Meer religie op openbare school

07-06-2008 14:17 192 berichten
Openbare scholen moeten veel meer ruimte bieden aan religie, en dan vooral aan de islam. Dat zegt Ahmed Marcouch, voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart. Volgens hem zou de extra aandacht het godsdienstonderwijs weghalen uit de moskee.





Marcouch wil onder meer dat het scheppingsverhaal meer aan bod komt, naast de evolutieleer. Islamitische scholen zijn 'uit nood' ontstaan omdat er op de openbare scholen te weinig ruimte is voor het geloof, aldus Marcouch in Het Parool.



Marcouch vindt verder dat op school de gebruiken en feestdagen van moslims moeten worden gerespecteerd. Volgens hem kunnen islamitische kinderen nu slecht terecht op openbare scholen, omdat ze zich steeds moeten verantwoorden over zaken als hoofddoekjes, gemengd douchen en zwemmen en feestdagen.



„Het uitgangspunt moet zijn dat een moslimjongere in het openbaar onderwijs terechtkan zonder zijn religie te verloochenen”, aldus de PvdA'er.



Hij zegt dat de mogelijkheden voor extra godsdienstonderwijs er wettelijk wel zijn, maar dat die niet of bijna niet worden benut. „Het is iets anders dan aandacht voor religies, zoals bij maatschappijleer. Het zou door een bevoegde docent moeten gebeuren.”
Alle reacties Link kopieren
quote:Zamirah schreef op 07 juni 2008 @ 15:19:

Volgens mij is het in een ander topic al eens eerder genoemd; het zou verstandig zijn om religie buiten het publieke domein te houden.



Helemaal niet mee eens!!!

Ik zou mijn kind later 't liefst op een openbare school doen of op net zo'n religieuze school als waar ik op heb gezeten heb, die eigenlijk alleen in naam nog religieus is. Ik wil absoluut niet dat mijn kind geïndoctrineerd wordt op school.



Maar dat wil ik juist niet omdat ik vind dat school een vrijplaats moet zijn voor allerlei ideeën en gedachtengangen en theorieën, en dat het kind daarmee in aanraking kan komen, en daarover kan nadenken, kan discussieren, etc. In plaats van dat het alleen weet wat het van papa en mama hoort. In dat licht is 't juist heel belangrijk om wél over religie te praten op school. Ik ben al op de basisschool naar een moskee gegaan en naar een synagoge, en er werd verteld wat die geloven inhielden. Ik denk dat dat weten, die gesprekken en discussies uiteindelijk radicalisatie véél meer tegengaat en integratie veel meer bevordert, dan krampachtig doen alsof religie niet bestaat (behalve thuis natuurlijk, waar je met een beetje pech helemaal geïndoctrineerd wordt).
Ik denk dat het verstandig is dat kinderen iets leren over de vijf hoofdreligies, maar ook over bijvoorbeeld 'sektes', of groeperingen die als sekte worden gezien. Waarom doet men zo, waarom zijn sommige dingen zo belangrijk voor gelovigen. Waarom zijn bijvoorbeeld de winkels op zondag dicht,waarom eten gelovigen bepaalde voedingsmiddelen niet, wat is de Sabbat, wat houdt de doop in, waarom hebben sommige kerken de volwassenendoop, waarom anderen weer niet in enz. enz. enz. Ik vind dat ook een héél belangrijk onderdeel van opleiding.
Alle reacties Link kopieren
Ik ook shining, algemene vorming vind ik dat.



Eerlijk gezegd als ik op tv mensen hoor zeggen dat ze geen flauw benul hebben wat er met pasen of pinksteren of kerst wordt gevierd schaam ik me dood.
Ik ook. Als je dat niet weet, in deze tijd, dan denk ik dat je toch een heel groot deel in onderwijs of opvoeding hebt gemist. Ik wil niemand voor het hoofd stoten, iedereen is vrij om te geloven of niet te geloven wat hij wil. Maar dat mensen niet eens weten wat er met kerst gevierd wordt....ja, daar schaam ik me ook voor.



Het heeft ook met interesse te maken voor een groot deel. Als je het niet hebt geleerd, dan kun je je er alsnog in verdiepen.

Toen ik naar school ging ( zat op een vrij strenge Christelijke basisschool) leerde ik ook weinig over andere geloven, dit kwam pas op de middelbare school. Maar dat houdt niet in dat je niets bij kunt leren.

Ik vind dat dus niet zo belangrijk. Ik weet op de hoofdlijnen wat de verschillende (bekendste) religies inhouden, en zo zou ik dat ook aan mijn kind willen overdragen. Een volwassenendoop, tja, in mijn ogen niet belangrijk. Ik zou ze meer een globaal beeld van religies van over de wereld en door de tijden heen willen meegeven, bijvoorbeeld dat vóór het christendom mensen allang (natuur)religies hadden. En hoe bijvoorbeeld in Zuid-Amerika de indiaanse natuurreligies zich heel erg hebben vermengd met de huidige christelijke religie. Dan geef je je kind een ruimer beeld mee.



Toevoeging: met ik vind dat dus niet zo belangrijk, bedoelde ik bijvoorbeeld de volwassene doop. Kerst/pasen/pinksteren is idd wel handig om te weten. Maar dan moet je m.i. ook aangeven dat er op die dagen oorspronkelijk al door germanen dagen werden gevierd voor bijvoorbeeld de kortste dag van het jaar, of de lente die aanbrak.
Dat is inderdaad een detail Branwen, dat van de volwassenendoop.



Maar dat er inderdaad mensen zijn die niet weten wat kerst inhoudt, dat er mensen zijn die het verschil niet weten tussen Katholieke en Protestante kerken, tussen het Jodendom en Boeddisme, ja, dat vind ik toch echt wel erg.



Wij leven in een Christelijke cultuur en dan is het toch wel handig ( of noodzakelijk vind ik) om er het één en ander van af te weten. En natuurlijk kun je er niet alles over leren, ik weet ook echt niet alle details van andere geloven.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 07 juni 2008 @ 15:43:

[...]





Oei, van een juf vind ik dit toch wel schrikken! Ik heb ook lessen gehad over kunstgeschiedenis, over hedendaagse cultuur, heb latijn en grieks gevolgd, heb tot en met de zesde twee keer per week gegymd (weet alles van softbal en hockey en paaltjesvoetbal) en filosofie gekregen (dat laatste wel pas op de universiteit).

Een soort algemene vorming zullen we maar zeggen?????



Ik ben geen juf, maar een vakdocent Muziek.



Zelf ben ik tegen godsdienstonderwijs, omdat ik het categoriseer in het vakje Sprookjesles. Dat vind ik niet van gym, Latijn, wiskunde, filosofie, muziek, tekenen, maatschappijleer.
Alle reacties Link kopieren
Ben het er helemaal mee eens dat godsdienst buiten het openbaar onderwijs gehouden moet worden. Ik baalde dan ook ontzettend toen mijn zoontje van 4 dit jaar met kerst op zijn openbare school thuis kwam met verhalen over het kindje jezus, nadat de juf het kerstverhaal had verteld aan de klas. Dit gaat voor mij al te ver.
anoniem_59376 wijzigde dit bericht op 07-06-2008 17:30
Reden: jus=juf
% gewijzigd
Alle reacties Link kopieren
Ja, mij ook.
Alle reacties Link kopieren
Okee, Zamirah, dat is alweer wat anders dan dat je persé wat aan de lesse nzou moeten ehbben voor je beroep later (wat je eerst suggereerde).



Als het zo is dat je leert wat wel en niet mag omdat god het zus of zo wil, vind ik 't inderdaad ook niet nodig op school (maar ik had eigenlijk dezelfde definitie als Miss Chicken: dat is voor mij catechese).



Maar hoe kan je bepaalde dingen begrijpen als je geen basis idee hebt over de godsdiensten van dat gebied of van die tijd? Hoe kan je bv. de beeldenstorm begrijpen als je niet weet dat katholieken heiligen hebben en protestanten niet want zij vinden dat dat afgoden zijn en dat mag niet volgens de bijbel? Hoe kan je de huidige problematiek tussen sjiieten en soennieten begrijpen als je niet weet dat die splitsing in de islam al heel lang geleden bij de opvolging is ontstaan?



Ik kan je ook vanalles vertellen over de Griekse en Romeinse goden, en de mythen die daarbij hoorden, en de offerandes, heb ik allemaal op school geleerd. Ik geloof absoluut niet in Zeus op de Olympus en Hera aan zijn zij (sprookjes om in jouw woorden te spreken), maar dat wil toch niet zeggen dat je het dan zomaar kan overslaan? Het lijkt mij een belangrijke bouwsteen van onze beschaving (en daarnaast ook nog eens van een belangrijke beschaving in de wereld die bepaalde concepten vorm heeft gegeven zoals democratie). Hoe kan je bepaalde filosofen of dichters of schrijvers begrijpen als je Latijn en Grieks moet vertalen als je niets weet over de mythen waaraan zij refereren? Of probeer maar eens Spinoza te begrijpen als je geen benul hebt van de bijbel en de beleving daarvan in die tijd. En als je 't existentialisme behandelt en je laat daarbij alles wat naar godsdienst verwijst weg, dan hou je nog maar de helft over (en dus geen compleet lesprogramma). En hoe kan je schilderijen begrijpen als je niet weet wat ze uitbeelden (en dat heeft dan vaak met de bijbel te maken, of met de mythologie uit de oudheid)??



En dat zijn dan nog alleen maar dingen die je wél op school moet leren, gewoon kennis (beeldenstorm, spinoza, filosofie, kunstgeschiedenis). Daarnaast heeft 't voor mij nog twee belangrijke componenten. Eén is dat school voor mij een plek zou moeten zijn waar over belangrijke dingen wordt gediscussieerd en kinderen leren nadenken en een eigen mening vormen. Als er op de basisschool met kinderen wordt gepraat over vraagstukken naar aanleiding van bijvoorbeeld de tweede wereldoorlog (wat zou jij doen, welke kanten zitten er aan elk verhaal etc), dan is dat toch vooral om een kind zich te laten vormen, te laten nadenken over hoe hij wil leven, dat soort dingen? Als er dan kinderen thuis te horen krijgen dat bv. homoseksualiteit fout is en dat je dan in de hel zal branden, dan lijkt mij dat zeker wel een onderwerp om op school aan te boren. Zodat kinderen de kans krijgen er op een andere manier over na te denken. Als dat maar doodgezwegen wordt omdat dat bij religie hoort, vind ik dat heel kwalijk!



En ten slotte, denk ik dat het in de praktijk ook goed is voor je vorming om wat te weten van verschillende godsdiensten en levensstijlen. dat is dan niet noodzakelijk de taak van de school, maar ik denk dat elk persoon er wat aan heeft. Dat het fijn is om te weten als iemand koosjer eet, voor je 'm uitnodigt voor een etentje, of dat je rekening houdt met iemand die aan 't vasten is, whatever. Maar dat kan net zo goed door de ouders bijgebracht worden. Echter, als je daar geen flauw benul van hebt, vind ik toch wel dat het een gebrek is in je opvoeding!!! (net als die mensen die niet weten waarom kerst gevierd wordt bv.).
Alle reacties Link kopieren
Daar ben ik het wel deels mee eens, maar de vergelijking met Zeus en Hera gaat natuurlijk niet op.



De Griekse en Romeinse mythologie zijn verbonden aan de bakermat van onze beschaving, wij leren op school de oude talen, omdat het zo verweven is met onze taal en ook cultuur. Meer nog wat mij betreft dan met het Christendom, dat kwam ook pas veel later.



Daarbij weet je dat het verhalen zijn, er wordt je op het Gymnasium niet verteld dat het echt gebeurd is. Dat gebeurt wel met de Bijbel, Koran, enz. De moderne religies gaan uit van het standpunt dat God echt bestaat.
Alle reacties Link kopieren
Zelfs op mijn katholieke basisschool is mij nooit verteld dat het echt zo gebeurd is (bv. met Adam en Eva)! En bij levensbeschouwing op de middelbare school al helemáál niet, daar was 't meer 'de christenen geloven dat,' en 'de joden geloven dat,'. Net zoals op 't gym 'de oude Grieken geloofden dat' of 'de maya's geloofden dat'.



Wat overigens niet wegneemt dat in die mythologie soms verrassende inzichten verstopt zitten die je ook in je eigen leven kan gebruiken, net als in de bijbel, wat mij betreft.
Alle reacties Link kopieren
Wat een gelul om op openbare scholen meer aandacht aan godsdienst te besteden. Openbare scholen zijn een groot goed. Godsdienst hoort niet thuis op school.
Je hoeft me geen gelijk te geven, ik heb het al. Vraag maar aan dangeensuus.
Alle reacties Link kopieren
Overigens vind ik dat het christendom wel een essentieel iets is om te bestuderen wanneer je wat van onze geschiedenis (en dus van ons heden) wilt begrijpen. Heksenverbrandingen, Luther en Calvijn, maar ook bv. volkenrecht en afschaffing van de slavernij hebben toch wel bepaalde wortels in 't christendom, niet? Daarnaast natuurlijk de geschiedenis van europa met zijn oorlogen (en dan niet alleen kruistochten maar ook bv. tussen 'vrije' hollanders en katholieken spanjaarden), scholen en universiteiten gestoeld op 't christendom, gedwongen bekeringen, jodenvervolging in bv. zuid-europa, etc.



Net zoals ik dat weet, weet ik overigens ook hoe afrikaanse geloven hun weg hebben gevonden in 'de nieuwe wereld' via winti en voodoo naar santería en gospel, hoe de beleving van 'een volk op drift / nergens thuis' te maken heeft met de thora, waarom Latijns Amerika in tweeën is gedeeld (door de paus), waarom de verdeling van Jeruzalem zo gevoelig ligt, wat 't lugubure balspel van de maya's is, hoe 't komt dat arabische volkeren zich verbonden voelen en wie daar voor gezorgd heeft, hoe Saddam Hussein Karbala kon misbruiken voor zijn eigen macht, wat het verschil en de overeenkomst is tussen een zelfmoordterrorist en de kamikaze, waar 't concept van zondebok vandaan komt en wat de functie ervan is voor samenlevingen, wat harakiri is, waarom chinese restaurants zo vaak rood zijn, en wat 't kastenstelsel is en waarom dat alleen met de rede niet zomaar uit te roeien is.



Zonder een besef van religie en godsdienst (en dan doet 't er mijns inziens weinig toe of jouw ouders een van die godsdiensten aanhangen, of dat jij er zelf voor kiest één van die godsdiensten aan te hangen, of dat je alles sprookjes vindt, of dat je uit de verhalen en lessen van godsdiensten zelf gaat cherrypicken), is de wereld toch niet te begrijpen?!
quote:Zamirah schreef op 07 juni 2008 @ 17:11:

[...]



Zelf ben ik tegen godsdienstonderwijs, omdat ik het categoriseer in het vakje Sprookjesles. Dat vind ik niet van gym, Latijn, wiskunde, filosofie, muziek, tekenen, maatschappijleer.



Ik ben het helemaal met je eens. Toch denk ik idd dat het wel handig is om iig de hoofdlijnen te weten. Mijn ouders hebben ons opgevoed met het idee dat de bijbel onzin is. Waarom, dat zeiden ze er niet echt bij. Als (jong) volwassene ben ik me er wat in gaan verdiepen, en alhoewel ik tot dezelfde conclusie ben gekomen als mijn ouders, kan ik die mening itt hen wel funderen. En als ik een discussie voer met gelovigen, kan ik wel meepraten. Ik vind dus dat er absoluut geen godsdiensles gegeven moet worden (in die zin van vertellen wat er wel of niet geloofd moet worden en wat wel of niet goed is), maar dat er - binnen bijv. maatschappijleer - best wat algemene kennis over religie en de belangrijkste godsdiensten gegeven kan worden, omdat dit toch wel handig is voor jezelf. Dus niet belangrijk, maar wel handig.



Overigens ben ik niet helemaal zo erg van mening dat we in een christelijk land wonen. Het is vooral een seculier land, met germaanse, christelijke, joodse en nu islamitische elementen. Voordat deze regio gekerstend werd leefde men ook met normen en waarden.
quote:pomodori schreef op 07 juni 2008 @ 17:18:

Ben het er helemaal mee eens dat godsdienst buiten het openbaar onderwijs gehouden moet worden. Ik baalde dan ook ontzettend toen mijn zoontje van 4 dit jaar met kerst op zijn openbare school thuis kwam met verhalen over het kindje jezus, nadat de juf het kerstverhaal had verteld aan de klas. Dit gaat voor mij al te ver.



Vier jij thuis kerst? Kerstboom, kerstliedjes, kerstmaaltijd?

Zo ja, als jouw zoon vraagt waarom je dat doet, wat vertel jij dan?
quote:pomodori schreef op 07 juni 2008 @ 17:18:

Ben het er helemaal mee eens dat godsdienst buiten het openbaar onderwijs gehouden moet worden. Ik baalde dan ook ontzettend toen mijn zoontje van 4 dit jaar met kerst op zijn openbare school thuis kwam met verhalen over het kindje jezus, nadat de juf het kerstverhaal had verteld aan de klas. Dit gaat voor mij al te ver.Wat vind je daar dan zo erg aan? Ze vertelt toch gewoon iets? Ik neem aan dat ze dat in kindertaal heeft gedaan en er niet bij heeft gezegd dat het DE WAARHEID is? Ze vertelt toch gewoon het Bijbelverhaal, aan jou om je kind duidelijk te maken hoe jij erover denkt.
quote:misschicken schreef op 07 juni 2008 @ 18:37:

[...]





Vier jij thuis kerst? Kerstboom, kerstliedjes, kerstmaaltijd?

Zo ja, als jouw zoon vraagt waarom je dat doet, wat vertel jij dan?Juist. Hoe kun je kerstliedjes zingen, hoe kun je kerstfeest vieren als je niet eens weet wát er wordt gevierd?
Of heeft het te maken met angst en gaat het er om dat je bang bent dat je kind, als het Godsdienst krijgt op school en oud en wijs genoeg is om zelf bijvoorbeeld de Bijbel te lezen en deze te begrijpen religieus wordt? Serieuze vraag trouwens.
Alle reacties Link kopieren
quote:shining schreef op 07 juni 2008 @ 18:38:

[...]





Juist. Hoe kun je kerstliedjes zingen, hoe kun je kerstfeest vieren als je niet eens weet wát er wordt gevierd?Als je Joods bent, bijvoorbeeld, vier je dit niet.
quote:Zamirah schreef op 07 juni 2008 @ 18:47:

[...]





Als je Joods bent, bijvoorbeeld, vier je dit niet.Nee, maar ook een Jood doet boodschappen, ziet hysterisch versierde winkels, en denkt....waarom?
quote:Zamirah schreef op 07 juni 2008 @ 18:47:

[...]





Als je Joods bent, bijvoorbeeld, vier je dit niet.Maar ze weten wel wat kerst inhoudt. Wat Christenen vieren.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 07 juni 2008 @ 18:06:



Net zoals ik dat weet, weet ik overigens ook hoe afrikaanse geloven hun weg hebben gevonden in 'de nieuwe wereld' via winti en voodoo naar santería en gospel, hoe de beleving van 'een volk op drift / nergens thuis' te maken heeft met de thora, waarom Latijns Amerika in tweeën is gedeeld (door de paus), waarom de verdeling van Jeruzalem zo gevoelig ligt, wat 't lugubure balspel van de maya's is, hoe 't komt dat arabische volkeren zich verbonden voelen en wie daar voor gezorgd heeft, hoe Saddam Hussein Karbala kon misbruiken voor zijn eigen macht, wat het verschil en de overeenkomst is tussen een zelfmoordterrorist en de kamikaze, waar 't concept van zondebok vandaan komt en wat de functie ervan is voor samenlevingen, wat harakiri is, waarom chinese restaurants zo vaak rood zijn, en wat 't kastenstelsel is en waarom dat alleen met de rede niet zomaar uit te roeien is.

!Dit leer je niet op het VWO, dit heb je jezelf geleerd, omdat daar je interesses liggen.
Alle reacties Link kopieren
Volgens mij staat een openbare school juist open voor alle religieen en stromingen in de samenleving en wordt geloof juist helemaal niet geweerd. Toen ik de keuze voor mijn zoon voor een school moest maken heb ik juist voor een openbare school gekozen omdat een christelijke school juist te eenzijdig zou zijn. Openbare scholen moeten dan ook blijven zoals ze zijn.
Alle reacties Link kopieren
quote:Margaretha2 schreef op 07 juni 2008 @ 18:06:

Overigens vind ik dat het christendom wel een essentieel iets is om te bestuderen wanneer je wat van onze geschiedenis (en dus van ons heden) wilt begrijpen. Heksenverbrandingen, Luther en Calvijn, maar ook bv. volkenrecht en afschaffing van de slavernij hebben toch wel bepaalde wortels in 't christendom, niet? Daarnaast natuurlijk de geschiedenis van europa met zijn oorlogen (en dan niet alleen kruistochten maar ook bv. tussen 'vrije' hollanders en katholieken spanjaarden), scholen en universiteiten gestoeld op 't christendom, gedwongen bekeringen, jodenvervolging in bv. zuid-europa, etc.

!Dit leer je bij de geschiedenisles, daar is geen godsdienstles voor nodig.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven