In 2011 al studeerboete

24-11-2010 21:17 228 berichten
Alle reacties Link kopieren
De nieuwe regels voor studenten die te lang over hun studie doen gaan al volgend studiejaar in en gelden voor iedereen die ingeschreven staat. Dus ook voor studenten die nu al vertraging hebben opgelopen. Dat blijkt uit een interne beleidsnotitie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) waarin de NOS inzage heeft gehad.



Uit de notitie van 11 november blijkt dat elke student één jaar langer mag doen over een studie dan de looptijd die er voor staat. Voor elk jaar dat volgt moet de student 3000 euro extra betalen. Dat ene jaar mag maar een keer worden gebruikt, en geldt dus niet meer als studenten bijvoorbeeld na een bachelor nog een master gaan doen.



Opbrengst

Het gaat in totaal om 80.000 langstudeerders. Het ministerie wil met deze maatregelen in vier jaar tijd dat aantal met een kwart verlagen. Er is ook al uitgerekend welke opbrengst verwacht wordt. In 2012 zou de maatregel 180 miljoen euro moeten opleveren, daarna neemt dat bedrag af tot 140 miljoen euro per jaar.



Naast de 3000 euro extra die studenten moeten betalen, komt er ook een efficiencykorting voor onderwijsinstellingen. Dat houdt in dat voor elke student die te lang over de opleiding doet, de instelling 3000 euro wordt gekort op haar budget. Dat zou in 2012 190 miljoen euro moeten opleveren.



Bachelor

Uit het document blijkt dat de langstudeerders vooral op bacheloropleidingen op het hbo en de universiteit zitten. Uitgesplitst naar studierichting blijkt dat vooral masterstudenten rechten, economie en taal en cultuur langer over hun studie doen.



Het ministerie van OCW wil niet reageren op de uitgelekte stukken.



Bron:www.nos.nl
Alle reacties Link kopieren
Vooral oneerlijk tegenover de mensen die tijdens hun studie ziek zijn geworden en vertraging hebben opgelopen.
Alle reacties Link kopieren
Een boete krijgen voor iets waarvan je niet wist dat het een overtreding was, dat gaat toch in tegen het rechtszekerheidsbeginsel?
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
quote:Spijker schreef op 24 november 2010 @ 21:48:

Een boete krijgen voor iets waarvan je niet wist dat het een overtreding was, dat gaat toch in tegen het rechtszekerheidsbeginsel?Volgens mij heb je gelijk hoor . Zou even lekker wezen..
Alle reacties Link kopieren
Echt te belachelijk voor woorden dit, de schrik vloog me om het hart toen ik dit las. Ik ben zelf student aan de universiteit en lig door keihard te werken (nog) op schema, maar de studies hier zijn zo zwaar en strak geroosterd dat bijna iedereen er minstens 6 jaar over doet (ipv de 5 jaar die ervoor staat). Door gebrek aan ruimte en docenten worden veel vakken maar één keer per jaar gegeven (moet je dus een jaar wachten als je een vak mist door bijv. buitenland), krijgen afstudeerders geen werkruimte en moeten ze superlang wachten op een afspraak met hun begeleider. Het is zó moeilijk om niet vertraging op te lopen dat je hoe dan ook door deze regeling de l*l bent. Ik heb serieus geen flauw idee wat ik ga doen als ik straks meer dan een jaar vertraging heb. Waar tover ik in godsnaam die 4700 euro collegegeld vandaan??!



Ik had echt nog zooveel plannen voor mijn studietijd, wilde vakken volgen in het buitenland, misschien een extra stage vf extra vakken omdat ik me wil specialiseren en verder wil ontwikkelen. In plaats daarvan moet ik nu maar gewoon doorracen naar mijn diploma en alleen het hoognodige doen om het te halen... Als je ook maar iéts meer ambitie hebt word je financieel kapot gemaakt hierdoor, jammer dit.. heel erg jammer...
Alle reacties Link kopieren
Moeten die plannen niet nog goed gekeurd worden dan?

Zou trouwens lekker zijn dat ik nu te horen krijg dat ik in 'overtreding' ben...

Dat zou hetzelfde zijn als dat ik vandaag ergens 50 rijd waar je morgen nog maar 30 mag en dat ik toch ik een bekeuring zou krijgen...

Vertellen ze je dat je het maar kalm aan moet doen met je oververmoeidheid, gezondheid eerst, dat papiertje komt nog wel en dan zal ik bovenop het extra collegegeld ook nog eens een boete moeten betalen. Niet erg netjes als dat echt per direct met terugwerkende kracht wordt uitgevoerd. Nog even afwachten denk ik?
Alle reacties Link kopieren
Herkenbaar Elmo. Bij mijn studie mag je een tentamen niet herkansen, je moet het vak dan opnieuw doen. Probleem is alleen wel dat je een herkansingsvak niet als extra vak mag kiezen. Zodra je dus één vak niet haalt, is het al heel moeilijk geen uitloop te hebben!



Ik zat er over te denken om mn Ba (die ik makkelijk binnen de gestelde tijd kan halen) nog een half jaar te verlengen met een paar vakken in het buitenland. De werkvloer zit nu toch nog niet te springen om net afgestudeerden.

Maar allejezus, met boete erbij wordt dat wel érg duur.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
quote:Friezin71 schreef op 24 november 2010 @ 21:45:

[...]





Dit heeft álles te maken met binnen een bepaalde tijd je diploma halen. De meeste VWO-ers zijn nl 18 als ze op de uni starten en dus 22 als ze vier jaar later met hun master diploma de markt op gaan. En dus zonder werk- bestuurs-, levens-, en internationale ervaring die de werkgevers van ze vragen. Die je overigens alléén kunt opdoen als je studeert, een stage is vrijwel niet te regelen als je niet als student staat ingeschreven. bestuurs & commissie werk idem dito. Goede buitenland ervaring doe je eigenlijk alleen op door op een semester abroad te gaan. Backpacken door Australië wordt niet meer gezien als iets 'toevoegends'.Je kan toch solliciteren op een trainneship in het buitenland, daar wordt geen ervaring voor gevraagd, je ziet het moeilijker dan het is volgens mij, uit je eigen ervaring denk ik.
Alle reacties Link kopieren
quote:Simooon schreef op 24 november 2010 @ 21:55:



Zou trouwens lekker zijn dat ik nu te horen krijg dat ik in 'overtreding' ben...

Dat zou hetzelfde zijn als dat ik vandaag ergens 50 rijd waar je morgen nog maar 30 mag en dat ik toch ik een bekeuring zou krijgen...

Da's dus wat ik me net al afvroeg, dat kan toch niet? Dat is volgens mij in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
I only get one shot at life - so I shoot to kill
Alle reacties Link kopieren
quote:roos1987 schreef op 24 november 2010 @ 21:22:

Belachelijk. Alsof studeren nog niet genoeg kost. Het kost de staat inderdaad al genoeg
Alle reacties Link kopieren
quote:SeptemberGirl schreef op 24 november 2010 @ 21:46:

[...]





Nou dan spreken onze posts (en ervaringen) elkaar echt tegen! Want ik heb het tegenovergestelde gedaan van jou, en ik ben ook een stukje ouder, maar ze willen me nergens!Septembergirl, kijk eens of er een alumni-service is bij jou op de universiteit. Misschien kom je in aanmerking voor loopbaanbegeleiding of sollicitatieworkshops. Je hebt uiteraard ook de tijd niet mee... BTW, ik heb het niet zelf meegemaakt, ik baseer het op ervaringen van studenten. Ben studieadviseur en beleidsmedewerker.
Alle reacties Link kopieren
quote:feeks schreef op 24 november 2010 @ 21:58:

[...]





Het kost de staat inderdaad al genoegIk denk niet dat de staat blij is als niemand meer gaat studeren. Dag Nederland kenniseconomie. Dag hoge status Nederland.
Alle reacties Link kopieren
harmonisatiewet is volgens mij hiervan op toepassing voor diegen die nu studeren en vertraging hebben opgelopen, volgens mij.
Alle reacties Link kopieren
Lastig trouwens, wat moet je nu als je na 3 jaar bent ingeloot voor tandheelkunde (/geneeskunde/etc)? Dan naait de staat me al door een loting in te voeren en dan naaien ze me dubbel omdat ik dan 3 jaar langer heb gestudeerd...



Nog maar een keer: grom. We hebben niet allemaal rijke ouders die een bankrekening van hier tot ginder hebben. Ik moet het allemaal zelf verdienen hoor. En denk je dat ik met een rooster van 9 tot 6 nog tijd heb om bij te verdienen? Nee dat doe ik in het weekend, met als gevolg dat ik niet altijd even veel tijd heb om te studeren. En als je dan ook nog eens een bestuursjaar/commissie/leuke studententijd wil hebben, kun je het dus wel helemaal schudden.



Als ze dit met terugwerkende kracht gaan invoeren, zullen ze nog eens wat beleven daar



Ik ga vast een spandoek maken
quote:Friezin71 schreef op 24 november 2010 @ 21:58:

[...]





Septembergirl, kijk eens of er een alumni-service is bij jou op de universiteit. Misschien kom je in aanmerking voor loopbaanbegeleiding of sollicitatieworkshops. Je hebt uiteraard ook de tijd niet mee... BTW, ik heb het niet zelf meegemaakt, ik baseer het op ervaringen van studenten. Ben studieadviseur en beleidsmedewerker.Ik heb geen uni gedaan. En ik ben verhuisd naar de andere kant van het land.... En je hebt gelijk, ik heb de tijd absoluut niet mee. Bedankt voor je post en je tips, dat waardeer ik heel erg.
Alle reacties Link kopieren
Ik zit in mijn eerste jaar geneeskunde en er is veel onrust bij veel mede-studenten. Omdat veel mensen één of twee keer uitgeloot worden voordat ze geneeskunde mogen studeren, hebben veel studenten al een aantal jaren gestudeerd voordat ze begonnen met geneeskunde..



Ik dus ook, ik ben twee keer uitgeloot en heb er dus al twee jaar studie opzitten. Ik heb toen veel met DUO (voorheen IB-Groep) gesproken en die hebben mij verteld dat ik nog recht heb op vier jaar studiefinanciering (je krijgt 6 jaar voor geneeskunde en daar gaan die twee jaar studie vanaf). En ik heb tot 2018 om een diploma te halen (anders alle studiefinanciering zelf betalen).

Ik had dus al rekening gehouden met twee jaar collegegeld die ik zelf moet ophoesten, maar een boete.. daar had ik geen rekening meegehouden :(
Alle reacties Link kopieren
Kijk dat soort zaken zoals uitloting enzo moeten uitgesloten worden, vind ik, net als ziekte.



Maar ja dat kost waarschijnlijk dan weer meer dan het oplevert om dat te gaan controleren.
Alle reacties Link kopieren
Ziekte of andere persoonlijke omstandigheden, daar wordt altijd rekening mee gehouden. Zelfs bij de DUO kun je extra studiefinanciering krijgen als je door persoonlijke omstandigheden niet nominaal studeert.
Alle reacties Link kopieren
quote:zusenzoo schreef op 24 november 2010 @ 22:17:

Kijk dat soort zaken zoals uitloting enzo moeten uitgesloten worden, vind ik, net als ziekte.



Maar ja dat kost waarschijnlijk dan weer meer dan het oplevert om dat te gaan controleren.Valt wel mee hoor, ziekte kan de decaan beoordelen..
Alle reacties Link kopieren
Het is geen boete, het is gewoon minder subsidie wat je krijgt.

En collegegeld is nu ongeveer 1700 euro als ik me niet vergis. Dan betaal je dus 1300 euro meer per jaar. Dat kun je gewoon van de IB-groep lenen.



Ik ben niet per sé voor het verhogen van het collegegeld, maar ik denk dat dit een behoorlijk coulante regeling is.



Overigens had je wel kunnen weten dat het duurder zou worden, want hier wordt al tijden over gesproken. (Nogmaals: ook het collegeld wordt met het jaar duurder, dat is ook iedere keer maar weer afwachten of je het redt met je bijbaan)
Occam's razor
Alle reacties Link kopieren
quote:Friezin71 schreef op 24 november 2010 @ 21:45:

[...]





Dit heeft álles te maken met binnen een bepaalde tijd je diploma halen. De meeste VWO-ers zijn nl 18 als ze op de uni starten en dus 22 als ze vier jaar later met hun master diploma de markt op gaan. En dus zonder werk- bestuurs-, levens-, en internationale ervaring die de werkgevers van ze vragen. Die je overigens alléén kunt opdoen als je studeert, een stage is vrijwel niet te regelen als je niet als student staat ingeschreven. bestuurs & commissie werk idem dito. Goede buitenland ervaring doe je eigenlijk alleen op door op een semester abroad te gaan. Backpacken door Australië wordt niet meer gezien als iets 'toevoegends'.



Hier duren de meeste masters 2 jaar, studiereis zit er nog tussen, een jaar bestuur zit er tussen,om dan maar niet te spreken over vakken die gedurende het curriculum vervallen en worden vervangen.Als je pech hebt vervalt je afstudeerplek(ten tijde van de crisis) op het laatste moment.Een bachelor opdracht duurt overigens zelden 3 maanden, meestal kost het toch 5 maanden etc.



Nee bovenstaande heb ik niet meegemaakt,wel een bacheloropdracht van 6 ipv 3 maanden.Daarnaast ben ik chronisch ziek dus het wordt weer een leuk adminstratief gerotzooi in 2011.



de meesten doen er i.p.v 5 jaar 6/7 jaar over.Nee dat is geen luiheid
quote:fleur1234 schreef op 24 november 2010 @ 22:13:

Ik zit in mijn eerste jaar geneeskunde en er is veel onrust bij veel mede-studenten. Omdat veel mensen één of twee keer uitgeloot worden voordat ze geneeskunde mogen studeren, hebben veel studenten al een aantal jaren gestudeerd voordat ze begonnen met geneeskunde..



Ik dus ook, ik ben twee keer uitgeloot en heb er dus al twee jaar studie opzitten. Ik heb toen veel met DUO (voorheen IB-Groep) gesproken en die hebben mij verteld dat ik nog recht heb op vier jaar studiefinanciering (je krijgt 6 jaar voor geneeskunde en daar gaan die twee jaar studie vanaf). En ik heb tot 2018 om een diploma te halen (anders alle studiefinanciering zelf betalen).

Ik had dus al rekening gehouden met twee jaar collegegeld die ik zelf moet ophoesten, maar een boete.. daar had ik geen rekening meegehouden :(En wat ga jij verdienen als arts? Over 20 jaar veeg jij je kont af met 10k, dan lach je erom.
Alle reacties Link kopieren
@Debora: Het gaat over 3000 euro EXTRA.



Ik vind het een lastige afweging. Ik ben helemaal voor snel en netjes op tijd afstuderen, maar ik ben ook helemaal voor het opdoen van relevante ervaringen naast je studie.



Ik vind het trouwens nog vervelender dat universiteiten harder worden aangepakt op studenten die er lang over doen. Dit kan betekenen nog meer bindend studie advies, maar zou ook kunnen leiden tot INHolland achtige tafrelen om er maar voor te zorgen dat iedereen op tijd afstudeerd.



Eerlijk gezegd was mijn studie niet zo heel erg zwaar, die had ik makkelijk af kunnen ronden in 4 jaar. Ik heb er langer over gedaan, deels omdat ik leuke dingen aan het doen was (bijvakken en een jaar heel veel stappen), deels omdat ik nuttige vaardigheden aan het opdoen was in mijn erg relevante (niet horeca) bijbanen en in het commissie werk wat ik heb gedaan.



Ik vind dat daar ruimte voor moet blijven, maar ik snap ook wel dat dit NIET de kerntaak is van de universiteiten en hogescholen of de overheid. Ik vind WEL dat de overheid dit moet faciliteren. Ik snap dat ze dit in enige mate doen door te kiezen voor nominaal + 1, maar toch voelt het te kort door de bocht.
Alle reacties Link kopieren
Dat je zes jaar ipv vijf over je studie doet, is begrijpelijk. Maar twee jaar extra? Je kunt je universiteit ook aanklagen als ie in gebreke blijft, dan kun je een gedeelte van het collegeld terugvragen (kon bij mij in ieder geval).



Ik bedoel: een studie kost erg veel geld dat grotendeels door de overheid bekostigd wordt. Als jij daarnaast allemaal leuke dingen wilt doen, prima, maar je kunt toch niet de samenleving voor die kosten op laten draaien? (En over hoeveel extra collegegeld hebben we het helemaal nogmaals...)



/Edit: verkeerd gelezen: 3000 euro extra. Das een hoop meer geld, maar toch denk ik dat het mogelijk moet zijn voor een universitair geschoold iemand om dat te lenen en later terug te betalen.
Occam's razor
Alle reacties Link kopieren
Het komt erop neer, dat als je bestuurservaring wilt opdoen, de vereniging voor wie je de bestuurlijke taken gaat uitvoeren, jou een beurs zal moeten geven. (Het leren vrijmaken van dat geld is natuurlijk ook weer een leuke aantekening voor op je cv)



Ik ben het er niet mee eens dat universiteiten beboet gaan worden. Tenzij de vertraging de schuld van de universiteit is.
Occam's razor
Alle reacties Link kopieren
quote:zusenzoo schreef op 24 november 2010 @ 21:28:

Ik vind het dus geen onzin, je mag er al een jaar langer overdoen, dus er is genoeg tijd voor een project zou ik zeggen.



Ik ken mensen die verdorie 8 jaar hebben gedaan over de Pabo ..



Of maar iedere keer een andere studie kiezen omdat ze beter uitkomt.

8 jaar over de pabo is natuurlijk een beetje teveel van het goede. Maar voor een zware studie zoals geneeskunde/rechten, is het niet gek dat je niet alles in 6 jaar kunt halen. Ongelooflijk. Ik studeer toevallig geneeskunde. In Maastricht is de standaard 6,0 om een tentamen te halen. Waarschijnlijk gaan ze dat verlagen naar 5,5 om zo weinig mogelijk vertragers te hebben. Daardoor gaat de kwaliteit van je onderwijs ook naar beneden. Wil jij door iemand behandeld worden die alles afgesloten heeft met een 5,5 en dus alles 'middelmatig' weet?



Waarschijnlijk hebben alle mensen in 't parlement ook langer over hun studie gedaan. Moeten zij dan met terugwerkende kracht voor elk jaar 3000 euro gaan betalen?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven