Actueel
alle pijlers
Fatbike. Te onveilig?
zaterdag 15 juni 2024 om 17:16
Vorige week op het nieuws dat er steeds meer ernstige ongevallen met fatbikes zijn. En dat experts zich toch wel afvragen of het wel zo veilig is. Lees: veel jonge kinderen op zo'n ding, makkelijk op te voeren én geen helmplicht.
Hier in de buurt zie ik ze ook steeds meer. En nee, niet altijd even veilig rijgedrag. Je hoort ze niet aankomen en behoorlijk snelheidsverschil met gewone fietsen. Niet zelden jongeren van amper 14 op zo'n ding. Gelukkig ook een hoop jeugd die er wel rustig mee rijdt.
Maar wat vinden jullie nu eigenlijk van dit fenomeen? Moeten er restricties komen ?
Mij lijkt het wel verstandig. Ik vind het wel van de zotte dat jongeren er zonder helm mee mogen rijden. Terwijl voor snorfiets/scooter helm en rijbewijs verplicht is.
Hier in de buurt zie ik ze ook steeds meer. En nee, niet altijd even veilig rijgedrag. Je hoort ze niet aankomen en behoorlijk snelheidsverschil met gewone fietsen. Niet zelden jongeren van amper 14 op zo'n ding. Gelukkig ook een hoop jeugd die er wel rustig mee rijdt.
Maar wat vinden jullie nu eigenlijk van dit fenomeen? Moeten er restricties komen ?
Mij lijkt het wel verstandig. Ik vind het wel van de zotte dat jongeren er zonder helm mee mogen rijden. Terwijl voor snorfiets/scooter helm en rijbewijs verplicht is.
woensdag 19 juni 2024 om 23:40
Ik vind het overigens echt een slechte zaak dat kinderen op elektrische fietsen rijden.La_Galette schreef: ↑19-06-2024 22:31Tsja dat zou ik dan wel ontzettend sneu vinden voor veel kinderen die 15/20 naar school moeten fietsen.
Die ouders moeten dan een andere fiets kopen?
Jongeren leven steeds ongezonder. Dat is een groot maatschappelijk probleem.
Dat sommige jongeren dan maar 15 kilometer moeten fietsen: so be it.
Nog los van het feit dat het gevaarlijk is.
donderdag 20 juni 2024 om 06:12
Kinderen bewegen veel te weinig en leven zo ongezond nu. Dus dit lijkt me vooral winst hoor.La_Galette schreef: ↑19-06-2024 22:31Tsja dat zou ik dan wel ontzettend sneu vinden voor veel kinderen die 15/20 naar school moeten fietsen.
Die ouders moeten dan een andere fiets kopen?
donderdag 20 juni 2024 om 06:54
kastella schreef: ↑19-06-2024 14:38Het idee van een elekrische fiets is dat het ding wettelijk alleen als een fiets wordt gezien als je zelf moet fietsen om de motor te activeren, maar je alleen wat hulp krijgt.
Die mate van ondersteuning zou wellicht gereguleerd moeten worden. Met bijv, definitie van maximale acceleratie. Of maximaal vermogen. Maar dat laatste zou wel een penalty zijn voor bakfietsers. WAarbij je meer vermogen nodig hebt om een vergelijkbare acceleratie te krijgen.
Nu is de max snelheid voor trapondersteuning 25 km/h. Dat is misschien voor een volwassene fiets met een fietser erop met goede conditie een redelijke limiet, Maar zou eigenlijk lager moeten zijn.
ik zou zeggen maximaal 16 km/h voor volwassenefietsersen en 10 km/h voor kinderfietsen.
Het is best lastig dat soort regulering te introduceren. Regels die je niet kan afdwingen en handhaven zijn sowieso dom.
Hoe ga je dat handhaven?
Technische controles?
Fietsen hebben geen typegoedkeur of kenteken, dus bij handhaving is het niet zo makkelijk dwingende maatregelen te nemen. Vernietiging van een te snelle elektrische fiets/fatbike kan natuurlijk wel. No mercy! Gewoon in de pers ermee.
Of gewoon een maximum snelheid voor fietsers in de stad? Bijv. 16 km/h bij kruispunten en wandelpaden. 25 km/h op de vrije paden? En lasercontroles?
Of iedere fietser een chipje en we zetten hier en daar wat NFC receivers neer, die de snelheid controleren? Dat chipje hebben veel mensen al in hun telefoon. Moet je wel uitkijken dat de detectie specifiek genoeg is, zodat automobilisten die langs het fietspad rijden een bekeuring krijgen.
Uh? Dat is wel heel langzaam hoor. Op mijn mechanische fiets fiets ik al 20/24 km per uur. Ik heb een electrische fiets gekocht om vaker te fietsen voor woon/werkverkeer. Dus om ook met tegen wind die 10km in een half uurtje te fietsen.
Als mijn fiets niet harder zou kunnen dan 16km/uur dan ben ik veel langer onderweg. En dan fiets ik minder vaak, want niet met flinke wind.
donderdag 20 juni 2024 om 07:00
coderood schreef: ↑19-06-2024 17:45Mijn zoom van 14 heeft er 1. En nee die is niet opgevoerd. En ik kon hem gewoon tegen diefstal verzekeren. Hij is er super blij mee en ik heb 'm wel eens geprobeerd en t is inderdaad een mooi apparaat.
Het is eigenlijk echt niks anders dan een normale ebike. Het enige verschil is de brede banden en hoe hij er uit ziet maar verder is ie niet gevaarlijker. Denk eigenlijk juist minder gevaarlijk omdat hij heel stabiel is.
Er wordt inderdaad veel misbruik van gemaakt maar ik denk dat daar een taak van de politie ligt. Een fatbike verbieden zou ik echt bizar vinden omdat het gewoon een elektrische fiets is.
De fiets zelf zal niet gevaarlijk zijn denk ik.
Het lijkt mij de combinatie van de pubers hun gedrag en de snelheid die het gevaarlijk maakt. Ze fietsen harder dan hun reactievermogen toelaat. Dat geldt overigens ook voor (hoog)bejaarde mensen die hard rijden op hun e-bike rijden.
donderdag 20 juni 2024 om 16:52
Is 16 km/h te laag? Ik rijd ook harder op mijn fiets. Maar het probleem is hier dat fietsen (bij mijn weten in elk geval in NL) geen wettelijke snelheidsbegrenzing hebben. Om de doodeenvoudige reden dat dat niet nodig is of was.
Alleen sportieve fietsers halen echt hoge snelheden, maar fietsers met een matige conditie halen niet veel meer dan 15-20 km/h.
Natuurlijk halen redelijk getrainde fietsers op enigszins sportieve tot normale fietsen nog wel 20-25 km/h. Maar ook die snelheid is nauwelijk wenselijk op drukke punten. Als je op een druk fietspad zit vol met kinderen of bejaarden (zelftrappend) dan gaat het echt niet veel harder dan 15 km/h.
Ik haalde die 16 km/h aan omdat dat in Zweden de maximum snelheid is voor eletrische steps (die in Zweden als fiets gecategoriseerd worden). 16 km/h is in de stad met druk verkeer en veel voetpaden een redelijke maximum snelheid.
Op de langere vrije fietspaden, wellicht wat langzaam.
Als je harder wil, prima. maar dan wel zelf trappen. Als je ervan uit gaat dat cognitief vermogen en sprortieve prestaties enigszins correleren, dan heb je gelijk een mooie reden waarom die categorie dan wat harder mag. Ze hebben een beter reactievermogen.
Heb je alleen nog geen filter voor hufterigheid, zoals bij wielrenners.
Grappig is dat je in Zweden, waar ik woon, ook voor fietsers de gewone maximum snelheden wel gelden. Soms staan ze te laseren op woonerven in de stad (dan mag je max stapvoets, wat ze definieren als 7 km/h) of 30 zones bij scholen en daar knalt wel eens een wielrenner te hard in. Die kunnen dan gewoon (als ze dat hebben) hun autorijbewijs inleveren als ze 20 te hard gaan in een 30 zone (geldt ook voor auto's).
In NL weet ik trouwens niet formeel of maximum snelheden OOK gelden voor fietsers. Of dat de 30 km/h voor snorfietsen ook geldt voor gewone fietsen.
In de praktijk wordt er natuurlijk helemaal nooit op gecontroleerd, maar wellicht wordt het tijd om op drukke delen in de stad zo'n maximum snelheid in te voeren. Controle is dan wel mogelijk, maar je kan uiteraard fietsers niet flitsen en dan op kenteken bekeuren. Overtreders zullen staande gehouden moeten worden, zodat de identiteit gecontroleerd kan worden en een boete op naam uitgeschreven.
Je kan er dus wel over nadenken. Maximum snelheden voor fietsers. En voer voor die fatbikes en elektische fietsen een mooie snelheidsbegrenzing in met vehicle to grid oplossingen (v2x) of geofencing.
donderdag 20 juni 2024 om 16:59
Op zich wel eens dat een permanent begrensde maximum snelheid ook weer lastig is.Kaarsjevoordesfeer schreef: ↑20-06-2024 06:54Uh? Dat is wel heel langzaam hoor. Op mijn mechanische fiets fiets ik al 20/24 km per uur. Ik heb een electrische fiets gekocht om vaker te fietsen voor woon/werkverkeer. Dus om ook met tegen wind die 10km in een half uurtje te fietsen.
Als mijn fiets niet harder zou kunnen dan 16km/uur dan ben ik veel langer onderweg. En dan fiets ik minder vaak, want niet met flinke wind.
25 km/hs is natuurlijk prima vooor juist die mensen die een goede conditie en reactievermogen hebben EN ook het verstand om in drukkere situaties even in te houden.
Voor "hersendode" fatbike berijders en bejaarden (sorry voor de wat grove generalisaties) is 16 km/h meer dan genoeg.
Het is wel een dilemma of dat met wetgeving gerealiseerd kan worden en of het technisch en praktisch wel haalbaar is.
donderdag 20 juni 2024 om 17:11
Dat is in Nederland ook zo, net even gecheckt voor de zekerheid bij de fietsersbond.
Een maximumsnelheid van bijvoorbeeld 30 km/h geldt voor alle weggebruikers, net als een lage snelheid op een woonerf. En ja, daar wordt wel op gecontroleerd. Maar is ten eerste een kat en muis spel, ten tweede is er nog veel om te handhaven, politie kan niet overal capaciteit inzetten. Er moeten wel heelveel politiemensen bij als je dit wilt gaan controleren. Rijbewijs innemen vind ik dan weer een veel te strenge maatregel. Daarnaast bezit een gedeelte van de overtreders helemaal geen rijbewijs.
donderdag 20 juni 2024 om 17:41
In Amsterdam mogen auto’s maar 30km per uur maar fatbikes halen ze met gemak in. Daarom pleit ik ook voor registratie met een nummerplaatje van elektrische fietsen zodat die ook gewoon geflitst en beboet kunnen worden. Lijkt me echt een no brainer eerlijk gezegd. Helmplicht erbij en de helft van het probleem is opgelost. Maar Amsterdam mag momenteel van het rijk niet eens meer flitspalen in de stad zetten om te hard rijdende auto’s te bekeuren, dus deze rechtse regering zal hier ook wel niets mee doen..
donderdag 20 juni 2024 om 18:35
kastella schreef: ↑20-06-2024 16:52Is 16 km/h te laag? Ik rijd ook harder op mijn fiets. Maar het probleem is hier dat fietsen (bij mijn weten in elk geval in NL) geen wettelijke snelheidsbegrenzing hebben. Om de doodeenvoudige reden dat dat niet nodig is of was.
Alleen sportieve fietsers halen echt hoge snelheden, maar fietsers met een matige conditie halen niet veel meer dan 15-20 km/h.
Natuurlijk halen redelijk getrainde fietsers op enigszins sportieve tot normale fietsen nog wel 20-25 km/h. Maar ook die snelheid is nauwelijk wenselijk op drukke punten. Als je op een druk fietspad zit vol met kinderen of bejaarden (zelftrappend) dan gaat het echt niet veel harder dan 15 km/h.
Ik haalde die 16 km/h aan omdat dat in Zweden de maximum snelheid is voor eletrische steps (die in Zweden als fiets gecategoriseerd worden). 16 km/h is in de stad met druk verkeer en veel voetpaden een redelijke maximum snelheid.
Op de langere vrije fietspaden, wellicht wat langzaam.
Als je harder wil, prima. maar dan wel zelf trappen. Als je ervan uit gaat dat cognitief vermogen en sprortieve prestaties enigszins correleren, dan heb je gelijk een mooie reden waarom die categorie dan wat harder mag. Ze hebben een beter reactievermogen.
Heb je alleen nog geen filter voor hufterigheid, zoals bij wielrenners.
Grappig is dat je in Zweden, waar ik woon, ook voor fietsers de gewone maximum snelheden wel gelden. Soms staan ze te laseren op woonerven in de stad (dan mag je max stapvoets, wat ze definieren als 7 km/h) of 30 zones bij scholen en daar knalt wel eens een wielrenner te hard in. Die kunnen dan gewoon (als ze dat hebben) hun autorijbewijs inleveren als ze 20 te hard gaan in een 30 zone (geldt ook voor auto's).
In NL weet ik trouwens niet formeel of maximum snelheden OOK gelden voor fietsers. Of dat de 30 km/h voor snorfietsen ook geldt voor gewone fietsen.
In de praktijk wordt er natuurlijk helemaal nooit op gecontroleerd, maar wellicht wordt het tijd om op drukke delen in de stad zo'n maximum snelheid in te voeren. Controle is dan wel mogelijk, maar je kan uiteraard fietsers niet flitsen en dan op kenteken bekeuren. Overtreders zullen staande gehouden moeten worden, zodat de identiteit gecontroleerd kan worden en een boete op naam uitgeschreven.
Je kan er dus wel over nadenken. Maximum snelheden voor fietsers. En voer voor die fatbikes en elektische fietsen een mooie snelheidsbegrenzing in met vehicle to grid oplossingen (v2x) of geofencing.
Ik haal op mijn gewone stadsfiets prima 25 km per uur bij redelijk windloos weer. Ik fiets elektrisch om dat ook te halen bij flinke wind tegen zodat naar werk fietsen geen uitputtende bezigheid wordt. Best jammer als ik dan nog maar 16km/uur zou mogen.
donderdag 20 juni 2024 om 19:01
donderdag 20 juni 2024 om 19:08
Is dat nieuw, dat het niet mag? Ik lees dat ze vanaf 1 juni 30 km gaan handhaven dmv flitspalen.Charlotta schreef: ↑20-06-2024 17:41In Amsterdam mogen auto’s maar 30km per uur maar fatbikes halen ze met gemak in. Daarom pleit ik ook voor registratie met een nummerplaatje van elektrische fietsen zodat die ook gewoon geflitst en beboet kunnen worden. Lijkt me echt een no brainer eerlijk gezegd. Helmplicht erbij en de helft van het probleem is opgelost. Maar Amsterdam mag momenteel van het rijk niet eens meer flitspalen in de stad zetten om te hard rijdende auto’s te bekeuren, dus deze rechtse regering zal hier ook wel niets mee doen..
Eens met de rest van de post. Fatbikes gaan hier vaak sneller dan auto’s.
The point of modern propoganda isn’t only to misform or push an agenda. It is to exhaust your critical thinking, to annihilate truth.
donderdag 20 juni 2024 om 19:48
Geen idee, maar ik hoorde van iemand die bij de gemeente werkt dat ze eigenlijk meer camera’s in de stad willen zetten om de verkeersveiligheid te verbeteren maar dat dat niet mag. Blijkbaar gaat het OM daarover en niet de gemeente zelf. Geen idee waarom!
Staat hier ook trouwens, dat het OM die flitspalen plaatst en dat de wethouder ‘hoopt’ dat ze blijven: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwso ... litspalen/
charlotta wijzigde dit bericht op 20-06-2024 19:50
18.53% gewijzigd
donderdag 20 juni 2024 om 19:51
vrijdag 21 juni 2024 om 17:16
Ik zie liever dat mensen reizen met een elektrische fiets, dan dat ze gebruik maken van een gemotoriseerd voertuig (bus, auto, wat dan ook). De leeftijd van de mensen op de elektrische fiets vind ik totaal irrelevant.Assiral schreef: ↑16-06-2024 10:09Je voelt zelf wel aan wanneer je gezond genoeg bent om gewoon te fietsen toch? Mijn oma van 75 fietst ook nog. En mijn mans ouders van 65 fietsen ook nog. Hartstikke gezond zo lang het kan. Ik zie de meerwaarde niet in waarom een 15 jarige op een elektrische fiets of fatbike moet fietsen. En ik heb het niet over grote afstanden, er zijn altijd uitzonderingen.
Geen motto
vrijdag 21 juni 2024 om 17:28
vrijdag 21 juni 2024 om 19:18
Vanaf nu wordt er in Amsterdam wel gehandhaafd via al bestaande flitspalen. Alleen staan die veelal niet in de 'kernen' waar nu nog maar 30 gereden mag worden. In mijn buurtje waar de 30 km ingevoerd werd, staat geen enkele flitspaal en komen er dus blijkbaar ook geen. Ik word constant (langs rechts en links!) ingehaald door kinderen op fatbikes die dus op de weg rijden ipv op de brede fietspaden die hier overal zijn. Echt te mal voor woorden dat kinderen de dienst uitmaken in het verkeer waardoor er geen enkele 'regel' meer nut heeft. Ze geven geen richting aan, scheuren je voorbij, zigzaggen en zijn totaal onvoorspelbaar in beweging en snelheid. Ik ben een ervaren chauffeur, maar hier kan je gewoon niet op anticiperen.Charlotta schreef: ↑20-06-2024 19:48Geen idee, maar ik hoorde van iemand die bij de gemeente werkt dat ze eigenlijk meer camera’s in de stad willen zetten om de verkeersveiligheid te verbeteren maar dat dat niet mag. Blijkbaar gaat het OM daarover en niet de gemeente zelf. Geen idee waarom!
Staat hier ook trouwens, dat het OM die flitspalen plaatst en dat de wethouder ‘hoopt’ dat ze blijven: https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwso ... litspalen/
zondag 23 juni 2024 om 09:54
Gisteren vrienden uit het buitenland de stad laten zien en toen ik in hartje Amsterdam een vader voorbij zag fietsen die met twee kinderen een circusact uitvoerde op zijn normale fiets (eentje op het stuur, eentje staand op de bagagedrager) en later een studente die haar vriendin transporteerde op de voordrager en vervolgens vol het wegdek kusten, kon ik niet anders dan denken aan dit topic.
Het ligt toch echt aan de bestuurder hoe veilig de fiets is. Elektrisch, fat of niet.
Het ligt toch echt aan de bestuurder hoe veilig de fiets is. Elektrisch, fat of niet.
Disclaimer: ik heb een mannelijk brein.
maandag 24 juni 2024 om 08:16
Een ebike is toch ook gewoon een gemotoriseerd voertuig?
maandag 24 juni 2024 om 08:36
Dat is in mijn ogen juist het meest relevante punt.
Veel jongeren zien nog geen gevaar in hun eigen handelen. Zien nog niet hoe hun (roekeloze) weggedrag anderen in gevaar kan brengen. Zien nog geen gevaren voor zichzelf.
Bij veel ouderen gaat het reactievermogen iets achteruit, door de ondersteunde fiets fietsen zij harder dan veilig is voor hun reactievermogen.
Ik heb iemand die niet op tijd kon remmen enorm hard tegen het asfalt zien klappen. Diverse botbreuken. Ze werd gesneden door een rechtsafslaande auto die haar weliswaar voorrang had moeten verlenen maar dat niet deed. Ze fietste te hard en reageerde te laat. Ze viel door haar eigen remreactie en werd niet geraakt door de auto. Ik reed daar pal achter en kon wel op tijd remmen om haar niet aan te rijden.
maandag 24 juni 2024 om 14:23
Ik pleit hier niet zo zeer voor een absolute maximum snelheid van 16 km/h.Kaarsjevoordesfeer schreef: ↑20-06-2024 18:35Ik haal op mijn gewone stadsfiets prima 25 km per uur bij redelijk windloos weer. Ik fiets elektrisch om dat ook te halen bij flinke wind tegen zodat naar werk fietsen geen uitputtende bezigheid wordt. Best jammer als ik dan nog maar 16km/uur zou mogen.
Je kan denken aan een trapondersteuning tot 16 km/h. Wil je harder, trap dan zelf.
Of als de techniek het mogelijk maakt: een variabele snelheid van die trapondersteuning.
Maar het probleem met die fatbikes is dat er wel degelijk regelgeving is, die door fabrikanten nageleefd moet worden. Maar het is te makkelijk om die regelgeving te omzeilen. Dus een fatbike is heel makkelijk op te voeren.
25 km/h met geringe trapondersteuning is al hard, maar het kan makkelijk veel harder.
Vroeger in de jaren 70 hadden waren "herenbrommers" technisch ook niks anders dan een rijwiel met hulpmotor. Compleet met trappers en een fietsbel (en verplicht 30 cm wit acchterspatbord). Dat was toen al een totale miskleun.
Men zou ook uitvoeringen van fietsen waar je zonder ondersteuning van een motor eigenlijk helemaal niet fatsoenlijk op kan fietsen ook "gewoon" kunnen verbieden. Dan duw je die fatbike terug in het domein waar ie hoort (de elektrische scooter cq bromfiets aka 2 wieler waar je een AM rijbewijs voor nodig hebt).
Dwing fabrikanten net als bij autofabrikanten, om hun software dicht te timmeren. Meja, dat moet dan ook weer gehandhaafd worden. En dat gaat de prijzen omhoog jagen.
Interessant dat maximum snelheden wel degelijk ook voor fietsers gelden. Nu is controleren door de politie iets dat vrijwel alleen op kenteken wordt gedaan. Maar je kan natuurlijk ook ouderwets een fuik opzetten. Met laserpistolen.
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in