Kabinet wil basisbeurs afschaffen

29-12-2011 10:35 190 berichten
Basisbeurs studenten niet langer een zekerheid'

Laatste update: 29 december 2011 10:20 info

AMSTERDAM - De tijd dat studenten recht hadden op een basisbeurs lijkt voorbij. Het kabinet denkt aan de invoering van een sociaal leenstelsel.



Dat schrijft het Algemeen Dagblad op basis van bronnen in Den Haag.

Een sociaal leenstelsel betekent dat studenten bij de overheid geld moeten lenen om te kunnen studeren in plaats van de maandelijke ontvangst van een thuis- of uitwonende beurs.

De reden voor deze maatregel is de extra miljarden die moeten worden bezuinigd komend voorjaar. Volgens de krant levert het afschaffen van de basisbeurs zo'n 800 miljoen euro op.

Er wordt ook gedacht aan het opheffen van de ov-kaart. Het stoppen van gratis vervoer voor studenten zou zo'n 200 miljoen euro kunnen opleveren.



Verkiezingen

Tijdens de verkiezinging gingen er al stemmen op in de VVD om studenten meer te laten betalen. Deze gedachte werd gesteund door de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66. CDA en de PVV waren echter tegen.

Hoe deze partijen er nu over denken met de komende bezuinigingen in hun achterhoofd is onbekend.



Tsja. Wordt studeren op deze manier alleen voorbehouden aan de kinderen van de rijke(re) medemens?

Wat gebeurt er met de Nederlandse kenniseconomie waar zo hoog over wordt opgegeven, die echter nu al in het slop zit?



En waar gaan die miljoenen aan bezuinigingsgeld heen? De bodemloze europut, bijna-failliete landen die weer opgekrikt moeten worden?
Alle reacties Link kopieren
quote:flowerbombje schreef op 29 december 2011 @ 11:06:

Dan moeten die goede banen er wel zijn. Niet elke studie stoomt je klaar voor een vakgebied waar je het geld met bakken tegelijk naar binnen kunt scheppen. Het gaat je dus beperken in je studiekeuze.



Je moet een lening toch binnen 10 jaar terugbetalen? Lijkt mij dat je met een baan die lening wel terugbetaald krijgt in 10 jaar!



Ik snap wat je bedoelt, een starter verdient niet meteen bergen met geld, dat moet je ook opbouwen.
Alle reacties Link kopieren
@dualla, reiskosten van 240 euro per maand? Als student? Dan doe je iets verkeerd zou ik denken. Geen OV? Dichter bij je studie wonen? Lenen?
Alle reacties Link kopieren
quote:flowerbombje schreef op 29 december 2011 @ 11:06:

Dan moeten die goede banen er wel zijn. Niet elke studie stoomt je klaar voor een vakgebied waar je het geld met bakken tegelijk naar binnen kunt scheppen. Het gaat je dus beperken in je studiekeuze.Niet als terugbetalen naar draagkracht gaat, zoals in het voorstel dat eerder in 2010 al is gedaan door VVD, PvdA en D66.

bron
Alle reacties Link kopieren
Kier_V terugbetalen is toch in 15 jaar? Of is dat inmiddels veranderd?
Alle reacties Link kopieren
quote:dragonmom schreef op 29 december 2011 @ 11:10:

Kier_V terugbetalen is toch in 15 jaar? Of is dat inmiddels veranderd?Op het moment 15. Vijftien jaar dus. En met de nieuwe regels al naar draagkracht.

bron

nieuwe regels
Alle reacties Link kopieren
Natuurlijk is het idee dat je die lening straks terugbetaald met een goede baan. Maar niet iedereen die studeert, krijgt een goede baan, dus het is nogal een risico! Genoeg ex-studenten beginnen eerst op lager niveau qua werk of komen nu helemaal niet meer aan de bak.

Daarnaast denk ik niet dat het heel gunstig is voor de economie als pas-afgestudeerden bijna zonder uitzondering met een grote schuld zitten. Dit is toch de fase dat je bijv. een huis wilt kopen...



Het zou geen belemmering moeten zijn, want de afbetaalregeling en alles is heel soepel. Maar ik denk dat veel mensen behoorlijk huiverig zijn om zich zo diep in de schulden te steken om te studeren, ik zou dat zelf ook zijn. Al met al vind ik vooral het signaal dat ervan uit gaat, niet zo positief. Ik vind dat er best aangemoedigd mag worden om wat 'strakker' te studeren, maar niet op deze manier.
There are only two ways to live your life. One is like nothing is a miracle, the other is like everything is - Albert Einstein
quote:flowerbombje schreef op 29 december 2011 @ 11:06:

Dan moeten die goede banen er wel zijn. Niet elke studie stoomt je klaar voor een vakgebied waar je het geld met bakken tegelijk naar binnen kunt scheppen. Het gaat je dus beperken in je studiekeuze.Inderdaad. En je carriere beginnen met ik weetniethoeveel schuld, dat is ook niet echt motiverend. De keuze voor een studie waarvan je "zeker" bent van een dik inkomen later is dan snel gemaakt. Krijg je scheefgroei.
Zo, een hbo studie of hoger volgen wordt dus weer iets voor de rijken, of je mag je leven lang terugbetalen als je niet zulke rijke ouders hebt en alles moet lenen. Een bijbaan nemen zodat je niet alles hoeft te lenen wordt ook steeds moeilijker, want uitlopen kost je ook al extra geld.

Arme volgende generatie die nog wil gaan studeren, daar gaat de kenniseconomie
Alle reacties Link kopieren
quote:dragonmom schreef op 29 december 2011 @ 11:10:

Kier_V terugbetalen is toch in 15 jaar? Of is dat inmiddels veranderd?





In mijn tijd was het 10 jaar...



Ik heb nooit geleend, heb er gewoon een full-time baan zowat naast gehad om alles te kunnen betalen.
Alle reacties Link kopieren
Het afschaffen van de ov-kaart is ook al zo'n bezopen plan.

Reizen met de trein is zo duur en op die manier moeten ze nog meer lenen of op kamers gaan.
Voortaan hier oostenwind en alle ruimte aan bodemloze putten van pure slechtheid. Juli 2020

Alle reacties Link kopieren
quote:lughnasadh schreef op 29 december 2011 @ 11:11:

[...]





Inderdaad. En je carriere beginnen met ik weetniethoeveel schuld, dat is ook niet echt motiverend. De keuze voor een studie waarvan je "zeker" bent van een dik inkomen later is dan snel gemaakt. Krijg je scheefgroei.





Je kunt niet op voorhand weten in welke business je 'straks' goud geld gaat verdienen, is ook een verkeerd uitgangspunt om te studeren



En je carriere beginnen met schuld niet motiverend? Waarom niet? Het is een investering en het aflossen per maand gaat je de kop niet kosten wanneer je eenmaal afgestudeerd bent en een baan hebt.
Alle reacties Link kopieren
quote:lughnasadh schreef op 29 december 2011 @ 11:11:

[...]





Inderdaad. En je carriere beginnen met ik weetniethoeveel schuld, dat is ook niet echt motiverend.

Maar volgens mij niet echt een argument om het dan maar niet te doen lijkt mij. Het is een investering in jezelf.



Wel is het punt van een huis kopen (en geldt ook voor huren buiten sociale huur) een goede. Dan zouden hypotheekverstrekkers en makelaars daar wel hun beleid op moeten aanpassen, anders wordt dat wel een drama denk ik.
Alle reacties Link kopieren
Ja tuurlijk, laten we nog een wet maken die de studenten benadeelt. Dat is de laatste tijd immers nog niet gebeurd. Daarnaast zijn het de studenten die de crisis veroorzaakt hebben. Het is vooral noodzakelijk om hun daar zoveel mogelijk voor te straffen, zodat de onschuldige huizenbezitters veilig met hypotheekaftrekrente in hun veel te dure huisjes kunnen blijven wonen.
Liever elitair dan een pauper!
Alle reacties Link kopieren
quote:Kier_V schreef op 29 december 2011 @ 11:15:

[...]

En je carriere beginnen met schuld niet motiverend? Waarom niet? Het is een investering en het aflossen per maand gaat je de kop niet kosten wanneer je eenmaal afgestudeerd bent en een baan hebt.Precies. Volgens mij wordt er over mij heen gelezen, maar ik betaal straks 140/150 euro per maand op een studieschuld van 20.000 euro. En dat is zonder rekening te houden met mijn inkomen (schuld gedeeld door aantal maanden aflossen plus rente).
Alle reacties Link kopieren
Net onderstaand verhaal ook getypt op het topic "kosten studerend kind" bij geld & recht.

En het past hier ook wel goed.





Dat bericht op nu.nl had ik vanochtend ook al gelezen.

Jammer, want studieschulden worden dan nog hoger dan dat ze nu al zijn.



Ik heb mijn hele studie zelf moeten bekostigen (6-jarige opleiding, 6,5 jaar over gedaan).

Ik kreeg stufi, aanvullende beurs en heb altijd maximaal geleend.

Ondanks de zware studie (maandenlang prakticum van 8.30-17.30u) heb ik er altijd naast gewerkt (5-uren contract, maar werkte meestal 10u/wk. Bij AH van 18-20u of zaterdagen en op zondag kreeg je 200%. In zomervakantie fulltime).

Ondanks dat had ik aan het einde een studieschuld van 25.000 euro. (waar ik dus maandelijks nu 173 euro van afbetaal met nog 10 jaar te gaan).



En ik ben geen stapper, deed dat 3x per jaar.

Sporten deed ik via de universiteit ipv sportschool.

Deed daarentegen wel boodschappen bij AH (vlak voor werktijd nog even snel).

Vakantie? Ben in die 6 jaar 2x met mijn ouders mee geweest naar camping in Italie voor 3 weken. Verder 1x een wintersport met vriendinnen en een trainingskampje van de sportvereniging.

En ik woonde in een studentenflat (kamer 12m2) en moest keuken delen met 15 anderen (gelukkig werd het 1x per week prof. schoongemaakt) en we hadden 3 douches en 3 wc's.



Maar ik zou het zo weer doen.

Ik ben van mening dat ik hierdoor heb geleerd zelf op mijn benen te staan en mijn eigen boontjes te doppen.

Als mijn geld op was dan ging ik 2 weekenden naar mijn ouders. At daar flink bij en ging op zondag met prakjes naar huis. Ik kreeg nooit een tas boodschappen mee of geld.



Ik heb nu zelf een zoontje van nog geen 1 jaar, maar wij gaan niet sparen voor hem.

Mochten wij tzt moeten bijspringen, dan zien we dat dan wel weer. Maar in 1e instantie zijn wij van mening dat hij op eigen benen moet leren staan.

En laten we wel wezen. Een student moet toch gewoon ook een beetje "arm" zijn.

Het is toch van de zotte dat sommige ouders alles betalen (worden die kinderen ooit volwassen?), of dat studenten een auto hebben en naar de sportschool kunnen en met hun jaarclubje 4 weken gaan trekken door Peru.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kalliope schreef op 29 december 2011 @ 11:16:

Ja tuurlijk, laten we nog een wet maken die de studenten benadeelt. Dat is de laatste tijd immers nog niet gebeurd. Daarnaast zijn het de studenten die de crisis veroorzaakt hebben. Het is vooral noodzakelijk om hun daar zoveel mogelijk voor te straffen, zodat de onschuldige huizenbezitters veilig met hypotheekaftrekrente in hun veel te dure huisjes kunnen blijven wonen.Hoewel ik niet tegen de maatregel op zich ben vind ik dat je hier wel een punt hebt. Als dit erdoor komt, dan ook graag de hypotheekrenteaftrek afbouwen.
Alle reacties Link kopieren
quote:lechatnoir schreef op 29 december 2011 @ 11:17:

[...]



Precies. Volgens mij wordt er over mij heen gelezen, maar ik betaal straks 140/150 euro per maand op een studieschuld van 20.000 euro. En dat is zonder rekening te houden met mijn inkomen (schuld gedeeld door aantal maanden aflossen plus rente).Nee hoor, ik had je gelezen en jouw opmerking in mijn post verwerkt :-)
Alle reacties Link kopieren
quote:lechatnoir schreef op 29 december 2011 @ 11:18:

[...]



Hoewel ik niet tegen de maatregel op zich ben vind ik dat je hier wel een punt hebt. Als dit erdoor komt, dan ook graag de hypotheekrenteaftrek afbouwen.



En waar is de overeenkomst te vinden dan?



Appels met peren vergelijken, vind ik.
Het is misschien een beetje verkeerd gezegd dat studeren dan iets voor de rijke wordt.

Iemand met "rijke" ouders hoeft niet altijd in het voordeel te zijn. Want deze ouders kunnen nog altijd besluiten niet te helpen met bekostigen van de opleiding.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kier_V schreef op 29 december 2011 @ 11:20:

[...]





En waar is de overeenkomst te vinden dan?



Appels met peren vergelijken, vind ik.Geen overeenkomst, meer de pijn eerlijk verdelen. (Daarbij denk ik dat het op termijn beter is voor de huizenmarkt, maar dit topic lijkt me niet de plek het daar inhoudelijk over te hebben).
Alle reacties Link kopieren
Hallo??? Er is toch niet gezegd dat de aanvullende beurs weggaat voor jongeren die ouders hebben met een laag inkomen. Als de aanvullende beurs niet verdwijnt is er niets aan de hand! Rijke(re) kinderen hebben geen basisbeurs nodig en die krijgen zoiezo al geen aanvullende beurs.
Alle reacties Link kopieren
quote:Kier_V schreef op 29 december 2011 @ 11:18:

[...]





Nee hoor, ik had je gelezen en jouw opmerking in mijn post verwerkt :-)Had het dan ook vooral tegen de mensen die nog steeds roepen dat zoveel schuld zo erg is, waar ik dus al een voorbeeld tegenover had gesteld.
Alle reacties Link kopieren
quote:dragonmom schreef op 29 december 2011 @ 11:09:

@dualla, reiskosten van 240 euro per maand? Als student? Dan doe je iets verkeerd zou ik denken. Geen OV? Dichter bij je studie wonen? Lenen?



Wij wonen in een koophuis en de school zit vele kilometers verderop. Toen wij het kochten waren er nog geen studeerplannen. Verhuizen gaat hem niet worden. Kosten die ik heb genoemd zijn incl. 40% korting. Daarbij ervan uitgaande dat je op zijn minst nog korting als student krijgt.



Van lenen ben ik geen voorstander.
The only difference between the animals we love and the animals we eat, is our perspective.
Alle reacties Link kopieren
quote:lechatnoir schreef op 29 december 2011 @ 11:22:

[...]



Geen overeenkomst, meer de pijn eerlijk verdelen. (Daarbij denk ik dat het op termijn beter is voor de huizenmarkt, maar dit topic lijkt me niet de plek het daar inhoudelijk over te hebben).





Okay, snap je insteek.



Maar welke pijn? Een student heeft vooruitzicht op een goed inkomen, iemand die goedkoper woont in een koophuis incl hypo-aftrek heeft veelal geen beter toekomstperspectief...
Alle reacties Link kopieren
quote:En waar is de overeenkomst te vinden dan?



Appels met peren vergelijken, vind ik.Mijn redenering was niet gebaseerd op een vergelijking.
Liever elitair dan een pauper!

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven