ëigen risico zorg naar 400'

03-05-2012 21:42 275 berichten
Alle reacties Link kopieren
AMSTERDAM - Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar omhoog van 220 naar 400 euro. De verhoging geldt voor iedereen, maar voor lagere inkomens wordt nog gezocht naar een mogelijke compensatie.



Foto: Gezondheidsnet



Dat meldt RTL Nieuws donderdag op basis van anonieme bronnen.



Wat vinden jullie hiervan?
Alle reacties Link kopieren
quote:florita schreef op 03 mei 2012 @ 22:18:

Ik zal wel iedereen over me heen krijgen, maar ik vind dit beter dan weer de premies verhogen. De berichten die ik hier lees van 'wij hebben ons eigen risico al in februari vol' (in die strekking), die mensen gebruiken toch ook gewoon heel erg veel van het zorggeld? Is het dan niet logischer dat zij wat extra betalen ipv

iedereen? Nu is het in elk geval de gebruiker die betaalt. Ik vind het ook niet onterecht dat ik moet betalen, dat heb je mij nergens zien schrijven en dat zal ook niet gebeuren

Dat ik die datum noemde was om aan te geven hoe snel dat hier gaat en dat er voor mij geen twijfel is dat die 400 euro hier ook wel opgebruikt gaat worden.



quote:Ik snap wel dat het veel geld is voor sommige mensen en goed dat er iets aan compensatie gedaan gaat worden voor de lage inkomens.

Ik hoop eigenlijk dat er niet naar inkomen gekeken gaat worden, maar naar de aard van de kosten. Iets soortgelijks is er al, het CAK keert 'n tegemoetkoming in medische kosten uit aan mensen die chronisch bepaalde medicatie moeten gebruiken. Ik zou het een beter idee vinden als bijvoorbeeld dat bedrag verhoogd wordt.



Want vergis je niet: chronisch zieken hebben meer kosten als alleen de ziektekostenverzekering en het eigen risico. Bepaalde medicatie moet voor bijbetaald worden, bepaalde therapieën, verbandmiddelen en aanpassingen worden niet vergoed. Vroeger kon je dat nog aftrekken van de belasting, maar ook die regeling is heel erg uitgekleed.

Daarom is (alleen) kijken naar het inkomen om te bepalen of iemand tegemoetkoming krijgt voor het verhoogde eigen risico, in mijn ogen minder fair als kijken naar aard van de kosten.
quote:nummerzoveel schreef op 03 mei 2012 @ 22:27:

En over de 700 euro voor dat ritje met de ambulance:



De auto zelf kost veel geld met alle dure apparatuur aan boord, dus dure verzekering, hoge afschrijving, enz. Onderhoud kost ook meer dan een normale auto. Zware auto, dus verbruikt ook meer brandstof. Er zitten twee medici in de ambulance, die ook betaald moeten worden. Dan nog de receptioniste die de 112 oproep beantwoord, eventuele medicatie die aan boord wordt toegediend, de planner die het ambulancepersoneel in plant, enz. Er komt zoveel meer bij kijken dan alleen die paar km!En toch.. Vergelijkend warenonderzoek Mijn vader werd vanuit Zuid-Duitsland vervoerd naar Utrecht met alle toeters en bellen en de ambulance ging leeg weer terug. Kosten: 500 euro. Mijn opa werd met dezelfde toeters en bellen naar het ziekenhuis 5 straten verderop gebracht. Kosten: 800 euro.
Metafoor, ik ben heel erg benieuwd naar het antwoord op de vraag wie volgens jou de kosten voor jouw ziekte moet dragen. Zou je daar op willen reageren?
Alle reacties Link kopieren
quote:doradora456 schreef op 03 mei 2012 @ 22:18:

het zou toch beter zijn als er eens wordt gekeken waar al dat geld aan betaald wordt.

ik hoorde dat het voorkomt dat, op rekeningen van een behandeling in het ziekenhuis bedragen staan voor dingen die mensen niet hebben gehad.

misschien kan er een commissie komen die de ziekenhuisrekeningen beoordeelt.Dat klopt, o.a. door het introduceren van 'marktwerking' in de zorg wordt er nu gewerkt met DBC's oftwel diagnose-behandel combinaties. Dat zijn vreselijk bureaucratische gevallen waarin wordt vastgesteld hoeveel behandelingen van welke specialist oid er nodig zijn voor een bepaalde kwaal. Die behandelingen worden allemaal in rekening gebracht, ook al 'gebruik' je ze niet allemaal.



Zie voor meer informatie over de invloed van marktwerking op de betaalbaarheid van zorg ook dit artikel uit de Volkskrant. Marktwerking richt zich niet op kwaliteit, maar op kwantiteit. Maximale productie. Ik vraag me sterk af of dat echt de kant is die we met de zorg op willen in Nl.
Alle reacties Link kopieren
quote:chartreuse schreef op 03 mei 2012 @ 22:29:

[...]

Ik vind het ook niet onterecht dat ik moet betalen, dat heb je mij nergens zien schrijven en dat zal ook niet gebeuren

Dat ik die datum noemde was om aan te geven hoe snel dat hier gaat en dat er voor mij geen twijfel is dat die 400 euro hier ook wel opgebruikt gaat worden.



Sorry, bedoelde ook niet dat je dat zei. Ik had denk ik toevallig jouw voorbeeld van het eigen risico verbruiken onthouden. Ik kreeg wel het idee dat veel mensen die hun eigen risico volmaken het onterecht vinden dat zij nu meer moeten gaan betalen.
Alle reacties Link kopieren
@Mopsie: hoe kom je nu aan die complottheorie?

En daarbij: worden directeuren en kantoorpanden door de overheid betaald? Nee dus. Je haalt verschillende discussies uit de actualiteiten door elkaar. Dat met die bonussen was een heel ander geval...
Jij beschrijft het uitgebreider maar ik schreef het ook al.
Alle reacties Link kopieren
quote:flip123456789 schreef op 03 mei 2012 @ 22:20:

[...]





Als mijn werkgever de helft betaalt, dan mag die premie van mij ook wel het dubbele worden.De werkgever betaalt hier ook een aanzienlijk deel. Wat maakt dat de eigenlijke premie ook nog veel hoger is. En daar zit nog een kantje aan dat ik niet snap, ik open er even apart een topic over om het hier niet te zeer te vervuilen.
quote:achnein schreef op 03 mei 2012 @ 22:30:

[...]



En toch.. Vergelijkend warenonderzoek Mijn vader werd vanuit Zuid-Duitsland vervoerd naar Utrecht met alle toeters en bellen en de ambulance ging leeg weer terug. Kosten: 500 euro. Mijn opa werd met dezelfde toeters en bellen naar het ziekenhuis 5 straten verderop gebracht. Kosten: 800 euro.En ik werd binnen mijn eigen stad met de ambulance vervoerd (ook in dld) en dat kostte ook 500 euro.
Alle reacties Link kopieren
Ik ben het overigens ook eens met de mensen die zeggen dat 'men' niet voor elke scheet naar de eerste hulp / HA moet rennen. Echter, hoe krijg je mensen daarvan af zonder dat een andere groep (veelal lage inkomens) ivm de kosten niet meer naar de HA wil? Dit brengt mi een groot risico met zich mee.
quote:Snormel schreef op 03 mei 2012 @ 22:35:

[...]





De werkgever betaalt hier ook een aanzienlijk deel. Wat maakt dat de eigenlijke premie ook nog veel hoger is. En daar zit nog een kantje aan dat ik niet snap, ik open er even apart een topic over om het hier niet te zeer te vervuilen.



Dat topic ga ik even zoeken



En het is wel leuk dat mijn wg dat betaald, maar dat doen ze dus bijv, niet als ik met oudersschaposverlof b ben
Alle reacties Link kopieren
quote:germanwings schreef op 03 mei 2012 @ 21:59:

[...]





Je jebt hier nog particulier en "ziekenfonds"

en ik ben dus particulier dus voor die geldt dat idd...

gelukkig betaald mijn werkgever de helft.Onze werkgevers betalen ook de helft, goed dan komt de premie basisverzekering nog neer op zo ongeveer de helft van jouw premie. Maar privat-versichert met een tarief van rond de 200E per maand voor eigen rekening, is vergelijkbaar met een basisverzekering. Dat betekent dat er wel een verschil is, maar dat de voordelen van privatversichert zijn, mij dat bedrag waard is.
@achnein

Ik gaf al eerder aan dat de zorg bij onze oosterburen ook wordt onderzocht om daar voor NL lering uit te trekken, omdat zij het idd veel goedkoper (en sneller!) doen dan wij.



Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat er verschil kan zitten in de uitrusting vd ambulance of de opleiding van het medisch personeel e.d., afhankelijk van het soort rit dat gereden moet worden. Zou me niets verbazen als men daar in Duitsland wel over nadenkt en in NL niet! Maar goed, da's slechts giswerk.
quote:nummerzoveel schreef op 03 mei 2012 @ 22:39:

@achnein

Ik gaf al eerder aan dat de zorg bij onze oosterburen ook wordt onderzocht om daar voor NL lering uit te trekken, omdat zij het idd veel goedkoper (en sneller!) doen dan wij.



Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat er verschil kan zitten in de uitrusting vd ambulance of de opleiding van het medisch personeel e.d., afhankelijk van het soort rit dat gereden moet worden. Zou me niets verbazen als men daar in Duitsland wel over nadenkt en in NL niet! Maar goed, da's slechts giswerk.Precies! Ik hoop dat ze goed gaan kijken naar andere landen, want ik weet nog dat ik echt verbaasd was dat de behandeling van mijn vader daar zo goedkoop was. En het zou mooi zijn als wij dat hier ook zouden kunnen
Overigens betalen Nederlandse werkgevers ook allemaal mee aan de zorg. Naast de premie die we zelf (meestal) rechtstreeks betalen, wordt er ook premie ingehouden op ieders salaris. En de werkgever betaalt dus ook een deel in de werkgeverslasten.
Alle reacties Link kopieren
De zorg is veel te bureaucratisch en ingewikkeld geworden, mede door de marktwerking. Ik denk dat hier nog heel veel te halen is. Neem nou de eigen bijdrage van 9 euro per recept voor medicijnen. Dit zou eerst 3 euro zijn, maar dat koste alleen maar geld. Het systeem om dit in te voeren, te onderhouden en te controleren draait quitte op circa 5 euro. Daar snap ik echt helemaal niks van.
Ik denk trouwens ook niet dat de zorg goedkoper zal worden door deze maatregel.



Ik heb aan mijn specialist voorgelegd dat mijn fysiotherapie niet meer vergoed werd. Toen zei hij dat ik dan de mogelijkheid had om een behandeling van een half jaar (!!) in een revalidatiecentrum te volgen, want dan werd het wel vergoed. Lijkt me toch een dure oplossing voor iets wat veel simpeler op te lossen is.
@achnein

Daar valt denk ik ook veel winst op te behalen. Een simpel voorbeeld: als ik naar de neurochirurg ga, dan besteed hij de meeste tijd aan het typen in een computerprogramma (en typen is niet zijn beste kant). Als ze die man een assistent geven die de computergegevens bijwerkt, dan kan hij 2x zoveel patienten zien op een dag, daar ben ik van overtuigd. En dan kost dezelfde zorg dus 1 dag chirurg + 1 dag assistent, ipv 2 dagen chirurg!
Alle reacties Link kopieren
@germanwings het nieuwe topic staat hier
Alle reacties Link kopieren
ik verwacht dat de compensatieregeling vanuit het CAK wel weer omhoog zal gaan - hand in hand met de verhoging eigen risico.



Voor mij zou het lonend zijn om astmamedicatie te halen bij de apotheek en die ongebruikt weg te knikkeren. OK, ik moet dan het eigen risico betalen van 220 euro, maar ik zou wel een tegemoetkoming voor chronisch zieken krijgen die een stuk hoger ligt omdat astmamedicatie op het lijstje van het CAK staat.



En daar mogen ze van mij dus iets aan doen!! Het is toch van de zotte dat het loont om medicijnen op te halen bij de apotheek?? Ik heb ooit puffers voorgeschreven gekregen en kan deze recepten tot in den treure herhalen - terwijl ik de puffers allang niet meer gebruik.
Alle reacties Link kopieren
quote:okkervil schreef op 03 mei 2012 @ 22:45:

De zorg is veel te bureaucratisch en ingewikkeld geworden, mede door de marktwerking. Ik denk dat hier nog heel veel te halen is. Neem nou de eigen bijdrage van 9 euro per recept voor medicijnen. Dit zou eerst 3 euro zijn, maar dat koste alleen maar geld. Het systeem om dit in te voeren, te onderhouden en te controleren draait quitte op circa 5 euro. Daar snap ik echt helemaal niks van.Die 9 euro is niet doorgegaan, dat zat in het Catshuisplan. Ben het wel met je een dat marktwerking in de zorg geen goed plan is geweest.
Alle reacties Link kopieren
Ik geloof er niks van dat die prijzen van een ambulanceritje en een middagje SEH een reële afspiegeling zijn van de kosten van apparatuur en personeel.

Het kan in andere landen namelijk wel goedkoper.



Ik denk dat er idd sprake is van verkeerde prikkels. Hoe meer je probeert de boel te sturen en te corrigeren, hoe duurder het wordt. Als je extra geld geeft om wachtlijsten weg te werken, wordt het dus lonend om wachtlijsten te hebben. Als je mensen eigen bijdragen laat betalen, gaan ze extra zorg consumeren als ze de drempel bereikt hebben. Als je een paar euro rekent per recept, gaan mensen grotere hoeveelheden medicijnen per recept aanvragen.



Dit soort maatregelen wordt bedacht door boekhouders, niet door mensen met verstand van consumentengedrag
Alle reacties Link kopieren
Ik ben principieel tegen een verplicht eigen risico. Ik vind dat de overheid mij niet in de weg moet staan als ik mij wil verzekeren tegen een onzeker voorval in de toekomst. Als ik bereid ben om de premie te betalen die daarbij hoort, waar bemoeit de overheid zich dan mee?



Je dekt je met een verzekering in tegen kosten die incidenteel voorkomen en die je zelf niet kunt dragen. Bij andere verzekeringen kun je zelf bepalen in hoeverre je je daartegen indekt, bij ziektekosten niet omdat de overheid dat zich ermee bemoeit. Daardoor kunnen mensen onnodig in de problemen komen als ze ziek worden. Straks voert de overheid ook een verplicht eigen risico in voor autoverzekeringen, inboedelverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen, enz.
If none of us is prepared to die for freedom, then all of us will die under tyranny.

Ik denk dat marktwerking op zich prima is, maar het is niet goed geregeld op dit moment. Een ziekenhuis bijv moet zijn MRI apparaat terug verdienen. Er is een wachtlijst en dus wordt er extra personeel ingeroosterd buiten kantoortijden. Da's voor het ziekenhuis betaalbaar, want ook met het overwerktarief levert de scan nog steeds meer op dan het kost. Uiteindelijk wordt dat overwerktarief natuurlijk wel doorbelast in de overheadkosten van dat ziekenhuis en draait dus de patient/zorgverzekering daar voor op.



En dat, terwijl in een ziekenhuis hemelsbreed nog geen 5 km verderop, geen wachtlijst is en je binnen 24 uur ingepland kunt worden! Tijdens kantooruren, tegen normale personeelstarieven.



Dat is dus verkeerde concurrentie die ons uiteindelijk allemaal veel geld kost!
(En een patient die weken op de MRI wachtlijst moet staan, kost het mogelijk een leven, maar dat laat ik maar even buiten deze discussie).

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven