Afschaffen basisbeurs optie bij heroverwegingen

28-09-2009 12:21 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
Uitgegeven: 28 september 2009 05:59

Laatst gewijzigd: 28 september 2009 05:58



AMSTERDAM – Minister van Financiën Wouter Bos ziet het afschaffen van de basisbeurs in het hoger onderwijs als een bespreekbare optie bij de brede heroverwegingen.

© ANPIn plaats daarvan zouden studenten al hun studiefinanciering moeten gaan lenen.



Hij reageert hiermee op het plan dat vorige week door de VVD bij de Algemene Politieke Beschouwingen naar voren werd gebracht.





"Het is een interessante optie die zeker naar voren zal komen bij de brede heroverwegingen", aldus de vicepremier in een interview met NU.nl.





Bezuinigingen



Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er, zodra de economie aantrekt, flink bezuinigd zal moeten worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.



Een aantal werkgroepen is aan het werk gezet om per beleidsterrein de bezuinigingsopties te bekijken.



"We hebben de oppositie toegezegd dat we hun suggesties ook mee zullen nemen. De VVD opperde om de studiefinanciering op de schop te nemen."





Gevolgen



Volgens Bos hoeft de maatregel geen verstrekkende gevolgen te hebben voor studenten.



"Sommige landen kennen al een dergelijk systeem van studiefinanciering. Daar zie je dat studenten na een gewenningsperiode vrij snel genezen van leenangst."





Kenniseconomie



Ook ziet de minister van Financiën, die in 2006 als oppositieleider al pleitte voor herziening van de studiefinanciering, geen gevaar voor de kenniseconomie.



"Het is juist prettig dat er een systeem is dat je alles kunt lenen en niet alles hoeft bij te verdienen."



"Bovendien kun je vervolgens jaren doen over het aflossen, waarbij de termijn ook weer afhankelijk is van het inkomen", aldus Bos. "Met deze veiligheidskleppen kun je het risico beperken."





Leenstelsel



De minister stelt verder dat dit 'sociale leenstelsel' nooit een barrière mag worden om hoger onderwijs te volgen.



"Als een nieuwe vorm van studiefinanciering ervoor zorgt dat studeren alleen nog toegankelijk is voor de elite, dan zal ik daar nooit voor zijn."





Geen voorkeur



Bos wilde in het interview geen voorkeur uitspreken over het wel of niet omgooien van de studiefinanciering.



"Zoals we de afgelopen tijd al vaak hebben aangegeven: er zijn geen taboes meer. Ook op het terrein van hoger onderwijs zal de werkgroep naar alle opties kijken."



"Pas daarna is het tijd voor politieke afwegingen."



© NU.nl/Lucas Benschop





Ik vind het belachelijk, het collegeld word elk jaar duurder,steeds minder mensen zijn actief naast hun studie.Het zoeken naar nieuwe besturen of commissies word steeds lastiger.

Niet meer mogen beginnen aan je master als je nog geen bachelor hebt.(iets wat ook geld besparend was)

Je bent nu al bijna verplicht om te lenen(nee niet iedereen kan werken naast zijn studie).



Maar goed ik maak een eventuele wijziging gelukkig niet meer mee, maar stel dat deze optie wordt doorgevoerd



hoe moet het met de volgende generaties?

Kan iedereen het straks nog betalen ?

Krijgen studenten nog de kans om actief te zijn naast de studie?

Afschaffen basisbeurs; is het een optie?

Totaal aantal stemmen: 43

EENS:Het is crisis alles is bespreekbaar iedereen moet wat i (19%)
Oneens;Er word al weinig in het onderwijs gestopt ,studeren (81%)
anders,nl: Geen stemmen
Maar als je als hbo-er aan klasjes en werkgroepen gebonden bent, ben je wel minder flexibel dan wanneer je op de universiteit zelf je tijd in kunt delen.

Nou ja, je kunt ook 's avonds werken natuurlijk.
quote:UCchick1990 schreef op 28 september 2009 @ 14:33:

Eens, fleurtje, daarom zeg ik ook dat ik best wil lenen. Maar ik vind wel dat er regelmatig wat schamper wordt gedaan over die extra dingen, alsof het allemaal om dronken rijkeluiskindjes gaat die op kosten van de staat nog meer bier kopen. Ja, die zitten erbij, maar dat zijn ze dus echt niet allemaal. Lang niet allemaal.Zeker niet allemaal. Ik heb eerlijk gezegd altijd hardwerkende studenten om mij heen gezien. Bij economie en recht wat luie rijke brallertjes, maar over het geheel heb ik veel actieve studenten gezien. Die zich inzetten voor het bestuur van de faculteitsvereniging en echt goeie dingen hebben georganiseerd. Carrière beurzen, docent-student lunch, studiereizen etc. Dat zijn goede ervaringen voor de organiserende student, maar bieden ook een meerwaarde voor andere studenten.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zomaareenvent schreef op 28 september 2009 @ 12:53:

Ik heb die basisbeurs altijd al onzin gevonden.



De meeste studenten komen al uit betere milieus en worden financieel ondersteund door hun ouders.



Studenten uit gezinnen die het minder breed hebben, krijgen een aanvullende beurs. Daar hoef je niets aan te veranderen.



Daarnaast kunnen studenten tegen vrij gunstige condities lenen. Met een goede universitaire studie heb je zicht op banen die leuk en uitdagend zijn en vaak ook nog best goed betalen. Dus je kunt een studie prima zien als een investering in jezelf en er wat voor lenen.MBO-ers hebben ook een basisbeurs, krijgen die ook altijd een goede baan? Want je kunt er donder opzeggen dat het voor mbo-ers ook doorgevoerd gaat worden.
quote:fleurtje schreef op 28 september 2009 @ 15:54:

Maar als je als hbo-er aan klasjes en werkgroepen gebonden bent, ben je wel minder flexibel dan wanneer je op de universiteit zelf je tijd in kunt delen.

Nou ja, je kunt ook 's avonds werken natuurlijk.

Misschien minder flexibel, maar om te verwachten dat ze dus dan wel meer kunnen werken. Het is ook een valkuil voor de uni student, veel vrije uren zien en die lekker opvullen met werk of andere zaken. Dan zie je dat mensen die zelfstandigheid niet aan kunnen en onderuit gaan. Dan zit je weer met hbo-klasjes behoeftige uni-studenten... ook niet goed.



Buitenlandse studenten staan weer te kijken, dat NL studenten werken. Vinden ze niet normaal. In de VS was er in mijn groep slechts 1 iemand die werkte, en dat was een uitzondering. Als serveerster werken is al helemaal 'not done'. Zeker niet als je op de uni zit, je ouders hebben je niet daarheen gestuurd om vervolgens anderen te bedienen. Wat dat betreft zijn NL studenten in vergelijking heel bedrijvig.
Maar als je die zelfstandigheid niet aan kan, dan heb je toch sowieso niets te zoeken op de universiteit?!
quote:fleurtje schreef op 28 september 2009 @ 16:00:

Maar als je die zelfstandigheid niet aan kan, dan heb je toch sowieso niets te zoeken op de universiteit?!Inderdaad, maar het komt dus best veel voor. Of nu met die master en schakelprogramma's krijg je veel HBO doorstromers, die veel begeleiding gewend zijn. Daarvoor zijn er extra HBO werkgroepen, mijns inziens kan dat niet de bedoeling zijn. Maar ja, de uni verdient goed aan al die instromers van het HBO. Helaas komt het de kwaliteit niet ten goede.
Alle reacties Link kopieren
quote:Rollergirl schreef op 28 september 2009 @ 16:03:

[...]



Inderdaad, maar het komt dus best veel voor. Of nu met die master en schakelprogramma's krijg je veel HBO doorstromers, die veel begeleiding gewend zijn. Daarvoor zijn er extra HBO werkgroepen, mijns inziens kan dat niet de bedoeling zijn. Maar ja, de uni verdient goed aan al die instromers van het HBO. Helaas komt het de kwaliteit niet ten goede.



@Rollergirl: de universiteit verdient niets aan schakelstudenten omdat zij alleen betaald krijgen voor bachelor- en masterdiploma's. Dit is ook de reden waarom dat universiteiten niet zoveel heil zijn in schakelstudenten en waarom er ook al universiteiten zijn die speciale, lees duurdere, programma's hebben ingesteld voor schakelstudenten. Sowieso is Nederland een uitzondering hierop omdat het bachelor-master systeem eruit bestaat dat je met een bachelor (HBO of universitair) door kunt stromen naar een master. Studenten die een HBO-bachelor hebben behaald, hebben in NL geen andere keuze dan een schakelprogramma te volgen.



Wat betreft het plan van Bos om de studiefinanciering af te schaffen, ik hoop niet dat dit betekent dat er dan ook geen extra geld meer geinvesteerd wordt in het onderwijs. Nederland heeft baat bij een hoog opgeleide bevolking en door de studiefinanciering wordt dit ook extra gestimuleerd. Uiteindelijk betalen de kosten zich op langere termijn ook terug omdat hoger opgeleide mensen over het algemeen na hun studie ook een baan krijgen met een hoger inkomen waardoor ze weer meer belasting betalen. Ik ben het dan ook niet eens met deze beslissing. De basisbeurs is niet genoeg om van rond te komen, maar vormt een goede basis om in ieder geval een (deel van) je huur te betalen. De overige kosten kun je betalen met een bijbaan en/of een lening. Daarnaast vind ik het bizar dat de gevolgen van de crisis door 'de gewone man' moeten worden betaald, terwijl iedereen weet dat deze veroorzaakt is door hebzucht in combinatie met een financieel systeem die deze hebzucht extra stimuleerde.



Wat betreft de andere discussie over studeren en dit combineren met een bijbaan; ik geloof zeker dat dit gewoon mogelijk is. Ik heb tijdens mijn HBO-studie altijd gewerkt en nu tijdens mijn masteropleiding heb ik een parttime baan. Hoewel het soms goed plannen is, ben ik erg blij dat ik op deze manier de mogelijkheid heb om mij verder te ontwikkelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zomaareenvent schreef op 28 september 2009 @ 13:10:

[...]



Even wat gechargeerd... maar waarom zou iemand die timmerman is en twee kinderen op het VMBO heeft mee moeten betalen aan de slemppartijen van corpsjongens- en meisjes?





Hoevaak kan iemand dronken worden van 39,50 per week? Dat is het bedrag wat een student in het gunstigste geval overhoudt voor alle overige uitgaven. Daarvoor moeten eten, studieboeken, een ziektenkostenverzekering, een winterjas en overige kleding betaald worden. Je moet maar niet denken aan meubels, een sportclub of een aanvullende tandartsverzekering.



Het klinkt ongeloofwaardig, maar hier is de berekening:

Een studiebeurs voor kinderen van ouders die niet genoeg verdienen om mee te betalen is 493 euro per maand. Ter informatie: een bijstandsuitkering is 615 euro per maand.

Een student moet daarvan 1620 euro collegegeld betalen, oftewel 135 euro per maand. Dan houdt je het riante bedrag van 358 euro per maand over om een kamer en alle andere kosten mee te betalen. Een goedkope kamer is 250 euro. Misschien heb je geluk en kun je een kelder van 6 vierkante meter vinden voor 200 euro. Dan heb je nog 158 euro per maand over. Deel dat door vier, dan heb je 39,50 per week. (Ja, ik weet dat de meeste maanden meer dan 28 dagen hebben)



Je krijgt dit bedrag gedurende precies zoveel jaar als je officieel over je studie mag doen. Doe je er een jaar langer over (zoals 90 procent doet) dan moet je lenen. De voorwaarden voor lenen zijn goed. Maar het blijft een lening, de overheid geeft je niet zomaar geld. Mocht je om de een of andere reden halverwege je studie stoppen, dan moet je alles, inclusief de basisbeurs terugbetalen.



Er zijn genoeg studenten die hun geld uitgeven aan drank en andere luxe dingen. Maar dat wordt niet betaald door de overheid. Dat wordt betaald door hun ouders, hun werkgever of door henzelf als ze de lening terugbetalen.



Sorry, ik heb er zo genoeg van om te lezen dat Jan Modaal en Bennie Benedenmodaal ervoor zorgen dat ik een luxe studentenleventje kan leiden. Een uitkeringsgerechtigde krijgt meer geld dan een student.
quote:kikkerjet schreef op 28 september 2009 @ 18:30:

[...]





@Rollergirl: de universiteit verdient niets aan schakelstudenten omdat zij alleen betaald krijgen voor bachelor- en masterdiploma's. Dit is ook de reden waarom dat universiteiten niet zoveel heil zijn in schakelstudenten en waarom er ook al universiteiten zijn die speciale, lees duurdere, programma's hebben ingesteld voor schakelstudenten. Sowieso is Nederland een uitzondering hierop omdat het bachelor-master systeem eruit bestaat dat je met een bachelor (HBO of universitair) door kunt stromen naar een master. Studenten die een HBO-bachelor hebben behaald, hebben in NL geen andere keuze dan een schakelprogramma te volgen.



Tuurlijk verdienen ze wel aan schakelstudenten, door die HBO-ers te lokken naar de uni komen ze via het schakelprogramma in de Master terecht. En dat zeg je zelf al: daar verdienen ze aan. Dus het loont de uni op HBO-ers aan te trekken, zodat deze na 1 schakelprogramma in de Master instromen en afstuderen (=kassa voor de universiteit).

Sowieso vind ik dit hele schakelprogramma systeem b*llsh*t, in het buitenland kennen ze dit niet eens (daar kun je alleen met een uni BA aan een MA beginnen en kent men geen HBO-ba), maar dat is off topic.
Alle reacties Link kopieren
wat geestig, op het ene topic moeten alle toelages maar afgeschaft worden als je kinderen hebt en niet zoveel verdient,hier komen ze aan je studiebeurs en vivaforummeisjes staan op hun achterste poten, wat is er mis om het geld te lenen en je studie zelf te betalen, eigen broekje omhoog houden enzo, dat weten ze altijd zo goed, maar nu ff niet, zomaar!!



mmm
Ben het met je eens hoor Sarah, dat zo'n systeem best zou kunnen. Maar als ze dan toch voorbeeld nemen aan het buitenland, dan zou je ook die randvoorwaarden over moeten nemen. In NL heb je weinig Uni's, die een campus hebben, en de weinigen die er zijn hebben lange wachtlijsten. Ik vind wel dat er gekeken moet worden naar de rest: wat is het inkomen van de ouders, woont de student 'duur' op kamers of voor een goed tarief in een studentenflat (in A'dam woon je op Uilenstede al voor 180 euro alles inclusief, maar een kamertje particulier kan het viervoudige daarvan zijn). En wat doe je met het collegetarief, is het in het buitenland, waarbij de basisbeurs ook al een lening is, net zo hoog als in NL of lager? En wat zijn de overige studiekosten?
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:Rollergirl schreef op 29 september 2009 @ 12:47:

Ben het met je eens hoor Sarah, dat zo'n systeem best zou kunnen. Maar als ze dan toch voorbeeld nemen aan het buitenland, dan zou je ook die randvoorwaarden over moeten nemen. In NL heb je weinig Uni's, die een campus hebben, en de weinigen die er zijn hebben lange wachtlijsten. Ik vind wel dat er gekeken moet worden naar de rest: wat is het inkomen van de ouders, woont de student 'duur' op kamers of voor een goed tarief in een studentenflat (in A'dam woon je op Uilenstede al voor 180 euro alles inclusief, maar een kamertje particulier kan het viervoudige daarvan zijn). En wat doe je met het collegetarief, is het in het buitenland, waarbij de basisbeurs ook al een lening is, net zo hoog als in NL of lager? En wat zijn de overige studiekosten?



Rollergirl, als je zegt dat er gekeken moet worden naar het inkomen vd ouders dan ben ik weer geneigd iets anders te bedenken, kijk naar de potentie van de studie, wat is rederlijkerwijs een goede betalingsregeling, als je advocaat wordt of huisarts, die mensen gaan een goed salaris verdienen en kunnen dan makkelijk achteraf terug betalen, hoeft zelfs pappie en mammie niet te doen dan.

zo zijn er ook wel hypotheken uitgegeven, naar gelang van verloop van je carierre liep dan de afdracht die je deed op met je groeiende salaris, dat zie ik ook wel als studiebeurs op die manier.

dan kan iedereen studeren.



en verder als je idd de grote jongen wilt uithangen met een "buitenlands plaatje qua opzet" dan ook het hele plaatje, maar ik vrees dat het weer het oderste uit de kan is en dat de kan bagger is.
Alle reacties Link kopieren
quote:isle schreef op 29 september 2009 @ 10:38:

[...]





Hoevaak kan iemand dronken worden van 39,50 per week? Dat is het bedrag wat een student in het gunstigste geval overhoudt voor alle overige uitgaven. Daarvoor moeten eten, studieboeken, een ziektenkostenverzekering, een winterjas en overige kleding betaald worden. Je moet maar niet denken aan meubels, een sportclub of een aanvullende tandartsverzekering.



Het klinkt ongeloofwaardig, maar hier is de berekening:

Een studiebeurs voor kinderen van ouders die niet genoeg verdienen om mee te betalen is 493 euro per maand. Ter informatie: een bijstandsuitkering is 615 euro per maand.

Een student moet daarvan 1620 euro collegegeld betalen, oftewel 135 euro per maand. Dan houdt je het riante bedrag van 358 euro per maand over om een kamer en alle andere kosten mee te betalen. Een goedkope kamer is 250 euro. Misschien heb je geluk en kun je een kelder van 6 vierkante meter vinden voor 200 euro. Dan heb je nog 158 euro per maand over. Deel dat door vier, dan heb je 39,50 per week. (Ja, ik weet dat de meeste maanden meer dan 28 dagen hebben)



Inderdaad, en dan vergeet je nog ziektekostenverzekering van 70/80 euro per maand.
pluk de dag
Alle reacties Link kopieren
nou zou toch prachtig zijn als je dat allemaal kunt lenen en geen zorgen over hebt en als je aan het werk gaat die lening kunt gaan afbetalen en afschrijven vd belasting en hoe meer je verdient , des te meer plezier, dus doe je best!!!



Ik vind wel dat overheid dan wat aan huisvesting moet doen.

Ik vind ook dat je ziektekosten vrij moeten zijn zolang je studeert, kan tot je 18e bij pappie en mammie ook, kan best wel doorgetrokken worden.Op die manier moet studeren juist toegankelijker gemaakt worden.



vind dan ook wel dat de potentie bekeken moet worden van een studie dat jij ermee aan het werk kunt komen, ik hoor weleens v studies dat ik denk, jezus kun je dat studeren en vervolgens heeft dat allejezus veel geld gekost, komt er niet mee aan het werk of het is met een uiterst lullig triest salaris.



dat soort studies moeten ook eens heroverwogen worden.



of lekker zelf betalen dan.



stel ik wil meteoroloog worden, nou ze staan in de rij, not, nou betaal dan maar zelf je studie,of stel een ultimatum, binnen drie jaar afbetalen bij kansloze afstudeersuccesen en niet aftrekken vd belasting.



er is toch wel ergens de wetenschap op de plank waar tekorten aan zijn er waar niet???



waar ernstig tekort aan is moet je nog een bonus aan toevoegen ,stimuleringsbonussen voor bepaalde studies.



maar ja dat vergt allemaal veel werk van bovenaf en ze doen het liever bot en kort,
Alle reacties Link kopieren
quote:sarah2ndlife schreef op 01 oktober 2009 @ 00:05:



vind dan ook wel dat de potentie bekeken moet worden van een studie dat jij ermee aan het werk kunt komen, ik hoor weleens v studies dat ik denk, jezus kun je dat studeren en vervolgens heeft dat allejezus veel geld gekost, komt er niet mee aan het werk of het is met een uiterst lullig triest salaris.



dat soort studies moeten ook eens heroverwogen worden.



of lekker zelf betalen dan.



stel ik wil meteoroloog worden, nou ze staan in de rij, not, nou betaal dan maar zelf je studie,of stel een ultimatum, binnen drie jaar afbetalen bij kansloze afstudeersuccesen en niet aftrekken vd belasting.







Wat een onzin zeg. Ik doe zelf een studie waar ik later waarschijnlijk geen dikke leasebak mee krijg en waarmee mensen geen rijen vormen om mij een baan te geven. Ik studeer dit omdat het mijn passie is en omdat het belangrijk is dat er mensen zijn met mijn kennis.

Ik weet dat een geneeskundestudent meer gaat verdienen dan ik, dat kan me niet schelen want daar kies ik voor, maar om ze ook nog eens meer studiefinanciering te geven??! Terwijl we niet bepaald een tekort hebben aan mensen die geneeskunde of bedrijfskunde studeren?
pluk de dag
Alle reacties Link kopieren
ik vind dat je je passie zonder baanpotentie dan maar zelf moet betalen,

verder heb je mijn bericht totaal niet begrepen.



ik heb het niet over leasebakken en grote salarissen , ik heb het over dat mensen gaan studeren waaruit niks voortvloeit, als er idd voor de komende 30 jaar een overvloed aan geneesheren zijn , dan moet er ff een stop op komen, of je betaald het zelf maar als je dan toch nog zo graag wil, of je toont aan dat je de praktijk van je pa overneemt of van wie dan ook.



er vloeit te veel geld wat niks opbrengt.



als jij je passie volgt en hier door steun die studie doet en geen werk vind en je vind in het buitenland werk, heeft de nederlandse maatschappij dat betaald en zien we er niks van terug.



jippie.
Alle reacties Link kopieren
quote:sarah2ndlife schreef op 01 oktober 2009 @ 00:55:

.



als jij je passie volgt en hier door steun die studie doet en geen werk vind en je vind in het buitenland werk, heeft de nederlandse maatschappij dat betaald en zien we er niks van terug.



jippie.



Ohhh, dus geen baanpotentie betekent zelf dokken?! En hoe gaan we die baanpotentie dan vaststellen? Met een glazen bol in de toekomst kijken hoe de economie er ten tijde van afstuderen ervoor staat? Of bepaalde studies bij voorbaat al uitsluiten? Of binnen een jaar geen baan dan dokken?



En als je dan wel baanpotentie hebt, maar in het buitenland gaat werken dan met terugwerkende kracht terugbetalen? En hoe met al die buitenlandse academici die in Nederland werkzaam zijn? Desbetreffende overheid studiegeld terug betalen?



Dear dear dear, wat een onzin!



Ik vind het een zorgwekkende ontwikkeling dat de overheid alleen al denkt aan het sleutelen aan de studiefinanciering. Nog minder studiefinanciering kan betekenen dat er minder mensen gaan studeren en dat zou onze maatschappij niet ten goede komen. Waar ik wel achter zou staan is HBO-ers zelf hun opleiding laten betalen. Dit omdat ik persoonlijk, maar daar kan je natuurlijk over twisten, het niveau van de gemiddelde HBO studie erg laag vind.



Persoonlijk heb ik nog in de glorietijd van studiefinanciering gestudeerd, onbeperkt en ik geloof een dikke 600 gulden per maand. Moest er nog steeds bijwerken, zo'n 20 uur in de week en deed mijn nevenactiviteten en onderhield een sociaal leven.
Alle reacties Link kopieren
wat klets jij in je eigen straatje zeg, wow!



succes met je hobby.
Alle reacties Link kopieren
Wie bepaalt wat nuttig is? Als je het de financiering van een bepaalde studie laat afhangen van de baanpotentie betekent dat dat grote bedrijven bepalen wat je kunt gaan studeren. Als dit 10 jaar geleden was ingevoerd waren er nu nog meer werkloze economen.

Bovendien heb je het over wetenschap. Daar worden nieuwe dingen ontdekt. Wat ontdekt gaat worden is niet voorspelbaar. Als het dat wel was, hadden we het immers al ontdekt. Zelfs gerenommeerde professoren kunnen de toekomst van hun eigen vakgebied niet voorspellen. Max Planck, een van de grondleggers van de kwantummechanica kreeg van een natuurkundeprofessor te horen dat hij maar geen natuurkunde moest gaan studeren. Daar viel toch niets nieuws meer aan te ontdekken. Gelukkig luisterde hij niet.



Ik ben overigens niet tegen een herziening van de studiefinanciering. Ik denk alleen dat er heel goed op gelet moet worden dat iedereen die genoeg talent heeft om te studeren en die wil studeren ook kan studeren. Zelfs als dat literatuurgeschiedenis of meteorologie is.



(Hoezo zijn er te veel meteorologen? Meteorologie is een afsplitsing van natuurkunde. Meteorologiestudenten kunnen misschien geen meteoroloog worden, maar bedrijven staan staan te springen om natuurkundigen. Zelfs consultancybureaus. Als jij moeilijke wiskunde kunt toepassen op het weer, dan kun je dat ook op bedrijfsprocessen.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
quote:IlikeFormentera schreef op 01 oktober 2009 @ 11:43:

Nuttigheidsonderzoek is daarenboven onzinnig omdat het voorbij gaat aan de intrinsieke waarde van de aanwezigheid van een grote verscheidenheid aan academici in een samenleving.



Ja dat vind ik ook!



En dat zou dan in praktijk best wel mogen betekenen dat een medicijnenstudent aan het einde van de rit een studieschuld heeft van een paar ton terwijl een hbo-student met een gemiddelde van ¤ 80 K uitstroomt. Een paar ton??!!
pluk de dag
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Wow wat veel geld! Heb je zin om mij te adopteren?

Maar even serieus, als iedere student een schuld van vier ton zou hebben... Dat zou studeren toch alleen maar meer voor de rijken maken?
pluk de dag
Alle reacties Link kopieren
.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven