Actueel
alle pijlers
Hoe gaan we de obesitasepidemie stoppen ?
woensdag 4 december 2024 om 10:42
Dit klopt helemaal, gezond eten wil niet zeggen dat het laag in calorieën is. Avocado's, olijfolie, noten, vette vis enz.
Het gaat om doseren en bewegen.
woensdag 4 december 2024 om 10:43
Goh ja, nooit bij stilgestaan wat het effect van die influencers is tegenwoordig.VirginieEfira schreef: ↑04-12-2024 05:53Wat ik ook wel interessant vind: in hoeverre houden de rigide ideeën die we (of sommigen van ons) over voeding hebben ons dik? Toen ik bij een diëtiste liep, moest ik een voedingsdagboek bijhouden waarin ik ook opschreef wat ik voelde en dacht op de momenten dat ik at.
Zo kwamen we erachter dat ik nogal vastomlijnde ideeën heb over gezond eten, die het afvallen eigenlijk moeilijk maakten. Voor mij is een gezond ontbijt: havermout met havermelk, noten en fruit. Of volkorentoast met een geprakte avocado en een gekookt ei. Dingen die ik eigenlijk allemaal niet zo lekker (en in het avocadogeval zelfs echt vies) vind. Dat mijn eigen ontbijt (2 bruine boterhammen met chocoladevlokken) ook prima was, ging er bij mij niet in.
Maar wel goed voorbeeld van waarom veel mensen zeggen dat ze niet snappen dat ze steeds dikker worden, terwijl ze 'zo gezond eten'.
.
woensdag 4 december 2024 om 10:58
Interessant. Ik ben zelf ook beïnvloed door sociale media, merk ik, want ik zou boterhammen met vlokken inderdaad nooit eten omdat het er bij mij in is gehamerd dat elke maaltijd sowieso eiwitten moet bevatten. Dus ik begin de dag standaard met eieren of kwark of een haring. Maar bij die boterhammen met vlokken kun je natuurlijk melk drinken (hou ik niet van, maar dat is mijn probleem).VirginieEfira schreef: ↑04-12-2024 05:53Wat ik ook wel interessant vind: in hoeverre houden de rigide ideeën die we (of sommigen van ons) over voeding hebben ons dik? Toen ik bij een diëtiste liep, moest ik een voedingsdagboek bijhouden waarin ik ook opschreef wat ik voelde en dacht op de momenten dat ik at.
Zo kwamen we erachter dat ik nogal vastomlijnde ideeën heb over gezond eten, die het afvallen eigenlijk moeilijk maakten. Voor mij is een gezond ontbijt: havermout met havermelk, noten en fruit. Of volkorentoast met een geprakte avocado en een gekookt ei. Dingen die ik eigenlijk allemaal niet zo lekker (en in het avocadogeval zelfs echt vies) vind. Dat mijn eigen ontbijt (2 bruine boterhammen met chocoladevlokken) ook prima was, ging er bij mij niet in. Daardoor had ik een soort idee dat ik toch al gezondigd had, waardoor ik de rest van de dag ook dat stuk taart nam als er iemand trakteerde op het werk, en op de terugweg van het werk even een kroketje uit de muur.
Volgens de diëtiste kwam dit dus heel erg veel voor, dat mensen helemaal niet meer weten wat gezond eten is. Daar zulke specifieke ideeën bij hebben dat al het normale voedsel in de ban gaat. Wat niet vol te houden is, waardoor je uiteindelijk weer naar normaal voedsel "grijpt" en daarmee ook naar de eerdergenoemde minder gezonde opties want je hebt toch al gefaald.
Ik denk persoonlijk dat veel hiervan ook komt door alle influencers die we zien met hun "what I eat in a day" videos. Altijd het befaamde citroenwater in de ochtend, de avocadotoast met ei als ontbijt, een smoothie als lunch en als avondeten allerlei onherkenbare granen en bonen, of juist alleen maar een berg groente met een stuk vlees. Nergens iemand die als lunch eens een tosti eet. Of een sausje bij het avondeten. Of een witte boterham. Terwijl onze voorouders dat wel gewoon aten, en die waren echt veel minder dik dan wij.
Verder snap ik heel goed wat je zegt. We zitten allemaal vast in bepaalde gedachtepatronen en maken onszelf van alles wijs over wat gezond is en wat niet. Ik had het er laatst nog over met een vriendin: in onze studententijd aten wij elke dag yoghurt met een enorme berg cruesli, die mierzoete rommel die wij toen ontzettend gezond vonden, want dat werd in die tijd gepropageerd, terwijl we beter een paar boterhammen hadden kunnen eten, maar van boterhammen werd je in die tijd zogenaamd dik
woensdag 4 december 2024 om 11:04
woensdag 4 december 2024 om 11:05
Ik denk dat het effect van influencers enorm is. Sommige delen ook echt goede informatie, helaas is er ook veel slechte informatie, en veel gebruiken het niet perse om te informeren maar willen gewoon veel likes.
Het kan ook heel erg verschillen wat iemand ziet als gezond. Daar kwam ik een paar jaar geleden achter met een vriend van mij toen we vaak deelden wat we gingen eten, en hij vond dingen gezond die ik niet perse gezond vond (bijv dan at hij biefstuk met aardappeltjes). Ik dacht dan: wat is daar gezond aan, waar is de groenten en dus de vitamines? Hij vond het gezond omdat hij bewust sausjes vermeed. HIj vond bijv ook kapsalon gezond omdat hij dat dan at zonder saus. In die zin keek hij meer naar dingen vermijden waar veel calorieën in zaten.
Ik vond dat toen wel een eye-opener dat je daar zo anders naar kan kijken. Voor mij is gezond juist veel (verschillende) groenten, en focus op eiwitten. Maar als daar dan een keer een sausje bij komt kijken vind ik dat weer prima. Het mag ook nog een beetje lekker smaken.
In het kader van afvallen is het natuurlijk primair minder calorieën binnen krijgen dan dat je verbrand. Dat kán ook met ongezond eten, alleen is waarschijnlijk veel moeilijker vol te houden. Als je veel suiker eet krijg je sneller cravings, als je weinig eiwitten eten heb je minder lang een verzadigd gevoel. En als je weinig groenten eet is dat niet perse gezond qua voedingstoffen, maar je kunt er over het algemeen wel prima slank mee blijven zolang je je calorie-inname beperkt.
woensdag 4 december 2024 om 11:11
Grappig, voor mijn gevoel wordt het er juist ingehamerd (maar dat is wellicht heel afhankelijk van welke influencers of andere mediakanalen die je volgt) dat we van dierlijk eiwit af moeten, je cholesterol hoog wordt van eieren en vegan het enige dieet is waarbij je gezond oud kan worden. Ik zou ook wel willen ontbijten met haring (of gerookte zalm)Claire45 schreef: ↑04-12-2024 10:58Interessant. Ik ben zelf ook beïnvloed door sociale media, merk ik, want ik zou boterhammen met vlokken inderdaad nooit eten omdat het er bij mij in is gehamerd dat elke maaltijd sowieso eiwitten moet bevatten. Dus ik begin de dag standaard met eieren of kwark of een haring. Maar bij die boterhammen met vlokken kun je natuurlijk melk drinken (hou ik niet van, maar dat is mijn probleem).
Verder snap ik heel goed wat je zegt. We zitten allemaal vast in bepaalde gedachtepatronen en maken onszelf van alles wijs over wat gezond is en wat niet. Ik had het er laatst nog over met een vriendin: in onze studententijd aten wij elke dag yoghurt met een enorme berg cruesli, die mierzoete rommel die wij toen ontzettend gezond vonden, want dat werd in die tijd gepropageerd, terwijl we beter een paar boterhammen hadden kunnen eten, maar van boterhammen werd je in die tijd zogenaamd dik
Adieu les cons!
woensdag 4 december 2024 om 11:13
Dat is natuurlijk sowieso gelul.VirginieEfira schreef: ↑04-12-2024 11:11Grappig, voor mijn gevoel wordt het er juist ingehamerd (maar dat is wellicht heel afhankelijk van welke influencers of andere mediakanalen die je volgt) dat we van dierlijk eiwit af moeten, je cholesterol hoog wordt van eieren en vegan het enige dieet is waarbij je gezond oud kan worden. Ik zou ook wel willen ontbijten met haring (of gerookte zalm)
Mensen die nu 100 jaar oud zijn hebben waarschijnlijk zelfs nog nooit van vegan gehoord.
impala wijzigde dit bericht op 04-12-2024 11:15
1.33% gewijzigd
.
woensdag 4 december 2024 om 11:14
Ik denk dat vaak wordt overschat hoeveel we per dag verbranden. Of hoe weinig, eigenlijk. Stel, je doet mee aan de trend en je loopt 10.000 stappen per dag, zoals heel veel mensen doen (ik ook). Dan ben je voor je gevoel echt lekker bezig. Maar met die 10.000 stappen verbrandt de gemiddelde mens 400-500 calorieën (en dat is volgens mij nog hoog ingeschat, ik denk dat 300 calorieën realistischer is). Met het zetten van die 10.000 stappen ben je zo’n anderhalf uur bezig. Voor die paar lousy calorieën! Maar dat is dus helaas het hele punt: het scheelt nét die ene boterham die je anders eigenlijk niet zou moeten eten.
woensdag 4 december 2024 om 11:21
Haha grappig ja. Obesitas heeft met meer te maken dan "simpel aankomen". Dat is in dit topic al tig keer uitgelegd. Maar hey, blijf vooral denken dat het slechts een kwestie is van minder eten, meer bewegen.
You show me the way. To the 13th star.
woensdag 4 december 2024 om 11:31
Hahahaha dat is inderdaad grappig! In mijn algoritme wordt juist gepropageerd dat dierlijke eiwitten veruit superieur zijn aan plantaardige eiwitten (zeker voor spieropbouw); over vegan hoor ik nooit iemand. Ik ben te oud om me nog echt te laten meeslepen door influencers (hoewel… die 10.000 stappen heb ik niet zelf bedacht ) dus ik haal eruit wat me aanspreekt: veel eiwitten, zo min mogelijk bewerkt voedsel, en ik probeer de 80/20-regel te volgen dus meestal gezond maar soms even nietVirginieEfira schreef: ↑04-12-2024 11:11Grappig, voor mijn gevoel wordt het er juist ingehamerd (maar dat is wellicht heel afhankelijk van welke influencers of andere mediakanalen die je volgt) dat we van dierlijk eiwit af moeten, je cholesterol hoog wordt van eieren en vegan het enige dieet is waarbij je gezond oud kan worden. Ik zou ook wel willen ontbijten met haring (of gerookte zalm)
woensdag 4 december 2024 om 11:33
Claire45 schreef: ↑04-12-2024 11:14Ik denk dat vaak wordt overschat hoeveel we per dag verbranden. Of hoe weinig, eigenlijk. Stel, je doet mee aan de trend en je loopt 10.000 stappen per dag, zoals heel veel mensen doen (ik ook). Dan ben je voor je gevoel echt lekker bezig. Maar met die 10.000 stappen verbrandt de gemiddelde mens 400-500 calorieën (en dat is volgens mij nog hoog ingeschat, ik denk dat 300 calorieën realistischer is). Met het zetten van die 10.000 stappen ben je zo’n anderhalf uur bezig. Voor die paar lousy calorieën! Maar dat is dus helaas het hele punt: het scheelt nét die ene boterham die je anders eigenlijk niet zou moeten eten.
Volgens mijn sporthorloge is mijn rustverbranding 1700 kcal.
Donderdag had ik een luie dag, ik deed maar 3000 stappen, en i verbrandde volgens dat sporthorloge 150 kcal actief.
Vrijdag zette ik 10.000 stappen en verbrandde ik 375 kcal actief.
Zaterdag liep ik 10km hard en zette ik (incl dat hardlopen) 16.750 stappen, waardoor ik 950 kcal actief verbrandde.
Totale verbranding dus donderdag 1850 kcal, vrijdag 2075 kcal en zaterdag 2650 kcal.
10.000 stappen zetten verbrandt dus niet echt veel meer, je hartslag omhoog stuwen door sporten zet veel meer zoden aan de dijk. Voor 7000 stappen meer mocht ik net 2 tussendoortjes a 100 kcal extra eten.
(disclaimer: ik weet dat je die kcal met een flinke korrel zout moet nemen, maar het geeft wel een indicatie)
Coffee is never my cup of tea
woensdag 4 december 2024 om 11:33
Volgens mij zijn we even afgedwaald van het hoofdpad en gaat dit meer over algemene ideeën (terecht en onterecht) over eten en gezondheid.
woensdag 4 december 2024 om 12:01
Dat klopt natuurlijk. Mijn opa is 106 geworden en at dagelijks vlees en vis. Maar ja, het ligt er dus aan welke mediakanalen je volgt.
Adieu les cons!
woensdag 4 december 2024 om 12:03
Haha, ik ben er ook te oud voor hoor! Maar je hoort en ziet zoveel informatie elke dag.Claire45 schreef: ↑04-12-2024 11:31Hahahaha dat is inderdaad grappig! In mijn algoritme wordt juist gepropageerd dat dierlijke eiwitten veruit superieur zijn aan plantaardige eiwitten (zeker voor spieropbouw); over vegan hoor ik nooit iemand. Ik ben te oud om me nog echt te laten meeslepen door influencers (hoewel… die 10.000 stappen heb ik niet zelf bedacht ) dus ik haal eruit wat me aanspreekt: veel eiwitten, zo min mogelijk bewerkt voedsel, en ik probeer de 80/20-regel te volgen dus meestal gezond maar soms even niet
Zoveel mogelijk onbewerkt voedsel is natuurlijk sowieso een goed idee.
Adieu les cons!
woensdag 4 december 2024 om 12:11
Ik was ook zo begonnen in dit topic, dus minder eten en meer bewegen. Door meerdere reacties ben ik me er meer van bewust dat het idd veel complexer is dan dat en wat het doet als je dat continu te horen krijgt en ik begrijp de geïrriteerde reacties ook steeds meer.
Het gebabbel over dat je zelf van alles kunt eten of wat je dan eet en hoeveel je wel niet beweegt, lost helemaal niets op. Het maakt alleen dat sommige mensen zich nog rotter gaan voelen.
Ik weet het, ik heb het zelf ook geschreven, maar ik heb inmiddels het besef dat dat alleen een averechts effect heeft.
Cum non tum age
woensdag 4 december 2024 om 12:22
Ze hadden niet van vegan gehoord maar dat betekende niet dat ze zoveel vlees of dierlijke produkten aten als wij nu.
Mijn oma, van omstreeks 1910, at niet dagelijks vlees en als ze vlees aten was dat beduidend minder dan wij nu.
Jaren veertig/vijftig: Op zondag serveerde ze één gebraden kip, voor elf tot vijftien personen. Op woensdag maakte ze elf ballen gehakt van een pond gehakt. Van een kilo suddervlees kreeg iedereen een klein stukje en van wat overbleef maakte ze de volgende dag haché. Gezin met negen kinderen iedereen kon altijd blijven eten.
woensdag 4 december 2024 om 12:27
Marianneke schreef: ↑04-12-2024 11:33Volgens mijn sporthorloge is mijn rustverbranding 1700 kcal.
Donderdag had ik een luie dag, ik deed maar 3000 stappen, en i verbrandde volgens dat sporthorloge 150 kcal actief.
Vrijdag zette ik 10.000 stappen en verbrandde ik 375 kcal actief.
Zaterdag liep ik 10km hard en zette ik (incl dat hardlopen) 16.750 stappen, waardoor ik 950 kcal actief verbrandde.
Totale verbranding dus donderdag 1850 kcal, vrijdag 2075 kcal en zaterdag 2650 kcal.
10.000 stappen zetten verbrandt dus niet echt veel meer, je hartslag omhoog stuwen door sporten zet veel meer zoden aan de dijk. Voor 7000 stappen meer mocht ik net 2 tussendoortjes a 100 kcal extra eten.
(disclaimer: ik weet dat je die kcal met een flinke korrel zout moet nemen, maar het geeft wel een indicatie)
Daardoor gaat het, zodra je hiermee begint, eerst even heel goed met afvallen en conditie opbouwen. Maar zodra je fitter wordt gaat je hartslag van dezelfde inspanning minder omhoog. En moet je dus meer gaan doen om hetzelfde te bereiken.
woensdag 4 december 2024 om 12:30
Dat klopt. Maar veganisme is iets heel anders dan minder vlees eten en het is natuurlijk complete kul dat je vegan zou moeten eten om gezond oud te worden. Wat sommige influencers schijnen te beweren.Speculaastaart schreef: ↑04-12-2024 12:22Ze hadden niet van vegan gehoord maar dat betekende niet dat ze zoveel vlees of dierlijke produkten aten als wij nu.
Mijn oma, van omstreeks 1910, at niet dagelijks vlees en als ze vlees aten was dat beduidend minder dan wij nu.
Jaren veertig/vijftig: Op zondag serveerde ze één gebraden kip, voor elf tot vijftien personen. Op woensdag maakte ze elf ballen gehakt van een pond gehakt. Van een kilo suddervlees kreeg iedereen een klein stukje en van wat overbleef maakte ze de volgende dag haché. Gezin met negen kinderen iedereen kon altijd blijven eten.
.
woensdag 4 december 2024 om 13:09
Bedenk ook dat 95% van de geschiedenis mensen jager-verzamelaar waren. Onze genen zijn hierop afgestemd. Dat betekent dus dat we een mix van dierlijke en plantaardige voeding eten. Hoe de balans lag zal per streek en tijd verschild hebben. Onze smaakvoorkeur voor vet en zoet is ook ontstaan in deze tijd. Vet en zoet bevatten namelijk meer energie, en energie was schaars. Zelfs tijdens een groot deel van de tijd nadat mensen waren overgestapt op landbouw, in de laatste 5% van onze geschiedenis dus.
De “natuurlijke” levenswijze van homo-sapiëns is dus veel bewegen en genoeg wilde dieren vangen en genoeg vruchten, noten en zaden verzamelen om in staat te blijven om te bewegen en nageslacht groot te brengen.
In deze tijd van overvloed, eigenlijk pas de laatste 200 jaar, is deze balans verstoord. We beschikken over veel voedsel en de noodzaak tot bewegen is dankzij techniek een stuk kleiner geworden.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
woensdag 4 december 2024 om 13:42
als je die stappen zet om af te vallen, waarom dan die extra tussendoortjes?Marianneke schreef: ↑04-12-2024 11:33Volgens mijn sporthorloge is mijn rustverbranding 1700 kcal.
Donderdag had ik een luie dag, ik deed maar 3000 stappen, en i verbrandde volgens dat sporthorloge 150 kcal actief.
Vrijdag zette ik 10.000 stappen en verbrandde ik 375 kcal actief.
Zaterdag liep ik 10km hard en zette ik (incl dat hardlopen) 16.750 stappen, waardoor ik 950 kcal actief verbrandde.
Totale verbranding dus donderdag 1850 kcal, vrijdag 2075 kcal en zaterdag 2650 kcal.
10.000 stappen zetten verbrandt dus niet echt veel meer, je hartslag omhoog stuwen door sporten zet veel meer zoden aan de dijk. Voor 7000 stappen meer mocht ik net 2 tussendoortjes a 100 kcal extra eten.
(disclaimer: ik weet dat je die kcal met een flinke korrel zout moet nemen, maar het geeft wel een indicatie)
ik kijk er heel anders naar, mijn bmr is rond de 1450 dus als ik rond de 1500 kcal ga zitten met eten, zit ik altijd in de calorietekort als ik gewoon normaal beweeg. Alles wat ik extra doe aan verbranding, moet ik dan niet gaan bijeten.
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
woensdag 4 december 2024 om 13:43
ik vind het heel fijn om dit te lezen, dank je welnoa schreef: ↑04-12-2024 12:11Ik was ook zo begonnen in dit topic, dus minder eten en meer bewegen. Door meerdere reacties ben ik me er meer van bewust dat het idd veel complexer is dan dat en wat het doet als je dat continu te horen krijgt en ik begrijp de geïrriteerde reacties ook steeds meer.
Het gebabbel over dat je zelf van alles kunt eten of wat je dan eet en hoeveel je wel niet beweegt, lost helemaal niets op. Het maakt alleen dat sommige mensen zich nog rotter gaan voelen.
Ik weet het, ik heb het zelf ook geschreven, maar ik heb inmiddels het besef dat dat alleen een averechts effect heeft.
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best