Actueel
alle pijlers
Klimaatactivisten blijven wegen blokkeren goede zaak of niet
zaterdag 30 september 2023 om 16:19
Ik zag net weer een filmpje op tiktok over klimaatactivisten die wegen blokkeren. Om die reden wil ik bij jullie peilen wat jullie hier nou van vinden. Ik heb recent ook last gehad van klimaatactivisten die de weg blokkeerden en ik moet zeggen dat ik mij daar toch wel aan heb geïrriteerd. Voor mij is het dubbel. Aan de ene kant strijden ze voor een goed doel wat ons allemaal ten goede komt. Aan de andere kant merk ik dat ze steeds verder gaan om de aandacht te trekken. Als je ervoor kiest om jezelf vast te lijmen op live televisie dan is dat m.i minder erg dan wanneer je een weg blokkeert waardoor mensen te laat komen op hun werk. Nogmaals het siert de klimaatactivisten dat ze zo strijden, maar ik denk dat ze met hun acties draagvlak gaan verliezen. Hoe kijken jullie naar die acties van de klimaatactivisten ???
miskotto wijzigde dit bericht op 30-09-2023 16:38
0.00% gewijzigd
Uiteindelijk kiest iedereen voor zichzelf
dinsdag 3 oktober 2023 om 18:42
Ik heb je hier al eerder antwoord op gegeven, maar nog maar een keer dan: die 0.000036 graad is een populistisch flauwekul-argument. Natuurlijk kom je op een ontzettend klein getal uit als je gaat uitrekenen wat het effect is van wat extra maatregelen die een landje als Nederland tot 2030 gaat doen. Want daar ging het om: alleen de bijdrage van de extra maatregelen uit het voorjaarspakket om de doelen tot 2030 te halen. De totale Nederlandse klimaataanpak is een veel groter plan.grenada schreef: ↑03-10-2023 17:24Er is van alles aan de hand met het klimaat, en er moet heel veel gebeuren. Dat kan mijns inziens alleen maar globaal geregeld worden.
Roepen dat de EU en Nederland in beweging moet komen is flauwekul, de a12 gaan bezetten om die reden, is wat mij betreft verwend salonsocialisme. Het bewustzijn dat er veel moet gebeuren is hier namelijk al én er gebeurt al heel erg veel. Denk aan Jetten die 28 miljard mee krijgt om de opwarming met 0.000036 graad te verminderen. Of de wegen- en woningbouw die stilligt, de landbouw en de visserij die uitgekleed worden.
Om onze armste Nederlanders gewoon in de kou te zetten zonder dat dat enig effect heeft, vind ik bijna onmenselijk en salonsocialsme. Kijk eens wat een goede mensen we zijn. We gooien gewoon de energiebelasting verder omhoog, dan gaan ze maar in de kou zitten.
Jezelf hier van alles onthouden, de armoe over jezelf afroepen terwijl in andere delen van de wereld de vervuiling alleen maar verhevigt, doet mij een beetje teveel aan de flagellanten denken. Denk aan China en India die de allergrootste vervuilers zijn. China die in 2060 klimaatneutraal wil zijn en die tot 2030 260 nieuwe vliegvelden opent.
Ik pretendeer niet dat ik de oplossing heb, die vraag kun je ons niet stellen. Ik heb wel het idee dat er hier veel schijnoplossing worden opgeworpen, die helemaal niets oplossen aan het klimaatprobleem.
En ook nog een keer: als China zich zou splitsen in allemaal kleine landjes ter grootte van Nederland, zouden die landjes dan ook mogen roepen dat ze niks hoeven te doen? We doen dit samen met de hele wereld, en dan met name de rijke landen voorop.
Echt niemand wil arme mensen in de kou laten zitten. Ook al zo'n populistische bangmakerij. Ieder klimaatplan staat vol met plannen voor een rechtvaardige transitie waarbij juist de armen het minst geraakt worden. Niemand wil toegang tot eerstelevensbehoeften afpakken. We hebben het over wat minder luxe. Maar daar staat wel meer welzijn tegenover, een gezonde leefomgeving, meer natuur.
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:05
Je doet net alsof het leven dan niet meer de moeite waard is en iedereen massaal aan de bedelstaf raakt. Daar had ik het helemaal niet over. Alleen minder consumeren en zonder veel materiële extra's ook tevreden zijn.
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:10
Er vervallen heel veel banen als de welvaartsproducten en ervaringen opgeschort worden. Half Nederland in de WW lijkt me helemaal de doodsteek voor onze verzorgingsstaat en daar gaat het al bergafwaarts mee.
De klimaatkerk is weinig realistisch als je het mij vraagt.
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:14
Voorlopig hebben we een gierend personeelstekort. En we hebben nu zo'n 800.000 arbeidsmigranten nodig om onze economie draaiende te houden.
Ook komen er nieuwe banen voor terug: in de duurzame energie, (biologische) akkerbouw of lokale maakindustrie bijvoorbeeld.
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:20
Bij gecontroleerde krimp is er minder werk, maar hoeft er ook minder gewerkt te worden omdat men minder geld uitgeeft en dus hoeft te verdienen. En als je werk een beetje verdeelt, net als in de jaren ‘80, is het prima te doen. Bovendien is er nu nog steeds een ernstig tekort aan mensen die wat kunnen. Met wat omscholing kunnen degenen die nu in de welvaartsbubbel en bullshitbanen werken nuttig worden ingezet.Dubois schreef: ↑03-10-2023 19:10Er vervallen heel veel banen als de welvaartsproducten en ervaringen opgeschort worden. Half Nederland in de WW lijkt me helemaal de doodsteek voor onze verzorgingsstaat en daar gaat het al bergafwaarts mee.
De klimaatkerk is weinig realistisch als je het mij vraagt.
Het is culturele en maatschappelijke armoede om te denken dat mensen alleen gelukkig en tevreden kunnen zijn met veel spullen en gefabriceerde ervaringen. Dat is wat adverteerders en marketingjongens er in hebben gehamerd.
Eeuwige groei is niet vol te houden, vroeg of laat overschrijden we dan het Malthusiaans Plafond.
Maar ik weet bijna zeker dat de meeste mensen op de lijn Dubois zitten. Het botsen tegen de grenzen van de groei op een pijnlijke wijze is dus onvermijdelijk.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:43
er is een schreeuwend tekort aan personeel en door de vergrijzing zal dat niet snel veranderen. Dus half Nederland in de WW klinkt heel indrukwekkend, maar niet heel realistischDubois schreef: ↑03-10-2023 19:10Er vervallen heel veel banen als de welvaartsproducten en ervaringen opgeschort worden. Half Nederland in de WW lijkt me helemaal de doodsteek voor onze verzorgingsstaat en daar gaat het al bergafwaarts mee.
De klimaatkerk is weinig realistisch als je het mij vraagt.
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:45
Het klinkt mij juist niet realistisch dat mensen in zogenaamde bullshitbanen in zorg of onderwijs ingezet zouden kunnen worden.
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:48
Ben het met je eens dat gecontroleerde krimp geen slecht idee zou zijn.oudebaas schreef: ↑03-10-2023 19:20Bij gecontroleerde krimp is er minder werk, maar hoeft er ook minder gewerkt te worden omdat men minder geld uitgeeft en dus hoeft te verdienen. En als je werk een beetje verdeelt, net als in de jaren ‘80, is het prima te doen. Bovendien is er nu nog steeds een ernstig tekort aan mensen die wat kunnen. Met wat omscholing kunnen degenen die nu in de welvaartsbubbel en bullshitbanen werken nuttig worden ingezet.
Het is culturele en maatschappelijke armoede om te denken dat mensen alleen gelukkig en tevreden kunnen zijn met veel spullen en gefabriceerde ervaringen. Dat is wat adverteerders en marketingjongens er in hebben gehamerd.
Eeuwige groei is niet vol te houden, vroeg of laat overschrijden we dan het Malthusiaans Plafond.
Maar ik weet bijna zeker dat de meeste mensen op de lijn Dubois zitten. Het botsen tegen de grenzen van de groei op een pijnlijke wijze is dus onvermijdelijk.
Maar hoe dat te realiseren? Nederland is een economie die drijft op banen die op de een of andere manier gekoppeld zijn aan welvaart of aan economische groei. ASML is daar een goed voorbeeld van. Hun machines worden worden verkocht aan bedrijven in landen die willen groeien. De eindproducten van hun machines belanden vaak in consumentenelectronica.
En ASML is beslist niet de enige uiteraard. Bijna alle 25 bedrijven in de AEX hebben te maken met groei en welvaart.
Als je je economie niet meer afhankelijk wil laten zijn van welvaart of groei dan stort het kaartenhuis vroeg of laat snel in elkaar. Dan zijn er al snel geen personeelstekorten meer.
Het klinkt ook een beetje als plannen om naar een zelfvoorzienende en agrarische samenleving te gaan. Een samenleving waar het nut door een overheidsorgaan wordt vastgesteld.
Het klinkt mooi, maar we hebben ook desastreuze voorbeelden gezien in de geschiedenis van dit soort gecontroleerde transformaties in samenlevingen.
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:49
tja als je baan ophoudt te bestaan, zul je iets anders moeten gaan doen. Maar er zijn nog veel meer vacatures dan alleen zorg en onderwijs natuurlijk
Het is duidelijk dat jij gewoon niets wil veranderen, maar dat is nou juist niet realistisch.
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:52
De meeste mensen in Nederland werken in de commerciele en zakelijke dienstverlening. Dat tekort aan personeel is ook een gevolg van een economie die nog steeds draait, naast vergrijzing.
Maar die vergrijzing an sich is onvoldoende.
dinsdag 3 oktober 2023 om 19:54
oudebaas schreef: ↑03-10-2023 19:20Bij gecontroleerde krimp is er minder werk, maar hoeft er ook minder gewerkt te worden omdat men minder geld uitgeeft en dus hoeft te verdienen. En als je werk een beetje verdeelt, net als in de jaren ‘80, is het prima te doen. Bovendien is er nu nog steeds een ernstig tekort aan mensen die wat kunnen. Met wat omscholing kunnen degenen die nu in de welvaartsbubbel en bullshitbanen werken nuttig worden ingezet.
Het is culturele en maatschappelijke armoede om te denken dat mensen alleen gelukkig en tevreden kunnen zijn met veel spullen en gefabriceerde ervaringen. Dat is wat adverteerders en marketingjongens er in hebben gehamerd.
Eeuwige groei is niet vol te houden, vroeg of laat overschrijden we dan het Malthusiaans Plafond.
Maar ik weet bijna zeker dat de meeste mensen op de lijn Dubois zitten. Het botsen tegen de grenzen van de groei op een pijnlijke wijze is dus onvermijdelijk.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:01
Maar ik heb wel meer kritiek bij gecontroleerde economische krimp.
Want die groei is niet alleen het resultaat van het beschikbaar zijn van grondstoffen, maar ook van de bevolking die simpelweg groeit. Maar ook van innovaties die gedaan worden.
Ga je als overheid dan langs bij mensen die een nieuwe uitvinding hebben gedaan om het ze te ontraden? Of dwing je die mensen de uitvinding maar minimaal uit te rollen?
Want controle impliceert overheidsbeleid en dus een overheid die meekijkt.
Ik vind dit lastig, omdat innovaties zo menselijk zijn. De mensheid heeft hier altijd al naar gestreefd.
Want die groei is niet alleen het resultaat van het beschikbaar zijn van grondstoffen, maar ook van de bevolking die simpelweg groeit. Maar ook van innovaties die gedaan worden.
Ga je als overheid dan langs bij mensen die een nieuwe uitvinding hebben gedaan om het ze te ontraden? Of dwing je die mensen de uitvinding maar minimaal uit te rollen?
Want controle impliceert overheidsbeleid en dus een overheid die meekijkt.
Ik vind dit lastig, omdat innovaties zo menselijk zijn. De mensheid heeft hier altijd al naar gestreefd.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:03
Vanwege financiële redenen heb ik al op diverse zaken die mij levensvreugde geven moeten bezuinigen. En ik besef goed dat er nog een grote groep onder mij komt die financieel nog meer heeft moeten inleveren door de stijgende kosten van levensonderhoud. En dan streeft Brussel, opgezweept door XR, naar nóg meer versobering. Ik zie dat idd leiden tot een instortend kaartenhuis van wat eens onze welvarende levensstandaard was en dat maakt me doodsbang. Bang ook dat veel mensen dat niet doorhebben als ze groen idealisme aanhangen. Er is ook veel te weinig ruimte voor de dialoog in de nationale media. Heel eenzijdig wordt een apocalyptisch beeld geschetst terwijl de gevolgen van een streng klimaat beleid onbelicht blijven.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:06
Volgens mij is de mens spullen gaan waarderen al ver voordat er adverteerders bestonden.
Ik deel je zorg dat er vooral teveel wordt gekocht, en ook spul van slechte kwaliteit.
Maar de wens om spullen te kopen is ook menselijk denk ik. Veel spullen zijn toch een soort werktuigen. Daar zijn mensen altijd al mee bezig geweest. Misschien omdat spullen uiteindelijk juist zeer menselijk zijn? We onderscheiden ons daarmee fundamenteel van dieren. Wat mensen met de combinatie hersenen en fijne motoriek kunnen bouwen heeft ons altijd gefascineerd.
Je krijgt het niet snel uit de mens denk ik. Niet zonder geweld althans.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:07
We voorzien niet in onze eigen basisbehoeften. Dat zou wellicht kunnen als we veel minder vee zouden hebben in Nederland (want daarvoor moeten we veel voer importeren) en overgaan op landbouw, en dan ook nog daadwerkelijk producten uit het seizoen eten.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:11
Bij krimp kunnen nog steeds vernieuwingen en verbeteringen plaatsvinden. Het proces van creatieve destructie,waarbij het oude voor het nieuwe plaatsmaakt, kan gewoon doorgaan, alleen in een ander tempo en met andere uitkomsten.Siri schreef: ↑03-10-2023 20:01Maar ik heb wel meer kritiek bij gecontroleerde economische krimp.
Want die groei is niet alleen het resultaat van het beschikbaar zijn van grondstoffen, maar ook van de bevolking die simpelweg groeit. Maar ook van innovaties die gedaan worden.
Ga je als overheid dan langs bij mensen die een nieuwe uitvinding hebben gedaan om het ze te ontraden? Of dwing je die mensen de uitvinding maar minimaal uit te rollen?
Want controle impliceert overheidsbeleid en dus een overheid die meekijkt.
Ik vind dit lastig, omdat innovaties zo menselijk zijn. De mensheid heeft hier altijd al naar gestreefd.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:11
Ik zie Nederlanders (waaronder ook immigranten uit andere werelddelen) niet de hele winter aan de boerenkoolstamp zitten met enkel appels en peren als fruit. Dat is ook weer een vrij onrealistische verwachting.OgenvanTijgers schreef: ↑03-10-2023 20:07We voorzien niet in onze eigen basisbehoeften. Dat zou wellicht kunnen als we veel minder vee zouden hebben in Nederland (want daarvoor moeten we veel voer importeren) en overgaan op landbouw, en dan ook nog daadwerkelijk producten uit het seizoen eten.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:15
Het niets veranderen is een stuk realistischer dan zou moeten. De meeste mensen zitten eerder op de lijn Dubois, dus dat zal het beleid worden.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:16
Met het seizoen eten geeft je wel wat om naar uit te kijken. Heerlijk genieten van de eerste asperges of de eerste haas.
„Ik ben goddank helemaal niets” (Japi)
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:20
Dat zijn leuke en lekkere extra's natuurlijk maar geen tomaten, citrus of bananen meer zou toch wel een groot gemis zijn.
Het seizoensgebonden telen van asperges in eigen land maakt het gelijktijdig wel een heel duur product wat ook niet echt wenselijk is.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:22
Hoe oud ben je? Ik ben een veertiger, opgegroeid in een arbeidersgezin. We aten op zondag karbonade en dat was het qua vlees. En in de winter aten we boerenkool uit de tuin, sperziebonen uit de weckpotten en spinazie uit de vriezer. In de nazomer plukten we bosbessen en bramen voor jam. En iedere woensdag haalde mijn moeder drie kilo appels op de markt. Ik ben vast niet de enige die zo is opgegroeid en er warme herinneringen aan heeft.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:23
Dus laten we niet doen alsof we zelfvoorzienend (kunnen) zijn. Dus wat er elders in Europa wel of niet verbouwd kan worden is echt ook voor ons van belang.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:25
Ik ben in de jaren 60 opgegroeid en er stond dagelijks vlees op tafel met aardappels en groente. De buitenlandse maaltijden als rijst en pasta waren toen nog een zeldzaamheid. Volgens mij at ik in de jaren 70 voor het eerst een kiwi. Toen nog zacht en zoet, tegenwoordig liggen ze keihard en onrijp in de supermarkt.thistle schreef: ↑03-10-2023 20:22Hoe oud ben je? Ik ben een veertiger, opgegroeid in een arbeidersgezin. We aten op zondag karbonade en dat was het qua vlees. En in de winter aten we boerenkool uit de tuin, sperziebonen uit de weckpotten en spinazie uit de vriezer. In de nazomer plukten we bosbessen en bramen voor jam. En iedere woensdag haalde mijn moeder drie kilo appels op de markt. Ik ben vast niet de enige die zo is opgegroeid en er warme herinneringen aan heeft.
dinsdag 3 oktober 2023 om 20:28
Je weet dat tomaten gewoon in de volle grond groeien? En we hebben ook veenbessen, vossenbessen, bramen, frambozen, vlierbessen, aardbeien, zwarte bessen, rode bessen, druiven, wijnbessen. En dan nog hazelnoten, walnoten, kastanjes. We hebben echt een rijkdom aan soorten!
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn
Al een account? Log dan hier in