek veranderd dat al die mensen dat plotseling besluiten?
quote:willem1959 schreef op 19 mei 2012 @ 16:03:

Volslagen lulartikel.



Waarom zouden mensen nu opeens geen huis meer kopen dan? Wat is er aan de hypotheekrenteaftrek veranderd dat al die mensen dat plotseling besluiten?Omdat ze blut zijn bijvoorbeeld. Geen baan bijvoorbeeld. Niet genoeg eigen inleg bijvoorbeeld. Angst voor de toekomst. Wachten totdat de economie weer wat opklaart? Er kunnen zoveel redenen zijn.
Alle reacties Link kopieren
Dat heeft niets met het accoord te maken.

In het artikel staat dat het wonen duurder wordt. Dat was toch wel gebeurt. Er staat ook dat aflossingsvrije hypotheken niet langer in aanmerking voor renteaftrek. Nou en? danneem je toch een andere hypotheek?



Kom op zeg. Het accoord is een prima aaccoord om te pogen de 3% norm te halen.



Dat verwachtten we ook van de Grieken tenslotte.
quote:willem1959 schreef op 19 mei 2012 @ 17:00:

Dat heeft niets met het accoord te maken.

In het artikel staat dat het wonen duurder wordt. Dat was toch wel gebeurt. Er staat ook dat aflossingsvrije hypotheken niet langer in aanmerking voor renteaftrek. Nou en? danneem je toch een andere hypotheek?



Kom op zeg. Het accoord is een prima aaccoord om te pogen de 3% norm te halen.



Dat verwachtten we ook van de Grieken tenslotte.In essentie heb je wel gelijk natuurlijk, maar als de koopkracht er heel hard op achteruit gaat, wat het geval is, dan slinken natuurlijk ook de staatsinkomsten en is de kans groot dat de recessie alleen maar toe neemt.
Alle reacties Link kopieren
quote:wynette schreef op 19 mei 2012 @ 13:20:

Dat Kunduzaccoord vind ik dus echt niet kunnen.

Je kan niet in 2 dagen dingen besluiten zonder te weten wat de gevolgen daarvan zijn.

Dat komt nu pas langzaam boven water .



Er moest een keuze gemaakt worden, het huidige HRA systeem was over de datum heen en te risicovol dus was ingrijpen genoodzaakt.



Op korte termijn heeft dit gevolgen voor 20.000 bouwvakkers maar

als het complete financiële onderuit schuift door problemen op de woningmarkt zoals in de VS in 2008 en nu in Spanje met 1 miljoen onverkoopbare huizen ben je veel verder van huis.
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
Dit wordt een groter probleem



Luchtbel loopt leeg



Lege kantoorpanden waren er altijd al, maar de leegstand begint door de crisis een dra­matische omvang aan te nemen. Beleggers kreunen onder de ver­liezen, prijsvechters lig­gen op de loer en ge­meenten zijn de verpaupering beu.



Mark Reijntjens en Ruud Willems Het kantoor aan de Tramsingel in Breda, aan de rand van het centrum, staat er al lan­ge tijd leeg en verlaten bij. Het pand voldoet niet meer aan de eisen van bedrijven, de indeling is gedateerd, het gebouw te oud. De gemeente en de ei­genaar werken samen om het pand om te vormen tot studentenhuisvesting.



Wethouder Cees Meeuwis heeft bestrij­ding van leegstand tot prioriteit gemaakt.



Binnen een ‘niet nader te noemen termijn’ wil het gemeentebestuur de hoeveelheid leegstaande kantoorruimte met tweederde verminderen.



Niet dat de leegstand in de Brabantse stad schrijnender is dan elders. Ongeveer 15 pro­cent van de kantoorruimte staat leeg, waar­mee Breda niet afwijkt van het landelijk ge­middelde. „We willen de stad aantrekke­lijk houden”, legt een gemeentewoordvoer­der uit. „Tegengaan van leegstand heeft prioriteit.”



Breda is maar een voorbeeld, want in het hele land land zoeken gemeentebesturen en kantooreigenaren naarstig naar nieuwe mogelijkheden voor hun leegstaande kan­toorparken. Kunnen ze verbouwd worden voor bewoning? Elk idee is welkom, niets is te gek. Zoals het plan in oude kantoren gewassen te verbouwen, de zogeheten stadslandbouw. De provincie Utrecht is er serieus mee bezig.



De heilige graal is echter niet gevonden en de vraag is of die wel bestaat. Want er zijn heel erg veel lege kantoren in Nederland.



De crisis heeft toegeslagen: het aantal kan­toorbanen daalt, thuiswerken neemt toe en flexibele concepten maken dat er min­der vaste bureaus nodig zijn.



Van sommige kantoorparken staat de helft leeg. Herontwikkeling van kantoren op be­drijfsterreinen buiten het centrum, waar winkels of uitgaansgelegenheden ver te zoeken zijn, is onbegonnen werk. Daar wil niemand wonen. Kantoren langs drukke wegen: ooit waren ze gewild als ‘zichtloca­tie’, nu kijkt niemand er naar om.



Veel panden moeten compleet worden af­geschreven, zegt topman Cuno van Steen­hoven van commercieel vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff. Hij heeft becijferd dat voor zo’n 28 procent van de leegstaande kantoorruimte geen afnemer meer wordt gevonden. „Kantoorgebouwen die meer dan drie jaar leeg staan, gebouwd in de ja­ren zeventig of tachtig, zijn nauwelijks meer waard dan de grond waar ze op staan.”



Dus zit er voor de eigenaren, doorgaans grote beleggingsfondsen, niets anders op dan hun bezit in de boeken te herwaarde­ren. Waardedalingen van 20, 30 en zelfs 60 procent zijn niet uitzonderlijk.



Sommige vastgoedfondsen met kantoren komen nu in zwaar weer. Zo kampt Han­zevast met een leegstand van 56 procent en de schuld van het fonds is groter dan de waarde die het vastgoed vertegenwoor­digt. Kantorenontwikkelaar Eurocommer­ce stond drie weken geleden aan de rand van faillissement. Collega-investeerder Uni-Invest moest zijn vastgoedportefeuille bijna 40 procent onder de taxatiewaarde verkopen. Kantoor The Rock aan de Am­sterdamse Zuidas, toch een plek met aan­zien, werd onlangs voor 132 miljoen euro verkocht, 20 procent onder de aanschaf­prijs in 2007.



Vastgoedfondsen en beleggers moeten het ventiel uit de vastgoedbel losdraaien en de lucht eruit laten lopen. Vastgoeddeskundi­gen durven niet te voorspellen hoeveel er nog moet worden afgewaardeerd op de kantorenportefeuille. „Het risico op verde­re, scherpe waardedaling zit daar waar het vastgoed verouderd is, al meer dan drie jaar leeg staat en vooral in gebieden waar alleen maar kantoren staan en geen goed openbaar vervoer is. Veel van dat vastgoed is gefinancierd met bancaire leningen. Als de waarde al gedaald is tot onder het be­drag van de lening, dan heeft de eigenaar een groot probleem”, zegt directeur Frank van Blokland van IVBN, de vereniging van institutionele vastgoedbeleggers als verzekeraars en pensioenfondsen.



De banken die dat soort vastgoed hebben gefinancierd, draaien de duimschroeven aan. In Nederland heeft met name de vastgoedtak van SNS-bank grote problemen vanwege grote, risicovolle porte­feuilles met kantoren op slechte locaties en slecht presterend Ame­rikaans vastgoed.



Institutionele beleggers als pen­sioenfondsen lopen maar be­perkt risico, aldus Van Blokland. Zij zitten in het betere deel van de markt en hebben sinds 2008 al 20 procent afgeschreven op hun kantorenportefeuille, ter­wijl ze veel minder bancair fi­nancieren. „We moeten nu niet doen alsof de héle Neder­landse kantorenvoorraad in de problemen zit”, wil Van Blok­land er mee zeggen.



(Bron: Gelderlander 19-05-2012)
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Alle reacties Link kopieren
quote:wynette schreef op 19 mei 2012 @ 13:14:

http://www.telegraaf.nl/d ... oopt_miljarden_mis__.html

De nekslag voor de bouw: 20.000 bouwvakker raken baan kwijt met dank aan de kunduzcoalitie.





En de SP gaat het zeker allemaal oplossen!~

Huizenmarkt ligt op zijn reet....heeft niets met de regering te maken.
In de voormalige Sovjetunie kocht of huurde je geen woning, je kreeg een flat van de overheid. Zo'n flatje in zo'n typische blokkendoos. Die je in bijv. in Moskou op een goede locatie voor een miljoen dollar kunt verkopen.
Alle reacties Link kopieren
als je hypotheekrenteaftrek kwijt bent moet je gewoon een huis van 150.000 kopen in plaats van een van 250.000. Ik heb nooit begrepen waarom de belastingbetaler, inclusief mensen die niet eens kunnen dromen van zulke prijzen, moet betalen voor het duur wonen van andere mensen. Dan kan er nog steeds gekocht en verhuisd worden alleen niet meer over the top duur zoals nu jaren gedaan is, onder het mom van het is een investering en mensen die nog dachten winst te behalen ook met hun dure huis. Terwijl er zat mensen zijn die niet kunnen kopen en die jaren wachten op een huurwoning.



Het heeft juist alles te maken met regeringsbeleid: waar steek je geld in, wat stimuleer je, wat laat je doodbloeden? Ik denk juist wel dat de huidige crisis zeker ten dele veroorzaakt is door het beleid.



Oplossing: zorg dan dat je al die bouwvakkers gewoon sociale huurwoningen laat bijbouwen die in de afgelopen jaren massaal gesloopt zijn. Dan kunnen meer mensen gewoon goedkoop wonen en komen ze ook niet in de financiële problemen.
Ik snap sws weinig van sommige bezuinigingen. Als iemand de ww ingaat kost het de staat toch enorm veel geld? En steeds minder mensen met een baan die de ww voor een ander moeten ophoesten. Ze moeten juist banen creeeren en de economie aanjagen dat brengt op lange termijn meer geld op. Maar nee ze doen aan kort termijn oplossingen tegen de tijd dat nl helemaal in armoe verzuipt heeft rutte en consorten allang een andere zeer goed betaalde baan, en let wel ik stemde jaren vvd
De hoge huizenprijzen in Nederland zijn voor een groot deel gebaseerd op royale hypotheekverstrekking door banken en een gunstig fiscaal regime voor eigen woningen. Nu aan deze twee factoren een einde komt, loopt de lucht uit de markt.



Ik vermoed overigens dat de woningmarkt wel weer op gang komt als de prijzen nog zo'n 10-15% verder dalen. Mensen moeten toch wonen en hebben er meestal ook wel wat voor over. Het probleem is deels psychologisch van aard: huizenbezitters die verkopen verlagen de prijs van hun woning maar mondjesmaat omdat ze geen verlies willen pakken of omdat ze nog steeds de hoge prijzen uit 2007 in hun hoofd hebben.



Ik ben het met Hollebollegijs eens dat de kantorenmarkt een veel groter probleem vormt. Daar is gebouwd voor vraag die er niet is en die ook nooit meer komt.
quote:jukebox schreef op 19 mei 2012 @ 14:34:

Dat JSF-project. Het zou een flinke kostenpost schelen als dat van de baan zou zijn, maar uiteindelijk zet het absoluut geen zoden aan de dijk omdat het geen hervorming betreft.En als meer Europese landen zo redeneren is er straks geen luchtmacht meer om ons grondgebied te verdedigen tegen toekomstige agressors. Nederland heeft in het verleden al wel vaker een hoge prijs betaald voor het veronachtzamen van haar defensie. Jammer dat daar niets van is geleerd.
Alle reacties Link kopieren
quote:momodoe schreef op 21 mei 2012 @ 11:09:

Ik snap sws weinig van sommige bezuinigingen. Als iemand de ww ingaat kost het de staat toch enorm veel geld? En steeds minder mensen met een baan die de ww voor een ander moeten ophoesten. Ze moeten juist banen creeeren en de economie aanjagen dat brengt op lange termijn meer geld op. Maar nee ze doen aan kort termijn oplossingen tegen de tijd dat nl helemaal in armoe verzuipt heeft rutte en consorten allang een andere zeer goed betaalde baan, en let wel ik stemde jaren vvdDie bezuinigingen leiden tot meer werkloosheid dan dat het banen opleverd. Zit nu zelf in de ww en ik begin mij ernstig af te vragen of ik dit jaar nog wel aan het werk ga komen. Ik solliteer mij suf. En zolang ik in de ww zit kan ik de economie niet met uitgaven aanjagen. Eerder uithollen, met E 808,-- netto per maand kan ik de euro's niet meer uitgaan geven aan de extraatjes als kleding, spulletjes en laat staan een vakantie. Alles heb ik nodig voor de steeds hoger wordende vaste lasten, eten en het eigen risico die volgend jaar nog eens flink stijgt. Ik hoop dat na de verkiezingen veel elende niet doorgaat en ze eindelijk in eigen vlees gaan snijden. Maar nee de ene hand bezuinigd waar de andere hand het gemakkelijk weer uitgeeft: jsf, ontwikkelingshulp aan verkeerde regimes, de eu etc.
Life is peachy, somethimes soft and sweet, somethimes hard and rotten
Alle reacties Link kopieren
quote:Cateautje schreef op 19 mei 2012 @ 14:44:

[...] Ook hoorde ik in de media om de huisartsen weer gewoon een salaris te geven en ze niet meer te laten werken op basis van betaling per consult.Dit vind ik dus een interessant idee! Volgens mij zijn huisartsen nu relatief best veel tijd kwijt aan administratie (omdat ze nu veelal eigenlijk gewoon ondernemer zijn). Die tijd kunnen ze natuurlijk beter besteden aan patiënten helpen. het lijkt me voor de huisarts ook prettig, aangezien het toch ook werkdruk weg zal nemen. Maar ja, dan is de vraag natuurlijk wie dan hun salaris moet gaan betalen, bij wie gaan ze in dienst. De overheid misschien? En hoe wordt het dan naar de patiënt doorberekend? Hmm, interessante kwestie wel.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven