Honger en droogte in Hoorn van Afrika - giro 555

18-07-2011 11:46 856 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik las zojuist een artikeltje op nu.nl over de situatie in de Hoorn van Afrika.

Het verbaast me dat ik er zo weinig van in de media heb gehoord. Hier en daar een stukje in het journaal, maar verder lijkt er weinig aandacht voor te zijn. Ik heb geen tvspotjes gezien of radioreclames gehoord... Voor wie er niet naar op zoek gaat, is er weinig aandacht voor. Tenminste, dat idee heb ik.



En nu lees ik wel dat staatssecretaris Knapen vindt dat er te weinig geld op giro 555 wordt opgehaald. En ja, natuurlijk is er de gebruikelijke ontwikkelingshulp en nogmaals 15 miljoen extra steun.

Maar ik word toch wat kriebelig. Ik geef vrij veel aan goede doelen en ga ongetwijfeld nog wel wat overmaken aan dit doel.

Maar hoe komt Knapen erbij om de Nederlandse samenleving zo op te roepen? Hoe komt hij erbij te klagen dat we te weinig geven, als de overheid alleen maar op dat soort dingen loopt te korten? Ik denk dat veel mensen dan ook denken: je krijgt iedere maand bijna de helft van mn salaris (belasting)... geef dan wat meer ofzo!



Hoe zien jullie dit?
Alle reacties Link kopieren
ElleMichelle,

Het is al door velen gezegd: er zijn heel veel projecten om de situatie duurzaam te verbeteren.

Maar het gaat hier nu om NOODhulp, naast de al lopende structurele hulp.

Iemand die volgende week doodgaat van de honger, heeft niets aan een ingenieur die zonnecollectoren komt plaatsen.
Alle reacties Link kopieren
En wat voor projecten zijn dat dan?

Want daar hoor of zie je weinig van op tv of in de krant of het moet het oprichten van een school zijn ed

Maar hoe goed dat ook is daar kan het land zelf zich niet van onderhouden.
Ik heb wel een bedrag gegeven, aan Artsen zonder grenzen. Ik had net het verhaal gelezen van de moeders die hun stervende kinderen moeten achterlaten op weg naar de voedseldistributiepunten, zodat hun wat sterkere kinderen het misschien wel zouden redden. Als ik dan denk aan mijn eigen gezinnetje en de mogelijkheid dat wij ooit in een noodsituatie terechtkomen, waarin wij ook graag hulp zouden willen hebben en vertrouwen op medemenselijkheid...



Ik heb meer vertrouwen in AZG dan in giro 555 (waar AZG niet aan meedoet). Zij zijn ter plaatse en helpen direct de zwakkeren en hongerigen.
Alle reacties Link kopieren
ElleMichelle,

Er zijn veel organisaties die zich bezig houden met ontwikkelingshulp. Om er een paar te noemen:

Novib, Humana, Cordaid. Ook Unicef heeft grote structurele projecten.
Alle reacties Link kopieren
Ellemichelle: er zijn vrij veel ontwikkelingsorganisaties die grote structurele hulpprojecten hebben in Afrikaanse landen. De meeste van de organisaties werken nauw samen met organisaties uit die landen, zodat de kennis en kunde van de plaatselijke bevolking gebruikt wordt.



Dat je hier niets over hoort op tv of leest in de krant: er is geen nieuwswaarde. Dit is structurele hulp die al jaren wordt geboden en ook nodig is. Daarnaast is er noodhulp bij rampen en een hongersnood als deze. Acute hulp die nodig is.
Alle reacties Link kopieren
Maar noem dan eens wat DUURZAME projecten waardoor het land zichzelf kan onderhouden op langer termijn.

Opzetten van scholen is goed maar daarmee kan het land zichzelf niet onderhouden.

Wie is bezig met grondwater opwekken?

Wie is bezig met zonne energie?

Wie is uberhaupt bezig met duurzame investeringen in die landen?

En dan heb ik het niet over noodhulp van voedsel,tenten,dekens ed
Alle reacties Link kopieren
Op www.oxfamnovib.nl vind je een overzicht van structurele ontwikkelingshulprojecten.
Alle reacties Link kopieren
Agriterra.org werkt samen met boerenorganisaties in ontwikkelingslanden (en NL) om de landbouwsector in deze landen sterker te maken: zelfvoorzienend, handelsmogelijkheden, economische initiatieven etc. Dat zijn niet enkele projecten, dat zijn alleen maar projecten gericht op structurele hulp. De meeste organisaties geven geen noodhulp, maar juist structurele hulp.
Alle reacties Link kopieren
Ik kijk bij hun projecten.

Wat uit mensen zelf komt, levert het meeste effect op. Zeker op lange termijn. Daarom steunen we, met advies en geld, initiatieven en projecten van de bevolking zelf. Dit kan landbouwtraining zijn, microkrediet of goed onderwijs. Maar ook conflictbemiddeling, toegang tot informatie of erkenning van vrouwenrechten.



Sorry maar hier kan het land zichzelf niet van redden.

Olielanden werden rijk door verkoop van hun olie.

Afrika heeft de zon als eigen geldbron,we willen toch groene energie?Nou begin daar dan aan en Afrika zal genoeg inkomen binnen krijgen aan duurzame energie verkoop.
Alle reacties Link kopieren
Duurzame energie verkoop zal steeds meer nodig zijn en opleveren,denk aan de elektrische auto's.En de meeste energie wek je op in zonrijke landen.DAAR ligt de geldbron voor Afrika niet in de landbouw.
Alle reacties Link kopieren
Ik snap je wel Elle, maar ze zullen ook moeten eten. Om sterk genoeg te zijn om andere werkzaamheden te verrichten, ik denk dat het goed is dat elk land probeert ook zelf voedsel te verbouwen om te kunnen overleven in tijden waarin de handel wellicht niet goed zou gaan.
Alle reacties Link kopieren
Als Nederland wil helpen en slim wil zijn gaan ze in Afrika zonne energie opwekken,aanleggen kost een flinke smak geld en mankracht investering maar is het beste samenwerkingverband voor de toekomst waar zowel Afrika als Nederland baat bij heeft.
quote:purple2 schreef op 26 juli 2011 @ 11:02:

Er is 1,1 miljard nodig om een eind te maken aan de hongersnood in Afrika zegt directeur-generaal Jacques Diouf van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN.



Verder las ik ergens dat de VS 2 miljard per week aan oorlogen spendeert, ruim een halve week geen oorlog voeren en bovenstaande rekening is betaald.Dat zou je zeggen, ware het niet dat dat geld van Amerika is, en niet van Afrika. Teken daarbij aan dat er tal van zeer rijke mannen én regeringen in Afrika zijn, en je mag gaan bedenken wie er dan geld zou moeten geven...
quote:ElleMichelle schreef op 28 juli 2011 @ 11:38:

Als Nederland wil helpen en slim wil zijn gaan ze in Afrika zonne energie opwekken,aanleggen kost een flinke smak geld en mankracht investering maar is het beste samenwerkingverband voor de toekomst waar zowel Afrika als Nederland baat bij heeft.Die projecten zijn er al, in Noord Afrika, Wegens instabiele regeringsvormen ongeschikt.
Alle reacties Link kopieren
Als je voedsel verbouwt moet je het niet door droogte laten verdorren dan moet je grondwater gebruiken en doen ze dat?

Nee,dus wat moet men dan doen installaties plaatsen voor het grondwater ipv strijden voor vrouwenrechten dat kan daarna wel.Eerst prioriteiten.
Alle reacties Link kopieren
'Hongersnood complot van heidenen'



MOGADISHU - Volgens de radicaalislamitische beweging al-Shabaab is er helemaal geen sprake van hongersnood in het zuiden van Somalië, zoals de Verenigde Naties hebben vastgesteld. Het is erg droog, maar lokale moslims gaan op verstandige wijze om met de problemen, zo meldde een woordvoerder van al-Shabaab zaterdag.



Al-Shabaab, dat een aantal regio's in Somalië controleert, beschouwt de berichten over hongersnood als onderdeel van een complot van heidenen tegen moslims in de regio
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Ik heb gisteren even naar Nieuwsuur gekeken. Hier werd iets verteld dat ik wel heel schokkend vond.



Andere landen (met namen Saudie Arabië, China en India) hebben in Ethiopië landbouwgronden gekocht voor voedselverbouw voor eigen land, voor de eigen bevolking. In deze projecten wordt goed geïnvesteerd en ondanks de droogte leveren deze projecten wel voldoende op. Uiteraard worden hier een paar mensen rijk van in Ethiopië.



Op zich heb ik absoluut geen problemen dat deze landen investeren in Afrika. Alleen dit vond ik wel schokkend. Door de VN ambassadeur van de honger, Dhr. Bakker, werd hier snel overheen gepraat.
Alle reacties Link kopieren
Dhr Bakker ziet de bui hangen en praat er natuurlijk snel overheen.Bang dat zijn baan in het geding komt en minder inkomsten waar hij uit kan graaien.
Alle reacties Link kopieren
Ik vind dat niet zo schokkend. Die grond lag te verdrogen en te verdorren en nu wordt er voedsel op geproduceerd. Bovendien ontstaat er werkgelegenheid.

Wat wel een probleem kan zijn is dat die gronden worden onttrokken aan het areaal van de rondzwervende herders in die gebieden.
Polygamie = intensieve vrouwhouderij
Alle reacties Link kopieren
Er stond gisteren een heel stuk in het AD. Echt schrijnend om te lezen. Na het lezen snap ik nog steeds goed, waarom mensen niet willen geven, want er gaan kinderen dood. Misschien simpel gedacht, maar dan denk ik weer even aan mijn eigen kinderen en hoe goed zij het hebben. Dat gun ik ieder kind.
Alle reacties Link kopieren
Kinderen hoeven daar niet dood te gaan want ook in Afrika zelf zit geld en waarom bekommeren die zich niet meer om lands eigen inwoners?
Alle reacties Link kopieren
Slecht bestuur

Een aantal regeringen heeft te weinig aandacht voor de gewone bevolking. Ze zorgen niet voor goede wegen, transportmiddelen en voedselopslagplaatsen (soms is er voldoende voedsel, maar kan het niet naar de plekken gebracht worden waar het dringend nodig is). In plaats daarvan besteden ze het geld aan verkeerde dingen, zoals wapens, munitie, vliegtuigen, en paleizen.

Sommige regeringen behandelen de bevolkingsgroepen ongelijk. Het voedsel dat er nog is gaat naar mensen die het eens met de regering zijn.

In Zimbabwe zijn landbouwbedrijven van (kapitaalkrachtige) blanken onteigend waarna Zimbabwe van voedselexporteur een -importeur is geworden. Dit veroorzaakte een toename van ondervoeding in de steden, en een grotere afname van ondervoeding op het platteland (doordat arme boeren een deel van de productie van de rijke boeren overnamen.)

De regering van bijvoorbeeld Ethiopië manipuleert het uitdelen van noodhulp om daarmee plattelandsbewoners te dwingen op de zittende regering te stemmen. Als onderdeel van deze politiek controleren ze de inputs voor landbouw, zoals zaden en kunstmest. Ook wordt soms de handel stilgelegd, zoals in 2008 nog gebeurde in de Ogaden, waarmee kunstmatig honger werd gecreëerd om een bloedige opstand de kop in te drukken.
Alle reacties Link kopieren
Hoi,

Ik ben vrijwilliger voor Giro 555.



Wat informatie die aansluit bij deze discussie:

Wordt mijn geld wel goed besteed?

Om deel te kunnen nemen aan de SHO en aanspraak te maken op de gelden van Giro 555, moeten organisaties aan strenge spelregels voldoen. Zo moeten organisaties het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving bezitten. Aan de besteding van de SHO gelden zijn ook regels verbonden, bijvoorbeeld over de zogenaamde apparaatskosten. Dit zijn kosten die een organisatie maakt voor onder andere het beoordelen van projectvoorstellen, administratie, evaluatie, controle en rapportages. Deze kosten mogen niet hoger zijn dan 7%.



Alle SHO organisaties rapporteren aan de SHO over de hulpwerkzaamheden, de SHO maakt hier één rapportage van om aan het Nederlandse publiek te laten zien wat er met hun geld is gebeurd (hier te vinden: http://www.samenwerkendehulporganisatie ... fault.aspx).



Wat gebeurt er met mijn geld?

Er wordt medische hulp geboden in de vluchtelingenkampen, en wordt voor water en voedsel gezorgd. Buiten de kampen worden noodhulpmaatregelen getroffen zoals: met tankwagens water naar dorpen brengen, voedsel- en waterbonnen distribueren, het verkleinen van de getroffen kuddes door vee tegen een redelijke prijs op te kopen, het vee te laten slachten en het vlees te verdelen.



Komt het geld niet terecht bij corrupte overheid?

De SHO-organisaties werken allemaal al langere tijd in Kenia, Ethiopie en Somalie. Ze werken met eigen teams ter plaatse en met vertrouwde lokale partnerorganisaties. Op fraude wordt streng toegezien.



Bron:

http://www.giro555.nl/veelgestelde-vragen/



Ten slotte kun je hier actuele berichten lezen over wat er gedaan wordt:over wat er gedaan wordt: http://www.giro555.nl/actueel/
Alle reacties Link kopieren
Martijn!!



(Ik ben deze weken ook vrijwilliger voor Giro555 en zie dus van dichtbij hoe keihard er gewerkt wordt door zo vreselijk veel vrijwilligers)
Alle reacties Link kopieren
Hah (was jij bij de meeting woensdag?)



(Ik wil overigens niet spammen, maar alleen informatie geven)

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven