Langer medische behandeling dan wenselijk?

30-05-2012 22:22 101 berichten
Bijna twee op de drie artsen zeggen dat ze ernstig zieke patiënten langer behandelen dan wenselijk. Volgens hen is intensieve medische zorg in de laatste levensfase vaak in strijd met het welzijn van patiënten.



Dat meldt het vaktijdschrift Medisch Contact (.pdf) op basis van een enquête onder leden van de artsenorganisatie KNMG.



Rekken

Artsen behandelen patiënten vaak lang omdat ze daar van nature toe zijn geneigd, denken de meeste respondenten. Verder dringen patiënten en hun familieleden er vaak bij artsen op aan om het leven te rekken






Dit artikel was vandaag in het nieuws.

En ik vroeg me werkelijk af of ik, indien ik terminaal zou zijn, alles uit de kast zou willen halen. Met evt extra lijden, extra pijn maar wel extra tijd...



Ik heb vorig jaar een goede vriendin aan kanker verloren, ze was 39 en heeft geknokt tot het laatst en wilde gewoon niet dood.. Gevolg was dat ze medisch gezien hoewel ze uitbehandeld was, toch extra tijd heeft gekregen door behandelingen, therapie etc.

Maar daardoor ook heel erg veel pijn, angst, verdriet en ellende heeft gehad. :cry:

Het was gewoon verschrikkelijk om dit te zien, niet eens voor mijzelf (als vriendin) omdat ik ietsje verder stond. Maar voor haar kinderen en man. Om je dierbare zo'n strijd te zien voeren. Ik vond het mensonterend, maar op het laatst was ze al zo ver heen, zo suf van de medicatie, zo vermagerd en zo verzwakt dat het haar niet meer boeide. Het is bijna een jaar geleden dat ze stierf.

Nog steeds denk ik elke dag aan deze strijd en hoe ik het zou willen....denk dus dat ik allang had opgegeven. Maar dat weet je dus pas als je het meemaakt.



Sorry voor het verdrietige verhaal

Ben wel benieuwd hoe jullie erover denken.
Alle reacties Link kopieren
Tuorrebout schreef op 30 mei 2012 @ 22:46:

[...]





Mijn moeder wilde liever langer lijden dan korter leven. En dat heeft ze gedaan. Ze is tot het uiterste gegaan, positief gebleven, maar och wat een eenzaamheid op het laatst. Ik weet niet wat ik zou willen. Ik weet het echt niet. Wat mijn moeder moest ondergaan was mensonterend voor mij, maar niet voor haar. Of eigenlijk misschien ook wel :'-(






Hier precies hetzelfde vorig jaar. Ik had nog nooit kanker van dicht bij mee gemaakt maar dat is inderdaad mensonterend. Ik heb ook het gevoel dat ik niet heb kunnen rouwen om dat de opluchting dat ze uiteindelijk overleed enorm groot was



Ik denk nu ook zeker te weten dat ik absoluut niet zo lang door wil gaan maar wat ik werkelijk wil als het zover is weet ik natuurlijk niet.
Alle reacties Link kopieren
muzze schreef op 30 mei 2012 @ 22:50:

[...], ik mag eigenlijk ook niet oordelen over mijn vriendin, hoewel ik het soms heel egoïstisch vond van haar om haar leven te verlengen. Leven verlengen, ten koste van.....alles.

Terwijl ze zoveel pijn en ellende had, ze wist het en toch wilde ze door.



Voor haar kinderen vond ik dit zo vreselijk!! Dat je moeder gilt van de pijn en toch niet de ogen wil sluiten,




Maar toch. Het omgekeerde komt ook voor: de zieke wil euthanasie want kan de pijn niet meer verdragen, en de familie wil het niet want die wil de zieke nog niet kwijt. Is de zieke dan ook egoistisch om tegen de wens van de rest in te gaan?



Kortom, is de zieke leidend, is de familie dat, of heeft euthanasie altijd de voorkeur denk je?
carenza schreef op 31 mei 2012 @ 08:45:

[...]

je ziet dat de persoon in het bed het moeilijk heeft, dan wil je alleen nog maar dat je dierbare rust krijgt!




Zoals je hier kunt lezen is het vaak de zieke zelf die ervoor kiest om nog door te gaan en niet op te geven.



Je reactie, hoewel begrijpelijk gezien het onderwerp, was dus niet terecht.
Alle reacties Link kopieren
Een paar jaar geleden zag ik een documentaire over een Zwitser die ongeneeslijk ziek was. Hij was nog geen 60. Omdat hij de lijdensweg van zijn eigen moeder had gezien, wilde hij voor zichzelf niet zo eindigen. Hij wilde een einde aan zijn leven nog voordat hij de palliatieve fase in zou gaan. In Zwitserland werd hij daarbij geholpen. Dat werd allemaal gefilmd.
Denken is zo buitengewoon moeilijk dat velen de voorkeur geven aan oordelen. Otto Weiss
Carenza, je laatste post laat zien dat je het dus echt niet begrepen hebt. Het is niet aan jou. Het is aan de patiënt.
Alle reacties Link kopieren
Tegen beter weten in, hele zware behandelingen ondergaan.. vind ik over het algemeen niet zinvol.. en bovenal mensonterend..
Alle reacties Link kopieren
Mijn ervaring s ook dat artsen vaak verder door willen behandelen, zeker een interessante casus.



Tijdens het slecht nieuws gesprek krijgt de patiënt dan wel het slechte nieuws maar dat wordt dan wel rooskleuriger gebracht dan werkelijkheid is.

De meeste artsen doen dat, hoop doet leven, vertelde ze dan.



Dat vond ik vrij lastig als verpleegkundige, vooral als je mensen dan na zo een gesprek hoorde praten over de vakantie,volgend jaar...



Dus wat mij betreft mogen artsen ook wel wat meer rechtdoor zee zijn.



( dit is mijn ervaring dus weet niet of dit staaft met de werkelijkheid, ben er al weer een jaar of 5 uit)
Zus, klopt wel hoor: er zijn nog steeds artsen die geen slecht nieuws kunnen brengen. Maar het neemt wel af heb ik het idee.
Ik heb van dichtbij meegemaakt dat mijn oom en tante ( broer en zus) beiden strijd hebben geleverd en hebben verloren. Beiden uiteindelijk de keuze gemaakt voor euthanasie. Bij mijn oom wilde de huisarts niet meewerken en heeft uiteindelijk een verschrikkelijke doodsstrijd geleverd. Verschrikkelijk om mee te maken en te zien hoe diep iemand moet gaan voordat hij/zij kan sterven. Ook voor mijn tante, neefjes en nichtje. Mijn tante heeft zelf haar moment uitgekozen om te gaan 'hemelen' zoals ze dat zelf zei. Op hemelvaartsdag is ze uiteindelijk gestorven, op het moment dat ze zelf wilde. Volgens de specialist zou haar strijd hoe dan ook snel afgelopen zijn, maar ze wilde hier zelf een einde aan maken. Beiden hadden dikke darm kanker, het is een erfelijke ziekte binnen onze familie.

Beiden wilden dood en niet in deze pijn en mensonterende situatie verder leven. Wat had het voor een zin om het pijnlijke leven nog verder te rekken? Een leven waar ze niets meer aan hadden, alleen maar pijn. Ja ze hadden beiden een gezin, maar ook zij konden niet met deze situatie leven. Maar wel nadat ze telkens de grens hadden verlegd, want stel je voor!

Op een gegeven moment is mijn tante tot inzicht gekomen dat geen enkele behandeling haar zou helpen, de uitzaaiingen waren te veel aanwezig. Operaties heeft ze afgewezen, ze vond het wel best. Liever wat korter leven dan ondraaglijk lijden. Wat uiteindelijk alsnog is gebeurt, omdat je geen afscheid wil nemen van al je dierbaren. Je moet een grens over die niet ieder mens wil overschrijden.



En afgelopen tijd heb ik het tegenovergestelde meegemaakt. Een familielid van vriend wilde niet dood, zelfs geen medicatie om de pijn te verlichten. Alvleesklier kanker en toch maar blijven vechten en strijden met zoveel pijn. Haar kinderen hadden er zoveel moeite mee. Iedere dag je verschrikkelijk zieke moeder zien die niet meer beter zal worden en alleen maar zieker zal zijn. Uiteindelijk na 2 weken waken is ze overleden.



En nee, ik weet niet hoe ik zal reageren mocht ik zelf in de situatie terecht komen, maar op dit

moment kies ik voor een menswaardig leven en mocht dit niet meer kunnen, dan kies ik er voor

om net als mijn tante mijn moment uit te zoeken om te gaan 'hemelen'. De ellende heb ik gezien die deze rotziektes met zich meebrengen en ik wil het mijn familie en mijzelf niet aandoen om te moeten lijden, zonder enige verbetering in de toekomst.
Alle reacties Link kopieren
Ik heb het bij mijn moeder gezien, als je ziek bent ga je continue je grenzen verleggen. Niet meer kijken wat je niet kunt maar wat je nog wel kunt. Maar ik ben het wel mee eens dat er daardoor langer lijden plaats vindt. Mijn moeder wilde ook niet dood, zo'n sterke wilskracht. Uiteindelijk hebben ze haar in slaap gebracht omdat het lichaam op was en nog ontwaakte ze daar een paar keer uit.
Alle reacties Link kopieren
Een kant die onderbelicht blijft, en een nogal gruwelijk zwarte kijk op de medische branche:



Hoe vaak zouden artsen iemand langer in leven willen houden omdat het geld in het laatje brengt?
Sim69 schreef op 31 mei 2012 @ 10:44:

Een kant die onderbelicht blijft, en een nogal gruwelijk zwarte kijk op de medische branche:



Hoe vaak zouden artsen iemand langer in leven willen houden omdat het geld in het laatje brengt?
Daar geloof ik niet in. Artsen krijgen hier niet per patient betaald hoor. Ze krijgen ook geen bonus voor dure ingrepen.
Alle reacties Link kopieren
Geloof me, als ik iets heb besloten, dan hou ik me eraan. Ook aan wat ik hier op dit topic heb gezegd.
truffelmaffia schreef op 31 mei 2012 @ 11:25:

Geloof me, als ik iets heb besloten, dan hou ik me eraan. Ook aan wat ik hier op dit topic heb gezegd.




Als je dat weet dan is het toch goed? :)



Ik denk op dit moment ook dat ik mijn leven niet op deze manier wil rekken, na de ervaringen die ik heb opgedaan. Maar dat wil niet zeggen dat ik hierin kan veranderen. Ik denk dat je grenzen snel overschrijdt als het gaat om leven en dood en vooral als je zelf een (jong) gezin hebt. Zoveel om voor te leven en elk klein dingetje kan een sprankje hoop doen geven. Ik heb het gezien bij mijn tante, die duidelijk aan heeft gegeven niet te willen strijden tegen een ziekte waaraan ze toch dood zou gaan. uiteindelijk is ze zoveel grenzen overgegaan, voordat ze het tot een stop heeft doen komen. Haar kinderen waren 12 en 14, haar man lag met een aneurysma in het ziekenhuis, ook in levensgevaar op dat moment ( gelukkig leeft hij nog steeds en is hij gezond en weer gelukkig, na diepe rouw van 10 jaar, wel nog altijd alleen en wil geen vrouw meer in zijn leven). Hoe kun je op dat moment beslissen niet meer te willen leven? Hoe moeten je kinderen dit te boven komen? Mijn ouders hadden mijn neef en nicht dan in huis genomen, maar hoe kan je moederhart dat ooit begrijpen? Ik ben op dit moment heel stellig, maar niets is zo veranderbaar als een mens denk ik, vooral in dit soort situaties.
Alle reacties Link kopieren
Pixiedust schreef op 30 mei 2012 @ 23:43:

[...]





Sorry dat ik zo direct ben, maar ik vind dit onder de gordel. Je velt een oordeel hiermee over anderen die een andere keuze maken dan jij nu wenselijk acht en hint daarbij ook nog even een schuldgevoel erbij (als je alles aangrijpt dan die je je familie meer pijn aan). Misschien niet jouw bedoeling, wetende hoe gevoelig dit onderwerp is en hoe snel mensen daardoor in de verdediging

kunnen springen als ze het gevoel hebben dat hun gevoel aangetast raakt, maar dat geldt natuurlijk net zo goed andersom.



Dat iets voor jouw man de juiste keuze was, wil niet stellen dat het daarmee dús de juiste keuze is. Juist niet, want niets zo persoonlijks als dit soort onderwerpen. Voor een ander kan rekken juist de enige juiste weg geweest zijn. Het mooie hierin vind ik zelf dat wanneer men mag overlijden op een wijze passend bij die persoon, de omgeving eigenlijk altijd zal uiten dat men het passend vond, goed vond. Alleen die "kleine" wetenschap kan een keuze nimmer pijnlijker maken.



Nergens vanaf wetende? Het is imho maar de vraag, wat dat betreft weten we nog altijd meer niet dan wel. Als ik af moet gaan op wat ik heb mogen ervaren, dan ben ik iemand die de overtuiging heeft dat mensen veel meer meekrijgen dan wij nu bedenken. Daarvoor heb ik al te veel dingen zien gebeuren met te bewuste timing, uitspraken en noem het maar op.



In mijn omgeving heb ik beiden mee mogen maken, van enorm rekken tot heel proactief euthenasie verkiezen. De enige overlijdens waarvan ik kan stellen dat er "meer" pijnlijke herinneringen zijn? Die enkeling waarbij het niet op een passende wijze mocht zijn.



Laten we in dit topic s.v.p. elkaars visie met rust laten. Kom op, het zou toch wat zijn als we onze eigen persoonlijke visie of keuze een ander gaan opleggen of andermans keuze visie vanuit de onze gaan be(ver)oordelen. Ik blief dat niet van een ander en volgens mij zijn er maar heel weinig die dat wel blieven.




Het is niet mijn bedoeling om een ander iets op te leggen wat goed en fout is dat moet ieder voor zich zelf weten,van sommige reacties gaan mijn haren overeind staan maar dat is mischien mijn eigen fout.

Het hele gebeuren rondom mijn man heeft mij zoveel pijn gedaan,omdat je machteloos moet toekijken hoe degene die je lief hebt veranderd in een wrak dat gun ik niemand.

Maar ik blijf erbij dat lijden geen zin heeft,mijn kinderen hebben dat beeld nog voor ogen en ik had ze liever een ander beeld van hun papa gegeven om zich te herinneren maar dat is persoonlijk.
Snormel schreef op 31 mei 2012 @ 09:46:

[...]





Maar toch. Het omgekeerde komt ook voor: de zieke wil euthanasie want kan de pijn niet meer verdragen, en de familie wil het niet want die wil de zieke nog niet kwijt. Is de zieke dan ook egoistisch om tegen de wens van de rest in te gaan?



Kortom, is de zieke leidend, is de familie dat, of heeft euthanasie altijd de voorkeur denk je?
Je hebt gelijk, zo had ik het nog niet gezien.
truffelmaffia schreef op 31 mei 2012 @ 11:25:

Geloof me, als ik iets heb besloten, dan hou ik me eraan. Ook aan wat ik hier op dit topic heb gezegd.
Geloof me, die keus heb je lang niet altijd. Artsen werken niet mee aan euthanasie alleen omdat je jezelf te oud en versleten vindt.
Interessant topic. Ik denk dat het klopt dat wanneer je zelf ernstig ziek wordt dat je je grenzen steeds gaat verleggen.

Daarom ben ik van plan om een grens bij een slechte diagnose gelijk af te bakenen: met grote letters 'niet reanimeren' op mijn borstkas als tattoo



Ik zag een poos geleden in een medisch programma dat ze een teminale vrouw met een hartstilstand een half uur aan het reanimeren waren. Dat gaat me echt te ver. Een niet-reanimeren verklaring op papier wordt regelmatig niet opgevolgd.
Alle reacties Link kopieren
smulrol schreef op 01 juni 2012 @ 20:40:

Interessant topic. Ik denk dat het klopt dat wanneer je zelf ernstig ziek wordt dat je je grenzen steeds gaat verleggen.

Daarom ben ik van plan om een grens bij een slechte diagnose gelijk af te bakenen: met grote letters 'niet reanimeren' op mijn borstkas als tattoo



Ik zag een poos geleden in een medisch programma dat ze een teminale vrouw met een hartstilstand een half uur aan het reanimeren waren. Dat gaat me echt te ver. Een niet-reanimeren verklaring op papier wordt regelmatig niet opgevolgd.




Als je je een beetje in de materie verdiept, dan zul je al snel beseffen dat een tatoeage veelal geen waarde heeft. Waarom? Men kan niet beoordelen in welke staat je was toen je die liet zetten en daarmee niet beoordelen of je wel bij machte was om een dergelijke keuze te maken. Laat staan dat je op die keuze terug kunt komen, wat ten alle tijden mogelijk moet zijn en bij de papieren versie toch een stuk makkelijker nieuwe verklaring op te stellen is dan even een tatoeage aanpassen aan de wens van dat moment.



Een punt wat ook nog wel eens terug wil komen bij een te algemeen ingevuld reanimatieverklaring. Als die zo maar "vanuit het niets" komt voor medici, dan is het onmogelijk beoordelen hoe en wat. Het gebruik van algemene taal en voorgedrukte verklaring waarbij de handtekening zo ongeveer het enige persoonlijke detail is, maakt het nog lastiger beoordelen. Een van de redenen waarom het zo belangrijk is zaken in eigen bewoording op te stellen (waarbij wel voorbeelden te gebruiken zijn met genoeg ruimte voor eigen tekst, moet die wel gebruikt worden) én ruim van te voren te bespreken met de medici. Dan is er niet alleen de ruimte om er samen eens een boom over op te zetten en voor de arts om te zien in hoeverre men capabel is en realistisch maar ook de ruimte voor de persoon in kwestie om af te tasten of artsen wel hetzelfde in dit onderwerp staan. Zo niet, dan is de gang naar een andere arts zeer aan te raden.



En dan toch bezig; bespreek dit tevens uitgebreid met de omgeving. Omdat op momenten waarop het er toe doet, je zelf veelal niet in staat zult zijn om dingen te regelen of communiceren. Mensen die weten wat er op papier staat, waar dat te vinden (of een kopij hebben indien gemachtigd bijv.) is etc. Een machtiging daarin kan soms ook welkom of zelfs broodnodig zijn.



Vele redenen om dit onderwerp serieus te nemen, de nodige tijd erin te investeren en bovenal; openlijk over te communiceren. Even iets op papier kwakken, ketting, tatoeage of wat dan ook en er maar vanuit gaan dat het daarmee "u vraagt, wij draaien", is imho hierin zichzelf als individu tekort doen.
when you wish upon a star...
Alle reacties Link kopieren
Ik denk dat de kern van het probleem ergens anders zit, op Radio 1 was ook een item over dit onderwerp.



De kern van het probleem is dat veel artsen door NOG een behandeling aan te bieden, die de patiënt uiteraard aanvaard, het onvermijdelijke "slecht nieuws gesprek" uitstellen.



Het is ook wel te begrijpen, in plaats van de boodschap "ik kan niets meer voor u doen" is "we proberen **** nog" eenvoudiger.



Veel extra behandelingen zijn onnodig, kosten extra geld en verlengen de levensduur nauwelijks.

(Bron Radio 1)
Voltaire: ik veracht u en uw mening, maar ik zal mijn leven geven om uw recht op die verachtelijke mening uit te mogen dragen.
Pixiedust schreef op 01 juni 2012 @ 23:33:

[...]





Als je je een beetje in de materie verdiept, dan zul je al snel beseffen dat een tatoeage veelal geen waarde heeft. Waarom? Men kan niet beoordelen in welke staat je was toen je die liet zetten en daarmee niet beoordelen of je wel bij machte was om een dergelijke keuze te maken. Laat staan dat je op die keuze terug kunt komen, wat ten alle tijden mogelijk moet zijn en bij de papieren versie toch een stuk makkelijker nieuwe verklaring op te stellen is dan even een tatoeage aanpassen aan de wens van dat moment.







Oh shit.



maar een papieren verklaring wordt vaak ook genegeerd!

Gister las ik dit nog:

http://www.dailymail.co.u ... ering-cardiac-arrest.html



Echt als ik terminale kanker heb en plotseling mijn hart besluit er mee op te houden is dat toch een geschenk uit de hemel
Alle reacties Link kopieren
ik denk dat je alleen maar voor jezelf beslissen kunt als je daadwerkelijk in zo'n situatie zit, en ik denk ook dat je je grenzen verlegt, keer op keer.



want het alternatief is de dood.

en daar moet je dan maar net klaar voor zijn.



anders is het als je voor je kind kiezen moet, dat lijkt me de ultieme nachtmerrie.
Alle reacties Link kopieren
Mijn vader koos voor euthanasie voordat de kanker een te grote lijdensweg zou worden. Ik heb hem rustig en zonder pijn zien sterven.



Hem loslaten was verschrikkelijk maar ik ben hem eeuwig dankbaar dat ik hem niet tot het uiterste heb hoeven zien gaan, want als iets mensonterend is....
Sim69 schreef op 31 mei 2012 @ 10:44:

Een kant die onderbelicht blijft, en een nogal gruwelijk zwarte kijk op de medische branche:



Hoe vaak zouden artsen iemand langer in leven willen houden omdat het geld in het laatje brengt?
Wat een onzin! Het kost alleen maar geld hoor, om iemand in leven te houden.



Heb je hier voorbeelden van?
[quote]hollebollegijs schreef op 02 juni 2012 @ 08:33:

Ik denk dat de kern van het probleem ergens anders zit, op Radio 1 was ook een item over dit onderwerp.



De kern van het probleem is dat veel artsen door NOG een behandeling aan te bieden, die de patiënt uiteraard aanvaard, het onvermijdelijke "slecht nieuws gesprek" uitstellen.



Het is ook wel te begrijpen, in plaats van de boodschap "ik kan niets meer voor u doen" is "we proberen **** nog" eenvoudiger.



Volgens mij is het zo dat artsen het slecht nieuws gesprek niet uit de weg gaan, maar dat ze daarbij, als dit mogelijk is, wel een behandeling aanbieden die gericht is om de pijn enigszins te verzachten of om te proberen een levensverlengende behandeling te doen. Het is uiteindelijk aan de patiënt zelf of hij hier wel of niet aan meewerkt. Artsen moeten wel duidelijk vermelden om wat voor behandeling het gaat. Artsen kunnen toch niet zomaar vermelden dat het over en klaar is zonder hierbij ook alternatieven aan te bieden?

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven