Dank zij Rutte is het minder minder minder

03-04-2014 20:09 1427 berichten
Alle reacties Link kopieren
Dank zij minister Rutte gaan de verzorgingshuizen, (waar hulpbehoevende ouderen in hun laatste kamertje wonen), dicht.



Verzorgingstehuizen moeten sluiten want Rutte roept "ik wil minder minder minder ouderentehuizen". Oudjes moeten hun kamer UIT en thuis gaan/blijven wonen,met kans op vereenzaming enz.



Zal hij de oudere hulpbehoevende nu ook gerust stellen dat ze er niet uit hoeven? Zij hebben vast maar één paspoort.

Door de sluitingen ook nog eens tig werkelozen erbij, terwijl Assher met de miljoenen leurt om de werkeloosheid te bestrijden vallen de werkelozen met meer meer meer.



En jaarlijks 900 miljoen naar Turkije gaat. Ten koste van...???



Waar kan ik een discriminatieformuliertje invullen?
LOEP ME MAAR aub.
De een zijn brood...
Alle reacties Link kopieren
Geen plek meer in een verzorgingstehuis (het bejaardenhuis) ook niet als men zware zorg nodig heeft, men moet langer thuis blijven wonen, word gekort op thuiszorg/huishoudelijke hulp, en dan een boete krijgen als je in woont bij je familie.



De Telegraaf:



wo 24 jun 2015, 17:49



Kabinet houdt nog vast aan 'mantelzorgboete'

DEN HAAG -



Het kabinet houdt vast aan de 'mantelzorgboete' voor AOW'ers. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken woensdag in de Tweede Kamer. De maatregel werd vorige week nog voor anderhalf jaar uitgesteld tot 1 januari 2018.



Foto: Peter Schoonen



PvdA'er John Kerstens kondigde woensdag in het debat een motie aan om tot afstel te komen. Klijnsma wilde niet ingaan op de actie van haar partijgenoot. „Daar neem ik kennis van”, wilde ze alleen kwijt.



AOW'ers moeten de 'mantelzorgboete' betalen als ze samenwonen met hun kinderen. De bedoeling was dat de regeling op 1 juli volgend jaar van kracht zou worden. Het was al eens eerder uitgesteld. De invoeringsdatum is opnieuw verschoven omdat onderzoek naar de effecten ervan niet eenduidig zijn.
LOEP ME MAAR aub.
quote:missie_m schreef op 25 juni 2015 @ 13:15:

Geen plek meer in een verzorgingstehuis (het bejaardenhuis) ook niet als men zware zorg nodig heeft, men moet langer thuis blijven wonen, word gekort op thuiszorg/huishoudelijke hulp, en dan een boete krijgen als je in woont bij je familie.



De Telegraaf:



wo 24 jun 2015, 17:49



Kabinet houdt nog vast aan 'mantelzorgboete'

DEN HAAG -



Het kabinet houdt vast aan de 'mantelzorgboete' voor AOW'ers. Dat zei staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken woensdag in de Tweede Kamer. De maatregel werd vorige week nog voor anderhalf jaar uitgesteld tot 1 januari 2018.



Foto: Peter Schoonen



PvdA'er John Kerstens kondigde woensdag in het debat een motie aan om tot afstel te komen. Klijnsma wilde niet ingaan op de actie van haar partijgenoot. „Daar neem ik kennis van”, wilde ze alleen kwijt.



AOW'ers moeten de 'mantelzorgboete' betalen als ze samenwonen met hun kinderen. De bedoeling was dat de regeling op 1 juli volgend jaar van kracht zou worden. Het was al eens eerder uitgesteld. De invoeringsdatum is opnieuw verschoven omdat onderzoek naar de effecten ervan niet eenduidig zijn.Jawel hoor, die mensen krijgen gelukkig (nu nog) een plek in een verpleegtehuis. Maar dan moet je wel een hoge indicatie krijgen. Ik heb nog steeds werk, dus worden er gewoon nog mensen opgenomen. Maar ben het erg met je eens dat de situatie schrijnend aan het worden is. Ik hoop echt dat het ooit weer goed komt.
Dit komt nooit meer goed Elfje. Nooit meer. Als dit kabinet valt staat de volgende schooier alweer op.
Alle reacties Link kopieren
Gewoon zelf een partij oprichten met alleen maar goede mensen. Succes gegarandeerd....
Alle reacties Link kopieren
quote:elfje12 schreef op 25 juni 2015 @ 17:07:

[...]





Jawel hoor, die mensen krijgen gelukkig (nu nog) een plek in een verpleegtehuis. Maar dan moet je wel een hoge indicatie krijgen. Ik heb nog steeds werk, dus worden er gewoon nog mensen opgenomen. Maar ben het erg met je eens dat de situatie schrijnend aan het worden is. Ik hoop echt dat het ooit weer goed komt.Ken je het verschil tussen een verzorgingstehuis en een verpleegtehuis?

Mensen die naar een verzorgingstehuis gaan gingen hebben hulp nodig bij het wassen, aankleden, lich. verzorging enz. maar kunnen verder hun eigen leventje leven. Kijken naar het journaal op hun eigen tv, op hun eigen stoel, en kunnen gesprekken voeren met hun kinderen of leeftijds-lot-genoten. Ze zijn oud en hulpbehoevend, daarvoor hoeft niemand opgenomen te worden in een ziekenhuis, ook niet in een verpleegtehuis



Mensen (jong en oud) in een (veel duurder) verpleeghuis hebben de hele dag door zorg nodig doordat ze lichamelijk of geestelijk heel afhankelijk zijn en bijna niets meer zelf kunnen. Hooguit zelf een boterham smeren. Dusssss mensen die niet 24 uur per dag verpleeghuiszorg nodig hebben zouden toch veel te duur zijn als ze op een verpleegafdeling opgenomen zouden worden...én het zou niet goed zijn voor de zelfredzaamheid als ze niks meer zelf kunnen ondernemen.



Nu is de indicatie om opgenomen te worden erg hoog. Iemand die dementerende is woont thuis, valt s'nachts de trap naar beneden, heeft dwaaldrang, en gelukkig zijn er gasonderbrekers anders zouden ze per ongeluk het gasfornuis aanmaken. Een licht-dementerende zou wel nog in een verzorgingstehuis kunnen verblijven, maar helaas dat gaat niet meer.
LOEP ME MAAR aub.
Mensen die naar een verzorgingshuis kunnen, komen echt niet terecht in een verpleegtehuis. Dat is veel te duur. Echter, het is het verzorgingshuis wat afgeschaft gaat worden, niet het verpleegtehuis. Het is de bedoeling dat mensen langer thuis blijven wonen met allerlei aanpassingen. Maar zijn ze dement of zodanig hulpbehoevend dat ze niet meer thuis kunnen wonen, gaan ze naar het verpleegtehuis.



Verzorgingshuizen worden nu veelal omgebouwd tot verpleegtehuizen. Dat betekent dat er een somatische en een pg afdeling moet zijn. Het jammere is dat bejaarden met lichte klachten thuis moeten blijven, waar ze vroeger naar een verzorgingshuis konden.
Alle reacties Link kopieren
NOS.nl

Nieuws





Alarm over korting op ouderenzorg

maandag 25 aug 2014, 13:00



ANP



Door redacteur Ardi Vleugels



Zieke ouderen die recht hebben op een plek in een verzorgingshuis komen in de nabije toekomst steeds vaker voor een dichte deur te staan. Daarvoor waarschuwen zorgaanbieders in een onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.



De tehuizen zijn voor hun aannamebeleid afhankelijk van de zorgkantoren, die het overheidsgeld voor de zorg moeten verdelen. Maar die zorgkantoren houden de komende jaren de hand op de knip, vooruitlopend op de grote veranderingen en bezuinigingen in de ouderenzorg. Daardoor krijgen de tehuizen minder geld dan ze hadden verwacht.



De NOS vroeg ruim honderd zorgaanbieders naar de gevolgen daarvan voor patiënten en personeel. Ruim 60 procent zegt meer personeel dan ingepland te ontslaan als gevolg van de verwachte korting op het budget. Bijna de helft zegt dat de wachtlijsten langer worden en een op de zes verwacht een extra locatie te sluiten, waardoor meer ouderen moeten verhuizen.



Wel recht, geen plek



Ruim 40 procent verwacht binnenkort al geen plek te hebben voor ouderen die recht houden op een plek in het verzorgingstehuis. Dat zijn mensen met een zorgzwaarte-indicatie van ZZP4 en hoger, op wie in principe niet wordt bezuinigd. Meerdere instellingen nemen in de praktijk deze mensen even niet meer aan uit angst dat ze te weinig zorg vergoed krijgen. Vorig jaar kregen ze namelijk ook een deel van de geleverde zorg achteraf niet uitbetaald.



Een instelling die anoniem wil blijven, vat het zo samen: "Fysiek hebben we wel plek, maar voor die plekken krijgen we gewoonweg geen geld meer. En dat terwijl onze regio vergrijst en we nu al geen mensen meer opnemen die zware zorg nodig hebben. We hebben wachtlijsten en die gaan oplopen. Ik vind het geheel een onverantwoord sociaal experiment met grote risico's voor mensen."



Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er op dit moment al 10.000 mensen met recht op zorg op een wachtlijst staan. Een deel van hen wordt in de praktijk onterecht als 'wenswachtend' genoteerd. Het gaat om mensen die wel snel zorg nodig hebben, maar genoteerd staan als mensen die ervoor kiezen te wachten omdat ze een voorkeur hebben voor een bepaalde instelling.



Monitor



De overheid heeft beloofd dat wie nu een plekje in een instelling heeft, dat recht houdt. Niemand kan uit een tehuis worden gezet. Maar zorgkantoren willen ook voor die mensen niet meer betalen, zeggen de zorgorganisaties. Het gevolg is dat ze met veel ouderen zitten waarvoor ze geen geld meer krijgen.



Zorgverzekeraars Nederland erkent namens de zorgkantoren dat die komend jaar minder geld uitgeven aan zorg, maar zegt dat ze daarmee kabinetsbeleid uitvoeren. Ook de zorgkantoren zien de spanning tussen de beschikbare budgetten en de hoeveelheid mensen die recht houden op zorg. Ze vinden het alleen te vroeg om daar conclusies over te trekken.



De kantoren gaan samen met het ministerie van Volksgezondheid signalen over de problematiek verzamelen. Ze benadrukken dat ze hun beleid halverwege het jaar kunnen bijstellen. Ook zou eerder dan normaal kunnen worden besproken of er toch niet meer geld naar de instellingen moet.



Vraag stijgt



De ongerustheid is er onder meer bij Actiz, de brancheorganisatie voor ondernemers in de ouderenzorg. "Ons was beloofd dat we langzaam toewerken naar een nieuw zorgstelsel, zodat er tijd is voor veranderingsprocessen. Maar van die zachte landing komt niets terecht", zegt een woordvoerder. "We worden niet alleen gekort voor de groep ouderen die in de toekomst geen recht meer hebben op zorg, maar ook op de groep mensen die hun recht op zorg houden."



Actiz verwacht dat de vraag naar een plek in een tehuis komend jaar stijgt, omdat mensen die nu een indicatie voor een plek hebben maar de stap naar een tehuis nog niet hebben gezet, er dan nog recht op hebben. Ongeveer 70.000 mensen hebben tot 2016 zo'n indicatie.



Sluitingen



De vraag naar zorg neemt ook toe door de vergrijzing. Over tien jaar telt Nederland 1,3 miljoen 80-plussers. Dat is twee keer zo veel als nu. Zelfs als al die mensen langer thuis wonen, komt er een moment dat ze dat niet meer kunnen, zegt Actiz. En door een verzachting in de bezuinigingen houden meer mensen recht op een plek in een tehuis dan oorspronkelijk het plan was.



Uit tellingen van de NOS blijkt dat er tot nu toe zeker 35 tehuizen zijn dichtgegaan. Nog eens 130 instellingen sluiten binnenkort een locatie. Duizenden ouderen zijn inmiddels verhuisd. Maar dat aantal loopt snel op, omdat instellingen zeggen nu sneller dan gepland locaties moeten sluiten.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Ik krijg wel steeds meer het idee dat ze expres zorgen voor een onzeker werkklimaat. Waarom anders de pensioensgerechtigde leeftijd verhogen tijdens een periode van werkloosheid?



Die uitspraken van Hans de Boer (van de werkgevers organisatie lobby) van vorige week heeft dat beeld nog versterkt. Hij vond het iets te leuk om werklozen als lui te bestempelen en graag hoogopgeleiden aan het aspergerprikken te zien.
Alle reacties Link kopieren
quote:Defietsboer schreef op 02 juli 2015 @ 19:34:

Ik krijg wel steeds meer het idee dat ze expres zorgen voor een onzeker werkklimaat. Waarom anders de pensioensgerechtigde leeftijd verhogen tijdens een periode van werkloosheid?



Die uitspraken van Hans de Boer (van de werkgevers organisatie lobby) van vorige week heeft dat beeld nog versterkt. Hij vond het iets te leuk om werklozen als lui te bestempelen en graag hoogopgeleiden aan het aspergerprikken te zien.goh je meent het.

https://www.youtube.com/watch?v=-z3yT2grtog (54.00 minuten)
wie de toekomst als tegenwind ervaart, loopt in de verkeerde richting.
Alle reacties Link kopieren
quote:Defietsboer schreef op 02 juli 2015 @ 19:34:

Ik krijg wel steeds meer het idee dat ze expres zorgen voor een onzeker werkklimaat. Waarom anders de pensioensgerechtigde leeftijd verhogen tijdens een periode van werkloosheid?



Die uitspraken van Hans de Boer (van de werkgevers organisatie lobby) van vorige week heeft dat beeld nog versterkt. Hij vond het iets te leuk om werklozen als lui te bestempelen en graag hoogopgeleiden aan het aspergerprikken te zien.De pensioengerechtigde leeftijd verhogen heeft volgens mij te maken om zo laat mogelijk pensioen te moeten betalen en zolang mogelijk loonbelasting te vangen. Maar ik kan het mis hebben. Ik vind het triest voor de jongeren die al moeilijk aan een baan kunnen komen.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:missie_m schreef op 02 juli 2015 @ 20:39:

[...]





De pensioengerechtigde leeftijd verhogen heeft volgens mij te maken om zo laat mogelijk pensioen te moeten betalen en zolang mogelijk loonbelasting te vangen. Maar ik kan het mis hebben. Ik vind het triest voor de jongeren die al moeilijk aan een baan kunnen komen.Mensen boven de 60 zijn hun motivatie verloren toen ze hoorden dat ze nog 2 jaar langer door moeten werken. Die presteren minder en moeten hogere salarissen krijgen wegens lang in dienst. Jongeren komen niet aan 'n baan omdat die ouderen arbeidsplaatsen bezet houden. Beter pensioenleeftijd verlagen naar 60. Beter vol te houden en snellere doorstroming.
Shoot first, ask questions later!
Alle reacties Link kopieren
quote:redbuIIetje schreef op 02 juli 2015 @ 20:46:

[...]



Mensen boven de 60 zijn hun motivatie verloren toen ze hoorden dat ze nog 2 jaar langer door moeten werken. Die presteren minder en moeten hogere salarissen krijgen wegens lang in dienst. Jongeren komen niet aan 'n baan omdat die ouderen arbeidsplaatsen bezet houden. Beter pensioenleeftijd verlagen naar 60. Beter vol te houden en snellere doorstroming.Ben het met je eens. Kans is (met de hernieuwde berekening straks) dat ik door moet werken tot 69 jaar en 9 maanden. Waar zijn we mee bezig? En de jongeren zitten thuis zonder werk, of mogen (moeten) voor 1 euro per uur op een flexcontract post bezorgen ofzo. We glijden hard af naar een derdewereldland.
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
quote:redbuIIetje schreef op 02 juli 2015 @ 20:46:

[...]



Mensen boven de 60 zijn hun motivatie verloren toen ze hoorden dat ze nog 2 jaar langer door moeten werken. Die presteren minder en moeten hogere salarissen krijgen wegens lang in dienst. Jongeren komen niet aan 'n baan omdat die ouderen arbeidsplaatsen bezet houden. Beter pensioenleeftijd verlagen naar 60. Beter vol te houden en snellere doorstroming.Langer doorwerken? Dan krijg je misschien dit:



http://www.youtube.com/watch_popup?v=19THRdXxmaI
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:missie_m schreef op 02 juli 2015 @ 21:09:

[...]





Langer doorwerken? Dan krijg je misschien dit:



http://www.youtube.com/watch_popup?v=19THRdXxmaI





Dit filmpje is dan (mag ik hopen) nog sarcastisch bedoeld.



Ik heb enige tijd geleden echter ook een docu gezien over échte mensen die in deze situatie verkeren. In de USA (where else)... Een man van 77 die elke dag zijn eigen versleten lijf naar een baantje moest slepen om de kankermedicijnen voor zijn zieke vrouw te kunnen betalen (want ook een ziektekostenverzekering zat er niet in). Een vrouw van 80 die tegen wil en dank nog ergens als "receptioniste" en administratief manusje van alles moest werken omdat ze anders zat te creperen. En ga zo maar door. Veel van die mensen waren gewoon compleet opgebrand na een werkzaam leven van ca. 60 jaar, maar ze moesten wel - het alternatief was omkomen in armoede. Willen we daar dan heen?
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
quote:pejeka schreef op 02 juli 2015 @ 21:17:

[...]





Dit filmpje is dan (mag ik hopen) nog sarcastisch bedoeld.



Ik heb enige tijd geleden echter ook een docu gezien over échte mensen die in deze situatie verkeren. In de USA (where else)... Een man van 77 die elke dag zijn eigen versleten lijf naar een baantje moest slepen om de kankermedicijnen voor zijn zieke vrouw te kunnen betalen (want ook een ziektekostenverzekering zat er niet in). Een vrouw van 80 die tegen wil en dank nog ergens als "receptioniste" en administratief manusje van alles moest werken omdat ze anders zat te creperen. En ga zo maar door. Veel van die mensen waren gewoon compleet opgebrand na een werkzaam leven van ca. 60 jaar, maar ze moesten wel - het alternatief was omkomen in armoede. Willen we daar dan heen?

ik niet de gemiddelde nederlander wel.

die blijft trouw cda/vvd/pvda stemmen.

nog ff en dan moet de bouwplaats rollator vriendelijk worden gemaakt, het is anders te lastig voor de bouwvakkers van 75 om nog te kunnen metselen
wie de toekomst als tegenwind ervaart, loopt in de verkeerde richting.
Alle reacties Link kopieren
quote:pejeka schreef op 02 juli 2015 @ 21:17:

[...]





Dit filmpje is dan (mag ik hopen) nog sarcastisch bedoeld.



Ik heb enige tijd geleden echter ook een docu gezien over échte mensen die in deze situatie verkeren. In de USA (where else)... Een man van 77 die elke dag zijn eigen versleten lijf naar een baantje moest slepen om de kankermedicijnen voor zijn zieke vrouw te kunnen betalen (want ook een ziektekostenverzekering zat er niet in). Een vrouw van 80 die tegen wil en dank nog ergens als "receptioniste" en administratief manusje van alles moest werken omdat ze anders zat te creperen. En ga zo maar door. Veel van die mensen waren gewoon compleet opgebrand na een werkzaam leven van ca. 60 jaar, maar ze moesten wel - het alternatief was omkomen in armoede. Willen we daar dan heen?Ja schandalig.



Zie je het al voor je dat een patiënt gewassen word door een oudere met een versleten rug en een rollator?
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
quote:happy-daddy schreef op 02 juli 2015 @ 21:26:

[...]



ik niet de gemiddelde nederlander wel.

die blijft trouw cda/vvd/pvda stemmen.

nog ff en dan moet de bouwplaats rollator vriendelijk worden gemaakt, het is anders te lastig voor de bouwvakkers van 75 om nog te kunnen metselen



De gemiddelde Nederlander kijkt niet verder dan de neus lang is. Die gelooft klakkeloos de woorden van het kabinet dat iedereen tegenwoordig minstens 90 wordt.



De waarheid is dat de gemiddelde leeftijd van een gepensioneerde de afgelopen 50 jaar met hooguit 2 jaar is gestegen. Van pakweg 77 naar 79.



Dat de totale gemiddelde leeftijd méér is gestegen, komt door het feit dat er minder kindersterfte e.d. is. Maar mensen die vóór hun 65e sterven, zijn niet relevant voor een AOW-berekening.



Bij een AOW-berekening moet je uitgaan van mensen die de 65-jarige leeftijd al bereikt hebben en hoe oud wordt men dan gemiddeld. En dan blijkt dat dat rond 1960 rond de 77/78 jaar lag, en tegenwoordig rond de 79/80/81 jaar. Dus zo schrikbarend is dat niet gestegen, en zeker niet zo veel dat het als argument kan dienen mensen 2- tot 4 jaar langer te laten werken. Dit nog los van andere economische en maatschappelijke factoren (gigantische jeugdwerkloosheid enz.).
Time for the real me to emerge, Possum! Get out the gladiolas!
Alle reacties Link kopieren
ANBO

Nieuwsarchief Gezondheid



Thuiszorg is een rommeltje

Geplaatst op 08-07-2015



In teveel gemeenten gaat het mis met het toekennen van huishoudelijke hulp en ondersteuning. Het aantal uren wordt zonder zorgvuldig onderzoek teruggeschroefd en/of er zijn geen bezwaarmogelijkheden. Ook worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd. ANBO is heel ontevreden over de gang van zaken en eist van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) richtlijnen, zodat mensen in elke gemeente volgens dezelfde procedures thuiszorg kunnen aanvragen, toegekend krijgen en eventueel bezwaar kunnen maken.



Soms geen onderzoek



“We hebben de afgelopen maanden over 78 gemeenten klachten gekregen. Het komt erop neer dat gemeenten zélf bepalen hoe en welke diensten ze toekennen. Soms via een telefonisch gesprek, soms helemaal zonder onderzoek. Zonder nette argumentatie worden mensen gekort op hun hulp. De afspraak was: zorg en hulp op maat. Veel gemeenten doen dat al heel goed, terwijl ook zij te kampen hebben gehad met bezuinigingen. Teveel gemeenten gooien er met de pet naar. Die sturen een algemene brief en hopen dat er geen gezeur van komt. ”, zo zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO.



Rechtsongelijkheid voorkomen



ANBO wil dat de koepel van gemeenten, de VNG, heldere afspraken maakt met de lidgemeenten, zodat rechtsongelijkheid voorkomen wordt. Den Haan: “Nog steeds hameren we op het belang van deskundig en zorgvuldig onderzoek, door iemand die aandoeningen begrijpt en waarvan keurig verslag wordt gemaakt. De VNG houdt vol dat er ook telefonisch gekeken kan worden of iemand hulp nodig heeft. Dat is gewoon niet zorgvuldig. Daarnaast zien we dat steeds meer mensen de gang naar de rechter moeten maken om hun gelijk te krijgen. Dat is verspilling van middelen en energie, en ook dát getuigt niet van zorgvuldigheid. Gemeenten hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en die moeten ze ook nemen.”



Onder andere in het Algemeen Dagblad en alle regionale kranten van vandaag zijn enkele cases opgenomen (bron: AD).



Haarlem



De huishoudelijke hulp van Hannie Sluiter (89) uit Haarlem stopte plots. ,,Ik heb de gemeente gebeld, maar die verwezen naar de thuiszorgorganisatie. Na talloze telefoontjes heb ik 2 uur hulp, in plaats van 3. Geen idee waarop die korting is gebaseerd. Ik heb een beroerte gehad, heupkneuzingen, een trombosebeen en artrose in mijn handen. Ramen lappen en mijn bed opmaken kan ik niet meer en precies daar heeft de hulp nu geen tijd meer voor."



Oosterhout



Ook uit Oosterhout komen meldingen binnen. Jac van den Elshout (81) verloor de 6 uur huishoudelijke hulp voor hem en zijn inmiddels overleden vrouw. Van den Elshout ziet slecht en heeft kanker. Zijn naasten sprongen bij, maar dat was niet vol te houden. Zoon Robert: ,,Twee van de drie wonen niet in de buurt en wij doen al veel, zoals de administratie." Uiteindelijk heeft hij zelf 3 uur hulp ingekocht. ,,Ik wil best zelf bijdragen, maar zoals de hulp plots helemaal stopte, zonder gesprek, dat vind ik schandalig."
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Gemeenten maken ‘rommeltje’ van thuiszorg



Thuiszorg is een rommeltje'



Skipr Redactie

8 juli 2015



In teveel gemeenten gaat het mis met het toekennen van huishoudelijke hulp en ondersteuning. Gemeenten bepalen zelf hoe ze diensten toekennen aan ouderen, soms zonder zelfs maar onderzoek. Dit concludeert ouderenbond ANBO naar aanleiding van klachten van leden.



Het aantal uren wordt teruggeschroefd zonder onderzoek of er zijn geen bezwaarmogelijkheden. Ook worden mensen van het kastje naar de muur gestuurd. ANBO heeft de afgelopen maanden over 78 gemeenten klachten gekregen. "Het komt erop neer dat gemeenten zélf bepalen hoe en welke diensten ze toekennen”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. Volgens haar korten gemeenten "zonder nette argumentatie" mensen op hun hulp. Veel gemeenten leveren wél zorg en hulp op maat, ondanks de bezuinigingen. Maar, stelt Den Haan: "Teveel gemeenten gooien er met de pet naar. Die sturen een algemene brief en hopen dat er geen gezeur van komt.”



ANBO wil dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten heldere afspraken maakt met gemeenten, zodat rechtsongelijkheid voorkomen wordt. Den Haan: "Nog steeds hameren we op het belang van deskundig en zorgvuldig onderzoek, door iemand die aandoeningen begrijpt en waarvan keurig verslag wordt gemaakt." Telefonisch beoordelen of iemand hulp nodig heeft, is volgens haar "gewoon niet zorgvuldig". het feit dat steeds meer mensen de gang naar de rechter moeten maken om hun gelijk te krijgen, noemt ze "verspilling van middelen en energie". "Gemeenten hebben een belangrijke verantwoordelijkheid en die moeten ze ook nemen.”
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Mijn schoonmoeder krijgt de helft nog maar van de 6 uur thuiszorg, mijn schoonvader is onlangs overleden, we hebben daar vrede mee, hij had naar het verpleeghuis gemoeten, waar de zorg ook verder uitgekleed wordt, mijn vader gaat naar de dagbehandeling, de eigen bijdrage enorm hoog sinds januari, en de dagen zijn sinds vorig jaar drastisch gekort, hij wordt tussen 9.30 en 10.00 opgehaald met het busje, en is om 15.00 uur weer thuis, dit betekend dat mijn moeder vanaf 14.30 uur thuis moet zijn omdat hij dan al thuis kan komen, en er iemand moet zijn. Bij mijn ouders komt iemand particulier poetsen, dat scheelt gedoe met de gemeente, en met wat ze wel en niet mogen schoonmaken, dus daar kunnen wel de ramen aan de buitenkant gezeemd worden, het bed vaker verschoond, een boodschapje gehaald worden. Of een keer een kamer goed gedaan worden.



Ik hoop dat als ik oud ben, de euthanasiewet versoepeld is, en gewoon een pilletje kan nemen of een spuitje, voor mij geen luier die vol zit, op een stoel zitten, naar een bordje gemalen eten kijken omdat niemand tijd heeft om te helpen met eten of verschonen.



Kan het gekakel en gebral van onze regering over de zorg in Nederland niet meer horen, ik zou mij als politicus kapot schamen, weer geld naar Griekenland en onze bejaarden creperen.
Ik hoorde op het nieuws dat de gemeenten te streng zijn met de regels voor de Thuiszorg volgens de regering. Dat is natuurlijk goed dat de regering dat vindt, alleen moeten ze daar ook iets mee DOEN!



Gemeenten en regering moeten echt meer geld gaan investeren in goede zorg voor onze ouderen. Ik hoop dat dat ooit nog eens doordringt in die hoofden.
Alle reacties Link kopieren
Bij een AOW-berekening moet je uitgaan van mensen die de 65-jarige leeftijd al bereikt hebben en hoe oud wordt men dan gemiddeld. En dan blijkt dat dat rond 1960 rond de 77/78 jaar lag, en tegenwoordig rond de 79/80/81 jaar. Dus zo schrikbarend is dat niet gestegen, en zeker niet zo veel dat het als argument kan dienen mensen 2- tot 4 jaar langer te laten werken. Dit nog los van andere economische en maatschappelijke factoren (gigantische jeugdwerkloosheid enz.).



Deze cijfers kloppen niet, de levensverwachting is in 55 jaar tijd toegenomen met een jaar of 5.

Maar jij vergeet iets belangrijks.

De verhouding premiebetalers/AOW ontvangers ligt heel anders dan in 1960,en dat maakt het stelsel zonder ingrijpen onbetaalbaar,zie griekenland.



Hetzelfde zie je met de zorgkosten,deze zullen nog veel hoger worden.

Ten eerste er kan steeds meer op medisch gebied,en ten tweede de babyboom komt eraan,zij gaan zwaar drukken op de totale zorguitgaven.

Over 10 jaar zullen wij zeggen, wat betaalden wij nog weinig in 2015
Alle reacties Link kopieren
Klopt, vergrijzing wordt de komende jaren alleen nog maar erger, en daarbij op worden er steeds minder kinderen geboren per gezin (oftewel minder belastingbetalers uiteindelijk). Vroeger was het gemiddelde 4 kinderen, nu 2. Dit gaat echt nog een hele grote zorg worden.
quote:yolo8 schreef op 16 juli 2015 @ 14:00:

Klopt, vergrijzing wordt de komende jaren alleen nog maar erger, en daarbij op worden er steeds minder kinderen geboren per gezin (oftewel minder belastingbetalers uiteindelijk). Vroeger was het gemiddelde 4 kinderen, nu 2. Dit gaat echt nog een hele grote zorg worden.Maar, misschien een domme gedachte van mij, dan komt er toch ook geld vrij dat nu besteed wordt aan kinderopvang, scholing, kinderbijslag, consultatiebureaus en meer van dat soort zaken? En ook op de langere termijn zal er dan toch minder aanspraak op allerlei voorzieningen worden gemaakt. Als de werkende bevolking krimpt, dan zullen er bijvoorbeeld minder mensen werkeloos zijn en aanspraak maken op een uitkering.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven