Komkommertijd. Misstanden in de zorg.

15-06-2010 19:07 122 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ieder jaar valt het me op. Komkommertijd en dus worden er een aantal artikelen geschreven over de misstanden in de zorg, De zorg heeft al zo'n negatief imago. Ik vind het zelf heel jammer dat de media dit imago, ieder jaar weer hoog weet te houden.

Dat er misstanden zijn, is niets nieuws. Maar een tegengeluid of een beeld vanuit de praktijk is er bijna niet.



Deze link laat juist de andere kant zien. Vanuit de zorgverlener.



Dit artikel is een voorbeeld van de negatieve berichtgeving.



Onlangs was er een topic over ouderen die moeten betalen voor een ommetje, of extra douchebeurt. Dat artikel is zo uit z'n verband gerukt. Het gaat er namelijk om dat men een pakket heeft, waar het recht op zorg in vastgesteld wordt. Wanneer iemand extra wil douchen, zal er extra betaald moeten worden. Maar het lijkt net alsof men niet mag douchen, tenzij er betaald wordt.



Ik ben voor meer tegengeluid. Ik wil ook de andere kant van het verhaal. Ik las een reactie van een familielid. Het ging om een dochter die beledigd was over het feit dat er iets meer hulp van mantelzorgers wordt gevraagd. Ik snap die boze reactie niet.



Zorgverleners zijn er toch om de client en mantelzorg, wat zorg uit handen te halen? Het lijkt er nu op dat de verpleging alle taken op zich neemt. Toen mijn moeder in het ziekenhuis hulp nodig had om naar het toilet te gaan, heb ik er niet eens aan gedacht om de verpleging te bellen. Ik kon haar toch begeleiden? Dat is iets anders wanneer ze geen stap zou kunnen zetten. Maar het ging om ondersteunen tijdens het lopen.



Ik werk zelf in de zorg. Het valt mij op dat sommige (gelukkig niet alle) familieleden zelfs geen kop koffie inschenken voor moeder. Ze verwachten dat wij dat doen. Ook wanneer we bezig zijn met andere bewoners, waarvan de familie op dat moment niet aanwezig is. Of de klachtenregen wanneer een client om 11 uur uit bed komt. Iemand moet de eerste zijn en iemand zal de laatste zijn. Het is onmogelijk om 5 mensen om 7 uur uit bed te halen.



Ik ben bang dat de negatieve berichtgeving veel paniek zaait. Ik maak me best druk om het onbegrip dat er is. En ik heb het idee dat er een zondebok gezocht wordt. Iemand moet 'de schuld krijgen'. Of maak ik me onterecht druk?

Misstanden zijn veelal de schuld van

Totaal aantal stemmen: 31

De verpleging/verzorging (10%)
De overheid (39%)
De hoge eisen van familie (13%)
Iets anders, namelijk (13%)
Een combinatie, namelijk (26%)
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
quote:floor72 schreef op 17 juni 2010 @ 22:38:

[...]



Maar heb je het op dat moment ook tegen die collega's gezegd?



Goed punt. Ik zie het ook op de afdeling. Onderling wel schande roepen, maar niets tegen de collega in kwestie zeggen. Ik heb ooit een collega aangesproken op haar benadering naar een bewoner toe. Feedback geven is ook onderdeel van het werk, vind ik.

Zelf heb ik gevraagd aan een collega of zij AUB!! een bewoner wilde verzorgen, waar ik op dat moment geen zin in had. Ik was echt bang dat ik het geduld niet zou hebben. Dat zou de vijfde dag zijn waarop ik de bewoner moest verzorgen, maar die vertoonde zulk moeilijk gedrag, ik kon het even niet opbrengen.



De bewoner zit vast niet te wachten op iemand die er eigenlijk geen zin in heeft. Ook eigen grenzen bewaken is een onderdeel van het werk. Niet alleen in de verpleging.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
quote:yagmur schreef op 17 juni 2010 @ 23:15:

[...]





Hoe herkenbaar! Gelukkig ben ik geen betaalde werknemer, Als familie van mijn oudjes vraagt of ik een kop koffie voor haar wil brengen dan zeg ik dat ik er vrijwilliger ben en dat ze dat vast zelf wel kan doen! Ik heb zo een hekel aan dat soort graf mensen die je behandelen als bedienden! Zo van ik betaal hiervoor! bah bah bah!



Maar als vrijwilliger worden er toch ook dingen van je verwacht? Het is niet zo dat je, omdat je vrijwillig bent, alleen taken kunt doen waar je op dat moment zin in hebt, neem ik aan?



Ik spreek familie er tegenwoordig wel op aan, dat zij ook zelf een kop koffie in mogen schenken, of de bewoner naar het toilet mogen brengen. Of een andere blouse aan mogen trekken, wanneer ze niet tevreden zijn met de combinatie (komt voor).



We hebben het zelf gedaan, ben ik bang. Maar het terugdraaien is nu wel heel lastig. Er is geen tijd meer om alle taken op ons te nemen. Ook voor familie zal dat wennen zijn.



Ik kan zelf ook niet tegen familie die het gewoonweg niet wil begrijpen. Klagen, klagen, klagen en zelf geen initiatief tonen. Laatst viel er koffie over iemand heen. Er zat een familielid van een andere client bij. Zij zegt "Ja, ik zag het al lang aankomen. Het kopje stond al scheef". Dan denk ik wel "STEEK EENS EEN KLAUW UIT, ANDERS!" Maar ik zeg, "Oh, wanneer u zoiets ziet, mag u het kopje best recht zetten hoor." Hopelijk helpt het. Maar stoom uit den oren, dat wel...
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
quote:kookwekkertje01 schreef op 17 juni 2010 @ 23:30:

[...]





Maar als vrijwilliger worden er toch ook dingen van je verwacht? Het is niet zo dat je, omdat je vrijwillig bent, alleen taken kunt doen waar je op dat moment zin in hebt, neem ik aan?Tuurlijk heb ik bepaalde taken die ik moet vervullen. Koffie en thee schenken bijvoorbeeld :-) Niet om serveerster te spelen voor een hooghartige veeleisende dochter/ zoon die eens in de zoveel tijd zuchtent langs komt om te kijken of ma of pa nog niet dood is.
Alle reacties Link kopieren
quote:yagmur schreef op 17 juni 2010 @ 23:47:

[...]





Tuurlijk heb ik bepaalde taken die ik moet vervullen. Koffie en thee schenken bijvoorbeeld :-) Niet om serveerster te spelen voor een hooghartige veeleisende dochter/ zoon die eens in de zoveel tijd zuchtent langs komt om te kijken of ma of pa nog niet dood is.



Ja, die types ken ik. Dan snap ik het. Het kwam heel anders over, dan hoe je het bedoelde.

Wij hebben een dochter op de afdeling die personeel uitspeelt. Ook onbegrijpelijk. Voor haar, loop ik geen stap harder. Ik zet me in voor haar moeder, maar verder zoekt ze het maar uit.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
Ik lees al een aantal dingen waar ik het niet helemaal mee eens ben, geloof ik...



Familie die zelf geen kop koffie in schenkt;

Ik heb liever dat familie aan mij vraagt of ik voor die familie een kop koffie in wil schenken dan dat de betreffende familie zelf in de kasten gaat rommelen en weet ik het allemaal.

Wij hadden het pas nog, dat de dochter van een bewoonster in de keuken stond en allerlei eten en drinken aan het uitscheppen was. Da's dus ook gewoon echt niet de bedoeling. Dan heb ik liever dat ze zoiets aan ons vragen.

En over mensen naar het toilet helpen.... Ook dat vind ik niet gek als familie dat aan verzorging over laat. Familie heeft vaak een minder goed zicht op de beperkingen en mogelijkheden van de bewoner dan het personeel. Ook dan heb ik liever dat ze mij vragen een bewoner op het toilet te zetten dan dat ze zelf gaan lopen klooien en de bewoner valt en breekt een heup. Om maar een voorbeeld te noemen.



Dan over dat filmpje. Ja, het is schokkend dat personeel zo grof is tegen bewoners, maar ik heb ook het idee dat er nog wel meer op dat tapeje stond wat wij niet te horen krijgen.

Natuurlijk is er nooit een excuus om zó tegen een bewoner te praten, maar er zijn wel omstandigheden waarbij ik me kan voorstellen dat een dergelijke opmerking je ontglipt.

Ook ik heb een bewoner die altijd en eeuwig aan de wandel gaat en dat dus zelf niet meer kán en zodoende nogal regelmatig onderuit gelegen heeft. Ze is een tijd gefixeerd geweest, maar omdat ze nu wat beter is hebben we de afspraak met haar gemaakt; ze moet niet meer vast, maar áls ze op wil staan voor het één of ander moet ze eerst iemand van ons roepen zodat ze niet alleen op staat.

Wanneer ze dan wéér zelf opstaat zonder mij te roepen heb ik ook wel eens gezegd; "roep me nu toch eens voor je gaat staan want straks val je en breek je je heup".

Dan nog is dat wat anders dan iemand een gebroken heup tóewensen, maar ik kan me wel voorstellen dat je soms flink geagiteerd bent. En in het voorbeeld van mijn bewoner MOET ik haar ook duidelijk laten merken dat dit echt niet oké is, omdat ze het anders gewoon echt niet snapt. Als je dan zo los mijn opmerkingen zou horen klinken die misschien ook heel cru, terwijl het in de context toch echt wel anders is.

Maar goed, inderdaad, ik geloof niet dat ik ooit zo kil klink als de mevrouw op het filmpje....
668, the neighbour of the Beast
Alle reacties Link kopieren
Oh, en als een vrijwilliger als taak heeft om koffie en thee te schenken dan is het toch niet zo raar dat je dat doet als het van je gevraagd wordt? Of ben ik nu zo raar?
668, the neighbour of the Beast
quote:Marels schreef op 18 juni 2010 @ 14:47:

Oh, en als een vrijwilliger als taak heeft om koffie en thee te schenken dan is het toch niet zo raar dat je dat doet als het van je gevraagd wordt? Of ben ik nu zo raar?

Denk dat yagmur dat niet bedoeld, voor de patienten zal ze best graag koffie inschenken. Maar als er famile aanwezig is dan kunnen die toch wel wat doen? Sommigen hebben inderdaad het idee van zo moeders in de zorg dus wij zitten vastgezogen aan de stoel. Zo werkt het dus niet.

Ik heb een bij een mevrouw gewerkt (thuiszorg) die had een dochter die bijstand ontving. Ze had geen pest te doen, ik dacht wel eens kom uit je luie stoel en ga zelf eens krulspelden bij je moeder zetten.
Alle reacties Link kopieren
zijn er ook weleens verdiepingen in de familierelaties en sfeer? ik hebw eleens gesprekken met familieleden waarbij er naar voren komt dat pa of ma helemaal zo gastvrij niet waren. dochter of zoon mocht echt niet in de kasten komen om even koffie te zetten. Krulspelen zetten is voor de armen....moe ging liever naar de kapper. Door zulke situaties in de familiesfeer kan ik me wel voorstellen dat familieleden op de krent blijven zitten. Soms kan een gesprek met familieleden erg verhelderend werken.
Alle reacties Link kopieren
Misschien Iammy...

Maar dan nog, ik vind dat kopje koffie inschenken het probleem niet. Koffie zetten op de kamer, tuurlijk, dat ga ik niet doen voor mijn bewoners. Als ze een koffieapparaat willen op de kamer moeten ze ook zelf maar koffie zetten.

Maar een kopje koffie inschenken op de afdeling? Daar zie ik écht het probleem niet in. Zoals ik al zei; liever dat ze het vragen dan dat ze overal zelf in gaan zitten grutten.



En trouwens, bekijk het eens van de kant van de familie, nog afgezien van wat Somana zegt, want daar ben ik het ook mee eens.

Maar goed, stel, jouw moeder zit in een verzorgingstehuis. Jij werkt zelf ook nog gewoon dus je hebt het hardstikke druk, maar je probeert toch zeker één keer in de week bij je ouwe moeder langs te gaan, want anders zit het mensje ook maar alleen. Die ene keer dat jij dan een uurtje of wat gezellig bij kan keuvelen met je moeder, verwacht de verpleging ook nog van je dat jij wel even bijspringt in de zorg. Want jij kan toch ook wel koffie inschenken voor moeder, of haar op de wc zetten.

Ik zou dan misschien ook wel denken; daar worden jullie toch voor betaald. Als je nu langs komt om eens gezellig met je moeder/oma/wat voor familie of vriend dan ook bij te praten, dan wordt jij er toch niet blij van als van je verwacht wordt dat jij ook nog bepaalde zorgtaken over gaat nemen, terwijl je in de tijd dat je daar aan kwijt bent ook gewoon gezellig had kunnen praten?
668, the neighbour of the Beast
Wat een vergelijking marels, als je bij je moeder op visite komt dan is zelf koffie inschenken toch niet te veel? Naar toilet helpen vind ik dan weer wat anders.
Alle reacties Link kopieren
Even iets rechtzetten. Ik wil ook niet hebben dat men in de kasten zit. Maar familie komt van het appartement van de bewoner af, waar een koffiezetapparaat staat, om mij te vertellen, dat moeder een kopje koffie wil hebben.



En bewoners die met familie dagjes weg gaan en door de kinderen naar het toilet gebracht worden hebben we ook. Maar wanneer ze op de afdeling zijn, komt de familie dus met de mededeling dat moeder moet plassen. Dat kan dan best door de familie gedaan worden.



Bij ons is juist veel achtergrondinformatie beschikbaar over familiebanden, etc. Het is onderdeel van het zorgdossier. Het hele levensverhaal staat beschreven. Van kindertijd, tot nu. Zelfs welk beroep vader en moeder hadden, uit hoeveel leden het gezin bestond. Ook staat er in sommige gevallen beschreven welke kinderen het niet met elkaar kunnen vinden, etc.



Wanneer iemand gewend is om naar de kapper te gaan, dan brengen wij die persoon dus ook naar de kapper. Er is echt veel mogelijk bij ons. Maar ik kan niet tegen familie die het personeel beschouwt als hun personeel. En dat komt ook veel voor.



Wij hebben een bewoner die steeds zijn bed in duikt, wanneer hij onrustig is. Wanneer de familie komt, komen zij ons vertellen dat het bed open ligt. Of we dat even willen dichtslaan. Nee dus. Dat kunnen zij toch ook? Wij maken het bed op, hij gaat er in, even later er weer uit, wij maken het bed op, hij gaat er in...etc. Zo blijf je bezig. Wanneer hij naar bed gaat 's avonds, zorgen we dat alles netjes is en hij zo kan slapen.



Maar goed, het punt ouderenmishandeling. Ik vind het erg dat het voorkomt. Ik ga er vanuit dat we niet alles zien. Maar ik hoef geen collega te betrappen. Die is mijn. Ik ben er om de mensen een stukje bescherming te bieden. Dan maakt het voor mij niks uit of dat nou voor zichzelf, de medebewoners, familie, kenissen of wie dan ook is.



Ik verhef ook wel eens m'n stem. Bijvoorbeeld wanneer iemand die niet kan lopen, toch wil gaan staan. Uit een paniekreactie heb ik wel eens luid "Zitten blijven!" geroepen. Als dat opgenomen zou zijn, dan had ik me ook schuldig gemaakt aan mishandeling. Maar ik ben natuurlijk naar de bewoner gelopen en heb op een rustige manier uitgelegd waarom ik zo luid was. Ik schrok heel erg.

Ook wanneer bewoners op elkaar vitten of op de vuist willen (ja, dat gebeurt), dan voel ik me net een scheidsrechter. "Nou zeg, nu is het klaar hoor. We zijn allemaal volwassenen." Klinkt niet leuk en lief, maar ik vind het zeker niet respectloos.



Vastbinden doen we niet. Maar wanneer iemand echt een gevaar voor zichzelf is, dan krijgt de persoon bijvoorbeeld een tafelblad aan de rolstoel. Dan kan iemand niet opstaan. Maar we halen wel de voetsteunen van de rolstoel, zodat men zich nog kan verplaatsen. Van bedhekken maken we gebruik bij mensen die uit bed kunnen vallen. Bij mensen die wel eens uit bed komen en met rollator lopen, hebben we een sensor. Het alarm gaat af wanneer iemand op de rand van het bed zit.



Alles gaat bij ons in overleg met familie. Bij veranderingen van bijvoorbeeld medicatie, stellen we ze op de hoogte.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
kookwekkertje, je moet je die berichten over misstanden niet persoonlijk aantrekken. Het zijn geen verwijten aan jouw adres. Het ligt niet aan jou dat die misstanden er zijn. Jij doet wat je kunt. Maar de omstandigheden waarbinnen mensen in de zorg hun werk moeten doen zijn op veel plaatsen dusdanig dat je toch wel kunt stellen dat een en ander toch wel tekortschiet.



Ik begrijp dus wat Troeta schreef: "Volgens mij hebben mensen geen idee hoe slecht het is in de zorg dus van mij mogen er nog wel meer van zulke berichten in de media komen". Ik heb datzelfde bij het onderwijs. Laat de kranten maar negatieve artikelen schrijven, laat ouders maar mopperen en klagen, ik weet dat het niet aan mij ligt maar aan overheidsbeleid. Ik trek het me niet persoonlijk aan. Ik doe wat ik kan en ik doe dat goed.



Trek het je niet aan dus, die berichten zijn echt niet als een verwijt naar jou bedoeld!
Alle reacties Link kopieren
quote:Lllilaaa schreef op 18 juni 2010 @ 21:03:



Trek het je niet aan dus, die berichten zijn echt niet als een verwijt naar jou bedoeld!



Nee, je hebt ook gelijk. Op de meeste dagen kan ik er prima tegen. Maar soms word ik zo moe van steeds maar die negatieve berichten. Ik wil soms zo graag eens laten weten wat ik zoal tegenkom op een dag. Dan begrijpt men misschien waar de misstanden vandaan komen. Dat het geen kwade opzet is. In het geval van de dochter die de geluidsopname gemaakt heeft bijvoorbeeld. Ik kan me heel goed voorstellen hoe zo'n gesprek ontstaat. Mensen die dementeren, kunnen 's nachts wel 15 keer uit bed komen. Wanneer het druk is, is er een kans dat het de verzorgende te veel wordt.

Dat praat het niet goed hoor, maar door te kijken waar het probleem ontstaat, kom je ook makkelijker tot een oplossing, dan door te wijzen en te oordelen.



Overigens zou ik ook geen lerares of politieagente willen zijn. Dat zijn beroepen waarbij je ook niet uitgelegd krijgt, wat het werk eigenlijk allemaal inhoudt.



Anyway, "niets van aantrekken, niets van aantrekken, niets van antrekken".. Ik weet dat je gelijk hebt, maar ik moet het even voelen.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
Dat heb je mooi voor elkaar Kookwekkertje. Goed artikel
Age is mind over matter, if you don\'t mind is doesn\'t matter
Alle reacties Link kopieren
Ik werk al 20 jaar in de zorg, waarvan 8 jaar als zelfstandige, en het spijt me heel erg om te zeggen, maar vaak soms vind ik echt dat mensen uit de zorg zeuren.



Hard werken? Ja, soms wel, maar dat doen ze in de bouw en in een supermarkt ook.
Alle reacties Link kopieren
quote:binkie14 schreef op 19 juni 2010 @ 18:18:

Dat heb je mooi voor elkaar Kookwekkertje. Goed artikel Ik snap je even niet. Welk artikel?
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
Trouwens, we worden beroemd. http://www.mijntijdvoorde ... a-verpleging/?responses=1[/quote]





Sorry als ik je verkeerd begrepen heb.

Ik dacht dat jij hier iets mee van doen had.
Age is mind over matter, if you don\'t mind is doesn\'t matter
quote:floor72 schreef op 19 juni 2010 @ 21:07:

Ik werk al 20 jaar in de zorg, waarvan 8 jaar als zelfstandige, en het spijt me heel erg om te zeggen, maar vaak soms vind ik echt dat mensen uit de zorg zeuren.



Hard werken? Ja, soms wel, maar dat doen ze in de bouw en in een supermarkt ook.



Die mogen ook zeuren. Het gaat er niet altijd om dat we zeuren dat er hard gewerkt moet worden, dat weet je nou eenmaal, maar constant het gevoel te hebben dat je mensen tekort doet, puur door alle papierzooi en een megaoverschot aan managers.

Dat iedere minuut genoteerd moet worden, dat de CIZ maffia bepaald hoeveel zorg iemand nodig heeft zonder diegene ook maar te kennen, terwijl een wijkverpleegkundige ook goed kan inschatten welke en hoeveel zorg een patient nodig heeft.

Als jij dit gezeur vind..... Sorry dan.
Alle reacties Link kopieren
quote:binkie14 schreef op 20 juni 2010 @ 16:13:

Trouwens, we worden beroemd. http://www.mijntijdvoorde ... a-verpleging/?responses=1[/quote]





Sorry als ik je verkeerd begrepen heb.

Ik dacht dat jij hier iets mee van doen had.Ooooh, dat artikel. Ja, dat klopt. Nu snap ik het.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
quote:lammy schreef op 20 juni 2010 @ 17:59:

[...]





Die mogen ook zeuren. Het gaat er niet altijd om dat we zeuren dat er hard gewerkt moet worden, dat weet je nou eenmaal, maar constant het gevoel te hebben dat je mensen tekort doet, puur door alle papierzooi en een megaoverschot aan managers.

Dat iedere minuut genoteerd moet worden, dat de CIZ maffia bepaald hoeveel zorg iemand nodig heeft zonder diegene ook maar te kennen, terwijl een wijkverpleegkundige ook goed kan inschatten welke en hoeveel zorg een patient nodig heeft.

Als jij dit gezeur vind..... Sorry dan.Goeie post. Hard werken is inderdaad prima. Het gezeik er omheen, daar word ik soms ook moedeloos van.
Eigenlijk, ben ik een enorme burgertrut!!
Alle reacties Link kopieren
quote:kookwekkertje01 schreef op 20 juni 2010 @ 22:53:

[...]





Goeie post. Hard werken is inderdaad prima. Het gezeik er omheen, daar word ik soms ook moedeloos van.Welk gezeik er omheen? Een formuliertje invullen? De meeste formulieren bestaan uit kruisjes zetten. Is binnen 10 minuten gepiept!
Alle reacties Link kopieren
Ik vind vaak dat mensen uit de zorg (onnodig) zeuren en als het je niet aan staat moet je een ander vak kiezen.
Heb jij wel eens een herinidicatie aan moeten vragen floor? Gewoon omdat de toegekende zorg niet meer toereikend is.

Kruisjes zetten.... kom nou toch. Er moeten vijf formulieren worden ingevuld en nog een extra formulier voor spoedinzet zorg. Dat is als je het zorgvuldig doet echt geen 10 minuten.
O en floor, dat invullen moet dan in eigen tijd he. Want er is geen indicatie meer voor om hier tijd voor vrij te maken. Hier ben je inclusief het afreizen naar kantoor, faxen enz ruim een uur mee bezig. Ik doe het dan voor de klant en dat vind jij gezeur? Dan moet ik maar een ander vak kiezen.
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat je als zelfstandige in de zorg een wat luxere positie hebt en dat floor het zich daarom allemaal niet zo goed kan voorstellen. Wij hadden op school ook ooit een freelancer en die stond er toch wat buiten, zeg maar. Je hebt dan een positie waarin je de klussen doet waarvoor je bent ingehuurd en voor de rest niet middenin alles zit. Als 'gewone' werknemer is het lastiger om te zeggen: "ik doe alleen m'n eigen werk" zeker als je ziet dat daar leerlingen/patienten onder lijden.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven