ëigen risico zorg naar 400'

03-05-2012 21:42 275 berichten
Alle reacties Link kopieren
AMSTERDAM - Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar omhoog van 220 naar 400 euro. De verhoging geldt voor iedereen, maar voor lagere inkomens wordt nog gezocht naar een mogelijke compensatie.



Foto: Gezondheidsnet



Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van anonieme bronnen.



Wat vinden jullie hiervan?
@snormel

Dat andere landen het goedkoper kunnen, betekent dat wij moeten kijken wat zij anders/beter doen en daar lering uit moeten trekken. Maar het betekent zeker niet dat onze zorg op dit moment ook zo goedkoop is!
Alle reacties Link kopieren
Door marktwerking moeten ziekenhuizen denken aan hun concurrentiepositie en wordt in theorie aan echt moeilijke gevallen niet de zorg verleend die deze gevallen verdienen, omdat ze wellicht geen positief resultaat overleveren en dus niet goed zijn voor de statistieken.
Alle reacties Link kopieren
Merano ik volg je redenering wel, maar er zit wel een principieel verschil tussen een zorgverzekering en een brandverzekering.



De basisverzekering is verplicht voor iedereen, en er zit een solidariteitsgedachte achter. Ook mensen met een laag inkomen moeten zich kunnen verzekeren en het basispakket moet voor iedereen gelijk zijn.

Voor een brandverzekering geldt dat niet, je mag zelf kiezen of je je tv en meubels wilt verzekeren. Wie het te duur vindt, kan ervan afzien, en wie alle luxe wil kan een dure verzekering nemen. En als de verzekeraar jou niet wil mogen ze je weigeren.



Vanwege die gelijkheidsgedachte over de basisverzekering legt de overheid dus de voorwaarden op aan de verzekeraars. Die moeten dan ook iedereen accepteren onder die voorwaarden. Overige verzekeringen zijn veel vrijer.
Alle reacties Link kopieren
De zorg is veelste indiviualistisch. Wij gaan met ons ziek zijn meestal meteen naar proffesionele hulp. Een arts is dan wel meestal nodig maar de zorg die om het ziekzijn komt kijken en die vaak ook wel nodig is hoeft niet altijd vanuit de proffesionele hoek te komen. In veel gevallen wordt er echter veel gefaciliteerd vanuit proffesionele zorg terwijl vroeger deze zorg veelal uit mantelzorg bestond en dan heb ik het niet alleen over familie maar ook over vrienden, buurt, wijk, kerkgemeenschap etc.

In de zorg zelf vinden er ook veranderingen plaats. Als je bedenkt dat er in een wijk vaak verschillende vormen van zorg zitten bijv. ouderenzorg, zorg voor verstandelijk gehandicapten, psychiatrie, jeugdzorg met daarnaast faciliteiten voor de 'gezonde'mens. Ieder doelgroep heeft wel bijvoorbeeld een activiteitencentrum oftewel buurthuis of gemeenschapshuis etc. De vraag is moet dat nou voor ieder doelgroep apart? Stel je voor je schaft dat af en deelt de activiteitencentrums of buurthuizen? Het kost een hoop minder en je leert elkaar ook nog kennen ook. Mensen zoals ouderen of psychiatrische cliënten die normaal gesproken zouden vereenzamen hebben baat bij lagere drempels en meer intergratie in de wijk. Dit maakt ze minder afhankelijk van proffesionele zorg. Ik verbaas me vaak ook dat ouders al heel snel doorverwezen worden naar proffesionele hulp bij problemen in de opvoeding. Bij ernstige problemen is dat belangrijk maar waarom wordt er niet stilgestaan bij ondersteuning van andere moeders in de omgeving.

Een groot kostenplaatje is vaak ook dat instanties zo naast elkaar door werken maar dat er ook vaak instanties zijn die zo groot zijn en zo log dat ze een enorme afstand hebben van hun cliënt.Waarom niet kleinschaliger en waarom geen betere samenwerking.

Er is veel beweging in de zorg en er wordt al hard gewerkt om de zorg heel anders in te richten. Minder individualistisch, meer wijkgericht en cliëntgericht en vooral kostenbesparend maar zeker ook efficiënter.

Jammer dat de politiek zo weinig tijd heeft. Een paar jaartjes geduld en uiteindelijk levert het wat op.
It's never too late start living!
quote:Beng schreef op 03 mei 2012 @ 22:50:

ik verwacht dat de compensatieregeling vanuit het CAK wel weer omhoog zal gaan - hand in hand met de verhoging eigen risico.



Voor mij zou het lonend zijn om astmamedicatie te halen bij de apotheek en die ongebruikt weg te knikkeren. OK, ik moet dan het eigen risico betalen van 220 euro, maar ik zou wel een tegemoetkoming voor chronisch zieken krijgen die een stuk hoger ligt omdat astmamedicatie op het lijstje van het CAK staat.



En daar mogen ze van mij dus iets aan doen!! Het is toch van de zotte dat het loont om medicijnen op te halen bij de apotheek?? Ik heb ooit puffers voorgeschreven gekregen en kan deze recepten tot in den treure herhalen - terwijl ik de puffers allang niet meer gebruik.



Wat je van het CAK terug krijgt dekt het eigen risico niet hoor

Ik krijg per jaar ongeveer 54 euro terug



Als ik 400 euro eigen risico moet betalen dan kap ik met alle medicatie en zie wel waar het schip strand. Ik kan geen 400 euro betalen. Die 220 euro is al een rib uit mijn lijf
Alle reacties Link kopieren
quote:nummerzoveel schreef op 03 mei 2012 @ 23:08:

@snormel

Dat andere landen het goedkoper kunnen, betekent dat wij moeten kijken wat zij anders/beter doen en daar lering uit moeten trekken. Maar het betekent zeker niet dat onze zorg op dit moment ook zo goedkoop is!



Dat is een interessante opmerking, die laatste . Want wie bepaalt wat de reële kosten zijn? Als door slechte sturing het ene ziekenhuis overuren draait met de MRI, terwijl hij in het andere ziekenhuis stilstaat, wat zijn dan in het algemeen de kosten van een MRI-scan?

En als je de kosten van het apparaat+personeel deelt door het aantal scans, dan zou een scan dus goedkoper worden door voor elk wissewasje een scan te maken . Kortom ik geloof niet dat die kosten zo objectief vast te stellen zijn als het lijkt. Ik bedoel niet dat de boekhouders de kluit belazeren hoor, maar dat het vrij lastig is om echte maatstaven te geven voor kosten.



Of neem de behandelingen die ziekenhuizen alleen nog maar mogen doen als ze er minimaal zoveel per jaar doen. IVM de benodigde kennis en ervaring van de artsen. Als je als ziekenhuis net onder de grens zit voor knie-operaties (ik noem maar wat), en je dreigt je afdeling te moeten sluiten, dan is dat toch een aanmoediging aan de specialist om die twijfelgevalpatiënt toch maar wel te opereren? Dat soort effecten wil niemand, maar het gebeurt wel.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben kennelijk een goudpotje voor de verzekeraars.
it's a big club and you ain't in it
Alle reacties Link kopieren
Ik vind toch een goed leven belangrijker dan een goed ziekbed.
it's a big club and you ain't in it
Alle reacties Link kopieren
quote:nellaaa schreef op 03 mei 2012 @ 21:50:

Ze gaan toch iets doen voor de mensen met een minimum inkomen Maaique. Zo'n vaart zal het dus wel niet lopen.



Het is veel geld, maar de zorgkosten stijgen de pan uit. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Je ontkomt er gewoon niet aan.Mja, eens watminder bonussen uitdelen en eens wat minder voetbalteams uit de Eredivisie sponsoren van de premiegelden zal al een heel stuk schelen...
quote:Flowerpowerwoman schreef op 04 mei 2012 @ 00:03:

[...]





Mja, eens watminder bonussen uitdelen en eens wat minder voetbalteams uit de Eredivisie sponsoren van de premiegelden zal al een heel stuk schelen...Ja joh, laten we het vooral daar maar weer op gooien Denk jij nou echt dat de premie van een ieder met >50 euro per maand gaat zakken omdat er een voetbalteam minder gesponsord wordt en er een bonus niet wordt uitgekeerd?
Alle reacties Link kopieren
Ik betaal ook liever voor een ander dan dat ik zelf "uit de kosten kom" zegmaar
Alle reacties Link kopieren
quote:nellaaa schreef op 04 mei 2012 @ 00:06:

[...]





Ja joh, laten we het vooral daar maar weer op gooien Denk jij nou echt dat de premie van een ieder met >50 euro per maand gaat zakken omdat er een voetbalteam minder gesponsord wordt en er een bonus niet wordt uitgekeerd?Hmmzzzz, ik zeg niet dat daardoor de premies gelijk met 50 euro zakken. ik weet wel dat het om miljoenen eurootjes gaat die niet gespendeerd worden, daar waar het voor bedoeld is. En denegrerend hoeft nou ook weer niet, normaal praten is niks mis mee, toch?
quote:Flowerpowerwoman schreef op 04 mei 2012 @ 00:15:

[...]





Hmmzzzz, ik zeg niet dat daardoor de premies gelijk met 50 euro zakken. ik weet wel dat het om miljoenen eurootjes gaat die niet gespendeerd worden, daar waar het voor bedoeld is. En denegrerend hoeft nou ook weer niet, normaal praten is niks mis mee, toch?



Wat doet het er dan toe? De gezondheidszorg moet grondig onder handen genomen worden. Je bent er niet met het schrappen van een sponsordeal en het niet uitdelen van een bonus. Hoe eerder we daarvan doordrongen zijn, hoe eerder we richting een oplossing kunnen.



Bedoel je trouwens denigrerend?
Alle reacties Link kopieren
quote:nellaaa schreef op 04 mei 2012 @ 00:34:

[...]





Wat doet het er dan toe? De gezondheidszorg moet grondig onder handen genomen worden. Je bent er niet met het schrappen van een sponsordeal en het niet uitdelen van een bonus. Hoe eerder we daarvan doordrongen zijn, hoe eerder we richting een oplossing kunnen.



Bedoel je trouwens denigrerend?



owww bah, zeg wat een vieze tong...



je hebt me niet horen zeggen dat dat de oplossing is, het is een begin of een maatregel. Tel eens alle bonussen en sponsoringen bij elkaar op van alle verzekeringsinstanties, durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat je gauw al een half miljard bij elkaar gesprokkeld hebt... en das veel geld.
Het is zo jammer dat door die bonusdiscussie het beeld vertoebeld wordt. Het neemt alle aandacht weg van (het zoeken naar) maatregelen die genomen kunnen worden die veel effectiever zijn. Dat is toch volkomen nutteloos en ineffectief.
Alle reacties Link kopieren
Ok, dus omdat jij dat nutteloos en ineffectief vind om alvast een half miljard euro op tafel te gooien, moet de discussie gelijk van tafel geveegd worden. Die je zelf startte door er tegen in te gaan, het was een opmerking mijnerzijds zoals vele anderen een opmerking maken, meis. Het is 1 van de vele maatregelen die je zou kunnen treffen, heb ik al eerder gezegd.



Denk sowieso dat de lijntjes veel korter kunnen naar diverse instanties, effectiever gewerkt kan worden. Want in sommige ziekenhuizen doet men dat al wel degelijk.

Voorbeeld:

Kind moet voor controle naar UMCG en wij wonen in Enschede. We krijgen een brief en volgende dag og 2 brieven. 3 verschillende onderzoeken op 3 verschillende dagen in 1 week.

Wij bellen: Kan dat niet anders? Zij: Wij gaan even kijken, we bellen u zo terug.

Zij: Geregeld hoor, u krijgt een nieuwe brief met alle 3 de afspraken op 1 dag.

Wij: Hartelijk dank!

Na deze keer, volgde in het vervolg de onderzoeken ongevraagd, wel zo handig en wij blij, allemaal op 1 dag.

MST werkt net zo. Wat op 1 dag kan, gebeurd op 1 dag.



Afdelingen werken wat nauwer samen. Maar kan nog veel beter.
Alle reacties Link kopieren
leen 65, ik quote even op deze manier, vinnut wel een goeie namelijk:



Ik verbaas me vaak ook dat ouders al heel snel doorverwezen worden naar proffesionele hulp bij problemen in de opvoeding. Bij ernstige problemen is dat belangrijk maar waarom wordt er niet stilgestaan bij ondersteuning van andere moeders in de omgeving.



In onze gemeente is "Loes" gelanceerd.

Een laagdrempelige organisatie die lezingen, workshops geeft voor ouders die met opvoedkundige vragen zit. Zitting is veelal in de Openbare Bibliotheek, gratis toegankelijk. Geen artsbezoek nodig, geen gedoe met aanvragen voor consulten bij maatschappelijk werk.

Ouders kunnen vragen stellen na afloop van lezingen, kunnen met andere ouders doorbabbelen over bepaalde onderwerpen, men helpt elkaar veelal door het praten alleen al. het gevoel dat je "niet de enige bent".

Van het moeilijke luisteren van de peuter, tot wanneer het beste zakgeld geven, helpen met budgetteren van kledinggeld, goede voeding enz...

In het Huis-aan-huisblad staan vaak voor gepubliceerd de onderwerpen en voor sommige lezingen wordt een kleine bijdrage gevraagd ( eurootje of 2,50 ). "Loes" is er nu 2 jaar en binnenkort is de viering van het "mamacafè", voor nieuwbakken mama's. resultaat: Minder mensen rennen naar de HA met hun kroost, of naar de Jeugdhulpverlening.
Alle reacties Link kopieren
Ach, zolang een hoop mensen nog 35 euro per week kunnen uitgeven aan sigaretten loopt het wel los denk ik. We zijn gewoon verwend geweest.
Alle reacties Link kopieren
quote:Mopsie41 schreef op 03 mei 2012 @ 22:15:

Kennen we de slogan nog uit de jaren '80? "Een slimme meid, is op haar toekomst voorbereid"......... Ook vrouwen moesten massaal aan de bak, weg met de huismoeders.

Het was het voorkneden van een complete uitzuigerij van de bevolking. Je kunt immers twee-verdieners makkelijk uitknijpen als een citroen. Valt lekker veel te halen (denken ze) Dat je daarmee en passant zieken treft, da's dan maar jammer. De directeuren moeten toch ergens van betaald worden, en de kantoren moeten wel luxe zijn.

Oh joh was de emancipatie dáárvoor! Had ik ff gemist.
Zeg maar Spijker.
Alle reacties Link kopieren
quote:elninjoo schreef op 03 mei 2012 @ 22:20:

[...]



Ik verbruik per jaar zeker dat eigen risico, maar meestal meer.

Zal dus me dus juist zeker niet inhouden wat gezondheidsbenodigdheden betreft zodat ik zo snel mogelijk dat verplicht eigen risico betaald heb en eindelijk op kosten van de verzekering kan declareren.

En zal 'ns flink gaan hamsteren dit jaar, dan ga ik volgend jaar ook 'ns een jaartje enkel basisverzekering afnemen om de kosten wat te compenseren.Hoe kan je nou in vredesnaam zorg 'hamsteren'? Ga jij alvast je been laten zetten voor als je het volgend jaar breekt?
Zeg maar Spijker.
Alle reacties Link kopieren
Overigens lees ik in dit topic veel dingen die niet kloppen zoals 'dan gaan mensen niet meer naar de huisarts'. Dat staat er natuurlijk volstrekt los van, want de huisarts valt niet onder het eigen risico en is dus altijd volledig vergoed!

Of: dan kunnen ouders het niet meer betalen om het gebroken armpje van hun kind te laten zetten. Ook nonsens, want kinderen onder de 18 hebben geen verplicht of vrijwillig eigen risico, alle zorg voor hun wordt dus ook vergoed.



Verder is het wel veel geld ja, maar lage inkomens worden gecompenseerd door de zorgtoeslag. Zorg kost nu eenmaal veel geld en we vergrijzen als een malle en gebruiken dus steeds meer zorg.

Sommige zorgverzekeraars bieden nu ook de mogelijkheid om je eigen risico gespreid te betalen, dus als je er in februari al aan zit dat je het niet meteen hoeft af te rekenen.
Zeg maar Spijker.
@snormel

Ik ben het met je eens dat de kosten er zijn en dat ze hoger zijn dan zou moeten. Daar zal ongetwijfeld winst te behalen zijn.



Echter, mijn ervaring is nog steeds dat chirurgen niet 'zomaar' gaan snijden! Ik ben zelf 4 jaar bezig geweest voor 2 operaties, die beiden aantoonbaar noodzakelijk waren toen ik eenmaal geopereerd werd. Echter, onderzoeken waren niet heel duidelijk en dus zoekt men verder ipv te opereren. Dat zal voor een kniepatient echt niet anders zijn.
@flowerpowerwoman

Jouw voorbeeld is een goed voorbeeld van hoe servicegerichte zorg er ook uit kan zien. Maar het zegt natuurlijk niets of de efficientie van het ziekenhuis. Voor jou is het efficienter als al jouw zaken op 1 dag geregeld kunnen worden, maar voor het ziekenhuis kost het juist extra regeltijd om dat te organiseren.
quote:spijk-er schreef op 04 mei 2012 @ 06:03:

[...]



Hoe kan je nou in vredesnaam zorg 'hamsteren'? Ga jij alvast je been laten zetten voor als je het volgend jaar breekt?

Dat niet natuurlijk, maar vaste medicijnen die je nodig hebt kun je wat vaker herhalingen van halen zodat je 'n voorraadje hebt voor het volgend jaar.



Hoe zit het eigenlijk als je uitgebreid aanvullend verzekerd bent (en daar ook gebruik van maakt) maar een jaar terug wil naar de basis? Kunnen/mogen ze je dan weigeren als je het jaar erop weer naar de aanvullende teruggaat?
@en

Ja, dat mag. Voor de aanvraag van een aanvullende verzekering mag een medische keuring plaats vinden en op basis van de uitslag daarvan mogen ze je weigeren of bijv een extra hoge premie berekenen.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven