Forse kritiek op keuring borstimplantaten

16-03-2012 22:48 45 berichten
Alle reacties Link kopieren
Het is al eerder een hoop over borstimplantaten in het nieuws geweest en nu weer.



De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie zegt in het tv programma De Vijfde Dag forse kritiek te hebben op het veiligheidskeurmerk voor borstimplantaten. Dit CE keurmerk wat in NL gehanteerd wordt zou niet veilig genoeg zijn. Dames die PIP of M-implants hebben worden (weer) opgeroepen zich te melden bij hun PC. In Nederland zou het om 1000 tot 1400 vrouwen gaan die deze implantaten hebben. De kamer eist een onderzoek en wil dat er beter wordt vastgelegd welke implantaten er worden ingebracht bij welke vrouw.



Zijn er hier vrouwen die zich hier zorgen om maken? Of deze implantaten hebben? Ik heb over een paar maanden een afspraak met de PC voor vergroting maar begin door dit nieuws wel enigzinds te twijfelen. De implantaten waar het over gaat worden niet meer gebruikt maar het CE keurmerk schijnt dus ook niet zo veel zekerheid te bieden...
Alle reacties Link kopieren
@Turkooiss



Bedankt voor je reactie, daar ga ik ook van uit. En je kan ook niet alles weten. Maar verontrustend is het wel. Gelukkig nemen ze het wel heel serieus!
Alle reacties Link kopieren
Een borstvergroting (ik heb het niet over hersteloperaties na amputaties etc) is geen medische of heelkundige ingreep, het is een onnodige, cosmetische ingreep. Het is al veel langer bekend dat er veel meer risico's aankleven dan "aangenomen" wordt. Veel vrouwen kampen met littekenweefsel, kapselvorming of immuniteitsproblemen door lekkende implantaten. Ook is bekend dat implantaten niet het eeuwige leven hebben ook al beweren de fabrikanten anders. Als je op je 18e een borstvergroting neemt dan moet je je realiseren dat je in de rest van je leven minstens 3 tot 4 vervangoperaties te gaan hebt.

Deze informatie is gewoon beschikbaar, maar eerlijk gezegd willen veel vrouwen het niet horen. Snijden is een gezond lichaam is altijd een risico, een vreemd object in je lichaam laten plaatsen heeft altijd gevolgen voor je lijf.



Deze herstelactie kost mijoenen euro's en dit gaat dus nu ten koste van de gezondheidszorg.
Alle reacties Link kopieren
@aambij,



Het gaat eigenlijk niet om de borstvergroting an sich, maar over de implantaten wat medische hulpmiddelen zijn. En met meer medische hulpmiddelen is wat mis, zoals pacemakers. Die herstelacties hebben ook miljoenen euro's gekost. Het CE keurmerk, daar is wat mis mee volgens mij.
Alle reacties Link kopieren
Er is niks mis met het keurmerk. De testen kunnen prima zijn, het zegt niks over hoe een product zich gedraagt in het menselijk lichaam, in feite kan je pas over een termijn van 50 jaar zeggen wat het werkelijk doet met je lijf. Nu begint langzamerhand het besef door te sijpelen dat implantaten helemaal niet zo onschuldig zijn als altijd werd aangenomen.



Iemand met een pacemaker heeft geen keuze, het alternatief is de dood.
Alle reacties Link kopieren
Nee idd, je kunt pas in het lichaam zien wat het doet. Zelfde met pacemakers. En dat implantaten meestal vrijwillig zijn doet daar niks aan af.



Maar heb helemaal geen zin in deze discussie over plastisch chirurgie.



Linn,

Nogmaals laat je goed voorlichten. En succes!
Alle reacties Link kopieren
Dat lijkt me nu juist wel relevant, je neemt toch weloverwogen een risico terwijl er geen enkele noodzaak is. Dat is niet te vergelijken met een pacemaker. Als ik dan lees dat er iemand is die nu nog er over denkt om vrijwillig implantaten te nemen, dan val ik bijna van mijn stoel van verbijstering. Een operatie is altijd een risico, en implantaten ook, hoe goed het keurmerk of de fabrikant ook is
Alle reacties Link kopieren
Een pacemaker met een borstimplantaat vergelijken, tss.
Het CE keurmerk heeft niet specifieks iets met de gezondheidszorg te maken. Het wordt in vele sectoren gebruikt als keurmerk. Het is zeer onduidelijke welke waarde je aan dit keurmerk kunt geven. Dit geldt ook voor andere keurmerken zoals Tüv. Vele bedrijven zorgen voor een CE keurmerk voor hun product, daar dit de consument vertrouwen geeft.



Vaak zijn het puur administratieve handelingen, het op orde krijgen van de juiste papieren.
Alle reacties Link kopieren
@Nessemeisje,

Het zijn beide medische hulpmiddelen, dat is wat ik heb gezegd. Tss.
Het feit dat een borstvergroting uit medisch oogpunt niet noodzakelijk is wil natuurlijk niet zeggen dat de arts geen verantwoordelijkheid heeft wat betreft de veiligheid van de ingreep! De vrouwen hebben de ingreep zelf betaald en als er iets mis mee is dan vind ik het logisch dat dit herstelt moet worden. Ik zou alleen eerder denken dat de kosten worden verhaald op de kliniek (die een garantie af hebben gegeven?) en niet op de gezondheidszorg.



Ik vind het trouwens wel een vreemde ontwikkeling dat bv steeds goedkoper worden en bijvoorbeeld ook worden aangeboden als groupon aanbieding. Een bv zou een operatie moeten zijn die alleen mag worden uitgevoerd door een opgeleid arts en er zouden voorwaarden aan moeten worden gesteld, zoals een levenslange garantie. Dan maar iets meer betalen, het gaat toch om je lichaam!
Alle reacties Link kopieren
Een BV is geen koelkast. Natuurlijk is er geen levenslange garantie, je hebt garantie tot aan de voordeur. Het is hoe dan ook een risico, en als je dat weet en je vindt grotere borsten belangrijker dan de risico's, dan zou je ook zelf op moeten draaien voor de gevolgen.

Bij elke operatie teken je voor de consequenties, en je aanvaardt de risico's.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb levenslange garantie op mijn implantaten hoor aambij, dus dat klopt niet wat je zegt.
Alle reacties Link kopieren
Weet iemand misschien waar ik een lijst kan vinden met ziekenhuizen / klinieken die deze bewuste implantaten hebben gebruikt? Ik heb inmiddels al 11 jaar in 1 borst een implantaat, doordat er geen klierweefsel was. Mijn andere borst was een C cup en deze borst was helemaal plat. vandaar de vergroting, maar ik heb geen flauw idee welke implantaat het is, en ik wist dat het geen PIP was, omdat er eerder een lijst was vrijgegeven met ziekenhuizen en klinieken die de PIP hadden gebruikt, maar nu lees ik dus dat het ook gaat om andere implantaten. Nu ga ik maandag wel even bellen met het bewuste ziekenhuis, maar als ik het ook op internet kan uitzoeken zou dit fijn zijn.
Alle reacties Link kopieren
Ik hoop dat je weet wat dat feitelijk betekent? Precies dat je recht hebt op nieuwe implantaten als de oude kapot zijn. Dat is leuk maar daar heb je natuurlijk niks aan. Wie vergoedt de hersteloperatie(s), de gevolgen van evt. verminking als gevolg van implantaten, ziekte als gevolg van lekkende implantaten, kapselvorming, reizende implantaten of gewoon afweerreacties van je lichaam en andere calamiteiten, daar is de fabrikant niet aansprakelijk voor, lees de kleine lettertjes maar even.



En leuk hoor, zo'n levenslange productgarantie, wat koop je ervoor als je dood en doodziek bent en je borsten voor het leven verminkt zijn? De implantaten zijn een product, jouw lijf niet. Jij draagt de levenslange garantie van je eigen gezondheid en niemand anders
Alle reacties Link kopieren
een implantaat is geen medisch hulpmiddel, het is een overbodig product ter verfraaiing, daar is niks medisch aan, tenzij het gaat om een reconstructie na een ongeluk of amputatie.
Alle reacties Link kopieren
@Aambij, zelf zou ik nooit hebben gekozen voor implantaten als ik net als ieder ander 2 borsten had. Maar ik had er maar 1. Bij de ander was het geheel plat, in mijn ogen is het dan wel begrijpelijk als je dan kiest voor een implantaat. En in mijn geval wordt een nieuwe altijd vergoed, want als deze eruit gaat heb ik weer maar 1 borst, de ene is inmiddels natuurlijk uitgegroeid en een cup dubbel d en de ander zou dan weer compleet plat zijn. Nu sdchuilt er in mmijn geval geen ernstige ziekte achter zoals borstkanker, maar gevoelsmatig zou het el voor mij betekenen dat als het neit vergoed word, en de implantaat moet er uit, dat mijn borst gemaputeerd wordt, want er zit dan helemaal niets, behalve los vel..... Voelt totaal niet vrouwelijk!
Alle reacties Link kopieren
@bubbels,

Die lijst staat denk ik op de website van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.
Alle reacties Link kopieren
dank je wel!!
Alle reacties Link kopieren
@ Aambij



Natuurlijk zijn er risico's aan een BV, aan elke operatie. En dat de effecten van een implantaat in het lichaam pas met de jaren dat vrouwen deze dragen beter inzichtelijk worden kan ik begrijpen. Dat een keurmerk niet heilig is en dat je je goed moet laten informeren ben ik het ook mee eens. Maar een keurmerk moet wel een bepaalde kwaliteit waarborgen. Of er moet (naar mijn mening) duidelijker worden aangegeven wat er wel of niet bekend is over een product bij het geven van een keurmerk aan implantaten of medische hulpmiddelen.
Alle reacties Link kopieren
quote:aambij schreef op 17 maart 2012 @ 00:05:

Dat lijkt me nu juist wel relevant, je neemt toch weloverwogen een risico terwijl er geen enkele noodzaak is. Als ik dan lees dat er iemand is die nu nog er over denkt om vrijwillig implantaten te nemen, dan val ik bijna van mijn stoel van verbijstering. Een operatie is altijd een risico, en implantaten ook, hoe goed het keurmerk of de fabrikant ook isJe mag wat mij betreft verbijsterd zijn over het feit dat ik er alsnog over nadenk om vrijwillig een Bv te nemen. Maar jij kent mijn redenen hiervoor niet. Ik vind het dan ook wat kort door de bocht om te zeggen dat een borstvergroting geen enkele noodzaak heeft. Lichamelijk misschien niet maar geestelijk kan dit voor sommige vrouwen wel degelijk heel belangrijk zijn.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven