Bezuinigingen in het basispakket zorg

22-06-2010 05:58 156 berichten
Alle reacties Link kopieren
De pil verdwijnt vanaf volgens jaar uit het basispakket voor vrouwen ouder dan 21 jaar. Dit heeft het demissionaire kabinet besloten. De pil zat sinds 2008 in het basispakket. De maatregel, waarmee 32 miljoen euro wordt bespaard, maakt deel uit van bezuinigingsplannen van minister van VWS Ab Klink (CDA).



Behalve de anti-conceptiepil verdwijnen ook hulpmiddelen zoals rollators, krukken en looprekken uit het basispakket. Voor fysiotherapie en oefentherapie worden nog slechts negen behandelingen vergoed in plaats van twaalf. Voor logopedie, ergotherapie en dieetadvisering wordt tien euro eigen rekening in rekening gebracht. Voor paramedische zorg moeten mensen ook zelf gaan betalen.



Het totale budget voor de AWBZ wordt verminderd met 287 miljoen euro. Ook ziekenhuizen en medisch specialisten worden gekort. De komende jaren verwacht Klink dat 1,4 miljard euro meer wordt uitgegeven in de zorg dan begroot. Om deze overschrijding tegen te gaan zijn nu ingrijpende maatregelen nodig, stelt hij.

------------------------------------------------------------------------------------------



Ze bezuinigen toch liever oa in de zorg dan dat ze gaan bezuinigen op hun wachtgeld of nog liever het wachtgeld afschaffen.Dat levert veel meer geld op dan alle bezuinigingen die ze nu doen....
Alle reacties Link kopieren
quote:Maleficent schreef op 23 juni 2010 @ 12:56:

Maar Enigme, dat is toch bijna niet na te gaan wie er aan het frauderen is? dan moeten ze veel meer mensen laten controleren, dat kost ook weer geld.



Het CIZ komt bij mij ook nooit thuis om mijn zoon te zien, dat gaat allemaal per telefoon waarin je moet uitleggen waarom je zorg nodig hebt. Nu hebben ze ook wel de rapporten van de artsen, maar ik kan er zo van alles bij verzinnen, bij wijze van spreke (dat doe ik niet hoor).



Maar dat is toch abnormaal? Telefonisch lopen onderhandelen over gezondheidsproblemen? En jij verzint er niets bij (dat siert je) maar hoeveel mensen doen dat wel? Daar moet je toch wat mee als overheid? Ik vind juist dat er wel MEER gecontroleerd moet worden. Dan vis je de rotte appels eruit en krijgen de mensen die het echt nodig hebben eens eindelijk zorg waar ze recht op hebben omdat het beter geindiceerd en toegekend wordt.



Het probleem is juist deze bureaucratische manier van zorg verlenen... Het moet persoonlijker. Dan is de afstemming beter. Zou je dat niet liever zien? Dat er iemand van het CIZ bij je thuis komt en alles met je doorneemt? Wat wel en niet mogelijk is?
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 23 juni 2010 @ 12:53:

Zeg Liv doe eens ff niet zo aanvallend en lees niet elke keer wat je wilt lezen... draag zelf ook eens inhoudelijk wat bij?



Eeeeh?? Ik val je niet aan, maar je kletst echt een ietsiepietsie uit je nek. En daar zeg ik wat van. Mag niet? Ik draag inhoudelijk bij, lees maar.



De kleine groep misbruikers (die de grote groep geld kost) moet harder aangepakt worden. Zodat de kosten die zij veroorzaken een halt toe wordt geroepen..daarmee bereik je dat de grote groep mensen die de voorzieningen WEL nodig heeft minder lang hoeven te wachten etc.Tja, helaas wordt het dus straks voor iedereen slechter. Met name voor de bejaarden. Maar goed.
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 23 juni 2010 @ 13:01:

[...]

Zou je dat niet liever zien? Dat er iemand van het CIZ bij je thuis komt en alles met je doorneemt? Wat wel en niet mogelijk is?Ja en nee. Omdat ons kindje er heel goed uitziet ben ik bang dat iemand die niet medisch onderlegd is hem veel te hoog inschat. Dat is me helaas al vaker gebeurd. Maar zoals het nu gaat is inderdaad wel erg onpersoonlijk. Ik denk dat het in veel gevallen wel beter is, maar als ze bij iedereen op huisbezoek gaan kost dat ook bakken vol met geld, en dat gaat weer ten koste van de patiënten uiteindelijk. Ik vind het moeilijk wat er zou moeten veranderen.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:Mutsy02 schreef op 23 juni 2010 @ 12:58:

Het valt mij aan de reacties op dat aardig wat mensen op hun achterste poten springen omdat de rollator en het looprekje niet meer vergoed worden, want bezuinigen oke, maar hoho niet op de ouderen! Ik zie het probleem eigenlijk niet zo. Er is in Nederland namelijk best een grote groep ouderen met een aardig vermogen. Waarom zou ik (indirect) voor hun rollator moeten betalen? De vergrijzing is nou eenmaal een probleem en er zullen maatregelen genomen moeten worden. En voor de ouderen die hun rollator niet zelf kunnen bekostigen is er vast nog wel ergens een (subsidie)postje.. denk aan de wmo/bijzondere bijstand.Dat laatste mag je dan maar hopen. Bovendien: eigen bijdrage bestaat al lang.
Alle reacties Link kopieren
Ik klets niet uit mijn nek, want wat ik zeg is gebeurd. Dat het nu anders is en blijkbaar beter (wat ik van jou begrijp), dat is alleen maar fijn. Dan zijn er al een aantal zaken verbeterd en dat juich ik toe.



Zorg wordt voor bejaarden slechter, maar ook voor onze eigen generatie. Of het wordt met name heel veel duurder (dus voor een groep niet te betalen). Kan ook nog.
Alle reacties Link kopieren
Je bent bij het CIZ overgeleverd aan de willekeur van degene die jouw aanvraag goedkeurt. Wij hebben 6 uur thuiszorg per week, en geloof me, dat is echt belangrijk voor ons.



Een ander gezin met een kindje met dezelfde ziekte (wel een zwaardere variant) heeft 25 uur thuiszorg. Nu gun ik het hun van harte hoor. Maar zij waren al verbaasd dat ze ze zonder moeite zoveel kregen en ik moest al zowat smeken voor die 6 uur. Dus een echt goed systeem hebben ze niet om een beetje dezelfde schalen te maken voor ziektes en hoeveel tijd je als ouder zorgt.
Stressed is just desserts spelled backwards
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 23 juni 2010 @ 13:06:

Ik klets niet uit mijn nek, want wat ik zeg is gebeurd. Dat het nu anders is en blijkbaar beter (wat ik van jou begrijp), dat is alleen maar fijn. Dan zijn er al een aantal zaken verbeterd en dat juich ik toe.



Zorg wordt voor bejaarden slechter, maar ook voor onze eigen generatie. Of het wordt met name heel veel duurder (dus voor een groep niet te betalen). Kan ook nog.



Enigme, er wordt gewoon bezuinigd. Jij noemt dat verbeteren, maar het komt simpelweg neer op: minder zorg, voor hetzelfde geld.

En dat gaat dus alleen nog maar erger worden. Ik begrijp werkelijk niet hoe je daar bij kunt gaan staan juichen....
Alle reacties Link kopieren
@Liv, die dingen die ik aankaartte zijn volgens jou niet waar. Dus zal er minder misbruik van voorzieningen zijn dan toen ik in de wijk werkte. Dat is toch wel een goede ontwikkeling of klets jij nou gewoon uit je nek? Ik snap je niet.



En ja er gaat bezuinigd worden, daar heb ik persoonlijk nu al dagelijks mee te maken. Het feit dat wij met 3 verpleegkundigen op 22 patienten staan, daar word ik zeker niet vrolijk van (en de patient op de 1ste plaats al helemaal niet).



Maar er valt hier en daar qua efficiency en logistiek zeker nog heel wat te verbeteren. In het ziekenhuis iig wel. En die verbetering juich ik toe want als een aantal logistieke problemen opgelost zouden worden betekent dat verlichting van de werkdruk die ik nu als zeer zwaar ervaar.
Alle reacties Link kopieren
Ja, nee, sorry, ik ben niet duidelijk denk ik.

Wat dat misbruik betreft heb je gelijk, maar dat komt dus helemaal niet zo vaak meer voor. Maar dat was niet de reden om bepaalde dingen af te schaffen hoor. Dat waren gewoon bezuinigingen. Vandaar dat ik je "toejuiching"niet zo goed snapte.

Van ziekenhuizen weet ik niet zoveel, denk dat daar idd vast veel verbeterd kan worden.
Alle reacties Link kopieren
quote:Maleficent schreef op 23 juni 2010 @ 12:08:

[...]





dat is niet waar hoor. Als ik geen thuiszorg meer krijg dan weet ik niet hoe ik dat aan mijn zoontje uit moet leggen, en ook de thuiszorgdame werkt op 0 uren basis en die voelt dat ook.



Ik had het over de looprekjes, pil en tandartsbezoek, van de thuiszorg had ik niet meegekregen.



Ik vind dat er op dat gebied helaas wel teveel bezuinigd wordt. Maar het zal wel moeten... "wij" als maatschappij vinden dat de zorgkosten binnen een bepaald budget moeten blijven. De consequentie daarvan is dat er bezuinigd moet worden op structurele zorg: dat is namelijk de grootste kostenpost. 10% van de bevolking (de grootverbruikers van zorg waar ik ook bij hoor) zijn verantwoordelijk voor 80% van de kosten. Die rollators zijn mooi meegenomen, maar daar zitten niet de échte kosten. Op die structurele zorg kun je volgens mij niet bezuinigen zonder dat het heel hard aankomt bij mensen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Immaculata schreef op 23 juni 2010 @ 15:09:

[...]





De consequentie daarvan is dat er bezuinigd moet worden op structurele zorg: dat is namelijk de grootste kostenpost. 10% van de bevolking (de grootverbruikers van zorg waar ik ook bij hoor) zijn verantwoordelijk voor 80% van de kosten. Die rollators zijn mooi meegenomen, maar daar zitten niet de échte kosten. Op die structurele zorg kun je volgens mij niet bezuinigen zonder dat het heel hard aankomt bij mensen.Uit een onderzoek ( sorry, nog even geen link..wordt naar gezocht) is gebleken dat ruim 70 - 80% van de kosten gaan naar mensen in de laatste 5 jaar van hun leven. Hard aankomen, is overlijden? Ik zeg niet dat ik het een slechte zaak vind, maar weet ook niet of het nu zo'n goede zaak is..lastig, lastig.
Met "elektrisch autootje" wordt zo'n 45-kilometer-kabouterkreng bedoeld ? Die dingen zijn duurder dan een echte auto, en je mag er als je vóór 1 juni 1980 geboren bent in rijden zonder (brommer)rijbewijs.



Mijn schoonmoeder heeft nu zo'n geval, ze is letterlijk levensgevaarlijk !! Niet voor niets 7 x gezakt voor haar rijbewijs, en het geen 8ste keer geprobeerd



En dat mag zomaar de weg op !!!!
Oh, en dat krengige kaboutergeval heeft ze niet gekregen vanwege ziekte o.i.d., maar gewoon gekocht.
Alle reacties Link kopieren
quote:moppetoet schreef op 23 juni 2010 @ 15:22:

Met "elektrisch autootje" wordt zo'n 45-kilometer-kabouterkreng bedoeld ? Die dingen zijn duurder dan een echte auto, en je mag er als je vóór 1 juni 1980 geboren bent in rijden zonder (brommer)rijbewijs.



Mijn schoonmoeder heeft nu zo'n geval, ze is letterlijk levensgevaarlijk !! Niet voor niets 7 x gezakt voor haar rijbewijs, en het geen 8ste keer geprobeerd



En dat mag zomaar de weg op !!!! Eens! LEVENSGEVAARLIJK
Alle reacties Link kopieren
Maar die heeft ze dus zelf gekocht en bezuinigen helpt daar niets tegen helaas
Extra hoge verzekeringspremies heffen ?

Volgens mij worden ze als "fiets met hulpmotor" verzekerd, oftewel een brommer-zonder-versnellingen. Maar daar heeft de regering niet veel aan.



Gewoon houderschapsbelasting (wegenbelasting), net als op de auto's, nu de kilometerheffing niet doorgaat is dat systeem efficiënter voor die kabouterkrengen.
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 23 juni 2010 @ 12:26:

[...]

Zelfde geldt voor die elektrische auto'tjes, hoe vaak ik daar wel geen jonge mensen in zie rondkrossen.

Dit lijkt mij toch iets volkomen anders. Een paar vrienden van een overbuurjongen scheuren daar ook in rond, en dat schijnt rete-cool te zijn. Zij mankeren niks, maar hebben zo'n ding ipv een brommer.
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 23 juni 2010 @ 12:26:

[...]





Trapliften laten plaatsen omdat men weigert om gelijkvloers te gaan wonen terwijl dat eigenlijk hoog tijd is (ook voor de rug van de verzorgenden/ verpleging). Niet lullig bedoelt, maar je weet niet altijd even goed waar je over praat. Binnen de WMO zal er altijd een afweging gemaakt worden tussen verhuizen naar gelijkvloers en aanpassen huidige woning d.m.v. bijv. een traplift. Mensen krijgen niet zo maar wat men blieft, nee er wordt geïndiceerd. Hierbij wordt er o.a. gekeken naar wat de goedkoopste oplossing is. Er zijn allerlei situaties waarin de keuze uit zal komen op het aanpassen van de huidige woning. Wensen van cliënten zijn hierbij aan ondergeschikt belang, adequaat goedkoopste optie is het devies. En ja, trapliften kunnen daar onder vallen.quote:Scootmobiels die in sommige gevallen onnodig zijn (er is geen controle op).



Ligt dat aan de cliënt of aan het indicatieorgaan en/of verstrekkende partij (veelal gemeente)? De scootmobiel is bij uitstek het hulpmiddel waar het pijnpunt bij deze organen ligt, niet bij de gebruiker. De standaard voor bepaalde vervoersvoorzieningen is om een scootmobiel te verstrekken. Leuk, maar het past niet bij iedereens capaciteiten, mogelijkheden en beperkingen. Gevolg? Mensen krijgen een verkeerd hulpmiddel geleverd, worden verkeerd voorgelicht en hulpmiddel staat te verstoffen en cliënt is niets opgeschoten.



quote:Zelfde geldt voor die elektrische auto'tjes, hoe vaak ik daar wel geen jonge mensen in zie rondkrossen.



Dus?? Dat zegt maar 1 ding; niets. De canta's zijn populair onder de jeugd om een aantal redenen. Een jongere in een canta zien rijden staat niet gelijk aan 'dus verstrekt middels overheidsgelden'. Sterker nog, verreweg de meeste gesloten invalidewagens die in dit land rondrijden zijn aangeschaft met eigen geld. Jongeren zien dit om een of andere reden als statusverhogend -> kopen er zelf een. Mensen met allerlei beperkingen zien het als betere voorziening voor hun beperking en wensen maar verstrekking hiervan is al jaren zeer minimaal -> meesten steken er hun eigen geld in waar mogelijk.





De rollator het pakket uit? Dom korte termijn denken wat op lange termijn meer geld zal gaan kosten. Je kunt beter op een 'vroeg' tijdstip het relatief lage bedrag voor verstrekking van een rollator en onderhoud ophoesten, dan dingen laten versloffen. Een rollator verlaagt het risico van vallen, maakt dat mensen langer mobiel blijven, sociaal bezig blijven, zelfstandiger blijven in het voeren van het eigen huishouden etc. etc. Dat bespaart op iets langere termijn vele malen meer geld.



Rollators die staan te verstoffen? Of welk ander hulpmiddel dan ook? De gebruiker is niet de eerste partij om daarin aan te spreken, maar de verstrekker. Verdacht veel gemeenten en ziektekostenverzekeraars hebben dusdanig bureaucratisch gedrochten van regels dat er verstofd moet worden om een of andere idiote onnavolgbare wijze. Logisch nadenken is er helaas niet bij.



Onderhoud plegen? Grijns, het zijn hulpmiddelen die veelvuldig gebruikt worden. Door weer en wind. De huidige rollators zijn vaak niet meer zo robuust als de eerste ladingen uit de jaren '90. Alles moet goedkoper, zo ook de rollator en dat zie je terug in kwaliteit van de rollators die het meest verstrekt worden. Het is allemaal nét ietsjes minder. Vijf jaar is echt een max. die ook vaak genoeg niet gehaald wordt. Niet omdat er onverantwoord mee omgegaan wordt of er geen onderhoud gepleegd wordt, maar omdat het hulpmiddel gebruikt wordt.



Eigen bijdragen op zaken als logopedie, ergotherapie, diëtiek etc? Sja, ik weet het niet. Op zich is een tientje per keer voor verreweg de meeste huishoudens niet de druppel die de emmer doet overlopen. Het is imho ook bepaald niet zot dat er een eigen bijdrage zit op diëtiek als het bijv. gaat om de consulten die nu ook vergoed worden wanneer iemand toch graag begeleiding wil om die laatste 5 (modieuze, niet gezondheidsgerelateerde) kilo kwijt te raken. Anderzijds hebben we de groep chronisch zieken. Daarbij is het voor een deel van die groep goede kans dat ze in een jaar bij alle 3 de behandelgroepen terecht zullen komen. Hoe gaat dat er financieel in hakken? Hoe gaat dat mensen beïnvloeden in hun zorgconsumptie?



Bewustzijn van zorgconsumptie is broodnodig, maar het zou imho zorgwekkend zijn als mensen door het opstapelen van al die eigen bijdragen in nodige zorg gaan snijden. Diëtiek is een erg belangrijke pijler wanneer er sprake is van bepaalde aandoeningen. Voeding kan veel maken en breken. Idem dito voor ergotherapie. Een juist toegepaste ergotherapie leidt er toe dat men weer zo optimaal mogelijk kan functioneren. Wat kan het resultaat zijn als mensen dit gaan proberen te ontlopen? Of om die eigen bijdrage te ontlopen wellicht meer zullen proberen om via een revalidatietraject diezelfde ergo alsnog volledig vergoed te krijgen (reva valt onder ander declaratiesysteem en is stukken duurder).



De overheid kennende heeft men deze neveneffecten nog niet echt voor het spotlicht gehaald om eerst eens rustig te berekenen wat de gevolgkosten zouden kunnen zijn en dat af te zetten tegen de potentiële besparingen. Zoals we al jaren zien gebeuren op allerlei gebieden die ergens raken aan zorg, zorgkosten etc.



Iemand had het over eigen bijdragen gaan heffen op zaken zoals een scootmobiel, rollator etc. Dit mag wettelijk niet. Bij het invoeren van de WMO hebben diverse gemeenten een eigen bijdrage ingevoerd op de scootmobiel die kon oplopen tot honderden euros. (per gemeente enorme verschillen in hoe te betalen, variërend van in 1 keer tot tig keer per maand ¤10,-). Dit heeft geleid tot een aantal rechtzaken waarbij jurisprudentie uitgekomen is dat het heffen van een eigen bijdrage op de scootmobiel niet wettelijk toegestaan is. Voor rolstoelen was dit al opgenomen binnen de WMO-raamwet. Alhoewel de rollator onder een andere regelgeving valt -AWBZ- zou het me niets verbazen dat ook hierop geen eigen bijdrage toegepast mag worden op basis van dezelfde gronden.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
Mal; welke vorm van Thuiszorg hebben jullie? Begeleiding, persoonlijke verzorging, verpleging, huishoudelijke hulp, welke van de allen? Afhankelijk van type kun je namelijk altijd wel ergens de "indicatieboom" lospeuteren. Daarmee kun je relatief 'makkelijk' de zorg waar je récht op hebt afdwingen.



Relatief uiteraard, hé.
vandaag ga ik van alles kunnen
Alle reacties Link kopieren
quote:moppetoet schreef op 23 juni 2010 @ 15:22:

Met "elektrisch autootje" wordt zo'n 45-kilometer-kabouterkreng bedoeld ? Die dingen zijn duurder dan een echte auto, en je mag er als je vóór 1 juni 1980 geboren bent in rijden zonder (brommer)rijbewijs.



Mijn schoonmoeder heeft nu zo'n geval, ze is letterlijk levensgevaarlijk !! Niet voor niets 7 x gezakt voor haar rijbewijs, en het geen 8ste keer geprobeerd



En dat mag zomaar de weg op !!!!



Ik vind het rotwagentjes. Ze verstoppen de fietspaden en rijden in de weg op het voetpad of de gewone weg.



Waarom mogen die dingen niet alleen maar verkocht worden aan diegenen die daadwerkelijk slecht ter been zijn?



Wat me wel altijd opvalt aan die koekblikken: het zijn milieuvriendelijke mensen, want je ziet ze meestal voorbij rijden met meer dan 1 persoon erin, soms wel met hele gezinnen.
Alle reacties Link kopieren
Ok.. Helder verhaal Roosvrouw. Wat betreft die elektrsiche auto's zit ik er dus gewoon naast.



Maar wat zijn volgens jou dan wel terechte bezuinigingen? Ik bedoel... Er zal ERGENS op bezuinigd moeten worden... We kunnen allemaal heel goed aangeven waar vooral niet op bezuinigd hoort te worden...



Maar waarop dan wel vraag ik me af?
Alle reacties Link kopieren
quote:Enigme schreef op 23 juni 2010 @ 15:55:



Maar waarop dan wel vraag ik me af?Belachelijke subsidies zoals fiets cursussen incl gratis fiets voor immigranten?
@Roosvrouw, de "wegenbelasting" die ik bedoel heeft betrekking op 45-kilometer-autootjes waarin onverstandige jeugd en mijn niet-jeugdige schoonmoeder een gevaar op de weg zijn, en die geen drol kosten in de verzekering, vreemd genoeg.



Ik heb het niet over scootmobielen (open rolstoelen). Hoewel die dingen ook gevaarlijk zijn.

Heel vaak staan er op www.112groningen.nl meldingen dat er wéér iemand vanaf een fietspad de sloot ingereden is...........
Bron: www.112groningen.nl

Zoekopdracht: scootmobiel



04-06-2010 Bestuurder scootmobiel botst op openstaande laadklep

03-06-2010 112Kort: Klein ongeval Boerdamsterweg Middelstum

21-05-2010 Man in scootmobiel omver gereden (Video)

19-05-2010 112Kort: Vrouw valt uit scootmobiel na botsing

17-05-2010 Man uit water gehaald door jongeren

14-04-2010 Vrouw met scootmobiel te water

16-03-2010 Buurtagenten redden samen met omstanders vrouw in Bedum

25-11-2009 Vrouw op scootmobiel raakt gewond na aanrijding (Video)

13-11-2009 Scootmobiel raakt in sloot bij Eelde

05-10-2009 Middelbrand in zorgcentrum

29-08-2009 Tankautospuit Buitenpost officieel ingebruik genomen (video)

26-07-2009 Man komt met scootmobiel in sloot (Video)

16-07-2009 112 kort: buitenbrand berm Nieuw-Lekkerland

20-05-2009 Scootmobiel verwoest door brand

27-11-2008 Evacuatie bij grote brand in zorgflat Platinalaan(Video)

31-08-2008 Vrouw raakt met scootmobiel in een sloot

14-05-2008 112Kort: Scootmobiel vliegt van de weg af

30-12-2007 Drenkeling bij Delfzijl zorgt voor duikalarm ( + Video & Info)

15-10-2007 78-jarige man rijdt met scootmobiel sloot in

11-03-2007 Oude man met scootmobiel te water

03-03-2007 Stremming door zwaar ongeval op spoor(+Video)
Alle reacties Link kopieren
Zo roosvrouw, wat een heldere en goede argumenten!



Ik denk inderdaad dat er vooral gekeken moet worden naar indicatieorganen en de instanties die hulpmiddelen e.d. verschaffen en de regelgeving daaromheen. Misschien dat daar eerst en vooral geld bespaard kan worden.



Daarnaast is het instellen van een bijdrage voor welke hulp dan ook geen bezuiniging - er worden immers niet minder kosten gemaakt - maar een verhoging van de uitgaven van de burger die hulp nodig heeft. Het is ook afbreuk doen aan het solidariteitsprincipe dat we voor Nederland hadden gekozen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven