Crisis? Wie denkt ook: het loopt wel los?

08-10-2008 12:42 321 berichten
Alle reacties Link kopieren
Wie denkt ook dat het wel los loopt met die financiele crisis. Gék wordt ik van de doem-scenario's om mij heen. Alle collega's in mineur tijdens de lunch vanmiddag. "Oh, dit wordt nog erger dan de recessie van 1972". Mijn hemel, we praten elkaar gewoon een crisis aan!



Ik mag het leven graag van de zonnige kant zien (of misschien naief??) Volgens mij gaan we nu even door een rumoerige fase, maar als je gewoon blijft zitten en normaal blijft doen, dan is er niets aan de hand.



Nog meer positivo's in the house?
Alle reacties Link kopieren
quote:LouiseP schreef op 13 oktober 2008 @ 12:38:

[...]





Opperdepop, ben het met je eens... vond de instelling van deze mensen ook raar. "Ik heb nu twee huizen, wat gaan ZE DAAR AAN DOEN" alsof dat maar even moet worden opgelost voor hem. Natuurlijk, het is niet leuk, maar dit is niet echt te voorzien.

Precies, en dat soort uitspraken waren er meer. Ik kan me daar zo aan ergeren... Heel stoer huizen, auto's en weet-ik-niet-wat kopen. En als het fout loopt je pampers-huggie aantrekken en op tv gaan zitten zeggen dat je het allemaal niet wist, "maar een gewone/eenvoudige man bent", en gaan vragen wie er voor je gaat zorgen...



Ik vond Jort en die vrouw nog het meest eerlijk toen het ging over de schuldvraag. Dat waren de enigen die erkenden dat we er gewoon ALLEMAAL schuld aan hebben...
Alle reacties Link kopieren
quote:opperdepop schreef op 13 oktober 2008 @ 00:18:

Ik denk dat het niet los zal lopen en dat is maar goed ook! Dat is namelijk de enige manier waarop mensen gaan beseffen dat we al jarenlang gigantisch boven onze stand leven en alles als vanzelfsprekend beschouwen. Vanavond dat programma op rtl gezien. Enkele vragen die gesteld werden:

- ik heb 4.5 jaar geleden een huis gekocht tegen een lage rente. Nu stijgt de rente en moet ik misschien mijn huis uit. Wie gaat het oplossen? Mijn antwoord: ik hoop niemand, want je bent stom geweest dat je dat toen gedaan hebt (wetende dat hij een lage rente had en die net kon betalen)!

- ik heb 4 jaar geleden een Pilates-bedrijf gestart. Nu wil ik meer lenen om verder te investeren. De banken doen moeilijk. Wie leent mij geld? Mijn antwoord: ik hoop niemand, laat eerst maar eens zien dat het langer dan 4 jaar goed loopt, zorg dat je zelf geld verdient waarmee je kunt uitbreiden.

- ik heb 1.5 jaar geleden een huis gekocht en krijg nu mijn oude huis niet verkocht. Wie gaat dat oplossen? Mijn antwoord: ik hoop niemand, want je bent stom geweest om niet eerst je oude huis te verkopen of minimaal te zorgen dat je een buffer hebt.

Ik kan me ongelooflijk irriteren aan het feit dat mensen alles maar willen, willen, willen. Vervolgens domme beslissingen nemen. En dan verwachten dat iemand anders (lees: overheid) het oplost.



Dus deze crisis zal niet loslopen, maar zal heel zwaar worden, omdat heel veel mensen niet bereid zullen zijn een paar stapjes terug te doen. En die paar stapjes terug zijn hard nodig omdat we de afgelopen decennia met zevenmijls laarzen vooruit zijn gegaan, terwijl dat eigenlijk helemaal niet kon. Als ik soms kijk wat mensen (met een veel lager inkomen dan ik) allemaal hebben en uitgeven. Echt niet normaal. Wat mij betreft gaan we terug naar de tijd dat uit eten gaan een bijzonder iets was (en niet zoals nu een wekelijkse sleur). Of dat we weer tien jaar met onze meubels doen (ipv de max 5 jaar die nu de norm lijkt te zijn). Enzovoort...

Ben het eens met je posting Opperdepop. Als mensen zo dom zijn beslissingen te nemen die hun eigen positie in gevaar brengt, dan moet je ook met de gevolgen leven. En niet verwachten dat de overheid dat voor je gaat oplossen.



Er was 2 weken geleden ook zo'n belachelijk voorstel van een politieke partij: gezinnen die een tophypotheek hadden en nu in de problemen zouden komen, moesten geholpen worden. Ja, duh! Wie heeft die tophypotheek afgesloten??? Die mensen zelf toch? Je had er ook voor kunnen kiezen een minder duur huis te kopen of om te blijven huren.



Ik maak me best wel zorgen om de crisis. Het zal zeker onze economie in brede zin treffen (een rem op ontwikkelingen binnen rijk, provincies, gemeenten en in het bedrijfsleven). Er zullen ontslagen vallen en niet iedereen komt weer even gemakkelijk aan een baan. Het consumentenvertrouwen is laag en dat vertaalt zich ook naar het bestedingsgedrag van mensen en dus naar de winsten en de investeringen in het bedrijfsleven.



Het goede nieuws is dat deze situatie eindig is. Op termijn zal de economie ook weer gaan groeien en wordt er weer meer mogelijk. Ik hoop dat dat binnen afzienbare termijn weer gaat gebeuren, maar de deskundigen verwachten toch dat 2009 moeilijk gaat worden en dat er in 2010 pas herstel gaat komen.
Alle reacties Link kopieren
anoniem_57710 wijzigde dit bericht op 15-10-2008 16:49
Reden: niet relevant
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
quote:Marahbloem schreef op 12 oktober 2008 @ 21:29:

de beurs gaat normaal gesproken niet zo neer zoals ie nu doet hoor





3 tot 5 jaar geleden nog, zonder de combinatie van banken die op hun bek gaan,

maar dezelfde dalen piek waren toen gaande
Wij hebben redelijk veel spaargeld, maar gespreid over 5 verschillende banken.

En verder maak ik me niet druk.

Volgende maand wordt onze baby geboren dus ik heb wel wat anders aan mijn hoofd.

Het loopt wel los.
Alle reacties Link kopieren
[quote]JWvB schreef op 13 oktober 2008 @ 09:12:

[...]





Domnaiefmutsje en Booyahh >> 2 pagina's terug heb ik een tweetal links gepost, die beiden op dezelfde dag op nu.nl zijn gepubliceerd. De twee nieuwsberichten spreken elkaar tegen en in één van de berichten staat inderdaad dat de huizenprijzen in Almere zijn gestegen.



Ik vind dit trouwens een goed voorbeeld van waarom je niet blindelings op de berichtgeving moet vertrouwen. Mensen lezen niet goed, berichten spreken elkaar tegen, zijn onduidelijk... Mensen hebben iets gelezen (of denken iets gelezen te hebben) en roepen meteen dat iemand die iets anders gehoord heeft naief (of erger) is. Maar welk bericht is waar?

Het was pas een crisis toen we er een crisis van maakten. Dus dat wat iedereen zelf kan doen, is juist wat minder paniekerig doen. Mensen met hoogtevrees horen niet op kasten.





EENS!



AMSTERDAM (AFN) - De meeste huishoudens in Nederland gaan er volgend jaar op vooruit, verwacht het Postbank Economisch Bureau. Door de kredietcrisis gaat de economie wel minder draaien en loopt de werkloosheid iets op.





Maar het voordeel van de lagere groei is dat de prijzen minder stijgen, aldus het bureau. Het verwacht dat in Nederland de lonen harder stijgen dan de prijzen. Mensen hebben daardoor meer te besteden.



Door de kredietcrisis zijn de financiële markten in rep en roer. Maar de gevolgen voor de ’echte’ economie vallen mee, aldus het bureau. Wel wordt de groei minder doordat de export terugloopt en bedrijven minder investeren. Dit jaar bedraagt de economische groei volgens het bureau nog 2,2 procent. In 2009 verwacht het nog maar 0,8 procent groei.



Huizenprijzen



De werkloosheid zal naar verwachting iets oplopen en in 2009 uitkomen op 4,5 procent. Dat is 0,5 procentpunt meer dan nu, maar nog altijd laag, aldus het bureau. Het denkt dat het aantal banen in Nederland op zijn minst stabiel blijft.



De lagere economische groei en afnemende inflatie leiden ook tot een lagere rente. Voor huizenbezitters kan dat lagere maandlasten opleveren. Ook de maatregel van de regering om de WW-premie voor werknmers af te schaffen, komt de koopkracht ten goede. Een modale werknemer houdt daardoor 23 euro per maand meer over.



De huizenprijzen gaan volgens het bureau nog steeds omhoog, maar niet meer zo hard als voorheen. In 2008 worden zij naar schatting 2 procent duurder, in 2009 1,5 procent. Huizenbezitters zijn voorzichtiger geworden met het kopen van een nieuw huis. Voor zij die stap zetten, willen zij nu vaak eerst hun oude huis kwijt. Dat remt de prijsstijging.
de ziektenkostenverzekering gaat stijgen plus gas ook, de WW-premie die (tijdelijk) afgeschaft wordt is dus alweer verrekend...
Alle reacties Link kopieren
Mensen die nu een huis willen kopen, zeker als dat voor het eerst is, gaan afwachten. Al die berichten over dalende prijzen, dan wacht je natuurlijk. Dus stagneert de verkoop. Uiteindelijk móeten de prijzen dan wel iets dalen lijkt me. Maar omdat er nog steeds woningnood schijnt te zijn, zullen ze ook niet echt gigantisch kunnen kelderen denk ik. Want dan gaat niemand meer verkopen en zit de markt weer op slot. Of gaan de prijzen weer stijgen.

xx lisa.
Alle reacties Link kopieren
Sorry sarah ik word inderdaad wat sarcastisch tegen mensen die anderen "hersenloze geldwolven"noemen omdat ze een spaarrekening aanhouden, maar zelf geen blijk geven dieper inzicht of kennis van zaken te hebben.



En als jij echt oprecht het onderstaande niet kinderachtig vindt, dan laten we het er gewoon bij, dan ontbreekt het je ook nog eens aan een gezonde dosis incasserings en relativeringsvermogen.



EDIT ivm privé conversatie





En overigens, ik zit niet in een crisis hoor, vorige week een half jaar salaris verdiend op de beurs. Iets met verstand van zaken enzo
anoniem_30197 wijzigde dit bericht op 14-10-2008 20:16
Reden: ongeoorloofde quote uit privébericht
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
en dan toch weer een tegenberichtje over de "stijging"van de huizenmarkt;



10%, 20% of 30%?



Maar goed, wie het weet mag het zeggen. Het lijkt even zoveel gokwerk in het "stijgen"kamp als in het "dalen"kamp.
Alle reacties Link kopieren
quote Boojahh



En overigens, ik zit niet in een crisis hoor, vorige week een half jaar salaris verdiend op de beurs. Iets met verstand van zaken enzo[/quote]



dan begrijp ik niet waarom je je zo druk maakt om die crisis als je er zo bij wel vaart.
Ik maak me grote zorgen over dat geldstrooien waar Wouter Bos nu mee bezig is. De crisis oplossen door de gaten te dichten met mijn belastinggeld? Ik heb geen domme dingen gedaan met mijn geld.



Had ik ook meegedeeld in de winsten als het goed was blijven gaan?



Laat de boel maar instorten, zodat iedereen de waarde van geld weer respecteert.
Alle reacties Link kopieren
het meeste geld is voor het vertrouwen van de banken onderling, als ze dat niet doen, flikkert alles als een kaartenhuis in elkaar en niemand maar dan ook niemand heeft dan wat.Daar zit jij toch ook niet op te wachten.



In tegenstelling tot de jaren 30 ben ik juist blij dat die mogelijkheid er is.



Ik kan me voorstellen dat een Rabo niet staat te dringen om geld te lenen aan abn amro, maar het is wel beter voor de economie als het wel gedaan word en dan is het toch handig als Wouter garant staat.



bovendien weten we dan nu waar ons belastinggeld goed voor is, beter als dat het naar Afghanistan wordt gestuurd voor een zin en uitzichtloze missie
Alle reacties Link kopieren
quote:sarah2ndlife schreef op 15 oktober 2008 @ 16:47:

het meeste geld is voor het vertrouwen van de banken onderling, als ze dat niet doen, flikkert alles als een kaartenhuis in elkaar en niemand maar dan ook niemand heeft dan wat.Daar zit jij toch ook niet op te wachten.



In tegenstelling tot de jaren 30 ben ik juist blij dat die mogelijkheid er is.



Ik kan me voorstellen dat een Rabo niet staat te dringen om geld te lenen aan abn amro, maar het is wel beter voor de economie als het wel gedaan word en dan is het toch handig als Wouter garant staat.



bovendien weten we dan nu waar ons belastinggeld goed voor is, beter als dat het naar Afghanistan wordt gestuurd voor een zin en uitzichtloze missieHele verstandige woorden. Het is wat er nodig is om een beetje rust in de tent te houden. Vind overigens dat Bos het prima doet. Lekker duidelijk en stabiel. Da's wel eens anders geweest.
Alle reacties Link kopieren
Ik wilde dat de berichtgeving over de crisis eens gehalveerd werd. We praten elkaar een crisis aan. Natuurlijk gaat het niet goed in de financiele markten. Maar door de hele krant en het internet vol te zetten met negatieve berichten (grootse crisis sinds weet ik wanneer, banken gaan massaal omvallen, doemscenario's etc etc) gaat 'de gewone burger' in paniek raken en gekke dingen doen: spaargeld van de bank halen en thuis in een kluis doen, helemaal niets meer uitgeven. Die dingen zorgen juist voor een slechte economie! Laat je spaargeld gewoon bij een (Nederlandse) bank staan (buitenlandse kan ook, maar dan steun je het nederlandse bankstelsel zeker niet en moet je er rekening mee houden dat je eerste 20.000,- onder een buitenlands garantiestelsel valt! en je het dus dáár moet verhalen als er wat gebeurt). En blijf gewoon je normale uitgaven die gepland waren doen. Natuurlijk is het altijd goed om een appeltje voor de dorst te bewaren, maar als iedereen in paniek gaat raken veroorzaken we zelf die slechte economie.



En ja, ik heb net als starter zelf een huis gekocht. En ja, misschien is hij over 5 jaar wel minder waard dan ik er nu voor betaald heb. So be it. Als ik 5 jaar wacht heb ik kans dat de rente veel hoger is, waardoor ik per wellicht nog meer moet betalen. Ik koop mijn huis niet voor 5 jaar, maar voor de lange termijn.

En ik moet het eerst nog zien, die prijsdaling. Als dat echt gebeurt zal iedereen die niet MOET verkopen (ivm scheiding, etc) zijn huis lekker houden omdat ze die lagere opbrengst niet willen accepteren. Wordt het aanbod vanzelf minder. En volgens mij is er in Nederland nog steeds een tekort aan huizen. Dus als het aanbod minder wordt zal de vraag alleen maar stijgen en daarmee de prijzen.
Alle reacties Link kopieren
wijze woorden , helemaal waar, ook ik ben een felle tegenstander van de teveel opgepomte berichtgevingen, die voor 5% bestaan uit feiten en 95% uit , vermoedens, geruchten ,prognoses ,vooruitblikken, veronderstellingen, tjiesus, name it and you get it.



gefeliciteerd met je nieuwe huis.
Alle reacties Link kopieren
quote:ramy72 schreef op 15 oktober 2008 @ 16:18:

Ik maak me grote zorgen over dat geldstrooien waar Wouter Bos nu mee bezig is. De crisis oplossen door de gaten te dichten met mijn belastinggeld? Ik heb geen domme dingen gedaan met mijn geld.



Ben geen fan van de pvda, maar vind dat wouter bos het goed doet. Hij strooit namelijk niet met geld...

1) overname fortis-onderdelen: die 20 miljard is niet 'weg'. Hiervoor heeft de staat aandelen in fortis gekregen.

2) icesave: dit wordt niet door de staat betaald. De staat gaat het verhalen op IJsland.

3) de 200 miljard garantstelling: dit is geen '200 miljard weg'. Dit is een garantstelling, waar wellicht helemaal geen cent van gebruikt wordt. Puur om banken weer aan elkaar te laten lenen...

Dus in principe hoeven alle maatregelen de belastingbetaler op termijn geen cent te kosten...
Alle reacties Link kopieren
[quote]Booyahh schreef op 14 oktober 2008 @ 07:18:



En overigens, ik zit niet in een crisis hoor, vorige week een half jaar salaris verdiend op de beurs. Iets met verstand van zaken enzo[/quote]





Bloody hell! Dat schiet tenminste op! Ik had vrijdag nokia en bmw gekocht en maandag tnt en akzo, 4 duizend euro mee verdiend, kon ze gister nog net op tijd kwijt, Rabo site was vaak in storing/onbereikbaar. Lekker handig van die sufferds, één van de balangrijkste handelsdagen van 't jaar, doet hun site het maar half....:( (Kan ook telefonisch, maar lange wachttijden)



Nu wachten of de olieprijs nog flinke daling maakt en liefst de usa een forse correctie, dan wil ik dezelfde aandelen plus shell, Total, heineken, unilever, vopak, ing en kpn kopen.



---------------------------------------------------------------



De min of meer daling van de huizenprijzen is een gemiddelde, in Zeeland dalen ze al langer, mijn Rabobank bevestigde dat ook, ze letten ook scherp op mensen met 2 huizen, die dus hun oude huis nog niet hebben kunnen verkopen. Daarom heb ik weer gehuurd, als ik koop ben ik 10% k.k. kwijt, dan moet je huis toch 3 jaar lang met 3% per jaar stijgen wil je alleen die k.k. eruit hebben.

(Plus nog je verbouwingskosten, verreweg de meeste huizen zijn compleet verouderd en voldoen totaal niet aan de eisen van de tijd)



En na 20 jaar stijging is het ook logisch dat het een keer ophoudt niets stijgt eeuwig door, kunst, klassieke auto's, grond, goud, etc, het gaat altijd een keer zuidwaarts (tijdelijk).
quote:opperdepop schreef op 15 oktober 2008 @ 19:01:

[...]



Ben geen fan van de pvda, maar vind dat wouter bos het goed doet. Hij strooit namelijk niet met geld...

1) overname fortis-onderdelen: die 20 miljard is niet 'weg'. Hiervoor heeft de staat aandelen in fortis gekregen. Dat is fijn, want die zijn geen stuiver meer waard. Maar ooit...

2) icesave: dit wordt niet door de staat betaald. De staat gaat het verhalen op IJsland. Dat heb ik ook gelezen, maar van een kale kip kan je weinig plukken. Van een failliete ijsberg nog minder. Maar ooit...

3) de 200 miljard garantstelling: dit is geen '200 miljard weg'. Dit is een garantstelling, waar wellicht helemaal geen cent van gebruikt wordt. Puur om banken weer aan elkaar te laten lenen...

Dus in principe hoeven alle maatregelen de belastingbetaler op termijn geen cent te kosten... Wellicht...en in principe...maar dat is koffiedik kijken. Spaargeld was tot 38.000 euro gegarandeerd p.p/per bank. Voor wie moest die garantie omhoog? Vooral de hogere inkomens met veel spaargeld op risicovolle plaatsen hebben hier baat bij op dit moment. Maar misschien wist Bos al dat vele overheidsorganisaties met ons geld aan het shoppen waren. Dan hebben wij er misschien ook nog baat bij...ooit. Ik ben dus niet zo enthousiast. Misschien omdat ik me weinig zorgen maak over de crisis. Het lijkt me helemaal geen ramp dat iedereen moet consuminderen. Misschien komt dan eindelijk weer eens besef van de waarde van het geld.
Alle reacties Link kopieren
Ramy72, inderdaad, keiharde garanties zijn er niet. Maar wat is het alternatief dan? Niets doen? Dan weten we zeker dat het een ramp wordt... Wat was er gebeurd als men Fortis om had laten vallen? Wat was er gebeurd als er tegen 120.000 spaarders was gezegd "jammer dan"? Wat was er gebeurd als men de kredietverlening tussen banken compleet op slot had laten zitten?



Goede oplossingen zijn er niet. Alleen slechte. En ik denk dat Bos van alle slechte oplossingen de minst slechte gekozen heeft...
Alle reacties Link kopieren
Gek genoeg is de consument degene die zich nog niet laat kisten.

Was van de wek in de stad en men shopt zich nog haske suf.....

Ik werk in de horeca bij diverse bedrijven en men doet nog steeds hetzelfde e de fooi liegt er ook nog niet om...... En de horeca is èèn van de eerste takken van sport die het merken als er een crisis is.....
Alle reacties Link kopieren
Nou, vandaag was het op het half 8 nieuws dat mensen massaal (300.000 ongeveer) naar de Lidl en Aldi gaan. Zelf zie ik daar de noodzaak niet zo van in, maar ik heb het geld ook niet om een flatscreen te kopen, laat staan de koop uit te stellen. Wel vreemd, want er zijn nog geen ontslagen gevallen door de kredietcrisis en de werkloosheidscijfers dalen nog. Blijkbaar laten we ons koppie wel hangen naar wat we denken of zou het onze Calvinistische inslag zijn?
Alle reacties Link kopieren
Ik merk dat de prijzen in de supermarkt steeds hoger worden.

Komt dit nou door inflatie of doordat de grondstofprijzen omhoog gaan?
Alle reacties Link kopieren
Als alle beleggers nu de lage aandelen kopen zijn ze toch straks allemaal schatrijk?

Of zie ik iets verkeerd
Hier had uw advertentie kunnen staan.
Alle reacties Link kopieren
[quote]Superdad schreef op 17 oktober 2008 @ 23:55:

Als alle beleggers nu de lage aandelen kopen zijn ze toch straks allemaal schatrijk?

Of zie ik iets verkeerd[/quote]





Als aandelen over 2 maanden nog 30% lager staan, of sommige bedrijven "Een Fortisje" doen, zijn ze helemaal niet schatrijk, integendeel....

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven