Miljoenen Nederlanders hebben inkomen onder bijstandsniveau

11-10-2017 13:13 425 berichten
Alle reacties Link kopieren
Ik vind het triest. Maar blijkbaar is dat stemmingmakerij.



https://youtu.be/TXbCGGUMr4k

Stand van het Land
11 oktober 2017 — 07:18

Miljoenen Nederlanders hebben inkomen onder bijstandsniveau

Drie miljoen Nederlanders moesten het in 2016 doen met een netto inkomen van minder dan 920 euro per maand. Dat blijkt uit een analyse van het CBS.

Het CBS spreekt in het onderzoek van een financieel kwetsbaar persoon wanneer iemand geen inkomen heeft uit betaald werk of het inkomen uit betaald werk onder de netto bijstand van een alleenstaande ligt. In 2015 was dit 11.080 euro, wat neerkomt op 920 euro per maand.

Mannen

Van de drie miljoen financieel kwetsbaren zijn er één miljoen man. 27 procent van die mannen had wel een baan, maar verdiende minder dan het bijstandsniveau. Bijna twee derde van de mannen had een uitkering. 28 procent ontving een bijstandsuitkering en 21 procent een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Vrouwen

Bij vrouwen ligt het anders. Bijna een kwart van de financieel kwetsbare vrouwen heeft geen inkomen. Vrijwel altijd waren dit gehuwde of samenwonende vrouwen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun partner.

Korte werkweek

Bij zowel werkende mannen als vrouwen die financieel kwetsbaar zijn is een korte werkweek de belangrijkste reden dat hun verdiende inkomen niet boven het bijstandsniveau uitkomt.

Voor zowel mannen als vrouwen geld dat grootste groep financieel kwetsbaren in de leeftijdscategorie van 45 tot 65 jaar. Ruim 1,5 miljoen financieel kwetsbaren horen bij die groep.
missie_m wijzigde dit bericht op 11-10-2017 21:09
5.92% gewijzigd
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
SweetChili schreef:
12-10-2017 06:07
Gezin en baan combineren is toch echt wel mogelijk in Nederland. Je kan je kind gewoon naar de opvang brengen en zelf gaan werken zo simpel is het in de meeste gevallen toch echt. In die paar gevallen dat het wat lastiger is valt er wat te regelen met flexibele opvang/oppas of een gastouder. Wat je betaald is afhankelijk van je inkomen, dus ook dat kan geen struikelblok zijn.

Het is toch vaak een keuze wanneer vrouwen met een gezin niet werken. Aangezien thuis zitten met kleine kinderen ook nogal wat van je vergt. Een betaalde baan is meestal niet intensiever dan thuis zitten.
Ik zie het gewoon wat breder dan jij. Fijn als je opvang hebt, leuk werk en mensen die alleen maar voor jouw klaar staan. Die paar uurtjes die ze vrijwillig of tegen vergoeding jouw kinderen opvangen. Ze hoeven net een uurtje later naar school of ze zijn misschien al gepensioneerd en hebben de mazzel dat ze het partnerrecht ontvangen, of vrijwilligerswerk kunnen doen.

Niet iedereen kan gezin en een drukke baan goed combineren. Dan denk ik bv aan mensen die al jaren op volle toeren moeten rennen om het zelfde te bereiken dan iemand die het 'gewoon' effe doet.
Er zijn mensen die pas op hun 40-ste of 50-ste (na een burn-out) krijgen te horen dat ze waarschijnlijk een aan autisme-verwante stoornis hebben.

En er zijn mensen die om een andere reden niet kunnen werken maar geen uitkering krijgen omdat hun aandoening niet herkend of erkend word of omdat de partner een inkomen heeft. Pas geleden waren we op dit forum in discussie omdat een jonge dame geen uitkering kreeg omdat men CVS geen objectiveerbare aandoening vond en omdat haar vriend een goed salaris heeft, dan kan zij op hem 'leunen'. :sigh: Maar was het haar keuze? Ik vind dit eerder noodzaak. En stel dat hij straks minder gaat verdienen of niet meer zoveel uren kan werken. Je kunt dan wel roepen dat zij dan maar moet gaan werken, dat het haar keuze was om te stoppen, maar ze heeft die diagnose niet gekregen omdat het haar keuze was.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
12-10-2017 07:00
Hoe triest dat ook is, het zijn er geen drie miljoen zoals in de OP wordt gesuggereerd door het verkeer interpreteren van gegevens.

Zelf hoorde ik die drie miljoen maar niet die 1,6. Zelf verdiende ik tot voor de zomer ook minder dan de bijstandsnorm. Door a. een laag salaris en b. door te weinig uren. Met een man die drie keer de bijstandsnorm verdiende was dat verder niet erg.

Sinds de zomer heb ik een forse salarisverhoging gekregen en werk ik meer uren waardoor ik nu nipt niet meer in de risicogroep val. Zelf wel heel blij mee maar als ik volgend jaar net weer minder uren heb dan is dat helaas zo een val ik weer in de risico groep.

?? Het bericht staat er voluit zonder dat ik iets heb toegevoegd of weggelaten. Ik heb zelfs het filmpje erbij geplaatst.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
11-10-2017 22:07
Dan heb je geen goede afspraken gemaakt met je oppas of je hebt de verkeerde uitgezocht. Als je een oppas nodig hebt van 7.00 tot 8.30 dan zoek je er een die op die tijd beschikbaar is. En echt die zijn er!

Jij vind vast wel een oppas die beschikbaar is van 7 tot 8.30 uur zo te horen. 1,5 uurtje per morgen? Heb je het dan over iemand die verder geen baan heeft en 1,5 uur per dag iets verdiend? Iemand die je kent? of een vreemde? Of iemand die vrijwillig oppast? Gepensioneerd of student?
missie_m wijzigde dit bericht op 12-10-2017 13:24
5.64% gewijzigd
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
missie_m schreef:
12-10-2017 13:22
Jij vind vast wel oppas die beschikbaar is van 7 tot 8.30 uur. 1,5 uurtje per morgen? Heb je het dan over iemand die verder geen baan heeft en 1,5 uur per dag iets verdiend? Of vrijwillig oppast? Gepensioneerd of student?
VSO heet dat en is in vrijwel elke gemeente zeker rond die tijden beschikbaar, vaak ook zelfs vroeger.
Alle reacties Link kopieren
Quintessa schreef:
12-10-2017 13:24
VSO heet dat en is in vrijwel elke gemeente zeker rond die tijden beschikbaar, vaak ook zelfs vroeger.

Weer wat geleerd. Had er nog niet eerder van gehoord.
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
missie_m schreef:
12-10-2017 13:22
Jij vind vast wel een oppas die beschikbaar is van 7 tot 8.30 uur zo te horen. 1,5 uurtje per morgen? Heb je het dan over iemand die verder geen baan heeft en 1,5 uur per dag iets verdiend? Iemand die je kent? of een vreemde? Of iemand die vrijwillig oppast? Gepensioneerd of student?
De voorschoolse opvang naast school is hier om 7 uur open.
Alle reacties Link kopieren
7102 schreef:
12-10-2017 13:25
De voorschoolse opvang naast school is hier om 7 uur open.

Mooi. Wist ik ook niet.
LOEP ME MAAR aub.
Hier is dat pas van 7.30
Alle reacties Link kopieren
Tellen ze alle studenten ook mee? Mijn kinderen (18 en 19) verdienen tussen de €200 en €300 per maand en hebben geen basisbeurs.
Wat een opmerkelijk topic. Laten we het er op houden dat het 2017 is en dat we in 2017 gewoon onze kinderen naar de VSO en de BSO kunnen brengen.
2koffie schreef:
11-10-2017 21:07
Mooie theorie. In de praktijk maar voor weinigen haalbaar, maar dat had je zelf ook wel bedacht, toch?
Natuurlijk niet, dat is volkomen onzin. Dat meen je toch niet serieus? Je kunt jezelf wel wijsmaken dat jouw keuze onvermijdelijk is, maar dat is hij niet. Je kiest voor een ongelijke bijdrage omdat je dat leuk vindt of omdat je man het leuk vindt, of misschien omdat je jezelf opoffert voor rust in het gezin, of omdat je werken eng vindt, denkt dat je man niet voor het gezin kan zorgen of denkt dat jullie er samen financieel aan onder door zouden gaan, niet omdat een gelijke verdeling onhaalbaar is.
Blondie456 schreef:
12-10-2017 09:22
Dat is dan schijnbaar voor jou belangrijk maar dat kan voor een ander weer totaal onbelangrijk zijn. Belangrijk vind ik dat iedereen in het gezin gelukkig is en er geen stress is, hoe je de taken ook verdeeld.
Ik denk dat de gevolgen van een minimaal betrokken vader onwenselijk zijn en dat die gevolgen slecht te overzien zijn. Uiteraard is de manier waarop je je leven inricht volledig je eigen keus, maar dat wil niet zeggen dat de keus die nu het eenvoudigst lijkt op de lange termijn zonder negatieve consequenties is.
Alle reacties Link kopieren
missie_m schreef:
12-10-2017 13:31
Mooi. Wist ik ook niet.
Dat is het hele probleem van dit topic, je roeptoetert van alles dat totaal niet gebaseerd op kennis of feiten.
Er zijn ook KDV' en die 24-uurs service hebben als bijvoorbeeld beide ouders in ploegendienst werken.
Er is echt heel veel mogelijk en er zullen altijd mensen om wat voor reden dan ook tussen wal en schip vallen, maar dat zijn dan toch echt wel de uitzonderingen en niet de regel die jij er van maakt
Pantax, breng jij dan precies evenveel geld in als jouw partner (niet alleen in de gezamenlijke pot), heb je precies evenveel reistijd, zie je de kinderen allebei precies 2u46 per dag, doe je allebei precies evenveel wasjes?
Zo lees ik jouw ideaalbeeld.
En dat kan voor de meeste mensen helemaal niet.
Net zoals men de huishoudelijke taken verdeelt, verdelen anderen de andere taken. De ene werkt dan wat meer en de ander brengt de kinderen naar zwemles in die tijd. Ik vind er echt helemaal niets van als de buurvrouw 2 dagen werkt en de buurman 5. Hun kinderen ook niet trouwens en die zijn het belangrijkst.
Mijn ideaalbeeld is niet het overtrokken beeld dat je nu schetst, mijn ideaalbeeld is een gezinssituatie waarin beide partners zorgen voor inkomen en beide partners de kinderen verzorgen. Mijn man en ik werken allebei vier dagen en zorgen er een alleen en twee samen. En ik vind er niks van als een vrouw ervoor kiest om thuis te blijven. Ik vind er wel wat van als meer dan een miljoen vrouwen daarvoor kiezen en vooral dat dát normaal gevonden wordt. Dat het schokkend is als er drie miljoen mensen onder bijstandsniveau verdienen, maar dat het helemaal okee is als dat moeders zijn met een werkende partner. Daar vind ik wat van.
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat - als het nodig is, je voor jezelf en je kinderen kunt zorgen. Je bent een volwassen mens en kinderen zijn een grote verantwoordelijkheid.

Dit betekent niet dat je allebei precies hetzelfde aantal uren moet maken, of hetzelfde moet verdienen. Of evenveel dagen thuis moet zijn met de kinderen.

Maar wel dat je het allebei, allebei moet kunnen. De man moet in staat zijn te zorgen voor de kinderen én financieel de kosten te kunnen dragen en de vrouw ook. Dit bereik je door allebei zowel te werken als te zorgen, maakt niet zoveel uit in welke verdeling.

Dit is belangrijk omdat bijna de helft van alle relaties en huwelijken die nu worden gesloten zal stranden. Het is dus niet verstandig om langdurig op de ander te leunen, omdat het dan steeds moeilijker wordt als je er alleen voor komt te staan. Dit geldt zowel voor de zorg van de kinderen als voor de financiën die nodig zijn.
Pantax schreef:
12-10-2017 15:58
Ik denk dat de gevolgen van een minimaal betrokken vader onwenselijk zijn en dat die gevolgen slecht te overzien zijn. Uiteraard is de manier waarop je je leven inricht volledig je eigen keus, maar dat wil niet zeggen dat de keus die nu het eenvoudigst lijkt op de lange termijn zonder negatieve consequenties is.
Betrokken zijn is heel wat anders dan evenveel thuis zijn bij je gezin.
SweetChili schreef:
12-10-2017 16:21
Ik denk dat het vooral belangrijk is dat - als het nodig is, je voor jezelf en je kinderen kunt zorgen. Je bent een volwassen mens en kinderen zijn een grote verantwoordelijkheid.

Dit betekent niet dat je allebei precies hetzelfde aantal uren moet maken, of hetzelfde moet verdienen. Of evenveel dagen thuis moet zijn met de kinderen.

Maar wel dat je het allebei, allebei moet kunnen. De man moet in staat zijn te zorgen voor de kinderen én financieel de kosten te kunnen dragen en de vrouw ook. Dit bereik je door allebei zowel te werken als te zorgen, maakt niet zoveel uit in welke verdeling.

Dit is belangrijk omdat bijna de helft van alle relaties en huwelijken die nu worden gesloten zal stranden. Het is dus niet verstandig om langdurig op de ander te leunen, omdat het dan steeds moeilijker wordt als je er alleen voor komt te staan. Dit geldt zowel voor de zorg van de kinderen als voor de financiën die nodig zijn.
Mooi verwoord. Hier sta ik helemaal achter.
Pantax schreef:
12-10-2017 15:58
Ik denk dat de gevolgen van een minimaal betrokken vader onwenselijk zijn en dat die gevolgen slecht te overzien zijn. Uiteraard is de manier waarop je je leven inricht volledig je eigen keus, maar dat wil niet zeggen dat de keus die nu het eenvoudigst lijkt op de lange termijn zonder negatieve consequenties is.
Ik ben ook geen voorstander van een minimaal betrokken vader. Mijn man werkte 36 uur per week en had variabele werktijden. Hij was altijd vroeg thuis en had dan geen enkele huishoudelijke taak en kon zo veel aandacht besteden aan zoon. Hij was ambtenaar dus veel snipperdagen, kon vanuit thuis werken en toen zoon klein was had hij ouderschapsverlof. Op een gegeven moment zitten kinderen hele dagen op school en gaan ook steeds meer hun eigen gang. Op de middelbare school was man vaak eerder thuis dan zoon als zoon tot 5 uur les had. Ik doe vrijwilligerswerk vlak bij een BSO en ik zie vaak dat kinderen pas om 6 uur opgehaald worden. Die hebben mijns inziens veel minder tijd met hun kinderen. En natuurlijk moet iedereen dat zelf weten maar het zou onze keuze nooit geweest zijn.
Alle reacties Link kopieren
Klinkt allemaal prachtig, man met variabele werktijden, een meer aan verlofdagen, (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof en werk op redelijke afstand van huis: dingen waar heel veel mensen alleen maar van kunnen dromen.
De realiteit is voor veel mensen helaas een heel stuk weerbarstiger: 25 verlofdagen per jaar, onbetaald ouderschapsverlof en lange reistijd.
En dan moet je je dus kapot haasten om uberhaupt om 6 uur bij het KDV te kunnen zijn.
Ik vind het dan ook nogal pedant om te zeggen dat het jouw keus niet zou zijn; net alsof je altijd een keuze hebt.
Alle reacties Link kopieren
girasole3 schreef:
12-10-2017 16:00
Dat is het hele probleem van dit topic, je roeptoetert van alles dat totaal niet gebaseerd op kennis of feiten.
Er zijn ook KDV' en die 24-uurs service hebben als bijvoorbeeld beide ouders in ploegendienst werken.
Er is echt heel veel mogelijk en er zullen altijd mensen om wat voor reden dan ook tussen wal en schip vallen, maar dat zijn dan toch echt wel de uitzonderingen en niet de regel die jij er van maakt
:sigh:

In het openingsbericht lees ik niets over ouders, schoolgaande kinderen en VSO's . In het openingsbericht staat het hele bericht plus filmpje zoals het in het nieuws kwam. Ieder is zelfstandig genoeg om zijn eigen mening te vormen lijkt me.

https://youtu.be/TXbCGGUMr4k

Als ik iets niet weet schrijf ik dat ik dat niet wist of 'weer wat geleerd'. Ik heb geen kleine ukkie's die naar het KDV moeten. Ik weet wel dat er een tijdje niet zo goed ging in de KDV omdat ouders massaal hun kindjes naar opa en oma brengen. Hoelaat? Ik zou het niet weten. Zo weet ik ook niet de tijden dat de seniorenvereniging een gezellig samenzijn voor zijn leden organiseert.

Een discussie is ook naar anderen luisteren of er iets van te leren.
Als je zo'n probleem hebt met dit topic is er vast nog wel een ander onderwerp wat je aandacht 'verdiend'.
missie_m wijzigde dit bericht op 12-10-2017 17:20
Reden: filmpje uit OP toegevoegd
1.19% gewijzigd
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
girasole3 schreef:
12-10-2017 16:58
Klinkt allemaal prachtig, man met variabele werktijden, een meer aan verlofdagen, (gedeeltelijk) betaald ouderschapsverlof en werk op redelijke afstand van huis: dingen waar heel veel mensen alleen maar van kunnen dromen.
De realiteit is voor veel mensen helaas een heel stuk weerbarstiger: 25 verlofdagen per jaar, onbetaald ouderschapsverlof en lange reistijd.
En dan moet je je dus kapot haasten om uberhaupt om 6 uur bij het KDV te kunnen zijn.
Ik vind het dan ook nogal pedant om te zeggen dat het jouw keus niet zou zijn; net alsof je altijd een keuze hebt.

Dus met je "kapot-haasten" lukt het je misschien om je kindjes om 6 uur (is dat 18:00 uur?) op te halen bij het KDV ? En hoelaat heb je ze gebracht? En hoe laat gaan de kleintjes weer naar hun bedje?
LOEP ME MAAR aub.
Alle reacties Link kopieren
Ik niet hoor; hier een redelijk zelfstandige puber.
Maar ik ken mensen die hun baan tijdens de crisis zijn kwijt geraakt en nu noodgedwongen veel meer reistijd hebben dan ze lief is en ja, die moeten zich vaak haasten om op tijd te zijn. Want het verkeer werkt vaak ook niet mee aan het eind van de middag.
En ik reageerde op Blondie die schreef over een man met veel verlof, variabele werktijden etc. Ideaal! Maar helaas voor veel mensen niet weggelegd.
2koffie schreef:
12-10-2017 16:06
Pantax, breng jij dan precies evenveel geld in als jouw partner (niet alleen in de gezamenlijke pot), heb je precies evenveel reistijd, zie je de kinderen allebei precies 2u46 per dag, doe je allebei precies evenveel wasjes?
Zo lees ik jouw ideaalbeeld.
En dat kan voor de meeste mensen helemaal niet.
Net zoals men de huishoudelijke taken verdeelt, verdelen anderen de andere taken. De ene werkt dan wat meer en de ander brengt de kinderen naar zwemles in die tijd. Ik vind er echt helemaal niets van als de buurvrouw 2 dagen werkt en de buurman 5. Hun kinderen ook niet trouwens en die zijn het belangrijkst.

Echt? Ik lees Pantax heel anders. Verder vind ik niks van mijn thuisblijfmoeder zus, vind ik niks van mijn buurvrouw met een minimale baan, met een man die 50 uur maakt per week.


Dat is namelijk op persoonlijk vlak. In het algemeen op maatschappelijk niveau vind ik thuisblijfmoeder zijn geen slimme keus en partners die 50 uur werken zodat hun partner maar heel weinig kan werken ook niet.
Alle reacties Link kopieren
Andersom schreef:
12-10-2017 18:24
.................


Dat is namelijk op persoonlijk vlak. In het algemeen op maatschappelijk niveau vind ik thuisblijfmoeder zijn geen slimme keus en partners die 50 uur werken zodat hun partner maar heel weinig kan werken ook niet.
Eens. Maar denk je echt dat iemand 50 uur werkt zodat mevrouw thuis kan blijven of omdat hij gewoon een drukke baan heeft en zelf liever aan het werk is en die stress met kinderen naar school en sport 'brengen en halen' liever aan ma over laat?

Maar...(nou begin ik over vroeger)....vroeger kon één kostwinner een gezin met acht kinderen onderhouden. Een gezin met vier kinderen kon zelfs met vakantie, hadden misschien een auto, en konden best een luxe huishouden hebben. Nu wringen jonge ouders zich in alle bochten omdat ze een huis gekocht hebben, of flinke huur moeten betalen, twee auto's voor de deur, sporten, vakanties, etentjes en uitjes, filmpje hier en filmpje daar, zo nu en dan brengen ze de kindjes naar opa en oma omdat ze quality-time nodig hebben. Terwijl opa en oma misschien krom lopen na hun werkzame leven, misschien nog mantelzorgen, en geen nee durven zeggen tegen hun kindjes.

LOEP ME MAAR aub.

Dit is een oud topic. Het topic is daarom gesloten.
Maak een nieuw topic aan om verder praten over dit onderwerp.

Terug naar boven