Burgerslaaf?

28-11-2009 08:31 393 berichten
Alle reacties Link kopieren
Las ik zonet:

Onderstaand stuk is van :





Alex Klein (1969) is als docent verbonden aan de Universiteit Nyenrode en een aantal particuliere hogescholen, waar hij les geeft in marketing & sales, maar ook financiële bedrijfskunde. Tevens is hij auteur van het boek Regengeluk, een financiële roman, en De Ster van Succes, een handleiding voor ondernemers



Langzamerhand wordt duidelijk dat de recessie nog lang niet voorbij is. Misschien wel statistisch, maar uit uw portemonnee wordt steeds meer geld geklopt. De overheid verzoekt haar brave burgers of zij misschien nog wat centjes over hebben.

Natuurlijk wordt er gezegd dat de kilometerheffing niet meer gaat kosten dan dat het huidige systeem kost. Gemiddeld gesproken, dan; er zullen altijd mensen zijn die er toch een beetje op achteruit gaan, maar dat is dan redelijk want zij gebruiken ook meer. Waarde burger, wilt gij gaan betalen? Nu een beetje, straks steeds meer…



Ook de energienota gaat over twee jaar aanzienlijk omhoog. In al haar wijsheid heeft de regering besloten dat wij dat willen. Wij willen niet het meer betalen, maar wel groene energie en dat kost meer geld en dus mogen we meer betalen. Zeg burgermensje, gij gaat betalen!



De overheid is simpelweg op zoek naar meer geld en gaat dat uiteindelijk bij u en mij vinden. Wat vindt u van het idee om maximaal 60% inkomstenbelasting te betalen? U kunt namelijk niet stoppen met werken en dus kunt u niets anders dan betalen… En wat dacht u van een verhoging van de BTW naar 20%? U kunt namelijk niet stoppen met boodschappen doen, dus u betaalt toch wel. Zeg burgersmurf, ga maar betalen!



Ook de andere kant op werkt prima. Om het overheidstekort terug te dringen, kan er ook minder teruggegeven worden, natuurlijk. De opschroeving van de AOW leeftijd is er daar een mooi voorbeeld van. De overheid hoeft twee jaar minder premie te betalen en dat scheelt weer. Ook het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek komt er aan; wat wil je doen? Niet meer wonen in je eigen huis? Zeg burgerslet, trek open jouw portemonnee!



De overheid gaat op zoek naar zaken, die u toch niet kunt laten. Wonen? Meer WOZ betalen, minder renteteruggaaf krijgen. Energie? Gewoon meer betalen, u verbruikt toch wel. De gasprijs kan omhoog, u stopt toch niet met stoken. De waterprijs kan nog omhoog, want u blijft toch wel douchen en afwassen. Autobelasting? Wat wilt u doen, niet meer rijden?



De overheid weet dat u toch wel blijft wonen in Nederland, dat u de auto toch niet weg doet, dat u echt niet minder gaat stoken, dat u toch wel blijft eten en dus is het heel gemakkelijk om het begrotingstekort terug te dringen. Den Haag bepaalt, u betaalt – u kunt namelijk niet anders en dat weten ze daar maar al te goed.



Arrogant Den Haag heeft zeer democratisch zelfstandig besloten:



Zeg burgerslaaf, betaal!





-------------------------------



De vaste lasten worden ook in ons huis steeds hoger.

Ook wij zijn nu 1 van de velen die per 1-1-2010 hun aanvullende verzekering hebben geschrapt.We leggen zelf wel een aparte spaarpot aan voor oa de tandartsrekening,3x 34.95 per maand is toch alweer ruim 1250 euro per jaar.

En we gaan nu verder kijken wat we kunnen bezuinigen per jaar.



We hebben ieder onze eigen auto,lekker makkelijk maar ik heb de auto niet echt nodig,werk om de hoek zeg maar,maar ja met die harde wind en stromende regen ,met de boodschappen doen,ff lekker winkelen in een andere stad is die auto wel gemakkelijk.Maar eigenlijk....niet echt nodig.



Boodschappen,we geven aardig wat uit,daar kan nog genoeg op bezuinigt worden.Mijn tassentic maar overwinnen,overbodige inboedel op marktplaats zetten.....



Wat hebben jullie ondervonden van deze recessie?
Alle reacties Link kopieren
quote:Serafina schreef op 28 november 2009 @ 09:25:

We betalen 50 procent belastingen (door dat idiote beloningssysteem van werkgever) en vervolgens moeten we voor elke aankoop ook nog eens 20 procent omzet belasting betalen. Van elke euro die hier verdient wordt gaat dus al 70 procent weg!



Dit is een leuk rekensommetje voor feesten en partijen maar het klopt niet. Die 20% gaat over nettosalaris, de 50% over bruto. Ga er maar even voor zitten en reken opnieuw.

Daarbij, als jij in het hoogste tarief zit heb je echt niets te klagen zeg.



De broekriem is hier dus al flink aangetrokken.

Vervolgens moeten we meer gaan betalen voor onze basisverzekering terwijl we minder dekking gaan krijgen, de energieprijzen stijgen, we bouwen geen pensioen op, de hypotheekrente aftrek staat onder vuur en rekeningrijden word misschien ingevoerd. Als het zo door gaat gaan we echt kopje onder, er zijn grenzen aan hoeveel je kunt bezuinigen.



Als je zo weinig kunt opvangen heb je in de goede jaren op te grote voet geleefd.



.
Alle reacties Link kopieren
Zeurpieterij.....
quote:Klontje schreef op 28 november 2009 @ 09:49:

*Ik dacht bij het lezen van de titel: je werkt bij de Burgerking/ Mac en krijgt niet genoeg betaald... *
Alle reacties Link kopieren
.
Alle reacties Link kopieren
Dat Telegraaf-masochisme begint me zo langzamerhand méér dan mijlenver mijn keel uit te hangen!
Alle reacties Link kopieren
quote:lindy schreef op 28 november 2009 @ 09:55:

Juist Willem





Een helehoop mensen komen sowieso in de problemen omdat ze véé'l te dure huizen hebben gekocht. Ja, dat slaapt dan niet lekker. Maar in de meeste gevallen was dat toch echt eigen keuze.



en dan ook nog miepen: "ja maar die meneer zei dat we dat makkelijk konden betalen"

euh, je hebt zelf geen hersens en een rekenmachine ofzo?
Alle reacties Link kopieren
Moet je dan een IQ hebben van boven de 100 om je in de nieuwe maatschappij staande te kunnen houden?
Ook ik schrok mij een hoedje toen ik mijn nieuwe polis voor de ziektekostenverzekering zag maar gelukkig hebben we nog wel de keuze om in de rondte te kijken en (eventueel) te kiezen voor een goedkopere variant. Ook ik neem dit jaar alleen (maar) de basisverzekering; niet omdat ik het niet kan betalen maar omdat de bedragen de spuigaten uitlopen terwijl ik nu nog niet weet of ik wel van die extra verzekeringen gebruik zal gaan (moeten) maken. Gelukkig ben ik (zover ik weet) niet ziek en heb ik geen behandelingen nodig van een specialist. Wanneer de tandarts roept dat ik een kroon nodig heb omdat "die vulling er toch snel gaat uitvallen en niet opnieuw gevuld kan gaan worden", dan zeg ik "dat is prima, maar ik wacht gewoon totdat ie eruit valt en dan gaan we een kroon zetten" (tandarts roept dit al 3 jaar en de vulling zit er nog steeds in).



Ik heb een baan, heb geen belachelijk hoog salaris maar daarentegen heb ik ook geen hoge kostenposten zoals een hypotheek, een auto, kinderen en een man met een dure hobby . Mijn eigen dure hobby's (tassen, vakanties en lekker eten) kan ik in toom houden wanneer ik een dure tijd achter de rug heb en ik kan ze zelfs helemaal stoppen wanneer ik dit niet meer kan betalen.



Ik merk ook in winkels dat ze wat meer dwangmatige verkooptechnieken gebruiken. Laatst in een winkel wilde iemand een zalfje kopen voor een koortslip en de verkoopster drukt hem ook een ander tubetje in zijn handen "waardoor de zalf voor de koortslip veel beter zou worden opgenomen". Ik merkte aan de man dat hij het niet wilde maar durfde (?) er niets van te zeggen en rekende vervolgens beide producten af. Ik heb het ook al een paar keer meegemaakt dat ik voornemens was om iets te kopen en dat de verkoopster mij vervolgens nog meer in mijn handen duwde en mij vol verwachting aankeek. Om er vanaf te zijn heb ik gezegd dat ik het nam en onderweg naar de kassa heb ik het ergens neergelegd of maakte een rondje en legde het terug. Waarom heb ik (assertief als ik ben) niets gezegd? Omdat de dames en heren in winkels/telefonische verkoop ook een stuk meer halsstarriger zijn "dan vroeger". Laatst had ik 's avonds om een uur of 7 een meneer van een of andere organisatie aan de deur met de vraag of ik donateur wilde worden. Op een gegeven moment maar gewoon de deur dichtgedaan want zelfs na 2 keer nee zeggen, ging hij nog niet weg. Die vraag krijg je dus nu niet alleen meer op een zaterdagmiddag als je aan het winkelen bent; ze komen nu zelfs thuis bij je aanbellen.



Het zal voor veel mensen moeilijk zijn wanneer ze de dingen niet meer kunnen doen die ze daarvoor altijd hebben gedaan. Toch denk ik dat het geen kwaad kan, voor ons allemaal, even pas op de plaats te maken en onze uitgavenpatroon even onder de loep te nemen. Maar daarentegen moeten ook de bonussen en vertrekpremies naar verhouding worden bijgesteld en moeten de mensen die -uit hoofde van hun functie- de boel oplichten, rechterlijk worden vervolgd.
Ik wil er nog aan toevoegen hoe belangrijk sparen is. De een kan 100 euro per week sparen en de ander nog geen 10 cent per dag. Maar wat je opzij kan leggen, doe dat ook. Al is het maar die 10 cent per dag. Spaar niet alleen "om er rijk van te worden" maar het gevoel dat je iets kunt kopen wat je graag wilt hebben, en dat je er zelf voor hebt gespaard is -naar mijn mening- gewoon een heel fijn gevoel. Ik heb van huis uit geleerd om pas iets te kopen, wanneer je het contant kunt betalen. Waarschijnlijk is dat de reden dat ik geen "eigen huis" heb of een lening voor het een of het ander heb afgesloten. Ik spaar voor wanneer ik met pensioen ga (lange termijn) en ik spaar 50 euro per week en gooi 2 euromunten in een spaarpot - dat is mijn zakgeld waarmee ik mag spelen.
Alle reacties Link kopieren
Wat een stemmingmakerij. Ik hou niet zo van dit soort complottheorieen van *het is allemaal de schuld van de overheid die ons leeg wil trekken*. Uiteindelijk maken mensen ook zelf keuzes voor een dure leefstijl, en ja, dan slaat een crisis hard toe. Je kunt het er wel of niet mee eens zijn dat er een kilometerheffing wordt ingevoerd, maar uiteindelijk zijn we er met al onze tweede auto ook zelf voor verantwoordelijk dat de wegen zo druk zijn geworden dat dat soort oplossingen nodig zijn. Als de overheid niets had gedaan was het ook niet goed geweest.
Alle reacties Link kopieren
Joh, ga even een maand of drie naar een ontwikkelingsland en piep dan verder.

Moeilijk om te begrijpen dat het gras niet tot aan de hemel kan groeien?
Een beetje een aanstellerig stukje die TO. Heb altijd het idee dat mensen die met dit soort instellingen wijnig zelf verantwoordelijkheid nemen. We horen tot de rijkste 5% van de wereld, maar inmiddels zijn alle luxes tot een soort 'recht' geworden waar de overheid maar in moet voorzien.



Wat anderen ook al zeggen: Veel mensen kopen zelf een veels te duur huis,. Tja, dan maak je het jezelf ook wel moeilijk.
Alle reacties Link kopieren
Wat n 'Amerikaanse' text, waar moet de huishoudportemonnee vd overheid dan mee gevuld worden?
Hier geen koophuis, maar 1 auto en geen luxe exotische vakanties, maar je merkt wel dat levensonderhoud erg duur is geworden. En dat is eigenlijk al het geval sinds de invoering van de euro.



De aanvullende tandartsverzekering ga ik maar niet schrappen. Man heeft een onderhoudsgevoelig gebit en ondanks het feit dat ik de meest uitgebreide polis voor hem heb, moeten we dit jaar een paar honderd euro bijbetalen.



Ik ben het met de meeste van jullie eens dat luxe geen vanzelfsprekendheid is. Waar ik wel moeite mee heb, is dat er enerzijds steeds gezegd wordt dat minima het zo moeilijk hebben en best recht hebben op een beetje luxe (een ouderwetse tv voldoet in Groningen niet voor de minima, die moeten ook een flatscreen want anders ziet iedereen dat ze het niet breed hebben) en anderzijds werkende mensen die steeds minder geld over houden niet moeten zeuren.



Ik vermoed dat met alle kosten die steeds hoger worden, er een groep werkenden komt die toch moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.



Werken loont steeds minder in Nederland want inderdaad, de overheid legt steeds nieuwe en hogere belastingen op. Minima krijgen overal vrijstelling voor en een grote middengroep werkenden mag het grootste deel van de rekening weer betalen. In die zin ben ik het eens met de openingspost. De werkende burger is een fijne melkkoe.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ikbenanoniem schreef op 28 november 2009 @ 11:04:



Werken loont steeds minder in Nederland want inderdaad, de overheid legt steeds nieuwe en hogere belastingen op. Minima krijgen overal vrijstelling voor en een grote middengroep werkenden mag het grootste deel van de rekening weer betalen. In die zin ben ik het eens met de openingspost. De werkende burger is een fijne melkkoe.



Ach ja, dan gaan we met z'n allen toch in de bijstand? Want als het zo weinig scheelt loont dat meer. Offe... kunnen we de bijstand niet meer betalen voor de mensen die het nodig hebben omdat er geen werkenden meer zijn die dit collectief kunnen ophoesten?



Beetje kortzichtig hoor! Wees blij dat je kúnt werken en dat Nederland een collectief stelsel kent!
quote:Serafina schreef op 28 november 2009 @ 09:41:

'Wij' (de 20 en 30-ers) zouden het maar makkelijk hebben. Ik betwijfel dat. Voor zover ik weet hebben de huidige oma's en overgrootoma's (in bijna alle gevallen) nooit hoeven werken om het gezin financieel draaiende te houden. Nu is er per gezin toch echt meestal.



Zeg, ik weet niet wat jouw (over)grootouders deden, maar ik kom uit een arbeiders/boerenmilieu en mijn overgrootmoeders waren de hele dag bezig met wassen, schoonhouden, koken, voor de (vele) kinderen zorgen en op de boerderij helpen. Zaten echt niet op 4 uur 's middags met een gin en tonic op de bank ofzo. Ik heb ook twee setjes overgrootouders die van armoede moesten hertrouwen. Weduwenaar met drie kids trouwde met vrouw met 4 kids want hij had iemand nodig om voor de kinderen te zorgen en zij iemand die geld binnen bracht. Zo ging dat in die tijd. Misschien dat ze geen officiele baan hadden, maar waren heus wel financieel afhankelijk van een man en reken maar dat ze hard werkten thuis.



Ik vind dat ik het HEEL makkelijk heb vergeleken met mijn voorouders. Heb mogen studeren voor een lage prijs, toegang tot allerlei gezondheids zorg en geniet luxes die zij nooit hebben gehad.
quote:mamzelle schreef op 28 november 2009 @ 10:43:

Joh, ga even een maand of drie naar een ontwikkelingsland en piep dan verder.

Moeilijk om te begrijpen dat het gras niet tot aan de hemel kan groeien?Je hoeft niet naar een ontwikkelingsland te gaan om te realiseren dat "wij het hier goed hebben". Ik doe vrijwilligerswerk op nog geen 10 minuten van mijn huis en dat is al confronterend genoeg.
Alle reacties Link kopieren
quote:Ikbenanoniem schreef op 28 november 2009 @ 11:04:

Werken loont steeds minder in Nederland want inderdaad, de overheid legt steeds nieuwe en hogere belastingen op. Minima krijgen overal vrijstelling voor en een grote middengroep werkenden mag het grootste deel van de rekening weer betalen. In die zin ben ik het eens met de openingspost. De werkende burger is een fijne melkkoe.Precies, de middeninkomens zijn de klos.
quote:Zamirah schreef op 28 november 2009 @ 11:40:

[...]

Precies, de middeninkomens zijn de klos.Ik vind dat zo'n fatalistische gedachte/instelling.
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 28 november 2009 @ 11:40:



Precies, de middeninkomens zijn de klos.Gewoon allemaal emigreren.
Alle reacties Link kopieren
Het leven is een stuk duurder geworden, maar dat komt ten dele ook omdat we nu zaken nodig hebben die er vroeger niet waren of niet noodzakelijk waren om mee te draaien in de maatschappij, denk aan computer / laptop, mobiele telefoon, internet en eigenlijk hoort de (tweede) auto hier ook in thuis. En wat mij opvalt is dat iets als een laptop de laatste jaren steeds goedkoper wordt.



Zoals Dorinke stelt is de levensstandaard een stuk hoger. Daarnaast hebben wij in Zuid-Holland te maken met bijvoorbeeld ontwikkelingen op het vlak van watermanagement (versterken zeewering en aanleggen waterbergingen), die veel geld kosten en ja, dat wordt allemaal via de waterschapsbelasting netjes doorberekend aan de burgers die in dit deel van Nederland wonen.



Op zich accepteer ik dat dingen geld kosten, mits het geld dat je bijdraagt via een heffing ook gebruikt wordt waarvoor het is bedoeld en dat moet je altijd maar afwachten.
Alle reacties Link kopieren
Wat de WOZ betreft. Het rijk streeft ernaar om minder belastingen te heffen en te bezuinigen. Het effect is dat gemeenten minder geld van het rijk ontvangen. Omdat gemeenten daarbij steeds meer verantwoordelijkheden erbij krijgen die vroeger bij de provincie en rijk lagen, gaan die op zoek naar geld. En wat is voor een gemeente dan meer voor de hand liggend dan hun eigen heffingen naar boven bijstellen?



Kortom, veel heffingen in Nederland is allemaal broekzak / vestzak. Wat je nu minder betaalt aan het rijk, betaal nu meer aan de gemeente. Overigens is daarbij wel het idee dat de gemeenten veel beter in staat zouden zijn om sommige taken uit te voeren, maar dat is een andere discussie
Alle reacties Link kopieren
quote:paloma schreef op 28 november 2009 @ 11:43:

[...]





Ik vind dat zo'n fatalistische gedachte/instelling.Maar wel de realiteit. De minima worden aan alle kanten gepamperd ( toeslagje hier, vrijstellinkje daar) en de rijken voelen het ook nog niet echt in de portemonnee.
Ik vind het niet correct dat er aan bijvoorbeeld de huur- en zorgtoeslagen een grens inkomen wordt gesteld. De bijvoorbeeld alleenstaande persoon met minder dan ¤ 21.450 aan bruto inkomsten krijgt een behoorlijke huurtoeslag, terwijl iemand die er (net) boven zit geheel niets krijgt. Wat is ¤ 21.450 bruto per jaar nu eenmaal? Nog geen ¤ 1150 netto per maand denk ik. Het zou mijns inziens veel fairder zijn om daar een glijdende schaal van te maken.
quote:Zamirah schreef op 28 november 2009 @ 12:06:

[...]

Maar wel de realiteit. De minima worden aan alle kanten gepamperd ( toeslagje hier, vrijstellinkje daar) en de rijken voelen het ook nog niet echt in de portemonnee.Ik weet dat het de realiteit is. Ik werk als freelancer en kom bij de meest uiteenlopende bedrijven over de vloer en je wilt niet weten hoeveel mensen psychische (en aanverwante) problemen hebben en bij een of andere therapeut lopen, dus vervolgens niet aan het werk kunnen (wat mij trouwens wel weer aan het werk houdt). En vaak komen die mensen niet terug in het arbeidsproces en glijden in de voorzieningen die ons land hun biedt. Ik ken ook iemand die -zolang ik werk- al van de ene uitkering naar de andere switcht (nooit geweten dat er buiten de WW en WAO nog zoveel meer afkortingen op uitkeringsgebied bestaan). En ook deze persoon kan zich financieel dezelfde dingen permitteren als een gemiddeld ander persoon met een baan. Gaat ook op vakantie, rookt ook, heeft ook een abonnement op een tijdschrift, gaat ook naar concerten etc. En dan ook nog eens meesmuilend tegen een ander doen wanneer die de volgende ochtend om 7 uur naast hun bed staan om naar het werk te gaan.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven