meer dan 14 miljard’ voor koopkrachtreparatie, lagere bela

31-08-2022 12:10 1385 berichten
Alle reacties Link kopieren Quote
Miljardenpakket Prinsjesdag: ‘meer dan 14 miljard’ voor koopkrachtreparatie, lagere belasting op arbeid

Het kabinet komt met een volgens Haagse bronnen ‘ongekend’ groot miljardenpakket om de klap van de koopkrachtval te dempen. Daarvoor wordt in 2023 ‘meer dan’ 14 miljard euro uitgetrokken, ruim het dubbele van wat dit jaar al besteed werd.

Het geld wordt ingezet om de pijn van de hoge inflatie en energieprijzen te drukken, zeggen ingewijden in Den Haag. Daarnaast verhoogt het kabinet het minimumloon volgend jaar met 10 procent, een forse stijging.

Marathonsessie voor fractievoorzitters
De coalitiepartijen en het kabinet werden het vanochtend rond 5.30 uur eens over de nieuwe begroting. Na een marathonsessie die voor de fractievoorzitters meer dan veertien uur duurde en voor de top van het kabinet ruim elf uur, werd overeenstemming bereikt, melden premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag. Dat is net op tijd voor een belangrijke deadline. Rutte wilde na afloop alleen spreken van een ‘goed’ pakket.

De inhoud van de plannen wordt bekendgemaakt op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. Om dat te halen, moeten de plannen uiterlijk vandaag naar de Raad van State gestuurd worden. Kaag zei dat ze zich geen zorgen had gemaakt dat het overleg in het zicht van de haven zou stranden. ,,We wisten dat we er eruit zouden komen, alleen is het fijn dat we er om 05.23 uur ook écht uit zijn.”

Volgens Rutte zijn de vraagstukken die voorlagen ‘heel omvangrijk’, en waren de gesprekken daardoor ‘heel complex’. De marathonsessie was volgens hem dan ook noodzakelijk. ,,Anders hadden we het niet gedaan. We mogen elkaar graag, maar slapen is ook fijn.”annacht kwam er in het kabinet overeenstemming over het pakket, dat op Prinsjesdag officieel moet worden gepresenteerd.

Volgens een Haagse bron is het een ‘gigantisch pakket’, waarmee zou moeten worden uitgedrukt dat het kabinet de pijn van burgers serieus neemt.

Er zijn wisselende geluiden of er nog iets mogelijk is voor 2022, de laatste maanden van het lopende jaar dus. Zo zouden er geen grote ingrepen meer mogelijk zijn, omdat uitvoeringsinstanties zoals de Belastingdienst dat niet ‘aankunnen’, zo is gebleken. Toch zou er nog wel íets mogelijk zijn, te denken valt aan de laagste inkomens die eerder al via gemeentes zijn ondersteund met 1300 euro.

Structurele veranderingen
Het kabinet was de afgelopen weken koortsachtig op zoek om grotere groepen burgers te helpen de klap van de hoge inflatie en de gestegen energieprijzen te verzachten. Eerder dit jaar trok het kabinet bijna 7 miljard uit. Toen werd de energiebelasting verlaagd, net als de accijnzen op brandstof en de btw op energie. Die lijn trekt het kabinet door: ook in 2023 moet zo de energieprijzen worden gedrukt. Dit zou bovendien zo ‘gericht mogelijk’ gaan gebeuren, zodat het geld bij mensen komt die het echt nodig hebben. Daarom wordt de btw-verlaging op energie ingetrokken, maar wordt de energiebelasting wel fors verlaagd.

Verder moet het geld om de koopkracht te stutten vooral terecht via het verhogen van toeslagen. Volgens ingewijden gaan de zorgtoeslag en de huurtoeslag omhoog, net als het kindgebonden budget en de AOW-uitkeringen.

In het pakket zitten ook ‘structurele veranderingen in het belastingstelsel’, ingrepen die ook in de jaren na 2023 zullen blijven gelden. Dat ziet onder meer op het verlagen van de belasting op arbeid, het tarief in de eerste schijf, voor inkomens tot zo'n 70.000 euro, gaat omlaag. Daarentegen gaan de lasten voor vermogenden en bedrijven wel omhoog, zeggen ingewijden. Ook gaat de belasting die onder meer energiebedrijven betalen, de mijnbouwheffing, omhoog. De energiefirma's maken immers grote winsten momenteel door de hoge prijzen.

Door armoedegrens zakken
De cijfers van dit jaar waren gitzwart: de koopkracht van Nederlanders gaat dit jaar keihard onderuit, gemiddeld met 6,8 procent, becijferde kabinetsadviseurs van het Centraal Planbureau. Dat historisch beeld zorgt er zelfs voor dat volgend jaar ruim 1,2 miljoen Nederlanders door de armoedegrens zakken, onder wie 308.000 kinderen.

Marathonsessie voor fractievoorzitters
De coalitiepartijen en het kabinet werden het vanochtend rond 5.30 uur eens over de nieuwe begroting. Na een marathonsessie die voor de fractievoorzitters meer dan veertien uur duurde en voor de top van het kabinet ruim elf uur, werd overeenstemming bereikt, melden premier Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag. Dat is net op tijd voor een belangrijke deadline. Rutte wilde na afloop alleen spreken van een ‘goed’ pakket.

De inhoud van de plannen wordt bekendgemaakt op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september. Om dat te halen, moeten de plannen uiterlijk vandaag naar de Raad van State gestuurd worden. Kaag zei dat ze zich geen zorgen had gemaakt dat het overleg in het zicht van de haven zou stranden. ,,We wisten dat we er eruit zouden komen, alleen is het fijn dat we er om 05.23 uur ook écht uit zijn.”

Volgens Rutte zijn de vraagstukken die voorlagen ‘heel omvangrijk’, en waren de gesprekken daardoor ‘heel complex’. De marathonsessie was volgens hem dan ook noodzakelijk. ,,Anders hadden we het niet gedaan. We mogen elkaar graag, maar slapen is ook fijn.”
DingDong schreef:
03-09-2022 19:02
Oh, maar mensen die in loondienst zijn en niet al hun geld hebben uitgegeven aan allerlei rotzooi, die mogen nog wel een 2de keer belasting betalen over hun geld? Bizar.

Nee want daar is ook al dik belasting over betaald. Spaargeld dient in geen geval extra belast te worden. Of dat nu van een ZZP'er, iemand in loondienst of een CEO van een groot concern is.
Alle reacties Link kopieren Quote
Goddess schreef:
03-09-2022 19:27
Ik stel voor dat al de zeurkousen per direct hun baan opzeggen en een uitkering aanvragen met alle toeslagen die er te bedenken zijn.
Moeten ze doen; zal je snel genoeg zien hoe snel dat gat in je begroting gaat oplopen :)
Hetjuistebesluit schreef:
03-09-2022 19:22
Ik heb behalve ondernemer meerdere situaties gehad+ in mijn gezin: Ziek, uitkering, geen uitkering en werkende.
Hierboven poste iemand dat sommige mensen geen idee hebben hoe het is om zzp'er te zijn en dat is ook zo.
Opmerkingen als; dus jij wil geen toeslagen/belastingvoordeel etc. Snap ik dus ook niet.

Ik heb de laatste blz geen enkele posting gezien waarbij van mensen word verwacht dat ze geld moeten afslaan van de overheid. Ik ken ze niet die netjes hun huurtoeslag terugstorten als protest tegen het huidige systeem. 'Mensen die hun hand ophouden' komt hard over. Maar er lijkt niet altijd bij stil te worden gestaan waar al dat geld van de belasting vandaan komt. Van de belastingbetaler simpelgezegd. Er werd ook gezegd: pas als van jouw uitkering/toeslagen ook dubbel belasting moet worden afgedragen sta je ook niet te juichen. Die frustratie komt er niet altijd genuanceerd uit, maar ik vind hem wel veel begrijpelijker. Ik riep eerst ook dat de grootverdieners meer moeten bijdragen aan de minima, maar nu ik een aantal voorbeelden heb gelezen doe ik dat niet meer. De frustratie bij iemand die het in zijn portemonnee voelt, vind ik leerzamer dan berichten als: maar ik fraudeer niet. Dat zeg ik ook niet, maar geld is niet gratis. Het moet ergens vandaan komen.
Het probleem komt van beide kanten, mensen weten niet goed wat de situatie van de ander is. Bijvoorbeeld die opmerking die ik dik heb gemaakt in je post: als je niet werkt vervalt de arbeidskorting die een werkende wel krijgt, waardoor je meer belasting betaald. Ook niet-werkenden dragen bij aan de pot. Het geld moet ergens vandaan komen, en iedereen draagt bij naar vermogen.

Elke 'groep' heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen. En je kiest er niet altijd zelf voor om in een bepaalde groep te zitten. Ik denk wel dat mensen die een uitkering ontvangen vaker te maken krijgen met stigmatisering en valse beschuldigingen dan andere groepen, misschien de ultrarijken.

In het begin van dit topic ging het ook veel over die 70.000 grens. Daar zitten man en ik gezamenlijk bij in de buurt, ik zou het prima vinden om daar meer belasting over te betalen, als we daar overheen gaan.
Tegelijkertijd komt mijn inkomen uit een WIA uitkering, en een uitkering staat voor veel mensen in hun hoofd dus gelijk aan weinig geld en toeslagen nodig hebben.
Dit terwijl ik al meer belasting betaal dan toen ik werkte, en als man meer gaat verdienen dan telt mijn wia ook gewoon mee waardoor we meer belasting betalen.

Het een sluit het ander niet eens uit.
wolkje75 schreef:
03-09-2022 19:34
Ja maar niet voor de niet multinationals, de werkende mensen die een 40 urige werkweek hebben maar uiteindelijk 60 uur werken.
Die hoge belastingen moeten betalen, nergens van toeslagen profiteren en dan volgens sommigen hier maar eens extra op hun vermogen mogen betalen en lekker hoge belastingen... Die groep bedoelde ik!
Ik zit ook in die groep, al heb ik enorm veel vakantie natuurlijk. Maar alsnog denk ik dat het een goed idee is te kijken naar grote spelers.
Goddess schreef:
03-09-2022 19:33
Waarom zou de shell of Unilever gecompenseerd moeten worden van ons belastinggeld voor ziek personeel?
Ik benoem specifiek multinationals omdat een hoop reageerder ook continu cherry-picken als het om uitkeringsgerechtigden en parttimers gaat. Dan hebben ze opeens allemaal een zwager, een tante een buurman een collega die misbruik maakt van het systeem.

Als je mij goed leest dan praat ik met name over het MKB. Shell en Unilever zijn prima in staat dit met hun winst op te vangen. Je zou daar een regeling voor kunnen maken dat bijvoorbeeld (grote) BV's hier dan geen recht op hebben. Punt is dat het MKB dit rechtstreeks uit eigen zak betaalt waar een CEO van Shell een maandelijks salaris krijgt. Hij zal dit hoogstens merken aan wat minder winstuitkering. Weet je wat het voor een klein bedrijf met pakweg 5 man personeel kost als iemand langdurig ziek is? Om nog maar niet te praten over de Corona tijd en de verplichte quarantaines. De salarissen moesten natuurlijk gewoon 100% doorbetaald worden (logisch ook) maar die kleine ondernemer loopt daarop leeg. Dat is gewoonweg niet te betalen.
Alle reacties Link kopieren Quote
DingDong schreef:
03-09-2022 19:08
Dit is gewoon valse stemmingmakerij, er is hier wel 1000 keer benadrukt dat het geld wat je dan uitspaart dat dit juist is voor mensen die écht niet kunnen werken.

Het is al meermaals genoemd, een oplossing zou zijn dat werkenden geen toelages meer krijgen als ze niet minimaal 32 uur per week werken.

Je neemt dus allerlei argumenten persoonlijk terwijl het niet op jou betrekking heeft. Dat mag je natuurlijk zelf weten maar zet geen mensen hier neer als een soort "onmensen" omdat je een heel eigen manier van redeneren hebt.
Wat als je ZZP’er bent of ondernemer en (tijdelijk) niet voldoende opdrachten binnengehaalt om 32 uur te werken? Laten stikken maar?
Ik merk dat mensen in dit topic veel sympathiseren met mkb’ers, ZZP’ers en dat is prima hoor. Maar ook die hoeven niet altijd zuiver te zijn. Sommige mensen nemen ontslag van een prima betaalde baan om zelf wat op te starten en “hun hart te volgen”. Het kan zomaar zijn dat die ondernemend in het begin of de eerste paar jaartjes niet voldoende inkomen generen om zonder toeslagen te kunnen. Hoe gaan we daarmee om?
Alle reacties Link kopieren Quote
wolkje75 schreef:
03-09-2022 19:34
Ja maar niet voor de niet multinationals, de werkende mensen die een 40 urige werkweek hebben maar uiteindelijk 60 uur werken.
Die hoge belastingen moeten betalen, nergens van toeslagen profiteren en dan volgens sommigen hier maar eens extra op hun vermogen mogen betalen en lekker hoge belastingen... Die groep bedoelde ik!
en wie zeggen dat dan?
I was born in the sign of water, and it's there that I feel my best
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
03-09-2022 19:45
Als je mij goed leest dan praat ik met name over het MKB. Shell en Unilever zijn prima in staat dit met hun winst op te vangen. Je zou daar een regeling voor kunnen maken dat bijvoorbeeld (grote) BV's hier dan geen recht op hebben. Punt is dat het MKB dit rechtstreeks uit eigen zak betaalt waar een CEO van Shell een maandelijks salaris krijgt. Hij zal dit hoogstens merken aan wat minder winstuitkering. Weet je wat het voor een klein bedrijf met pakweg 5 man personeel kost als iemand langdurig ziek is? Om nog maar niet te praten over de Corona tijd en de verplichte quarantaines. De salarissen moesten natuurlijk gewoon 100% doorbetaald worden (logisch ook) maar die kleine ondernemer loopt daarop leeg. Dat is gewoonweg niet te betalen.

Niet elke mkb mkb’er heeft overheidshulp nodig. Sommige boeken enorme winsten.

Ik begrijp inmiddels dat je heel erg vanuit jouw eigen bril vannalles aan het analyseren en afkeuren bent.
Je wil voor je eigen groepje genoeg compensatie wat begrijpelijk is maar tegelijk wil je afgeven op anderen waarvan jij vind dat ze het niet verdienen. En zo wil iedereen wel wat ten koste van een ander want jouw compensatie zal dan uit iemands anders zak moeten komen maar daar sta je zeker niet bij stil.
Goddess schreef:
03-09-2022 19:46
Wat als je ZZP’er bent of ondernemer en (tijdelijk) niet voldoende opdrachten binnengehaalt om 32 uur te werken? Laten stikken maar?
Ik merk dat mensen in dit topic veel sympathiseren met mkb’ers, ZZP’ers en dat is prima hoor. Maar ook die hoeven niet altijd zuiver te zijn. Sommige mensen nemen ontslag van een prima betaalde baan om zelf wat op te starten en “hun hart te volgen”. Het kan zomaar zijn dat die ondernemend in het begin of de eerste paar jaartjes niet voldoende inkomen generen om zonder toeslagen te kunnen. Hoe gaan we daarmee om?
rosanna08 schreef:
03-09-2022 19:49
en wie zeggen dat dan?
Hier in dit topic, dat die mensen maar extra belast moeten worden op hun vermogen... want ze verdienen toch kennelijk genoeg.. :facepalm:
Ik ben zeker niet verbitterd op de mensen die toeslagen krijgen, het gaat mij erom dat als ik hier zulke uitspraken lees en sommigen bewust profiteren van toeslagen en niet willen werken vind ik dat niet ok dat de hogere inkomens maar eens extra moeten betalen nog eens...
Goddess schreef:
03-09-2022 19:57
Niet elke mkb mkb’er heeft overheidshulp nodig. Sommige boeken enorme winsten.

Ik begrijp inmiddels dat je heel erg vanuit jouw eigen bril vannalles aan het analyseren en afkeuren bent.
Je wil voor je eigen groepje genoeg compensatie wat begrijpelijk is maar tegelijk wil je afgeven op anderen waarvan jij vind dat ze het niet verdienen. En zo wil iedereen wel wat ten koste van een ander want jouw compensatie zal dan uit iemands anders zak moeten komen maar daar sta je zeker niet bij stil.

Ik vind je laatste zin een beetje flauw... het enige waar ik moeite mee heb zijn de mensen die prima fulltime kunnen werken maar dit niet doen omdat het meer loont om minder te werken en recht te hebben op alle toeslagen. Dus ik vind dat werken meer beloont dient te worden. Dat bedrijven meer aangespoord moeten worden om fulltime contracten te realiseren ipv de parttime contracten en daarnaast vind ik dat het MKB of andere bedrijven tot een bepaalde omzet meer gecompenseerd moeten worden in geval van langdurige ziekte van personeel.

Helemaal nergens zeg ik dat minima meer moeten gaan betalen of moeten zeuren. Nergens zeg ik dat degenen die daadwerkelijk recht hebben op toeslagen deze niet moeten ontvangen. Het tegenovergestelde juist. Stop met de bevoorrechte positie belastingtechnisch voor de grote multinationals. Maar laat deze evenredig belasting betalen. En ga in godsnaam spaargeld voor iedereen niet extra belasten want daar is al belasting over betaald. Voor velen is dit geld bedoeld als oude dag voorziening of voor onvoorziene uitgaven.
Alle reacties Link kopieren Quote
Goddess schreef:
03-09-2022 19:57
Niet elke mkb mkb’er heeft overheidshulp nodig. Sommige boeken enorme winsten.

Ik begrijp inmiddels dat je heel erg vanuit jouw eigen bril vannalles aan het analyseren en afkeuren bent.
Je wil voor je eigen groepje genoeg compensatie wat begrijpelijk is maar tegelijk wil je afgeven op anderen waarvan jij vind dat ze het niet verdienen. En zo wil iedereen wel wat ten koste van een ander want jouw compensatie zal dan uit iemands anders zak moeten komen maar daar sta je zeker niet bij stil.
Dat doet de doorsnee "laat een ander maar betalen"-roeper hier ook niet, dus waarom zou dat nodig zijn?
Alle reacties Link kopieren Quote
wolkje75 schreef:
03-09-2022 19:59
Hier in dit topic, dat die mensen maar extra belast moeten worden op hun vermogen... want ze verdienen toch kennelijk genoeg.. :facepalm:
Ik ben zeker niet verbitterd op de mensen die toeslagen krijgen, het gaat mij erom dat als ik hier zulke uitspraken lees en sommigen bewust profiteren van toeslagen en niet willen werken vind ik dat niet ok dat de hogere inkomens maar eens extra moeten betalen nog eens...
Wat ik wel hee unfair vind is dat van elke euro die je werkt moet je een deel afstaan aan belasting, maar als je je geld hebt verkregen door huuropbrengsten of beleggingen hoef je amper wat te betalen? Denk dat daar wat meer in rechtgetrokken moet worden. Ook brievenbusfirmas vind ik nog steeds bizar dat daar niks aan gedaan wordt.
Robinson schreef:
04-09-2022 11:27
Wat ik wel hee unfair vind is dat van elke euro die je werkt moet je een deel afstaan aan belasting, maar als je je geld hebt verkregen door huuropbrengsten of beleggingen hoef je amper wat te betalen? Denk dat daar wat meer in rechtgetrokken moet worden. Ook brievenbusfirmas vind ik nog steeds bizar dat daar niks aan gedaan wordt.
Eens daar moet ook heel wat aan rechtgetrokken worden..
Alle reacties Link kopieren Quote
Robinson schreef:
04-09-2022 11:27
Wat ik wel hee unfair vind is dat van elke euro die je werkt moet je een deel afstaan aan belasting, maar als je je geld hebt verkregen door huuropbrengsten of beleggingen hoef je amper wat te betalen? Denk dat daar wat meer in rechtgetrokken moet worden. Ook brievenbusfirmas vind ik nog steeds bizar dat daar niks aan gedaan wordt.
Ik ben voor belasting op rendement, niet voor belasting op spaargeld.

Ik koop niet veel, dat is goed voor het klimaat, maar o.a. daardoor veel spaargeld. Dus wordt je "gestraft" als je op deze wijze je steentje bijdraagt aan een betere wereld.
Alle reacties Link kopieren Quote
Goddess schreef:
03-09-2022 19:46
Wat als je ZZP’er bent of ondernemer en (tijdelijk) niet voldoende opdrachten binnengehaalt om 32 uur te werken? Laten stikken maar?
Ik merk dat mensen in dit topic veel sympathiseren met mkb’ers, ZZP’ers en dat is prima hoor. Maar ook die hoeven niet altijd zuiver te zijn. Sommige mensen nemen ontslag van een prima betaalde baan om zelf wat op te starten en “hun hart te volgen”. Het kan zomaar zijn dat die ondernemend in het begin of de eerste paar jaartjes niet voldoende inkomen generen om zonder toeslagen te kunnen. Hoe gaan we daarmee om?
Leer eens lezen zou ik zeggen, het ging duidelijk over mensen in LOONDIENST die niet minimaal 32 uur per week werken.

Voor je tweede opmerking. Die mensen hebben helemaal nergens recht op als het niet lukt want voor je het weet gaan ze sjoemelen en dus is de overheid rigoureus. Wil je voor jezelf beginnen en het gore lef hebben om jezelf staande te houden, dan heb je gewoon nergens recht op.
Alle reacties Link kopieren Quote
Robinson schreef:
04-09-2022 11:27
Wat ik wel hee unfair vind is dat van elke euro die je werkt moet je een deel afstaan aan belasting, maar als je je geld hebt verkregen door huuropbrengsten of beleggingen hoef je amper wat te betalen? Denk dat daar wat meer in rechtgetrokken moet worden. Ook brievenbusfirmas vind ik nog steeds bizar dat daar niks aan gedaan wordt.
Een voorstel om dat aan te pakken, ligt al klaar.
Alle reacties Link kopieren Quote
justagirly schreef:
03-09-2022 19:32
Eens hoor.
Ik vind dat ook erg oneerlijk.
Zo maak je het ondernemers wel erg moeilijk, zou niet moeten.

Maar hou eens op met dat zij, hun, de gewone mensen bepalen dit niet hé.

De overheid bedenkt deze regels, niet mensen die toeslagen krijgen of iemand die onterecht in een uitkering zit. Het gemak waarmee gegraaid wordt komt dus door de huidige regering.
Het gemak waarmee gegraaid wordt is nog steeds een individuele beslissing. Mensen stemmen nog steeds de partij die het meest gunstig voor hun zelf uitpakt. Als morgen de regering zegt dat je alleen nog maar bijstand krijgt als je ongeneeslijk ziek bent, dan krijgt de SP ineens een enorme hoeveelheid stemmen. Zie daar, de regering is een afspiegeling van wat het volk wil. Dus de gewone mens bepaald hoor.
Alle reacties Link kopieren Quote
cuculuscanorus schreef:
03-09-2022 19:21
Ik denk dat belastingvoordelen voor multinationals ons meer kosten dan tante Gea die twee huizen poetst naast haar bijstand.
Ik denk ook dat de Multinationals een groter bijdrage leveren aan onze economie en welvaart dan tante Gea. Als we deze multinationals zwaarder gaan belasten dan rekenen ze dat gewoon door in hun producten, ik denk dat jij het helemaal niet leuk vindt als een pot verf ineens 2 x zoveel kost. Of ze vertrekken naar een land met een beter belastingklimaat en sluiten hier de boel.

Multinationals hebben nog een andere waarde, een land waar veel multinationals gevestigd zijn, hebben ook een stabielere economie omdat deze bedrijven minder last hebben van grote schommelingen en veel personeel hebben. In tijden van een recessie ben je maar wat blij met dit soort bedrijven. Hoe meer multinationals in een land, des te beter het is voor de economie. Vandaar hun buitengewone mooie belastingvoordelen.
DingDong schreef:
04-09-2022 11:39
Leer eens lezen zou ik zeggen, het ging duidelijk over mensen in LOONDIENST die niet minimaal 32 uur per week werken.

Voor je tweede opmerking. Die mensen hebben helemaal nergens recht op als het niet lukt want voor je het weet gaan ze sjoemelen en dus is de overheid rigoureus. Wil je voor jezelf beginnen en het gore lef hebben om jezelf staande te houden, dan heb je gewoon nergens recht op.

Ja dat laatste dus. Je hebt dan nergens recht op en mag eerst je spaargeld en je huis opeten als je voor die tijd niet persoonlijk failliet verklaard bent.
Alle reacties Link kopieren Quote
MrsMorrison schreef:
04-09-2022 12:10
Ja dat laatste dus. Je hebt dan nergens recht op en mag eerst je spaargeld en je huis opeten als je voor die tijd niet persoonlijk failliet verklaard bent.

Dat geldt voor iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, zzp-er/ondernemer of niet.
Alle reacties Link kopieren Quote
Dahlia74 schreef:
04-09-2022 11:36
Ik ben voor belasting op rendement, niet voor belasting op spaargeld.

Ik koop niet veel, dat is goed voor het klimaat, maar o.a. daardoor veel spaargeld. Dus wordt je "gestraft" als je op deze wijze je steentje bijdraagt aan een betere wereld.
Plus dat je gewoon goed voor jezelf kunt zorgen. Mensen zonder buffer komen meteen in de problemen en moeten dan een beroep doen op de overheid.
Ik vind wel dat na een vrijstelling van bijvoorbeeld 3 ton er iets afgedragen mag worden.
72Jelle schreef:
04-09-2022 12:57
Plus dat je gewoon goed voor jezelf kunt zorgen. Mensen zonder buffer komen meteen in de problemen en moeten dan een beroep doen op de overheid.
Ik vind wel dat na een vrijstelling van bijvoorbeeld 3 ton er iets afgedragen mag worden.
Vind dit zo krom, die mensen hebben er gewoon zelf voor gespaard / gewerkt?
Er wordt al hogere belasting afgehouden en dan moeten ze nog eens extra afdragen?
Als mensen eens wat meer op hun uitgaven zouden letten zou het toch mogelijk moeten zijn om een kleine buffer op te bouwen?
En ik bedoel niet nu in deze crisissituatie maar de jaren voorheen moest het toch mogelijk zijn geweest een kleine buffer op te bouwen?
Alle reacties Link kopieren Quote
Dahlia74 schreef:
04-09-2022 11:36
Ik ben voor belasting op rendement, niet voor belasting op spaargeld.
Waarmee de flow in essentie de volgende wordt:

Je verdient geld, draagt daar belastingen op af en van wat je over houdt gebruik je bijvoorbeeld 50.000€ om een vriend te helpen bij het oprichten van zijn bedrijf.
Op winst die dat bedrijf maakt (als dat al het geval is), wordt er belasting afgedragen.
Op wat er dan overblijft, betaal je nog eens belasting als je een dividend uitgekeerd krijgt.
En van wat nadien overblijft, als het bedrijf groeit, daar moet je dan nog eens belasting op betalen aangezien dat rendement is.

Dat is dus 3 tot 4 voudige belasting...
Het klinkt lekker populistisch, maar het fnuikt simpelweg ondernemerschap.

En als extraatje: het fnuikt ook je pensioenspot...
Idd_ schreef:
04-09-2022 12:32
Dat geldt voor iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, zzp-er/ondernemer of niet.

Het ging over het verkrijgen van toeslagen wanneer je een tijd minder opdrachten oid hebt als ZZP'er. Niet over de bijstand. Je krijgt dan als zelfstandige niks en moet gewoon je buffer gebruiken.

Gebruikersavatar
Anonymous
Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Terug naar boven