Afschaffen basisbeurs optie bij heroverwegingen

28-09-2009 12:21 68 berichten
Alle reacties Link kopieren
Uitgegeven: 28 september 2009 05:59

Laatst gewijzigd: 28 september 2009 05:58



AMSTERDAM – Minister van Financiën Wouter Bos ziet het afschaffen van de basisbeurs in het hoger onderwijs als een bespreekbare optie bij de brede heroverwegingen.

© ANPIn plaats daarvan zouden studenten al hun studiefinanciering moeten gaan lenen.



Hij reageert hiermee op het plan dat vorige week door de VVD bij de Algemene Politieke Beschouwingen naar voren werd gebracht.





"Het is een interessante optie die zeker naar voren zal komen bij de brede heroverwegingen", aldus de vicepremier in een interview met NU.nl.





Bezuinigingen



Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat er, zodra de economie aantrekt, flink bezuinigd zal moeten worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.



Een aantal werkgroepen is aan het werk gezet om per beleidsterrein de bezuinigingsopties te bekijken.



"We hebben de oppositie toegezegd dat we hun suggesties ook mee zullen nemen. De VVD opperde om de studiefinanciering op de schop te nemen."





Gevolgen



Volgens Bos hoeft de maatregel geen verstrekkende gevolgen te hebben voor studenten.



"Sommige landen kennen al een dergelijk systeem van studiefinanciering. Daar zie je dat studenten na een gewenningsperiode vrij snel genezen van leenangst."





Kenniseconomie



Ook ziet de minister van Financiën, die in 2006 als oppositieleider al pleitte voor herziening van de studiefinanciering, geen gevaar voor de kenniseconomie.



"Het is juist prettig dat er een systeem is dat je alles kunt lenen en niet alles hoeft bij te verdienen."



"Bovendien kun je vervolgens jaren doen over het aflossen, waarbij de termijn ook weer afhankelijk is van het inkomen", aldus Bos. "Met deze veiligheidskleppen kun je het risico beperken."





Leenstelsel



De minister stelt verder dat dit 'sociale leenstelsel' nooit een barrière mag worden om hoger onderwijs te volgen.



"Als een nieuwe vorm van studiefinanciering ervoor zorgt dat studeren alleen nog toegankelijk is voor de elite, dan zal ik daar nooit voor zijn."





Geen voorkeur



Bos wilde in het interview geen voorkeur uitspreken over het wel of niet omgooien van de studiefinanciering.



"Zoals we de afgelopen tijd al vaak hebben aangegeven: er zijn geen taboes meer. Ook op het terrein van hoger onderwijs zal de werkgroep naar alle opties kijken."



"Pas daarna is het tijd voor politieke afwegingen."



© NU.nl/Lucas Benschop





Ik vind het belachelijk, het collegeld word elk jaar duurder,steeds minder mensen zijn actief naast hun studie.Het zoeken naar nieuwe besturen of commissies word steeds lastiger.

Niet meer mogen beginnen aan je master als je nog geen bachelor hebt.(iets wat ook geld besparend was)

Je bent nu al bijna verplicht om te lenen(nee niet iedereen kan werken naast zijn studie).



Maar goed ik maak een eventuele wijziging gelukkig niet meer mee, maar stel dat deze optie wordt doorgevoerd



hoe moet het met de volgende generaties?

Kan iedereen het straks nog betalen ?

Krijgen studenten nog de kans om actief te zijn naast de studie?

Afschaffen basisbeurs; is het een optie?

Totaal aantal stemmen: 43

EENS:Het is crisis alles is bespreekbaar iedereen moet wat i (19%)
Oneens;Er word al weinig in het onderwijs gestopt ,studeren (81%)
anders,nl: Geen stemmen
Alle reacties Link kopieren
Oneens, belachelijk plan. Tenzij ze ook een systeem invoeren waarbij het collegegeld flink omlaag geschroefd wordt (zoals in België, hoewel ik niet precies weet hoe daar de vork in de steel zit).
Alle reacties Link kopieren
Wat een ontzettend idioot plan.
Alle reacties Link kopieren
Geloof dat het in belgie inderdaad de helft kost en alleen de armen een beurs krijgen.
Alle reacties Link kopieren
Stom plan, laat ze eerst maar eens de bonussen terughalen bij de banken.
Alle reacties Link kopieren
Ja!! Studeren word weer voor de rijken! Net als nette gebitjes knap te eten!!

Heel goed kabinet...ga zo door!!
Alle reacties Link kopieren
Sluit me aan bij haaasje.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben geneigd om nu heel hard te roepen dat dit een slechte maatregel is en dat studenten het al zo zwaar hebben, maar ik kan het verder niet zo goed onderbouwen.



Ik ben sowieso van mening dat er in Nederland geinvesteerd moet worden in het onderwijs en er niet op moet worden bezuinigd, maar ik weet niet wat voor gevolgen dit gaat hebben.



Misschien werkt het in combinatie met Plasterks plannen en een soort beursensysteem (a la Amerika) wel. Misschien gaan mensen wel beter kijken waarom ze willen studeren en hoeveel dat kost en wat dat oplevert. Misschien gaan mensen wel beter hun best doen en sneller studeren. En misschien is dat allemaal wel helemaal niet zo en is het gewoon een heel slecht plan.



Vind het wel makkelijk om te roepen dat het een ontzettend idioot plan is terwijl niet duidelijk is wat het plan precies is.
Alle reacties Link kopieren
Die beurs is toch afhankelijk van het inkomen? Dan is het belachelijk om afteschaffen (en word het dus wel een elitte iets om te mogen studeren)



Wat betreft het werken naast je studie; dat kunnen heel veel mensen, ik snap niet zo goed waarom dat niet zo kunnen, en als je het niet wilt kan je inderdaad (bij)lenen.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb die basisbeurs altijd al onzin gevonden.



De meeste studenten komen al uit betere milieus en worden financieel ondersteund door hun ouders.



Studenten uit gezinnen die het minder breed hebben, krijgen een aanvullende beurs. Daar hoef je niets aan te veranderen.



Daarnaast kunnen studenten tegen vrij gunstige condities lenen. Met een goede universitaire studie heb je zicht op banen die leuk en uitdagend zijn en vaak ook nog best goed betalen. Dus je kunt een studie prima zien als een investering in jezelf en er wat voor lenen.
Alle reacties Link kopieren
@ kaatje ik weet ook niet wat de gevolgen zijn, wat ik wel weet is dat het bedrijfsleven het waardeert als je in je studententijd ook naast je studie actief bent geweest.



Wat ik ook weet is dat het erg lastig is om besturen voor bijvoorbeeld studieverenigingen samen te stellen, sinds het BaMa systeem.



Daarnaast kan mijn generatie nog gedurende zijn bachelor al een paar mastervakken volgen,zodat ze toch snel kunnen afstuderen ook dit wordt afgeschaft.De eerste jaars van nu moeten een bachelor op zak hebben, dus als je nog enkele bachelor vakken hebt moet je die eerst afronden en daarna kan je beginnen met je master, waardoor je dus langer studeert.





In het huidige systeem,kan je er nauwelijks een zooitje van maken.Je basisbeurs is een lening tot aan het moment dat je je diploma haalt.Als je afhaakt moet je dus alles terug betalen.Erg fair.



Ook dit jaar is het collegegeld overigens weer gestegen, in dit tempo is het collegeld over een paar jaar 2400 euro



@ gigaluilak,

Niet iedereen is kerngezond ,stel ik heb geluk en ik heb 20 uur college en 15 uur zelfstudie en kies voor een commissie of bestuur (die mij 5 uur per week kost) dan kan ik daarnaast niet werken.Als ik fulltime stageloop, iets wat ik net red, kan ik ook niet werken.Maar goed het was maar een voorbeeld.
Alle reacties Link kopieren
@Ardni, ja dat vind ik inderdaad ook een relevante opmerking. Mijn relevante bijbanen en bestuurservaring had ik niet op kunnen doen als ik in 4 jaar was afgestudeerd en toch heb ik daar heel veel geleerd wat ik nog elke dag gebruik in mijn werk.



Ik zie ook dat "mijn vereniging" nu steeds moeilijker mensen kan vinden voor het bestuur, terwijl er 10 jaar geleden nog heel veel mensen waren die 2 jaar in het bestuur bleven zitten, omdat het leuk was om te doen en het kon. Dat verenigingen het moeilijker krijgen betekend niet alleen dat er minder mogelijkheden zijn om te sporten/cultuur te doen/gezellig te doen, maar ook dat er uiteindelijk minder mogelijkheden zijn om je te ontplooien.



Misschien heeft zomaareenvent wel een punt dat de hele beurs aanvullende beurs moet worden, maar... dan zou die wel verruimd moeten worden, want ook van aanvullende beurs is het moeilijk rond komen.



Sowieso zie ik wel iets in gedifferentieerd collegegeld/beurs. Als er een tekort is in de zorg/het onderwijs/de techniek is het misschien best een idee om het collegegeld daarvoor te verlagen en die mensen extra stufi te krijgen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kaaaaaaaatje schreef op 28 september 2009 @ 13:02:

Ik zie ook dat "mijn vereniging" nu steeds moeilijker mensen kan vinden voor het bestuur, terwijl er 10 jaar geleden nog heel veel mensen waren die 2 jaar in het bestuur bleven zitten, omdat het leuk was om te doen en het kon. Dat verenigingen het moeilijker krijgen betekent niet alleen dat er minder mogelijkheden zijn om te sporten/cultuur te doen/gezellig te doen, maar ook dat er uiteindelijk minder mogelijkheden zijn om je te ontplooien.



Even wat gechargeerd... maar waarom zou iemand die timmerman is en twee kinderen op het VMBO heeft mee moeten betalen aan de slemppartijen van corpsjongens- en meisjes?

En in de 'echte' wereld zijn er een heleboel mensen die een voltijdsbaan combineren met sport/verenigingsleven en daarnaast ook nog zaken erbij doen als kinderen opvoeden. Het een sluit het ander echt niet uit hoor.
Alle reacties Link kopieren
Dit gaat toch alleen over het hoger onderwijs? Daar zitten misschien ook wel de a.s. bankiers die weer bakken met geld van de gewone werkmens gaan verslinden.



In ieder geval gaan ze straks veel verdienen, dus kunnen ze de lening wel terugbetalen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zomaareenvent schreef op 28 september 2009 @ 13:10:

[...]



Even wat gechargeerd... maar waarom zou iemand die timmerman is en twee kinderen op het VMBO heeft mee moeten betalen aan de slemppartijen van corpsjongens- en meisjes?

En in de 'echte' wereld zijn er een heleboel mensen die een voltijdsbaan combineren met sport/verenigingsleven en daarnaast ook nog zaken erbij doen als kinderen opvoeden. Het een sluit het ander echt niet uit hoor.



Omdat je dat doet voor de maatschappij de maatschappij heeft niet alleen timmerlieden nodigen,en Vmbo scholen krijgen ook genoeg geld vanuit de overheid waar de ouders van kinderen op de universiteit of het HBO aan meebetalen.



Die De kinderen van de timmerman op het vmbo die misschien wel naar het mbo willen en daarna naar het hbo moeten toch ook die kans krijgen die iedereen die nu studeert heeft.



Iedereen heeft zo zijn mening, maar de ervaring leert dat het een het ander toch steeds meer begint uit te sluiten.



@Deedee, je maakt een grapje .....hoop ik
Wat is er mis met werken naast je studie?
Alle reacties Link kopieren
quote:fleurtje schreef op 28 september 2009 @ 14:18:

Wat is er mis met werken naast je studie?Gelukkig heb je in een ander topic aangegeven zelden alles te lezen.Er is niks mis met werken naast, je studie,als je het kan
Wat versta je onder 'als je het kan'?



Eigenlijk zou er een scheiding gemaakt moeten worden, maar dat is onmogelijk. Ik kan me voorstellen dat het bij veel hbo-studies moeilijk is erbij te werken. Bij heel veel universitaire studies heb je tijd zat om ernaast te werken. Mensen met een studie die later grof geld gaan verdienen, gaan maar lenen.

Zooooo, dat zou nog es een mooie regeling zijn.
Oh ja, dit topic heb ik redelijk tot me genomen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zomaareenvent schreef op 28 september 2009 @ 12:53:

Ik heb die basisbeurs altijd al onzin gevonden.



De meeste studenten komen al uit betere milieus en worden financieel ondersteund door hun ouders.



Studenten uit gezinnen die het minder breed hebben, krijgen een aanvullende beurs. Daar hoef je niets aan te veranderen.



Daarnaast kunnen studenten tegen vrij gunstige condities lenen. Met een goede universitaire studie heb je zicht op banen die leuk en uitdagend zijn en vaak ook nog best goed betalen. Dus je kunt een studie prima zien als een investering in jezelf en er wat voor lenen.

Als je ouders genoeg verdienen krijg je 250 per maand.

Daar kun je nog geen kamer van betalen.
quote:fleurtje schreef op 28 september 2009 @ 14:24:

Wat versta je onder 'als je het kan'?



Eigenlijk zou er een scheiding gemaakt moeten worden, maar dat is onmogelijk. Ik kan me voorstellen dat het bij veel hbo-studies moeilijk is erbij te werken. Bij heel veel universitaire studies heb je tijd zat om ernaast te werken. Mensen met een studie die later grof geld gaan verdienen, gaan maar lenen.

Zooooo, dat zou nog es een mooie regeling zijn.





Tsja, het zou mooi zijn als het kon. Maar, om maar even een voorbeeld te noemen, je zorgt er wel voor dat mensen minder andere dingen gaan doen. Ik doe anderhalve studie tegelijk en heb daarnaast anderhalf jaar bestuurswerk gedaan. Ten eerste wordt de "extra" halve studie in de toekomst veel duurder, terwijl die in mijn geval veel toevoegt aan relevante kennis en ervaring, en dus zeer waardevol is in de toekomst. Ten tweede had ik het bestuurswerk niet kunnen doen als ik meer had moeten werken. Ook dat is zonde.



En hierbij wil ik als laatste zeggen dat ik sinds mijn 15e altijd bijbaantjes heb gehad, ook nu, maar dat ik meer dan 3 uur werken per week gewoonweg niet red, niet zonder mijn studieresultaten enorm tekort te doen. En ja, dat is mijn eigen keuze, zowel de extra studie als het bestuurswerk. Ik zou het daarom niet per se erg vinden om de basisbeurs te lenen, maar er wordt hier soms wel erg kort door de bocht gereageerd: het is niet altijd beter om zsm je studie af te ronden. Aan mensen met levenservaring heb je veel meer dan aan mensen die alleen maar goed zijn in boekjes uit hun hoofd stampen.
Leuk, al die extra dingen naast je studie en alle ervaringen die je daarmee op doet, maar dat hoeft, wat mij betreft, niet op kosten van de staat.
Eens, fleurtje, daarom zeg ik ook dat ik best wil lenen. Maar ik vind wel dat er regelmatig wat schamper wordt gedaan over die extra dingen, alsof het allemaal om dronken rijkeluiskindjes gaat die op kosten van de staat nog meer bier kopen. Ja, die zitten erbij, maar dat zijn ze dus echt niet allemaal. Lang niet allemaal.
Alle reacties Link kopieren
quote:fleurtje schreef op 28 september 2009 @ 14:24:

Wat versta je onder 'als je het kan'?



Eigenlijk zou er een scheiding gemaakt moeten worden, maar dat is onmogelijk. Ik kan me voorstellen dat het bij veel hbo-studies moeilijk is erbij te werken. Bij heel veel universitaire studies heb je tijd zat om ernaast te werken. Mensen met een studie die later grof geld gaan verdienen, gaan maar lenen.

Zooooo, dat zou nog es een mooie regeling zijn.



Bij heel veel studies, maar zeker niet bij alle, niet iedereen studeert vrijetijdswetenschappen

Ik vind dat studieverenigingen moeten blijven bestaan,activiteiten met bedrijven, cursussen waar je naar je studie zeker op terug valt etc.Zonder actieve studenten komt het bestaan hiervan in gevaar.

Daarnaast vind ik dat je naast studeren en werken nog ruimte over dient te hebben voor andere dingen.



Laten we zeggen dat een student 250 euro basisbeurs krijgt en 250 euro bijverdient.Een kamer kost op zijn minst 250 euro meestal veel meer, collegegeld betalen veel studenten in termijnen en komt rond de 150 euro, ziektenkostenverzekering incl aan vullen is 115.Verder wil je graag eten, een inboedel verzekering, een buffer voor als je laptop/pc stuk gaat en af en toe ook gezellig naar de bioscoop of een biertje drinken.



Als je afgestudeerd bent, verdien je niet automatisch een ton per jaar.Ik verdien straks waarschijnlijk hetzelfde of net iets meer dan een hbo'er of een mbo'er die al 7/8 jaar werkt





Met als het kan bedoel ik, hetgeen ik eerder aangegeven heb.In geval van ziekte oid
quote:fleurtje schreef op 28 september 2009 @ 14:24:

Wat versta je onder 'als je het kan'?



Eigenlijk zou er een scheiding gemaakt moeten worden, maar dat is onmogelijk. Ik kan me voorstellen dat het bij veel hbo-studies moeilijk is erbij te werken. Bij heel veel universitaire studies heb je tijd zat om ernaast te werken. Mensen met een studie die later grof geld gaan verdienen, gaan maar lenen.

Zooooo, dat zou nog es een mooie regeling zijn.Vind ik echt onzin, dat HBO studies zoveel klasjes en werkgroepen hebben, wil niet zeggen dat ze dus minder tijd hebben dan universitaire studenten. Die mogen weer meer zelfstandig aan de slag, zonder begeleiding, groepjes etc. Dan hebben ze dus niet ineens meer vrije tijd.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven