Afschaffen basisbeurs optie bij heroverwegingen

28-09-2009 12:21 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
Uitgegeven: 28 september 2009 05:59

Laatst gewijzigd: 28 september 2009 05:58



AMSTERDAM – Minister van Financiën Wouter Bos ziet het afschaffen van de basisbeurs in het hoger onderwijs als een bespreekbare optie bij de brede heroverwegingen.

© ANPIn plaats daarvan zouden studenten al hun studiefinanciering moeten gaan lenen.



Hij reageert hiermee op het plan dat vorige week door de VVD bij de Algemene Politieke Beschouwingen naar voren werd gebracht.





"Het is een interessante optie die zeker naar voren zal komen bij de brede heroverwegingen", aldus de vicepremier in een interview met NU.nl.





Bezuinigingen



Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er, zodra de economie aantrekt, flink bezuinigd zal moeten worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.



Een aantal werkgroepen is aan het werk gezet om per beleidsterrein de bezuinigingsopties te bekijken.



"We hebben de oppositie toegezegd dat we hun suggesties ook mee zullen nemen. De VVD opperde om de studiefinanciering op de schop te nemen."





Gevolgen



Volgens Bos hoeft de maatregel geen verstrekkende gevolgen te hebben voor studenten.



"Sommige landen kennen al een dergelijk systeem van studiefinanciering. Daar zie je dat studenten na een gewenningsperiode vrij snel genezen van leenangst."





Kenniseconomie



Ook ziet de minister van Financiën, die in 2006 als oppositieleider al pleitte voor herziening van de studiefinanciering, geen gevaar voor de kenniseconomie.



"Het is juist prettig dat er een systeem is dat je alles kunt lenen en niet alles hoeft bij te verdienen."



"Bovendien kun je vervolgens jaren doen over het aflossen, waarbij de termijn ook weer afhankelijk is van het inkomen", aldus Bos. "Met deze veiligheidskleppen kun je het risico beperken."





Leenstelsel



De minister stelt verder dat dit 'sociale leenstelsel' nooit een barrière mag worden om hoger onderwijs te volgen.



"Als een nieuwe vorm van studiefinanciering ervoor zorgt dat studeren alleen nog toegankelijk is voor de elite, dan zal ik daar nooit voor zijn."





Geen voorkeur



Bos wilde in het interview geen voorkeur uitspreken over het wel of niet omgooien van de studiefinanciering.



"Zoals we de afgelopen tijd al vaak hebben aangegeven: er zijn geen taboes meer. Ook op het terrein van hoger onderwijs zal de werkgroep naar alle opties kijken."



"Pas daarna is het tijd voor politieke afwegingen."



© NU.nl/Lucas Benschop





Ik vind het belachelijk, het collegeld word elk jaar duurder,steeds minder mensen zijn actief naast hun studie.Het zoeken naar nieuwe besturen of commissies word steeds lastiger.

Niet meer mogen beginnen aan je master als je nog geen bachelor hebt.(iets wat ook geld besparend was)

Je bent nu al bijna verplicht om te lenen(nee niet iedereen kan werken naast zijn studie).



Maar goed ik maak een eventuele wijziging gelukkig niet meer mee, maar stel dat deze optie wordt doorgevoerd



hoe moet het met de volgende generaties?

Kan iedereen het straks nog betalen ?

Krijgen studenten nog de kans om actief te zijn naast de studie?

Afschaffen basisbeurs; is het een optie?

Totaal aantal stemmen: 43

EENS:Het is crisis alles is bespreekbaar iedereen moet wat i (19%)
Oneens;Er word al weinig in het onderwijs gestopt ,studeren (81%)
anders,nl: Geen stemmen
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat Formentera compleet gelijk heeft. Het NLse collegegeld is natuurlijk enorm laag, het ligt totaal niet in de buurt van wat een student de universiteit werkelijk kost. Ik vind het idioot dat studenten dat maar normaal vinden, en de vrijblijvendheid van veel studenten wereldvreemd. Studeren kost geld. Waarom moet iemand anders jouw ambities sponseren? of het nu een medicijnen opleiding is of een algemene letteren. Ik woon in Amerika, waar de opleidingskosten natuurlijk idioot aan het worden zijn, maar ik zie hier eigenlijk bijna alleen maar gemotiveerde studenten. Er zijn vrij veel mogelijkheden voor beurzen en leningen zijn redelijk beschikbaar. Mijn vriend heeft een studieschuld van rond de 170.000 dollar, maar verdient door zijn studie wel meer, en de verwachting is dat zijn inkomen zal blijven stijgen door de investering die hij zelf heeft gemaakt in zichzelf. Ik zeg niet dat het Amerikaanse systeem ideaal is, want dat is het niet! maar misschien ligt de waarheid ergens in het midden.



(oh, en naar mijn idee werken studenten hier juist ook, maar altijd erbij, extra, want het mag niet ten kosten gaan van hun hoofddoel ' zo snel mogelijk mijn opleiding succesvol aflsluiten' )
Alle reacties Link kopieren
quote:IlikeFormentera schreef op 02 oktober 2009 @ 01:35:

[...]





...... Maar lenen voor je studie en een zo vrij mogelijke toegang en kans om te gaan studeren zijn geen elkaar tegenwerkende grootheden.



........Een goed geschoolde universitaire graduate mag dan bij afstuderen een schuld hebben maar de opgedane kennis vertegenwoordigt ook geld/ kapitaal. Dat voordeel mag je dan toch wel terugbetalen?



Twee stukjes uit bovenstaande posting gepikt waar ik op wil reageren.



Het zou inderdaad een utopie zijn als elke potentiele student een lening niet als belemming zou ervaren. Helaas denk ik dat een heleboel kundige scholieren bij de gedachte aan een torenhoge lening bovenop 4 jaar studeren wel als een drempel ervaren en niet kiezen voor een dure universitaire studie.



Dan kan je als argument aanvoeren dat bovengenoemde groep mischien niet uit het juiste hout is gesneden en beter af is op een ander niveau, maar we hebben juist in onze samenleving onder de academici een diverse groep nodig. Sluit je een groep uit die wegens financiele overwegingingen een andere route bewandelen dan ga je mischien diversiteit missen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb tijdens mijn studie, op een jaar buitenland en een stage na, gewoon steeds een bijbaan er bij gehad voor 16 tot 20 uur per week. Geen probleem om er naast te werken; leer je ook enorm veel van. Je maakt mij echt niet wijs dat de gemiddelde HBO-er of Universiteitsstudent dagelijks een paar uur aan de studie zit.



Ik vind het alleen wel vreemd dat heilige huisjes in tijden van crisis zo maar omver worden geschopt. Hypotheekrente-aftrek was bedoeld om eigen huis bezit te stimuleren. De basisbeurs is opgestart om vrijwel iedereen de mogelijkheid te geven te studeren en daardoor een hoger studieniveau als land te halen. Nu wordt dat dus opeens niet meer als belangrijk geacht en wordt het als optie genoemd voor afschaffing. Ik vind het allemaal een beetje kort door de bocht en korte termijnbeslissingen waar we in de nadere toekomst spijt van krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat de overheid studenten best flink mag financieren: afgestudeerden leveren uiteindelijk geld op. Daarom vind ik het helemaal niet vreemd dat de overheid studeren zo aantrekkelijk mogelijk maakt door een groot deel van het collegegeld te betalen en een basisbeurs te geven. De regering streeft immers naar een kenniseconomie, daar mag je best in investeren.
pluk de dag
Alle reacties Link kopieren
quote:Faye_C schreef op 02 oktober 2009 @ 04:33:

Je maakt mij echt niet wijs dat de gemiddelde HBO-er of Universiteitsstudent dagelijks een paar uur aan de studie zit.

Eh, niet? Ik wel hoor, en de meeste studenten die ik ken ook.
pluk de dag
Alle reacties Link kopieren
Had iemand het hier over een paar ton studie-schuld als redelijk na je geneeskunde-studie?



Hahaha!

Niet alle artsenberoepen verdienen zó veel dat je dat maar even zo kunt terugbetalen hoor. En als je eindelijk eens klaar bent met je opleiding, co-schappen en specialisatie en je ook eens aan je gezin wilt starten en huis wil kopen ed en je hebt dan een paar ton schuld staan... Mwa. Daar wordt het beroep toch echt een heel stuk minder aantrekkelijk van.



Dat je moet werken tijdens je studie en dat je na je studie een schuld hebt vind ik heel redelijk. Maar een paar ton...
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Peronne schreef op 02 oktober 2009 @ 09:48:

Ik vind dat de overheid studenten best flink mag financieren: afgestudeerden leveren uiteindelijk geld op. Daarom vind ik het helemaal niet vreemd dat de overheid studeren zo aantrekkelijk mogelijk maakt door een groot deel van het collegegeld te betalen en een basisbeurs te geven. De regering streeft immers naar een kenniseconomie, daar mag je best in investeren.



Eens!

Een studie levert niet alleen de student wat op.
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben zelf student en vind het wel een goed idee. niet zozeer zodat alleen de rijken kunnen studeren, maar dat mensen die willen studeren, wel gemotiveerd zijn. Mijn broer en schoonzus bijvoorbeeld hebben allebei een jaar of 10(!!!) gestudeerd....zijn van de ene naar de andere studie geswitchd want het kan allemaal maar...Ze hebben ondertussen een schuld van 1-2 ton (gok ik hoor! maar er zijn een aantal jaren bij geweest waar ze nergens recht meer op hadden en volledig geleend hebben)

En nu hoor ik schoonzus alweer praten over een andere fulltime studie die ze wil gaan volgen....



Ik geloof dat je zelf mag investeren in je eigen toekomst. Als je (gewoon) in 4 jaar afstudeert (of 5,6 jaar waar dit voor de studie staat) heb je een schuld van maximaal ¤40.000 wat gemakkelijk is af te lossen in je werk-leven. Ik denk dat als studenten in hun eigen zak 'geraakt' worden...ze veel gemotiveerder zullen zijn.
Alle reacties Link kopieren
en even voor de goede orde: ik krijg 0,0 van mijn ouders en leen ook maximaal.....
Alle reacties Link kopieren
quote:IlikeFormentera schreef op 02 oktober 2009 @ 12:19:

[...]



Vergelijk de kosten van nederlandse universiteiten en wat de nederlandse student moet betalen met het buitenland en het wordt nog duidelijker.



Als ik vergelijk wat de Nederlandse student moet betalen met wat de Duitse en Belgische studenten betalen is wat ik betaal veel meer.

Als dus echt de basisbeurs wordt afgeschaft en ik instellingscollegegeld moet gaan betalen zal ik er zeker over nadenken om naar Duitsland te gaan. En met mij vele anderen denk ik. Grote kans dat deze studenten dan ook in het buitenland blijven plakken en dat zou dan weer nadelig zijn voor Nederland. Academici zijn immers hard nodig.
pluk de dag
Alle reacties Link kopieren
quote:IlikeFormentera schreef op 02 oktober 2009 @ 12:19:

[...]





Ik was dat. Heb je trouwens enig idee hoeveel een studie medicijnen kost? De vaststelling dat het beroep echt een stuk minder aantrekkelijk wordt als je naast de inspanningen ook nog eens de duur en kosten in ogenschouw neemt, geeft mij dan een beetje de indruk dat jij - als je medicijnen studeert of dat zou willen - dat dan toch echt om de verkeerde motieven zou doen. Het 'gat ' tussen het huidige systeem en een mogelijke toekomstige aanpassing is overigens relatief beperkt. Stel dat de basisbeurs gehalveerd wordt en de rest bijgeleend kan worden zou dat feitelijk betekenen dat een student per maand iets van maximaal 750 euro kan bijlenen. Voor een doorsnee medicijnenstudent komt dat neer op 6 x 12 x 750= 54.000 euro Dat zouden dan de kosten zijn van het traject tot basisarts. Specialisatie gaat doorgaans via een promotie en dan verdient een aio al. Na afronding van de specialisatie, zeg 4 jaar na promotie, is de arts begin dertig en heeft ie een verdiencapaciteit van circa 35 jaar bij een gemiddeld salaris van anderhalve ton. Vergelijk dat met een gemiddelde hbo-er en je ziet waarom deze studieschuld nog steeds een schijntje is. Vergelijk de kosten van nederlandse universiteiten en wat de nederlandse student moet betalen met het buitenland en het wordt nog duidelijker.



Ik ben arts, én gespecialiseerd en verdien geen anderhalve ton.

(Edit: eerlijkheidshalve: ik ben bijna gespecialiseerd. Maar ook nà mijn opleiding ga ik never nooit anderhalve ton verdienen).

In jouw rekenvoorbeeld ga je nu uit van een schuld van 54.000 euro. Dat is toch wel even héél wat anders dan de paar ton die jij zei redelijk te vinden, en dààr reageerde ik op.

En over mijn motieven om arts te worden hoef je je geen zorgen te maken hoor; ik heb niets voor niets een van de slechtst betalende artsenberoepen gekozen die er bestaan. Uit passie namelijk.
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
En specialisatie gaan niet doorgaans via een promotie (soms wel, lang niet altijd; en een aio of arts in opleiding tot specialist verdient al helemaal nog geen anderhalve ton - en terecht).

Maar dat is muggezifterij.



Dat je na je co-schappen, dus ofwel als arts-assistent ofwel als promovendus, wel al salaris verdient, dàt klopt ja.
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
quote:gelukkigmeisje schreef op 02 oktober 2009 @ 12:26:

Ik ben zelf student en vind het wel een goed idee. niet zozeer zodat alleen de rijken kunnen studeren, maar dat mensen die willen studeren, wel gemotiveerd zijn. Mijn broer en schoonzus bijvoorbeeld hebben allebei een jaar of 10(!!!) gestudeerd....zijn van de ene naar de andere studie geswitchd want het kan allemaal maar...Ze hebben ondertussen een schuld van 1-2 ton (gok ik hoor! maar er zijn een aantal jaren bij geweest waar ze nergens recht meer op hadden en volledig geleend hebben)

En nu hoor ik schoonzus alweer praten over een andere fulltime studie die ze wil gaan volgen....



Ik geloof dat je zelf mag investeren in je eigen toekomst. Als je (gewoon) in 4 jaar afstudeert (of 5,6 jaar waar dit voor de studie staat) heb je een schuld van maximaal ¤40.000 wat gemakkelijk is af te lossen in je werk-leven. Ik denk dat als studenten in hun eigen zak 'geraakt' worden...ze veel gemotiveerder zullen zijn.



Maar dit is toch al lang zo?

De tijd dat je op kosten van de staat 10 jaar kon studeren ligt echt achter ons hoor.

Tegenwoordig krijg je precies zolang studiefinanciering als dat er tijd voor de opleiding staat; als je er langer over doet betaal je dat zelf. Als je niet presteert of vroegtijdig stopt moet je in veel gevallen alles terug betalen.



En ik snap je voorbeeld niet; je schoonzus wòrdt toch in haar portemonnee geraakt, want ze heeft al een hele hoge schuld zeg je zelf. Waarom moet het systeem dan nog meer worden versoberd?
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
quote:Kirsty schreef op 02 oktober 2009 @ 02:09:

Ik woon in Amerika, waar de opleidingskosten natuurlijk idioot aan het worden zijn, maar ik zie hier eigenlijk bijna alleen maar gemotiveerde studenten. Er zijn vrij veel mogelijkheden voor beurzen en leningen zijn redelijk beschikbaar. Mijn vriend heeft een studieschuld van rond de 170.000 dollar, maar verdient door zijn studie wel meer, en de verwachting is dat zijn inkomen zal blijven stijgen door de investering die hij zelf heeft gemaakt in zichzelf. Ik zeg niet dat het Amerikaanse systeem ideaal is, want dat is het niet! maar misschien ligt de waarheid ergens in het midden.

In Amerika verdient een afgestudeerde dan ook veel meer dan in NL. Moet ook wel, omdat die studieschulden veel hoger liggen dus moet er ook een flink salaris tegenover staan, anders zou niemand die investering meer willen doen (behalve de stinkendrijken). Dus als de salarissen voor academici en hun doorgroei in NL gelijk zou zijn aan die in Amerika, dan kunnen de collegegeldtarieven omhoog.
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Jij ook goed lezen!

Ik zeg nergens dat dat gemiddeld gezien niet waar is, ik zeg dat IK dat niet verdien en een aantal artsenberoepen met mij.

Ook zeg ik niet dat jij zegt dat een beginnend arts anderhalve ton verdient, ik zeg dat IK dat never nooit ga verdienen.



Je laatste alinea gaat ook voor mijn vak niet op; ik werk immers niet in het bedrijfsleven.



JIj begon over een paar ton schuld als redelijk voor pas afgestuurde artsen. Ik vind van niet. Die halve ton klinkt mij al veel realistischer.
Wees altijd jezelf. Tenzij je een eenhoorn kan zijn. Wees dan een eenhoorn.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben afgestudeerd academica en ik ga nu pas (na een werkverband van 3 jaar) een beetje modaal verdienen. Mijn man is bijna klaar met zijn specialisatie en hij verdient redelijk, maar echt niet genoeg om een paar ton studieschuld af te betalen. Dan mag je dus naast je salaris, dat je ongeveer al voor de helft weggeeft aan de belasting, ook nog eens'een behoorlijk bedrag aan studieschuld gaan afbetalen?

Ik vind het verbijsterend dat er van uitgegaan wordt dat een paar ton studieschuld wel acceptabel is. Ik vind dat onacceptabel. Ik wil best investeren in mijn toekomst, maar er zijn wel grenzen. En de overheid mag best eens wat meer investeren in opleidingen en studies.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven